SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2
- amoninan
#3476 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2
Pa nemamo ni dovoljno zatvorskih kapaciteta, i to je dio problema.
- 2407
#3477 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2
Ne moze se za sve i svasta odrdjivati pritvor. To je strogo zakonom odredjeno i to se postuje.
- cappy_tempo
#3478 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2
i to nas treba da zanima? od rata pa na ovamo ni jedan se zatvor nije mogao napraviti? apsolutno me ne zanima,pokrali su boga oca i sad nek fino po 20 ljudi trpaju u jednu celiju. u ratu sam makar znao ko me puca i odakle me puca,a sad u granap krenem i rokne me lik jer eto prenjelo ga nestoamoninan wrote:Pa nemamo ni dovoljno zatvorskih kapaciteta, i to je dio problema.
- amoninan
#3479 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2
Pa u Zenici ih je tamam toliko u ćeliji, manje-višecappy_tempo wrote:i to nas treba da zanima? od rata pa na ovamo ni jedan se zatvor nije mogao napraviti? apsolutno me ne zanima,pokrali su boga oca i sad nek fino po 20 ljudi trpaju u jednu celiju. u ratu sam makar znao ko me puca i odakle me puca,a sad u granap krenem i rokne me lik jer eto prenjelo ga nestoamoninan wrote:Pa nemamo ni dovoljno zatvorskih kapaciteta, i to je dio problema.
Ustvari, nama treba jedan MAX za ubice i slične osuđenike.
-
dezurni_ucenik
#3480 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2
Black swan wrote:sjetite se ježa sina od besima mehmedića i mjesec dana pritvora
- chuchumbamayumbe
#3481 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2
Ovdje se ne govori da se za sve i svašta određuje pritvor.2407 wrote:Ne moze se za sve i svasta odrdjivati pritvor. To je strogo zakonom odredjeno i to se postuje.
Zakon postoji, ali je sudija taj određuje da li postoji osnova za pritvor ili ne.
Sudija je taj koji određuje da li postoji mogućnost bijega, utjecaja na svjedoke, itd...i na osnovu toga donosi odluku o pritvoru.
Neka me neko ispravi ako griješim.
- chuchumbamayumbe
#3482 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2
Da je država pametna, fino da privatnik izgradi svojim parama jedan MAX i da se ide u partnerski odnos.
- 2407
#3483 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2
Pa o tome i ja pricam, tuzilastvo napravi prijedlog za odredjivanje pritvora a sudija odlucuje o tome a sve na osnovu clana 146 stav 1 ZKP-a FBiH.chuchumbamayumbe wrote:Ovdje se ne govori da se za sve i svašta određuje pritvor.2407 wrote:Ne moze se za sve i svasta odrdjivati pritvor. To je strogo zakonom odredjeno i to se postuje.
Zakon postoji, ali je sudija taj određuje da li postoji osnova za pritvor ili ne.
Sudija je taj koji određuje da li postoji mogućnost bijega, utjecaja na svjedoke, itd...i na osnovu toga donosi odluku o pritvoru.
- 2407
#3484 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2
I sta bi od toga drug bilo? Zatvaro bi se i Kurta i Murta samo da tom privatniku kapa u djep...chuchumbamayumbe wrote:Da je država pametna, fino da privatnik izgradi svojim parama jedan MAX i da se ide u partnerski odnos.
-
dezurni_ucenik
- joint union
#3486 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2
Mene interesuje ima li zakon o prisilnom radu ili tako nesto. Cini mi se da sam nesto citao o tome, al jesu li uveli, nisu li... Ono, treba tunele kopati, umjesto slovenackih formi fino ove pucače, kugla oko noge, strazar na konju sa pumparicom i kopaj. Mislim da bi se naglo smanjio broj obračuna. Takodje čišćenje korita rijeka, uredjivanje planina, čišćenje snijega itd, što moraju biti u zatvoru, šator brate i vozdra. Izgleda da se prava u ovoj državi poštuju samo u slučaju kriminalaca i pasa lutalica (i naravno političara) dok radnici, penzioneri, studenti, djaci nemaju nikakvih ljudskih prava.
- Cholina_Lokica
#3487 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2
Pa tako i treba, kad ocigledno nemamo drugog rjesenja2407 wrote:I sta bi od toga drug bilo? Zatvaro bi se i Kurta i Murta samo da tom privatniku kapa u djep...chuchumbamayumbe wrote:Da je država pametna, fino da privatnik izgradi svojim parama jedan MAX i da se ide u partnerski odnos.
- Filter
#3488 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2
zakon koji je prepisan iz SFRJ ili neki postdejtonski??2407 wrote:Pa o tome i ja pricam, tuzilastvo napravi prijedlog za odredjivanje pritvora a sudija odlucuje o tome a sve na osnovu clana 146 stav 1 ZKP-a FBiH.chuchumbamayumbe wrote:Ovdje se ne govori da se za sve i svašta određuje pritvor.2407 wrote:Ne moze se za sve i svasta odrdjivati pritvor. To je strogo zakonom odredjeno i to se postuje.
cisto zbog komparacije provedbe istog, ako je predratni zakon...
-
dezurni_ucenik
#3489 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2
Sta je sa onim klosarima sto su pretukli neki dan turske drzavljane?jel i za njih "Nije bilo osnova za odredjivanje pritvora".
- jazzer
#3490 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2
Pa i nema tu osnova nekog za pritvor. Nema bar 3 mrtvih, 3 ranjenih tako da su ih pustili odmah,CVIKERASH wrote:Sta je sa onim klosarima sto su pretukli neki dan turske drzavljane?jel i za njih "Nije bilo osnova za odredjivanje pritvora".
a i zakleli su se majkom da nece vise to raditi.
Pleme im.... i i jednima i drugima
- Bullet Tooth Tony
#3491 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2
Hocemo li kakve akcije organizovati ili cemo ovo trpiti ?
-
dezurni_ucenik
#3492 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2
Jel ti ovo ozbiljno ??jazzer wrote:Pa i nema tu osnova nekog za pritvor. Nema bar 3 mrtvih, 3 ranjenih tako da su ih pustili odmah,CVIKERASH wrote:Sta je sa onim klosarima sto su pretukli neki dan turske drzavljane?jel i za njih "Nije bilo osnova za odredjivanje pritvora".
a i zakleli su se majkom da nece vise to raditi.
Pleme im.... i i jednima i drugima![]()
- Troll_Happens
#3493 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2
pa nismo drugo nista ni ocekivali ili ??
ko jeste debelo se zajeb..
- chuchumbamayumbe
#3494 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2
Ako, tako i treba...2407 wrote:I sta bi od toga drug bilo? Zatvaro bi se i Kurta i Murta samo da tom privatniku kapa u djep...chuchumbamayumbe wrote:Da je država pametna, fino da privatnik izgradi svojim parama jedan MAX i da se ide u partnerski odnos.
Samo širiti kapacitete i slati bagru u zatvor.
Zašto ja nikada nemam problema sa policijom, ili moji jarani koji nisu klošari?!
Ne treba veliki zatvor, jedno 500 mjesta.
Ali bez povlastica tipa mobitela, izlazaka, i slično...
I pod hitno uvesti vojni rok, makar 8 mjeseci!
- 2407
#3495 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2
Privatni zatvori su rizik i u dobro uredjenim drzavama a ne u ovakoj divljini. Smijem glavu stavit da bi kod nas lezo par dana u takvm zatvoru samo zato sto si presao pjesacki na crvenom 
- quasar
#3496 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2
http://www.--- NO LINKS ---/vijesti/bosna-i-her ... ema-cuvaraamoninan wrote:Pa nemamo ni dovoljno zatvorskih kapaciteta, i to je dio problema.
Mjesta ima, ali nema ko da ih cuva.
I to je sranje veliko.
I sve smrdi od vlastodrzaca jer su nabili sebi primanja, pa su zakucali budzet, pa su stavili rampu za novo uposljavanje, ali ih to ne sprijecava da dovuku buljuk savjetnika ciji bi frtalj primanja bio dovoljan da se zaposli 30-50 cuvara.
A sto bi oni iz svog dzepa otkidali kad njih niko ne dira. Pa ja.
- chuchumbamayumbe
#3497 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2
Jedno vrijeme je bila vadiona da nema mjesta.
Sada ima mjesta, ali nema ko da čuva zatvorenike.
Baš se pitam šta je slijedeće opravdanje idiotima na vlasti?!
- joint union
#3498 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2
Nema kriminalachuchumbamayumbe wrote:Jedno vrijeme je bila vadiona da nema mjesta.
- quasar
#3499 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2
Znamo mi sta je, samo sto niko nece da prizna da nema damu da pogleda lika u oci kaze mu 5 godina, 10 godina, a ovaj prijeti u sudnici i djeci i njemu licno.chuchumbamayumbe wrote:Jedno vrijeme je bila vadiona da nema mjesta.
Umjesto da za svaku rijec prijetnje dobije jos mjesec zatvora i to da sve odlezi bez pomilovanja i pogodnosti.
Nije lako biti sudija i tuzioc, ali nisam ih ja tjerao nego su sami izabrali i dobili privilegije i plate koje uz to idu.
Sad valja raditi posao, ali da se ne zamjeraju, e ne moze jbg. Trebao si onda biti trgovac, a ne pravnik.
- amortizer
#3500 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2
Sve to skupo kosta i najbolje je totalno ukinuti zatvore!chuchumbamayumbe wrote:Jedno vrijeme je bila vadiona da nema mjesta.
Mozda to i ne bi bilo lose, jer je u njima 90% "sitne buranije" zbog vrece brasna, crvenog, metar drva....