Novogradnja u Sarajevu?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3476 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Truba »

imim wrote:
DoradO wrote:
Vise me sekira 10 stanova na spratu i kako ce to izgledat kad svi krenemo ujutro na posao...
Ne sekiraj se, nigdje živa roba ujutro. Ovdje svi kupili stanove a niko ne radi :D
Uživo iz objekta D :)
gadno je to s liftom...zivio sam u hrasnom na 7. spratu sa 6 stanova

bome cesto sam morao pjehe kad se naredaju ljudi nikad doc lift...
DoradO

#3477 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by DoradO »

imim wrote:
DoradO wrote:
Vise me sekira 10 stanova na spratu i kako ce to izgledat kad svi krenemo ujutro na posao...
Ne sekiraj se, nigdje živa roba ujutro. Ovdje svi kupili stanove a niko ne radi :D

ma ja, pa ne krecu svi u isto vrijeme, nisu svi stanovi uvijek useljeni jer ih je vec dosta na izdavanju cak i i neki izdaju jednokratno itd itd ...ima valjda i penzionera :D mada se oni aktiviraju bas oko pola 8 :D

kakvo je grijanje zivota ti :-D
imim

#3478 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by imim »

DoradO wrote:
imim wrote:
DoradO wrote:

ma ja, pa ne krecu svi u isto vrijeme, nisu svi stanovi uvijek useljeni jer ih je vec dosta na izdavanju cak i i neki izdaju jednokratno itd itd ...ima valjda i penzionera :D mada se oni aktiviraju bas oko pola 8 :D

kakvo je grijanje zivota ti :-D
vako :thumbup:
MrShadow

#3479 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by MrShadow »

Koliko realno vrijedi ponuditi vlasniku stana za stan u Nahorevskoj/Pionirska dolina ?
Covjek trazi 2750 Km/m2 za 68m2 sto je po meni van pameti. Znam da su prije 5,6 godina kada su se te zgrade napravile stanovi kostali po 3000 m2, ali za 2750 sada moze se dobiti novogradnja na puno atraktivnijim lokacijama.
Kona__

#3480 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Kona__ »

Mr.Shadow cca 2.400,00 KM, ta novogradnja je izvođača navodno koštala 1.900,00 KM po m2.
MrShadow

#3481 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by MrShadow »

Bem ga, meni je i to puno za stan na onoj lokaciji, pa nije to nikakva elitna zgrada, time vise sto bih morao renovirati kupatilo, ispucale zidove i jos par gluposti jer se stan vec 5 godina aktivno koristi. Po meni nekako 2100 plafon djeluje.
Kona__

#3482 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Kona__ »

MrShadow wrote:Bem ga, meni je i to puno za stan na onoj lokaciji, pa nije to nikakva elitna zgrada, time vise sto bih morao renovirati kupatilo, ispucale zidove i jos par gluposti jer se stan vec 5 godina aktivno koristi. Po meni nekako 2100 plafon djeluje.
Onda se strpi malo, ako ne žuriš previše sa kupovinom
Sollozzo

#3483 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Sollozzo »

Da li ima nekih novosti vezano za Sarajevo Tower na Pofalicima. Navodno su dobili gradevinsku i spor sa rama glasom. Da li neko ima neke informacije i cijeni stanova i kada bi se mogli pogledati?
Thorgerson

#3484 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Thorgerson »

Kona__ wrote:Mr.Shadow cca 2.400,00 KM, ta novogradnja je izvođača navodno koštala 1.900,00 KM po m2.
Sumnjam da ih je bas gradnja kostala 1900 KM. To je bas previse.

I zasto 2400 kada su stanovi prije godinu-dvije isli po 2200 sa PDV-om? Istina stanovi malo losije orijentacije, ali opet dakle neko treba da hajruje jos 200 KM po kvadratu?

Ove stanove - gole - da tako kazem sto radi Tibra, MS Wood kostaju cca. 700-800-900 KM po m2. Naravno igra tu uloga i broj stanova, cijena zemljista. Ali Pionirska nije ni na kakvoj premium lokaciji trenutno.

To bi onda znacilo da su oni lupili jos haman 1000 KM u te stanove. U sta? Bio sam u stanovima, super izvedba i kvalitet, ali ja tih 1000 KM dodatnih ne vidim.

Za 2400 KM mozes uzeti stan blize centru, Mejta, Ciglane, Bjelave, Breka, Višnjik da gori.
Kona__

#3485 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Kona__ »

Thorgerson wrote:
Kona__ wrote:Mr.Shadow cca 2.400,00 KM, ta novogradnja je izvođača navodno koštala 1.900,00 KM po m2.
Sumnjam da ih je bas gradnja kostala 1900 KM. To je bas previse.

I zasto 2400 kada su stanovi prije godinu-dvije isli po 2200 sa PDV-om? Istina stanovi malo losije orijentacije, ali opet dakle neko treba da hajruje jos 200 KM po kvadratu?

Ove stanove - gole - da tako kazem sto radi Tibra, MS Wood kostaju cca. 700-800-900 KM po m2. Naravno igra tu uloga i broj stanova, cijena zemljista. Ali Pionirska nije ni na kakvoj premium lokaciji trenutno.

To bi onda znacilo da su oni lupili jos haman 1000 KM u te stanove. U sta? Bio sam u stanovima, super izvedba i kvalitet, ali ja tih 1000 KM dodatnih ne vidim.

Za 2400 KM mozes uzeti stan blize centru, Mejta, Ciglane, Bjelave, Breka, Višnjik da gori.
Zadnji podaci statistike kažu kako prosječna cijena novogradnje u FBiH izađe cca 1.100,00 KM/m2 sa svim dozvolama i ostalim, to je ipak prosjek, Tibru obzirom na izvor kapitala izađu džaba :) slažem se da je bolje uzeti bliže centru, ali novogradnju bliže centru sa te pare teško.
Naravno da će hajrovati neko, slabo ko prodaje stan po istoj cijeni po kojoj ga je platio.
Nije to održivo, jer nema razuma zato i kažem da sačeka, ali ljudi ipak kupuju.
johntra

#3486 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by johntra »

Možda je negdje bilo već pitanje, kako se kreću cijene u Novoj Otoci?
Zvanične, a ako neko može napisati, i nezvanične sa dogovorom, jer znam da se sa Tibrašima može dogovoriti sve... :D
corsa

#3487 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by corsa »

johntra wrote:Možda je negdje bilo već pitanje, kako se kreću cijene u Novoj Otoci?
Zvanične, a ako neko može napisati, i nezvanične sa dogovorom, jer znam da se sa Tibrašima može dogovoriti sve... :D
Moja svastika je plaćala 2000 KM, sad da li je sa dogovorom ili ne, ne bih ti sa sigurnošću zano reći. Mislim da je bilo nekog popusta.
Last edited by corsa on 08/12/2016 09:33, edited 1 time in total.
MrShadow

#3488 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by MrShadow »

2,450 Km je kostao kvadrat stana u Green Residence na sipu, po meni ako ne i najkvalitetnija zgrada u zadnje vrijeme u Sarajevu.
Ona pozicija na kojoj je ta zgrada smjestena je po meni vise premium nego pionirska dolina jer se skola gradi preko puta te zgrade, konzum, kafici, restorani su udaljeni 200 metara, bolji je pogled prema gradu, brze izadjem iz grada, a udaljenost od centra je skoro ista kao i od pionirske, cesta i prilaz ljepsi tako da mi nikako nema smisla dati 2400 m2 za stan star 5-6 godina u pionirskoj.
Jos to 2400 je nasa procjena, a vlasnik trazi 2750/m2 :run: , jos za te pare dobijem ovakav zid:

Image

@johntra

Kosta 2,100 m/2 , ja sam uzeo jedan i uz 10,000 depozita godinu pred zavrsetak spustili su na 2,050 ali to je bio njihov maksimum, ja sam davao cak jos para ali nisu htjeli popustiti.
johntra

#3489 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by johntra »

To je sa PDV-om?
Znam da su na Stupu znali spuštati, meni su bili spustili podobro na osnovu ranije kupljenih stanova rodbine, ali mi banka nije odobrila kredit...a vjerujem da ovdje teže to ide, zbog lokacije i kvalitete gradnje, jer su ove zgrade bolje od onih na Stupu...
agent_zero

#3490 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by agent_zero »

johntra wrote:Možda je negdje bilo već pitanje, kako se kreću cijene u Novoj Otoci?
Zavisi ko pita i kad pita.

Ja kad sam zvao bilo je, ako me sjećanje ne vara, 2350KM po m2, a poslije kad sam slao mail bilo je i više od te cifre.
pepeljara

#3491 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by pepeljara »

Ja prosle godine dobijao po 1900 ponudu. Sad lihvar dize cijene. Da je narod pametan kao sto nije...pa da ga bojkotuje letio bi stan ispod 2ce.

Sent from my LG-D855 using Tapatalk
Last edited by pepeljara on 08/12/2016 11:18, edited 1 time in total.
Tomahawk11
Globalni moderator

#3492 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Tomahawk11 »

Dize cijene zato sto ide ko halva.
Ne kontam vise ni ko kupuje te stanove :-)
MrShadow

#3493 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by MrShadow »

agent_zero wrote:
Zavisi ko pita i kad pita.

Ja kad sam zvao bilo je, ako me sjećanje ne vara, 2350KM po m2, a poslije kad sam slao mail bilo je i više od te cifre.
prvi stanovi su kostali po 1900 i onda kad je vidio kolika je potraznja digao je na 2350. Sada je mozda i vise.
Znam da je vlasnik pricao da se debelo pokajao sto je prodavao po 1900 jer je bijela zgrada kod nove otoke u cugu pukla po 2400
johntra

#3494 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by johntra »

Jbga, malo su i banke popustile sa kreditima, odnosno, lakše se dobijaju...ako dvoje rade u porodici, sa nekom ukupnom platom oko dvije milje, mislim da nije problem uzeti stan...evo, ja sad živim kao podstanar, žena bila bez posla, pa počela raditi, pa kontamo nekad možda za godinu nešto ganjati...
bolje to, nego da za kiriju i režije bacam pare u vjetar...
a i dijaspora kupuje stanove po Sarajevu masovno...pogovoto novogradnju...
Nepass

#3495 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Nepass »

Zavisi koji stan, oficijelno je 2150KM/kvadrat. Daju 3% popust za placanje gotovinom, i za odredjene stanove spustaju cijenu.
Ja htio trosoban 55qm nisu ni 50KM htjeli spustiti za tu vrst stanova.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#3496 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by mali_milojica »

johntra wrote:Jbga, malo su i banke popustile sa kreditima, odnosno, lakše se dobijaju...ako dvoje rade u porodici, sa nekom ukupnom platom oko dvije milje, mislim da nije problem uzeti stan...evo, ja sad živim kao podstanar, žena bila bez posla, pa počela raditi, pa kontamo nekad možda za godinu nešto ganjati...
Hajde sto su popustile sa kreditima,sad dobijes kredit sa hipotekom 1:1 (ja kad sam uzimao bilo 1:1.5) i sto je jos bolje kamate su dobro sletile. Vidim kod Sparkasse akcija 3.99%. Kad vidim svoju od 6.8% dodje mi da placem (a tada je bila najniza koju si mogao dobiti). 100 KM razlika u rati na moj kredit i period :(
dadoka84

#3497 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by dadoka84 »

mali_milojica wrote: Hajde sto su popustile sa kreditima,sad dobijes kredit sa hipotekom 1:1 (ja kad sam uzimao bilo 1:1.5) i sto je jos bolje kamate su dobro sletile. Vidim kod Sparkasse akcija 3.99%. Kad vidim svoju od 6.8% dodje mi da placem (a tada je bila najniza koju si mogao dobiti). 100 KM razlika u rati na moj kredit i period :(
Ja sam (prije pet godina) uhvatio hipoteku 1:1 ali je kamata promjenljiva 6.7 smanjena na 6.4 nekim paketima usluga koje sam morao uzeti. I nedavno posalju obavijest o fiksiranju kamatne stope na 6.4 iako daju iste takve kredite po 5.6. Lihvarska intesa je u pitanju.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#3498 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by mali_milojica »

dadoka84 wrote:
mali_milojica wrote: Hajde sto su popustile sa kreditima,sad dobijes kredit sa hipotekom 1:1 (ja kad sam uzimao bilo 1:1.5) i sto je jos bolje kamate su dobro sletile. Vidim kod Sparkasse akcija 3.99%. Kad vidim svoju od 6.8% dodje mi da placem (a tada je bila najniza koju si mogao dobiti). 100 KM razlika u rati na moj kredit i period :(
Ja sam (prije pet godina) uhvatio hipoteku 1:1 ali je kamata promjenljiva 6.7 smanjena na 6.4 nekim paketima usluga koje sam morao uzeti. I nedavno posalju obavijest o fiksiranju kamatne stope na 6.4 iako daju iste takve kredite po 5.6. Lihvarska intesa je u pitanju.
Ja sam prije 7 godina (na pola puta sam :D )
Kod mene se nikada nije mjenjala. U pfening ista rata kao i prvog dana. Kod mene je vec spomenuti Sparkasse. Sve je to isto.
Gray

#3499 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Gray »

mali_milojica wrote:
johntra wrote:Jbga, malo su i banke popustile sa kreditima, odnosno, lakše se dobijaju...ako dvoje rade u porodici, sa nekom ukupnom platom oko dvije milje, mislim da nije problem uzeti stan...evo, ja sad živim kao podstanar, žena bila bez posla, pa počela raditi, pa kontamo nekad možda za godinu nešto ganjati...
Hajde sto su popustile sa kreditima,sad dobijes kredit sa hipotekom 1:1 (ja kad sam uzimao bilo 1:1.5) i sto je jos bolje kamate su dobro sletile. Vidim kod Sparkasse akcija 3.99%. Kad vidim svoju od 6.8% dodje mi da placem (a tada je bila najniza koju si mogao dobiti). 100 KM razlika u rati na moj kredit i period :(

Ta 3.99 kamata se može samo teoretski dobiti, ali malo viša može regularno, oko 4.4-4.5 u Sparkasse.
dadoka84

#3500 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by dadoka84 »

mali_milojica wrote: Ja sam prije 7 godina (na pola puta sam :D )
Kod mene se nikada nije mjenjala. U pfening ista rata kao i prvog dana. Kod mene je vec spomenuti Sparkasse. Sve je to isto.
Kod mene jos 15... :) Ma ja, lihvari i jedni i drugi.
Post Reply