volta dzontra wrote:@banksy
Koliko "bolivia" pretjeruje toliko i ti uljepšavaš.....

Nema uljepšavanja, sve pobrojano su fakti: ''ugroženi Hrvat'' uhljebio se ni manje ni više nego u kabinetu predsj. Predsj. BiH, Slavo Kukić nije Hrvat već karijerni uvlakač, sarajevski Hrvati govore slobodno kako žele, nešto blažim hrvatskim jezikom zbog multikulturne sredine u kojoj su odrasli, KŠC je budžetska ustanova koju pohađaju djeca svih nacija i konfesija, SDP je nemoralno sklapao koalicije s HSP-om, nije to radilo ''Sarajevo'', a moje lično mišljenje je da je dobro što je Thompsonov koncert zabranjen. I gdje ti tu vidiš uljepšavanje?
Tačno je da je Sarajevo danas uglavnom jednonacionalna sredina - vidjeti popis članova kantonalnih upravnih i nadzornih odbora, ali također i sredina sve više zatvorena, konzervativna, klaustrofobična za sve one drugačije od prešutnog retrogradnog mainstreama, uz to samozadovoljna, letargična i zapuštena sredina.
Hrvata u Sarajevu ima manje jer ih je uvijek bilo manje, jer su nakon rata, kao i većina Bosanaca i Hercegovaca, išli tamo gdje je više novca i rada, pa su tako napuštajući Sarajevo češće odlazili u Njemačku i Austriju nego u Zagreb, recimo. Ugrozbe o kojoj ovaj iznad priča nije bilo, ali je bilo situacija u kojima su Bošnjaci nerado zapošljavali one druge, ali i situacija gdje su ovi drugi zbog ključa lakše od Bošnjaka dolazili do posla. Istina je da je nakon zadnjih ratova cijela bivša Jugoslavija ostala zatrovana nacionalizmom, negdje u manjoj negdje u većoj mjeri, ali ispostavljati Sarajevu neki posebno izražen šovinistički naboj ili konstruirati fantomske demonstracije netrpeljivosti, nije korektno jer to zaista nije tačno.
Ili kao odgovor, zamisli sad da krenemo nabrajati one Srbe povratnike u Liku što su ih poslijeratnih godina zatukli ''nepoznati počinitelji'', redovna fašistička skandiranja na hrvatskim stadionima, ugledne proustaške kolumniste, Thompsonove fašističke budnice, Mamićeve skandalozne šovinističko-huškačke ispade ili izjave dojučerašnjeg gradonačelnika drugog najvećeg hrvatskog grada koji kaže da ni mrtav ne bi prešao preko zeta Srbina.
Sarajevo je daleko od idealnog, ali nemoj da me ovakvi iznad propituju i uspostavljaju nam kriterije, molim te.
edit: A da sam znala da će završiti Blajburgom, ne bih mu ni odgovarala ...