Moze li rock preziviti kod nas ?

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Ingot

#351 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by Ingot »

sickle_and_hammer

#352 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by sickle_and_hammer »

naravno da moze.
sve dok postoji jedan bend koji negdje gruha u nekoj garazi, ja sam sretan.
i sve dok ima pojedinaca koji kuci trljaju svoje vratove i natezu ih zicama. :D
So What!

#353 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by So What! »

Evo zbog ovakvih ljudi me nije strah da će r'n'r nestati u nekom svom standardnom obliku. A što se mene tiče taj avangardni rock može otići sutra jer lično nisam fan istog.

Verocious

#354 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by Verocious »

So What! wrote:Evo zbog ovakvih ljudi me nije strah da će r'n'r nestati u nekom svom standardnom obliku. A što se mene tiče taj avangardni rock može otići sutra jer lično nisam fan istog.

Foo Fighters :thumbup:

Novi album Wasting Light im je odlican, evo nesto sa njega.
dale cooper

#355 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by dale cooper »

So What! wrote:Evo zbog ovakvih ljudi me nije strah da će r'n'r nestati u nekom svom standardnom obliku. A što se mene tiče taj avangardni rock može otići sutra jer lično nisam fan istog.
Onda ili ti nisi slušao avant rock ili nemaš pojma šta taj pojam uopšte znači.

Ako su ti Foo Fighters maksimalan doseg onoga što rock'n'roll može postići onda
nemaš pravo da se žališ na umiranje istog. Foo Fightersi nisu loš bend, međutim
oni su onaj tipični Američki radijski rock, koji ne donosi apsolutno ništa novo i
koji je zadržavanje status quoa još od 90-tih što se tiče rock zvuka prisutnog
u mainstreamu i na top listama. A status quo i stagnacija nikada nisu bila dobre
za zdravlje bilo kojeg muzičkog pravca.
Kemal Malovčić

#356 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by Kemal Malovčić »

može ĐE NE MOŽE
Kemal Malovčić

#357 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by Kemal Malovčić »

fuj fajters :oops:
So What!

#358 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by So What! »

dale cooper wrote:
Onda ili ti nisi slušao avant rock ili nemaš pojma šta taj pojam uopšte znači.

Ako su ti Foo Fighters maksimalan doseg onoga što rock'n'roll može postići onda
nemaš pravo da se žališ na umiranje istog. Foo Fightersi nisu loš bend, međutim
oni su onaj tipični Američki radijski rock, koji ne donosi apsolutno ništa novo i
koji je zadržavanje status quoa još od 90-tih što se tiče rock zvuka prisutnog
u mainstreamu i na top listama. A status quo i stagnacija nikada nisu bila dobre
za zdravlje bilo kojeg muzičkog pravca.
Ne naravno da nije, ali Foo Fighters mi je odličan za vrijeme u kojem živim. Lično nisam fan Nirvane, ali Foo Figtersi su mi super.

Teško je danas eksperimentisati sa bilo kojim rock žanrom ili njegovim srodnikom jer nikad ne znaš kakva će reakcija biti.

Za mene najbolji primjer je album Lulu, Metallica je pokušala nešto novo, nešto baš nestandardno, ali su ih popišali.
hrastov žižak

#359 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by hrastov žižak »

So What! wrote:

Teško je danas eksperimentisati sa bilo kojim rock žanrom ili njegovim srodnikom jer nikad ne znaš kakva će reakcija biti.
Tu leži razlika između umjetnika i sljedbenika.
dale cooper

#360 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by dale cooper »

So What! wrote:
Ne naravno da nije, ali Foo Fighters mi je odličan za vrijeme u kojem živim. Lično nisam fan Nirvane, ali Foo Figtersi su mi super.

Za mene najbolji primjer je album Lulu, Metallica je pokušala nešto novo, nešto baš nestandardno, ali su ih popišali.
Ako to radiš dobro i reakcija će biti pozitivna.

Metallica nije dobar primjer jer Metallica je veliki mainstream bend koji je htjeo okušati nešto
novo. I nisu popljuvani zbog toga što su eksperimentirali nego jednostavno zbog toga što su
napravili loš album (naravno jednak udio u tome ima i Lou Reed).

Ja govorim o bendovima koji su od početka u undegroundu i koji godinama tiho grade karijere
na sjajnim albumima koji pomiču granice onoga što rock muzika znači.
Bendovi kao Swans, Boredomes ili The Dead C, da navedem primjere bendova koji egzistiraju
zadnja 2-3 desteljeća. A da ne govorimo o ovim novijim snagama.
So What!

#361 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by So What! »

dale cooper wrote:
So What! wrote:

Ako to radiš dobro i reakcija će biti pozitivna.

Metallica nije dobar primjer jer Metallica je veliki mainstream bend koji je htjeo okušati nešto
novo. I nisu popljuvani zbog toga što su eksperimentirali nego jednostavno zbog toga što su
napravili loš album (naravno jednak udio u tome ima i Lou Reed).

Ja govorim o bendovima koji su od početka u undegroundu i koji godinama tiho grade karijere
na sjajnim albumima koji pomiču granice onoga što rock muzika znači.
Bendovi kao Swans, Boredomes ili The Dead C, da navedem primjere bendova koji egzistiraju
zadnja 2-3 desteljeća. A da ne govorimo o ovim novijim snagama.
Pazi ja za nabrojane bendove niakda nisam čuo, ali ne zato što to nsiam htio, nego jednostavno što su oni duboko pod zemljom da bi ih ja uopšte pronašao.

Svi mi možemo pljuvati po mainsteamu, ali i bendovi koji se tamo nalaze došli su ispod zemlje. Ako neko pravi nešto dobro i hoće da se čuje za to, onda tu svoju muziku treba približiti na sve moguće načine drugim ljudima.

Ja kad čujem za dobar domaći bend, ja svim silama se trudim da ga promovišem dalje. Meni lično se viđa jedan odličan bend iz Sarajeva, a zove se Aesthetic Empathy koji pomalo izlazi iz undergrounda i pravi krupne korake prema nekom značajnijem mjesto na našoj muzičkoj sceni.

Njihova obrada pjesme High Hopes je većini dobro sjela, ali ipak naišao sam na nekoliko negativnih komentara:

Inače ne radi se o cover bendu, snimili su cijeli album, na našoj sceni ovakav bend dosada nije postojao.
dale cooper

#362 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by dale cooper »

So What! wrote: Pazi ja za nabrojane bendove niakda nisam čuo, ali ne zato što to nsiam htio, nego jednostavno što su oni duboko pod zemljom da bi ih ja uopšte pronašao.

Svi mi možemo pljuvati po mainsteamu, ali i bendovi koji se tamo nalaze došli su ispod zemlje. Ako neko pravi nešto dobro i hoće da se čuje za to, onda tu svoju muziku treba približiti na sve moguće načine drugim ljudima.

Ja kad čujem za dobar domaći bend, ja svim silama se trudim da ga promovišem dalje. Meni lično se viđa jedan odličan bend iz Sarajeva, a zove se Aesthetic Empathy koji pomalo izlazi iz undergrounda i pravi krupne korake prema nekom značajnijem mjesto na našoj muzičkoj sceni.

Njihova obrada pjesme High Hopes je većini dobro sjela, ali ipak naišao sam na nekoliko negativnih komentara:

Inače ne radi se o cover bendu, snimili su cijeli album, na našoj sceni ovakav bend dosada nije postojao.
Ovi nabrojani bendovi su itekako poznati ljudima koji prate scenu i njihovi albumi se nalaze
na većini lista najboljih albuma svih značajnijih modernih muzičkih publikacija, što onih štampanih
što online. Milion puta sam rekao treba istraživati, pratiti, slušati. U nas je uvijek bila pogrešna
predodžba da ako ako si na MTV-u onda mora da si dobar i uspješan. MTV i slični mediji su odavno prestali
biti mjerilo bilo čega. Ako su ikada i bilo ikakvo mjerilo, jer činjenica je bila da su uvijek gurali trendove
koji su nastajali pod uticajem velikih diskografskih kuća. Drugim riječima gurali su ono što bi se
najbolje moglo prodati.

Pa ne bih se složio da su bendovi tipa Nickelback, 3 Doors Down, Matchbox Twenty ili Linkin Park neki
underground fenomeni koji su se probili u mainstream. A to su većinom stvari koje vladaju
Američkom mainstream rock scenom zadnjih desetak godina. Rock muzika za široke mase i masovnu
upotrebu ciljana za nezahtjevnu radio publiku koja samo želi nešto pitko da sluša dok se odmara, doručkuje
ili vozi auto. Sigurna, sterilizovana muzika bez ikakvog izazova ili uzbuđenja. Jebeš to!
So What!

#363 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by So What! »

dale cooper wrote:
So What! wrote: Pazi ja za nabrojane bendove niakda nisam čuo, ali ne zato što to nsiam htio, nego jednostavno što su oni duboko pod zemljom da bi ih ja uopšte pronašao.

Ovi nabrojani bendovi su itekako poznati ljudima koji prate scenu i njihovi albumi se nalaze
na većini lista najboljih albuma svih značajnijih modernih muzičkih publikacija, što onih štampanih
što online. Milion puta sam rekao treba istraživati, pratiti, slušati. U nas je uvijek bila pogrešna
predodžba da ako ako si na MTV-u onda mora da si dobar i uspješan. MTV i slični mediji su odavno prestali
biti mjerilo bilo čega. Ako su ikada i bilo ikakvo mjerilo, jer činjenica je bila da su uvijek gurali trendove
koji su nastajali pod uticajem velikih diskografskih kuća. Drugim riječima gurali su ono što bi se
najbolje moglo prodati.

Pa ne bih se složio da su bendovi tipa Nickelback, 3 Doors Down, Matchbox Twenty ili Linkin Park neki
underground fenomeni koji su se probili u mainstream. A to su većinom stvari koje vladaju
Američkom mainstream rock scenom zadnjih desetak godina. Rock muzika za široke mase i masovnu
upotrebu ciljana za nezahtjevnu radio publiku koja samo želi nešto pitko da sluša dok se odmara, doručkuje
ili vozi auto. Sigurna, sterilizovana muzika bez ikakvog izazova ili uzbuđenja. Jebeš to!
Bendove koje si nabrojao gore tipa Nickelback ili 3 Dors Down istina jesu mainstream i lično nisam fan njihovih limunada poput 'Far Away' ili 'Here Without you', ali ovo volim poslušati jer je jako dobra pjesma sa dobrim riffovima:

Ja nisam rekao da su ti bendovi najbolji, ali da u njihovom radu ima pravo odbrih stvari. Ja lično od svih nabrojanih više volim Tool ili Dream Theater ili Paradise Lost.
LSD

#364 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by LSD »

Budimo realni, Dave Grohl je najbolji za bubnjevima....ne znam ko ga natjera da se bakce za pjesmama, gitarom, pisanjem pjesama i pjevanjem :roll: previše je to za njegove muzicke kapacitete :lol: on može samo lupati bubnjeve i pratiti malo talentovanije stihoklepce od sebe, tipa Kurt....to mu je mjera preko koje nebi trebao ici.
Eto ona zezancija sa Crooked vultures uopšte nije loša :-) ali ovo šta radi godinama sa Fuj fajtersima :roll: :run:
Verocious

#365 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by Verocious »

LSD wrote:Budimo realni, Dave Grohl je najbolji za bubnjevima....ne znam ko ga natjera da se bakce za pjesmama, gitarom, pisanjem pjesama i pjevanjem :roll: previše je to za njegove muzicke kapacitete :lol: on može samo lupati bubnjeve i pratiti malo talentovanije stihoklepce od sebe, tipa Kurt....to mu je mjera preko koje nebi trebao ici.
Eto ona zezancija sa Crooked vultures uopšte nije loša :-) ali ovo šta radi godinama sa Fuj fajtersima :roll: :run:

:run: :mrgreen:
Obskurni

#366 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by Obskurni »

Neki bendovi pišu muzicku historiju a neki se upisuju na top liste :D
inlove

#367 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by inlove »

CVIKERASH wrote:
radostan dan wrote:
malsal wrote: i svi se pale na Thomposona, Severinu,Tomu,Merlin, Cecu sta li vec
što tomu potkači bez razloga :roll:
Iskreno,sve je to meni isto Beslic,Toma,Koke,Seka,Hanka,Ceca,Selma,Jana,Cana,.. sve je to u pet deka.Isto sranje drugo pakovanje.

Sto jednom daysleeper rece : sevdah sevdalijama ,rock rockerima.... :D

cajka seljacima. :(
Modest Musorgski

#368 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by Modest Musorgski »

Verocious wrote:
LSD wrote:Budimo realni, Dave Grohl je najbolji za bubnjevima....ne znam ko ga natjera da se bakce za pjesmama, gitarom, pisanjem pjesama i pjevanjem :roll: previše je to za njegove muzicke kapacitete :lol: on može samo lupati bubnjeve i pratiti malo talentovanije stihoklepce od sebe, tipa Kurt....to mu je mjera preko koje nebi trebao ici.

:run: :mrgreen:
ovo poziranje s gitarom je cisto radi $$$ i mislim da se samo tinejdzeri mogu paliti na ovaj isprazni, izlizani zvuk. na ovom je albumu, pored Nirvaninih, pokazao dosta za bubnjevima:

Verocious

#369 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by Verocious »

Modest Musorgski wrote:
ovo poziranje s gitarom je cisto radi $$$ i mislim da se samo tinejdzeri mogu paliti na ovaj isprazni, izlizani zvuk. na ovom je albumu, pored Nirvaninih, pokazao dosta za bubnjevima:
Ma realno boli me briga jesu li pozeraj ili nisu, mainstream ili nisu i slicne stvari nevezane za muziku. Solidan su band, dobro zvuce i uvijek se mogu poslusati. A na kraju krajeva slusajuci njih kao mainstreamere a ne neka druga sranja neki novi klinci ce da otkrivaju svu sirinu i dubinu rock muzike, to nece sigurno slusajuci Gagu a niti ce odmah da krene slsuati neke underground bandove.
Arteta

#370 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by Arteta »

Sve dok se ne oporezuju oni idioti od turbofolkera ne moze.
So What!

#371 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by So What! »

Verocious wrote:
Modest Musorgski wrote:
Ma realno boli me briga jesu li pozeraj ili nisu, mainstream ili nisu i slicne stvari nevezane za muziku. Solidan su band, dobro zvuce i uvijek se mogu poslusati. A na kraju krajeva slusajuci njih kao mainstreamere a ne neka druga sranja neki novi klinci ce da otkrivaju svu sirinu i dubinu rock muzike, to nece sigurno slusajuci Gagu a niti ce odmah da krene slsuati neke underground bandove.
Toooo kralju, potpis na ovaj post.
Obskurni

#372 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by Obskurni »

Prije da ce zagrebati samo površinu rock muzike jer svu dubinu i kvalitet ne mogu iskusiti sa Foo Fightersima
Verocious

#373 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by Verocious »

Jest vala treba prvo preslusati sav underground pa onda srat po mainstreamu. To vi nikada niste slusani ono sto je mainstream? Jeste, i odatle smo svi mi krenuli pa smo dosli do undrgrounda i svega ostalog.

Neki klinac iz Kamachatke ce slusajuci MTV nabasati prvo na Foo Fighterse, svidjet ce mu se, informisat ce se malo o njima i saznati da je Dave Grohl svirao bubnjeve u nekiom bendu cudnog imena Queens of the Stone Age. Otici ce na youtube i poslusati par stvari pa ce mu se svidjeti QOTSA, pa ce se i o njoj malo informisati i saznati za Josh Homa ili Oma ili Homea, kojem nece znati izgovoriti ime ali ce vidjeti da je taj poceo sa nekim bandom kojeg opet nece znati izgovoriti dali Kjus ili Kaajus, mozda ce poslusati i to pa ce mu se svidjeti i saznat ce da je to stoner rock pa ce ako mu se bude svidjelo otkriti jednu ogromnu underground scenu koja traje vec 20-ak godina. Nemoguc je ovaj scenarij? Jel tako? :roll:

Naravno ovo ce uraditi neko ko voli muziku i koga muzika interesuje a takvih je mozda 10%-20% ostali ce slusati Foo Fighterse, zajedno sa gagom i rajanom i govoriti da slusaju zabavnu muziku i bolit ce ih neka stvar za undergroundom i mainstreamom.

Slabo ko ovdje spominje Muse, a radi se o vrlo kvalitetnom i progresivnom rock bandu koji nikako ne svira vec izlizani rock. Razlog tome ja vidim samo u tome sto su oni mainstream i samo zbog toga su sranje vecini ovdje, meni nisu :)
Obskurni

#374 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by Obskurni »

Musa ima samo jedan dobar album u cijeloj karijeri a to je Origin of Symmetry :D
U posljednje vrijeme samo znaju pomjerati granice lošega i pokazivati nedostatak ideja i angažovanosti
Što se tice pocetaka okej je krenuti od necega ali treba uzeti Foo Fighterske kao neke predstavnike kvalitetne rock muzike i nije baš mjerodavno. To što si rekao za one koje vole muziku da ce ici dalje je istina i svi smo tako krenuli ali dosta je onih koji ne mrdaju dalje pa tako naprimjer imamo uvrštene bendove poput Foo Fightersa i Musea pod kvalitetnom rock muzikom
ultima_palabra

#375 Re: Moze li rock preziviti kod nas ?

Post by ultima_palabra »

FF su dobar bend za sadašnje standarde.
Post Reply