Novinarska (ne)pismenost

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Post Reply
Zux

#351 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by Zux »

http://www.klix.ba/vijesti/bih/prema-st ... /130130189

Sta reci koju posluku porati...

Mogu sad onako "iz glave" navesti 10 primjera gdje su novinari bili ugrozeni na bilo koji od nacina najgore vrste (prijetnje, gubitak posla, gubitak nekog klijenta medija za koji radi itd.) zbog pokusaja da se nekoga kritikuje ili samo da se iznese cinjenica koja neku od nedodirljivih persona diskredituje. Danas se niko ne smije ni zajebavati na neciji racun, satira npr. ni ne postoji vise.
Banksy

#352 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by Banksy »

BLOG POGLED/ BOLJE JE SAGORJETI, NEGO POLAKO BLIJEDITI : Odoh štrajkovati glađu, a možda i skočim s neke zgradurine... Spaliti se neću jer je benzin skup i nema šanse da ga kupim
Stevo Grabovac

It's better to burn out Than to fade away My my, hey hey - Neil Young ... Cobain ga je samo citirao ...
Zux

#353 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by Zux »

Da, rekose sva trojica i skocise/sagorise, doduse ovaj treci je sagorio, ali znamo svi od cega.

Upravo ovo i jeste poenta, treba malo biti realniji i posmatrati stvari objektivno, a ne citirati neke "filozofe", koji nam "objasnjavaju" ono sto iole obrazovan i pismen zna.

Nepismenost je grozna kod novinara i nazalost je sveprisutna, ali kriticko pisanje o nedodirljivim je nesto drugo. Novinari jesu dijelom krivi, ali nazalost "krivlje" je drustvo u kojem su postavljene stvari onako kako jesu.
StupskaBitanga

#354 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by StupskaBitanga »

Evo šta kaže Zekerijah Smajić
Smajić: Za bavljenje novinarstvom nužna ljudskost i etika

Prema podacima organizacije „Reporteri bez granica“ za 2012. godinu, naša zemlja se nalazi na 68. mjestu liste medijskih sloboda, što je u odnosu na godinu ranije nazadovanje za deset mjesta.

Pritiske pokazuju i slučajevi verbalnih napada političkih dužnosnika na novinare i na vlasnike medija.

Prema podacima Regulatorne agencije za komunikacije i Vijeća za štampu, prošle godine je razmotreno 37 slučajeva govora mržnje u bh. medijima, 25 u štampanim i online medijima, te 12 prijava koje je razmatrao RAK.

Smajić: Ljudskost i etika glavne premise za bavljenje novinarstvom

U razgovoru za naš portal Zekerijah Smajić, dugogodišnji novinar, naglašava da bi trebalo virtualno, hipotetički uspostaviti neku vrsta kvocijenta moralnosti za one koji se žele zaposliti u novinarstvu.

„Ja na pijedestal nekakvih preduslova za bavljenje novinarstvom postavljam zapravo tu ljudskost, što bi Crnogorci rekli, čojstvo i etiku. Mislim da se sve drugo može naučiti, zanatske vještine, dakle novinarske zanatske vještine, ali da su ovo nekakve premise od kojih zavisi da li će neko biti profesionalan, pravedan, pošten, objektivan, etičan u obavljanju svog posla. Bez toga mislim da su svi drugi prilično zalutali u novinarsku profesiju a da su mnogi zalutali, pokazuje današnje stanje, ne samo novinarske profesije u Bosni i Hercegovini i regiji, nego na globalnom planu, jer ovo što se događa u Bosni i Hercegovini po svim osnovama nije etimološki izvorno bosanskohercegovačko dobro ili zlo, nego je zapravo refleksija na ono što se događa na globalnoj sceni,“ pojašnjava Smajić.

federalna.ba
VenomousV

#355 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by VenomousV »

Andrić, Preloga i Samokovlija bili ugledni učenici Prve gimnazije
ovo mi je definitivno najveci kiks tzv. novinara Klix portala
sve m glavi odzvanja Preloga, Preloga, Preloga :-)
vrbas1979

#356 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by vrbas1979 »

VenomousV wrote:
Andrić, Preloga i Samokovlija bili ugledni učenici Prve gimnazije
ovo mi je definitivno najveci kiks tzv. novinara Klix portala
sve m glavi odzvanja Preloga, Preloga, Preloga :-)
Moramo i to dokumentovano imati :-D :
Image
vrbas1979

#357 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by vrbas1979 »

I to je suština i zbog čega me veoma nerviraju kvazi-novinari s ovog portala.

Dakle vijest je agencijska i preuzeta je sa Federalne novinske agencije. Dakle imaš sve servirano, spremno, kopiraš vijest i ubaciš je na svoj portal. Jedino što ti ostaje jeste naslov. Jedino!

I onda tu naprave zajeb. KAKO?

Zar pojedini "novinari" ne znaju ni 30-ak karaktera napisati - smisliti i napisati naslov?
It_is_a_Leclerc

#358 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by It_is_a_Leclerc »

Ja mislim da bi vi trebali prestati biti toliko zajedljivi i jedva čekati grešku. Dešava se, ljudi dragi, svima.. Na klixu ima i dosta jako kvalitetnih, autorskih vijesti zbog čega ga i smatram jako dobrim portalom.
Ako su novinari ovdje "kvazi-novinari" ne vidim uopšte razlog zbog kojeg dolazite.

Moje mišljenje !
alanskoda

#359 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by alanskoda »

eto nek si nam rekao.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#360 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by Truba »

ja sam u srednjoj na hrvatskom testu napisao jermontov ( pogrešno upisao kad je profa diktirala)umjetno ljermontov
test sam super uradio ali sam dobio keca

jer je to velika greška... nema se šta dalje čitati

isto je ovdje... niko ih ne pegla da odmah objave tekst... mogu ga sve kolege pročitati pa onda...nismo na trkama
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#361 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by Chmoljo »

pa ne baš. portali su internet mediji, i većina vijesti postane bajata jako brzo. ne bih se hvatao za tipfelere, ali greška u naslovu jeste crnjak...
vrbas1979

#362 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by vrbas1979 »

Ama, ne čekam ja grešku, ali nažalost, vidim ih svaki dan na većini portala. I to ozbiljne greške, nekada skoro neoprostive.

ali eto...
vrbas1979

#363 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by vrbas1979 »

Chmoljo wrote:pa ne baš. portali su internet mediji, i većina vijesti postane bajata jako brzo. ne bih se hvatao za tipfelere, ali greška u naslovu jeste crnjak...
Pa to i jeste suština cijele priče. Dakle imaš sve i trebaš SAMO i JEDINO naslov napisati i čak tu zezneš!?!? Iskreno meni je to ogledalo portala.
burekodsira

#364 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by burekodsira »

sta je bilo sa Felixom Sturmom na FTV sinoc? Cujem voditelj/komentator izjavio kako je mec dobio Sturm i uredno odjavio emisiju :D
StupskaBitanga

#365 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by StupskaBitanga »

Klix i njihovi novinari
Saopštenje SDP a slika SDU
uglavnomja

#366 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by uglavnomja »

It_is_a_Leclerc wrote:Ja mislim da bi vi trebali prestati biti toliko zajedljivi i jedva čekati grešku. Dešava se, ljudi dragi, svima.. Na klixu ima i dosta jako kvalitetnih, autorskih vijesti zbog čega ga i smatram jako dobrim portalom.
Ako su novinari ovdje "kvazi-novinari" ne vidim uopšte razlog zbog kojeg dolazite.

Moje mišljenje !

kojih autorskih vijesti :shock: :?

jedino autorsko su kolumne, sve ostalo je copy paste :-)
insomnia78

#367 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by insomnia78 »

"Kontrolisanim eksplozivom srušen dio stadiona Levskog"
Avaz
s' moje sokocalo
Ghibli

#368 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by Ghibli »

Ubijena "tupim udarcem".....
Klix.ba
crnoplavo

#369 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by crnoplavo »

Ghibli wrote:Ubijena "tupim udarcem".....
Klix.ba
hahaha
Istanbul: Američka turistkinja ubijena tupim udarcem u glavu

Američka turistkinja čije je tijelo pronađeno u ruševinama starog dijela grada u Istanbulu ubijena je tupim udarcem u glavu, rekao je u nedjelju šef policije.....

"Sigurno je da je ubijena tupim udarcem u glavu", rekao je šef policije Huseyin Capkin, prenio je Reuters.
http://www.klix.ba/vijesti/svijet/istan ... /130203087
Logovan

#370 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by Logovan »

Hahahah e jebo te hahaha :roll: :lol: :lol:
crnoplavo

#371 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by crnoplavo »

No, naši čitaoci tvrde da ova zloupotreba kojoj su izloženi može imati i dalekosežnije posljedice od finansijskih.
- Dođe muž u Bosnu, žena koja je ostala u Njemačkoj ga nazove nakon nekoliko dana. On vidi bosanski broj i odmah je optuži da je došla za njim da ga prati i to izazove svađu. Dok istina izađe navidjelo, može svega biti, pa čak i žrtava, ako je u pitanju ljubomora ili nepovjerenje među partnerima - ističe jedan naš čitalac, dok drugi kaže da je prošlog ljeta uzalud uvjeravao prijatelja da ga ne zove iz Bosne.
hahahah

http://www.avaz.ba/vijesti/teme/misteri ... -operateri
uglavnomja

#372 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by uglavnomja »

crnoplavo wrote:
No, naši čitaoci tvrde da ova zloupotreba kojoj su izloženi može imati i dalekosežnije posljedice od finansijskih.
- Dođe muž u Bosnu, žena koja je ostala u Njemačkoj ga nazove nakon nekoliko dana. On vidi bosanski broj i odmah je optuži da je došla za njim da ga prati i to izazove svađu. Dok istina izađe navidjelo, može svega biti, pa čak i žrtava, ako je u pitanju ljubomora ili nepovjerenje među partnerima - ističe jedan naš čitalac, dok drugi kaže da je prošlog ljeta uzalud uvjeravao prijatelja da ga ne zove iz Bosne.
hahahah

http://www.avaz.ba/vijesti/teme/misteri ... -operateri

fali glavni dio vijesti, da pare od te prevare idu sda :-)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#373 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by Truba »

tf2_spy

#374 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by tf2_spy »

uz vijest o smrti glumca vanje albaharija ni jedan portal nije postavio pravu sliku; ili je bio miralem zubčević, ili david albahari (pisac), al nigdje pokojnikove slike. i još napišu da je umro juče, a ovaj mrtav od 30.1.
tek nakon što je neko na fb stavio sliku ispod vijesti radio sarajeva, tu sliku je preuzeo klix i postavio. šta reći, nije nepismenost, al jeste diletantizam..
i šta sad

#375 Re: Novinarska (ne)pismenost

Post by i šta sad »

"Pošto imamo agenciju na nivou države oni su dužni da vrše monitoring i prate efekte bilo kojeg lijeka koji se javljaju, ali moraju pratiti i monitorng svjetskih trendova.
Post Reply