Sirija

Locked
mirsek

#34976 Re: Sirija

Post by mirsek »

Challenger__ wrote:
Postoje dvije opcije za Hasku:
Sirija, svi njeni ljudi, sve njene etničke i konfesionalne grupe su izložene uništenju. I Arapi i Kurdi i Asirici. Tako je i u proviciji Hasaka gdje su se odbranili zajedničkim naporima. Da li će Kurdi izaći iz pobjedničke šeme i izdati sebe i druge, sada je do njih.
E sad, da li u ovom trenutku Turskoj vise odgovara da podrzi Assada da se kurdi ne bi razmahali ili da podrze kurde nadajuci se da ce se zadovoljiti samo sa Sirijskim i Irackim teritorijem.
Mozda Turskoj nude dio Sirije ako se odrekne dijela Turske u korist Kurda.
I za Iran ista dilema.
A njima mozda za dio Irana i nemjesanje u kurdski posao nude juzni, šiitski dio Iraka.
Po meni dugorocno se vise isplati da i Iran i Turska daju podrsku Siriji i Iraku u ocuvanju teritorije jer ce kasnije uz sponzorstvo i podrsku zapada 100% doci i oni na red. Bolje sad dok su najjaci da sprijece cijepanje zemalja jer lihvaro cionisti nisu jos dovoljno ojacali ove kurdske šupčiće i hinje.
insomnia78

#34977 Re: Sirija

Post by insomnia78 »

Kikibombona wrote:
Challenger__ wrote:OK. U Hasaki si za progon, a Kobaneu protiv progona.

Shvatam.
Progon vojske a ne ljudi.

1. Ostaje SAA - propada san o Kurdistanu
2. Odlazi SAA - Kurdistan je ziv

Za Kurde druga opcija znaci prosperitet, a prva stagnacija u najboljem slucaju.

E, ja im zelim prosperitet. Arapi svakako imaju xy drzava, mogu i Kurdi makar jednu.

Sto se tice manjina, pored Kurda su sigurni. U Iraku su vec spasili nekoliko manjinskih zajednica od genocida. Ni u Siriji manjine sa Kurdima nemaju nikakvih problema.
Jarane, tebe bas prenosi sa tim kurdima, kakva ti je to prica?
sarajevoxxxx

#34978 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Challenger__ wrote:
Sirija, svi njeni ljudi, sve njene etničke i konfesionalne grupe su izložene uništenju. I Arapi i Kurdi i Asirici. Tako je i u proviciji Hasaka gdje su se odbranili zajedničkim naporima. Da li će Kurdi izaći iz pobjedničke šeme i izdati sebe i druge, sada je do njih.
Čuj odbranili se.Da im nije međunarodne zajednice, ubice žena i djece bi bile zgažene za samo nekoiko sedmica. Tu su jer to želi Zapad, da se pita narod, porodica Asad bi još početkom sedamdesetih nestala sa političke scene.Nego treba narod držati u ropstvu, treba im govoriti kako im je lijepo u diktaturama itd.
mirsek

#34979 Re: Sirija

Post by mirsek »

sarajevoxxxx wrote:
Međunarodna zajednica brani Asada, avioni Koalicije su spasili Kobane, spasili Isama Zehrudina u Deiru i oslabili IS na poljima Sha'ir u Homsu, spasili siguran pad Bagdada u ruke iračkih plemena i IS-a.Prije toga međunarodna zajednica poklonila Irak šiitima, dala im ono što su 8 godina pokušavali ratom dobiti.

Da nema Irana ne bi bilo ni Asadovog režima ni tih ruta Hezbollahovih.

Važnije su rute oružja od sirijskih žena i djece.Šta je milion ljudi držati u totalnom okruženju u Istočnoj Guti i Homsu u poređenju sa činjenicom da imaš rutu za oružje? Šta je posmatrati kako hiljade ljudi umire od gladi, kako žene i djecu ubijaš bombama od 500 kg u poređenju sa RUTOM za oružje.

Svih 22 miliona Sirijaca će bez dvoumljenja položiti svoj život da bi Hezbollah imao svoju RUTU :lol: :oops:
O cemu ti to ????????
Ne podmeci hezbollahu posljedice rata izazvanog izvana placenickim hordama zaludjelih fanatika od strane vehabocionista koji NIJEDNOG METKA NISU ISPALILI NA ZLOCINACKI IZRAEL.
Ti koji kritikujes palestince i trazis opravdanje za cuvanje i pazenje izrahella od strane opozicije i fanatika , ti da govoris o djeci i zenama ???
Koja groteskna nemoralna pojava. :run:
mirsek

#34980 Re: Sirija

Post by mirsek »

sarajevoxxxx wrote:
Challenger__ wrote:
Čuj odbranili se.Da im nije međunarodne zajednice, ubice žena i djece bi bile zgažene za samo nekoiko sedmica. Tu su jer to želi Zapad, da se pita narod, porodica Asad bi još početkom sedamdesetih nestala sa političke scene.Nego treba narod držati u ropstvu, treba im govoriti kako im je lijepo u diktaturama itd.
Assadova diktatura je kao i libijska bolja od SA diktature i nista losija od ostalih zaljevskih diktatura.
Nesto tu ne stima.
Samo se svrgavaju diktature koje nisu lihvarocionistima niz dlaku. :D
Challenger__

#34981 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

sarajevoxxxx wrote:Čuj odbranili se.Da im nije međunarodne zajednice, ubice žena i djece bi bile zgažene za samo nekoiko sedmica. Tu su jer to želi Zapad, da se pita narod, porodica Asad bi još početkom sedamdesetih nestala sa političke scene.Nego treba narod držati u ropstvu, treba im govoriti kako im je lijepo u diktaturama itd.
To ti o cionističkim tvorevinama Kataru, Saudiji, Bahreinu?
salik79

#34982 Re: Sirija

Post by salik79 »

sarajevoxxxx wrote:
mirsek wrote: Prvo, oni su ratovali protiv vojnika. I kalemun i kusajr su bili skoro bez civila kad je hezbollah ratovao na tom podrucju.
Ili nisi upoznat sa dešavanjima ili svijesno pišeš neistine.U svim tim gradovima su se nalazili civili u trenutku kada je Hezbollah napao.U Arsalu se još uvijek od svih sirijskih izbjeglica 80 % je iz Kusajra, Jebruda, i ostalih gradova Kalemuna.dakle, ratovali su protiv naroda, istog naroda koji je Hezbollahu i ostalim građanima Libanona pružio utočište 2006., koji otvorio svoje kuće libanonskim izbjeglicama.
mirsek wrote: Drugo, oni nisu donijeli rat u Liban vec im je unaprijed najavljeno da ce im se desiti sirijski scenario i sta ih ceka od fanatika koji ih gledaju kao nevjernike i šije i to fanatici nisu ni krili.
Opet kazem, po meni najsigurniji nacin da vidim ko je iskren i dobronamjeran prema BI je njegov odnos prema izrahellskom visedecenijskom tlacenju palestinaca.Sa tog aspekta sve ove opozicijske snage pa i ISIL koji nisu metka ispalili na izrahell nemaju sta da pricaju o zastiti muslimana i borbi za pravdu.
Ponovo pretjeruješ u konstatacijama.Sirijski narod nikada nije bio sektaški, i dokaz je to što je sve izbjeglice iz libanona bez izuzetka dočekao i brinuo o njima na najbolji mogući način.Opasnost uvijek postoji, i naravno svi gledaju svoje ineterese, ali protjerati 11 miliona, usmrtiti 350 000 Sirijaca, sravniti sa zemljom cijelu državu, jer je pazi, neko najavio da će mene ubiti, je van svake pameti.Hezbollah to nije smio uraditi, i ako ima imalo pravde na ovom svijetu, komandanti Hezbollaha, i sam Nasrallah trebaju za svoje postupke odgovarati pred međunarodnim sudovima pravde.Jednostavno ono što su uradili je zločinački čin, i nema sumnje čisti terorizam, i preko noći su postali Izrael broj 2.Američki Hezbollah, koji ubija i protjeruje žene i djecu, na najsvirepiji način, pa i mnogo gore nego što je radio Izrael Palestincima.

De se ti, ziv bio, dogovori sam sa sobom ciji je Hizbullah!? Iranski, saudijski, americki, izraelski....?!!! Velis niko nije prijetio da je dos'o vakat klanja sija?!! Jarane, ponovit cu dvije stvari, koje sam spreman i na Sudnjem danu ponoviti: Kada su se u Bosni prvi put pojavili vehabiti (aka mudzahidini), sa svom svojom ideologijom i pamfletnom logistikom, nasim dobrim Bosnjama su u sred rata objasnjavali kakva su gamad sije i kako ih mrze vise od cifuta/cionista (ovo je bila osnova njihove dawe). Citirat cu rijeci jednog "mudzahida": "Vallahi, kada bi mi ostao zadnji metak u cijevi, a ispred mene bio sija (odnosno rafidija, kako ih oni od "milja" zovu) i cetnik, ubio bih siju!". Dovoljno da mi se smuce za sva vremena. A, druga, od pomenute dvije stvari, je ona kada su vehabitski misionari (netom nakon rata, a vjerujem i u ratu) za vrijeme Hadzdza sirili propagandu o tome kako su sije, zajedno sa cetnicima, klale sunije po Bosni.

I veli lik - nisu imali nista kontra sija i Hizbullaha :roll:
Kikibombona

#34983 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

insomnia78 wrote: Jarane, tebe bas prenosi sa tim kurdima, kakva ti je to prica?
Mene vise zanima kako ovi veliki muslimani rone suze za Palestincima a prema Kurdima ne pokazuju ni mrvicu osjecaja, iako i Kurdi muslimani, mentalitetom blizi nama od Palestinaca!??

Vise je u ovom ratu stradalo nevinih Kurda nego Palestinaca od kada postoji Izrael. A da ne pominjemo stradanja od ranije.....

Kako objasniti ovaj fenomen?
Kikibombona

#34984 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

sarajevoxxxx wrote: Čuj odbranili se.Da im nije međunarodne zajednice, ubice žena i djece bi bile zgažene za samo nekoiko sedmica. Tu su jer to želi Zapad, da se pita narod, porodica Asad bi još početkom sedamdesetih nestala sa političke scene.Nego treba narod držati u ropstvu, treba im govoriti kako im je lijepo u diktaturama itd.
Saxxx, cuj ovo :D

https://www.youtube.com/watch?v=pDcQSTWWXM4
sarajevoxxxx

#34985 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

mirsek wrote:
sarajevoxxxx wrote:
Međunarodna zajednica brani Asada, avioni Koalicije su spasili Kobane, spasili Isama Zehrudina u Deiru i oslabili IS na poljima Sha'ir u Homsu, spasili siguran pad Bagdada u ruke iračkih plemena i IS-a.Prije toga međunarodna zajednica poklonila Irak šiitima, dala im ono što su 8 godina pokušavali ratom dobiti.

Da nema Irana ne bi bilo ni Asadovog režima ni tih ruta Hezbollahovih.

Važnije su rute oružja od sirijskih žena i djece.Šta je milion ljudi držati u totalnom okruženju u Istočnoj Guti i Homsu u poređenju sa činjenicom da imaš rutu za oružje? Šta je posmatrati kako hiljade ljudi umire od gladi, kako žene i djecu ubijaš bombama od 500 kg u poređenju sa RUTOM za oružje.

Svih 22 miliona Sirijaca će bez dvoumljenja položiti svoj život da bi Hezbollah imao svoju RUTU :lol: :oops:
O cemu ti to ????????
Ne podmeci hezbollahu posljedice rata izazvanog izvana placenickim hordama zaludjelih fanatika od strane vehabocionista koji NIJEDNOG METKA NISU ISPALILI NA ZLOCINACKI IZRAEL.
Ti koji kritikujes palestince i trazis opravdanje za cuvanje i pazenje izrahella od strane opozicije i fanatika , ti da govoris o djeci i zenama ???
Koja groteskna nemoralna pojava. :run:
HEZBOLLAH NI JEDNOG METKA NIJE ISPALIO NA ZLOČINAČKI ASADOV REŽIM

I ne samo to.Bori se rame uz rame sa ljudima koji u Istočnoj Guti i Homsu izgladnjivaju stotine hiljada Sirijaca.Koji bombama od 500 kg msakriraju sirijske civile, žene i djecu.Pa to je milion puta veća sramota od te ne ispaliti metka na Izrael.Mislim, koliki je to poremečaj vrijednosti, da ti je bitnija ruta za oružje od ljudskih života.Ubijaš druge da bi imao svoju rutu za oružje :-) Tražiš od drugih da pucaju na Izrael a slaviš ubijanje i izgladnnjivanje civila.

Hezbollah se valjda bori protiv nepravde, protiv ubijanja, protiv izgladnjivanja.Zar Asadov režim sada u Istočnoj Guti ne radi isto što i Izrael Gazi i Palestincima?

Čak šta više, Istočna Guta je u mnogo težoj poziciji, Palestinci u Gazi su u hotelu sa 5 zvjezdica u poređenju sa sirijcima u Istočnoj Guti. Da ne govorimo o silnim masakrima i ubijanjima, protjerivanjima, sirijski režim je u svemu nadmađio Izrael.

da se Hezbollah drži principa, prvi bi osudio Asadov režim, ali on se očigledno drži smjernica koje dolaze iz Teherana. važnije je ono što Teheran kaže nego šta o tomne misle sirijski ili libanonski narod.

Mislim, realno kakva je uloga Hezbollaha? Ko to jošu državi ima organizacije poput Hezbollaha? I baš je ovaj sirijski rat pokazao pravu ulogu te organizacije.Tu su da štapom dotjeruju neposlušne.Ofirno bi bilo kada bi američka vojna formacija ili evropska bila u Libanonu.Svi bi rekli nije uredu.Onako instaliraš stvar poput Hezbollaha, i mlaviš sve u regionu koji su ti neposlušni.

U svim državama u svijetu imaš jednu vojsku, samo u muslimanskim državama je normalno imati dvije vojske, zar to nije očit primjer manipulacije sa tim narodima.
sarajevoxxxx

#34986 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Kikibombona wrote:
insomnia78 wrote: Jarane, tebe bas prenosi sa tim kurdima, kakva ti je to prica?
Mene vise zanima kako ovi veliki muslimani rone suze za Palestincima a prema Kurdima ne pokazuju ni mrvicu osjecaja, iako i Kurdi muslimani, mentalitetom blizi nama od Palestinaca!??

Vise je u ovom ratu stradalo nevinih Kurda nego Palestinaca od kada postoji Izrael. A da ne pominjemo stradanja od ranije.....

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Svaka čast na postu.Najbolji tvoj post na ovoj temi. Još jednom :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Lincoln-Burrows

#34987 Re: Sirija

Post by Lincoln-Burrows »

sarajevoxxxx wrote:
U svim državama u svijetu imaš jednu vojsku, samo u muslimanskim državama je normalno imati dvije vojske, zar to nije očit primjer manipulacije sa tim narodima.
U BiH imaš tri vojske.
sarajevoxxxx

#34988 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Lincoln-Burrows wrote:
sarajevoxxxx wrote:
U BiH imaš tri vojske.
Ni blizu nije isto.
Lincoln-Burrows

#34989 Re: Sirija

Post by Lincoln-Burrows »

sarajevoxxxx wrote:
Lincoln-Burrows wrote:
sarajevoxxxx wrote:
U BiH imaš tri vojske.
Ni blizu nije isto.
Ne znam, jeli Hezbolah ima ikakvo bar formalno zapovjedništvo libanonske vojske ili djeluje potpuno odvojeno?
mirsek

#34990 Re: Sirija

Post by mirsek »

Kikibombona wrote:

Imam ja osjecaje za kurde ali nemaju oni razumjevanje za situaciju u kojoj su se nasli.
Prvo Assad ih nije ni blizu mlavio kao ISIL ili opozicija a oni njemu na mig sa zapada hop noz u ledja.
Drugo, ako im je ucinjena nepravda sto se tice drzave neka budu pametni pa ne pokusavaju silom da stvore svoju drzavu okruzeni vrlo jakim drzavama na cije teritorije pretenduju.
Visoka autonomija je sasvim dovoljan uslov da se u miru mogu razvijati i prosperitetno zivjeti.
Sve ostalo je macak u vreci i moze im donijeti vise stete nego koristi.
Kikibombona

#34991 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

mirsek wrote: Imam ja osjecaje za kurde ali nemaju oni razumjevanje za situaciju u kojoj su se nasli.
Prvo Assad ih nije ni blizu mlavio kao ISIL ili opozicija a oni njemu na mig sa zapada hop noz u ledja.
Drugo, ako im je ucinjena nepravda sto se tice drzave neka budu pametni pa ne pokusavaju silom da stvore svoju drzavu okruzeni vrlo jakim drzavama na cije teritorije pretenduju.
Visoka autonomija je sasvim dovoljan uslov da se u miru mogu razvijati i prosperitetno zivjeti.
Sve ostalo je macak u vreci i moze im donijeti vise stete nego koristi.
Mi smo vas malo tlacili, zato trebate biti lojalni?
Jel to?

Kakav bolan noz u ledja? Bore se za slobodu, za slobodu buducih generacija. Pod arapskom vlascu mogu dobiti jedino sadaku, ako je ovi budu spremni udjeliti. Pa idi covjece pogledaj samo Erbil dok je bio pod vlascu Arapa, pa pogledaj kako sada izgleda. :-)

Arapi im nece dati nista, ni mrvicu, a da ne pricamo o autonomiji, i to visokoj.... Moras krv proliti da bi od Arapa uzeo ono sto ti pripada. Da budem posten, nisu ni drugi narodi nista bolji, naprotiv..... Bez zrtvovanja nema slobode. To je Kurdima jasnije nego ikome. Decenijama zive na marginama drustva u najbolje slucaju, u pauzi izmedju ubijanja, sikaniranja....
Kikibombona

#34992 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Bitka za Kobane se privodi kraju....

Strasni gubici ISILovaca..... I pored svega ne odustaju. Moraju Kurdi uloziti posljednje napore da ih istjeraju iz grada.
Kikibombona

#34993 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Image

Borci ISILa panje pod budnim okom kurdskih boraca.....
Kareem Abdul

#34994 Re: Sirija

Post by Kareem Abdul »

Kikibombona wrote:

Ja mislim da malo previše romantiziraš Kurde. I meni se čine daleko normalniji od suni i šija Arapa, ali ima i kod njih svakakvog šljama. Npr. onaj radikalni imam što živi u Norveškoj, Mula Krekar. Također su islamisti dosta aktivni u području grada Halabje (tamo gdje je Chemical Ali isprobavao plinske smjese).

Što se tiče odnosa prema drugim manjinama u tom dijelu svijeta, Kurdi (točnije neka plemena) su bila glavni izvršitelji genocida nad Armencima i Asircima. Pišem izvršitelj jer je tadašnji Turski režim planirao i naredio da se kršćani istrijebe.
Kurdi se tu dosta razlikuju od Turaka jer su za razliku od njih koji negiraju da se to ikada dogodilo,neke Kurdske vođe poput Abdullaha Ocalana ipak priznale da je genocida bilo i da su Kurdi tada sudjelovali u izvršenju onoga što su Turci planirali.

A odgovor na tvoje pitanje je slijedeći:
Svi ti palestinski dušebrižnici u BiH su ujedno i turkofili.
Za njih su Kurdi neprijatelji majke Turske tako da ih je dopušteno proganjat, obespravljivati i oduzimati im pravo na korištenje vlastitoga jezika, dok se za slične stvari sotonizira Izrael jer su oni, eto, Židovi.
Last edited by Kareem Abdul on 19/01/2015 18:58, edited 2 times in total.
Kareem Abdul

#34995 Re: Sirija

Post by Kareem Abdul »

Molim moderatora da obriše post. Nikako da se naviknem na ovaj forum. :mrgreen:
Kikibombona

#34996 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Kareem

Naravno, u svakom narodu ima sljama.

Kurdi imaju opravdanje..... Godinama zive pod vlascu tlacitelja, nisu se mogli razvijati na pravi nacin. U dobroj mjeri su sludjeni i zaostali, ali su opet daleko ispred komsija.

‘Kobane has become another Stalingrad’: Peshmerga soldier

http://rudaw.net/english/middleeast/syria/19012015
“We and the YPG had great coordination together,” said Siud. “Every time the YPG fighters launched an attack we would heavily bomb ISIS positions with artillery in order to allow the YPG advance.”
husein_kapetan

#34997 Re: Sirija

Post by husein_kapetan »

Bobme kiki postao glasnogovornik kurda za balkan...u najmanju ruku.. samo neznam kolike ovlasti u ovom slučaju ima...
nego.. dogovoriste li se o načinu uređenja ove "kurdske države".. Javite rezultate ove rasprave kikiju, on će to diplomatskom poštom javiti ovim.. da znaju ljudi šta trebaju raditi.
Kikibombona

#34998 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

husein_kapetan wrote:Bobme kiki postao glasnogovornik kurda za balkan...u najmanju ruku.. samo neznam kolike ovlasti u ovom slučaju ima...
nego.. dogovoriste li se o načinu uređenja ove "kurdske države".. Javite rezultate ove rasprave kikiju, on će to diplomatskom poštom javiti ovim.. da znaju ljudi šta trebaju raditi.
Samo se vi zezajte....

Pesmerge su jedina vojska koja je namlatila ISIL na svakom frontu!

Damask i Bagdad su se obrukali milion puta.
mirsek

#34999 Re: Sirija

Post by mirsek »

Kikibombona wrote:
husein_kapetan wrote:Bobme kiki postao glasnogovornik kurda za balkan...u najmanju ruku.. samo neznam kolike ovlasti u ovom slučaju ima...
Samo se vi zezajte....

Peshmerge su jedina vojska koja je imala sto direktnu zracnu i vojnu, sto indirektnu obavjestajnu pomoc zapadnih zemalja u borbama sa ISIS-om.
husein_kapetan

#35000 Re: Sirija

Post by husein_kapetan »

Kikibombona wrote:
Samo se vi zezajte....

Pešmerge... Sirija..Zašto mi ova paradigma zvuči tako neprirodno. Susvislost pisanja o uratku pešmergi u Siriji ima smisla kada se u istu ravan stavi djelovanje bilo koje strane formacije na teritoriji Sirije, a u nekakvim budućim odnosima sirijskih kurda sa ostatkom države veoma relativno, naravno da su makar i simbolično pomogli tamošnjim ali po meni njihovo prisustvo nije bilo presudno.. U odnosu na početne pozicije prije direktnog sukoba trebaju mnogo toga još napraviti dabi se mogla praviti afermacija poput tvoje.. ( na Siriju mislim)
Last edited by husein_kapetan on 19/01/2015 20:19, edited 1 time in total.
Locked