Sirija

Locked
cbrt

#34901 Re: Sirija

Post by cbrt »

KURDISTAN ARMY @KURDISTAN_ARMY · 15m 15 minutes ago
Three MiG aircraft belonging to the #Syrian regime bombed #Kurdish neighborhoods in #al-Hasakah
#الحسكة
#twitterkurd
KURDISTAN ARMY @KURDISTAN_ARMY · 11m 11 minutes ago
The Syrian regime does random shelling in #Hasakah•
Zvanični YPG o današnjim borbama u Hasaki (8 poginulih Kurda od juče i na desetine Asadovih multietničara)
Image
Last edited by cbrt on 18/01/2015 16:35, edited 1 time in total.
DuckZz

#34902 Re: Sirija

Post by DuckZz »

Al cuj Al Nusra ga oborila :-) :-)
cbrt

#34903 Re: Sirija

Post by cbrt »

A što je to toliko nemoguće...pao je na teritoriju koju ova kontroliše i vrlo lako je moglo da se desi da je oboren vatrom sa zemlje...
Uglavnom, lepi dani stižu za Asada, poginulo mu je 35 vojnika samo u tom avionu, zarobljavaju mu Tigrove vojnike u Alepu i izgleda i u Damasku u zasedama, ginu u Shaar naftnim poljima gde se i dalje vode žestoke borbe a evo sada je svoju čuvenu toleranciju i multietničnost primenio i na Kurde (pitam se ko je sledeći, najverovatnije Druzi)...samo je pitanje trenutka kada će ISIS, FSA, Nusra, IF, Kurdi...(Druzi uskoro) shvatiti da je Asad nepobediv i predati mu se kao što kaže Kiki, ja nemam ni malo sumnje u to...(ako se u međuvremenu pojavi još neki neprijatelj spreman na predaju dopisaćemo)
DuckZz

#34904 Re: Sirija

Post by DuckZz »

1) Već je gorio i prije pada, imao je neki kvar

2) Pobunjenici su ga još i pogodili ATGM-om

3) Pao je na Tall Salmu direktno na pripadnike Al Nusre.
dragma
Vozim: Pješe

#34905 Re: Sirija

Post by dragma »

U provinciji Quneitra u izraelskom vazdušnom napadu ubijeni hezbollahovi zapovjednici Imad Mughniyeh i Mohammed Issa.

http://english.alarabiya.net/en/News/mi ... ights.html
Challenger__

#34906 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

dragma wrote:U provinciji Quneitra u izraelskom vazdušnom napadu ubijeni hezbollahovi zapovjednici Imad Mughniyeh i Mohammed Issa.

Non stop banda gađa: malo SAA, malo Hezbollah, a nikada ni metka protiv tzv. "FSA", Nusre ili onih koljačkih akrepa iz ISIL-a. Njih liječe, naoružavaju i podržavaju. Pa se pitam, zar je moguće da postoje oni kojima nije jasno za koga ratuju "rebeli", AQ i ISIL...

No comment.
DuckZz

#34907 Re: Sirija

Post by DuckZz »

Challenger__ wrote:
dragma wrote:U provinciji Quneitra u izraelskom vazdušnom napadu ubijeni hezbollahovi zapovjednici Imad Mughniyeh i Mohammed Issa.

Non stop banda gađa: malo SAA, malo Hezbollah, a nikada ni metka protiv tzv. "FSA", Nusre ili onih koljačkih akrepa iz ISIL-a. Njih liječe, naoružavaju i podržavaju. Pa se pitam, zar je moguće da postoje oni kojima nije jasno za koga ratuju "rebeli", AQ i ISIL...

No comment.
U kojem paralelnom univerzumu postoji scenario gdje pobunjenici predstavljaju prijetnju za Izrael ? Također me zanima u kojem svijetu si pronašao informaciju da ih naoružavaju, takve stvari ne pišu ni na najbolesnijim stranicama tipa "liveleak" gdje možeš procitat izjave kod kojih ti se stomak okrene kao normalnoj osobi.
sarajevoxxxx

#34908 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Challenger__ wrote:

No comment.
IS Izrael sa svojim prijateljima bombarduje mnogo vise nego Hezbollah i SAA. I da, zasto SAA cuti?

Cuti jer je najbolje rijesenje za Izrael. Padom Asada ugrozen bi bio i Izrael po tvrdnjama iranskog MVP-a.

Bombardovanje Hezbollaha u biti nista ne utice na vojne operacije koje vodi, osim sto podebljava imidj Asada i njegovu politiku "mukaweme we mumania" odnosno otpor i suzdrzanost kojom porodica Asad decenijama vara vlastiti narod. Prodaju se da su neprijatelji Izraela, a zapravo su cuvari izraelskih granica i neprijatelji vlastitom narodu mnogo vise nego sto je to Izrael.

Sa druge strane Izrael preko svojih prijatelja direktno utice na tok rata. Kobane i Bagdad pa i Damask bi davno bili dio hilafeta da nije Izraela i njegovih prijateljskih drzava.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#34909 Re: Sirija

Post by japin_mutapi »

Challenger__ wrote:

No comment.
false flag
Co0l

#34910 Re: Sirija

Post by Co0l »

Nista cudno,Sirija i Izrael su jos uvijek u ratu.
Jbg,ovi strani placenici iz Libana bi trebali naucit da nisu bas nevidljivi za dronove.
Grean

#34911 Re: Sirija

Post by Grean »

Vidim sektaska prepucavanja na temi ne prestaju :) dovoljno materijala za slicno ludilo bi se naslo i na ovom nasem forumu.

Preporuka za one normalne, koji temu posjecuju da bi vise razumjeli srz sukoba a ne svrsavali na pokolje jedne, druge ili trece strane. Odgledah odlican dokumentarni film, "Libanon, sitting on a volcano".

http://humanrightscolumbia.org/?q=node/14522

Ono sto bih izdvojio je nekoliko poruka. Dobrim dijelom se pricalo o Hezbollahu i njegovom ucescu u Sirijskom ratu te kako je to poremetilo medjuetnicke odnose i kako je Hezbollah od heroja arapskog svijeta (rat sa Izraelom 2006) postao jedan od ucesnika u sektaskom sukobu. Jedan od onih koji su govorili rece, sigurno je da rat u Siriji nece biti Vijetnam Irana jer Iran je prejak i prevelik da bi ga to poljuljalo ali bi mogao biti Vijetnam Hezbollaha jer gubitci su preveliki, pomoc sunitskih zemalja je prekinuta a rat je potrajao duze nego sto se mislilo.

Jos jedna stvar za izdvojiti su rijeci popa, predstavnika hricanske zajednice koji je govorio u filmu, mir i koegzistencija izmedju siita i sunita je nesto sto prizeljkuju jer to znaci mir i za sve ostale. Takodje je rekao da se boji da Arapi polako gube svoje voljene drzave u kojima je vladala koegzistencija religija a dobijaju umjesto Iraka, Sirije i Libanona nove Izraele, fundamentalisticke drzave gdje nema mjesta drugim i drugacijim.
sarajevoxxxx

#34912 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

- Kurdi u Kobaneu pred potpunim zauzimanjem kote Telletu Mištel Nur
- U Hasaki 8 civila poginulo nakon ponovnog režimskog bombardovanja kurdskog kvarta Es-Salihije.Navodno u zadnjim sukobima djelovala je i režimska avijacija po položajima YPG-a.U zauzetim kvartovima po pisanjima kurdskih portala režimski vojnici pljačkaju kuće i prodavnice.

Hasakah kvart Es-Salihije

Image

Kobane

Image
Herr Flick

#34913 Re: Sirija

Post by Herr Flick »

DuckZz wrote:
Challenger__ wrote:

No comment.
U kojem paralelnom univerzumu postoji scenario gdje pobunjenici predstavljaju prijetnju za Izrael ? Također me zanima u kojem svijetu si pronašao informaciju da ih naoružavaju, takve stvari ne pišu ni na najbolesnijim stranicama tipa "liveleak" gdje možeš procitat izjave kod kojih ti se stomak okrene kao normalnoj osobi.
UN-vi posmatraci na Golanu su davnih dana u svom izvjestaju pisali da Izrael osim sto lijeci pobunjenike i naouruzava ih,to je takodje prenijela Al Jazeeta Balkans na svom portalu,uglavnom ja sam mozda prije mjesec dana ovde stavio link sa AJB u kome to stoji a ako nadjem stavit cu opet da vidis :)
sarajevoxxxx

#34914 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Mozda lijece, mozda im svercuju oruzje, ali ono sto donosi opoziciji, isu, nusri, prevagu nije Izrael vec vjera, volja, odlucnost. SAA, Kurdi, iracki siti, to sto su jos uvijek u igri nema veze niti sa voljom, niti vjerom, niti odlucnoscu, vec naprosto sto to zeli medjunarodna zajednica.

Cinjenica je da ih is strahovito gazi skoro na svim frontovima iako su mnogo slabije naoruzani, i daleko malobrojniji.

Sramota je ova Hezbollahova kuknjava, mislim nema smisla. Kada se samo sjetim kako su "hrabro" jurisali na Turkmene u onim izolovanim enklavama Zari i Husni. Iza sebe imali Asadove avione, pa prije toga Kusajr.

Molim lijepo sta ti ljudi zapravo rade u Siriji? Otkud im pravo da prelaze granicu i da ubijaju narod koji je njima pruzio utociste 2006. Sramota na kvadrat, jos stali uz takvu vojnu silu, ratuju protiv daleko slabije naoruzanog protivnika, mislim, realno, ti ljudi su izgubljeni.
Gojeni H

#34915 Re: Sirija

Post by Gojeni H »

Mozda nema veze sa Sirijom, a mozda ima svakave veze sa Sirijom:

Schlumberger Cuts 9,000 Jobs as Oil Slump Brings Uncertainty

By David Wethe 2015-01-16T21:10:36Z
Schlumberger Ltd. (SLB), the world’s biggest oilfield-services company, tackled the “uncertain environment” of plummeting crude prices head-on by cutting about 9,000 jobs and reducing costs.
Anticipating lower spending by customers this year, Schlumberger is decreasing its workforce by 7.1 percent and seeking to lower operating costs at a unit that helps producers find oil and natural gas, the Houston- and Paris-based company said in an earnings report Thursday.
Coping with oil prices near 5 1/2-year lows, energy producers are expected to cut spending in the U.S. by as much as 35 percent in 2015, according to Cowen & Co. The number of rigs drilling on U.S. land could fall by as much as 750 this year, Wells Fargo & Co. said in a Jan. 14 note, reducing the total by more than 40 percent.
The coming year “is looking like it’s gonna be pretty rough,” Rob Desai, an analyst at Edward Jones in St. Louis who rates the shares a buy and owns none, said in a phone interview. “With the potential for this to last some time, it’s in the best interest of the company to attack it aggressively.”
Schlumberger sees an opportunity to increase its market share after two rivals, Baker Hughes Inc. and Halliburton Co., agreed to merge last year in a $34.6 billion deal. Chief Executive Officer Paal Kibsgaard told investors on a Friday conference call the company would pursue “other opportunities we have on our list” if the drop in commodity prices makes bigger acquisitions more attractive.
‘Resize’ Organization
The stock, which has 35 buy and nine hold recommendations from analysts, gained 6.1 percent to $81.33 at the close in New York, the biggest increase in six months. The company cut planned spending this year to about $3 billion while boosting its quarterly dividend 25 percent.
“In this uncertain environment, we continue to focus on what we can control,” Kibsgaard said in the statement. “We have already taken a number of actions to restructure and resize our organization.”
The company, which had doubled its workforce in the past 10 years, took a $1.77 billion one-time charge associated with the job cuts and restructuring of its seismic unit as well as the devaluation of Venezuela’s currency and a lower value for production assets it owns in Texas. Net income for the fourth quarter dropped to $302 million, or 23 cents a share, from $1.66 billion, or $1.26, a year earlier.
Tough Environment
Shares in oilfield-services companies, which help customers find and produce oil and natural gas, were the first to fall as crude prices declined. Service companies in the Standard & Poor’s Index dropped 20 percent in the fourth quarter, more than the 18 percent decline for producers.
“Our market share has been limited by glass ceilings,” Kibsgaard said. “This glass ceiling has been put in place by customers to make sure that there is enough work to make a third player viable. If the other two players were to combine into one, then I think this glass ceiling can easily be broken.”
Exploration and production spending globally is expected to drop 17 percent to $571 billion, Jim Crandell, an analyst at Cowen, wrote in a Jan. 7 research note. Schlumberger has the smallest exposure to North America compared with peers, generating a dollar of sales in the region for every $3 globally.
Earnings Estimates
With oil prices failing to stabilize, some producers are waiting to announce plans for 2015, making first-quarter earnings estimates for Schlumberger “still a bit of a guess,” said Stephen Gengaro, an analyst at Sterne Agee & Leach Inc. in New York who rates the company a buy and doesn’t own the shares.
Less than half of the 150 oil and gas companies it monitors have reported spending plans for the year, Norman MacDonald, a portfolio manager for Invesco Ltd., said in an interview. MacDonald, who manages the $990 million Invesco Energy Fund, said he’s never seen this many companies wait so long to announce their budgets.
Excluding one-time items, Schlumberger earned $1.50 a share in the fourth quarter, beating the average of 34 analysts’ estimates compiled by Bloomberg. Sales fell short of estimates.
Herr Flick

#34916 Re: Sirija

Post by Herr Flick »

sarajevoxxxx wrote:Mozda lijece, mozda im svercuju oruzje, ali ono sto donosi opoziciji, isu, nusri, prevagu nije Izrael vec vjera, volja, odlucnost. SAA, Kurdi, iracki siti, to sto su jos uvijek u igri nema veze niti sa voljom, niti vjerom, niti odlucnoscu, vec naprosto sto to zeli medjunarodna zajednica.

Cinjenica je da ih is strahovito gazi skoro na svim frontovima iako su mnogo slabije naoruzani, i daleko malobrojniji.

Sramota je ova Hezbollahova kuknjava, mislim nema smisla. Kada se samo sjetim kako su "hrabro" jurisali na Turkmene u onim izolovanim enklavama Zari i Husni. Iza sebe imali Asadove avione, pa prije toga Kusajr.

Molim lijepo sta ti ljudi zapravo rade u Siriji? Otkud im pravo da prelaze granicu i da ubijaju narod koji je njima pruzio utociste 2006. Sramota na kvadrat, jos stali uz takvu vojnu silu, ratuju protiv daleko slabije naoruzanog protivnika, mislim, realno, ti ljudi su izgubljeni.

Dobro onda,ali sta hiljade stranih boraca radi u Siriji,ako cemo istom logikom
mirsek

#34917 Re: Sirija

Post by mirsek »

Herr Flick wrote:
sarajevoxxxx wrote:Mozda lijece, mozda im svercuju oruzje, ali ono sto donosi opoziciji, isu, nusri, prevagu nije Izrael vec vjera, volja, odlucnost. SAA, Kurdi, iracki siti, to sto su jos uvijek u igri nema veze niti sa voljom, niti vjerom, niti odlucnoscu, vec naprosto sto to zeli medjunarodna zajednica.

Dobro onda,ali sta hiljade stranih boraca radi u Siriji,ako cemo istom logikom
Dakle Hezbollahu legitimitet daje dozvola od strane ZVANICNIH vlasti Sirije i odbrana od najavljenog ubijanja siita nevjernika od strane placenika i fanatika koji su prijetili Libanu i Siriji.
japin_mutapi

#34918 Re: Sirija

Post by japin_mutapi »

ova bombardovanja hezbolaha i ssa od strane izraela su za potrebe izraelske javnosti a samo jačaju one koje navodno gađaju
pogode neka brda i doline a izvjeste o uništenim skladištima oružja i stotinama mrtvih elitnih gerilaca

klasični false flag
Rampage

#34919 Re: Sirija

Post by Rampage »

japin_mutapi wrote:ova bombardovanja hezbolaha i ssa od strane izraela su za potrebe izraelske javnosti a samo jačaju one koje navodno gađaju
pogode neka brda i doline a izvjeste o uništenim skladištima oružja i stotinama mrtvih elitnih gerilaca

klasični false flag
Ma ko je to naučio sklopiti čitavu rečenicu :lol:
mirsek

#34920 Re: Sirija

Post by mirsek »

japin_mutapi wrote:ova bombardovanja hezbolaha i ssa od strane izraela su za potrebe izraelske javnosti a samo jačaju one koje navodno gađaju

klasični false flag
Vjerovatno ti je i rat 2006. bio false flag Hezbollaha da skupi simpatije muslimanskog svijeta i radi toga su i dali svoje zivote . :-)
Mozda grijesim ali ako hocu da vidim ko je iskren i dobronamjeran prema BI samo gledam sta je uradio protiv izrahella i to mi je neka glavna vodilja.
japin_mutapi

#34921 Re: Sirija

Post by japin_mutapi »

2006 sam volio hezbolah više od rođenog babe i ulazio u raprave i svađe sa "provehabijski" raspoloženim koji su govorili da su im isti i izrael i hezbolah
danas kada vidim hezbolah na strani assada zločinca i masovnog ubice osjećam smo prezir prema njima i njihovom vođi
mirsek

#34922 Re: Sirija

Post by mirsek »

japin_mutapi wrote:2006 sam volio hezbolah više od rođenog babe i ulazio u raprave i svađe sa "provehabijski" raspoloženim koji su govorili da su im isti i izrael i hezbolah
danas kada vidim hezbolah na strani assada zločinca i masovnog ubice osjećam smo prezir prema njima i njihovom vođi
A prema vehabijama sta si osjecao i sad osjecas ?
Hezbollah se bori da mu se ruta dostave oruzja iz Irana ne prekine a sto mu je Sirija omogucavala.
Ovi placenici i fanatici su prijetili svim nevjernicima i siitima da ce ih potamaniti.
Da li je po tebi Hezbollah trebao cekati da padne Sirija i da ih ovi fanatici odsjecene i opkoljene zajedno sa izrahellom lagano tamani ili da se aktivno ukljuci i odrzi jedinu rutu snadbijevanje iz Irana koju ima. ?
sarajevoxxxx

#34923 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

mirsek wrote: Dakle Hezbollahu legitimitet daje dozvola od strane ZVANICNIH vlasti Sirije
Opet to što si spomenuo ne mijenja činjenicu da se borci Hezbollaha nalaze u stranoj zemlji i da ubijaju i ratuju protiv vojnika koji su se rodili i odrasli u Siriji i koji je doživljavaju svojom domovinom.Istina ratuju i protiv stranih boraca, ali ratuju i protiv domicilnog stanovništva i domicilnog naroda.Zatim stali su na stranu jedne armije koja bombama od 500 kg ubija sirijske žene i djecu.Ako bi iko trebao stati protiv Asada onda je to Hezbollah, jer upravo oni najbolje znaju kako je kada se ratuje protiv velike sile i velike armije.Kako je to kada se boriš protiv desetorostruko jačeg neprijatelja.

Znao je to i bivši tajnik Hezbollaha Subhi Et-Tufejli, koji je bio na čelu te organizacije prije Nasrallaha i zato je žestoko osudio Hezbollahov izlet u Siriju http://www.alarabiya.net/ar/arab-and-wo ... 8%B1-.html i nazvao taj čin otvaranjem vrata smutnje i nereda.
mirsek wrote: Odbrana od najavljenog ubijanja siita nevjernika od strane placenika i fanatika koji su prijetili Libanu i Siriji.
Pretjerana konstatacija.Niko nije najavljivao ubijanje šiita.Sirijski građani imaju pravo da odlučuju o svojoj sudbini baš kao i svaki drugi narod na planeti.Na početku rata niko nije spominjao šiite, nije bilo IS-a, Nusre.Zapravo tek nakon 10 000 poginulih građana Sirije pojavila se prva vojna formacija FSA.Znači neko je ubijao (za razliku od tvog kako kažeš najavljenog ubijanja) uglavnom sunite, pa opet nije bilo sunitskog ''Hezbollaha''.A Hezbollah pazi, zbog najave ubijanja, stao na stranu jedne sile i jednog diktatora :-) da bi preventivno djelovao započeo jedan strašan vojni pir po selima gradovima Kalemuna, Zare, Husna, itd.

Ponašao se poput najgoreg okupatora, od vojne formacije kojoj je čitav svijet klicao, pretvorili se u sluge koljača iz Damaska.Od zaštitnika potlačenih, preko noći postali tlačitelji, i okupatori, strani borci, u stranoj zemlji, koji ubijaju i protjeruju domicilno stanovništvo, i još plus donijeli rat i u svoju državu.

I ne samo to.Postali vjerna i pouzdana vojna formacija američke politike u regionu.Kurdi i Hezbollah su najsigurniji oslonac međunarodnoj zajednici.Nasrallah kada drži govor govori isto ono što govori američki predsjednik.Imaju iste ciljeve, iste neprijatelje, istu retoriku.Zapad i Hezbollah su jedan tim, igraju zajedno, imaju istog neprijatelja, iste probleme i muke, i ovo sve danas što gledamo daje nam za pravo da se upitamo koje zapravo bio Hezbollah cijelo ovo vrijeme?Je li moguće da je ta formacija ikada radila u korist libanonskih ili sirijskih građana? Onaj ko stane u odbranu diktatora koji sa ovom žestinom ubija sirijski narod, taj nema nikakvih moralnih ili vjerskih principa, prije će biti da se radi i da se radilo o jednoj mafijaškoj organizaciji, koja je odrađivala poslove za neke svoje šefove, močne predjednike velikih država, a koji apsolutno nema nikakve veze sa narodom niti interesima libanonskih ili sirijskih građana.
sarajevoxxxx

#34924 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

mirsek wrote:
japin_mutapi wrote:2006 sam volio hezbolah više od rođenog babe i ulazio u raprave i svađe sa "provehabijski" raspoloženim koji su govorili da su im isti i izrael i hezbolah
A prema vehabijama sta si osjecao i sad osjecas ?
Hezbollah se bori da mu se ruta dostave oruzja iz Irana ne prekine a sto mu je Sirija omogucavala.
Ovi placenici i fanatici su prijetili svim nevjernicima i siitima da ce ih potamaniti.
Da li je po tebi Hezbollah trebao cekati da padne Sirija i da ih ovi fanatici odsjecene i opkoljene zajedno sa izrahellom lagano tamani ili da se aktivno ukljuci i odrzi jedinu rutu snadbijevanje iz Irana koju ima. ?
Hezbollah ima pravo da se bori za svoje ineterese, ali da ne ugrožava interese drugih i to je to.Znači po tebi sasvim je uredu protjerati 11 miliona Sirijaca i pobiti 350 000 sirijskih građana, sravniti sa zemljom cijelu Siriju da ne bi zaškripala dostava oružja u Libanonu :-)
sarajevoxxxx

#34925 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Snage sirijskog režima povratile kvart et-Tala'ia u Hasaki kojeg su privremeno bile zauzele kurdske vojne formacije.

Hasaka se nalazi na sjeveroistoku Sirije, i ovih dana su po prvi put započeli sukobi između Kurda i snaga sirijskog režima u tom gradu:

Image
Last edited by sarajevoxxxx on 19/01/2015 12:28, edited 2 times in total.
Locked