Sirija

Locked
jastuk1

#34876 Re: Sirija

Post by jastuk1 »

Challenger__ wrote:Svoj fokus (BI, postsovjetski prostor, Kina i daleki istok) sam prebacio na Tursku. Ova situacija je naprosto nevjerovatna: sa jedne strane paktiraju sa najvećim ekstremistima (afera Al-Nusra) a sa druge strane im nova Istočna alijansa velkodušno predaje ključeve Evrope ohrabrujući ih da promjene stranu. Ponašaju se kao da su punopravna, predsjedavajuća članica Šangajske organizacije, a ne članica NATO. Veličanstvena, suluda pozicija, a za sve to su potrebna muda veličnine Istanbula ili kolosalno ludilo. Nevjerovatno. Mislim da je Tayip sada trn u oku mnogima i da mu vrebaju život.

Vidjećemo da li i do kada može nositi ovaj teret.
Ma to je više ono ha ha ha :-D vidi me što sam fin, koketiranje sa svima. Kad ih zapadnjaci pritisnu, kažu mojne ba moglo bi se to i to desit, a kad ih istočnjaci pritisnu isto mojne ba iz suprotnih razloga. Ustvari, ponašaju se kao Švicarska - ono neutralni, folovi-golovi. A ha.

Ali bez sumnje, Turska je pod kontrolom zapadnih lihvaro-cionsta. To što neće da izvršavaju njihova naređenja jedan kroz jedan odnosno 100 posto, to je upravo da bi koketirali i sa ovim drugima kao neki vid balansa ono tipa, vidi me što sam fin, i tako ekonomski jačali.

Nemoj se puno zanositi ovim Turskim "zubićima" prema lihvaro-cionistima i aferom sa Rusijom. Ni sama Rusija ne voli sa se sjaranjuje s Turskom, ali sad nema izbora i ovo sjaranjivanje je samo radi obostranog ekonomskog interesa i ništa više.

Jer kadli-tadli (ako je do tada ne razjebu, a stalno pokušavaju orkestrirati nacionalističku, naci revoluciju u Turskoj, da Turska bude nova a la fašistička Ukro hunta), Turska ima oko da uspostavlja savez sa turkofonim državama.

Veći savez Turske sa Rusijom od ekonomskog nažalost nije fizički, a ni psihički nikada moguć zbog turkofonih republika u RF-u. I sami etnički Rusi u Turcima vide neoTatare i mislim da imaju veće komplekse od Tatara nego Srbi od Turaka. To cionisti dobro znaju i dobro će iskoristiti u rušenju Rusije.

Turska sve i ikad bi htjela, ne može reći ne lihvaro-cionistima jer bi je prekonoći ekonomski uništili i unazadili 20 godina, a time bi uništili sve Turske aspiracije neoosmanlijizma ili ako to nije moguće, onda neoturcizma.

Nije Erdo džaba napravio novu state of the art security palaču. Sad je valjda prilično izolovan od cionističkih špijuna. Valjda...
Challenger__

#34877 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Kakvi kompleksi, a posebno od Turaka. Nisu ih tukli samo ako nisu ratovali. Razumijem da je u aktuelnom postavljanju dosta poze, ali, gledaj kako se ponašaju evropski pauni (sankcije) i pijuni, a kako Turska.

To je jedna vrlo nova situacija za zemlju koja je decenijama (da ne kažem par vijekova) bila servilna do maksimuma.

p.s.

Turkofone republike (i zapad Kine) su samo nerealna fantazija, a te fantazije ohrabruje zapad u skladu sa doktrinom "nuđenja perspektive u konfliktu sa našim strateškim neprijateljima".
jastuk1

#34878 Re: Sirija

Post by jastuk1 »

Challenger__ wrote:Kakvi kompleksi od Turaka. Nisu ih tukli samo ako nisu ratovali. Razumijem da je u aktuelnom postavljanju dosta poze, ali, gledaj kako se ponašaju evropski pauni (sankcije) i pijuni, a kako Turska.

To je jedna vrlo nova situacija za zemlju koja je decenijama (da ne kažem par vijekova) bila servilna do maksimuma.
Ma mislio sam više kompleksi generalno od pripadnika Islama - u toj liniji.

Sad se ispostavlja da je za Tursku jako dobro što je EU nikad nije ni primila - u suprotnom ne bi imala izbora nego da bude potpuna servilna patka. Ustvari, servilna je i dan danas - samo sada eto izgleda kupuje vrijeme koketirajući sa Rusijom i drugim istočnjacima.

A čak se i mali brat Azerbejdžan ponaša dosta slično Turskoj. Mislim da je zapadnim lihvaro-cionistima dosta da mogu dobro poslovat u Azerbajdžanu, pa moraju progledati kroz prste kad ovi sklapaju određene odnose sa RF-om.

Masa, masa Čeli pogrešnih poteza od strane RF-a, i jako, jako puno iracionalnosti u politici kako vanjskoj tako i unutrašnjoj koja će je debelo koštati dogoročno. Šta ću im ja. Kao što sam davno rekao i znam da zvuči jako hladno ali je tako - genocidi i kletve kadli tadli dolaze na naplatu - u raznim oblicima. Ali sigurno dolaze.

Najveći problem RF-a je što ne znaju pustiti saveznika niz vodu kad postane preveliki teret. E to su te glupe komunističke bandere u glavi koje su pravi pravcati usud. RF je pretroma i presporo reaguje.
jastuk1

#34879 Re: Sirija

Post by jastuk1 »

Challenger__ wrote: Turkofone republike (i zapad Kine) su samo nerealna fantazija, a te fantazije ohrabruje zapad u skladu sa doktrinom "nuđenja perspektive u konfliktu sa našim strateškim neprijateljima".
Jeste fantazija sada i to Turska jako dobro zna, ali možda neće biti za 15, 20, 25 godina. Turska će možda ratovat za lihvaro-cioniste ako kemalisti ili nacionalisti dođu na vlast. Dok je AKP na vlasti sigurno neće vući one poteze koji odgovaraju lihvaro-cionistima, a koji su istovremeno protiv interesa daljeg jačanja Turske.
Challenger__

#34880 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Vidi... Kada pričamo na ovoj temi, ja ne ispuštam iz vida ni jednog aktera, a tu su Iran i Kina sa jedne strane i oni "drugi" sa druge strane. Dakle, nije ovo pro-ruski narativ, nego sam se ograničio na taj segment jer je najvidljiviji, najtransparentniji (tursko-ruski). A čitava ta priča je mnogo kompleksnija jer postoje autori koji igru istoka vide kao jing-jang politiku u kome jedan odbija a drugi privlači, a sve u skladu sa jednom koordiniranom politikom, cjelinom u kojoj su Teheran, Peking i Kremlj...

Sirija... "vrata Bliskog istoka". To se ne ispušta niti prepušta, tim prije ako se tu brani kredibilitet pojedinaca i cjeline - "Jing-Janga". Kredibilitet kod saveznika, a ne protivnika. Oni su protiv RF, IRI i CHN, sa i bez "vrata" BI, sa i bez Bašara. Pa kad je već tako, a jeste, bolje ih držati na Golanu a ne na svojim granicama.
jastuk1

#34881 Re: Sirija

Post by jastuk1 »

Challenger__ wrote:Vidi... Kada pričamo na ovoj temi, ja ne ispuštam iz vida ni jednog aktera, a tu su Iran i Kina sa jedne strane i oni "drugi" sa druge strane. Dakle, nije ovo pro-ruski narativ, nego sam se ograničio na taj segment jer je najvidljiviji, najtransparentniji (tursko-ruski). A čitava ta priča je mnogo kompleksnija jer postoje autori koji igru istoka vide kao jing-jang politiku u kome jedan odbija a drugi privlači, a sve u skladu sa jednom koordiniranom politikom, cjelinom u kojoj su Teheran, Peking i Kremlj...

Sirija... "vrata Bliskog istoka". To se ne ispušta niti prepušta, tim prije ako se tu brani kredibilitet pojedinaca i cjeline - "Jing-Janga". Kredibilitet kod saveznika, a ne protivnika. Oni su protiv sa i bez "vrata" BI, sa i bez Bašara.
Apsolutno jasno. Znam da Kremlj u svoj toj protuteža priči nije sam. Problem je što će se i Peking i Teheran ušutiti ko pitckice kad ovi konačno pritisnu i počnu čopat Moskvu. Svi ti savezi i organizacije za saradnju su divne i krasne, ali nisu ekonomski ni bizu zapadnim lihvaro cionistima i tu je srž problema. Nije problem vojna nadmoć - to imaju. Problem je petro dolar. Dok god on postoji kao takav, to je sve borba protiv vjetrenjača.

A to što se često pominje da će Kina ići na slabljenje dolara prodajom svoga kredita u dolarima - pa nije niko lud da sam sebe osiromašuje. To su samo vlažni snovi nezapadnih lihvaro-cionista.

Ako je Sirija toliko bitna da Rusija radi nje kocka svoju budućnost - onda je Rusija debelo naivna. Pogotovu Čeli zato jer Sirija više nikad neće biti ono što je nekad bila. Može ostati ovako podjeljena i tavoriti narednih 10 godina.
Challenger__

#34882 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Da sam jedan od igrača, dao bih ti Siriju da više ne kmečiš.

:lol:
sarajevoxxxx

#34883 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Ajn Al-Arab-Kobane - Dio kod stadiona

Image
Last edited by sarajevoxxxx on 18/01/2015 03:37, edited 1 time in total.
Challenger__

#34884 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

p.s.

Jastuk. Precjenjuješ one manijake. Na Sjevernom moru (Norveška, Britanija) posluju sa gubicima, a fracking, ahahahah... Ubleha milenijuma! Pogledaj šta je samo izglasao Kongres, u tri sata noću, dok svi spavaju. Presmješno!

Precejenjuješ ih. Zar ne vidiš da im je Bog pamet oduzeo. Pucaju sebi u nogu.
jastuk1

#34885 Re: Sirija

Post by jastuk1 »

Challenger__ wrote:Da sam jedan od igrača, dao bih ti Siriju da više ne kmečiš.

Samo kažem RF će se morati jako potrudit da opsluži sve ove razne frontove. Zapadni lihvaro cionisti imaju jako puno vremena. Rusija nema i zato mora donositi racionalne odluke ako sebi misli dobro.
jastuk1

#34886 Re: Sirija

Post by jastuk1 »

Challenger__ wrote:p.s.

Jastuk. Precjenjuješ one manijake. Na Sjevernom moru (Norveška, Britanija) posluju sa gubicima, a fracking, ahahahah... Ubleha milenijuma! Pogledaj šta je samo izglasao Kongres, u tri sata noću, dok svi spavaju. Presmješno!

Precejenjuješ ih. Zar ne vidiš da im je Bog pamet oduzeo. Pucaju sebi u nogu.
Ovo za "nove" sankcije Iranu? Bullies bullying "bullies"... I Obummi nešto kontra protivan kao. Da povratiš više.

A kolko sebi pucaju u nogu... Ne smumnjam da su sve su oni izračunali.

p.s. Niko ne smanjuje proizvodnju. Niska cijena će izgleda ostati mnogo duže na ovom nivou nego što mnogi očekuju.
Challenger__

#34887 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

jastuk1 wrote:Ovo za...
Ovo: :arrow: LINK
Co0l

#34888 Re: Sirija

Post by Co0l »

USA nije Rusija da u tolikoj mjeri zavisi od nafte.Dok fracking propada (a sto raduje zaljevske monarhije i vise nego rusofile),privreda u USA biljezi neocekivan oporavak i rast.Vjerovatno upravo zbog nize cijene nafte sto smanjuje troskove proizvodnje.U Rusiji potpuno drugacija situacija jer im se privreda velikim dijelom i oslanja na izvoz nafte i plina.
Ne mozes se sa rogatim bost.Odnosno mozes,kao sto vidimo,ali ces izvuci deblji kraj.
Challenger__

#34889 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Osobina našeg svijeta je da nije u stanju da od detalja sagleda cjelinu, a da ne govorim o tradicionalnoj nemoći da sagledava proces i nasluti ili jasno vidi epilog tog procesa.

Sačekajmo da se taj proces okonča pa ćemo onda suditi ko je "rogat" u toj priči.
salik79

#34890 Re: Sirija

Post by salik79 »

Kikibombona wrote:
Co0l wrote:Kurdi su cionisticki igraci koji na mig svojih gospodara zabijaju noz u ledja Asadu poznatijem kao Humanitarac.Logika.
Kurdima Izrael nista lose nije napravio, naprotiv.

Image

http://rudaw.net/english/kurdistan/03072014

Procitaj clanak i komentare posjetioca ovog najjaceg medija irackog Kurdistana. Dominantna vecina gaji simpatije prema Izraelu.

Otvori temu o bilo kojoj arapskoj frakciji, o Turskoj i Iranu, vidjet ces samo prezir.

Nije ni cudo. Sludili su ih totalno, isto kao Izrael Palestince.

Govoris o ovim ljudima http://youtu.be/4d0dNHOfpd4 , ili?! Ljudi koji su dali mozda i najvecu zrtvu u odbrani I.R. Iran tokom Iracke agresije bi, po tvom misljenju i misljenju kojekakvih anonimusa s nekakve stranice, trebali mrziti tu istu domovinu za koju su krv lili, a voliti Izrael?! Daj skuliraj se Kiki i razmisli malo prije nego sto lupis po tastaturi. Iranski Kurdi (ciji genetski materijal i ja nosim) imaju sva prava kao i ostali narodi u I.R. Iran, imaju svoju provinciju koja se zove Kurdistan i vole svoga Lidera (etnickog Azera) i svoju domovinu, u sta se mozes uvjeriti na ovom snimku. Potrazi bilo koji autenticni snimak iz iranske provincije Kurdistan i provjeri kakav odnos iranski Kurdi imaju prema svojoj drzavi. A jos bolje bi ti bilo otici tamo i na licu mjesta, iz prve ruke , se uvjeriti o ovome o cemu govorim.

Selam i pozdrav Cheliju, tu sam, povremeno pratim, ali nisam bas bio u prilici i ucestvovati u diskusijama :)
salik79

#34891 Re: Sirija

Post by salik79 »

I jos nesto Kiki - provjeri kakvo misljenje imaju i iranski Jevreji o cionistickom Izraelu ;-)
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#34892 Re: Sirija

Post by japin_mutapi »

Co0l wrote:
Kikibombona wrote:
Co0l wrote:Koliko znam nisi zagovarao podjelu Sirije ili si barem te svoje cionisticke :D stavove dobro kamuflirao :D
A ne moras ti zagovarat ostanak Kurda u Siriji,cim zapuca oni sami idu iz Sirije.U Tursku na primjer :lol:
Zagovarao sam odvajanja iskljucivo sjevernog dijela Sirije ili u najgorem slucaju autonomiju.

Ostatak Sirije moze opstati kao cjelina.....

Mada, najbolje bi bilo da Arapi i te drzave BI ponovo sazovu konkurenciju i crtaju neke nove granice. Ove britanskog-francuske su izvor sukoba i nestabilnosti oduvijek i zauvijek.
Da,da,da,ovako nesto:

Image

:D
iz ovih planova i novih mapa(ako ima istine u tome) se može izroditi i neka nova velika turska izgrađena na osmanskim temeljima - nadnacionalna neoosmanska država koja bi okupila okolne narode i države u jedan neoosmasko-tursko-islamski "komonvelt"
mirsek

#34893 Re: Sirija

Post by mirsek »

jastuk1 wrote:

Samo kažem RF će se morati jako potrudit da opsluži sve ove razne frontove. Zapadni lihvaro cionisti imaju jako puno vremena. Rusija nema i zato mora donositi racionalne odluke ako sebi misli dobro.
Rusija imaju par hiljada vrlo racionalnih nuklearnih bojevih odgovora za lihvaro cioniste.
Rusija ako bude ekonomski toliko oslabljenja da joj troskovi rata nista ne znace moze sa samo KONVECIONALNIM oruzjem citavu istocnu a mozda i evropu u cjelini porobiti a ne zaboravimo da su rusi navikli da zivotare sa 2 krompira i flasom votke.
Zapad je vec uveliko razmazen dok se ruska haman tradicionalna naviknutost na zivotarenje i zrtvu debelo potcjenjuje.
Co0l

#34894 Re: Sirija

Post by Co0l »

Challenger__ wrote:Osobina našeg svijeta je da nije u stanju da od detalja sagleda cjelinu, a da ne govorim o tradicionalnoj nemoći da sagledava proces i nasluti ili jasno vidi epilog tog procesa.

Sačekajmo da se taj proces okonča pa ćemo onda suditi ko je "rogat" u toj priči.
Demagogija na stranu,kako god da pogledas Rusija je sa cijenama nafte izvukla deblji kraj.A sto se duze bude cekalo da se taj proces okonca,to jest sto duze cijene budu ovakve,ruski kraj ce biti deblji.Uzalud isticanje gubitaka 'druge strane'.Oni mogu biti cak i veci u apsolutnim mjerilima ali,obzirom da oni to sebi mogu priustiti a Rusija bas i ne,najveci gubitnik se zna.
haos1

#34895 Re: Sirija

Post by haos1 »

jastuk1 wrote:

Rusija nema i zato mora donositi racionalne odluke ako sebi misli dobro.
a ja mislio rusija lezi na prirodnim bogatsvima i ima najveću državu na svijetu, kad ono šipak.. rusija nema vremena. za siriju laku, otrovima pocistit zemlju od stranih teroristickih stetocina. ne mozes s govnima metkom na kraj izac ko kad ih ima vise od mrava. trebao je assad mislit na to prije nego se rijesio svih rezervi plina.
Maystor

#34896 Re: Sirija

Post by Maystor »

Kikibombona wrote:
Co0l wrote:Koliko znam nisi zagovarao podjelu Sirije ili si barem te svoje cionisticke :D stavove dobro kamuflirao :D
A ne moras ti zagovarat ostanak Kurda u Siriji,cim zapuca oni sami idu iz Sirije.U Tursku na primjer :lol:
Zagovarao sam odvajanja iskljucivo sjevernog dijela Sirije ili u najgorem slucaju autonomiju.

Ostatak Sirije moze opstati kao cjelina.....

Mada, najbolje bi bilo da Arapi i te drzave BI ponovo sazovu konkurenciju i crtaju neke nove granice
. Ove britanskog-francuske su izvor sukoba i nestabilnosti oduvijek i zauvijek.
Meni je ovaj nacin razmisljanja jednako problematican kao i tzv sirijska opozicija, vehabije, isil ili slicna govna. Svodi se na isto.
Gojeni H

#34897 Re: Sirija

Post by Gojeni H »

jastuk1 wrote:
p.s. Niko ne smanjuje proizvodnju. Niska cijena će izgleda ostati mnogo duže na ovom nivou nego što mnogi očekuju.
Izgleda da se izmaklo i saudijskoj kontroli. Saudija je u ovo usla misleci da ce trajati godinu dana.
Ovo bi ipak moglo potrajati malo duze, po ocjeni nekoliko ljudi veoma dobro upucenih u odnose na BI i OPEC-u.
jastuk1

#34898 Re: Sirija

Post by jastuk1 »

haos1 wrote:
jastuk1 wrote:

Rusija nema i zato mora donositi racionalne odluke ako sebi misli dobro.
a ja mislio rusija lezi na prirodnim bogatsvima i ima najveću državu na svijetu, kad ono šipak.. rusija nema vremena. za siriju laku, otrovima pocistit zemlju od stranih teroristickih stetocina. ne mozes s govnima metkom na kraj izac ko kad ih ima vise od mrava. trebao je assad mislit na to prije nego se rijesio svih rezervi plina.
Nema vremena jer je nafta na jako niskom nivou, rublja izgubila 50 posto vrijednosti, a prve najpovoljnije kamate za firme 17 posto! A inflacija tek počela...

Rusija pokušava da ublaži pad i brani rublju prodajom finansijskih rezervi, ali ne znam da li su već najavili socijalna rezanja? - ako cijena nafte tokom ove godine ostane na ovom nivou - bit će prisiljeni rezat davanja za kategorije koje imaju prava i onda slijedi događanje naroda potpaljeno od lihvaro-cionista. Ako ne budu rezali davanja dobit će ogromnu inflaciju... Nevalja kako god okreneš.

Ruski Majdan ako zapadni lihvari ne uspiju pokrenuti na proljeće ove godine, svakako mogu čekati proljeće naredne. Oni imaju vremena. Rusija nema. Hade da ne idem na ovoj temi u dublji off.
cbrt

#34899 Re: Sirija

Post by cbrt »

Borbe u Hasaki nastavljene i danas, navodno na desetine poginulih (po izveštajima rebelskih tviteraša)...navodno YPG zauzeo zgradu Batth partije u samom centru ali se i povukao iz nekih predgrađa...http://wikimapia.org/#lang=en&lat=36.50 ... 0&z=17&m=b
Juče je u okolini Damaska navodno zarobljeno 15 asadovaca iz NDF-a u jednoj akciji rebela (da li je istina ne znam, videćemo ako puste neki snimak zarobljenika ili nešto slično, više izvora tvrdi ovo)
Nusra tvrdi kako je oborila jedan transportni avio Iljušin na aerodromu Duhur (aktivisti tvrde kako je pronađeno 45 tela a Nusra govori o tome kako je zarobljen pilot) - takođe sve neprovereno čekamo potvrdu...(navodno je Sirijska tv potvrdila vest o padu aviona a sad vidim kako njihovi tviteraši tvrde kako se avion srušio zbog lošeg vremena a celokupna posada poginula))
Slika rebela u blizini aerodroma Abu Duhur
Image

Uzgred, bila je vest o tome kako je oko 1.000 civila iz Istočne Ghoute prešlo na stranu koju kontroliše SAA a kako je među njima bilo i vojnosposobnih ljudi (što se na snimku i vidi)
Klavikula wrote:navodno se u Guti predala jedna poveca grupa pobunjenika. ima neko vise informacija?
Kikibombona wrote:Civili iz I. Gute koja je pod kontrolom Islamskog fronta se probili do polozaja SAA

Image

Image

Image

Image
cbrt

#34900 Re: Sirija

Post by cbrt »

Zarobljen Asadov vojnik u Alepu (na ramenu mu piše "Tigrov čovek"...jedan od "Tigrovih" vojnika, navodno ih je Nusra zarobila juče trojicu)
Image

Slike olupine transportnog aviona Iljušin u blizini aerodroma Abu Duhor (sa sve gomilom razbacanih tela, Nusra kaže ukupno 35)...jedni kažu kako je pao zbog magle a drugi kako je oboren vatrom...slike je izdala Nusra
Image
Image
Image
Image

Imate ovde još slika (oprez, slike su vrlo mučne) http://justpaste.it/mattar
Last edited by cbrt on 18/01/2015 16:35, edited 1 time in total.
Locked