Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
preludezalude

#351 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by preludezalude »

hank wrote:kakav nsx, to je auto koje je moglo audi iz 99 da otpuse u zavojima. i dobra je za driftanja sa zadnjim pogonom. sve ostalo je presmijesno. bar po standardima danasnjih sportasa.
sto se tice 350z, nadji. po saobracajnu ti i ja. prvo od semafora do semafora. pa onda gdje god hoces na otvorenoj cesti.
vise puta se probao po gradu s crvenim a kasnije i sa onim crnim. 350z meni ne moze nista, barem od semafora do semafora. 370z je van moje lige.
E sad lupas i zasluzio si da vise nikad ne progovorim s tobom. Znas li da je taj nsx jedan od najupravljivijih automobila na svijetu. Znas li da je mogao imati daleeeeeko vise konja ali zakon je ogranicavao pa je onda sva paznja preusmjerena na ostale stvari na autu. Znas li da je Honda prelude iz 90 godine jedan od najupravljivijih i najstabilnijih auta tih godina i jos je jedan od najstabilnijih. Kad bi dosao sa Nisanom ti bi nasao opet neki razlog za...
Be carefull what you wish.
preludezalude

#352 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by preludezalude »

hostapler wrote:
preludezalude wrote:
530i wrote:Opet ću da te pobijem.
Po motor je pogubnije ubrzavati punim gasom iz niskih obrtaja, kako se to radi sa turbodizelima.
Potrošnja je maksimalna pri pritisnutom punom gasu, bez obzira na obrtaje....
:thumbup: :thumbup: :thumbup:

Nema on veze. Dolazim do zakljucka da nikad nije sjeo u benzinca. Predpostavljam da je iz golfa2 čadje sjeo u tdi i misli da je u bolidu.
Kako onda TD pređe milion,a benzinac ne.
S drugom konstatacijom se slazem.
Vremena motora koji prelaze milion su davno zavrsila.
hank

#353 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by hank »

hostapler wrote:
hank wrote:sto se tice poredjenja s bmwvom. nemam ti sta reci. imas klip oba auta usporednog ubrzanja. nema nikakve razlike do 240. bmw je 60 konja jaci.
I vise od 100 kg tezi :thumbup:
jarane da li s normalan.
pogledaj omjer tezina snaga. kod bmw.a svaka ks nosi 5kila, kod audija svaka ks nosi preko 5.7kg. znaci skoro za kilu bmw ima bolji odnos. ovo bi bio argument da imaju isto konja. posto bmw ima 67 konja vise onda samo vadiona, argument nije defintivno.
na kraju, ko je kriv bmwu sto ne zna napravit karoseriju ko audi, sad je i to mana, al audija. daj majke ti, uhavizaj se.

preludzelade.
vidi nsx je otisao u historiju ko model koji je imao brdo problema. sama cinjenca o broju prodanih primjeraka govori o tome. to sto je on bio upravljim u vremenu kad je izasao, kad mu konkurncija bio NIKO. jer su samo supoersportasi tad imali auto u toj klasi. danas bi bmw kec kupe hladno popisao tu hondu. kralju, vremena su se promjenila. kao i cijela autoindustrija.
sto se tice nisana, ja ti kazem po saobracajnu. 350z je odlican auto, al da je prebzr nesto i nije.
preludezalude

#354 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by preludezalude »

hostapler wrote:
preludezalude wrote: Kao i uvijek, pun si argumenata kao govno vitamina.
I to bi trebalo biti smijesno. Aha :zzzz:
Nisi nijedan argument ponudio da nije tako. Sve sto tebi neodgovara je nerelevatno,podatak koji nicemu ne koristi,a milionima drugih jeste relevantan i podatak koji necemu koristi.
Sto vozis dizel Alfu,sto jos uvijek ne vozis benzinsku Hondu (ne mora biti Prelude,mogla je biti i neka novija). Sve dok vozis dizela ne bi se trebao javljati.
Po tvojim usporedbama NSX (supersportskog auta) i Audi A4 (porodicne limuzine) svaka rasprava s tobom je bezpredmetna.
Za tvoju informaciju u ovoj temi se porede snaga i momenat. Uvijek nadjes neki izgovor.
Ali vidis ja se javljam jer sam imao benzince, a ti ocigledno nisi pa onda nesto pricas i lupas o nekim obrtajima kod benzinca, veze nemas kako benzinac radi.
Vec sam jednom rekao da kad se prestize koristis snagu auta. Medjuubrzanje u cetvrtoj u tim momentima uopste nije bitan podatak. Ako neznas, sjedni u automatika pa prestizi pa ces vidjeti kako se koriste brzine.
preludezalude

#355 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by preludezalude »

hank wrote:
hostapler wrote:
hank wrote:sto se tice poredjenja s bmwvom. nemam ti sta reci. imas klip oba auta usporednog ubrzanja. nema nikakve razlike do 240. bmw je 60 konja jaci.
I vise od 100 kg tezi :thumbup:
jarane da li s normalan.
pogledaj omjer tezina snaga. kod bmw.a svaka ks nosi 5kila, kod audija svaka ks nosi preko 5.7kg. znaci skoro za kilu bmw ima bolji odnos. ovo bi bio argument da imaju isto konja. posto bmw ima 67 konja vise onda samo vadiona, argument nije defintivno.
na kraju, ko je kriv bmwu sto ne zna napravit karoseriju ko audi, sad je i to mana, al audija. daj majke ti, uhavizaj se.

preludzelade.
vidi nsx je otisao u historiju ko model koji je imao brdo problema. sama cinjenca o broju prodanih primjeraka govori o tome. to sto je on bio upravljim u vremenu kad je izasao, kad mu konkurncija bio NIKO. jer su samo supoersportasi tad imali auto u toj klasi. danas bi bmw kec kupe hladno popisao tu hondu. kralju, vremena su se promjenila. kao i cijela autoindustrija.
sto se tice nisana, ja ti kazem po saobracajnu. 350z je odlican auto, al da je prebzr nesto i nije.
Ma ti si bas neki strucnjak, cuj nsx imao brdo problema. Opet se vracas staroj prici o broju prodanih primjeraka.
Tebi nisan koji ubrzava za malo preko 5s je spor.
O boze sad poredis bmw keca kupe sa hondom starom 20 godina. Zavrsio sam s tobom.

Molim administratora da zakljuca temu jer odavno se samo ponavljamo.
hank

#356 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by hank »

ti si previse bukvalan lik ponekad i tezak za komunikaciju. u nekim slucajevima banalizujes a kad ti odgovara napadas onog ko banalizuje. poenta price je da je nsx svojevremeno bio odlican auto. to vrijeme je proslo. isto kosto je stari m5 bio nekad strasno auto. pa bi ga danas osramotio dizel audi. ne moras uvijek sve bukvalno shvatit. nekad je uredu da neke stvari zakljucis iz konteksta. osim toga kako ti znas da je nsx bio odilcan auto? procitao si negdje zar ne?
ja imam auto o kojem pricam vecinu vremena i koje koristim u usporedbama. ti kazes necemo neke imaginarne usporedbe. pa druze moj, imaginarna usporedba je ovo sto ti radis. poredis auto u koje nisi sjeo nikad s autom kojem sam ja licni vlasnik.
ja ti nisam htio prije govorit, al koristis se ruznim metodama. kazes da neces i ne radis nesto kad ti pase, a kad to neko drugi uradi onda ga napadas.
Qler

#357 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by Qler »

Meni nije jasno sta je problem u 7000rpm?? To je benzin koji dozvoljava da ga zavrtis tako puno, i tu je najsladji zvuk :) Dizel na 4000rpm ne mozes vise da slusas, a i ne moze vise da ide. Sta je sa Mazdom RX9? 9000prm?? Jel to problem? Ja vala bas imam zelju da je provozam, da osjetim te obrtaje, ili motor neki. Receno je vise puta da potrosnja nije tema, ali vozaci dizela izgleda ne mogu da svare da nekim ljudima to i nije bas toliko bitno, koliko uzivanje u voznji, a ne brojanje svake dece....
530i

#358 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by 530i »

hostapler wrote:
530i wrote:Opet ću da te pobijem.
Po motor je pogubnije ubrzavati punim gasom iz niskih obrtaja, kako se to radi sa turbodizelima.
Potrošnja je maksimalna pri pritisnutom punom gasu, bez obzira na obrtaje....
odg na I konstataciju
I opet dizeli pređu 1 000 000 km,a benzinci ne.
odg na II konstataciju
potpuno tacno.
Pređu milion, ali ne svi! Pređu dosta kilometara i benzinci....

Što se tiče kilometraže puno je tu faktora koji utječu na istu...vožnja, održavanje, gorivo, materijal izrade sklopova...skup koji se najbolje može opisati srećom. Tvrdnja da dizelaši puno prelaze, a benzinci malo palila je kada kompariraš mercedes w123 ili golf 2 dizel sa fićom i sličnim motorima....tu vrijedi 100%...

Dizelaši troše manje, to je naprosto ekonomska računica da se voze duže od benzinaca...i to je jedina objektivna prednost dizel motora - manja (a ne mala!) potrošnja goriva...sve drugo je na strani benzinaca.
hostapler

#359 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by hostapler »

hank wrote: na kraju, ko je kriv bmwu sto ne zna napravit karoseriju ko audi, sad je i to mana, al audija. daj majke ti, uhavizaj se.
Ako BMW ista zna bolje napraviti od Audija to je karoserija ili sasija,jer opste je poznato da BMW uporediv sa Audijem bolje lezi,bolje mota,bolje se vozi. Necu reci da ima bolje motore ili pogon jer je to tu negdje.
A za ovo vrijeđanje,da li sam normalan cu presutiti,ali poznat si po tome,samo cu te zamoliti da se meni tako ne obracas,da ne bude nesto gore od bana na mjesec dana.

P.S. A jedna info za NSX (prvi auto koji je vozio ispod 8 min na ringu),taj auto kada je oborio rekord Nurburgring-a duuuuugoooooo se cekalo da neko dodje i obori to. A z350 je ozbiljan auto,koliko god ga ti omalovazavao i vjerovatno brzi u svim rezimima od tvog A4. Ali po meni to nisu uporediva auta.
Last edited by hostapler on 23/06/2012 21:12, edited 2 times in total.
hostapler

#360 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by hostapler »

preludezalude wrote: Za tvoju informaciju u ovoj temi se porede snaga i momenat. Uvijek nadjes neki izgovor.
Ali vidis ja se javljam jer sam imao benzince, a ti ocigledno nisi pa onda nesto pricas i lupas o nekim obrtajima kod benzinca, veze nemas kako benzinac radi.
Vec sam jednom rekao da kad se prestize koristis snagu auta. Medjuubrzanje u cetvrtoj u tim momentima uopste nije bitan podatak. Ako neznas, sjedni u automatika pa prestizi pa ces vidjeti kako se koriste brzine.
Ako je snaga ta koja tjera auto,kako to da dizel iste snage kao benzinac ide ako ne bolje,onda barem isto a vrti se samo do 4000 a benzinac do 7000.
Ponavljam svoje misljenje a ti shvati kako hoces. Moment te tjera,a snaga odrzava tamo gdje te je moment doveo.
drndalo

#361 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by drndalo »

hank wrote:a ti mi nisi baco na hejtera. ako si fan francuske autoindustrije, onda je pravo vrijeme da odes u park kod ekonomije. pezo je organzovao road show. malo udjes u novi 208 pa bacis partiju saha s casnim starinama. pa onda se osvjezis nepostojecim osvjezenjem u sjeni zbunja.
Vidim bio si da provjeris sta nude...

Hejter po difoltu nisam, i to nicega, ali nisam ni dezurni-uzdizac-u-vaskolika-nebesa-svega-sto-ima-5 olimpijskih krugova-1! A ti jesi... Da Audi sutra napravi Super Sensitive uloske, ti bi se divio kako su mekani i udobni, i kako im Always ne moze ni prismrditi... A ja bih pitao po cemu su to udobniji od BMW-ovih sa propelerima, kad vec krila nemaju... :-D

Ja mogu svasta da shvatim, i postujem, i sam sam imao priliku voziti par odlicnih modela Audija, ali BMW mi je jos uvijek blizi srcu, sta cu tako odgojen... Ali nikad ne kazem da je BMW najbolji, najmedeniji, najjjjjjjjjjjjjj... Ako vec moram reci ko je naj, ja kazem RR, ili tako nesto, mada su i tu svasta usrali sa prodajom takvih imena raznim Indijcima, Kinezima, Malezijcima, bez uvrede ikome...
preludezalude

#362 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by preludezalude »

hostapler wrote:
preludezalude wrote: Za tvoju informaciju u ovoj temi se porede snaga i momenat. Uvijek nadjes neki izgovor.
Ako je snaga ta koja tjera auto,kako to da dizel iste snage kao benzinac ide ako ne bolje,onda barem isto a vrti se samo do 4000 a benzinac do 7000.
Ponavljam svoje misljenje a ti shvati kako hoces. Moment te tjera,a snaga odrzava tamo gdje te je moment doveo.
Vidis,a a ja mogu malo to drugacije da kazem pa da ocekujem odgovor od tebe. Ako je momenat taj koji tjera auto, kako to da dizeli sa puno vecim momentom nisu puno brzi od benzinaca??? Pa zato jer momenat ne tjera auto vec snaga.To oko obrtaja ne mozes tako postaviti. Dizel i benzin rade drugacije. Za dizela je 4500 obrtaja maximum kao sto je za benzinca maximum 7000 (govorim uopsteno). U specifikacijama auta ti pise na kojim obrtajima razvija max snagu, kod svakog auta drugacije, pa tako i kod razlicitih goriva drugacije. Zasto dizel povuce tako energicno oko 2000 obrtaja. Zato jer tada naglo raste snaga. Odkud? Pa tada turbina pocinje sa efektivnim radom (kazem sa efektivnim da se nebi neko nasao pa sa poceo pricati da turbina radi non stop i sl.)Znaci turbina pocinje sa efektivnim radom, gorivo se dozira uz taj novopridosli zrak i eto snage. Zasto auto koje ima ugradjen nitro sistem povuce silovito kad mu aktiviras sistem. Zato jer si mu upravo uspricao smjesu koja mu trenutno povecalo snagu za recimo 50ks ili 100ks.
BISCANIN2

#363 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by BISCANIN2 »

Dizelasi predju milion ha ha ha koji bogati ....kamioni da ali auta smjesno .
Mozda koji i predje ali sa trecim ugradjenim motorom,mojne te molim Vas price i golfovima i vw ,u krugu ih ima SAD preko 50,a firmi nema ni jedan stariji od 5 godina ,u ovoj sam firmi 16 godina znam kad su prvi dosli 98 ,licno sam jednog zaduzio ,sva se odrzavaju u oficijelnim servisima i vrlo sam dobro upoznat sa odrzavanjem .350000 koji nagura a ne raspanese totalno VRH .A ovi novi ,polo pogotov nakon tri godine totalni raspad sistema svi imaju sdi masine .
Caca mi ima polo iz 98 privatno druga ruka sdi , raspad zivi ,alansera ,alternatora se cojk namjenjao ko u prici vazda belaj sa strujom ,masama i slicno .Nesto oko 200 milja na satu .
I da jos ima onaj miris plastike .

Dizel da prodje pola ko bezin bilo bi dobro .

Znaci bmw 2.0 ide ko alfa 1742 cm pa za nijansu i bolje ,audija 3.0 tu na mapi nema .
A sta ako se alfa odluci da poveca zapreminu na 2.0 gdje ce tad biti ovaj bmw,???????
Isto ko i audi nema ga na mapi .

Ovaj put cemo izostaviti cinjenice da izrada ovog 2.0 bmw motora kosta skoro koliko cjelokupna alfa ,i da nema garancije za ovo auto osim u nekoliko drzava eu ,i da je vjek ovog motora manji nego vjek 3.0 audija nesto manje od pola godine u zemljama van eu . :D :D .
lp . :sax:
basicm

#364 Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by basicm »

Vec smo duboko otisli van teme, ali ima par stvari koje stvarno bodu u oci. Ko god kaze za NSX da ne valja onda pojma nema o autima, nego mu era autobilizma pocinje sa TDi erom.
Ja sam vidio benzinaca koji su presli brdo kilometara i jos mogu koliko zelis, samo takvih nema po Bosni. Pogledajte v8 amere i mecke, npr w126 500 sel pa vidite kakve motore imaju. U momentu i snazi nema mjesta za potrosnju.
I pitanje za hanka ili emku, zavisi koji se javi da odgovori: da Audi nije napravio neki sistem koji prkosi zakonima fizike?
hank

#365 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by hank »

auu jeste se raspisali, vidim nije se utakmica gledala. pa da krenemo redom

@hostapler, "da li si normalan" je retoricko pitanje u kojem nema nista uvrjedljivo. jer iskreno, meni se zivo jebe da li si ti normalan. taj dio se vise odnosio na tvoju laicku konstataciju da bwm (super dizel) ide isto ko audi (super dizel) iz razloga sto je audi laksi 100kg. onda sam ti naveo omjer snaga/tezina koji ide na stranu bmw-a, i to si naravno presutio jer znas da nemas repliku na to. tj i sam znas da bi po svim mjerilima bmw trebao da bude brzi od tog audija, al to nije tako. onda si se uhvatio onoga sto ti je iskreno mislim najmanje zasmetalo, mog pitanja. i fol prijetnja na kraju, il upozorenje il koji kurac. nebitno.
pricas o sasijama i karoseriji. pa kralju, taj isti audi koji inace malo ko voli ovdje je poznat asf-u iltiga audi space frame tehnologije pravljenja ultralakih karoserija u cilju poboljsanja voznih karateristika i povecanja aktivne i pasivne sigurnosti putnika. i ovaj put je definitivno pobjedio bmw sto pokazuje i sam primjer. a6 je dimenzijama veci auto, al je napravljen tako da bude laksi. uostalom bmw iako znatno jaci, ne moze performansama to pokazat.
poenta: audi je napravio strasan auto u svakom segmentu. slazem se da je bmw vozacki auto, al ni audi nista manje trenutno nije vozacki auto od jednog bmw-a. jebo to sta je bilao prije 10 i 20 godina. pricamo o sadasnjosti.
sto se tice honde nsx. da je vozila krug za manje od 5 minuta oko ringa, kad to nista ne znaci u stvarnom zivotu. doduse mozda nekom znaci to kad se penje uz dalmatinsku, kako ce uci u okuku na vrhu dalmatinske prema bugattiju, ako uleti stoju tu. smijesno mi je prica o krugovima na pisti i vremenima koje postize neko auto, pogotovo iz percipcije nas ovdje koji smo samo obicno vozaci. dakle irelevantan podatak.
za nisana 350 z sam rekao sta sam imao.

@qler. auto koje se vrti do 9000 rpm je po samoj logici stvari mrtvo prije odredjenog broja obrtaja. u slucaju te mazde, do jedno 6000rpm se nista ne desava. moderni dizel nikad nije mrtav a boga mi ce ih se dosta zavrtit sve do blokade.

@drndalo.
nisam isao maksuz, prosao i vidio i svratio. zalosno. da neko u upravi pezoa zna da je jedan zastupnik ovako radi prezentacije novih modela, vjerujem da bi ubrzo nasao novog zastupnika. 208 je novi model na trzistu. a danas je bilo toliko sparno da ni one dede nisu bile u standardnom broju u parku. u toku razgledanja auta od 10 minuta niko nije prisao ni da kaze dobar dan. a osim mene i jos dva covjeka, nije bilo nikoga oko auta, mislim od potencijalnih kupaca. sve u svemu zalosno.
sto se tice audija, tvoja prica bi bila ok u slucaju da ja pricam neistine. al cinjenca je da velika vecina stvar koju kazem vezano za audi je cinjenicno stanje. namjerno nisam rekao sve, jer posjedujem auto tog proizvodjaca i logicno je da nisam objektivan i samim tim nisam upravu 100%

@biscanin.
ja mislim da tebe kralju ovdje niko ne shvata zaozbiljno, i mislim da je krajnje vrijeme da to shvatis i prestanes pisat pizdarije. tvoja prica "sta bi bilo kad bi bilo" je u sferi magazina koji se bave objasnjavanjem neobjasnjivog i nasih prorocica tipa vidovita azire tako da ti je moja preporuka da promjenis podforum,

i na kraju jedno pitanje za druga @preludezalude, sto ignorises moj post upucen tebi? nemas sta da kazes il je samo ignore?
BISCANIN2

#366 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by BISCANIN2 »

@biscanin.
ja mislim da tebe kralju ovdje niko ne shvata zaozbiljno, i mislim da je krajnje vrijeme da to shvatis i prestanes pisat pizdarije. tvoja prica "sta bi bilo kad bi bilo" je u sferi magazina koji se bave objasnjavanjem neobjasnjivog i nasih prorocica tipa vidovita azire tako da ti je moja preporuka da promjenis podforum,
Ma shvato ili ne shvato ozbiljno ili ne ozbiljno to je manje bitno odgovori ti meni zasto 3.0 audi nema sanse sa alfom 1742 cm i znacajno vecim momentom ,koliko bi 3.0 izdrzao u zemljama jugoistocne evrope ,zasto su dizelski sportski uspijesi ravni nuli .
Qler

#367 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by Qler »

hank wrote: @qler. auto koje se vrti do 9000 rpm je po samoj logici stvari mrtvo prije odredjenog broja obrtaja. u slucaju te mazde, do jedno 6000rpm se nista ne desava. moderni dizel nikad nije mrtav a boga mi ce ih se dosta zavrtit sve do blokade.

?

Dizel je mrtav od kako ga upalis :)
Tj. mrtav je dok mu se turbina ne upali, i dok ne dodje do peak-a za Nm. To je negdje cca 800rpm prije blokade.. Benzinac ide od 0 do 7000 rpm. Ide, vuce, gura, cupa, nema stajanja, nema cekanja za turbinu, nema izdisanja pri kraju obrtaja. 2.0 TDI kada mu vrisne turbo u sekundi postaje SDI sa bijednih 70KS. To dodje nekako kao da 1.2 TSI-u vrisne turbo, isto konja ostane.. Dizel bez turba je smece veliko. Benzin bez turba je zadaca za dizele sa turbom. Benzin sa turbom je van konkurencije. Molim te nemoj o potrosnji, ako si pun kao sto pricas, nemoj pricati kako gledas da ustedis 2KM na 100km. I nemoj o obratjima jer tu dizel nema sta da trazi. Dere ga benzinski motor pa i pogonjen plinom.
hank

#368 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by hank »

BISCANIN2 wrote:
@biscanin.
Ma shvato ili ne shvato ozbiljno ili ne ozbiljno to je manje bitno odgovori ti meni zasto 3.0 audi nema sanse sa alfom 1742 cm i znacajno vecim momentom ,koliko bi 3.0 izdrzao u zemljama jugoistocne evrope ,zasto su dizelski sportski uspijesi ravni nuli .
http://www.zeperfs.com/en/duel1908-3413.htm
ovo mi je smijesan vid poredjenja. al eto daje uvid kad je neko tvrdoglav ko ti. kosto mozes da vidis, alfa je laksa 300kg, ima 5 ks manje. al jebiga, ko zna zna i kad je u manjku s nekim drugim stvarima. i nemoj peglat vise i prozivat tita ti.
. a za dizel sportase moras malo guglati.

@qler, moje financijsko stanje nema veze s izborom pogonskog goriva, kosto sam objasnio jednom. benzinac s ovom opremom bi me dosao dobrih 15 000km jeftinije. sto je oko 2,5 sipanja godine goriva il ti ga oko 5700 litara benzina.
poenta je sto je ovo stvar licne preference i nisam zakinut apsolutno nizasta. sestak dizel se sasvim fino cuje kad ga nagazis, na kraju miltek i slicne firme imaju u ponudi lonce za dizele kome je do zvuka, auto ide odlicno. skoro ko da je sportski, a i pored svega toga ne trosi. ne mogu ti opisat kakvo je zadovoljstvo kad se ganjas s nekim na dobrom putu i nakon nekih 50km prilicno brze voznje, skontas da ti nigdje nije pobjegao vise od 20-30 metara a znas da je potrosio duplo vise goriva. ja ne dozivljavam spontane erekcije kad vidim kako kazaljka obrtomjera udara u granicnik na 6500, 7000rpm. to me nikad nije palilo. vise me pali kad zensko sjedne pored, i kad je ubrzanje zakuca u sjediste a autu se ne desava nista spektakularno. nema trzaja, nema gledanja kad ces presaltat, nema nepotrebnog urlanja koje dopire iz motora, a pritisak ne popusta dok 6. ne dodje do 4100rpm na nekih 265 po satu. dobar je to osjecaj prijatelju, pogotovo kad nakon svega negdje na pauzi pogledam na displej izmedju satova i vidim da je prosjecna i dalje jako niska za stil voznje. ne bi ga mjenjao nizasta. i koliko god u zivotu para da budem imao, dizel ce mi uvijek ostat prvi izbor u kupovini auta.
basicm

#369 Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by basicm »

Bemti koliko ljubavi u ovom postu ima, pa ti si zaljubljen u svog avudija.
silver testelone

#370 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by silver testelone »

joj bezvezne priče stvarno...

bez obzira na gorivo postoji jedno pravilo: ako imamo dva motora iste zapremine, i ako jedan ima veću snagu, taj isti ima zato i manji moment, logično :D snaga najviše utiče na krajnju brzinu, moment je u praksi odgovorniji dosta za ubrzanja i "moć" :D traktori zapremine motora 3.0 i snage 30 kW ne mogu ići brzo, al čupaju drveće iz korijena :D
motocikli zapremine motora 1.0 i sl. idu i preko 300 km/h ali ne vuku zato prikolice... i voze na 12000 obrtaja :D
Zato velik motor i dobar kompromis snage i momenta i dobiješ zvijer... jednostavno, nemoguće je nezavisno moment i snagu gledati...

ako govorimo o običnim benzincima, ne turbo... ako imaš 4.0 motor, voziš ga lagano na 1500 obrtaja većinom dok je vožnja normalna, ili dok se penješ uz manje zahtjevne uspone i sl... dok npr. motor 1.6 ako želi istom tom brzinom da te prati, voziće na znatno višim obrtajima... jbg logika i iskustvo ;)

dakle, kompromis jbg, zavisi da li ti treba vozilo koje može vozit 300 km/h prazno, ali iz mjesta da teže ide, da nema onog osjećaja lijepljenja vozača za naslonjač ili treba da ne može baš toliko brzo ići, ali s ovim osjećajem... ili da ide max. 200 ali i da solidno "skače" :D meni je zadnja opcija prihvatljivija puno od prethodne dvije i zato velik motor sa nešto manjom snagom riješi sve :D (uslovno rečeno manjom snagom, dakle neki 4.0 s nekih 140 kW odlično obavlja posao :D)

a sad bi molio stručnjake da mi objasne ovaj i slične fenomene, bilo ko ko tvrdi da je samo snaga bitna ili samo moment:

Tehnički podaci za oba vozila:

http://www.autoevolution.com/carcompare ... 9&u=metric

P.S. samo nemojte reć mjenjač nije isti, jbg, ipak je Jeep teži 400 kg i ima manje snage (how yes no :D)
hank

#371 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by hank »

basicm wrote:Bemti koliko ljubavi u ovom postu ima, pa ti si zaljubljen u svog avudija.
sjebo bi se.

@testeloni, ima dosta istine u ovom sto si napisao.
sto se tice klipa, nema ti se sta reci. dva auta krenu da se trkaju i stanu jer u traci u kojoj se nalazi audi, ispre njega na 100 metara ide auto i frajer pusti gas pa i onda i ovaj u jeepu. auto se jasno vidi na kraju klipa kad ga jeep predje.
ispod klipa ti pise u opisu da je audi fabricki tj bez prekinaka dok je na jeepu izmjenjano pola stvari.

"I had edelbrock heads, 1.6 ratio roller rockers, mopar performance m1 intake manifold, 52mm throttle body, mike leach headers, full 3" exhaust with a flowmaster 50 series/hi flo cat, B&G custom flashed tune, K&N cold air intake, new plugs, wires... think that's it."

izgleda da nisi bas na ti s engleskim.
zilog

#372 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by zilog »

silver testelone wrote:bez obzira na gorivo postoji jedno pravilo: ako imamo dva motora iste zapremine, i ako jedan ima veću snagu, taj isti ima zato i manji moment, logično
Netacno! Odnosno tacno, ali samo u slucaju pod 3. dole.
1. Moze imati veci moment, a jednak maksimalni broj okretaja.
2. Moze imati jednak moment, a veci maksimalni broj okretaja.
3. Moze imati manji moment, ali znatno veci maksimalni broj okretaja.
Sve ovo uz uslov da je krivulja pada obrtnog momenta podjednaka, jer vecina motora ne proizvodi maksimum snage na broju okretaja na kojem imaju maksimalan obrtni moment.

Obrtni moment, bez broja obrtaja, ne znaci nista.
Inace, snaga = ubrzanje (za istu tezinu vozila i sa adekvatnim mjenjacem).

Za slabije i prosjecne vozace, veci obrtni moment moze biti prednost, jer voze sa nizim brojem okretaja (smeta im galama motora i boje je se) i u vecem stepenu prenosa (zaborave spustiti stepen prenosa).

Prica o dizelima ovdje nema mjesta, jer ista pravila vaze. Zbog nacina rada (veci pritisci), imaju veci obrtni moment, ali pate od relativno niskog (maksimalnog) broja okretaja.
Medonjaa

#373 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by Medonjaa »

preludezalude wrote:
Medonjaa wrote:
preludezalude wrote:

Okani se podataka o medjuubrzanju. To je podatak koji nicemu ne koristi. A sta mislis kako tek clio ubrzava u drugoj od 60-100.
pa upravo je to ubrzanje 60-100 NAJVAŽNIJE, upravo na tim brzinama se na našim putevima pretiče, i to ubrzanje i jeste najvažnije za brzo i bezbjedno preticanje
ubrzava clio u drugoj ali na 7000 obrtaja

za mnoge koji ne znaju Audi je I VLASNIK Lamba !!!!! :oops:
Nemas pojma. Nije ni blizu 7000 obrtaja.
ako ko ovdje nema pojma to si ti, ajd se ponovo gore vrati na stranicu auto-magazina i vidi da je maximala clia u 2.brzini 102 km/h
jesil tad na blokadi na 100 , jadan ne bio dok je TDI na stotki laganini u 3.brzini :oops:
Medonjaa

#374 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by Medonjaa »

Qler wrote:
hank wrote: @qler. auto koje se vrti do 9000 rpm je po samoj logici stvari mrtvo prije odredjenog broja obrtaja. u slucaju te mazde, do jedno 6000rpm se nista ne desava. moderni dizel nikad nije mrtav a boga mi ce ih se dosta zavrtit sve do blokade.

?

Dizel je mrtav od kako ga upalis :)
Tj. mrtav je dok mu se turbina ne upali, i dok ne dodje do peak-a za Nm. To je negdje cca 800rpm prije blokade.. Benzinac ide od 0 do 7000 rpm. Ide, vuce, gura, cupa, nema stajanja, nema cekanja za turbinu, nema izdisanja pri kraju obrtaja. .
padobranac ti pojma nemaš, ajd od prve stranice čitaj komentare pa se onda javi, preskočio si mnogo toga
TDI 100 KS na 1.900 0/min 250 Nm
jedan mali čas obrazovanja
http://img28.imageshack.us/img28/6813/obrtnimomenat.jpg
Image
530i

#375 Re: Ko je glavni - obrtni moemnat ili snaga ??

Post by 530i »

Medonjaa wrote: ako ko ovdje nema pojma to si ti, ajd se ponovo gore vrati na stranicu auto-magazina i vidi da je maximala clia u 2.brzini 102 km/h
jesil tad na blokadi na 100 , jadan ne bio dok je TDI na stotki laganini u 3.brzini :oops:

Što nam kazuje da je Clio pri maksimalnom ubrzanju brži od tog nekog Seata tdi....jer se pri tom režimu vožnje benzinski motor nalazi u području najvišeg obrtnog momenta...da ne pričamo kako bi clio rasturao da ima turbinu i direktno ubrizgavanje goriva kao tdi...

gej kategorije za popularizaciju dizelaša su izmišljotine tipa 60-100 u osamnaestoj brzini...ko se ne razumije u vožnju...radije neka ne vozi..
Locked