Tu istu matricu treba primijeniti i na ostale, vozila, prehrana...Nutella nije ista u EU i kod nas, i koliko takve hrane ima?notsure wrote:
Nije problem da li zagađuje i da li je jedini.
Problem je što NE MORA zagađivati ali se zauzvrat mora odreći dijela profita da bi radio kao što radi u EU.
Zeničani
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
smartXL
#34976 Re: Zeničani
-
Ci-Nick
#34977 Re: Zeničani
Ovdje je jako nezahvalno iznositi i argumente a kamo li mišljenje a da čovjek ne bude popljuvan.
Tako da odmah izjavim da neću odgovarati ni na kakve kontrargumente i replike,..
Prvo o strukturi zaposlenih u Mittalu i teorijama da tu rade samo ljudi sa strane,..
U Željezari sam počeo raditi 1986. godine i u to vrijeme struktura uposlenih je bila otprilike 50% grad, 30 % sela oko grada i 20% ljudi koji su dolazili iz Lašve, Busovače, Nemile, Žepča, Željeznog polja,..
Ne znam kakva je struktura sada ali vjerovatno i dalje bar 50% radnika u proizvodnji je iz grada a ostatak uža i šira okolina.
U samoj direkciji uglavnom radi lokalno stanovništvo, vjerovatno preko 90%.
Dobar dio tih ljude poznajem.
Što se tiče ventila i sistema odvrni, zavrni,..
Tu ne bi stavljao ruku u vatru ali ako je suditi po procedurama kojih se svi uposleni od najobičnijeg radnika do direktora moraju pridržavati počev od zaštite na radu pa nadalje,.. onda čisto sumnjam da bi neko imao muda da namjerno isključi filterska postrojenja.
E sad da li se prečesto dešavaju ispadi sistema i havarije, to vjerovatno da,.. i ne treba zaboraviti da većina ljudi koji su znali sve tajne integralne proizvodnje više ne radi tu a da su ovi sadašnji experti na neki način još uvijek "pripravnici".
Još na temu zagađenja i karcinoma.
Ukupna emisija otrovnih plinova i čestica u periodu 1960. -1990. je sigurno 3 puta veća od emisije 1990. - 2019. godina.
Pa bi ako pričamo o kumulativnom trovanju mnogo veći uticaj na nastanak karcinoma bio taj period.
Dakle čovjek koji je rođen 1986. godine je u svoje prve tri godine života trpio najveći utjecaj Željezara u svojih 33. godine života.
Tad se proizvodilo skoro 2 miliona tona, snijeg je bio crn već drugi dan,..
Bojim se da bi gašenjem Mittala, u Zenici još više ljudi isključilo grijanje i ložilo ugalj i da bi još veći broj ljudi vozio stare dizelaše pa bi po pitanju ekologije bilo na ćupriji dobio a na mostu izgubio duplo,..
Kao što na početku rekoh,.. neću odgovarati ni na kakve pljuvačine,..
Tako da odmah izjavim da neću odgovarati ni na kakve kontrargumente i replike,..
Prvo o strukturi zaposlenih u Mittalu i teorijama da tu rade samo ljudi sa strane,..
U Željezari sam počeo raditi 1986. godine i u to vrijeme struktura uposlenih je bila otprilike 50% grad, 30 % sela oko grada i 20% ljudi koji su dolazili iz Lašve, Busovače, Nemile, Žepča, Željeznog polja,..
Ne znam kakva je struktura sada ali vjerovatno i dalje bar 50% radnika u proizvodnji je iz grada a ostatak uža i šira okolina.
U samoj direkciji uglavnom radi lokalno stanovništvo, vjerovatno preko 90%.
Dobar dio tih ljude poznajem.
Što se tiče ventila i sistema odvrni, zavrni,..
Tu ne bi stavljao ruku u vatru ali ako je suditi po procedurama kojih se svi uposleni od najobičnijeg radnika do direktora moraju pridržavati počev od zaštite na radu pa nadalje,.. onda čisto sumnjam da bi neko imao muda da namjerno isključi filterska postrojenja.
E sad da li se prečesto dešavaju ispadi sistema i havarije, to vjerovatno da,.. i ne treba zaboraviti da većina ljudi koji su znali sve tajne integralne proizvodnje više ne radi tu a da su ovi sadašnji experti na neki način još uvijek "pripravnici".
Još na temu zagađenja i karcinoma.
Ukupna emisija otrovnih plinova i čestica u periodu 1960. -1990. je sigurno 3 puta veća od emisije 1990. - 2019. godina.
Pa bi ako pričamo o kumulativnom trovanju mnogo veći uticaj na nastanak karcinoma bio taj period.
Dakle čovjek koji je rođen 1986. godine je u svoje prve tri godine života trpio najveći utjecaj Željezara u svojih 33. godine života.
Tad se proizvodilo skoro 2 miliona tona, snijeg je bio crn već drugi dan,..
Bojim se da bi gašenjem Mittala, u Zenici još više ljudi isključilo grijanje i ložilo ugalj i da bi još veći broj ljudi vozio stare dizelaše pa bi po pitanju ekologije bilo na ćupriji dobio a na mostu izgubio duplo,..
Kao što na početku rekoh,.. neću odgovarati ni na kakve pljuvačine,..
- Jimmy McNulty
- Čiča Gliša
#34978 Re: Zeničani
Evo kad smo već na toj temi.

-
skoronikako
#34979 Re: Zeničani
To se računa za EUROFER, odnosno asocijaciju proizvođača čelika u EU. Procesi su slični, samim tim se mogu ti podaci dobro iskoristiti. I da se ispravim, tačna brojka za 2019.godinu je 7.9 radnih mjesta.notsure wrote:
Oxford to računa za industriju legiranih čelika koji se mogu preraditi u finalni proizvod. Zenički mital proizvodi SAMO armaturu. I više od pola je za izvoz. Tako da ta oxfordska za nas ne važi
http://www.eurofer.org/News%26Events/Pu ... igures.pdf
ExNihilo wrote: Jah, jer je scale ekonomske aktivnosti na nivou EU identičan onome u BiH.
Ovo nema veze sa ekonomskom aktivnošću. Ovdje se govori koliko jedno radno mjesto u industriji čelika uzrokuje drugih radnih mjesta kod dobavljača sirovina, rezervnih dijelova, materijala, pružatelja usluga i slično.
Pošto nemamo podataka za našu državu, ovo je najbliže što možemo iskoristiti. I opet ponavljam, ne mora to biti 7.9. Neka bude faktor manji, ali i dalje govorimo od minimalno 10.000 radnih mjesta do maksimalno 18.000.
40% prihoda Željeznica FBiH i RS dolazi od Mittala.
Mittal je i veliki potrošač EPBiH, a samim tim i Elektroprijenos ima korist.
Rudnici Zenica prodaju ugalj.
Rudnici Prijedor prodaju rudu.
Najveći potrošač zemnog plina u BiH je Mittal.
Luka Ploče i Brčko imaju određeni promet preko Mittala.
Lokalni dobavljači starog željeza.
U Mittalu radi oko 10-15 lokalnih firmi.
Ovo su samo direktni dobavljači i pružatelji usluga. Šta je sa njihovim pružateljima usluga i dobavljačima?
- ExNihilo
#34980 Re: Zeničani
Sve ima veze sa ekonomskom aktivnošću. Ako je aktivnost niska, onda je manje kapitalnih projekata, ali i općenito krajnjih korisnika čelika, a manje projekata i korisnika znači manju potražnju za čelikom. Manja potražnja znači manje dobavljača i distributera. Manje dobavljača i distributera znači manje ljudi koji žive od proizvodnje čelika.skoronikako wrote:To se računa za EUROFER, odnosno asocijaciju proizvođača čelika u EU. Procesi su slični, samim tim se mogu ti podaci dobro iskoristiti. I da se ispravim, tačna brojka za 2019.godinu je 7.9 radnih mjesta.notsure wrote:
Oxford to računa za industriju legiranih čelika koji se mogu preraditi u finalni proizvod. Zenički mital proizvodi SAMO armaturu. I više od pola je za izvoz. Tako da ta oxfordska za nas ne važi
http://www.eurofer.org/News%26Events/Pu ... igures.pdf
ExNihilo wrote: Jah, jer je scale ekonomske aktivnosti na nivou EU identičan onome u BiH.
Ovo nema veze sa ekonomskom aktivnošću. Ovdje se govori koliko jedno radno mjesto u industriji čelika uzrokuje drugih radnih mjesta kod dobavljača sirovina, rezervnih dijelova, materijala, pružatelja usluga i slično.
Pošto nemamo podataka za našu državu, ovo je najbliže što možemo iskoristiti. I opet ponavljam, ne mora to biti 7.9. Neka bude faktor manji, ali i dalje govorimo od minimalno 10.000 radnih mjesta do maksimalno 18.000.
40% prihoda Željeznica FBiH i RS dolazi od Mittala.
Mittal je i veliki potrošač EPBiH, a samim tim i Elektroprijenos ima korist.
Rudnici Zenica prodaju ugalj.
Rudnici Prijedor prodaju rudu.
Najveći potrošač zemnog plina u BiH je Mittal.
Luka Ploče i Brčko imaju određeni promet preko Mittala.
Lokalni dobavljači starog željeza.
U Mittalu radi oko 10-15 lokalnih firmi.
Ovo su samo direktni dobavljači i pružatelji usluga. Šta je sa njihovim pružateljima usluga i dobavljačima?
Samim tim, kao što već rekoh, eho koji će proizvodnja čelika ostaviti u ekonomiji primarno zavisi od potreba te ekonomije za čelikom, odnosno općeg nivo aktivnosti ekonomije. A kako potrebe EU tržišta višestruko prevazilaze potrebe našeg tržišta, ako ni zbog čega onda zbog toga što EU ima niz industrija koje koriste čelik, a koje mi apsolutno nemamo, pa zaposleni u tim industrijama ulaze u tvoju statistiku, onda je neozbiljno tvrditi da se identična matematika da primijeniti na nas.
Naravno da postoji veliki broj firmi koje ostvaruju značajne prihode od saradnje sa Mittalom, ali nema potrebe da pretjerujemo. Niti je scale kao EU niti bi sva radna mjesta (ma koliki eho bio) nestala kada bi nestao Mittal. Ti faktički sugeriraš da bi krah Mittala povukao cijelu državu u recesiju, jer vidim da spominješ dobavljače dobavljača, što nije realno.
Ako jeste, onda se trebamo zapitati zašto smo too-big-to-fail kompaniju, od čije aktivnosti kompletna ekonomija zavisi, dali u ruke brkatom Indijcu.
-
skoronikako
#34981 Re: Zeničani
Uz dužno poštovanje, mislim da brkaš pojmove. Ja mislim da se ovo računa po principu: Koliko radnika je potrebno da se proizvede i plasira jedna tona čelika. Mittal u Zenici je uvijek pominjao brojku od 12.000 radnih mjesta. Ja kažem da je to između 10.000 i 18.000.
U najmanjem slučaju je ugroženo 10.000 direktnih i indirektnih radnih mjesta. U najgorem 18.000.
Ako gledamo samo Mittal: 2300 radnika puta prosječna plata u FBiH od 900 = 25 miliona maraka godišnje. I još 12 miliona maraka doprinosa godišnje. Koliko znam, prosječna plata u Mittalu je veća od prosjeka FBiH.
U najmanjem slučaju je ugroženo 10.000 direktnih i indirektnih radnih mjesta. U najgorem 18.000.
Ako gledamo samo Mittal: 2300 radnika puta prosječna plata u FBiH od 900 = 25 miliona maraka godišnje. I još 12 miliona maraka doprinosa godišnje. Koliko znam, prosječna plata u Mittalu je veća od prosjeka FBiH.
-
Ci-Nick
#34982 Re: Zeničani
Istina je da građevinska firma koja treba armaturnu mrežu može tu mrežu uvesti, istina je i da firma koja se bavi otpadnim željezom to željezo može izvesti ali firme poput Termomatika ne bi postojale bez Mittala.
Ako se računa da Mittal stvara 2,5 % GDP-a onda koliko donese Zenici, 20 do 30% ?
Možemo li bez tih 20 do 30% ?
Vjerovatno može,.. ali ćemo biti još dalje od Sarajeva, a bliže Zavidovićima,..
Ako se računa da Mittal stvara 2,5 % GDP-a onda koliko donese Zenici, 20 do 30% ?
Možemo li bez tih 20 do 30% ?
Vjerovatno može,.. ali ćemo biti još dalje od Sarajeva, a bliže Zavidovićima,..
-
channel10
#34983 Re: Zeničani
Nisu budale jer su oni to sve izracunali. Ne idu ni oni grlom u jagode. U svakoj minuti su minimalno stotine, ako ne i hiljade auta u drugoj zoni svakog dana. U svim zonama su uveli parkinge uz naplatu i ne ostaju samo oni dosadasnji parkinzi uz naplatu. Oni ce u toku jedne sedmice probiti plafon dosadasnjih prihoda na osnovu jednog mjeseca. Dobar dio dosadasnjih mjesecnih zakupa bio na pola cijene, odnsono 17.5KM, a ne na 35 KM jer je vecina vodila parking mjesto na penzionera iz uze porodice. Razni sluzbenici iz Opstine i drugih preduzeca su mjesecno placali pola cijene uz raznorazne dogovore sa upravom J.P......Bobi wrote:Jesu budale su, odgovorno tvrdim. Gdje mi to iz Zone I idemo, na posao(ima parking), Trzni(ima parking), stadion(ima kod Babica free parking)..Babina rijeka(evo znam sve iz moje zgrade ako jedno dvoje godisnje tamo parkira ili u Radakovu), gdje god ides na brzake mozes na trotuar 3-5 minute da ne gubis iz vidokruga auto.channel10 wrote:Kako im se ne isplati? Jesi li svjestan da niko ne moze sa svojim autom iz svoje zone?Bobi wrote:Radio Zenit svaka cast![]()
https://www.zenit.ba/u-zenici-se-uvode- ... aci-audio/
Ja nisam pametan a jel oni znaju racunat..ja sad placam 35.10 KM 1. zona mjesecno a po ovo cu 63 KM za cijelu godinu..kako im se to isplati? Nece 10% vise vinjeta prodat nego sto sad imaju a uvijek je 10-20% praznih mjesta na parkingu.
Nisu oni budale. Pa plus kazne... Znaju oni vrlo dobro sta rade.
Nismo ni ti ni ja referenca, posto smo obojica u prvoj zoni, ali pogledaj ostale dijelove grada, plus sva sela jer je njima doci ili busom ili platiti parking ma gdje bili, a vrlo dobro znas koliko takvih radi u gradu. Ova odluka ce odlicno napuniti budzet JP Parking i povecati gospodi plate i nista vise. Nikakvu dobrobit gradjanima nece donijeti, osim ako pod tim ne podrazumijevamo izbijanje finog novca iz dzepova gradjana.
Nadam se da vecina u GV, ma ko to bio, nece dopustiti da ovo prodje.
- ExNihilo
#34984 Re: Zeničani
Prvo kažeš:skoronikako wrote:Uz dužno poštovanje, mislim da brkaš pojmove. Ja mislim da se ovo računa po principu: Koliko radnika je potrebno da se proizvede i plasira jedna tona čelika. Mittal u Zenici je uvijek pominjao brojku od 12.000 radnih mjesta. Ja kažem da je to između 10.000 i 18.000.
A ondaskoronikako wrote:Ovdje se govori koliko jedno radno mjesto u industriji čelika uzrokuje drugih radnih mjesta kod dobavljača sirovina, rezervnih dijelova, materijala, pružatelja usluga i slično.
Je li prvo ili drugo? Pošto nisi ni sam siguran, najbolje će biti da postaviš studiju.skoronikako wrote:Uz dužno poštovanje, mislim da brkaš pojmove. Ja mislim da se ovo računa po principu: Koliko radnika je potrebno da se proizvede i plasira jedna tona čelika.
- notsure
#34985 Re: Zeničani
https://www.worldsteel.org/en/dam/jcr:f ... ummary.pdfExNihilo wrote:Prvo kažeš:skoronikako wrote:Uz dužno poštovanje, mislim da brkaš pojmove. Ja mislim da se ovo računa po principu: Koliko radnika je potrebno da se proizvede i plasira jedna tona čelika. Mittal u Zenici je uvijek pominjao brojku od 12.000 radnih mjesta. Ja kažem da je to između 10.000 i 18.000.
A ondaskoronikako wrote:Ovdje se govori koliko jedno radno mjesto u industriji čelika uzrokuje drugih radnih mjesta kod dobavljača sirovina, rezervnih dijelova, materijala, pružatelja usluga i slično.
Je li prvo ili drugo? Pošto nisi ni sam siguran, najbolje će biti da postaviš studiju.skoronikako wrote:Uz dužno poštovanje, mislim da brkaš pojmove. Ja mislim da se ovo računa po principu: Koliko radnika je potrebno da se proizvede i plasira jedna tona čelika.
This study calculates that, for every $1 of value that is added by work within the steel industry itself, a further $2.50 of value-added activity is supported across other sectors of the global economy, as a result of purchases of raw materials, goods, energy, and services. We also find that for every two jobs in the steel sector, 13 more jobs are supported throughout its supply chain
...to capture the full impact of the global steel industry, this study also analyses the use of steel in seven other key industries (The seven industries comprise the manufacture of metal products, mechanical machinery, electrical machinery, motor vehicles, other transport equipment, and domestic appliances, plus the construction industry.), to estimate what value-share of these sectors’ work is attributable to steel, over and above the simple value of the steel embedded in their products
S tim što od ovih 13 dodatnih radnih mjesta na svaka 2 u metalurgiji nije sve u BiH, a kamoli u Zenici, tako da 2.000 Šerićana i Starinjana koji rade u AMZ ne vežu za sebe 13.000 ZeniiĆana.
A konkretno Termomatik odavno radi poslove izvan AMZ i ne bi ni osjetili da se ovaj ugasi.
- ExNihilo
#34986 Re: Zeničani
Znači, kako sam inicijalno pretpostavio, ipak se radi o međusektorskom ripple efektu na cijelu ekonomiju.
-
skoronikako
#34987 Re: Zeničani
Ja nikad nisam ni rekao samo Zenicana. Rekao sam da Mittal svojim poslovanjem u Zenici prouzrokuje jos minimalno 10.000 radnih mjesta. Neka su u Zenici. Neka su u Prijedoru. Ima cak I u Hrvatskoj. Ima I u Kaknju.
Termomatik se djelomicno probio na racun svog rada u Mittalu.
- BlackCaviar
#34988 Re: Zeničani
Termomatik vam ne postoji vise kol'ko ja znam
- notsure
#34989 Re: Zeničani
Nit se Prijedor ni Kakanj nit se Hrvatska truje otrovanim zrakom i benzenom iz Mitala. Nisu relevantni, a snaći će se oni i bez željezareskoronikako wrote:Ja nikad nisam ni rekao samo Zenicana. Rekao sam da Mittal svojim poslovanjem u Zenici prouzrokuje jos minimalno 10.000 radnih mjesta. Neka su u Zenici. Neka su u Prijedoru. Ima cak I u Hrvatskoj. Ima I u Kaknju.
-
skoronikako
#34990 Re: Zeničani
http://termomatik-toplotehnika.ba/en/home/
Postoji.
Mogu oni bez Zenice, moze li Zenica bez barem 25 miliona godisnje? I bez grijanja?
I to bez svih poreza koji se placaju drzavi.
Ako moze, sta cekamo?
Postoji.
Mogu oni bez Zenice, moze li Zenica bez barem 25 miliona godisnje? I bez grijanja?
Ako moze, sta cekamo?
-
Tempo
- ZeModerator
#34991 Re: Zeničani
ma ja ba. urusila bi se cjela drzava, zenica bi za kratko vrijeme pala na nivo vareša, samo bez berine. zdravstvo vozdra, penzije vozdra.skoronikako wrote:http://termomatik-toplotehnika.ba/en/home/
Postoji.
Ako moze, sta cekamo?
- notsure
#34992 Re: Zeničani
Gdje iskopa 25 miliona... milioni odu u Sarajevo, prvo se plate krediti MMFu, pa državni nivo, pa federalni, pa kanton a na kraju šta ostane dođe gradovima i općinama. Znači nedostatak tih 25 miliona bi se podijelio na sve, kao što se i dugovi rudnika i aluminija i sličnih gubitaša raspodjeljuju na sve.skoronikako wrote:http://termomatik-toplotehnika.ba/en/home/
Postoji.
Ako moze, sta cekamo?
Grijanje će biti problem svakako, i s mitalom i bez njega
-
allem_77
#34993 Re: Zeničani
Ne isključuju filtere kako je njima ćejf. Prati se tu i strujanje zraka. Kada se weathervanes ( pijetao) okrenuo prema Vranduku, tada se filteri isključuju. To dobro znaju ljudi koji svakodnevno vozare sa sjevera prema Zenici.channel10 wrote:@belfy, samo si jos zaboravio napisati da oni imaju filtere, ali ih ukljucuju kako je njima cejf pa se tako dodje do toga da po noci sve iskljuce i prolazi sve mimo filtera. Isto tako i vikendom tako da.imaju.mogucnost regulacije trovanja ovog naroda i ovog grada( ono kako si opisao situaciju sa grahom).
Zna li netko da li ova livnica u Zenici ima filtere?
http://metalna-proizvodnja.e-bih.com/zenica/novi-zivot/
-
Tempo
- ZeModerator
#34994 Re: Zeničani
notsure wrote:Gdje iskopa 25 miliona... milioni odu u Sarajevo, prvo se plate krediti MMFu, pa državni nivo, pa federalni, pa kanton a na kraju šta ostane dođe gradovima i općinama. Znači nedostatak tih 25 miliona bi se podijelio na sve, kao što se i dugovi rudnika i aluminija i sličnih gubitaša raspodjeljuju na sve.skoronikako wrote:http://termomatik-toplotehnika.ba/en/home/
Postoji.
Ako moze, sta cekamo?
Grijanje će biti problem svakako, i s mitalom i bez njega
gori ste od antivaxera.
- Casual's
#34995 Re: Zeničani
ja teme 
-
smartXL
#34996 Re: Zeničani
De ti malo mahalske priče, šta je ko uradio, šta se gdje pričalo i tako to. Ti su teme a ne ovoCasual's wrote:ja teme
-
Bolonjeze
#34997 Re: Zeničani
Ljudstvo, gdje mogu u Zenici kupiti dobar domaći komad sudžuke, da nije puno mastan i da nije neki iz konzuma kulen i tako neka glupost nego sa tržnice neko ili neka mesnica. Nemam vremena da degustiram ko je bolji pa mi treba savjet ko ima baš dobro meso?
-
Tempo
- ZeModerator
#34998 Re: Zeničani
mesnica hari, kod crkve na mokusnicama.Bolonjeze wrote:Ljudstvo, gdje mogu u Zenici kupiti dobar domaći komad sudžuke, da nije puno mastan i da nije neki iz konzuma kulen i tako neka glupost nego sa tržnice neko ili neka mesnica. Nemam vremena da degustiram ko je bolji pa mi treba savjet ko ima baš dobro meso?
- Casual's
#34999 Re: Zeničani
de ti odflautajsmartXL wrote:De ti malo mahalske priče, šta je ko uradio, šta se gdje pričalo i tako to. Ti su teme a ne ovoCasual's wrote:ja teme
-
clio_dci120
#35000 Re: Zeničani
Ono kada skontas da zivimo u zemlji gdje ljudi paze da ne uvrijede SDA. Pi+ka Babajic javno na fb porucuje da je spreman ici na poligraf da kolegama iz SDA dokaze da i on uz Zubana ne stoji iza profila Saliveni Onil.
Evo ja mu javno porucujem ako je taka` pi+ka, neka ode kod Rame, onda ce moci da se bavi politikom i govori javno sto misli.
Ovo jutros kad sam vidio, ne vjerujem svojim ocima. Isto da su zeleni neka opasna mafija ili kartel Pabla Escobara, pa se panicno pazi da se ne nagaze.
Evo ja mu javno porucujem ako je taka` pi+ka, neka ode kod Rame, onda ce moci da se bavi politikom i govori javno sto misli.
Ovo jutros kad sam vidio, ne vjerujem svojim ocima. Isto da su zeleni neka opasna mafija ili kartel Pabla Escobara, pa se panicno pazi da se ne nagaze.