Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post Reply
dragan.s

#351 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by dragan.s »

1402 wrote:Jedno pitanje za dragana. Oni tankovi sto su uzeti na iigmanu tj bjelasnici ( prvi tenkovi kojih se ARBIH dokopala), da li su bili iz sastava Hercegovackog korpusa ili sarajevsko romanijskog?
Ne bi ti znao tačno reći. Mislim iz sarajevsko-romanijskog jer je ipak njima bilo bliže.
mirage77

#352 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by mirage77 »

Da li Dragan nešto više o učestvovanju JSO SDB Srbije u ratu u Hercegovini. Imali su neki kamp za obuku na Boračkom jezeru? Isto tako zna li nešto više o učešću 63. padobranske brigade. Zna se da su oni izvlačili vojsku iz čapljinske kasarne. Da li je bilo još njihovih akcija kao i eventaulno još nekih specijalnih jedinica iz Srbije?
majstorina

#353 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by majstorina »

mirage77 wrote:Da li Dragan nešto više o učestvovanju JSO SDB Srbije u ratu u Hercegovini. Imali su neki kamp za obuku na Boračkom jezeru? Isto tako zna li nešto više o učešću 63. padobranske brigade. Zna se da su oni izvlačili vojsku iz čapljinske kasarne. Da li je bilo još njihovih akcija kao i eventaulno još nekih specijalnih jedinica iz Srbije?
Da preduhitrim Dragana.Mislim da je neku jedinicu koja je nosila crvene beretke na Borcima formirao pokojni Zvonko Osmajnlić,Vukov bodyguard.Nisu se nešto proslavili koliko sam ja čuo.Naime jedan njihov pripadnik mi je pričao da nisu imaliu niti jednog poginulog tokom ratnih dejstava.Gledao sam ih 95 na terenu.Bili su začuđujuće dobro opremljeni.Mnogi su nosili tada izuzetno popularni CZ-99 pištolj.Inače je ta Druga laka sa Boraka kako je već Dragan napomenuo bila nekako izvan komande korpusa.Imali su čak i svoj tenk M-84.Komadant im je bio jedan osebujan lik,izvjesni Antelj.Nije skidao zavratu sa glave.
Od akcija 63.padobranske ja sam čuo samo za to izvlačenje čapljinske kasarne.Od ljeta 92.u Hercegovini nisam vidio ni desetak dobrovoljaca a kamoli čitave jedinice iz Srbije.Hercegovačko ratište nije bilo interesantno za pse rata,vjerovatno zbog nedostatka plijena.
dragan.s

#354 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by dragan.s »

Da, @majstorina je u pravu. Tako sam i ja nešto čuo za te beretke. S tim da ih je većinu rata vodio i obučavao neki Baća, prezimena se ne sjećam, iz Mostara. I čisto sumnjam da su sem imena imali išta sa onim CB iz Srbije. Što se učešća u ratu tiče čisti manekeni.

A 63-ća je imala tamo negdje od zime 91/92 na heliodromu jednu jedinicu, mislim jačine voda. Uglavnom su obezbjeđivali heliodrom i aerodrom po nekom svom planu. Povlačenjem eskadrila sa heliodroma i aerodroma oni su i dalje ostali kao ispomoć korpusu - neka vrsta interventne jedinice. Čuo sam za njihovo učešće u izvlačenju kasarne u Čapljini, zatim u borbama za čišćenje lijeve obale Mostara i izvlačenju poginulih na Košaruši. Nakon povlačenja JNA njih desetak je ostalo kao dobrovoljci sve dok nije napuštena desna obala. Tu sam čuo priču da im ovi koji su se povukli sa brda nisu javili da se i oni povuku sa heliodroma. Pa su maltene zbrisali u zadnji čas kad su vidjeli vojnike u čudnim uniformama u krugu kasarne. Doduše njih su pratile razne priče pa je teško reći šta je tačno. Jedna od najzanimljivijih je da su "evakuisali" trezor SDK na glavnoj ulici u Mostaru.

Ostatak rata nije bilo nešto dobrovoljaca ni specijalaca iz Srbije u našim jedinicama. Bilo je par njih iz Crne Gore koji bi povremeno dolazili jer im je valjda kući bilo dosadno :-)
Beha30

#355 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by Beha30 »

Pozdrav svima. Imam jedno pitanje za dragana.s
Šta nam možeš reći o pogibiji pet diverzanata ARBiH 13.08.1995. u Kružnju u Podveležju? Lično sam poznavao dvojicu diverzanata. Za njihovu pogibiju su se vezale mnoge kontraverze. Ima par verzija priče kako su poginuli, da su ubijeni na licu mjesta u razmjeni vatre do toga da su zarobljeni pa likvidirani na drugoj lokaciji. Da li je vojska RS imala informaciju da oni ulaze u njihovo područje. Pravo je čudno da su otkriveni s obzirom da se na to područje odlično poznavali i da su bezbroj puta ulazili iza linija. Bilo je i priča da su izdani.
Beha30

#356 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by Beha30 »

Dobro znam da su ljudi iz Bijelog Polja odigrali tu glavnu ulogu. Ali valjda je HVO imao nekakav prednji kraj prema Mostaru i Drežnici. Na kraju krajeva bio je Sjeverni logor. To su odradile snage iz Mostara. Tu je poginuo i Hujka. Koliko se tu snaga branilo a koliko napadalo? Poslije se u Bijelom Polju formirala 47. bbr. Koliko je bilo bataljona u Bijelom Polju? U ovu brigadu je onda ušao i bataljon iz Drežnice. A na jugu se od ove dvije bivše bojne HVO iz Blagaja i Dračevica formirala 48. bbr. Po scenariju Bijelog Polja se pripremalo nešto slično sa Dubravama i Stocem, ali su onda oni protjerali civilno stanovništvo, a vojno sposobne pozatvarali po logorima.[/quote]

Ne mogu vjerovati da ovo čujem. Za tu akciju je znalo samo mali broj Bjelopoljaca, jer se nije moglo svakome vjerovati. Da ih je više znalo akcija bi propala kao i svaka druga. Odrađena je od strane naše brigade, uz pomoć Akrepa i Drežničana i nekolicine momaka iz HVO-a BIjelog Polja.Znam to iz prve ruke. Kakvo crno lokalno stanovništvo[/quote]
De zdravlja ti nemoj se provaljivat. Pa u glavu znam sve ljude koji su ovo iznijeli na svojim ledjima..[/quote]

Hercegovac je upravu:

Samo ću ukratko da opišem akciju od 30.06.
U periodu prije 30.06 održavana je stalna komunikacija sa Mostarom koja se odvijala prelaskom preko Kandiljana (ko ne zna to je brdo preko puta sadašnjeg TC Bingo u Sutini). Kuriri su vise puta prelazili preko tog brda da Vrapčića. Organizacija u Vrapčićima je bila povjerena nekolicini lokalnih ljudi koji su tada još bili u HVO-u.
Sama akcija je počela 29.06. dolaskom 11 ili 13 divezanata u Vrapčiće. Ti ljudi su u sred bijela dana sa tri automobila prebačeni u Salakovac, opet u organizaciji nekolicine lokalnih ljudi.
Narednu noć 29 na 30 glavnina snaga prelazi preko Kandiljana, Debelog brda (iznad Vrapčića), iznad linija koje je držao HVO i spušta se Marića mahalu.
U zoru počinje napad u dva pravca, jedan prema liniji prema Mostaru a drugi prema Bijelom Polju i komandi u zgradi Časnih sestara + plus napad na Sjeverni logor i napad divezanata u Salakovcu.
Zna se kako se završilo.
Sutra dolazi do protivnapada. Glavne borbe se vode u području oko zgrade Časnih sestara, elementare i u šumi preko puta. Napad je odbijen, a HVO je ostao ukopan na elementari.
dragan.s

#357 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by dragan.s »

Beha30 wrote:Pozdrav svima. Imam jedno pitanje za dragana.s
Šta nam možeš reći o pogibiji pet diverzanata ARBiH 13.08.1995. u Kružnju u Podveležju? Lično sam poznavao dvojicu diverzanata. Za njihovu pogibiju su se vezale mnoge kontraverze. Ima par verzija priče kako su poginuli, da su ubijeni na licu mjesta u razmjeni vatre do toga da su zarobljeni pa likvidirani na drugoj lokaciji. Da li je vojska RS imala informaciju da oni ulaze u njihovo područje. Pravo je čudno da su otkriveni s obzirom da se na to područje odlično poznavali i da su bezbroj puta ulazili iza linija. Bilo je i priča da su izdani.
To se dogodilo negdje u rejonu iznad Buska kod asfaltnog puta. Nismo imali (bar ja ne znam) konkretnu informaciju da nekoga ima te noći, ali smo povremeno nalazili tragove i ostavljene stvari raznih grupa u zaleđu. Čak smo pronašli rokovnik k-danta jedinice koja je bila ispred nas. Zato su čitavo to ljeto na više lokacija postavljane zasjede. Ovih 5 su kod povratka naletili na jednu takvu zasjedu. Taj rejon je izvan mog bataljona i ne znam tačno šta se dogodilo sa njima. Ali i jedna i druga varijanta su moguće. I da su bili zarobljeni bili bi ubijeni. Naprosto je takva atmosfera bila. Imali smo 3 poginula i 3 uništena vozila od mina koje su oni postavljali tokom 94-te i 95-te.
LBVIEW

#358 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by LBVIEW »

dragan.s wrote:
Beha30 wrote:Pozdrav svima. Imam jedno pitanje za dragana.s
To se dogodilo negdje u rejonu iznad Buska kod asfaltnog puta. Nismo imali (bar ja ne znam) konkretnu informaciju da nekoga ima te noći, ali smo povremeno nalazili tragove i ostavljene stvari raznih grupa u zaleđu. Čak smo pronašli rokovnik k-danta jedinice koja je bila ispred nas. Zato su čitavo to ljeto na više lokacija postavljane zasjede. Ovih 5 su kod povratka naletili na jednu takvu zasjedu. Taj rejon je izvan mog bataljona i ne znam tačno šta se dogodilo sa njima. Ali i jedna i druga varijanta su moguće. I da su bili zarobljeni bili bi ubijeni. Naprosto je takva atmosfera bila. Imali smo 3 poginula i 3 uništena vozila od mina koje su oni postavljali tokom 94-te i 95-te.
Nek smo culi ovo od tebe, pripadnika doticne vojne formacije, kako dezurni moralizatori ovdje ne bi imali osnova za optuzbu o generalizaciji. Dodao bih samo da je takva atmosfera bila i kad su se vrsili sistematski zlocini nad civilima, od Gacka do Bosanskog Novog.
djes_ba

#359 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by djes_ba »

@LBVIEW nemas potrebe da dizes tenzije
dragan je osoba koja cjelo vrijeme realno govori stvari i nemas potrebe za tim
opusti se ,ako nemas nista pametno napisat citaj i uzivaj
:thumbup: :thumbup: :bih:
LBVIEW

#360 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by LBVIEW »

djes_ba wrote:@LBVIEW nemas potrebe da dizes tenzije
dragan je osoba koja cjelo vrijeme realno govori stvari i nemas potrebe za tim
opusti se ,ako nemas nista pametno napisat citaj i uzivaj
:thumbup: :thumbup: :bih:
Prvo, gdje ti u mom prethodnom postu vidis da ja Dragana prozivam za bilo sto? Je li mozda zato sto ga citiram u vezi njegove konstatacije da je atmosfera u VRS-u bila takva da je ubijanje ratnih zarobljenika bilo opce prihvacena norma ponasanja u ratu? To, druze, znaju i "ptice na grani" a ovom Draganu, s kojim jesam ranije imao par "nesporazuma", moze sluziti samo na cast da isto i sam otvoreno prizna. Jer, ono sto su pripadnici VRS-a i MUP-a manjeg entiteta uradili po planu politicke vrhuske istog jeste pravno okarakterizirano kao genocid samo u Srebrenici, a fakticki, mada jos ne pravno ali nije iskljuceno da ce nakon presude Mladicu i Karadzicu i biti, na citavoj teritoriji BiH. Sta to implicira u vezi karaktera ovih gorenavedenih formacija nije tesko zakljuciti.
Sto se tice tvoje konstatacije kako ja kao dizem tenzije time sto u kontekstu ratnih desavanja u Hercegovini potezem i pitanje odgovornosti za sistematske zlocine mogu ti reci kako si promasio poentu. Jer su Isti posljedica djelovanja gore navedenih formacija i nedvojivi su dio price o njihovoj ulozi u ratu. Uzmi samo primjer istocne Hercegovine, gdje je osnovni zadatak istim na pocetku rata bio istrebljenje bosnjackog stanovnistva tih prostora.
I sad bi ja ,kao trebao zaboraviti tu cinjenicu i praviti se da su nam isti bili "casni" neprijatelj u ratu? :-)
I na kraju,otkud ti ideja kako si mjerodavan da bilo kome porucis : "ako nemas sta pametno kazati, blla, bla..." :roll:
stokton

#361 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by stokton »

Beha30 wrote:Dobro znam da su ljudi iz Bijelog Polja odigrali tu glavnu ulogu. Ali valjda je HVO imao nekakav prednji kraj prema Mostaru i Drežnici. Na kraju krajeva bio je Sjeverni logor. To su odradile snage iz Mostara. Tu je poginuo i Hujka. Koliko se tu snaga branilo a koliko napadalo? Poslije se u Bijelom Polju formirala 47. bbr. Koliko je bilo bataljona u Bijelom Polju? U ovu brigadu je onda ušao i bataljon iz Drežnice. A na jugu se od ove dvije bivše bojne HVO iz Blagaja i Dračevica formirala 48. bbr. Po scenariju Bijelog Polja se pripremalo nešto slično sa Dubravama i Stocem, ali su onda oni protjerali civilno stanovništvo, a vojno sposobne pozatvarali po logorima.
Ne mogu vjerovati da ovo čujem. Za tu akciju je znalo samo mali broj Bjelopoljaca, jer se nije moglo svakome vjerovati. Da ih je više znalo akcija bi propala kao i svaka druga. Odrađena je od strane naše brigade, uz pomoć Akrepa i Drežničana i nekolicine momaka iz HVO-a BIjelog Polja.Znam to iz prve ruke. Kakvo crno lokalno stanovništvo[/quote]
De zdravlja ti nemoj se provaljivat. Pa u glavu znam sve ljude koji su ovo iznijeli na svojim ledjima..[/quote]
Hercegovac je upravu:

U periodu prije 30.06 održavana je stalna komunikacija sa Mostarom koja se odvijala prelaskom preko Kandiljana (ko ne zna to je brdo preko puta sadašnjeg TC Bingo u Sutini). Kuriri su vise puta prelazili preko tog brda da Vrapčića. Organizacija u Vrapčićima je bila povjerena nekolicini lokalnih ljudi koji su tada još bili u HVO-u.
Sama akcija je počela 29.06. dolaskom 11 ili 13 divezanata u Vrapčiće. Ti ljudi su u sred bijela dana sa tri automobila prebačeni u Salakovac, opet u organizaciji nekolicine lokalnih ljudi.
Narednu noć 29 na 30 glavnina snaga prelazi preko Kandiljana, Debelog brda (iznad Vrapčića), iznad linija koje je držao HVO i spušta se Marića mahalu.
U zoru počinje napad u dva pravca, jedan prema liniji prema Mostaru a drugi prema Bijelom Polju i komandi u zgradi Časnih sestara + plus napad na Sjeverni logor i napad divezanata u Salakovcu.
Zna se kako se završilo.
Sutra dolazi do protivnapada. Glavne borbe se vode u području oko zgrade Časnih sestara, elementare i u šumi preko puta. Napad je odbijen, a HVO je ostao ukopan na elementari.
U pravu u vezi čega????Jesam li rekao da je učestvovalo nekolicina Bjelopoljaca, a i sam si napisao odprilike ko je šta uradio. Moj je prigovor bio na to da su oni odigrali GLAVNU ulogu. Čitaj malo bolje. NIko od mene ne može znati bolje o tome jer sam učestvovao, jedino rahmetli Jugo i Špago koji su planirali akciju.
dragan.s

#362 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by dragan.s »

Nema smisla dizanje tenzija. Rekao sam šta sam rekao, a to sigurno nije da je ubijanje ratnih zarobljenika bila opšteprihvaćena praksa. Nepunih godinu dana prije u novembru 1994.-te smo na tom terenu zarobili desetak pripadnika ARBiH i oni su živi razmijenjeni kasnije. Jedan moj prijatelj (koji je bio zajedno sa mnom na Podveležju tada) mi je pričao o situaciji koju je imao u Mostaru nakon rata. Hodao je srednjom ulicom kad ga iz jednog kafića ustaje momak i prilazi mu. Ispotstavi se da smo ga tada zarobili i kasnije je razmijenjen. Popili su skupa piće bez ikakvih zlih misli.
Ono što sam mislio je da diverzanti nisu imali šanse ostati živi 1995.-te.

A sad generalno. Sudbina ratnih zarobljenika u ratovima na području SFRJ nažalost nije zavisila ni od kakvih ratnih konvencija nego od raspoloženja onoga ko ih je zarobio. Ako su imali sreću da ih odmah pri hvatanju ne ubiju onda su ih predavali na dalje postupanje raznim zatvorima. A ti su daleko od prve linije ispoljavali svoj "patriotizam" na njihovim rebrima. Pročitao sam dosta takvih ispovjesti sa svih strana i samo se razlikuju u imenima zatvora, zatvorenika i čuvara.
mirage77

#363 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by mirage77 »

Beha30 wrote:Dobro znam da su ljudi iz Bijelog Polja odigrali tu glavnu ulogu. Ali valjda je HVO imao nekakav prednji kraj prema Mostaru i Drežnici. Na kraju krajeva bio je Sjeverni logor. To su odradile snage iz Mostara. Tu je poginuo i Hujka. Koliko se tu snaga branilo a koliko napadalo? Poslije se u Bijelom Polju formirala 47. bbr. Koliko je bilo bataljona u Bijelom Polju? U ovu brigadu je onda ušao i bataljon iz Drežnice. A na jugu se od ove dvije bivše bojne HVO iz Blagaja i Dračevica formirala 48. bbr. Po scenariju Bijelog Polja se pripremalo nešto slično sa Dubravama i Stocem, ali su onda oni protjerali civilno stanovništvo, a vojno sposobne pozatvarali po logorima.

Hercegovac je upravu:

Zna se kako se završilo.
Sutra dolazi do protivnapada. Glavne borbe se vode u području oko zgrade Časnih sestara, elementare i u šumi preko puta. Napad je odbijen, a HVO je ostao ukopan na elementari.[/quote]

E evo da neko da malo više informacija o ovoj akciji. Možeš li reći kolika je bila ta grupa koja je prošla iznad Vrapčića?Koliko je bilo ukupno snaga lokalnih iz Bijelog Polja kao i ovih ubačenih iz Mostara koji su napali na ova dva pravca? Kolike snage su napale na Sjeverni logor? A kolike su bile snage HVO-a u oba slučaja?
Nele9

#364 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by Nele9 »

dragan.s wrote:Nema smisla dizanje tenzija. Rekao sam šta sam rekao, a to sigurno nije da je ubijanje ratnih zarobljenika bila opšteprihvaćena praksa. Nepunih godinu dana prije u novembru 1994.-te smo na tom terenu zarobili desetak pripadnika ARBiH i oni su živi razmijenjeni kasnije. Jedan moj prijatelj (koji je bio zajedno sa mnom na Podveležju tada) mi je pričao o situaciji koju je imao u Mostaru nakon rata. Hodao je srednjom ulicom kad ga iz jednog kafića ustaje momak i prilazi mu. Ispotstavi se da smo ga tada zarobili i kasnije je razmijenjen. Popili su skupa piće bez ikakvih zlih misli.
Ono što sam mislio je da diverzanti nisu imali šanse ostati živi 1995.-te.

A sad generalno. Sudbina ratnih zarobljenika u ratovima na području SFRJ nažalost nije zavisila ni od kakvih ratnih konvencija nego od raspoloženja onoga ko ih je zarobio. Ako su imali sreću da ih odmah pri hvatanju ne ubiju onda su ih predavali na dalje postupanje raznim zatvorima. A ti su daleko od prve linije ispoljavali svoj "patriotizam" na njihovim rebrima. Pročitao sam dosta takvih ispovjesti sa svih strana i samo se razlikuju u imenima zatvora, zatvorenika i čuvara.
Otici su u offtopic ali ne mogu da ne odreagujem. Podebljano jednostavno nije tacno. Ja sam vjernik a islam tacno definise ponasanje u ratu sto sazeto znaci da se civil, zarobljenik, svesteno lice ne smiju dirati tako da mi ni na pamet nije palo da to uradim.
Ono sto je bitnije u ovoj prici je da bez obzira na moja ubjedjenja ili bilo koga drugog, vojna vlast je bila uspostavljena na taj nacin da jednostavno nisi mogao tek tako ubiti nekoga (pa ni zarobljenika). Da, u toku same borbe, naravno da se to moglo desiti. U mojoj jedinici se to jednostavno nije desavalo, barem ne dok sam ja bio tu. Daleko od toga da cu reci da toga nije bilo nigdje na strani ABiH. Govno smrdi nema veze cije je. Ali, postojao je kakav takav sistem.
GTR R34

#365 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by GTR R34 »

Hajmo ljudi vratite se na temu. Rat u Hercegovini je tema a ne tamo neke gluposti koje pisete.Nastavimo fin dijalog;)
zlajaBHF

#366 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by zlajaBHF »

Postavljao sam ovo pitanje i ranije...

Zna li iko detalje u vezi akcije 13.07.1993 u podrucju Dubrava???
kanute

#367 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by kanute »

Jako dobra tema za svu pohvalu i naravno da ne treba dizati tenzije!!IMAM JEDNO INTERESANTNO PITANJE ZA DRAGANA;vidim da si naveo da si bio učesnik u okršajima 11.11.94 i nesumnjivo je da ste se tada odbranili kao i 92 na Mitrovdan ali zašto toliko da se kriju i vaše žrtve koje ste imali tada.Recimo govori se da ste 94 imali samo 25 žrtava a znamo da je pukla linija na Gnjilom brdu,pali su položaji oko haubica u Rabini,Kamenoj,Žuberinu u Žuljima nije bilo nikoga ali i tu Armija ušla.Prvo pjačanje koje je došlo u onom kamionu je stradalo,prva granata nije eksplodirala ali je druga pogodila i uništila kamion.Položaj oko kasarne ili šta je već bilo sa lijeve strane kada se skreće u Rabinu i tu ste imali stradalih,na ulazu u kasarnu isto tako.Ljudi su se poslije rata sretali i otvoreno pričali o tome čak mi je jedan vaš vojnik pričao kako je zarobljen jedan vojnik koji je ostao gore,sto je kasnije ispostavilo da je istina.Priče zarobljenih ljudi koji su ostali živi tada u toj akciji isto govore da su vidjeli velik broj vaših vijnika koji su stradali.Recimo jednom zarobljeniku vas čuvar je rekao doslovno ovako:dobro je da si i sada živ vaših ima 200 mrtvih a naših blzu 100, ranjenih koliko hoćeš!Ja ne kažem da vas je toliko stradalo a da vas je izbačeno iz stroja moguće.Mi smo sigurno tada izgubili najhrabrije vojnike koji su pošli u već izgubljenu bitki i ne želim vasim žrtvama opravdavat izgubljenu bitku već samo tvoje viđenje zašto se i sada skrivaju brojevi stradalih.Pozz
dragan.s

#368 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by dragan.s »

kanute wrote:Jako dobra tema za svu pohvalu i naravno da ne treba dizati tenzije!!IMAM JEDNO INTERESANTNO PITANJE ZA DRAGANA;vidim da si naveo da si bio učesnik u okršajima 11.11.94 i nesumnjivo je da ste se tada odbranili kao i 92 na Mitrovdan ali zašto toliko da se kriju i vaše žrtve koje ste imali tada.Recimo govori se da ste 94 imali samo 25 žrtava a znamo da je pukla linija na Gnjilom brdu,pali su položaji oko haubica u Rabini,Kamenoj,Žuberinu u Žuljima nije bilo nikoga ali i tu Armija ušla.Prvo pjačanje koje je došlo u onom kamionu je stradalo,prva granata nije eksplodirala ali je druga pogodila i uništila kamion.Položaj oko kasarne ili šta je već bilo sa lijeve strane kada se skreće u Rabinu i tu ste imali stradalih,na ulazu u kasarnu isto tako.Ljudi su se poslije rata sretali i otvoreno pričali o tome čak mi je jedan vaš vojnik pričao kako je zarobljen jedan vojnik koji je ostao gore,sto je kasnije ispostavilo da je istina.Priče zarobljenih ljudi koji su ostali živi tada u toj akciji isto govore da su vidjeli velik broj vaših vijnika koji su stradali.Recimo jednom zarobljeniku vas čuvar je rekao doslovno ovako:dobro je da si i sada živ vaših ima 200 mrtvih a naših blzu 100, ranjenih koliko hoćeš!Ja ne kažem da vas je toliko stradalo a da vas je izbačeno iz stroja moguće.Mi smo sigurno tada izgubili najhrabrije vojnike koji su pošli u već izgubljenu bitki i ne želim vasim žrtvama opravdavat izgubljenu bitku već samo tvoje viđenje zašto se i sada skrivaju brojevi stradalih.Pozz
Na Gnjilom brdu je zauzet jedan bunker, da li zbog napada ispred ili iza nije se tada znalo. Koliko znam većina sa tog bunkera su zarobljeni. U Rabini je zauzeta pozadinska baza bataljona, nikakav položaj. Artiljerija u Rabini, bilo je borbi, ali mislim da nijedna baterija nije zauzeta. To sa "lijeve strane kad se skreće u Rabinu" se zove Prijeka Grma i tu je bila komanda brigade. Odbranjena je i ne znam da li je bilo žrtava. Takođe je bila postavljena zasjeda na putu južno od Buska, ali je razbijena ljudstvom i tenkom iz Nevesinja. Pri tome je poginuo komandant tenkovskog bataljona (ne u tenku, kao pješadinac pored).
Broj poginulih je sigurno tačan. Nevesinje je malo mjesto, svi se znaju i svako je imao nekoga u drugim jedinicama. Tako da ako bi komanda i htjela da lažira broj žrtava to ne bi mogla. I to sigurno nije bila praksa.
Broj ranjenih ne znam, ali bilo ih je dosta.
Prvi i drugi dan napada se nije mogao tačno ustanoviti broj jer su se neki vodili kao nestali. Kasnije smo saznali ko je od njih poginuo (u rejonu Rujišta), a ko je zarobljen (Rujišta i Gnjilo brdo). Na Rujištima smo pri tome izgubili jedan položaj pa su mrtvi ostali na izgubljenim bunkerima.
U mom rejonu (Podveležje) smo imali 3 poginula i 5 ranjenih. Dvojica su poginula tokom potjere za diverzantima, a jedan prilikom napada na artiljeriju u Banjdolu. Najviše ranjenih smo imali kad je jedna granata pala ispred komande u Jelovcu i pri tome su lakše ranjena 3 vojnika.
GTR R34

#369 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by GTR R34 »

Danas je 19 godina od kada je ubijen/preminuo Srdjan Aleksic,pa evo link na tekst

http://www.sarajevo-x.com/bih/drustvo/s ... /120126072

Pocivaj u miru
kanute

#370 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by kanute »

Namjerno nisam potencirao Podveležje jer tamo se i nije moglo ništa uradit zbog otkrivanje te grupe diverzanata.Naveo sam ti onaj kamion,pa me zanima kako je uopšte krenuo prije tenka i jeli ona "hitna pomoć" uopšte znala da se u Rabini vode borbe pa su onako naletili u unakrsnu paljbu.
poznanik

#371 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by poznanik »

@dragane, mene zanima nešto drugo, ne istorijat borbenih dejstava na ovom ratištu, već raspoloženje boraca VRS, moral, kako na početku rata, tako i u njegovoj odmakloj fazi, komentari boraca na raznorazne odluke - kako vojnih, tako i političkih starješina u RS, stavovi tih ljudi o ratovanju na tom području, o ratu u BiH uopšte, itd.

Možeš li nam prikazati i približiti razmišljanje "druge strane" u ratu na hercegovačkom području?
dragan.s

#372 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by dragan.s »

kanute wrote:Namjerno nisam potencirao Podveležje jer tamo se i nije moglo ništa uradit zbog otkrivanje te grupe diverzanata.Naveo sam ti onaj kamion,pa me zanima kako je uopšte krenuo prije tenka i jeli ona "hitna pomoć" uopšte znala da se u Rabini vode borbe pa su onako naletili u unakrsnu paljbu.
Podveležje sam naveo jer tu znam sve detalje i poznavao sam sve poginule. Detalje iz Rabine ne znam i prenio sam ono što sam čuo tj. šta su ljudi odtamo pričali. Broj poginulih je sigurno tačan.
dragan.s

#373 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by dragan.s »

poznanik wrote:@dragane, mene zanima nešto drugo, ne istorijat borbenih dejstava na ovom ratištu, već raspoloženje boraca VRS, moral, kako na početku rata, tako i u njegovoj odmakloj fazi, komentari boraca na raznorazne odluke - kako vojnih, tako i političkih starješina u RS, stavovi tih ljudi o ratovanju na tom području, o ratu u BiH uopšte, itd.

Možeš li nam prikazati i približiti razmišljanje "druge strane" u ratu na hercegovačkom području?
To je jako teško objasniti. Naprosto je svako imao neko svoje razmišljanje šta će od svega biti i da li se isplati ostavljati kosti po raznim gudurama. Što se vojne komande tiče ljudi su imali potpuno povjerenje i nikad nije bio problem skupiti ekipu za neki teren. U Nevesinju je naprosto bilo sramota ne otići na liniju ako su borbe u toku.
Civilna vlast je bila najveći problem i tu su ljudi imali najveće primjedbe. Mislim od lokalne vlasti pa do Karadžića. Nije se ispoljilo drastično kao u B.Luci pobunom, ali nije mnogo nedostajalo. Osnovni uzrok je bila opšta bijeda u kojoj su ljudi živjeli, a političari su samo pričali neke šuplje priče.

Generalno moral je opadao kako je rat odmicao najviše zbog političara. Karadžić nije bio baš omiljen među vojskom, za razliku od Mladića. Recimo SDS je pokušao negdje 1994.-te da u svaku jedinicu postavi svoje "političke komesare" koji bi objašnjavali politiku stranke. To zbog otpora vojske nije prošlo. Ali je prošlo da smijene puk.Gušića sa mjesta komandanta brigade jer ovaj nije nimalo šljivio SDS.

Kad je potpisan Dejton ljudi su to manje-više dočekali sa olakšanjem. Nije im se baš sve tamo sviđalo, ali bar neka je završilo.
poznanik

#374 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by poznanik »

Da, shvatio sam...da je civilna vlast uspjela obezbjediti osnovne životne potrebe za kakav-takav život stanovništva, da civilnom stanovništvu nije bilo dosta rata zbog sveopće bijede, možda i rat ne bi bio okončan Parizom i Daytonom.
Nadao sam se da ćeš pisati da je većini stanovništva rat bio besmislen, nepotreban, besciljan, ali izgleda da lokalno stanovništvo I. Hercegovine i mostarskog područja nije tako razmišljalo.
Hvala na odgovoru @dragane.
dragan.s

#375 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995

Post by dragan.s »

poznanik wrote:Da, shvatio sam...da je civilna vlast uspjela obezbjediti osnovne životne potrebe za kakav-takav život stanovništva, da civilnom stanovništvu nije bilo dosta rata zbog sveopće bijede, možda i rat ne bi bio okončan Parizom i Daytonom.
Nadao sam se da ćeš pisati da je većini stanovništva rat bio besmislen, nepotreban, besciljan, ali izgleda da lokalno stanovništvo I. Hercegovine i mostarskog područja nije tako razmišljalo.
Hvala na odgovoru @dragane.
Kraj rata nije naravno zavisio od raspoloženja naroda.
Bilo je i ljudi koji su tako razmišljali (nepotreban, besciljan itd.), ali su bili manjina ili su otišli već na početku vani. Opšti stav je da je rat nametnut i da nema drugog izbora.
Post Reply