https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /191016152
SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
- insaneinthebrain
- vjeshalica
#34802 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
šta nas je ovo snašlo u pm
- manijak1
#34803 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Nije jedini slučaj , u regionu skoro svaki mjesec ovako nešto nezamislivo se desi.
Ovo ne mogu shvatiti , teško je i za objasniti , pogotovo što je jedan od roditelja i saučesnik (većinom majke).
Horor baš.
Ovo ne mogu shvatiti , teško je i za objasniti , pogotovo što je jedan od roditelja i saučesnik (većinom majke).
Horor baš.
- holowey
#34804 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
primitivan, zaostao mentalitet... puci ce bruka ako svijet sazna da je kcerka trudna, pa se to krije da neko ne sazna...porodi se kuci da niko ne zna...da mala nije pocela krvariti vjerovatno bi se tesko saznalo da je ista bilo...
ne krivim djevojcicu, dijete je to, sumnjam da je svojevoljno krila trudnocu...mater joj je kriva da krivlja ne moze biti

ne krivim djevojcicu, dijete je to, sumnjam da je svojevoljno krila trudnocu...mater joj je kriva da krivlja ne moze biti
-
Sociolog
#34805 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Kako se stomak moze sakriti..tesko?

- seoBIH
#34806 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Itekako moguće. Nećeš mi vjerovati, tri sedmice prije poroda pio sam kafu kod komšinice. Niko osim nje nije znao da je trudna. Njen izgled nije odavao ništa neuobičajeno.Sociolog wrote:Kako se stomak moze sakriti..tesko?![]()
![]()
![]()
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#34807 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
pa na debelim drobuljama se ne primijeti basSociolog wrote:Kako se stomak moze sakriti..tesko?![]()
![]()
![]()
-
L u c i f e r
#34809 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
I ko mu dade dozvolu.Haris.ba wrote:Treba vidjeti koji mu je doktor dao ljekarsko za oružje.Tomahawk11 wrote:Pisalo je da je imao dva prijavljena, a ako su šta mutili vjerovatno i koji neprijavljen.Haris.ba wrote:Nelegalan pištolj je ubica imao?
Fino neko čeljade.
A meni ne dadose... :S
- vjeshalica
#34810 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
vala bas u maloljetnice da tako sakrije,nije nemohuce znam takvih primjera...ali ovo je po srijedi nesto drugo,tipicna zatucanost i ogranicenostseoBIH wrote:Itekako moguće. Nećeš mi vjerovati, tri sedmice prije poroda pio sam kafu kod komšinice. Niko osim nje nije znao da je trudna. Njen izgled nije odavao ništa neuobičajeno.Sociolog wrote:Kako se stomak moze sakriti..tesko?![]()
![]()
![]()
- seoBIH
#34811 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Eto forumski stručnjaci uvijek znaju sve, a informacija minimum. Ja dao primjer da je moguće, ti kažeš da je nemoguće 
Btw, komšinica nema vise od 50kg,do zadnjeg dana radila.
- vjeshalica
#34812 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Nisam ja rekla da je nemoguce procitaj opetseoBIH wrote:Eto forumski stručnjaci uvijek znaju sve, a informacija minimum. Ja dao primjer da je moguće, ti kažeš da je nemoguće
- seoBIH
#34813 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Moje izvinjenje. 
- Thorgerson
#34814 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Jel se u MUP ovima daju dozvole? Ko zna i to kako ide i kakve su procedure kod kojeg mup-a. Jer sam cuo npr da je u RS-u puno lakse dobiti dozvolu. MIslim ne izdaju se dozvole samo u Sarajevu. A siguran sam da je ovdje u Sarajevu najrigoroznija procedura. Kao i za sve ostalo. Jer samo se ovdje "igramo" drzave. Izadjes 40km van grada, divlji zapad/istok/jug/sjever.L u c i f e r wrote: I ko mu dade dozvolu.
- Thorgerson
#34815 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
A otkud ti znas da je to?vjeshalica wrote:vala bas u maloljetnice da tako sakrije,nije nemohuce znam takvih primjera...ali ovo je po srijedi nesto drugo,tipicna zatucanost i ogranicenost
Mozda su oboje psihicki bolesnici.
Ne bi bili ni prvi ni zadnji koji nisu adekvatno zbrinuti.
- vjeshalica
#34816 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Vala da izvines vazda kad se vako nesto desi javnost kaze mozda je bila bolesnaThorgerson wrote:A otkud ti znas da je to?vjeshalica wrote:vala bas u maloljetnice da tako sakrije,nije nemohuce znam takvih primjera...ali ovo je po srijedi nesto drugo,tipicna zatucanost i ogranicenost
Mozda su oboje psihicki bolesnici.
Ne bi bili ni prvi ni zadnji koji nisu adekvatno zbrinuti.
Ne zelim svadja ali ne slazem se sa tim jednostavno iz iskustva sa mentalitetom znam kako ljudi razmisljaju josnuvijek ko da je 2 vijek
- Matijevic_Vlado
- Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..
#34817 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /111010100
Da se i ova ne zaboravi.
Da se i ova ne zaboravi.
- vjeshalica
#34818 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Bila je i ona Mujic sto je ubila i bacila u kantu dijete u Vilsu,pa ona blesaca sto je bacila isto u smece mislim u Kralja Tomislava ulici pa ke nasao policajac zivo dijete itd...beze cemo voditi raspravu neko ce osuditi neko pravdati najbolje je nista ne komentarisatMatijevic_Vlado wrote:https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /111010100
Da se i ova ne zaboravi.
- uglavnomja
#34819 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
u svakom ovom navedenom slucaju, a i inace, u pitanju je valjda bezgresno zacece :
- ili je dijete bezgresno zaceto zrakom
- ili je davalac sperme bez ikakvog grijeha
vazda je mater kriva i jedina odgovrna, nikad otac, ni ne spominje se ... on je otefericio svojih 5 minuta, a nju ko hebe
neka bude trudna, osramocena
, odbacena, uskracena za normalno odrastanje, da se sama (sa svojom porodicom ako je normlana) brine o djetetu
vazda je mater kriva i jedina odgovrna, nikad otac, ni ne spominje se ... on je otefericio svojih 5 minuta, a nju ko hebe
- Xavier1
#34820 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Svako odgovara za svoje tijelo. Muskarac ne moze ostati trudan.uglavnomja wrote:u svakom ovom navedenom slucaju, a i inace, u pitanju je valjda bezgresno zacece :
vazda je mater kriva i jedina odgovrna, nikad otac, ni ne spominje se ... on je otefericio svojih 5 minuta, a nju ko hebeneka bude trudna, osramocena
, odbacena, uskracena za normalno odrastanje, da se sama (sa svojom porodicom ako je normlana) brine o djetetu
Mene zanima kolike kazne dobiju ove sto ubiju djecu?
- vjeshalica
#34821 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
nema krivice iskljucivo jedne strane osim u slucaju silovanjauglavnomja wrote:u svakom ovom navedenom slucaju, a i inace, u pitanju je valjda bezgresno zacece :
vazda je mater kriva i jedina odgovrna, nikad otac, ni ne spominje se ... on je otefericio svojih 5 minuta, a nju ko hebeneka bude trudna, osramocena
Svacija je ibaveza da brine o sebi i svom tijelu,a ikad napravis neke pogresne korake nema logike ubiti dijete i to jos sakriti
Hejjj ubiti pa sakriti
Seljacka
- vjeshalica
#34822 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Cedemorstvo povlastene su vadice se na sudu da su lude od porodjaja i dobiti nesto sitno imas KZ pa procitaj,2 godinice i vikendi kuci taman ludzakinjiXavier1 wrote:Svako odgovara za svoje tijelo. Muskarac ne moze ostati trudan.uglavnomja wrote:u svakom ovom navedenom slucaju, a i inace, u pitanju je valjda bezgresno zacece :
Mene zanima kolike kazne dobiju ove sto ubiju djecu?
-
L u c i f e r
#34823 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
IZDVOJENO.baThorgerson wrote:Jel se u MUP ovima daju dozvole? Ko zna i to kako ide i kakve su procedure kod kojeg mup-a. Jer sam cuo npr da je u RS-u puno lakse dobiti dozvolu. MIslim ne izdaju se dozvole samo u Sarajevu. A siguran sam da je ovdje u Sarajevu najrigoroznija procedura. Kao i za sve ostalo. Jer samo se ovdje "igramo" drzave. Izadjes 40km van grada, divlji zapad/istok/jug/sjever.L u c i f e r wrote: I ko mu dade dozvolu.
KAKO DO DOZVOLE ZA ORUŽJE U SARAJEVU: MUP KS kontra građana – nikom neće da izda dozvolu
IZDVOJENO.ba IZDVOJENO.ba
10 months ago
Narodna skupština RS
Da bi neko dobio dozvolu za oružje, mora donijeti, kako stoji u Zakonu, “potvrdu o položenom ispitu o raspolaganju tehničkim znanjima za pravilno rukovanje oružjem, koju izdaje sportska streljačka, odnosno druga organizacija ili ustanova koja ima registrirano sjedište na području Kantona Sarajevo i ispunjava propisane uvjete za provođenje obuke i posjeduje odobrenje nadležnog ministarstva”
U Kantonu Sarajevo 3. aprila 2018. godine počela je primjena novog Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije. Osnovni razlog za donošenje ovog zakona bio je usklađivanje s međunarodnim standardima, naročito u pogledu četiriju ključnih pitanja, i to definicije i kategorizacije oružja, izgleda isprava o oružju te kaznenih odredbi. Predlagač zakona bio je ministar unutrašnjih poslova Kantona Vedran Mulabdić.
Mnogi su tada ocijenili da je Zakon dobar, ali i više od pola godine nakon njegovog stupanja na snagu i dalje niko ne može dobiti dozvolu za nošenje i posjedovanje oružja. Razlog je upravo Zakon o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije, odnosno član 16., stav 1., tačka b. ovog zakona.
Naime, da bi neko dobio dozvolu za oružje, mora donijeti, kako stoji u Zakonu, “potvrdu o položenom ispitu o raspolaganju tehničkim znanjima za pravilno rukovanje oružjem, koju izdaje sportska streljačka, odnosno druga organizacija ili ustanova koja ima registrirano sjedište na području Kantona Sarajevo i ispunjava propisane uvjete za provođenje obuke i posjeduje odobrenje nadležnog ministarstva”.
Ispostavilo se da niko u Kantonu Sarajevo nema odobrenje za provođenje obuke za rukovanje oružjem.
MINISTAR NIJE U TOKU
Iz razgovora s jednim lovcem, koji nije želio da navedemo njegovo ime, saznali smo da čak i ako neko već posjeduje oružje, ako želi nabaviti novo, ne može dobiti dozvolu dok ne donese potvrdu koju trenutno niko u Kantonu ne može izdati. Prema njegovim informacijama, na čekanju je više od hiljadu zahtjeva za dozvole u MUP-u, a ljudi su uložili i po nekoliko hiljada maraka za njegovu kupovinu.
Ministar Mulabdić kratko nam je kazao da nije u toku. “Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo prebacilo je provođenje Zakona na Upravu policije, tako da oni znaju šta se dešava u vezi s tim”, rekao je Mulabdić.
U Upravi policije rekli su nam da nije tačan podatak o hiljadu zahtjeva, nego da Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo ima 240 neriješenih predmeta. No, navedena zakonska odredba nije u nadležnosti Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, tj. potvrdu ne izdaju nadležne organizacione jedinice Uprave policije.
Dakle, izdavanje potvrda o završenoj obuci za rukovanje oružjem nije u nadležnosti ni Ministarstva unutrašnjih poslova, a ni u nadležnosti Uprave policije, jer u Zakonu stoji da potvrde izdaju sportski streljački klubovi i druge organizacije.
No, da bi sportski streljački klubovi i “druge organizacije”, koje god one bile, izdali nekome potvrdu, odnosno da bi potvrda bila važeća, klubovi moraju za tu djelatnost biti registrirani u MUP-u.
Almir Kovačević, predsjednik Kluba za praktično streljaštvo i taktički trening “Point” Sarajevo, jedini je sagovornik koji je upućen u problem izdavanja potvrda. Kako nam je objasnio, pravilnici koji prate novi Zakon usvojeni su tek u septembru 2018. godine. Tek tada je omogućeno klubovima sportskog streljaštva da se registriraju za obavljanje poslova obuke rukovanja oružjem i izdavanja potvrda o završenoj obuci, čime bi se otklonila prepreka za izdavanje dozvola za oružje.
Kako je istaknuo, klub “Point” ušao je, kao i brojni drugi klubovi, u proceduru registracije, ali ona još nije završena. Istina, još nijedan klub nije uspio završiti registraciju jer, kako je objasnio Kovačević, “milion je nekakvih uvjeta i papira koje treba ispuniti i dostaviti da bi se klub registrirao za obavljanje obuke i izdavanje potvrda”.
KAZNE ZA ZDRAVSTVENE USTANOVE
Osim odredbe o potvrdama, zbog koje je nemoguće izdati dozvole, u novi Zakon uvedene su odredbe usklađene s međunarodnim standardima, a odnose se na kategorizaciju oružja, i to na kategorije A, B, C i D. Kategorija A podrazumijeva zabranjeno oružje, kategorija B oružje za koje je potrebno prethodno odobrenje, kategorija C oružje za koje je potrebna prijava nadležnom organu, a oružje kategorije D svrstava se u dozvoljeno oružje za koje nije potrebno odobrenje niti prijava nadležnom organu.
Kao jedan od općih uvjeta za izdavanje odobrenja za nabavljanje oružja za fizička lica propisana je minimalna starosna dob od 21 godine. Odobrenje za nabavljanje oružja može se dati i fizičkom licu s navršenih 18 godina ako je drugim zakonom ili aktom ovlašteno za nabavljanje i držanje oružja, ako je član sportske streljačke organizacije koji se aktivno takmiči u streljaštvu ili ako ima položen lovački ispit.
Kao posebni uvjeti za izdavanje odobrenja za nabavljanje oružja propisani su zdravstvena sposobnost za držanje i nošenje oružja i raspolaganje tehničkim znanjem za pravilno rukovanje oružjem, te poznavanje propisa koji se odnose na držanje i nošenje oružja. Postupak za utvrđivanje općih i posebnih uvjeta neće se provoditi za podnosioca zahtjeva koji već ima važeći oružani list. No, nadležne policijske uprave imaju ovlaštenja da u svako doba mogu vršiti provjere ispunjavanja općih i posebnih uvjeta.
Odredbama novog Zakona data je obaveza zdravstvenoj ustanovi i svakoj osobi koja ima saznanja o promjeni zdravstvenog stanja osobe koja posjeduje oružje, a koje može utjecati na sposobnost za držanje i nošenje oružja, da su dužni odmah po saznanju za takvu promjenu obavijestiti nadležnu policijsku upravu ili najbližu policijsku stanicu. U skladu s tim, navedene su i odredbe o upućivanju na vanredni zdravstveni pregled, o rokovima i o troškovima. Zdravstvene ustanove koje imaju saznanja o promjeni zdravstvenog stanja osobe koja posjeduje oružje, i to takvoj da može utjecati na sposobnost za držanje i nošenje oružja, a o tome ne obavijeste nadležnu policijsku upravu ili najbližu policijsku stanicu, bit će kažnjene novčanom kaznom u iznosu od 10.000 do 15.000 KM.
Osobe koje posjeduju oružje kategorije B, a nemaju isprave o oružju i nisu ga prema ranije važećim propisima registrirali, bez obaveze dokazivanja porijekla oružja, dužni su najkasnije do 31. decembra 2018. godine podnijeti zahtjev za izdavanje isprave o oružju. Ako podnosilac zahtjeva ne ispunjava uvjete propisane Zakonom, ili se oružje potražuje od nadležnih organa, ili je već registrirano, ono neće biti legalizirano.
Novim Zakonom regulirana su i pitanja nabavke i držanja starog oružja, sakupljanja starog oružja, kao i kolekcionarstva. STAV
Categories: Društvo, PRIJETNJA DANA
Tags: Almir Kovačević, oružje, Vedran Mulabdić
Leave a Comment
IZDVOJENO.ba
Back to top
- thekupus
#34824 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Dabogda nikome ne dali dozvolu. Jebem ti oruzje i onog ko se pali na ubijanje zivotinja.
-
L u c i f e r
#34825 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Mljac mljac