Sirija

Locked
Challenger__

#34851 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Intenzivni sukobi u Zoru:
Renewed clashes between #SAA and #IslamicState in #DeirEzzor Airport surroundings amid heavy artillery shelling . #Syria
Peto Lucem
Kikibombona

#34852 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Maystor wrote: Potpirivanje vatre na BI dolazi od cionista, njihov je projekat razbiti sve veće države i stvoriti haos u kojem će oni izaći kao gospodari regije.
Ja sam apsolutno protiv stvaranja nacionalne države Kurda otimanjem teritorije od nekoliko država.
Vidi....

Nebitno je sta mislimo i zelimo ja i ti.

Kurdi ne podnose susjede jer su im svi radili i rade o glavi. Kurdistan, nezavisan Kurdistan je pitanje opstanka i prosperiteta kurdskog naroda. Ako uspiju, konacno se mogu razvijati kao nacija, konacno mogu krenuti naprijed. Sada su u Iraku dobili malo i napravili puno, za veoma kratko vrijeme. Sta ce tek napraviti ako dobiju drzavu.

Pogledaj slike Erbila

http://www.erbilbooking.com/images/slid ... -Erbil.jpg
Image
http://www.promim.com/uploads/images/er ... bil-02.jpg
http://store1.up-00.com/Mar12/NfN59014.jpg
http://bot.krg.org/sites/default/files/ ... 0erbil.jpg

Erbil je jedno ogromno gradiliste

A evo na sta lici Kirkuk, koji je do nedavno bio pod kontrolom Bagdada

http://farm4.static.flickr.com/3234/312 ... 97af_b.jpg
http://www.rnw.nl/data/files/imagecache ... uk-650.jpg
http://kirkuknow.com/english/wp-content ... k-Now2.jpg

Mosul

http://www.nspm.rs/images/stories/2-Tes ... 0mosul.jpg
https://encrypted-tbn1.gstatic.com/imag ... GRxCJjAHb4
http://www.traveldailynews.com/uploads/images/MOSUL.jpg
http://www.borgenmagazine.com/wp-conten ... l_iraq.jpg

Dakle, rupetine!

Oba grada trebaju uci u sastav Kurdistana! Kirkuk vec jeste, a nadam se da ce i Mosul. Vidim da Kurdi imaju pretenzije da si uzmu i ovaj grad.

Dakle, napreduju, grade, obrazuju se, jacaju vojsku, jacaju u svakom pogledu..... Pesmerge iako juce nastale pokazale su se 100 puta bolje od nesposobne iracke i sirijske vojske itd.

Kurdsko drustvo je pluralno, sekularno. Ima trzavica i sukobljavanja oko ideoloskih razlika, ali im ovaj aktuelni sukob jako pomaze u prevazilazenju razlika. Daleko najnormalniji narod na BI.

Alernativa Kurdistanu je nova ubistva, ugnjetavanje, progon, sputavanje...... Kurdi zapravo nemaju alternativu, moraju cim prije pronaci model zastite od povampirenih susjeda.
Klavikula

#34853 Re: Sirija

Post by Klavikula »

Kikibombona wrote:SAA u Haski se treba treba rasformirati!

Ako je ikako moguce, trebaju se prebaciti u Zor ili preci u YPG.
naravno da ne treba. niti politicki niti vojno ne bi bilo opravdano.

ovo nije prvi ovakav incident. malo se puskaraju pa se smire tenzije. nista strasno. i jedni i drugi trebaju biti pragmaticni. imaju preca posla nego medjusobno ratovati :thumbup:
jastuk1

#34854 Re: Sirija

Post by jastuk1 »

Challenger__ wrote:
Kikibombona wrote:ISIL napada zestoko u Kobaniju. Pisao sam ranije da su iz Manbija dovukli velika pojacanja. Napadaju iz vise pravaca, tuku iz svega i svacega, pokusavaju probiti kurdske linije samoubilackim napadima. Ne odustaju....

Nevjerovatno kakvo se zlo srucilo na ovaj grad i kurdski narod. Nije se lako braniti protiv fanatika koji napadaju kao drogirani, raznose se, rezu glave....

Al prezivit ce Kobani, istjerat ce posast iz grada.
Eto, sad taj momenat uporedi sa Hasakom. Trebaju li napadati ranjenu Siriju i protjerivati ili potčinjavati Arape i Asirce?? Ako žele dobro sebi, naravno da ne.

____
Nažalost, izgleda da se nakon nekoliko godina stanje može "smiriti" jedino nakon što jači izvrši počinjavanje slabijeg, odnosno samo nakon što teritorija postane mono-etnička. Sve je ostalo samo tavorenje. To je realnost na svim dijelovima Sirije.

I ovo sad za Kobani... jel u tom gradu nakon ovih sukoba i zračnih udara uopšte ostao kamen na kamenu? Mislim da Kobani kao grad osuđen da nema stanovnika ma ko ga u budućnosti bude držao. Ko bi se usudio raditi rebuilding i kojim parama uostalom.... Zbog ovoga što je bilo u Kobaniju, mnogi Kurdi će MOŽDA razmišljati - sad kad je Kobani ruševina - e onda Hasaka mora biti naša!
Kikibombona

#34855 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

jastuk1 wrote:
Nažalost, izgleda da se nakon nekoliko godina stanje može "smiriti" jedino nakon što jači izvrši počinjavanje slabijeg, odnosno samo nakon što teritorija postane mono-etnička. Sve je ostalo samo tavorenje. To je realnost na svim dijelovima Sirije.

I ovo sad za Kobani... jel u tom gradu nakon ovih sukoba i zračnih udara uopšte ostao kamen na kamenu? Mislim da Kobani kao grad osuđen da nema stanovnika ma ko ga u budućnosti bude držao. Ko bi se usudio raditi rebuilding i kojim parama uostalom.... Zbog ovoga što je bilo u Kobaniju, mnogi Kurdi će MOŽDA razmišljati - sad kad je Kobani ruševina - e onda Hasaka mora biti naša!
Grad je sravnjen sa zemljom i pitanje je sta se tu moze obnoviti. Vjerovatno se velika vecina gradjevina mora rusiti.

Al Kobani je mali gradic od ogromne vaznosti za Kurde. Naci ce se pare vec..... Nema sumnje da ce se grad obnoviti i nakon sukoba biti jos jaci i veci nego je bio. Sada ima i simbolicku vrijednost. To je kurdski Staljingrad.

I da.... Ako su napravili novi veliki Erbil, vala mogu i novi mali Kobani. :thumbup:
Co0l

#34856 Re: Sirija

Post by Co0l »

Kurdi su super i cool kad se bore protiv ISIL-a,cim otjeraju Asadovce sa jedne kontrolne tacke treba ih sve pobiti.Logika onih koji opravdavaju masakriranje zena i djece barel bombama.
Kurdi su cionisticki igraci koji na mig svojih gospodara zabijaju noz u ledja Asadu poznatijem kao Humanitarac.Logika.

Kiki evoluirao u zagovaraca podjele Sirije.Koje ce stavove sutra da promovise jos je rano za reci. :D

Nastavite da pratite nas program,javicemo se se kasnije sa novim aktuelnostima :izet:
Kikibombona

#34857 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Co0l wrote:Kurdi su super i cool kad se bore protiv ISIL-a,cim otjeraju Asadovce sa jedne kontrolne tacke treba ih sve pobiti.Logika onih koji opravdavaju masakriranje zena i djece barel bombama.
Kurdi su cionisticki igraci koji na mig svojih gospodara zabijaju noz u ledja Asadu poznatijem kao Humanitarac.Logika.

Kiki evoluirao u zagovaraca podjele Sirije.Koje ce stavove sutra da promovise jos je rano za reci. :D

Nastavite da pratite nas program,javicemo se se kasnije sa novim aktuelnostima :izet:
A jesam to nekada zagovarao ostanak Kurda u Siriji? :?

Ti ne mozes da ne lupis s vremena na vrijeme.....
jastuk1

#34858 Re: Sirija

Post by jastuk1 »

Kikibombona wrote:[

Oba grada trebaju uci u sastav Kurdistana! Kirkuk vec jeste, a nadam se da ce i Mosul. Vidim da Kurdi imaju pretenzije da si uzmu i ovaj grad.
Koja naivna megalomanija, ili možda cinična arogancija, ybt. :roll:

Dugoročno, super za Arape ako Kurdi uzmu Mosul. Arapi imaju TFR najmanje duplo veći od njih u Iraku već 30 godina i ima da im preplave i sam Irbil za 10-tak godina. Kurdi to znaju i zato sve i da hoćeeee neće htjeti Mosul.

Svakako mislim da su mnogi Arapi iz Irbila morali da napuste Irbil samo što se o tome ništa ili jako malo javlja jer se kosi sa planovima kontrole kapitala lihvaro-cionista.
Klavikula

#34859 Re: Sirija

Post by Klavikula »

i jos nesto u vezi sukoba u Hasaki, nemojte da vas zavara trenutni odnos snaga. trenutni ne mora nuzno biti jednak buducem. SAA je daleko organizovanija i ima daleko vece kapacitete od YPG. uz sve simpatije prema YPG, oni trebaju paziti sta i kako rade, jer bi ih neki dugorocniji sukob sa SAA mogao itekako kostati. za svoje dobro, ne trebaju traziti djavola.

kao sto sam vec rekao, i jedni i drugi imaju preca posla nego se medjusobno tuci.
Challenger__

#34860 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

jastuk1 wrote:Nažalost, izgleda da se nakon nekoliko godina stanje može "smiriti" jedino nakon što jači izvrši počinjavanje slabijeg, odnosno samo nakon što teritorija postane mono-etnička. Sve je ostalo samo tavorenje. To je realnost na svim dijelovima Sirije.
Još uvijek nije, tamo gdje vlada kontroliše stvar.

Image

Forsiranje monoetničnosti i monokonfesionalizma u srcu Sirije je put do nestanka svih. Mislim da monoetničnost nije rješenje za Hasaku, a ako se bude na tome insistiralo, Kurdi će ostati bez pola provincije na kraju balade...

____

Gdje si Jastuk, druže moj, jesi li mi dobar??
Co0l

#34861 Re: Sirija

Post by Co0l »

Kikibombona wrote:
Co0l wrote:Kurdi su super i cool kad se bore protiv ISIL-a,cim otjeraju Asadovce sa jedne kontrolne tacke treba ih sve pobiti.Logika onih koji opravdavaju masakriranje zena i djece barel bombama.

A jesam to nekada zagovarao ostanak Kurda u Siriji? :?

Ti ne mozes da ne lupis s vremena na vrijeme.....
Koliko znam nisi zagovarao podjelu Sirije ili si barem te svoje cionisticke :D stavove dobro kamuflirao :D
A ne moras ti zagovarat ostanak Kurda u Siriji,cim zapuca oni sami idu iz Sirije.U Tursku na primjer :lol:
Kikibombona

#34862 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Co0l wrote:Kurdi su cionisticki igraci koji na mig svojih gospodara zabijaju noz u ledja Asadu poznatijem kao Humanitarac.Logika.
Kurdima Izrael nista lose nije napravio, naprotiv.

Image

http://rudaw.net/english/kurdistan/03072014

Procitaj clanak i komentare posjetioca ovog najjaceg medija irackog Kurdistana. Dominantna vecina gaji simpatije prema Izraelu.

Otvori temu o bilo kojoj arapskoj frakciji, o Turskoj i Iranu, vidjet ces samo prezir.

Nije ni cudo. Sludili su ih totalno, isto kao Izrael Palestince.
Co0l

#34863 Re: Sirija

Post by Co0l »

'ta ce im lose napravit kad znaju da im nikad ne mogu bit prijetnja,sve i da hoce.
Kikibombona

#34864 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

jastuk1 wrote:
Kikibombona wrote:[

Koja naivna megalomanija, ili možda cinična arogancija, ybt. :roll:

Dugoročno, super za Arape ako Kurdi uzmu Mosul. Arapi imaju TFR najmanje duplo veći od njih u Iraku već 30 godina i ima da im preplave i sam Irbil za 10-tak godina. Kurdi to znaju i zato sve i da hoćeeee neće htjeti Mosul.

Svakako mislim da su mnogi Arapi iz Irbila morali da napuste Irbil samo što se o tome ništa ili jako malo javlja jer se kosi sa planovima kontrole kapitala lihvaro-cionista.
Samo prenosim ono sto Kurdi pisu na portalima..... Velika vecina ocekuje od Barzanija da uzme Mosul.

Vidjet cemo sta ce biti i kakvi su im planovi.....
Kikibombona

#34865 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Co0l wrote:Koliko znam nisi zagovarao podjelu Sirije ili si barem te svoje cionisticke :D stavove dobro kamuflirao :D
A ne moras ti zagovarat ostanak Kurda u Siriji,cim zapuca oni sami idu iz Sirije.U Tursku na primjer :lol:
Zagovarao sam odvajanja iskljucivo sjevernog dijela Sirije ili u najgorem slucaju autonomiju.

Ostatak Sirije moze opstati kao cjelina.....

Mada, najbolje bi bilo da Arapi i te drzave BI ponovo sazovu konkurenciju i crtaju neke nove granice. Ove britanskog-francuske su izvor sukoba i nestabilnosti oduvijek i zauvijek.
jastuk1

#34866 Re: Sirija

Post by jastuk1 »

Kikibombona wrote:
Co0l wrote:Kurdi su cionisticki igraci koji na mig svojih gospodara zabijaju noz u ledja Asadu poznatijem kao Humanitarac.Logika.
Kurdima Izrael nista lose nije napravio, naprotiv.

Image

http://rudaw.net/english/kurdistan/03072014

Procitaj clanak i komentare posjetioca ovog najjaceg medija irackog Kurdistana. Dominantna vecina gaji simpatije prema Izraelu.

Otvori temu o bilo kojoj arapskoj frakciji, o Turskoj i Iranu, vidjet ces samo prezir.

Nije ni cudo. Sludili su ih totalno, isto kao Izrael Palestince.
Zato će ih cionisti i natjerati i nasalacati na megalomaniju koja će im se samo obiti o glavu. Cionsti su prijatelji samo sebi - to je valjda svima jasno.

Čeli, slažem se, samo nažalost mislim da se granica povrata u suživot dole prešla i da je sada na sceni samo debelo razgraničavanje i utvrđivanje granica odnosno torova.

Nisam se javljao na temi jer nisam imao ništa novo za reći. Vidim Kikijeva ljubav prema jednima i prezir prema drugima ne patiše... Štoli? :lol: Crno-bijeli svijet...
Co0l

#34867 Re: Sirija

Post by Co0l »

Kikibombona wrote:
Co0l wrote:Koliko znam nisi zagovarao podjelu Sirije ili si barem te svoje cionisticke :D stavove dobro kamuflirao :D
Zagovarao sam odvajanja iskljucivo sjevernog dijela Sirije ili u najgorem slucaju autonomiju.

Ostatak Sirije moze opstati kao cjelina.....

Mada, najbolje bi bilo da Arapi i te drzave BI ponovo sazovu konkurenciju i crtaju neke nove granice. Ove britanskog-francuske su izvor sukoba i nestabilnosti oduvijek i zauvijek.
Da,da,da,ovako nesto:

Image

:D
jastuk1

#34868 Re: Sirija

Post by jastuk1 »

Da, čuveni planovi. Kakve li karte sada prave za Rusiju da mi je znat.... (retoričko) A za ovako nešto Turska bi prvo morala ili izaći ili biti istjerana iz NATA, što bi imalo danje nesagledive posljedice po razne granice.
Kikibombona

#34869 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Civili iz I. Gute koja je pod kontrolom Islamskog fronta se probili do polozaja SAA

Image

Image

Image

Image
Kikibombona

#34870 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Hej Jastuk, znas kako Kurdi nazivaju Turke?

Mongoli! :mrgreen:

Nisam to znao...
Challenger__

#34871 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

jastuk1 wrote:Da, čuveni planovi. Kakve li karte sada prave za Rusiju da mi je znat.... (retoričko) A za ovako nešto Turska bi prvo morala ili izaći ili biti istjerana iz NATA, što bi imalo danje nesagledive posljedice po razne granice.
Imaju svakakve planove i ni jedan im ne uspijeva (retorički). Što se tiče Turske... Kod nje su sada ključevi planete. Kako će ih iskoristiti - vidjećemo.
Co0l

#34872 Re: Sirija

Post by Co0l »

Kikibombona wrote:Hej Jastuk, znas kako Kurdi nazivaju Turke?

Mongoli! :mrgreen:

Nisam to znao...
Kako Turci nazivaju Kurde?

Teroristi! :D
Challenger__

#34873 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Svoj fokus (BI, postsovjetski prostor, Kina i daleki istok) sam prebacio na Tursku. Ova situacija je naprosto nevjerovatna: sa jedne strane paktiraju sa najvećim ekstremistima (afera Al-Nusra) a sa druge strane im nova Istočna alijansa velkodušno predaje ključeve Evrope ohrabrujući ih da promjene stranu. Ponašaju se kao da su punopravna, predsjedavajuća članica Šangajske organizacije, a ne članica NATO. Veličanstvena, suluda pozicija, a za sve to su potrebna muda veličnine Istanbula ili kolosalno ludilo. Nevjerovatno. Mislim da je Tayip sada trn u oku mnogima i da mu vrebaju život.

Vidjećemo da li i do kada može nositi ovaj teret.
insomnia78

#34874 Re: Sirija

Post by insomnia78 »

:lol:
Challenger__ wrote:Svoj fokus (BI, postsovjetski prostor, Kina i daleki istok) sam prebacio na Tursku. Ova situacija je naprosto nevjerovatna: sa jedne strane paktiraju sa najvećim ekstremistima (afera Al-Nusra) a sa druge strane im nova Istočna alijansa velkodušno predaje ključeve Evrope ohrabrujući ih da promjene stranu. Ponašaju se kao da su punopravna, predsjedavajuća članica Šangajske organizacije, a ne članica NATO. Veličanstvena, suluda pozicija, a za sve to su potrebna muda veličnine Istanbula ili kolosalno ludilo. Nevjerovatno. Mislim da je Tayip sada trn u oku mnogima i da mu vrebaju život.

Vidjećemo da li i do kada može nositi ovaj teret.
Challenger__

#34875 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Šta je smiješno?
Locked