Ja mislim da ima, a ko je u pravu možemo lako saznati ako sarajevski političari zalupe vrata Dodiku, tražeći od OHR-a posredništvo i aktivniju ulogu.Restart wrote:Imas ti pravo da trazis sta hoces ali nema od toga nista.
Oluja u BiH - ukidanje mehanizma blokada
- Skijaš
#351 Re: Oluja u BiH - ukidanje mehanizma blokada
- Skijaš
#352 Re: Oluja u BiH - ukidanje mehanizma blokada
To je još moguće jer u Sarajevu oni koji popuštaju velikosrbima nisu dovoljno jako tresnuli o zemlju zbog svoje izdaje. To će se desiti na ovim izborima.Restart wrote:Pa kazem ti da ni od toga nema nista. Nece zalupiti vrata, ako zalupi pozicija otvorice opozicija i obrnuto.Skijaš wrote:Ja mislim da ima, a ko je u pravu možemo lako saznati ako sarajevski političari zalupe vrata Dodiku, tražeći od OHR-a posredništvo i aktivniju ulogu.Restart wrote:Imas ti pravo da trazis sta hoces ali nema od toga nista.
- volta dzontra
#353 Re: Oluja u BiH - ukidanje mehanizma blokada
@Skijaš
Kako se bošnjačko biračko tijelo stalno "preparira" da Bošnjacima prijeti biološki nestanak ako se ne pobijede Srbi i Hrvati, u potpunosti opet će se stvoriti grandomanska očekivanja da političkom dominacijom nad Srbima i Hravtima se rješava svaki problem frustiranog glasača, da se popravljaju bojleri, pokrivaju minusi na tekućem, javni prijevoz usvaja zapadne standarde, djeca donose samo petice iz škole, plaće rastu 10%, Sarajevo igra Ligu Prvaka itd...
PS. Da ne bude zabune. Mislim da Dodikovo agresivno ponašanje otežava bilo kakav drugi pristup s bošnjačke strane i čovjek je prešao granicu i šteti općem društvenom napredku
Prema dosada viđenom "Komšićevi" će biti neka frizirana mašina Platforme iz 2010. SDP-ov blok motora, Harisovi klipovi i Seferova taktičnost. Mogu dobiti izbore na obećanju da će oni napraviti ono što nije uspjelo Aliji, Harisu, Zlatku ...itd tj. na politčkom modelu da bošnjačke političke stranke (prigodno nazvane građansko-patriotske) određuju političke procese a srpsko-hrvatsku konstitutivnost će popunjavati oni koji pristaju na "100%" zahtjeva koji se iz izbora u izbore tjuniraju i pojačavaju..Vidjećemo. I Dodikova mašina ima ograničene kapacitete i za dvije godine (kada Komšićevi uđu u parlament) Dodik će biti puno slabiji.
Kako se bošnjačko biračko tijelo stalno "preparira" da Bošnjacima prijeti biološki nestanak ako se ne pobijede Srbi i Hrvati, u potpunosti opet će se stvoriti grandomanska očekivanja da političkom dominacijom nad Srbima i Hravtima se rješava svaki problem frustiranog glasača, da se popravljaju bojleri, pokrivaju minusi na tekućem, javni prijevoz usvaja zapadne standarde, djeca donose samo petice iz škole, plaće rastu 10%, Sarajevo igra Ligu Prvaka itd...
PS. Da ne bude zabune. Mislim da Dodikovo agresivno ponašanje otežava bilo kakav drugi pristup s bošnjačke strane i čovjek je prešao granicu i šteti općem društvenom napredku
-
miki.ba
#354 Re: Oluja u BiH - ukidanje mehanizma blokada
Ne brinite, danas puca koalicija po šavovima.
- Skijaš
#355 Re: Oluja u BiH - ukidanje mehanizma blokada
Njegovo ponašanje je rezultat popuštanja. Taj je pokušaj odobrovoljavanja velikosrba izmakao kontroli i sada smo došli u situaciju da je negiranje genocida normalna pojava, a insistiranje na ograničavanju mehanizma blokada predstavljeno kao radikalizam.volta dzontra wrote:PS. Da ne bude zabune. Mislim da Dodikovo agresivno ponašanje otežava bilo kakav drugi pristup s bošnjačke strane i čovjek je prešao granicu i šteti općem društvenom napredku
-
AkHolic
#356 Re: Oluja u BiH - ukidanje mehanizma blokada
Do uvođenja u raspravu tzv.konstitutivnosti naroda (tzv. jer je to nejasan ili nedovoljno određen pojam) govorio sam u vezi jednog drugog takođe termina koji si pomenuo u nekoj o ranijih poruka - svojatanje.Svojatati se valjda može samo nešto što je tuđe a ne i vlastito.Skijaš wrote:OK, kada neko predloži svođenje Srba i Hrvata na status nacionalne manjine, ja ću imati kredibilitet da se bunim, ti nećeš.AkHolic wrote:Konstitutivnost naroda ??? To je pojam koji niko ne umije objasniti.Ne postoji u uporednom pravu,ne postoji ni neka sudska praksa u vezi s tim osim mišljenja Badinterove komisije da tzv.konstitutivni narodi imaju jednaka prava kao i nacionalne manjine i ništa više.
Ako se pažljivije analiziraju u ustavi dva entiteta može se primijeti da isti iako polaze od "ravnopravnosti" i "konstitutivnosti" 3 etničke skupine odnosno naroda tu ravnopravnost i konstitutivnost ne prihvataju konzistentno i u dijelu koji je najvažniji a to je način izbora institucija vlasti i načina njhovog odlučivanja.Ono što načelne odredbe garantuje odredbe istih ustava u konkretizaciji tih načela zaobilaze prirodno u korist većinskih etničkih skupina.U manjem entitetu putem građanskog modela sa ograničenim pravom veta u većem entitetu opet nekom vrstom građanskog modela u korist dvije etničke skupine.
Zato i pozivanje na tzv. konstitutivnost bez njene uobličenosti u neku pravnu normu nema smisla.
- volta dzontra
#357 Re: Oluja u BiH - ukidanje mehanizma blokada
Ja mislim da je obrnuto. Dodik dugoročno ne bi imao odgovor na politiku prihvaćanja RS-a s bošnjačke strane....mogao bi se još vrtjeti godinu-dvijeSkijaš wrote:Njegovo ponašanje je rezultat popuštanja. Taj je pokušaj odobrovoljavanja velikosrba izmakao kontroli i sada smo došli u situaciju da je negiranje genocida normalna pojava, a insistiranje na ograničavanju mehanizma blokada predstavljeno kao radikalizam.volta dzontra wrote:PS. Da ne bude zabune. Mislim da Dodikovo agresivno ponašanje otežava bilo kakav drugi pristup s bošnjačke strane i čovjek je prešao granicu i šteti općem društvenom napredku
- Skijaš
#358 Re: Oluja u BiH - ukidanje mehanizma blokada
Ili zajedničko.AkHolic wrote:Do uvođenja u raspravu tzv.konstitutivnosti naroda (tzv. jer je to nejasan ili nedovoljno određen pojam) govorio sam u vezi jednog drugog takođe termina koji si pomenuo u nekoj o ranijih poruka - svojatanje.Svojatati se valjda može samo nešto što je tuđe a ne i vlastito.Skijaš wrote:OK, kada neko predloži svođenje Srba i Hrvata na status nacionalne manjine, ja ću imati kredibilitet da se bunim, ti nećeš.AkHolic wrote:Konstitutivnost naroda ??? To je pojam koji niko ne umije objasniti.Ne postoji u uporednom pravu,ne postoji ni neka sudska praksa u vezi s tim osim mišljenja Badinterove komisije da tzv.konstitutivni narodi imaju jednaka prava kao i nacionalne manjine i ništa više.
- Skijaš
#359 Re: Oluja u BiH - ukidanje mehanizma blokada
Pa ne znam šta još treba da urade kako bi izgledalo da "prihvataju". Ne ukazujem bez razloga na razliku između Dejtonskog sporazuma i velikosrpskog tumačenja istog. Tu je problem, to što se danas od Sarajeva očekuje da prihvati velikosrpsko tumačenje Dejtonskog sporazuma. Pogledaj sukob sa Inzkom, više se Dodik sa njim kači nego sa Sarajevom, evo imaš kampanju kako bi se otjeralo Inzka pa kao HSS daje saopštenje, pa HDZ, evo Radmanović i Džombić nastupaju tvrdeći da su intervencije međunarodne zajednice dovele do problema. Dakle Dodiku nije problem to što se ne prihvata Dejtonski sporazum nego to što se ne prihvata velikosrpsko tumačenje istog. I šta Sarajevo treba tu ?volta dzontra wrote:Ja mislim da je obrnuto. Dodik dugoročno ne bi imao odgovor na politiku prihvaćanja RS-a s bošnjačke strane....mogao bi se još vrtjeti godinu-dvijeSkijaš wrote:Njegovo ponašanje je rezultat popuštanja. Taj je pokušaj odobrovoljavanja velikosrba izmakao kontroli i sada smo došli u situaciju da je negiranje genocida normalna pojava, a insistiranje na ograničavanju mehanizma blokada predstavljeno kao radikalizam.volta dzontra wrote:PS. Da ne bude zabune. Mislim da Dodikovo agresivno ponašanje otežava bilo kakav drugi pristup s bošnjačke strane i čovjek je prešao granicu i šteti općem društvenom napredku
-
AkHolic
#360 Re: Oluja u BiH - ukidanje mehanizma blokada
I pojam zajedničkog ako je to ta konstitutivnost opet se može posmatrati samo kroz pravne norme a one su takve da one ostavljaju preveliku dilemu.Načelno su sve etničke skupine u oba entiteta ravnopravni ili jednakopravni i konstitutivni i sve je kako kažeš zajedničko ali upravljanje je povjereno većinama što daje i karakter (etnički) teritorijalno političkim tvorevinama.Skijaš wrote: Ili zajedničko.
- volta dzontra
#361 Re: Oluja u BiH - ukidanje mehanizma blokada
Nemojmo se varati. Deklarativno da. U stvarnosti svaki politički događaj, formiranje vlasti, strana inicijativa, zahtjevi EU se koriste da se na neki način radikalno redefinira dejtonski sporazum negiranjem nadležnosti RS-a.Pa ne znam šta još treba da urade kako bi izgledalo da "prihvataju".
Nakon presude za genocid u Srebrenici Silajdžić je kompletnu političku javnost mobilizirao idejom da je presuda automatsko gašenje RS-a
Ne ukazujem bez razloga na razliku između Dejtonskog sporazuma i velikosrpskog tumačenja istog. Tu je problem, to što se danas od Sarajeva očekuje da prihvati velikosrpsko tumačenje Dejtonskog sporazuma.
Tumačenje Dejtonskog sporazuma??? Jel nešto u njemu piše ili je više onako napisan ko posveta na bombonjeri???
Tu se nema šta previše tumačiti. Jasno je da je "velikosrbima" neprihvaljivo da se u sporazum učitavaju furke osoblja iz OHR-a.
Inzko, kao i kompletan ured OHR-a, su doživljeni kao intervencijsko oružje bošnjačke politike. Ti faktiči nemaš izjave bošnjačkih stranaka zadnjih deset godina da ne pozivaju Inzka da nešto odradi. Ko neki serviser. Ne kažem da je zadnjih godina nešto puno odradio ali postoji taj refleks.Pogledaj sukob sa Inzkom, više se Dodik sa njim kači nego sa Sarajevom, evo imaš kampanju kako bi se otjeralo Inzka pa kao HSS daje saopštenje, pa HDZ, evo Radmanović i Džombić nastupaju tvrdeći da su intervencije međunarodne zajednice dovele do problema.
- Skijaš
#362 Re: Oluja u BiH - ukidanje mehanizma blokada
To što je u nekoj administrativnoj jedinici jedan narod brojniji od druga dva, ne znači ništa. Neko će uvijek biti brojniji. Ono što trebamo braniti jeste taj koncept ravnopravnosti, pa da ako je tvoje pleme brojnije od mog, mene ne matretiraš nametanjem samo svog identiteta kao službenog identiteta te administrativne jedinice. A to što je tvoje pleme brojnije, nije problem.AkHolic wrote:I pojam zajedničkog ako je to ta konstitutivnost opet se može posmatrati samo kroz pravne norme a one su takve da one ostavljaju preveliku dilemu.Načelno su sve etničke skupine u oba entiteta ravnopravni ili jednakopravni i konstitutivni i sve je kako kažeš zajedničko ali upravljanje je povjereno većinama što daje i karakter (etnički) teritorijalno političkim tvorevinama.Skijaš wrote: Ili zajedničko.
- Skijaš
#363 Re: Oluja u BiH - ukidanje mehanizma blokada
Taj period negiranja manjeg entiteta je davno završio, ne može se zauvijek velikosrpsko divljanje pravdati Silajdžićem.volta dzontra wrote:Nemojmo se varati. Deklarativno da. U stvarnosti svaki politički događaj, formiranje vlasti, strana inicijativa, zahtjevi EU se koriste da se na neki način radikalno redefinira dejtonski sporazum negiranjem nadležnosti RS-a.Pa ne znam šta još treba da urade kako bi izgledalo da "prihvataju".
Nakon presude za genocid u Srebrenici Silajdžić je kompletnu političku javnost mobilizirao idejom da je presuda automatsko gašenje RS-a
Na primjer, Inzko kaže da manji entitet nije država i da Dodikova retorika o slabljenju BiH nije prihvatljiva. Dodik odgovori da se Inzko može jebati.Ne ukazujem bez razloga na razliku između Dejtonskog sporazuma i velikosrpskog tumačenja istog. Tu je problem, to što se danas od Sarajeva očekuje da prihvati velikosrpsko tumačenje Dejtonskog sporazuma.
Tumačenje Dejtonskog sporazuma??? Jel nešto u njemu piše ili je više onako napisan ko posveta na bombonjeri???
Tu se nema šta previše tumačiti. Jasno je da je "velikosrbima" neprihvaljivo da se u sporazum učitavaju furke osoblja iz OHR-a.
Inzko, kao i kompletan ured OHR-a, su doživljeni kao intervencijsko oružje bošnjačke politike. Ti faktiči nemaš izjave bošnjačkih stranaka zadnjih deset godina da ne pozivaju Inzka da nešto odradi. Ko neki serviser. Ne kažem da je zadnjih godina nešto puno odradio ali postoji taj refleks.Pogledaj sukob sa Inzkom, više se Dodik sa njim kači nego sa Sarajevom, evo imaš kampanju kako bi se otjeralo Inzka pa kao HSS daje saopštenje, pa HDZ, evo Radmanović i Džombić nastupaju tvrdeći da su intervencije međunarodne zajednice dovele do problema.
To samo služi kao potvrda da su argumenti Sarajeva jači. A ako sud u Haagu ili Inzka predstavimo kao snagatore u službi Sarajeva, te ih zato trebamo oboriti u blato, onda više nema nikakvog okvira, svako će tumačiti šta i kako želi i oružani sukob je neminovnost.
-
AkHolic
#364 Re: Oluja u BiH - ukidanje mehanizma blokada
Administrativne jedinice su područne jedinice uprave-poreske ,policije i nekih drugih ministarstava .FBiH i RS su federalne jedinice sa sličnim statusom kakve su imale republike u nekadašnjoj SFRJ.Skijaš wrote:To što je u nekoj administrativnoj jedinici jedan narod brojniji od druga dva, ne znači ništa. Neko će uvijek biti brojniji. Ono što trebamo braniti jeste taj koncept ravnopravnosti, pa da ako je tvoje pleme brojnije od mog, mene ne matretiraš nametanjem samo svog identiteta kao službenog identiteta te administrativne jedinice. A to što je tvoje pleme brojnije, nije problem.AkHolic wrote:I pojam zajedničkog ako je to ta konstitutivnost opet se može posmatrati samo kroz pravne norme a one su takve da one ostavljaju preveliku dilemu.Načelno su sve etničke skupine u oba entiteta ravnopravni ili jednakopravni i konstitutivni i sve je kako kažeš zajedničko ali upravljanje je povjereno većinama što daje i karakter (etnički) teritorijalno političkim tvorevinama.Skijaš wrote: Ili zajedničko.
Ravnopravnost građana i međuetnička tolerancija svakako jesu imperativ za sve dobronamjerne ljude.Njih je moguće ostvariti i u okolnostima postojanja teritorijalno političkih tvorevina sa etničkom dominacija kakva je manje više svaka država na kontitetu.
- Skijaš
#365 Re: Oluja u BiH - ukidanje mehanizma blokada
Ako tako misli većina, ja sam za to da se za obilježje BiH stavi hrvatsku šahovnicu, a da na sredini grba manjeg entiteta bude katedrala svetog Bonaventure u Banjoj Luci.Restart wrote:Opravdanje za sovinizam.Skijaš wrote:To što je u nekoj administrativnoj jedinici jedan narod brojniji od druga dva, ne znači ništa. Neko će uvijek biti brojniji. Ono što trebamo braniti jeste taj koncept ravnopravnosti, pa da ako je tvoje pleme brojnije od mog, mene ne matretiraš nametanjem samo svog identiteta kao službenog identiteta te administrativne jedinice. A to što je tvoje pleme brojnije, nije problem.AkHolic wrote:
I pojam zajedničkog ako je to ta konstitutivnost opet se može posmatrati samo kroz pravne norme a one su takve da one ostavljaju preveliku dilemu.Načelno su sve etničke skupine u oba entiteta ravnopravni ili jednakopravni i konstitutivni i sve je kako kažeš zajedničko ali upravljanje je povjereno većinama što daje i karakter (etnički) teritorijalno političkim tvorevinama.
Ako je za nekog matretiranje sam identitet pojedinih dijelova BiH onda je u pozadini klasicna mrznja.
- Skijaš
#366 Re: Oluja u BiH - ukidanje mehanizma blokada
Ta etnička dominacija je neminovnost kada govorimo o skupštini manjeg entiteta, Vijeće naroda je druga priča i rezultat upravo te konstitutivnosti tri naroda.AkHolic wrote:Ravnopravnost građana i međuetnička tolerancija svakako jesu imperativ za sve dobronamjerne ljude.Njih je moguće ostvariti i u okolnostima postojanja teritorijalno političkih tvorevina sa etničkom dominacija kakva je manje više svaka država na kontitetu.
- Skijaš
#367 Re: Oluja u BiH - ukidanje mehanizma blokada
Dakle, pošto većina tako ne misli, hajde da nađemo neka neutralna rješenja. A kod kuće i u kulturno-umjetničkim društvima njegujmo tradiciju svog naroda.Restart wrote:Nazalost vecina tako ne misli ali to bi bila prava stvar.Skijaš wrote:
Ako tako misli većina, ja sam za to da se za obilježje BiH stavi hrvatsku šahovnicu, a da na sredini grba manjeg entiteta bude katedrala svetog Bonaventure u Banjoj Luci.
Umjesto sto pojedini gledaju na koji nacin da izbrisemo vlastite i tudje identitete trebamo ih samo utkati u BiH.
-
tud
#368 Re: Oluja u BiH - ukidanje mehanizma blokada
Ja ne znam kako vi vidite nultietnicku Bosnu . Recimo u evropi postoji veliki broj drzava koji su multietnicke , kao recimo sto je belgija , spanija , svajcarska ,velika britanija i u svim tim drzavama narodi tih drzava imaju svoj deo.Skijaš wrote:Ta etnička dominacija je neminovnost kada govorimo o skupštini manjeg entiteta, Vijeće naroda je druga priča i rezultat upravo te konstitutivnosti tri naroda.AkHolic wrote:Ravnopravnost građana i međuetnička tolerancija svakako jesu imperativ za sve dobronamjerne ljude.Njih je moguće ostvariti i u okolnostima postojanja teritorijalno političkih tvorevina sa etničkom dominacija kakva je manje više svaka država na kontitetu.
Nema bratstva jedinstva jer zna se gde to vodi . BIH se ne moze porediti sa pravim multietnickim drzavama kao sto je usa i slicno jer se u americi amerikanci osecaju amerikancima , dok kod nas postoji jasno izrazeno narodno osecanje .
Zanima me koji je vas primer drzave na koju se BIH treba ugledati
-
tud
#369 Re: Oluja u BiH - ukidanje mehanizma blokada
Naravno da ima rekao sam primer belgije i svajcarske , imas i irak . Postoji dosta zemalja na svetu sa slicnom strukturom . Ne treba izmisljati zjale , treba naci dobar primer . SFRJ isto nije bila lose uredjena kao federacijaRestart wrote:Ne postoji drzava poput BiH tako da se nemamo na koga ugledati.tud wrote:Zanima me koji je vas primer drzave na koju se BIH treba ugledati
To je trenutno mana ali moze postati prednost. Tri clana Predsjednistva se lako mogu pretvoriti u simpatican primjer/brend, samo treba malo dobre volje.
-
hAZNADAR
#370 Re: Oluja u BiH - ukidanje mehanizma blokada
BiH je isuvise specificna da bi nasli slican primjer i da bi se na nesto mogla ugledati - kao sto je zadnji rat bio isto specifican i bez slicnog primjera u Evropi.tud wrote:Ja ne znam kako vi vidite nultietnicku Bosnu . Recimo u evropi postoji veliki broj drzava koji su multietnicke , kao recimo sto je belgija , spanija , svajcarska ,velika britanija i u svim tim drzavama narodi tih drzava imaju svoj deo.Skijaš wrote:Ta etnička dominacija je neminovnost kada govorimo o skupštini manjeg entiteta, Vijeće naroda je druga priča i rezultat upravo te konstitutivnosti tri naroda.AkHolic wrote:Ravnopravnost građana i međuetnička tolerancija svakako jesu imperativ za sve dobronamjerne ljude.Njih je moguće ostvariti i u okolnostima postojanja teritorijalno političkih tvorevina sa etničkom dominacija kakva je manje više svaka država na kontitetu.
Nema bratstva jedinstva jer zna se gde to vodi . BIH se ne moze porediti sa pravim multietnickim drzavama kao sto je usa i slicno jer se u americi amerikanci osecaju amerikancima , dok kod nas postoji jasno izrazeno narodno osecanje .
Taj kako kazes "svoj deo" je kamen spoticanja, prvo koliki je kome zapao, a drugo kako se do toga doslo. I tu je bitna razlika izmedju vjekovnih etnickih podrucja kao kantoni u Svici, Skotska, Kataonija, Valonija,.. - pa ako se kao u slucaju RS tako pravi "svoj deo" - pa bice jos koja runda frajeru. Ako je to jedini model za svoj deo.
BiH je multietnicka u svojoj biti po nekim drugim principima, prvenstveno zbog isprepletenih kultura i zajednickih kulturnih bastina, to je tradicionalno tako. Medjutim - multietnicnost je u politickom smislu nemoguca dokle god neki igraci samo hoce "svoj deo". Pa kada je tako - i ako je to jedino pravilo i za ubuduce - bosnjacki deo je bezmalo cijela BiH - kad tad. Ako cemo se tako igrati.
-
tud
#371 Re: Oluja u BiH - ukidanje mehanizma blokada
Svagde u multietnockim drzavama narodi oce svoj deo . Tako je bilo i jugoslaviji . Ne postoji to mi se volimo , mi se volimo od ljubavi pucamohAZNADAR wrote: BiH je multietnicka u svojoj biti po nekim drugim principima, prvenstveno zbog isprepletenih kultura i zajednickih kulturnih bastina, to je tradicionalno tako. Medjutim - multietnicnost je u politickom smislu nemoguca dokle god neki igraci samo hoce "svoj deo". Pa kada je tako - i ako je to jedino pravilo i za ubuduce - bosnjacki deo je bezmalo cijela BiH - kad tad. Ako cemo se tako igrati.
- duh_sa_sjekirom
#372 Re: Oluja u BiH - ukidanje mehanizma blokada
npr. Crna Gora, Makedonija...tud wrote: Ja ne znam kako vi vidite nultietnicku Bosnu . Recimo u evropi postoji veliki broj drzava koji su multietnicke , kao recimo sto je belgija , spanija , svajcarska ,velika britanija i u svim tim drzavama narodi tih drzava imaju svoj deo.
- duh_sa_sjekirom
#373 Re: Oluja u BiH - ukidanje mehanizma blokada
Ne postoji ljubav, ali postoji poštovanje i uvažavanje.tud wrote: Svagde u multietnockim drzavama narodi oce svoj deo . Tako je bilo i jugoslaviji . Ne postoji to mi se volimo , mi se volimo od ljubavi pucamo. Da nije nacionalnost bitna ne bi bilo ni nacionalnih drzava nego bi bila jedna multietnicka drzava na celom svetu
Ti, izgleda, još nisi shvatio da su "bratstvo i jedinstvo" i "multietničnost" dva različita pojma i svijeta...
-
tud
#374 Re: Oluja u BiH - ukidanje mehanizma blokada
Crna gora je nacionalna drzava crnogoraca ,a Makedonija nacionalna drzava Makedonaca . Znaci ti bi od BIH napravio nacionalnu drzavu Bosnjaka. Naravno da to ne ide kao sto nije ni SFRJ bila nacionalna drzava Srba . Postoji nacin da se to uradi . Recimo Turski primer ili primer kine .duh_sa_sjekirom wrote:npr. Crna Gora, Makedonija...tud wrote: Ja ne znam kako vi vidite nultietnicku Bosnu . Recimo u evropi postoji veliki broj drzava koji su multietnicke , kao recimo sto je belgija , spanija , svajcarska ,velika britanija i u svim tim drzavama narodi tih drzava imaju svoj deo.
- duh_sa_sjekirom
#375 Re: Oluja u BiH - ukidanje mehanizma blokada
Ne pravi se lud.tud wrote: Crna gora je nacionalna drzava crnogoraca ,a Makedonija nacionalna drzava Makedonaca . Znaci ti bi od BIH napravio nacionalnu drzavu Bosnjaka. Naravno da to ne ide kao sto nije ni SFRJ bila nacionalna drzava Srba . Postoji nacin da se to uradi . Recimo Turski primer ili primer kine .
Trebao bi znati da su i Crna Gora i Makedonija multietničke države sa republičkim uređenjem, bez ikakvih "nacionalnih" entiteta ili federalnih jedinica, i da svaki građanin ima potpuno ista (Ustavom zagarantirana) prava bez obzira na nacionalnost...