Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
miki.ba

#34851 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by miki.ba »

Da se razumijemo, mislim da je SDA kao strana u pregovorima po pitanju odluke Sejdic-Finci najgora moguca opcija po nas.
U zadnjih 20 god. kad god su se dohvatili krupnog pitanja zajebali su stvar.
VjecitiStudent

#34852 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by VjecitiStudent »

miki.ba wrote:
VjecitiStudent wrote:
Izmjene Zakona o javnim nabavkama usvojene po hitnoj proceduri
http://www.magazinplus.eu/clanak/izmjen ... proceduri/
Izvini, da li je ovo loše?
Meni se cini da nije...
Detaljno:
http://account.ba/novost/9707/novi-zako ... -korupciju

Samo malo poredjenje: Maksimalni iznos takse na zalbu u Hrvatskoj, na koju se SDP i SNSD pozivaju kao uzor za tu stavku zakona, je oko 7500km.
http://www.zakon.hr/z/223/Zakon-o-javnoj-nabavi

U nasem zakonu je taj iznos 25000km.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#34853 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Chmoljo »

a kako su naše komisije nezavisne, onda nema razloga za brigu.

:smeker:
Banksy

#34854 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Banksy »

miki.ba wrote:
Da se razumijemo, mislim da je SDA kao strana u pregovorima po pitanju odluke Sejdic-Finci najgora moguca opcija po nas.

Teško. SDP ih je i tu nadmašio:

Presuda Sejdić- Finci i dogovor Lagumdžija-Čović

http://www.klix.ba/forum/presuda-sejdic ... 626s0.html
miki.ba

#34855 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by miki.ba »

VjecitiStudent wrote:
miki.ba wrote:
VjecitiStudent wrote:
Meni se cini da nije...
Detaljno:
http://account.ba/novost/9707/novi-zako ... -korupciju

Samo malo poredjenje: Maksimalni iznos takse na zalbu u Hrvatskoj, na koju se SDP i SNSD pozivaju kao uzor za tu stavku zakona, je oko 7500km.
http://www.zakon.hr/z/223/Zakon-o-javnoj-nabavi

U nasem zakonu je taj iznos 25000km.
Ma sve ja tebe razumijem al nama je za jebene stolice na Koševu trebalo koliko godina?
Žalba na žalbu u nedogled...
Nešto imam osjecaj da bi stavio isti ovaj link i da je 2000KM maksimum.
StupskaBitanga

#34856 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by StupskaBitanga »

ko i za digitalizaciju
VjecitiStudent

#34857 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by VjecitiStudent »

miki.ba wrote: Ma sve ja tebe razumijem al nama je za jebene stolice na Koševu trebalo koliko godina?
Žalba na žalbu u nedogled...
Nešto imam osjecaj da bi stavio isti ovaj link i da je 2000KM maksimum.
U prošloj, 2012. godini 1.171 žalba ponuđača je uvažena od strane KRŽ-a
Ako su dobronamjerni predlagači zakona bili toliko inspirisani hrvatskim uzorima, zašto ga onda nisu preuzeli u cjelosti?

Zbilja ne znam detalje oko stolica, no notorna je činjenica da su preko javnih nabavki krade i krade, na svim nivoima vlasti, zbog toga i jeste bio donešen odgovarajući zakon.

Ove izmjene neće smanjiti krađe, naprotiv.
StupskaBitanga

#34858 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by StupskaBitanga »

a šta ako SDA pristane na tri izborne jedinice u BiH?
miki.ba

#34859 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by miki.ba »

Banksy wrote:
miki.ba wrote:

Loše svakako, sreca nije prošlo.
Poenta je da mi je draža ova blokada nego da SDA preuzme ulogu spasitelja.
Pred nama je popis, pa izborna kampanja, pa uspostava vlasti, zašto ne sacekati?
Banksy

#34860 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Banksy »

miki.ba wrote:
Banksy wrote:
miki.ba wrote:

Loše svakako, sreca nije prošlo.
Poenta je da mi je draža ova blokada nego da SDA preuzme ulogu spasitelja.
Već su preuzeli ulogu spasitelja.
SDP-HDZ prijedlog iznad nije loš, već poguban, najgori mogući, onaj prema kroju i mjeri Čovića i Dodika.
A nije prošao zahvaljujući pritiscima javnog mnijenja i opozicije, uključujući SDA.
Kako sam kažeš, sreća.
miki.ba

#34861 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by miki.ba »

Dobro :) tebi je znaci najbolja varijanta da SDA sada zauzme poziciju pregovaraca po pitanju odluke Sejdic-Finci, ili mi nako bezveze kontriraš?
Banksy

#34862 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Banksy »

miki.ba wrote:Dobro :) tebi je znaci najbolja varijanta da SDA sada zauzme poziciju pregovaraca po pitanju odluke Sejdic-Finci, ili mi nako bezveze kontriraš?
Ne.
Samo faktima, iz kojih se vidi da je SDP bio spreman hladno i brutalno prodati i državu i rođenu majku, sve ne bi li šefu podebljali novčanik, pobijam tvoju tezu iznesenu iznad:

mislim da je SDA kao strana u pregovorima po pitanju odluke Sejdic-Finci najgora moguca opcija po nas.

Svejedno je ko će ''zauzeti poziciju pregovarača''. Bitno je samo učiniti sve da se na tom mjestu više nikad ne nađe SDP. To je sva pamet.
Bodkin

#34863 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bodkin »

miki.ba wrote:
VjecitiStudent wrote:
Meni se cini da nije...
gdje bolan nije lose, jesi radio nekad u firmi koja pokusava da prodje na tenderu? sve i jedan je namjesten, a ove zalbe su im bila prepreka jer su firme koju u realno imale bolje ponude obarale tendere redovno zalbama. sad se nece niko zaliti i oni ce moci svojim jaranima namjestati tendere...fuj!!
Danguba

#34864 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Danguba »

Dodik i Čović su ponovili da postoji saglasnost dvaju stranaka po bitnim pitanjima u BiH.
:-) :-)

jeste se njima tesko dogovoriti.
Dodik-Čović: Nastavlja se rad Vijeća ministara, ali i razgovori stranaka

Vijeća ministara BiH će nastaviti da radi, ali se nastavljaju i razgovori stranaka o rješenju za implemetaciju presude "Sejdić-Finci“ i ona stranka koja bude na tragu tog rješenja koje zagovaramo, bit će prihvatljiv partner u vlasti, rekli su danas predsjednici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik i lider Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović.

Dodik je dodao da u ovom trenutku niko ne može reći da li će SDPBiH ostati u "šestorki“ ili da li će SDA ući u vlast.

Naglasio je da su otvoreni da razgovaraju sa svima koji su spremni da ispoštuju princip, da jedna narod neće birati političke predstavnike drugom i onaj ko to prihvati, bit će njihov partner u vlasti.

Promjena stavova kod Bošnjaka

Kazao je da se predugo stoji na pitanju presude "Sejdić-Finci“ te da je do promjene u stavovima dogovorenim u Briselu došlo kod bošnjačke političke strukture.

I Čović je potvrdio da se sinoć sastao s liderom SDA Sulejmanom Tihićem, te da će ona stranka koja u skladu s ranijim dogovorima prihvati rješenje za implemetaciju presude "Sejdić-Finci“ biti prihvatljiv partner u vlasti.

"Pokušavamo naći partnera kod Bošnjaka, koji je spreman naći rješenja za tu odluku Suda u Strazburu, na tragu ranije potpisanog dokumenta i principa i načela koji su dogovoreni i manje ili više usaglašeni u Briselu", precizirao je Čović na zajedničkoj konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Nada se da će do toga doći kako bi se najesen u Parlamentu BiH mogle donijeti neophodne odluke i pitanje "Sejdić-Finci“ skinuli s dnevnog reda.

"Od toga i zavisi dinamika naših odnosa s partnerima u FBiH, s obzirom da većina stvari u FBiH danas ne funkcionira pa se nastoji osigurati normalan rad bar u Vijeću ministara BiH", kazao je Čović.

Razgovarat će, kaže, i narednih dva mjeseca sa svim strankama o mogućem rješenju kako bi se napravio iskorak, budući da je izgubljeno jako puno vremena.

Dodik i Čović su ponovili da postoji saglasnost dvaju stranaka po bitnim pitanjima u BiH.

Čović: Četiri teritorijalne jedinice

Bilo je riječi i o drugim pitanjima vezanim za rad institucija BiH, a Dodik tvrdi da su Srbi i Hrvati imali problema 6. juna, dok su Bošnjaci "mogli slobodno da se šeću“, ali su određeni razgovori omogućili da se ponovo radi u bh. institucijama. Ukoliko se takva situacija ponovi, uvjerava, RS će razmisliti o daljem učešću, jer ne želi da rade pod pritiskom.

Čović je ponovio je stav da bi BiH trebalo reorganizirati na način da postoje četiri federalne, odnosno teritorijalne jedinice ili entiteta. On je rekao da je i predsjednik Hrvatske Ivo Josipović jučer u Brčkom ponovio da se ne žele miješati u unutrašnje odnose u BiH već će podržati unutrašnji bh. dogovor.

Ističući da legitimni i legalni predstavnici svakog naroda moraju biti u vlasti, on je dodao da tu ne može biti.

Također, dodaje da nije prihvatljivo i nametnuto rješenje o predsjedniku FBiH odlukom OHR-a.

"To su stvari koje ne možemo toleritati i to su ljudi bez autoriteta", kazao je on i dodao da niko u FBiH nije profitirao od tih rješenja.

Na Čovićevu konstataciju o četiri teritorijalne jedinice u BiH reagirao je i Dodik koji je dodao da je sasvim jasno da je RS "jedna nedirnuta teritorijalna jedinica“.

Izvor: FENA
same nebuloze...
jos samo da nadju nekoga sa bosnjacke strane ko ce im zelje ispuniti :-) ali mrka kapa.
probao suljo, razvalio ga hare. probao zlaja al'mu neda suljo...rahat patnja do izbora.

p.s. sejdic-finci nije pitanje rjesavanja statusa hrvata u federaciji. to kada covic shvati naci ce se i rjesenje.
O'zone
Globalni moderator

#34865 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by O'zone »

Bodkin wrote:
miki.ba wrote:
VjecitiStudent wrote:
Meni se cini da nije...
gdje bolan nije lose, jesi radio nekad u firmi koja pokusava da prodje na tenderu? sve i jedan je namjesten, a ove zalbe su im bila prepreka jer su firme koju u realno imale bolje ponude obarale tendere redovno zalbama. sad se nece niko zaliti i oni ce moci svojim jaranima namjestati tendere...fuj!!
Nije se problem žaliti to možeš uraditi samo što ćeš morati odvojiti finu sumu novca od svojih obrtnih sredstava i zalediti ih u KRŽ-u dok se žalba ne riješi.

To nije toliki problem ako se žalba riješi pozitivno vratit će ti uplaćeni novac međutim ko garantuje da neko neće nazvati nekoga i tražiti da se ta i ta žalba proglasi neutemeljenom zbog inih razloga tada gubiš sredstva koja si uplatio.

Ovim zakonom se dosta olakšavaju stvari javnim institucijama koje nabavljaju materijale ili izvršavaju radove putem tendera jer se u prošlosti moglo otezati žalbama skoro pa u nedogled i time praviti blokadu. Sad će to biti prilično teško, ali sa druge strane puno će biti više namještenih tendera jer će se manje firmi odlučivati na žalbe iz straha od gubljenja sredstava.
miki.ba

#34866 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by miki.ba »

Banksy wrote:
miki.ba wrote:Dobro :) tebi je znaci najbolja varijanta da SDA sada zauzme poziciju pregovaraca po pitanju odluke Sejdic-Finci, ili mi nako bezveze kontriraš?
Ne.
Samo faktima, iz kojih se vidi da je SDP bio spreman hladno i brutalno prodati i državu i rođenu majku, sve ne bi li šefu podebljali novčanik, pobijam tvoju tezu iznesenu iznad:

mislim da je SDA kao strana u pregovorima po pitanju odluke Sejdic-Finci najgora moguca opcija po nas.

Svejedno je ko će ''zauzeti poziciju pregovarača''. Bitno je samo učiniti sve da se na tom mjestu više nikad ne nađe SDP. To je sva pamet.
To je i dalje moje mišljenje, SDA je po meni odavno najgora opcija, Tihicu i Bakiru i dalje najmanje vjerujem i strah me je vidjeti ih za pregovarackim stolom po pitanju bilo cega, jednostavno je tako, nešto kao urođeni strah.
SDP radi loše svoj posao ali su bar zablokirali kako treba, ovi ni to nisu bili u stanju napraviti.
Banksy

#34867 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Banksy »

miki.ba wrote:
SDP radi loše svoj posao ali su bar zablokirali kako treba, ovi ni to nisu bili u stanju napraviti.
Moram te podsjetiti da je u stvari sve zablokirala SDA ... :mrgreen:
Bodkin

#34868 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bodkin »

O'zone wrote:
Nije se problem žaliti to možeš uraditi samo što ćeš morati odvojiti finu sumu novca od svojih obrtnih sredstava i zalediti ih u KRŽ-u dok se žalba ne riješi.

To nije toliki problem ako se žalba riješi pozitivno vratit će ti uplaćeni novac međutim ko garantuje da neko neće nazvati nekoga i tražiti da se ta i ta žalba proglasi neutemeljenom zbog inih razloga tada gubiš sredstva koja si uplatio.

Ovim zakonom se dosta olakšavaju stvari javnim institucijama koje nabavljaju materijale ili izvršavaju radove putem tendera jer se u prošlosti moglo otezati žalbama skoro pa u nedogled i time praviti blokadu. Sad će to biti prilično teško, ali sa druge strane puno će biti više namještenih tendera jer će se manje firmi odlučivati na žalbe iz straha od gubljenja sredstava.
pa o tome i govorim. odgovorno tvrdim da je daleko vise bilo osnovanih zalbi nego neosnovanih na tenderima. sad to sve pada u vodu i tek sad ce moci kontrolisati tendere i namjestati svojim jaranima. pored toga ce imati jos manje uspjesnih firmi koje nece ovisiti o majmunima na vlasti. potez koji ima poprilicne posljedice.
VjecitiStudent

#34869 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by VjecitiStudent »

Bodkin wrote: pa o tome i govorim. odgovorno tvrdim da je daleko vise bilo osnovanih zalbi nego neosnovanih na tenderima. sad to sve pada u vodu i tek sad ce moci kontrolisati tendere i namjestati svojim jaranima. pored toga ce imati jos manje uspjesnih firmi koje nece ovisiti o majmunima na vlasti. potez koji ima poprilicne posljedice.
Potez čiji je glavni cilj potpuno preusmjeravanje javnog novca u stranačke džepove.
Bodkin

#34870 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bodkin »

VjecitiStudent wrote:
Bodkin wrote: pa o tome i govorim. odgovorno tvrdim da je daleko vise bilo osnovanih zalbi nego neosnovanih na tenderima. sad to sve pada u vodu i tek sad ce moci kontrolisati tendere i namjestati svojim jaranima. pored toga ce imati jos manje uspjesnih firmi koje nece ovisiti o majmunima na vlasti. potez koji ima poprilicne posljedice.
Potez čiji je glavni cilj potpuno preusmjeravanje javnog novca u stranačke džepove.
to je to
plus sto ce sad porasti tarifa za prolazak na tenderu
Last edited by Bodkin on 10/07/2013 15:00, edited 1 time in total.
miki.ba

#34871 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by miki.ba »

Bodkin wrote:
miki.ba wrote:
VjecitiStudent wrote:
Meni se cini da nije...
A do sada nisu mogli, do sada bili pošteni?
Bodkin

#34872 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bodkin »

miki.ba wrote:
do sada si se mogao zaliti do besvijesti i tako obarati teder i odlagati realizaciju. sad toga vise nece biti
VjecitiStudent

#34873 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by VjecitiStudent »

Bodkin wrote:
miki.ba wrote:
do sada si se mogao zaliti do besvijesti i tako obarati teder i odlagati realizaciju. sad toga vise nece biti
miki.ba

#34874 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by miki.ba »

Bodkin wrote:
miki.ba wrote:
I to je dobro?
miki.ba

#34875 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by miki.ba »

VjecitiStudent wrote:
Bodkin wrote:
miki.ba wrote:
Kad vec barataš podatcima, koliko je bilo žalbi ukupno?
Locked