BH predstavnici na OI

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Locked
hrle1976

#351 Re: BH predstavnici na OI

Post by hrle1976 »

marokanac wrote:Ne mogu da vjerujem da nemožemo imat predstavnika u nekim sportovima tipa boks, skokovi, biciklizam, mačevanje, badminton itd. Pa zar je moguće da Uganda, Kenija, Mali, Jamajka više ulaže od nas u sport :shock: Pa j....e svaki dan gledam na tv reprezentaciju Srbije il u odbojci il rukometu pa još imaju i muške i ženske ekipe a nama je samo to naučna fantastika.
Neki sportovi su poskupi npr. ona kajakanja, veslanja, macevanja, streljivo sa lukom itd. jer turniri za kavlifikacije na ol su malo svugdje razacani, a u BiH se gotovo nikako ne ulaze - a sponzora i nema, npr. Klizacica iz Ceske nema uvjete u CZ da trenira i ako hokejaski dvorana ima skoro u svakom malo vecem mjestu (preko 30 komada) ali zato je preko sponzora i drzave dobila novac za treniranje i zivot u inostranstvu i opa uletila pokoja medalja na zimskim.
Hemera

#352 Re: BH predstavnici na OI

Post by Hemera »

Emina_88 wrote:
Hemera wrote:
Emina_88 wrote:Meni ste smijesniji vi koji ste ocekivali medalju :-)

I primjecujem da mi niko nije odgovorio na pitanje od jucer....koliko vas na temi trenira neki sport? Ako imate djecu, koji sport treniraju?
izgleda da nisi dobro primjetila
ja tebe pitala sta te zanima a ti pobjegla iz diskusije
Pitanje se pitanjem ne odgovara. Nije tesko pitanje: treniras neki sport? Jesi li aktivan uopste? Treniraju li djeca ako ih imas? Valjda sam jasno rekla da je to ono sto me zanima...
Dobila si pitanje od mene.Tvoj problem što si se izvukla.
Emina_88

#353 Re: BH predstavnici na OI

Post by Emina_88 »

Dakle, kao i ocekivano, odgovor je ne :)
Hemera

#354 Re: BH predstavnici na OI

Post by Hemera »

Emina_88 wrote:Dakle, kao i ocekivano, odgovor je ne :)

:lol: :lol:

Ja te pitala šta te zanima.
Mogu ti ispostviti mjesečne račune za treniranje.
Pa možeš nastaviti diskusiju,ako imaš osnova. :wink:
Iker C

#355 Re: BH predstavnici na OI

Post by Iker C »

Treiniram ja jedan ekipni sport i nemamo nikakve uslove. Opremu svu samu nabavljamo, rezultati u juniorskoj konkurenciji bili su solidni 2 puta 4 u državi. Relativno mala općina iz koje dolazim nikada nije nagradila naš trud. Ali ipak i u tim uslovima par momaka se izdiglo pa otišlo u inostranstvo .
It_is_a_Leclerc

#356 Re: BH predstavnici na OI

Post by It_is_a_Leclerc »

Nakon što sam jučer pitao gdje su i šta rade :

- muška i ženska odbojkaška selekcija BiH
- ženska košarkaška selekcija BiH
- veslački i kajak/kanu savez BiH
- teniski savez BiH
- boksački savez BiH

Evo još pokoje :

- Kako je moguće da jedan Niger uspije dobiti wildcard za veslačko takmičenje, a BiH ne može ?
- Kako je moguće da dvostruko slabije rangirani tenisači imaju "pozivnicu" za sudjelovanje na teniskom turniru ili makar u parovima, dok naši Džumhur ili Tinjić to ne mogu ?
- Kako je moguće da pored svih tih divljih rijeka i voda, mi ne možemo skuckati dva-tri ozbiljna kandidata ?
- Kako je moguće da pored tolikog broja revija boksa mi i dalje nemamo nekog ko je spreman otići na dva-tri turnira i osigurati nastup na OI ?
- Kako je moguće pored tolikog broja taekwondo klubova, da mi u tom sportu praktički ne postojimo ?
- Kako je moguće da ne možemo naći dvije osobe da dobro igraju odbojku na pijesku ?

Ovo su pitanja na koja OK BIH treba da odgovora. Jer, upravo je to njihov posao - konsolidacija stanja u sportskim savezima, a ne ravnodušno konstatovanje broja sportaša i hodanje po gradovima domaćinima o državnom trošku.

Još jednom treba čestitati svim našim predstavnicima jer, ispuniti Olimpijsku normu, u državi koju za to nije ni najmanje briga, zaista zaslužuje sve pohvale.
Hemera

#357 Re: BH predstavnici na OI

Post by Hemera »

OK možda neće da lobira u svijetu,drugi lobiraju cvile i ostalo,forsiraju se na razne načine,.

Pola naših saveza je "raspolovljeno" u smislu naši njihovi,kojekakve federacije itd.
postoje ovi savezi ali na papiru nema ih nigdje u "praksi"

Očekivalo se da Larisa Cerić dobije pozivnicu,jer je cura dobra i osvajala je medalja,ali to se nije desilo.
Tayyip

#358 Re: BH predstavnici na OI

Post by Tayyip »

u svakom slučaju postali smo simpatični, takoreći atrakcije, kao recimo ova legenda iz sidneja koji je tada prvi put u životu vidio bazen od 50 metara

ili onaj veslač issaka s ove olimpijade koji je još uvijek pod utiscima vatrometa s otvaranja ....
harisaga

#359 Re: BH predstavnici na OI

Post by harisaga »

Hemera wrote:
Heller wrote:Ne razumijem se al haj makar ga je fino izbaco :mrgreen:
hwang je imao zajebanih ulazaka na ipon seoi nage,a da nije mekić gromada vjeruj zavrsio bi mec za manje od minute

i prvi u svijetu maxim je izgubio prvu borbu

Koliko sam ja primjetio hwang radi samo morote seoi nage.Mekic je dao dobar otpor.Hwang je ostlae takmicare pobjedio ubjedljivije.Iskreno,navijam za hwanga i nidala(mongolac).Rade pozitivan judo(napadacki) i steta je sto se srecu u polufinalu..
Poz.
Hemera

#360 Re: BH predstavnici na OI

Post by Hemera »

harisaga wrote:
Hemera wrote:
Heller wrote:Ne razumijem se al haj makar ga je fino izbaco :mrgreen:
hwang je imao zajebanih ulazaka na ipon seoi nage,a da nije mekić gromada vjeruj zavrsio bi mec za manje od minute

i prvi u svijetu maxim je izgubio prvu borbu

Koliko sam ja primjetio hwang radi samo morote seoi nage.Mekic je dao dobar otpor.Hwang je ostlae takmicare pobjedio ubjedljivije.Iskreno,navijam za hwanga i nidala(mongolac).Rade pozitivan judo(napadacki) i steta je sto se srecu u polufinalu..
Poz.
hwang je u prvim minutama usao ipon seoi nage lijevi ali mu je ruka bila zakljucana,tada se mekic izvukao na ne bude ipon

hwang je i nizi od mekica sto mu daje prednost radi izbijanja ravnoteze
sito_i_reseto

#361 Re: BH predstavnici na OI

Post by sito_i_reseto »

prvi put pisem na temi, ali pisem pouzdano,malo dugo i sa greskama u pravopisu

Veoma je tesko doci do bilo kakve norme za OI, pogotovo u timskim sportovima, a pogotovo ako dolazis iz Evrope. Za BiH to nije ni san, to je java, to ni tom cruise u nemogucoj misiji moze ispraviti, a za individulane sportove...

Samo Svjetska atletska i Svjetska plivačka federacija, mogu poslati 2 pozivnice onim zemljama koje nemaju ispunjene A ili B norme u tim sportovima. Tako je nas OK dobio pozivnice za 2 plivaca. Pokazuje se da nisu ni trebali otic, ali se otislo da broj sportista ispred jedne zemlje koja obecava puno, bude manji nego neke Eriterije iz Afrike, ili one grupice nezavisnih Olimpijskih sportista, tj sportisa koji nemaju zemlju. to bi bila bruka i sramota kako NAMA I JOS JEDAN VIC O DRZAVI, bika bi bruka predsjednicima koji obecavaju i govre o dobroj atmosferi, a naravno prebacice brigu na drugoga.

Kako je pucac fazlija otisao( nigdje nisam ni procitao da je i ispunio normu, pa pisem sljedece), a nema norme, pa najvjerovatnje je dobio poziv od streljacke federacije, na osnovu prijasnjih posjeta OI, ili je neka zemlja ispunila kvotu pojedinaca na takmicenje, ( npr Evropa moze dati 10 takmicara, ali zemlja moze dati max 2) pa se stvorio prostor i Fazlija se pozvao.

Kako je tesko ispuiti normu, dokazuju i rezultati Larise Ceric u Judo, koja je konstanto bila tu i tamo oko 3-5 mjesta u Evropi, kao junior ali u seniorskoj konkurenciji, i eto nema je, a nece biti ni pozivnice, jer je judo svjetski fenomen i jak gdje god da se okrenes, pa su sve kvote ispunjene.

Mekic, Lucija i Kemo ispunili norme. Mekic imao tezak zdrijeb neko ce reci, ali svi oni imaju tezak zdrijeb jer ovo su best of the best, nema laganih judista na OI. Da bi bio najbolji, pobjedi sve pred sobom i ne trazi izgovor.

Sad izlaze izgovori, drzava neda, nema uslova, zddrijed, ovo ono. Lazete se a neznate. Drzava daje pare, uslovi postoje, treneri postoje, sportisti postoje, ali mi nemamo domet da budemo na vrhu. Kraj price.

Jel treba kome dokaz:

npr. Ministarstvo Civilnih Poslova i Ministarstvo pravde daje OKBIH oko 150.000KM godisnje na projekte. Jedan od tih projekata jeste siugurno priprema za odlazak na OI u London, koji ima osnovu da ide dio novca sportasima ( ??? ) ali treba tu i zadovoljiti svoje djepove ( vidi sliku na kraju) . Jel Ima Olimpijska dvorana Zetra, jel ima Mejdan, jel imaju teretane, jel imaju hranu, jel imaju Trenere, jel idu na takmicenja. Nemojte se pitati a gdje im je plata, oni su sami izabrali sport kao defeniciju zivota karijere ili sta vec. Dobiju dnevnice na svkom vecem putiovanja ili ucescu na takmicenju, plus finansijske nagrade. Napisalo se hejbet nekih zakona, podzakona, pravilnika o sportu u drzavu, evo prvi Kanton Sarajevo ima svoj zakon o sportu. I gdje je problem. Problema nema, mi stvaramo problemo, jer smo nenauki u sportu te domenu sportske nauke, ali se sve sistemsatski treba promjeniti. To necemo doziviti jer je prvo drzava u ku.cu, sa 2 entiteta, a 3 naroda, a oni koji vole ovu drzavu se kolju, tj bosnje se pobise kako god da okrenes.

Dakle ove OI ispred OKBIH, a ne ispred drzave su nastupili 3 sportasa s normama, 3 na pozivnocu, 5 trenera, 1 sef misije, 3 predsjednika, ( to je ono sto se zna)

A za ovu moju goru defeniciju o privatnim djepovima, se nalzi dole, jer na slici s Ivonom, nasom plivacicom je kcerka Predsjednika Izeta Rade, obucena u full opremu,l akretitovana, a nigdje je u medijima nema. OKBIH ima jos svoj nadzori, izvrsni, hejbet nekih komisija i skupstinu, valja i tu zadovoljiti malo ukusa kako bi se glasovi dobili na izborima, a ko jebe sportiste. Vazno je se slikati to bi bila arola cidbenika,a nasih sportisa vazno je ucestvovati.

Image

Sve u svemu, ja cu i dalje pratiti BH sport, ovakakv kakav jeste; sigurno je jadan, al je moj, i gledam ga i znam ga na kojem je nivou. negdje dole predzadnji

poz
Hemera

#362 Re: BH predstavnici na OI

Post by Hemera »

Larisa je bila svjetski juniorski prvak sada je sedma u Evropi
Imala je dvije bronze sa evropskih kupova u pragu i celju,srebro u sarajevu i jos bronzu u bukurestu na svjetskom kupu

"OK BIH preko fonda Olimpijske solidarnosti MOK-a obezbijedio 9 olimpijskih stipendija za potencijalne kandidate za Ljetne Olimpijske igre London 2012.g.

Ukupna vrijednost 9 stipendija je 140.400,00 USA dolara koja će biti raspoređena na 24 mjeseca i na 9 sportista BiH, koji će ukoliko postignu određene rezultate i ostvare olimpijsku normu predstavljati BIH na Ljetnim Olimpijskim igrama u Londonu"

Nedžad Fazlija-streljaštvo
Lucija Kimani-atletika
Hamza Alić-atletika
Ema Škaljo-streljaštvo
Amir Katana-taekwondo
Lizde Almira- dizanje tegova
Mešić Kemal-atletika
Amel Mekić-judo
Larisa Cerić-judo
zvucnikk

#363 Re: BH predstavnici na OI

Post by zvucnikk »

"Nemojte se pitati a gdje im je plata, oni su sami izabrali sport kao defeniciju zivota karijere ili sta vec. Dobiju dnevnice na svkom vecem putiovanja ili ucescu na takmicenju, plus finansijske nagrade."

Cojce pa vidis ti sta pricas?Pa od cega mislis da zive oni?Pa samo da odes na takmicenje van BiH i ako osvojis 1 mjesto,e te pare su dovoljne da se pokriju troskovi i da ti ostane za poklona materi!!!
A za nasa takmicenja gdje su nagrade 100-200 pa eventulano do 500KM sta mislis koliko je to dovoljno kad znas da za ishranu ti treba barem 1000KM
I pitam ja tebe,ti se podredis sportu citav zivot,skolu batalis i desi ti se povreda i sta ces onda???Kopat kanale?
Nasi sportas(99%) njih ide sa rezervom skola i sport...a za olimpijske rezultate ne moze to tako
Jer ti unaprijed moras imati sponzore,platu,mjesto za treniranje,pa da onda zapnes ko sivonja...

I dobro ova cura pita "koliko se zaista forumasa bavi sportom,al ozbiljnije ne 1-2x sedmicno"?
Hemera

#364 Re: BH predstavnici na OI

Post by Hemera »

ljudi moraju imati alternativu u necemu jer se od profi bavljenja sportom ne moze zivjeti ovdje
neko zaraduje da bi trosio po takmicenjima i sve uz to sto ide i na gubitku je u karijeri
jedino poslije kad vise ne moze trenirati ostaje mu barem neko zanimanje da ima da zivi od toga :cry:
zvucnikk

#365 Re: BH predstavnici na OI

Post by zvucnikk »

u pravu si ljudi da
al olimpijski prvaci sumnjam...drzava se pobrine za prvake.
Hemera

#366 Re: BH predstavnici na OI

Post by Hemera »

zvucnikk wrote:u pravu si ljudi da
al olimpijski prvaci sumnjam...drzava se pobrine za prvake.
govorim za sve
progurace se oni nekako koji su sada aktuelni ovdje kod nas
ali buducih je sve malo dabogda i da ih bude ikako :run:
Artest

#367 Re: BH predstavnici na OI

Post by Artest »

Hemera wrote:Larisa je bila svjetski juniorski prvak sada je sedma u Evropi
Imala je dvije bronze sa evropskih kupova u pragu i celju,srebro u sarajevu i jos bronzu u bukurestu na svjetskom kupu

"OK BIH preko fonda Olimpijske solidarnosti MOK-a obezbijedio 9 olimpijskih stipendija za potencijalne kandidate za Ljetne Olimpijske igre London 2012.g.

Ukupna vrijednost 9 stipendija je 140.400,00 USA dolara koja će biti raspoređena na 24 mjeseca i na 9 sportista BiH, koji će ukoliko postignu određene rezultate i ostvare olimpijsku normu predstavljati BIH na Ljetnim Olimpijskim igrama u Londonu"

Nedžad Fazlija-streljaštvo
Lucija Kimani-atletika
Hamza Alić-atletika
Ema Škaljo-streljaštvo
Amir Katana-taekwondo
Lizde Almira- dizanje tegova
Mešić Kemal-atletika
Amel Mekić-judo
Larisa Cerić-judo
Ne znam kako ga nije stid uzimat stipendiju ispred nekog talentovanog dijeteta...malo mu primanja u skupstini

Uz Albance smo najnetalentovanija nacija u Evropi...to bi bilo to...Sadaka pozivnice, koje neki prizeljkuju, nam ne trebaju slati. (Vidi pod ova plivacica...inace u avazu prije Olimpijade bila "Licnost dana". Valjda se ibretili kako je "mlada" a "talentovana"...pritom i veliki patriota...Bilmezi)

Radjo i kompanija moraju sjahat zbog katastrofalnih rezultata i apsulutno nikakavog napretka
sito_i_reseto

#368 Re: BH predstavnici na OI

Post by sito_i_reseto »

zvucnikk wrote:"Nemojte se pitati a gdje im je plata, oni su sami izabrali sport kao defeniciju zivota karijere ili sta vec. Dobiju dnevnice na svkom vecem putiovanja ili ucescu na takmicenju, plus finansijske nagrade."

Cojce pa vidis ti sta pricas?Pa od cega mislis da zive oni?Pa samo da odes na takmicenje van BiH i ako osvojis 1 mjesto,e te pare su dovoljne da se pokriju troskovi i da ti ostane za poklona materi!!!
A za nasa takmicenja gdje su nagrade 100-200 pa eventulano do 500KM sta mislis koliko je to dovoljno kad znas da za ishranu ti treba barem 1000KM
I pitam ja tebe,ti se podredis sportu citav zivot,skolu batalis i desi ti se povreda i sta ces onda???Kopat kanale?
Nasi sportas(99%) njih ide sa rezervom skola i sport...a za olimpijske rezultate ne moze to tako
Jer ti unaprijed moras imati sponzore,platu,mjesto za treniranje,pa da onda zapnes ko sivonja...

I dobro ova cura pita "koliko se zaista forumasa bavi sportom,al ozbiljnije ne 1-2x sedmicno"?
ja vrlo dobro vidim i znam i osjetio, bio reprezentativc u bh sportu, ali to sto ti neznas, to je tvoj problem. :run:

Svi oni su znali da u bh sportu, pogotovo individualnim sportovima nema para, niti ima plate, a i zasto moraju materti kupovati poklone? Za te odlaske van BiH placas ti, ja i ostali, jer sigurno, i Mekicu, i Hajdaru, i Fazliji, i Kimani, i Ivani, osim Kemala placa DRZAVA kroz razne visine vlasti. Ti si pobrko loncicie, ti si uzeo moj odgovor na nivo sporta u mahali, a teme je OI.
It_is_a_Leclerc

#369 Re: BH predstavnici na OI

Ivana Ninković jeste mlada, jeste talentovana. To tvrde vrhunski sportski autoriteti.
Djevojka je za juniorsku konkurenciju zaista u samom vrhu.

Srbija je dugo godina radila na tome da ona pliva za njih jer nema bazena u BiH, pa trenira u Novom Sadu i Herceg Novom, ali je ona odbila, i svejedno pliva za našu zemlju.
zvucnikk

#370 Re: BH predstavnici na OI

Post by zvucnikk »

sito_i_reseto wrote:
zvucnikk wrote:"Nemojte se pitati a gdje im je plata, oni su sami izabrali sport kao defeniciju zivota karijere ili sta vec. Dobiju dnevnice na svkom vecem putiovanja ili ucescu na takmicenju, plus finansijske nagrade."

ja vrlo dobro vidim i znam i osjetio, bio reprezentativc u bh sportu, ali to sto ti neznas, to je tvoj problem. :run:

Svi oni su znali da u bh sportu, pogotovo individualnim sportovima nema para, niti ima plate, a i zasto moraju materti kupovati poklone? Za te odlaske van BiH placas ti, ja i ostali, jer sigurno, i Mekicu, i Hajdaru, i Fazliji, i Kimani, i Ivani, osim Kemala placa DRZAVA kroz razne visine vlasti. Ti si pobrko loncicie, ti si uzeo moj odgovor na nivo sporta u mahali, a teme je OI.
e jbg ako ja tebe ista skonta...
ajd napisi cime si se bavio,koliko dugo,i jesil zavrsio karijeru.
Romanista 101%

#371 Re: BH predstavnici na OI

Post by Romanista 101% »

treba izmisliti novi sport slikanje sa dig. kamerom, tu bi bili bez premca :oops:
BISCANIN2

#372 Re: BH predstavnici na OI

Post by BISCANIN2 »

Aktivno se bavio raftingom do unazad dvije godine ,teakwon do sam presao iz aktivnog i rekretaivno ,u raftingu sam bio uz reprezentaciju BiH ,par clanova mog rafting kluba su reprezentativci ,djeca su mi 12 i 7 godina ,sin i curica obadvoje su aktivni plesaci najtrofejnijeg bih kluba virus bihac, sin mi j trenutno na specijalizaciji u sibeniku sa svojom grupom i trenericom .Bosna i sport pojmovi dijametralno suprotni.
Godinama vodim rafting klub, isao sam u inostranstvo na takmicenja ,ako od sportskog saveza dobijem za naftu to je vrh vrhova što je priznaću jako jako rijedak slučaj .Imamo sve uvjete i talentovanu omladinu ali podrske nema .Pare i nisu toliko problem koliko su sportski savezi i ljdstvo u sportskom savezu .Radi se propalim kadrovicima razno raznih stranaka koji su tu stavljeni da se uhljebe koji se u sport razumiju ko švabo u varićak .Bitno je da su oni na budzetu i da znaju primiti platu i isisati koju markicu ako kojim slucajem zaluta a sve ostalo je manje bitno .Zato je sport u Bosni tamo gdje i pripada na dnu dna .Ja sam za ukidanje svih sportskih saveza sa budžeta , jedino kao neka dobrovoljna organizacija i finansiranje od članarina.Bolje da ti novci idu negdje gdje treba i gdje bi mogli imati rezultata recimo u ribarstvo ili uzgoj voća ,nisu mala sredstva u pitanju sigurno .
Djete sam poslao na specijalizaciju o svom trosku 7 dana oko 750 maruna , prosli mjesec su obadvoje bili na drzanom u banjaluci oko 200 maruna, znaci samo "use i u svoje kljuse ".Dok se ne naprave radikalni koraci a nece nama je dno sigurno ,imacamo sportase turiste koji ce doci jer Bosna "mora" de nekog pošalje u nečem .Na zalost privatni sektor koji bi mogao puno tu da učini treba da sazrije ,što je proces sigurno od nekih 50 godina.

Ja sam za ukidanje krovnih sportskih organzacija odnosno svih onih koji samo gutaju novce a rezultan 0 bodova, bolje taj novac usmjeriti u filmsku i muzičku umjetnost gdje imamo kakve takve rezultate .
Pravi sportista

#373 Re: BH predstavnici na OI

Post by Pravi sportista »

[quote="It_is_a_Leclerc"]Nakon što sam jučer pitao gdje su i šta rade :

...

Ja cu malo o situaciji u BH odbojci

Zenska reprezentacija je reda radi odigrala 1. pretkolo kvalifikacija i uspjela ispasti od Danske ("velesila" u zenskoj odbojci) dok su muski casno ispali od Grcke. Obje selekcije igrale oba meca u gostima sto dovoljno govori o ambiciji. Nasa javnost uopšte ne zna (i to se krije ko zmija noge) da veleljepni Odbojkaški savez BiH uopšte nije prijavio seniorske reprezentacije za kvalifikacije za seniorsko prvenstvo Evrope (kvalifikacije vec pocele, prvenstva se igraju iduce godine) gdje smo valjda jedina clanica CEV-a koja to nije ucinila. Zamislite da fudbalska/kosarkaske/rukomenta reprezentacije ne ucestvuje u kvalifikacijama za seniorska prvenstva Evrope. E obje odbojkaške ne ucestvuju! A ucestvuju "velesile kakve su San Marino, Monako i Farski otoci za koje su covjek upita kako su uopšte uspjele skupiti 12 odbojkas(ic)a

Da dodam i to da je OS BIH lakonski ustupio Srbiji daleko najbolju BH odbojkasicu Brankicu Mihajlovic koja je igrala za nasu reprezentaciju, al u zadnjih par mjeseci igra za Srbiju (igra i na Olimpijadi) za sta su joj nasi dali maksuz dozvolu kako Srbija ne bi morala cekati par godina da moze zaigrat za njih. A nije ni cudo da se Brankica odlucila igrati za Srbiju kada se sa BiH ne moze plasirati ni na kup mjesnih zajednica
charrrmed

#374 Re: BH predstavnici na OI

Post by charrrmed »

BISCANIN2 wrote:Aktivno se bavio raftingom do unazad dvije godine ,teakwon do sam presao iz aktivnog i rekretaivno ,u raftingu sam bio uz reprezentaciju BiH ,par clanova mog rafting kluba su reprezentativci ,djeca su mi 12 i 7 godina ,sin i curica obadvoje su aktivni plesaci najtrofejnijeg bih kluba virus bihac, sin mi j trenutno na specijalizaciji u sibeniku sa svojom grupom i trenericom .Bosna i sport pojmovi dijametralno suprotni.
Godinama vodim rafting klub, isao sam u inostranstvo na takmicenja ,ako od sportskog saveza dobijem za naftu to je vrh vrhova što je priznaću jako jako rijedak slučaj .Imamo sve uvjete i talentovanu omladinu ali podrske nema .Pare i nisu toliko problem koliko su sportski savezi i ljdstvo u sportskom savezu .Radi se propalim kadrovicima razno raznih stranaka koji su tu stavljeni da se uhljebe koji se u sport razumiju ko švabo u varićak .Bitno je da su oni na budzetu i da znaju primiti platu i isisati koju markicu ako kojim slucajem zaluta a sve ostalo je manje bitno .Zato je sport u Bosni tamo gdje i pripada na dnu dna .Ja sam za ukidanje svih sportskih saveza sa budžeta , jedino kao neka dobrovoljna organizacija i finansiranje od članarina.Bolje da ti novci idu negdje gdje treba i gdje bi mogli imati rezultata recimo u ribarstvo ili uzgoj voća ,nisu mala sredstva u pitanju sigurno .
Djete sam poslao na specijalizaciju o svom trosku 7 dana oko 750 maruna , prosli mjesec su obadvoje bili na drzanom u banjaluci oko 200 maruna, znaci samo "use i u svoje kljuse ".Dok se ne naprave radikalni koraci a nece nama je dno sigurno ,imacamo sportase turiste koji ce doci jer Bosna "mora" de nekog pošalje u nečem .Na zalost privatni sektor koji bi mogao puno tu da učini treba da sazrije ,što je proces sigurno od nekih 50 godina.

Ja sam za ukidanje krovnih sportskih organzacija odnosno svih onih koji samo gutaju novce a rezultan 0 bodova, bolje taj novac usmjeriti u filmsku i muzičku umjetnost gdje imamo kakve takve rezultate .
Ovo za djecu :thumbup: Jest da je sve o tvom trosku bez obzira na njihov talenat ali opet. nadajmo se da ce se jednog dana isplatiti.
It_is_a_Leclerc

#375 Re: BH predstavnici na OI

Pravi sportista wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Nakon što sam jučer pitao gdje su i šta rade :

...

Ja cu malo o situaciji u BH odbojci

Zenska reprezentacija je reda radi odigrala 1. pretkolo kvalifikacija i uspjela ispasti od Danske ("velesila" u zenskoj odbojci) dok su muski casno ispali od Grcke. Obje selekcije igrale oba meca u gostima sto dovoljno govori o ambiciji. Nasa javnost uopšte ne zna (i to se krije ko zmija noge) da veleljepni Odbojkaški savez BiH uopšte nije prijavio seniorske reprezentacije za kvalifikacije za seniorsko prvenstvo Evrope (kvalifikacije vec pocele, prvenstva se igraju iduce godine) gdje smo valjda jedina clanica CEV-a koja to nije ucinila. Zamislite da fudbalska/kosarkaske/rukomenta reprezentacije ne ucestvuje u kvalifikacijama za seniorska prvenstva Evrope. E obje odbojkaške ne ucestvuju! A ucestvuju "velesile kakve su San Marino, Monako i Farski otoci za koje su covjek upita kako su uopšte uspjele skupiti 12 odbojkas(ic)a

Da dodam i to da je OS BIH lakonski ustupio Srbiji daleko najbolju BH odbojkasicu Brankicu Mihajlovic koja je igrala za nasu reprezentaciju, al u zadnjih par mjeseci igra za Srbiju (igra i na Olimpijadi) za sta su joj nasi dali maksuz dozvolu kako Srbija ne bi morala cekati par godina da moze zaigrat za njih. A nije ni cudo da se Brankica odlucila igrati za Srbiju kada se sa BiH ne moze plasirati ni na kup mjesnih zajednica
I pretpostavio sam da je u pitanju ovakvo nešto. Ovo je jednostavno sramota ! Ko je predsjednik OS BiH ?! Ko su ti genijalci ?!

Mogu samo zamisliti šta se onda radi u savezima poput veslačkog, kajakaškog, gimnastičkog i drugih, koji postoje samo na papiru.
Locked