Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

nekavalaitrebatako

#351 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Post by nekavalaitrebatako »

Canton wrote:
Rad1uS wrote:SDP-ov prijedlog rjesenja odluke Sejdic-Finci je dobar i realan. Neki su se zanijeli misleci da ce u to moci ugraditi direktno i narodnost Bosanac i Hercegovac kao konstitutivnu, sto je samo pusta zelja i san, to ne vjerujem da ce se ikad desiti, mada bih licno to volio, i sam se smatram pripadnikom tog naroda. Ako se vec ne moze bolje od ovoga, a sigurno je bolje nego trenutno rjesenje, onda treba ovo prihvatiti i raditi na tome da se provede, jer u suprotnom nam nema napretka prema Euroatlantskim integracijama ...
Svi mi koji imamo drzavljanstvo BiH smo i Bosanci i Hercegovci htjeli to priznat ili. Stoga nema potrebe da se previse problema pravi oko toga. Ovaj sporazum je po meni maximum koje stranke u ovom momentu mogu postici i smatram ga dobrim ali ne i odlicnim.
U politici nema odličnog. Konkretan pomak u dobrom pravcu, to je ono što nam treba, a SDP je to i napravio. Želje na stranu, od želja sam odustala prije 20 godina kada je većina na vlast dovela nacionaliste.
faer

#352 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Post by faer »

Rad1uS wrote:SDP-ov prijedlog rjesenja odluke Sejdic-Finci je dobar i realan. Neki su se zanijeli misleci da ce u to moci ugraditi direktno i narodnost Bosanac i Hercegovac kao konstitutivnu, sto je samo pusta zelja i san, to ne vjerujem da ce se ikad desiti, mada bih licno to volio, i sam se smatram pripadnikom tog naroda. Ako se vec ne moze bolje od ovoga, a sigurno je bolje nego trenutno rjesenje, onda treba ovo prihvatiti i raditi na tome da se provede, jer u suprotnom nam nema napretka prema Euroatlantskim integracijama ...
problem je sto je to sto ti govoris govorio npr. hdz. sdp je govorio drugacije. rekao je da ce izjednaciti sve gradjane, ili da ce se makar boriti za to. ja se sjecam lagumdzije na jednom skupu kada je rekao da iako sve sto sdp sada prica nije realno, on ne moze odustati i ubiti tu ideju i taj san u ime neke buduce generacije koja ce moci to da primjeni.

ovim se mogucnost da se svi izjednace ubija za sva vremena i hdz-ovi se upisuju u ustav. i ovaj dogovor nema puno veze sa presudom, ovaj dogovor je izdaja svega sto je sdp pricao tokom kampanje i nista vise, ni manje.
Canton

#353 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Post by Canton »

faer wrote: problem je sto je to sto ti govoris govorio npr. hdz. sdp je govorio drugacije. rekao je da ce izjednaciti sve gradjane, ili da ce se makar boriti za to. ja se sjecam lagumdzije na jednom skupu kada je rekao da iako sve sto sdp sada prica nije realno, on ne moze odustati i ubiti tu ideju i taj san u ime neke buduce generacije koja ce moci to da primjeni.

ovim se mogucnost da se svi izjednace ubija za sva vremena i hdz-ovi se upisuju u ustav. i ovaj dogovor nema puno veze sa presudom, ovaj dogovor je izdaja svega sto je sdp pricao tokom kampanje i nista vise, ni manje.
Pa ide li sa ka tome? Hoce li i oni koji nisu konstitutivni dobiti svoj klub u parlamentu BiH? Hoce li se napokon Bosnjaci i Hrvati i Ostali iz RSa a Srbi i Ostali iz Federacije naci u domu naroda BiH? Hoce li se omoguciti onima koji nisu konstitutivni da budu kandidati za predsjednistvo(mada je ovo rjesenje nakaradno ali je bolje od sadasnjeg)?

procitaj presudu jos jednom neko je postavio ovdje pa onda uporedi sa sporazumom. ovo je napredak u odnosu na sadasnje stanje.
Guido_Špišić

#354 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Post by Guido_Špišić »

nekavalaitrebatako wrote:
Nacionalnost JESTE politicka kategorija, odnosno direktno je vezana za postojanje neke drzave. Nacija postoji ukoliko postoji i drzava, obratno ne.
Ni ovo nije potpuno tačno. Ono što vas buni je to što ste rođeni u vrijeme kad većina evropskih NACIJA već ima svoje NACIONALNE države. Ali tome je prethodio nastanak nacije, pa tek onda države kao krovne institucije neke nacije. A nacija je samo politički narod, odnosno narod koji je politički sazrio dovoljno da osnuje državu. Neke nacije nisu imale sreće i na putu osnivanja države ispriječilo im se dosta toga, recimo Kurdi, Baski, Palestinci... Kod nekih je problem teritorijalna iscjepkanost nacionalnog prostora, kod drugih pak otpor hegemonistički nastrojenih nacija njihovom osamostaljenju, ali je svejedno riječ o zrelim nacijama, iako JOŠ nisu formirali svoje države.

Inače, iz države ne proističe nikakav identitet, država je tek administrativni aparatus. Kako smo imali priliku iskusiti, nije čak riječ ni o pretjerano stabilnom i postojanom aparatusu. Daleko je važnija kohezija društva koje formira zajedničku državu. U BiH ne postoji jedinstvena nacionalna svijest, uglavnom zato što su dva od tri naroda ranije prošla preporod i postala politički narodi/nacije, a to je ireverzibilan proces. Stoga je teže postići konsenzus oko organizacije i unutrašnjeg uređenja zajedničke/multinacionalne države, a premalo se na tome i radi. Više se vremena traći na identitetske tlapnje, ubjeđivanje ljudi da nisu ono što jesu ili samih sebe da nismo ono što jesmo. To je bespotreban gubitak energije i vremena, koji nas ometa u nastojanjima da postignemo interni sporazum oko toga kakva bi BiH trebala biti, pa da svi budu relativno zadovoljni. U takvoj BiH neće biti ni važno kome je etnija prirasla srcu, a kome nije, jer će kolektivni nositelji njenog suvereniteta biti generalno spokojni, a društvo rasterećeno.

Kad god su 3 grupe (etnije, nacije, religije, whatever) blizu dogovora - amerikanci se pojave da najbrojnijima došapnu kako su prevareni i kako treba da traže "građansku državu" a amerika će ih podržati. Tako su došapnuli Aliji da ne pristaje ninakakve sporazume ni na krnje Jugoslavije ni na Kutiljerove mape, ali kad je naivac konačno dočekao intervenciju nisu mu dali na Banjaluku a Dejton je bio kudikamo gori od Kutiljerovog sporazuma.

Tako i sad, Komšiću odnosno njegovim došaptačima govore "šta će vam sporazum sa Hrvatima i Srbima poštenije i modernije je tražiti građansku državu vi ste to zaslužili". Ali nikada neće dozvoliti da se ta građanska država realizira jer im je potrebano da je najbrojniji narod nezadovoljan kako bi se sa njim lakše manipulisalo, kako bi Bosna bila nestabilna i kako bi Evropa u Bosni uvijek imala problema i nekog trojanskog konja koji ce poput prištine i Tirane u Evropi uvije radije slušati bajke iz Washingtona nego Brisel.
Dozer

#355 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Post by Dozer »

Na papiru je sve moguce. U realnosti - malo teze.

Na papiru odavno pise da je BiH - B, H, S i ostali. Da li ce ovo promijeniti bilo sta po tom pitanju? Nece.
Klub u Domu naroda je Ok, ali ne znaci nista. Niko od Ostalih, ma koliko to nebitno bilo, i dalje nece moci biti jedan od tri predsjednika. U Parlamentu ce se i dalje voditi ista prica kao i do sada, jer etnicari ce i dalje imati vecinu.
Ali, i ja podrzavam napredak, pa ma koliko on mali bio... medjutim, bojim se da ovdje bas i nece biti bilo kakvog napretka, osim deklarativnog.
Stoga - sjedim i gledam.
Seawolf

#356 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Post by Seawolf »

Pa, zar i ti, Dozer.

Sporazum Lagumdžija-Čović(-Radončić-Dodik), nije nikakav napredak, pa ni deklarativni. Baš naprotiv, osigurava da se dogovor o sastavu izvršne i dijela zakonodavne vlasti, na nivou države, postigne prije održavanja opštih izbora, što praktično znači da izbori gube smisao.

Uostalom, o tome šta mislim o sporazumu sam napisao na 7-oj strani ove teme, pa se neću ponavljati.

Samo da dodam, da ako prođe prijedlog iz sporazuma o posrednom izboru članova predsjedništva, taj princip će se na kraju primjenjivati samo u Federaciji (ovo i jest sporazum koji su kreirali političari iz Federacije), a u Republici će M.D. insistirati na dosadašnjem načinu izbora člana predsjedništva. Na osnovu dosadašnjeg, mogu samo zakljućiti da će na to njegovo insistiranje, Lagumdžija i Čović, samo klepiti ušima.

Tako će se dodatno produbiti razlike između političkih sistema u dva entiteta. Slijedeći korak je da se izbori za člana predsjedništva iz RS-a, dešavaju na različit datum od datuma opštih izbora, možda čak i sa drugim intervalom (većim od 4 godine). Pa će onda i glasanje u RS-u, za poslanike u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine (ko izmisli ovaj naziv; il' je parlament, il' je skupština) Bosne i Hercegovine biti na različit datum u odnosu na datum opštih izbora, i onda to više neće biti opšti izbori, nego Federalni, i tako dalje, do konačnog raspada političkog sistema na državnom nivou.

Baš je napredak.

Ovaj sporazum je nešto najgore što je predloženo od strane političara u BiH, od Dayton-a na ovamo i on jednostavno, ne smije proći.
nekavalaitrebatako

#357 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Opstruirajte i ovaj, sljedeći put će se nuditi još manje. De malo te apokalipse i drame, dosad nam se isplatilo pravo.
palermo

#358 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Post by palermo »

sara87 wrote:Hvala vam što ste objavili ovaj dukument, tj radni materijal i vjerujte da realnija i bolja rješenja ne postoje. Svi bismo mi voljeli da imamo jednog predsjednika ali sitacija je u drzavi takva da to ne bi bilo izvodivo i samo bi izgubili vrijeme i ne bi proslo sve procedure koje treba proci.

Mislim da je sve obuhvaceno ovim, uvijek moze bolje, ali samo na papiru kod nas, dakle jedino i najbolje rjesenje koje bi se moglo provesti u praksi jesta ovaj radni materijal i ako svi malo dublje procitamo mnogo toga ce biti jasnije
Šta je ovo, sdp-ovska omladina krenula u akciju.

Kao što reče uvaženi forumaš Seawolf
Ovaj sporazum je nešto najgore što je predloženo od strane političara u BiH, od Dayton-a na ovamo i on jednostavno, ne smije proći.
nekavalaitrebatako

#359 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

palermo wrote:
sara87 wrote:Hvala vam što ste objavili ovaj dukument, tj radni materijal i vjerujte da realnija i bolja rješenja ne postoje. Svi bismo mi voljeli da imamo jednog predsjednika ali sitacija je u drzavi takva da to ne bi bilo izvodivo i samo bi izgubili vrijeme i ne bi proslo sve procedure koje treba proci.

Mislim da je sve obuhvaceno ovim, uvijek moze bolje, ali samo na papiru kod nas, dakle jedino i najbolje rjesenje koje bi se moglo provesti u praksi jesta ovaj radni materijal i ako svi malo dublje procitamo mnogo toga ce biti jasnije
Šta je ovo, sdp-ovska omladina krenula u akciju.

Kao što reče uvaženi forumaš Seawolf
Ja se ni za omladine nisam kvalificirala, a kamoli SDP-ove.
Uvaženi forumaš Seawolf možda ima dobre nakane, ali ne vidi daleko. Odbacite ovaj sporazum (naaaajgori od Daytona, Tita mi) i sljedeći put ćete fakat imati entitetske izbore u različite dane i po različitim sistemima. Jer ste vi to tražili.
No, ovako vam je govorio Zloja i za Aprilski, pa bi se sad bubrega dalo za takav sporazum, a dobila se muda.
palermo

#360 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Post by palermo »

nekavalaitrebatako wrote: Ja se ni za omladine nisam kvalificirala, a kamoli SDP-ove.
Uvaženi forumaš Seawolf možda ima dobre nakane, ali ne vidi daleko. Odbacite ovaj sporazum (naaaajgori od Daytona, Tita mi) i sljedeći put ćete fakat imati entitetske izbore u različite dane i po različitim sistemima. Jer ste vi to tražili.
No, ovako vam je govorio Zloja i za Aprilski, pa bi se sad bubrega dalo za takav sporazum, a dobila se muda.
Imat ćemo što ćemo imati, i za što ćemo se moći iuboriti.
A ono što mi drug Zlaja kroz sporazum SDP-HDZ nudi je da da pristan em na institucionalni status manjine u mojoj hercegovini i u mome MOstaru.
Možda ću ja na kraju to i morati biti, koliko vas se udružilo to da ostvarite, ne bi me ni čudilo. Al nemojte me , majke vam, makar budalom praviti.

Zamisli, molim te...ako ovo ne prihvatite, kuku li vam se....
nekavalaitrebatako

#361 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

palermo wrote:
nekavalaitrebatako wrote: Ja se ni za omladine nisam kvalificirala, a kamoli SDP-ove.
Imat ćemo što ćemo imati, i za što ćemo se moći iuboriti.
A ono što mi drug Zlaja kroz sporazum SDP-HDZ nudi je da da pristan em na institucionalni status manjine u mojoj hercegovini i u mome MOstaru.
Možda ću ja na kraju to i morati biti, koliko vas se udružilo to da ostvarite, ne bi me ni čudilo. Al nemojte me , majke vam, makar budalom praviti.

Zamisli, molim te...ako ovo ne prihvatite, kuku li vam se....
Ne znam šta da ti kažem. Ti imaš prava na taj fatalizam koliko i ja na defetizam. S tim da ovo moje ne ide ni na čiju štetu. A to, "imaćemo šta ćemo imati" je upravo to: fatalizam na svačiju štetu, kad je svadba nek i hala gori. Razmislite o tome malo pažljivije, trezvenije, to je sve.
poznanik

#362 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Post by poznanik »

nekavalaitrebatako wrote:Ne možeš na pogrešnim premisama voditi diskusiju čovječe. Ne znamo da jednu naciju čini više etničkih grupa, jer je to ponekad slučaj, a ponekad nije. Ne proističe nacija od države, već država od nacije (jedne ili više njih). Etnije su uglavnom prevaziđena stvar, institut daleke prošlosti.
Ostali su tek ustavna kategorija, dakle oni koji nisu konstitutivni. To ne prejudicira njihov odnos spram države niti odnos države spram njih, osim ukoliko se javi očita diskriminacija. Takva diskriminacija je uočena u presudi Sejdić-Finci. Prema tome, ta presuda nema nikakve veze sa konstitutivnima, sa budućim uređenjem države, odnosom građana prema državi, odnosom narodnog spram građanskog identiteta i tome slično. Ima SAMO veze sa izjednačenjem prava Ostalih sa pravima konstitutivnih, i kapak. Ne biste se trebali upuštati u filozofiranje o ozbiljnim temama koje suštinski ne razumijete ili ne poznajete.

Samo da potvrdim citat, i podsjetim na Presudu:
SUD
1. Odlučuje jednoglasno da spoji aplikacije;
2. Proglašava većinom glasova glavne pritužbe aplikanata u pogledu njihove nemogućnosti da se kandidiraju na izborima za Dom naroda Bosne i Hercegovine dopuštenim;
3. Proglašava jednoglasno glavne pritužbe aplikanata u pogledu njihove nemogućnosti da se kandidiraju na izborima za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine dopuštenim;
4. Proglašava jednoglasno preostali dio aplikacija nedopuštenim;
5. Presuđuje sa 14 glasova ''za'' i tri glasa ''protiv'', da postoji kršenje člana 14. u vezi s članom 3. Protokola br. 1. koji se odnosi na nemogućnost aplikanata da se kandidiraju na izborima za Dom naroda Bosne i Hercegovine;
6. Presuđuje jednoglasno da ne postoji potreba za ispitivanjem iste pritužbe prema članu 3. Protokola br. 1. i članu 1. Protokola br. 12;
7. Presuđuje sa 16 glasova ''za'' i jedan glas ''protiv'' da postoji povreda člana 1. Protokola br. 12 zbog nemogućnosti aplikanata da se kandidiraju na izborima za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine;
8. Presuđuje jednoglasno da utvrđivanje povrede predstavlja samo po sebi dovoljnu pravednu naknadu za svu nematerijalnu štetu koju su aplikanti pretrpjeli;
9. Presuđuje:
(a) sa 16 glasova ''za'' i jedan glas ''protiv'', da tužena strana treba da, u roku od tri mjeseca, prvom aplikantu isplati iznos od 1.000 eura (jednahiljada eura) na ime troškova i izdataka, pretvoreno u konvertibilne marke po kursu koji
važi na dan isplate, plus svi porezi koji mogu biti zaračunati prvom aplikantu;
(b) s 15 glasova ''za'' i dva glasa ''protiv'', da tužena strana treba da, u roku od tri mjeseca, drugom aplikantu isplati iznos od 20.000 eura (dvadesethiljada eura) na ime troškova i izdataka, pretvoreno u konvertibilne marke po kursu
38 koji važi na dan isplate, plus svi porezi koji mogu biti zaračunati drugom aplikantu;
(c) jednoglasno da će se nakon isteka perioda od tri mjeseca, sve do isplate, plaćati obična kamata na navedeni iznos po stopi jednakoj najnižoj kreditnoj stopi Evropske centralne banke za period neizmirenja, uvećana za 3%;
10. Odbacuje jednoglasno preostali dio zahtjeva drugog aplikanta za pravednu naknadu.
HM 2011

#363 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Post by HM 2011 »

kako kažu i pad je let, korak preko provalije je korak naprijed itd........

ako temeljimo odluku o tome valja li sporazum ili ne na činjenici da se radi o nadgradnji postojećeg sistema - bez da uzimamo u obzir da je sistem malo je reći nakaradan, antisocijalan - jer u svojoj prirodi ne dopušta mogućnost političkog uspona bila koje multi-etničke jedinstvene-homogene grupe - onda je ovaj dogovor super....

napominjem sve što treba da uradimo da bi ovaj sporazum proglasili uspjehom - jeste da odbacimo činjenicu da će ovdje ikada doći do stabilizacije stanja, tj.
jedini način da se bilo šta, pa i najmanja kasaba stabilizuje - jeste da se raspadne na etnički homogene jedinice....

tu niti službena Europa niti službena Amerika nema nikakve krivice - nego samo MI odnosno izabrani politički predstavnici koji izgleda misle samo svojim džepovima i stomakom.....

ukratko, radi se nadziđivanje trospratne štale od ćerpića, čija je osnovna nosiva konstrukcija drvena greda, sa još jednim spratom ali ovog puta od pune cigle, nosiva konstrukcija čelična greda, i izgleda u planu je i izmjena krova, prelazak sa stare slame na limeni sendvič.....

Izdržati će, kako ne.....

kada pogledam komentare zaista samo mogu utvrditi da je ovaj narod obezglavljen.....

a ovi što pišu pisma podrške,

evo i od mene jedno,

Izdržati će, kako ne.....

Usput, bez obzira na empirisjki dokazanu grešku u formularu popisa stanovništva (identifikacija nacije i etničke skupine), ne vidim da iko planira izmjenu formulara za popis odnosno opcioni odabir jedne od rubrika za izjašnjavanje.... Što je smiješno niko izgleda nije niti pokušao da promjeni nešto...

Tako i sa ovim usvojenim napredcima, biće jako kasno kada utvrdite da se ovim sporazumom radi nadziđivanje koje temelji objekta ne mogu izdržati, tj. da se radi greška....
kiky

#364 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Post by kiky »

super da je dokument konačno postavljen na temu ...
sad, umjesto bezveze kritikovanja, možemo konkretno da navedemo šta je dobro, a šta nije ...
meni se ovo čini sasvim u redu ...
HM 2011

#365 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Post by HM 2011 »

kiky wrote:
super da je dokument konačno postavljen na temu ...
sad, umjesto bezveze kritikovanja, možemo konkretno da navedemo šta je dobro, a šta nije ...
meni se ovo čini sasvim u redu ...
U ustavu BiH ostali stoje kao i što su i stajali, postojali su kao ustavna kategorija, konstitutivni narodi i dalje odlučuju hoće li član ostalih moći predstavljati njihov narod.....
ne provodi se presuda suda za ljudska prava jer ne može predstavljati sve građane, niti ga mogu birati svi građani, bira ga parlament...

iz reda već izabranih poslanika parlamenta (inače zastupnici ostalih imaju veliku većinu u parletu, al u limburgu)....

Kakva je podrška da ovaj dogovor o izmjeni ustava BiH prođe pored RS-a, kome bi druga dva naroda učestvovala u izboru člana predsjedništva i to još sa područja drugog entiteta.... - nikakva ?

Prijedlozi nisu pravo nekoga da se kandiduje, nego neko tog kandidata mora predložiti, znači - nema prava da bude biran, dom naroda utvrđuje zajedničku listu kandidata....

Može li član predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda biti sa područja Federacije ?

Kandidata za člana Predsjedništva niko nije niti predlagao, tako da prevazilaženje entitetskog glasanja radi izbora člana predsjedništva i nema neke logike....

-----------------------------------

Povećanje članova doma naroda - od 24 delegata - 3 iz reda ostalih.... Sve ostalo Srbi Hrvati i Bošnjaci, samo ih je puno više nego sad...

Diskriminacija ostalih nije eleiminisana dok god ih je 3 prema 24 i to je maksimum koji mogu postići ????

ZAšto jedan hrvatr, jedan bošnjak i jedan ostali iz RS-a ? zašto dva srbina iz federacije ? Ako se radi o domu naroda potpuno je svejedno iz kojeg entiteta dolazi član - bitno je da je pripadnik naroda, koji čini 21 super apsolutnu zagarantovanu većinu.....

Opet za parlet federacije - 58 delegata - svih po 17 a ostalih 7.....

Nacionalni predznak PODEBLJANO !

Nema nacionalnih biračkih spiskova ?

ucjene i trgovina mandatima se jačaju - 7 ostalih je garant za to nisu ravnopravni, nemaju snage bolje se prodati, ko da više........

------------------------------------------------------
Običan kozmetički tretman naloženog presudom..... Argument koji dolazi sa presudom je dovoljno jak za više od ovoga - ali ispod ovoga ne može a i to važi samo za federaciju..... Šta smo dobili - NIŠTA ? pardon, dobili smo nešto....

običan čovjek ne glasa direktno za člana predsjedništva,

prvo parlament bira predsjednika, pa onda pošto je parlament izabrao istog, hajde ti nama predloži mandatara, onog kojeg ti mi kažemo da predložiš jer mi smo te izabrali i vodi vanjsku politiku onako kako ti mi kažemo.... Izbor bilo koga ostali ili ne, potpuno je svejedno marginalizovana uloga predsjedništva....

šta se još željelo postići presudom ?

Ah da, da bilo koji građanin bude biran na zakonodavnu ili izvršnu funkciju bez obveze pripadnosti bilo kojem narodu i bez obveze da zastupa samo taj narod nego uz obvezu da zastupa sve narode ? pa ako ne bude zastupao kako valja, pa bože dragi, ma opoziv, ili ako je nešto teško ima zatvor, ili ako postoji i ako je najteže moguće ima maksimalno smrtna kazna....

Jel to naloženo presudom (osim ove smrtne) - jeste - jesmo li dobili izvršenje presude - Nismo !

Ali piše u obrazloženju da jesmo....

I šta sutra pravoslavac želi da se kandiduje kao Bosanac na izborima - stavljaju ga u red ostalih ? minimalno 3 člana ? a frajer Bosanac ? Hercegovac ? ne, on mora biti Jevrej ili Rom, ili Čeh, ali kao Bosanac nema šta da traži u parletu BiH - mora biti pripadnik nečega ??

jel to provođenje presude ? tome aplaudirate ?

Presuđuje sa 14 glasova ''za'' i tri glasa ''protiv'', da postoji kršenje člana 14. u
vezi s članom 3. Protokola br. 1. koji se odnosi na nemogućnost aplikanata da
se kandidiraju na izborima za Dom naroda Bosne i Hercegovine;

Presuđuje sa 16 glasova ''za'' i jedan glas ''protiv'' da postoji povreda člana 1.
Protokola br. 12 zbog nemogućnosti aplikanata da se kandidiraju na izborima
za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine;

Može kao građanin - ali da bude manjina i da ga zovu ostali ?

I hoće u EU ?
Last edited by HM 2011 on 06/08/2012 21:09, edited 3 times in total.
palermo

#366 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Post by palermo »

nekavalaitrebatako wrote: Ne znam šta da ti kažem. Ti imaš prava na taj fatalizam koliko i ja na defetizam. S tim da ovo moje ne ide ni na čiju štetu. A to, "imaćemo šta ćemo imati" je upravo to: fatalizam na svačiju štetu, kad je svadba nek i hala gori. Razmislite o tome malo pažljivije, trezvenije, to je sve.
Haj moj fatalizam, ali ne znam zašto sebe karakterišeš defetistom, kada vidiš progres i onde gdje ga samo rijetki i odabrani vide. Ja bih tebe prije nnazvao optimistom.

A o fatalizmu na svačiju štetu, pa iskreno draži mi je i fatalizam na svačiju štetu nego radost i sreća samo na moju štetu. Jer ako svakome dođe u guzicu da ne može svoju sreću graditi na mojoj šteti možda ima i nade za mene, ovako ti tražiš od mene da budem altruista neslućenih razmjera. Da se ne bi sused nasekirao zbog svoje hale, ja treba da pristanem da mirno gledam kako moja hala gori......

Imam dovoljno godina i prošao sam sve da mogu sasvim trezveno razmišljati. I nakon svih tih godina, uoopšte nisam uvjeren da mi trezvenost na koju se ti pozivaš može meni pomoći. Štoviše, iskustvo mi drugačije govori.
Seawolf

#367 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Post by Seawolf »

Bilo koje rješenje za izbor članova predsjedništva, može biti korak naprijed, samo ako zadovoljava (umjesto sadašnje situacije) slijedeći uslov:

Glasački listić sa spiskom kandidata za članove predsjedništva BiH, mora biti identičan za sve birače na opštim izborima. Dakle kandidati za sve pozicije u predsjedništvu, moraju biti na raspolaganju za biranje, svim biračima na opštim izborima.

Ova moja tvrdnja je siguran povod za niz komentara tipa: to ne može proći, jer se sa tim neće složiti aktuelni politički predstavnici Hrvata i Srba. Vjerovatno neće, ali i dalje ostajem pri svojoj tvrdnji.

Samo u slučaju takvoga načina izbora, to tijelo je stvarno predsjedništvo (bez obzira na broj članova) države. Predsjedništvo birano na način kako se sada bira, nije ništa drugo nego tročlani parlament.
Skijaš

#368 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Post by Skijaš »

croherce wrote:Čović je iskoristio priliku(SDA-SDP sukob) i kad bi prošao SDP-HDZ prijedlog osigurao bi HDZ-u vlast još 20 godina.Čova :thumbup:
Mislim da je (između ostalog) i ovakav stav dodatno oslabio šanse ovom sporazumu, jer ako se jedan dan po nekom forumu i portalu zlurado provlači tezu da je taj plan rezultat Zlatkovog očaja, teže ga je sutra na tom istom forumu i portalu predstaviti kao konstruktivan iskorak naprijed. A bilo je po internetu tih analiza i komentara, tog bockanja i slavodobitnog likovanja, što je sve trajalo pet minuta i evo opet smo na početku.
kiky

#369 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Post by kiky »

pa ja mislim da je priča završena ...
nit će bit prilike da se bilo kakav prijedlog usvoji nit mi možemo bilo šta više napravit ...
predstoji nam opet blokada države i ne funkcionisanje do narednih izbora ...
od eu i nato nema ništa ako se ne umiješa ohr i mz ...
jedino bi volio da nam mmf ne odobri taj jebeni kredit ...
Dozer

#370 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Post by Dozer »

@HM2011

Svaka cast na analizi. Iskreno, meni se nije dalo sve to tako slagati jer mislim da nema svrhe toliko se trositi ovdje, a mislimo identicno.
Ukratko, kada sam gore rekao da mi je bilo kakav napredak pozitiva, prethodno sam rekao da ovo bas i nije neki napredak, a deklarativan je u smislu u kojem ga je HM2011 onako fino pojasnio - povecanje broja Ostalih u bilo kojem tijelu FBiH jednostavno ne dovodi do bilo kakve realne i sustinske promjene, jer etnicari ce i dalje voditi glavnu rijec, kao i do sada.

Evo, ovdje ima cijela kamara SDP-ovaca, pa neka nam fino i najplasticnije moguce oni, kao insideri, objasne u cemu se to sustinskom ogledaju promjene koje ce nastupiti usvajanjem ovog papira...

Ja tvrdim - nikakve promjene, bar ne pozitivne, nece se dogoditi. Ali zato negativne - hoce.
Ovo je jos jedno bacanja prasine narodu u oci, a sve kako bi se u pozadinu gurnule puno bitnije stvari kao sto su izjasnjavanja na popisu (famozne imbecilne rubrike o naciji/etniji), kako bi se opet narod skrenuo sa razmisljanja o poskupljenjima energenata (sto najavljenih (plin), sto tihih i nenajavljenih (goriva)), kao i kako bi se na mala vrata uveli neki drugi mehanizmi po kojima bi trebalo da pocne funcionisati biranje predsjednika i sl.

SDP, da zaista zeli da uvede sustinske promjene, treba da insistira na onome na cemu je i dobio izbore, tj. na svojim predizbornim obecanjima - drzava za covjeka. Lijep slogan, zaista, samo... nikako da vidimo na koji nacin se on misli i ostvariti.
Ovaj slogan vrlo jasno implicira da bi se pojedinac i njegova individualna prava trebao postaviti iznad kolektivnih (prvenstveno etnickih, a onda i vjerskih).
Ovim papirom, bar kako ja to vidim, SDP se samo uklapa u postojecu matricu etno-nacional-vjerskih nebuloza, pri cemu se i "Ostali" (mila majko, kako samo ovaj termin imbecilno izgleda, a jos imbecilnije i idiotskije zvuci kad se izgovori...fuj...), na ovaj ili onaj nacin, pokusavaju uvuci u matricu. Valjda se misli, ako su i oni tu, u bubnju, onda je sve OK. Jes', al' u qrcu...

E pa, umjesto ovoga, SDP je trebalo da jasno, glasno i totalno nedvosmisleno krene u obracun sa postojecim matricama i zaista pokusa uvesti COVJEKA, kao pojedinca i individuu, u sistem kojim bi se postojece kolektivne etno-nacional-vjerske matrice poljuljale, a na kraju i ukinule. Na tome bi SDP sebi osigurao i vecu pobjedu na sljedecim izborima, a ovako... mislim da je krenuo putem SBiH, a to znaci - kljuc u bravu.
Nazalost, od bilo kakve borbe za ukidanje matrica nema nista, a SDP se ovakvim potezima samo poistovjecuje sa dvadesetogodisnjim budalastinama koje nas i jesu dovele ovdje gdje jesmo. I kojih je narod odavno sit (sto je bilo ocito i iz izbornih rezultata NS na pretproslim lokalnim izborima, ali i rezultatu SDP-a na ovim zadnjim opstim). Nazalost, i NS je onda, kao i SDP sada, jednostavno pokleknuo pred etnicarima i s jedne strane se pokusava predstaviti kao da se bore za promjene, dok u sustini ne rade nista drugo nego balansiraju na zici trudeci se da ostanu na vlasti podilazeci etnicarima.

Kako sam im predvidio pobjedu na proslim izborima, isto tako im vec sada predvidjam dobar pad na lokalnim, i jos veci na sljedecim opstim. Naravno, ukoliko se nastave dodvoravati i muljati sa retrogradnim politikama i ukoliko pod hitno ne naprave ostar zaokret i postave se iznad matrica. Ali, mislim da oni za to jednostavno nemaju ni mooda ni stvarne zelje.
faer

#371 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Post by faer »

:x

sine idi na www.google.com i vidi sta je sdp obecavao tokom kampanje 2010. tih nekih je bilo 300.000 i svi su glasali za sdp.

ovo sto sad sdp gura je ono sto je hdz obecavao i za to dobio 100.000 glasova.

stoga, ovo je IZDAJA koju ni sda niti sbih nikad nije smio prirediti.
dijaliza

#372 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Post by dijaliza »

CENTAR ZA JAVNO PRAVO

Okvir odluke ESLJP Sejdić-Finci

Najznačajnija presuda Europskog suda za ljudska prava koja je do sada donesena protiv Bosne i
Hercegovine jeste presuda Sejdić/Finci protiv Bosne i Hercegovine (Aplikacije br. 27996/06 i
34836/06) od 22. decembra 2009. godine. Njome je utvrđeno da bosanskohercegovački ustavni
sistem nije u skladu sa Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda
(EKLJP) zato što krši odredbe o zabrani diskriminacije.
Sud je u odluci utvrdio da je prekršen član 14 u vezi sa članom 3 Protokola br.1 EKLJP.
Konkretno: propis se odnosi na nemogućnost aplikanata da se kandidiraju na izborima za Dom
naroda BiH. Nadalje, povrijeđen je član 1 Protokola br. 12 zbog nemogućnosti aplikanata da se
kandidiraju na izborima za Predsjedništvo BiH.
U oba slučaja su osporeni elementi ustavnog sistema koji onemogućuju svim državljanima BiH
da, koristeći pasivno biračko pravo, na jednak način učestvuju u političkom i ustavnom sistemu
BiH.
Odluka Sejdić/Finci podrazumijeva otklanjanje diskriminacije na etničkoj osnovi. To u uslovima
Aneksa 4 znači da se diskriminiranje mora odstraniti u stvarnim političkim odnosima i da se
moraju pronaći odgovarajući mehanizmi za praktikabilno izjednačavanje nekonstitutivnih sa
konstitutivnim građanima BiH. Prema tome, svaki državljanin, na osnovu činjenice da je
državljanin BiH mora imati realne materijalne šanse da pod jednakim uslovima bude izabran u
Predsjedništvo. One se u smislu Odluke Sejdić/Finci najjednostavnije mogu realizirati
uvođenjem demokratskog standarda: zamjenom svakog propisa koji unaprijed garantira
predstavnicima konstitutivnih i nekonstitutivnih naroda mjesto u državnim organima, propisima
koji im ostavljaju mogućnost da budu izabrani, a odluku o izboru prepušta glasačkom tijelu.
Zadovoljavajuće rješenje u postojećoj konstelaciji može biti pronađeno u pravilu da se
pripadnicima svih etnija pod ravnopravnim uslovima mora osigurati učešće u državnim
organima, ali da se unaprijed ne garantiraju mjesta za konstitutivne i nekonstitutivne osobe u
državnim organima.
Posljedice
Odlukom je bosanskohercegovačkoj vlasti nametnuta obaveza da uskladi odredbe Ustava BiH sa
EKLJP. Provođenje odluke je istaknuto kao preduslov aplikacije BiH za članstvo u Evropskoj
uniji. Aplikacija je ambiciozno najavljena za kraj 2012. godine.
Stav CJP o SDP-HDZ-prijedlogu za usklađivanje Aneksa 4 (Ustava BiH) sa zahtjevima
Odluke Sejdić/Finci
(Usaglašeni prijedlog Socijaldemokratske partije BiH i Hrvatske demokratske zajednice BiH )
Fondacija Centar za javno pravo
Stiftung Kompetenzzentrum für Öffentliches Recht
Foundation Public Law Centre
Copyright © FCJP
Fondacija Centar za javno pravo
CJP
2
S obzirom da odluka ne određuje ni posebne rokove za izvršenje, ni konkretne pravce promjene
postojećeg ustavnog modela, do danas je, izvan akademskih rasprava, nekoliko puta „pokušano“
izvršenje, odnosno, usklađivanje Ustava BiH i nekih zakonskih propisa sa duktusom odluke
ESLJP. Svi pokušaji se svode na odstranjivanje elemenata diskriminacije prema političkim
potrebama i zamislima entitetskih političkih partija. Zajednička komisija oba doma PS BiH do
sada nije usvojila zajednički prijedlog.
Posljednji konkretan pokušaj koji je popraćen i javnom kampanjom predstavlja radni materijal
SDP-a BiH i HDZ-a BiH pod nazivom „Provedba Presude Evropskog suda za ljudska prava u
predmetu Sejdić-Finci“. Prijedlog je u javnosti izazvao oprečne reakcije, a SDP je dodatno
reagirao plaćenim oglasom u dnevnim novinama. U njemu su objašnjeni ciljevi radnog
materijala, a kritičari su pozvani da ponude alternativni prijedlog koji ima izglede da bude
prihvaćen dvotrećinskom parlamentarnom većinom.
Radnim materijalom SDP-HDZ su predložene izmjene odredaba Ustava BiH koje se odnose na
ovlaštenja, izbor i trajanje mandata članova Predsjedništva i na sastav Doma naroda BiH. U
istom paketu su predložene i izmjene odredaba Ustava Federacije BiH – one se odnose na Dom
naroda Parlamenta Federacije BiH.

Mišljenje br. 1
Prijedlog rješenja za Predsjedništvo
Izbor Predsjedništva

Prijedlogom se ukida neposredan izbor članova Predsjedništva i zadržava model tročlanog
Predsjedništva u koje bi se odvojeno birali jedan člana iz RS-a i dva člana iz FBiH. Članove
Predsjedništva bi birala Parlamentarna skupština BiH iz reda izabranih zastupnika Zastupničkog
doma PS BiH i oni ne bi smjeli biti iz reda istog konstitutivnog naroda ili Ostalih.
Procedura kandidiranja predviđa da bi svaki zastupnik, klub zastupnika ili skupina zastupnika u
Zastupničkom domu mogli kandidirati po jednog zastupnika za člana Predsjedništva BiH.
Prijedlozi bi se upućivali Domu naroda PS BiH. Potom bi svaki klub naroda u Domu naroda
državnog parlamenta s liste nominiranih kandidata većinom glasova ukupnog broja članova
Kluba izabrao jednog kandidata. Nakon toga bi Dom naroda utvrdio zajedničku listu većinom
glasova ukupnog broja izaslanika koja uključuje većinu ukupnog broja izaslanika u svakom
klubu konstitutivnih naroda. Utvrđena zajednička lista upućivala bi se u Zastupnički dom na
potvrđivanje. Predviđeno je da se biraju oni kandidati koje je predložio Dom naroda ako
Predstavnički dom dva puta odbije predložene kandidate.
Predloženim rješenjem je Predstavničkom domu PSBiH oduzeta mogućnost zaustavljanja i
donošenja odluke u procesu izbora članova Predsjedništva. Ono jača ulogu domova naroda na
štetu zastupničkih domova. Time se automatski osnažuju etničke u odnosu na građanske
vrijednosti i pospješuje se etnička identifikacija članova Predsjedništva (odnosno, etnopatriotizam)
na štetu identifikacije sa državom (odnosno, državni patriotizam).
Ocjena
1. Čini se najprije da ovakav mehanizam za izbor članova Predsjedništva BiH izlazi u susret
odluci Sejdić/Finci. Kako se ustavnom normom ne propisuje da su članovi Predsjedništva
obavezno Srbin, Hrvat i Bošnjak, nego se, de iure, osigurava pravo za svakog građanina u
BiH da se kandiduje za Predsjedništvo BiH, pasivno biračko pravo biva načelno otvoreno
za sve državljane BiH. Uz to, prijedlog ne propisuje da se Srbin bira obavezno iz RS-a, a
Bošnjak i Hrvat iz F BiH (usp. Model tzv. minimalnih promjena u Sveske za javno pravo
1-2/2010, s. 34).
Prijedlog promjene je, prema tome, na prvi pogled u skladu sa zahtjevom odluke ESLJP: ustavni
sistem izbor za članove Predsjedništva, neovisno o etničkoj pripadnosti, otvara za „rang“
pasivnog biračkog prava svim građanima BiH. Propis je etnički neutralan.
2. Međutim, neutralni propisi mogu u postupku primjene omogućiti diskriminaciju. Treba
podsjetiti da brojčani podaci mogu igrati važnu ulogu pri utvrđivanju da li se može
posumnjati u diskriminaciju. Oni su od posebnog značaja za raspoznavanje posredne
(prikrivene) diskriminacije. U takvim slučajevima je propis ili postupak koji diskriminira
na prvi pogled neutralni, ali on omogućuje i osigurava diskriminirajuću primjenu. Takav
propis se mora ocijeniti s obzirom na njegov učinak. Samo tako se može vidjeti da li on
određenim grupama osoba, u odnosu na druge grupe osoba koje se nalaze u usporedivoj
situaciji, nesrazmjerno otežava poziciju u ustavnom sistemu.

Upravo je to slučaj sa prijedlogom za Predsjedništvo BiH.
3. Pitanje je, da li predloženi model u okviru neutralno koncipiranog propisa omogućuje
diskriminaciju indirektno, dakle, učinkom koji bi neadekvatnim pozicioniranjem
pripadnika konstitutivnih i nekonstitutivnih grupa u približno jednakim situacijama,
dovodio jedne u odnosu na druge u diskriminatorski neravnopravan položaj. Relevantna
je ocjena realnih šansi za izbor u Predsjedništvo BiH. Drukčije formulirano: predloženi
model bi izišao u susret zahtjevu da se otkloni diskriminacija samo ako bi on u stvarnim
političkim odnosima otvorio realne šanse pripadnicima konstitutivnih i nekonstitutivnih
grupa da se pod jednakim uslovima i u proceduri koja ih tretira na jednak način
kandidiraju za Predsjedništvo BiH.
4. Pada u oči da se predloženim rješenjem realne šanse „nekonstitutivnih Ostalih“ obaraju
ispod realnih šansi konstitutivnih naroda za izbor u Predsjedništvo. U prilog ovom
zaključku govori činjenica da se u postupak izbora brojčano i prognostički može
ukalkulisati indirektna diskrimincija. Jer, prijedlog insistira na trojici članova
Predsjedništva, a sam model ne osigurava Ostalim da će u postojećoj konstelaciji pod
jednakim uslovima kao i Konstitutivni zaposjesti mjesto u Predsjedništvu. Učešće Ostalih
u Domu naroda je nesrazmjerno učešću konstitutivnih (3 Ostalih u odnosu na 7 iz jednog
naroda). Članove Predsjedništva BiH birali bi klubovi tri konstitutivna naroda. Kako
Ostali ne uspostavljaju Dom naroda i kako ne raspolažu mehanizmom koji je adekvatan
mehanizmu zaštite vitalnog interesa konstitutivnih naroda, a nije predviđeno ni
minimalno učešće Ostalih u kvorumu za odlučivanje, oni su prividno neutralnim
propisom de facto izloženi prikrivenoj diskriminaciji.
Dakle, deklaratorno-pravne prepreke za kadidaturu Ostalih za Predsjedništvo BiH su ovim
prijedlogom uklonjene. Ali, njihov bi izbor ovisio o klubovima konstitutivnih naroda i političkim
dogovorima partija na vlasti. Ovakvo rješenja ne uvodi ustavne garancije da će Ostali pod
jednakim uslovima imati jednake materijalne šanse za izbor u Predsjedništvo. Čak i kada bi se,
suprotno svim dosadašnjim iskustvima, moglo pretpostaviti da će se postojeća shema izbora
kandidata koji su lojalni etno-entitetskim bazama nekom vrstom političkog razuma izigrati u
korist Ostalih i da će biti predložen ili izabran kandidat koji se ne deklarira prema shemi Srbin iz
RS-a, Bosnjak i Hrvat iz F BiH, predložena ustavna promjena ne garantira jednak tretmana
približno jednakih grupa, nego se ravnopravan tretman svih građana BiH u postupku
zaposjedanja mjesta u Predsjedništvu prepušta proizvoljnoj volji klubova konstitutivni naroda. S
obzirom na dosadašnja iskustva iz parlamentarnog života RS-a može se prognozirati da će iz
kategorije Ostalih biti birani politički podobni kandidati koji će fungirati kao ustavni
nadomjestak za „konstitutivne članove“ Predsjedništva.
5. Prema tome, ne radi se o pravu na izbor Ostalih u Predsjedništvo BiH (kako to tvrdi SDP
u naknadnom objašnjenju) nego o običnoj mogućnosti kanididature koju ne prati
ravnopravan ustavni tretman u procedurama izbora. Mogućnost na izbor nije u rangu
prava na izbor i ne smije se jedno sa drugim miješati. Sama činjenica da se članovi biraju
po shemi entitetske pripadnosti (jedan iz RS-a, dva iz FBiH) ukazuje na zadržavanje
entiteta u kapacitetu narodnjačkih demokratija kao legitimacione baze Predsjedništva.
Zaključak: Predloženo rješenje samo prikriva vlastiti diskriminatorski učinak otvaranjem
mogućnosti kandidature Ostalih i u tom smislu ne predstavlja pozitivnu reakciju na odluku
Sejdić/Finci nego pozitivno-pravno izigravanje zahtjeva da se diskriminacija konstitutivnih
naroda i nekonstitutivnih Ostalih onemogući u svim direktnim i indirektnim oblicima.
Nadležnosti Predsjedništva
Prijedlog uvodi reducirane nadležnosti Predsjedništva BiH kao institucionalnu nadopunu
izbornih pravila. On nije direktan izraz odluke Sejdić/Finci nego unosi promjene u
organizacionom dijelu Ustava koje pokušavaju koncipirati raspodjelu vlasti sa koncentracijom
izvršne vlasti u Vijeću ministara. Tako se iz spiska nadležnosti Predsjedništva brišu pravo na
vođenje vanjske politike i na predlaganje budžeta, reduciraju se ovlaštenja u postupku
imenovanja ambasadora i međunarodnih predstavnika i smanjuje se kapacitet u pogledu
zastupanja države u internacionalnim odnosima.
Posredan izbor i redukucija nadležnosti se u pogledu na posredan izbora članova Predsjedništva
moraju ocijeniti kao rješenja koja predstavljaju pozitivan pomak prema institucionalnoj
konsolidaciji državne vlasti i koja izlaze u susret većini domaćih i internacionalnih zahtjeva za
način izbora Predsjedništva. Čak i ako se s tim zaključkom ne moramo složiti, već bi sa
smanjenjem nadležnosti moralo doći do uspostavljanja efektivnijeg sistema odlučivanja, a time i
do pojednostavljivanja ustavnog ustrojstva BiH. Kolektivno predsjedništvo u ovom prijedlogu
nije neposredno legitimirano i u tom smislu mu ne može ni pripadati status organa koji je u rangu
nadležnosti jednak parlamentu. Ono ne nastupa kao njegov kontrolni ili ravnopravni partner.
Takvo ustrojstvo je primjereno bosanskohercegovačkim prilikama jer pojednostavljuje vođenje
države, uspostavlja pregledniju izvršnu vlast i racionalizira državne organe.
Nije sasvim jasno kakva je ideja vodila predlagača da u ovakvoj konstelaciji ne predloži
inokosnog predsjednika. Naime, posrednom izboru i nadležnostima koncentriranim na formalno
predstavljanje države bi bio primjereniji inokosni predsjednik. Njegov izbor bi mogao uslijediti u
proceduri koja bi u osnovnim crtama odgovarala prijedlogu SDP-HDZ. Takvo rješenje bi
integriralo zahtjeve iz presude Sejdić/Finci: izbor jednog predsjednika u parlamentarnoj
skupštini, bez prethodnih ograničenja u pogledu grupnog identiteta. Ovo bi odstranilo direktnu
diskriminaciju i obesnažilo prognostički svaku sumnju u mogućnost indirektne diskriminacije.
Zaključak

Prijedlog SDP-HDZ za Predsjedništvo izigrava odluku ESLJP Sejdić/Finci zato što naizgled
neutralnom ustavnom normom omogućuje diskriminaciju Ostalih u odnosu na privilegirane
konstitutivne narode i ne osigurava poziciju Ostalih prinudnim propisom.
U organizacionom smislu bi izbor inokosnog predsjednika, na jednoj strani pozitivno odgovorio
reduciranim nadležnostima, na drugoj bi isključio prostor za indirektnu diskriminaciju Ostalih u
proceduri kandidiranja i izbora predsjednika BiH.

Mišljenje br. 2
Prijedlog br. 2: Domovi naroda
Parlamentarna Skupština BIH

Za izbora delegata u Dom naroda PSBiH, predviđeno je da delegate iz FBiH bira Dom naroda
Parlamenta Federacije BiH (što je postojeće ustavno rješenje), a delegate sa područja RS-a bira
Vijeće naroda (što je novina). Dom naroda bi se sastojao od ukupno 24 (umjesto dosadašnjih 15)
delegata i to po 7 iz reda svakog od konstitutivnih naroda i 3 iz reda Ostalih, od kojih bi se sa
područja Federacije BiH biralo 6 Hrvata, 6 Bošnjaka, 2 Srbina i 2 iz reda Ostalih.
Ocjena
1. Predloženo rješenje izlazi u susret zahtjevu iz odluke ESLJP zbog toga što osigurava
pasivno biračko pravo nekonstitutivnim Ostalim za Dom naroda PSBiH. Vidljivo je
međutim da su Ostali brojčano u neravnopravnom položaju sa konstitutivnim
poslanicima, a iz samog prijedloga se ne vidi zbog čega se Ostali ne biraju u istom broju
kao i konstitutivni poslanici. Također nije jasno na osnovu kakvih kriterija su
ustanovljeni brojevi pojedinih zastupnika, tako da se može posumnjati u njihovo
racionalno određivanje prema tačno određenim kriterijumima – unaprijed ne smije biti
isključena mogućnost da su oni proizvoljni.
No, prijedlogu se iz perspektive odluke Sejdić/Finci ne mogu staviti primjedbe samo na
osnovu činjenice da on omogućuje i da pravno garantira Ostalim pasivno biračko pravo
za Dom naroda.
2. Iz perspektive organizacije državne vlasti je ovakav prijedlog višestruko problematičan.
Najprije zbog toga što bi se od trojice Ostalih u postojećem sistemu jedan pritiskom
institucija, morao pretvoriti u produženu ruku srpske politike iz RS-a, a dvoje, hrvatske ili
bošnjačke politike iz FBiH. Da ovakva prognoza nije proizvoljna dokazuje dosadašnja
praksa sa statusom Ostalih u ustavnom i političkom istemu RS-a. Oni su se pretvorili u
produženu ruku srpske politike i predstavljaju dodatni element za osiguranje političke i
pravne dominacije etničkih Srba u ovom entitetu. Predloženi model, prema tome, ne
donosi rješenje koje će racionalizirati proces odlučivanja u ovom domu, jer Ostale ne
dovodi u isti rang sa konstitutivnim i uvodi ih kao dodatni dekor u sistemu na čiju
unutrašnju dinamiku oni ne mogu utjecati.
Model je, osim toga, sporan jer predviđa entitete kao legitimacione baze za članove ovog doma i
brojčano osigurava većine kojima se i dalje može bez poteškoća blokirati ili usmjeravati
zakonodavni postupak prema potrebama etnopolitičkih interesa. Time se izlazi u susret
postojećem procesu etniziranja zakonodavne vlasti i odlučivanja koje se rukovodi
entonacionalizmom kao mjerilom političkog djelovanja.
Dalje, predstavnici ovog doma ostaju entitetski predstavnici etničkih grupa i Ostalih, a ne
državni predstavnici etničkih grupa i Ostalih. Dom u ovakvom kapacitetu ne omogućuje da se
vodi državna politika u ime etničkih grupa i Ostalih, nego osigurava vođenje državne politike u
ime RS-a kao ekskluzivno srpske države i F BiH kao kvazidržavnog vlasništva Hrvata i
Bošnjaka. Takav proces kontinuirano krši više odluka Ustavnog suda BiH i ne doprinosi
racionalizaciji parlamentarnog rada. Konačno, mehanizam entitetskog veta iz čl. IV.3. (d) Ustava
BiH, koji zbog postojanja veta za zaštitu vitalnog interesa predstavlja očigledan višak, ostaje i
dalje relevantan samo za RS.
3. Ako se već hoće ostati na premisama dejtonskog modela, bilo bi preporučljivo koncipirati
Dom naroda kao tijelo u kojem se sastaje jednak broj konstitutivnih i nekonstitutivnih
predstavnika. Njihov izbor bi morao uslijediti na državnom nivou, neposredno. Samo
tako se može izići u susret jednostavnom objašnjenju sa demokratskom referencom:
Srbinu iz RS-a je na jednak način važno pitanje koji će Hrvat u Domu naroda iz FBiH u
njegovo ime donositi odluke na državnom nivou kao što je Bošnjaku iz F BiH važno koji
će Srbin iz RS-a odlučivati za njega. Rješenje je jednostavno: svakom državljaninu BiH
se mora omogućiti da bira svakog člana Doma naroda i da mu uručenjem ili
oduzimanjem glasa ovaj polaže račun za svoj rad.
Zaključak
Prijedlog za Dom naroda PS BiH izlazi u vrlo ograničenom obimu u susret odluci Sejdić/Finci i
može se smatrati kompatibilnim sa njenim zahtjevima. Njeni nedostaci su organizacionopravne
prirode i u tom smislu prijedlog u cjelini ne donosi bitan pomak prema jednostavnijem i
propusnijem sistemu parlamentarnog odlučivanja.

Mišljenje br. 3
Dom naroda Parlamenta F BiH

Prijedlog uvodi elektorski sistem izbora delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH u
formi „vrijednosti glasa“. Sistem polazi od etničkog sastava stanovnika svakog kantona. Tako bi
se Dom naroda Parlamenta Federacije BiH sastojao od 58 delegata (po 17 delegata iz reda
svakog od konstitutivnih naroda i 7 iz reda Ostalih). Izborne jedinice bi predstavljali
konstitutivni narodi i Ostali, za razliku od dosadašnjih teritorijalnih rješenja.
Izbor delegata bi se odvijao kao i do sada, posredno, nakon održanih opštih izbora kada bi
stranke u zavisnosti od broja izabranih kantonalnih zastupnika jednog naroda i u zavisnosti od
toga iz kojih kantona ti zastupnici dolaze, delegirali određeni broj zastupnika, srazmjerno
izbornom rezultatu i procentu u kojem određeni narod živi u tim kantonima.
Prijedlogom SDP BiH i HDZ BiH je predviđeno da Centralna izborna komisija dodijeli mandate
delegatima u Dom naroda FBiH po novom modelu, nakon općih izbora 2014, uvažavajući
rezultat popisa koji će se održati 2013. godine.
Tako bi npr. na pozadini podatka da u Sarajevskom kantonu živi 3,78% Hrvata u odnosu na
ukupan broj Hrvata u Federaciji BiH, svi politički subjekti koji u kantonalnoj skupštini imaju
zastupnike iz reda hrvatskog naroda, učestvovali s 3,78% i u klubu hrvatskog naroda u Domu
naroda FBiH. Dakle, bez obzira koliko zastupnika iz pojedinog konstitutivnog naroda ili Ostalih
bude izabrano u kantonalnu skupštinu, njihov udio u odgovarajućem klubu Doma naroda FBiH
će biti razmjeran sastavu stanovništva u tom kantonu.
Ocjena
Primjena predloženog rješenja bi u praksi značila da bi u srpskom klubu Doma naroda najviše
delegata bilo iz Kantona 10 gdje su najbrojniji u Federaciji BiH (općine Grahovo, Glamoč i
Drvar). Što se tiče bošnjačkog kluba Doma naroda većina delegata bi bila iz Sarajevskog
kantona, jer u tom kantonu živi većina ukupne bošnjačke populacije. Bošnjaci iz Podrinja,
Hercegovine i Posavine, ne bi više bili zastupljeni u Domu naroda. U stvari bi se politički
predstavnici Bošnjaka birali iz tri kantona - Sarajevskog, Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog
kantona. S druge strane oko 80% delegata iz reda hrvatskog naroda bilo bi izabrano sa područja
Zapadne Hercegovine (Hercegovačko-neretvanskog, Zapadno-hercegovačkog, Srednjebosanskog
kantona i Kantona 10 kao kantona sa većinskim hrvatskim stanovništvom) te
Posavine.

Predloženi izborni sistem reprezentativno-politički zaokružuje postratnu teritorijalizaciju koja je
uspostavljena na premisama etničkog čišćenja i teških ratnih zločina. Prognostički će ovaj
izborni sistem omogućiti dominaciju političkih partija koje uspiju obuhvatiti teritorije sa gušćom
naseljenošću konkretnih naroda i omogućiće vladavinu društvenim produktom, kulturnim
dobrima, kontrolu države i svakog konkretnog naroda u ime one populacije koja naseljava
konkretan teritorij.
Dakle, predložena rješenja favoriziraju etnički nad građanskim principom i vode u duhu
dejtonskog ustavnog modela prema završnoj fazi etničkog teritorijaliziranja FBiH i BiH. U ovoj
fazi se može prognozirati da stavljanje na listu pripadnika manje zastupljenog naroda u
kantonima neće presudno utjecati na sastav klubova u Domu naroda. Međutim, ne može se jasno
procijeniti da li će model voditi do indirektne diskriminacije koja ne bi bila u skladu sa EKLJP i
dodatnim protokolima. U nedostatke ovog sistema ulazi komplicirano i nepregledno
preračunavanje glasova, nesrazmjerno visok upliv administracije na izborne rezultate,
nesrazmjerno nizak broj Ostalih u Vijeću naroda koji bi mogao predstavljati indirektnu
diskriminaciju analogno prijedlogu za Predsjedništvo BiH (usp. Gore tačku 4 uz ocjenu o
Predsjedništvu) i nejasni kriteriji brojčanog sastava članova vijeća. Njegova prednost je
egzaktnije i srazmjernije zastupanje etničkih zajednica i artikuliranje političkih interesa većine
pripadnika jedne etničke zajednice i Ostalih.

Zaključak:
Iz predloženog rješenja za Dom naroda se ne vidi direktna diskriminacija Ostalih, ali
indirektno diskriminiranje prema pravilu vrijednosti glasa ne može biti sasvim isključeno.
Prijedlog jasno izlazi u susret jačanju politike predstavljanja etnički teritorijaliziranih cjelina i
favorizovanja volje narodnih predstavnika sa etnički čistih teritorija. On osnažuje politički
monopol nad etničkom pripadnočću i sa federalnog nivoa ga indirektno prenosi na nivo države
kao dodatno ojačanje etnopozicije RS-a. Predloženi sistem je nepregledan, kompliciran i
nesrazmjerno opterećen administriranjem.
Canton

#373 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Post by Canton »

faer wrote:
:x

sine idi na http://www.google.com i vidi sta je sdp obecavao tokom kampanje 2010. tih nekih je bilo 300.000 i svi su glasali za sdp.

ovo sto sad sdp gura je ono sto je hdz obecavao i za to dobio 100.000 glasova.

stoga, ovo je IZDAJA koju ni sda niti sbih nikad nije smio prirediti.
Izdaja koga i cega? Sta je to SDP obecao a da se ovim krsi? De nam pojasni malo
Canton

#374 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Post by Canton »

Dozer wrote:@HM2011

Svaka cast na analizi. Iskreno, meni se nije dalo sve to tako slagati jer mislim da nema svrhe toliko se trositi ovdje, a mislimo identicno.
Ukratko, kada sam gore rekao da mi je bilo kakav napredak pozitiva, prethodno sam rekao da ovo bas i nije neki napredak, a deklarativan je u smislu u kojem ga je HM2011 onako fino pojasnio - povecanje broja Ostalih u bilo kojem tijelu FBiH jednostavno ne dovodi do bilo kakve realne i sustinske promjene, jer etnicari ce i dalje voditi glavnu rijec, kao i do sada.

Evo, ovdje ima cijela kamara SDP-ovaca, pa neka nam fino i najplasticnije moguce oni, kao insideri, objasne u cemu se to sustinskom ogledaju promjene koje ce nastupiti usvajanjem ovog papira...

Ja tvrdim - nikakve promjene, bar ne pozitivne, nece se dogoditi. Ali zato negativne - hoce.
Ovo je jos jedno bacanja prasine narodu u oci, a sve kako bi se u pozadinu gurnule puno bitnije stvari kao sto su izjasnjavanja na popisu (famozne imbecilne rubrike o naciji/etniji), kako bi se opet narod skrenuo sa razmisljanja o poskupljenjima energenata (sto najavljenih (plin), sto tihih i nenajavljenih (goriva)), kao i kako bi se na mala vrata uveli neki drugi mehanizmi po kojima bi trebalo da pocne funcionisati biranje predsjednika i sl.

SDP, da zaista zeli da uvede sustinske promjene, treba da insistira na onome na cemu je i dobio izbore, tj. na svojim predizbornim obecanjima - drzava za covjeka. Lijep slogan, zaista, samo... nikako da vidimo na koji nacin se on misli i ostvariti.
Ovaj slogan vrlo jasno implicira da bi se pojedinac i njegova individualna prava trebao postaviti iznad kolektivnih (prvenstveno etnickih, a onda i vjerskih).
Ovim papirom, bar kako ja to vidim, SDP se samo uklapa u postojecu matricu etno-nacional-vjerskih nebuloza, pri cemu se i "Ostali" (mila majko, kako samo ovaj termin imbecilno izgleda, a jos imbecilnije i idiotskije zvuci kad se izgovori...fuj...), na ovaj ili onaj nacin, pokusavaju uvuci u matricu. Valjda se misli, ako su i oni tu, u bubnju, onda je sve OK. Jes', al' u qrcu...

E pa, umjesto ovoga, SDP je trebalo da jasno, glasno i totalno nedvosmisleno krene u obracun sa postojecim matricama i zaista pokusa uvesti COVJEKA, kao pojedinca i individuu, u sistem kojim bi se postojece kolektivne etno-nacional-vjerske matrice poljuljale, a na kraju i ukinule. Na tome bi SDP sebi osigurao i vecu pobjedu na sljedecim izborima, a ovako... mislim da je krenuo putem SBiH, a to znaci - kljuc u bravu.
Nazalost, od bilo kakve borbe za ukidanje matrica nema nista, a SDP se ovakvim potezima samo poistovjecuje sa dvadesetogodisnjim budalastinama koje nas i jesu dovele ovdje gdje jesmo. I kojih je narod odavno sit (sto je bilo ocito i iz izbornih rezultata NS na pretproslim lokalnim izborima, ali i rezultatu SDP-a na ovim zadnjim opstim). Nazalost, i NS je onda, kao i SDP sada, jednostavno pokleknuo pred etnicarima i s jedne strane se pokusava predstaviti kao da se bore za promjene, dok u sustini ne rade nista drugo nego balansiraju na zici trudeci se da ostanu na vlasti podilazeci etnicarima.

Kako sam im predvidio pobjedu na proslim izborima, isto tako im vec sada predvidjam dobar pad na lokalnim, i jos veci na sljedecim opstim. Naravno, ukoliko se nastave dodvoravati i muljati sa retrogradnim politikama i ukoliko pod hitno ne naprave ostar zaokret i postave se iznad matrica. Ali, mislim da oni za to jednostavno nemaju ni mooda ni stvarne zelje.
-Nece formiranje vlade zavisiti od toga je li neka kantonalna skupstina konstituirana
- Rjesavapitanje legitimiteta u domu naroda
- Omogucava ostalim da budu kandidati za predsjednistvo
- formira klub ostalih u drzavnom parlamentu
-omogucuje srbima i ostalima iz federacije da budu birani u drzavni dom naroda
-omogucuje bosnjacima, hrvatima i ostalima iz RSa da budu birani u drzavni dom naroda
cyprus

#375 Re: Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

Post by cyprus »

Canton wrote:-Nece formiranje vlade zavisiti od toga je li neka kantonalna skupstina konstituirana
- Rjesavapitanje legitimiteta u domu naroda
- Omogucava ostalim da budu kandidati za predsjednistvo
- formira klub ostalih u drzavnom parlamentu
-omogucuje srbima i ostalima iz federacije da budu birani u drzavni dom naroda
-omogucuje bosnjacima, hrvatima i ostalima iz RSa da budu birani u drzavni dom naroda
Meni zaista nije jasno na osnovu čega ljudi misle da se moglo dobit više...
Post Reply