Mrsanje - nacini ?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Secer_033

#3476 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Secer_033 »

DanteX wrote:Ja kako sam smršao 30 kg sada sam na 80 kg. I od januara (tu negdje) do danas balansiram tu težinu. Redovno treniram (teretana, trčanje, biciklo), ali ne idem nikako niže od te kilaže.
Pretpostavljam da si musko... po meni je 80 kg cak malo. Koliko si visok i koliko godina imas?
Op3r4t0r

#3477 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Op3r4t0r »

Secer_033 wrote:
DanteX wrote:Ja kako sam smršao 30 kg sada sam na 80 kg. I od januara (tu negdje) do danas balansiram tu težinu. Redovno treniram (teretana, trčanje, biciklo), ali ne idem nikako niže od te kilaže.
Pretpostavljam da si musko... po meni je 80 kg cak malo. Koliko si visok i koliko godina imas?
Malo je samo ako je dvometras :) a takvih je malo, idealno za visinu od 1,80-1,90, solidno za visinu od 1,75-1,80, ako je 1,75 ili nizi u sta spada vjerovatno 50% muskih onda treba jos koju kilu skinuti :)
DanteX

#3478 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by DanteX »

Secer_033 wrote:

Da, muško sam :D
Visok sam 1,76, a imam 80 kg i imam 27 godina. Doduše, idem u teretanu. A tih 4-5 kg što moram još skinuti su oko pretežno stomaka. Mene je "strah" da nemam viška kože oko stomaka. Ali većina mi govore da je nemam, jer upravo zbog treninga to spriječavam. Ciljam na to da skinem to oko stomaka, ali da ne izgledam premršavo.
Secer_033

#3479 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Secer_033 »

DanteX wrote:
Secer_033 wrote:

Da, muško sam :D
Visok sam 1,76, a imam 80 kg i imam 27 godina. Doduše, idem u teretanu. A tih 4-5 kg što moram još skinuti su oko pretežno stomaka. Mene je "strah" da nemam viška kože oko stomaka. Ali većina mi govore da je nemam, jer upravo zbog treninga to spriječavam. Ciljam na to da skinem to oko stomaka, ali da ne izgledam premršavo.
Masnocu oko stomaka ces skinuti trcanjem. Jedi vise proteina (ne samo meso, nego i povrce) i smanji masnocu i slatko.

Ti zadnji par kila ces tesko skinuti i masnoca oko stomaka se zadnja skida ali je i najopasnija.
RolloTomasi

#3480 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by RolloTomasi »

visok sam 185cm i nekad sam imao cak 125kg. Tokom srednje isao sam u teretanu, bavio se plivanjem, trcanjem, biciklizmom, stolnim tenisom i planinarenjem. Udebljao sam se naglo nakon provedene godine na faksu gdje sam mora i previse da ucim i cijelu godinu apsolutno nikakve aktivnosti nisam imao.

Nakon toga smrsao sam sa 125kg prvo na 105, pa na 84kg bez ikakvih posljedica.

Nikad, ama bas nikad nemojte radikalne dijete primjenjivati. Jedenje pet puta dnevno bijele prokuhane piletine ili deset puta dnevno samo kupusa su najvece gluposti koje mozete napraviti. Sve je stvar u postepenosti i balansu. Fizicka aktivnost je najbolja stvar, ali umjereno. Svakodnevne setnje, manje automobila i autobusa, voda umjesto koka kole i soka. Biciklo je sjajna stvar, ako niste aktivni prvi dan otidjite barem 2 kilometra... i tako postepeno, kao ja stignete na cifru gdje svaki drugi dan vozim rute po 40kilometara bez problema.

Hrana treba biti raznovrsna i sredjena. Muskarci 4 puta dnevno obrok, postepeno smanjite kolicinu, ako vec sjedete na cevape nemojte veliku, probajte se zadovoljiti srednjom. Nakon ucestalih treninga trcanja, biciklizma i plivanja, necete ni moci vise se prejedati i svu hranu organizam ce trositi da nahrani misice i opskrbi srce kisikom, a ne da to ide u slauf oko stomaka.

Vrijeme, umjerena ali stalna fizicka aktivnost, blage i postepene promjene ishrane su rjesenje. Nista radikalno, nista preko noci, nikakvo izgladnjivanje, izbjegavanje jela nakon 6, galoni vode i slicno. To ce vam se samo obiti o glavu i prije cete se razboliti neko postici neki rezultat.
DanteX

#3481 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by DanteX »

Da, to upravo i radim. I to sa prehranom. Ne držim nikakve dijete i sl. Samo sam prepolovio hranu i izbacio ono šta nije zdravo. Šta se tiče proteina, razmišljam da nabavim suplemente baš zbog teretane. Ali samo aminokiseline.

Kako misliš to je najopasnija masnoća? U kojem smislu?
Secer_033

#3482 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Secer_033 »

DanteX wrote:Da, to upravo i radim. I to sa prehranom. Ne držim nikakve dijete i sl. Samo sam prepolovio hranu i izbacio ono šta nije zdravo. Šta se tiče proteina, razmišljam da nabavim suplemente baš zbog teretane. Ali samo aminokiseline.

Da najvise steti zdravlje. Mozes ti biti i mrsav, ali ako imas stomacic, opet ti je povecan rizik na srcane bolesti. Ako pijes pivu, izbaci je skroz, najvise ona stvara masnocu oko stomaka.
DanteX

#3483 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by DanteX »

Secer_033 wrote:
DanteX wrote:Da, to upravo i radim. I to sa prehranom. Ne držim nikakve dijete i sl. Samo sam prepolovio hranu i izbacio ono šta nije zdravo. Šta se tiče proteina, razmišljam da nabavim suplemente baš zbog teretane. Ali samo aminokiseline.

Da najvise steti zdravlje. Mozes ti biti i mrsav, ali ako imas stomacic, opet ti je povecan rizik na srcane bolesti. Ako pijes pivu, izbaci je skroz, najvise ona stvara masnocu oko stomaka.
Aha, dobro je znati to. A pivu nisam popio ima jedno 2 godine. Općenito alkohol ne pijem više. I ne pušim :D
Bluemore

#3484 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Bluemore »

MrsJ wrote:I meni se desilo da sam smrsala 10 kg i stala, nikako da mrdnem dalje iako vjezbam 4-5 puta sedmicno i jedem isto kao i prije dok sam mrsala. :?
pa onda ti je potrosnja=unosu nema sta drugo biti
mozda da opet precekiras ishranu
bull21

#3485 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by bull21 »

Ima li ovde ko da je smršao a da je bio baš onako debeo i da je imao zdravstvenih problema? Konkretno pitam jer imam problem sa mokrenjem (često mokrenje, posebno kad hodam). Doktori se "ubiše" ubjeđujući da je to jer sam debeo a ja već evo godinu dana maltene ludim. U kući i po sat izdržim, nekad dva... vani ni 10 minuta ne mogu ako hodam... krv, urin... svi nalazi čisti a meni i dalje trune da trebam da smršam ali ništa i dalje. Fakat ću poluditi više... zatvoren u kući k'o u kavezu :(
quarterback

#3486 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by quarterback »

pa koliko imas kila?
bull21

#3487 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by bull21 »

115kg na 173cm
Op3r4t0r

#3488 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Op3r4t0r »

bull21 wrote:Ima li ovde ko da je smršao a da je bio baš onako debeo i da je imao zdravstvenih problema? Konkretno pitam jer imam problem sa mokrenjem (često mokrenje, posebno kad hodam). Doktori se "ubiše" ubjeđujući da je to jer sam debeo a ja već evo godinu dana maltene ludim. U kući i po sat izdržim, nekad dva... vani ni 10 minuta ne mogu ako hodam... krv, urin... svi nalazi čisti a meni i dalje trune da trebam da smršam ali ništa i dalje. Fakat ću poluditi više... zatvoren u kući k'o u kavezu :(
Koliko pijes tecnosti dnevno?

Da li su ta mokrenja duga ili kratka?

Krv? Koliko cesto? Koja je boja urina? Crvena? Roza?

Da li postoji razlika kad sjedis ili lezis?

Kakva je situacija nocu kad spavas?

Da li moras mokriti odmah ili jako brzo nakon jela?

Desava li se da se umokris u gace?

I bez obzira na ovaj slucaj doktori su upravu, a ti to i sam znas da trebas sto prije smrsati jer na tu visinu ti nosis oko 170% tezine, tih 70% tezine sto je viska, a to je oko 50 kg, ce ako se situacija ne promjeni izazivati sve vise i vise zdravstvenih problema, ali to i sam znas.
quarterback

#3489 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by quarterback »

bull21 wrote:115kg na 173cm
ne znam drug, ja sam imao u jednom momentu 132 na 184 i bio vise nego fizicki aktivan, nisam imao nikakve zdravstvene probleme, smrsao sam vise radi toga sto to dugorocno nije dobro (a i ponestajalo mi je velikih majica :lol: ), sada sam na 107
bull21

#3490 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by bull21 »

Op3r4t0r wrote:
bull21 wrote:Ima li ovde ko da je smršao a da je bio baš onako debeo i da je imao zdravstvenih problema? Konkretno pitam jer imam problem sa mokrenjem (često mokrenje, posebno kad hodam). Doktori se "ubiše" ubjeđujući da je to jer sam debeo a ja već evo godinu dana maltene ludim. U kući i po sat izdržim, nekad dva... vani ni 10 minuta ne mogu ako hodam... krv, urin... svi nalazi čisti a meni i dalje trune da trebam da smršam ali ništa i dalje. Fakat ću poluditi više... zatvoren u kući k'o u kavezu :(
Koliko pijes tecnosti dnevno?

Da li su ta mokrenja duga ili kratka?

Krv? Koliko cesto? Koja je boja urina? Crvena? Roza?

Da li postoji razlika kad sjedis ili lezis?

Kakva je situacija nocu kad spavas?

Da li moras mokriti odmah ili jako brzo nakon jela?

Desava li se da se umokris u gace?

I bez obzira na ovaj slucaj doktori su upravu, a ti to i sam znas da trebas sto prije smrsati jer na tu visinu ti nosis oko 170% tezine, tih 70% tezine sto je viska, a to je oko 50 kg, ce ako se situacija ne promjeni izazivati sve vise i vise zdravstvenih problema, ali to i sam znas.
Pijem dosta tečnosti. Odnedavno sam ukinuo sve osim čajeva i vode.
Ako hodam i ako se oznojim onda su kratka, ako sjedim onda su duga.
Normalna boja, maltene bijela. Postoji razlika kada sjedim ne moram po 1-2 sata a kada hodam moram svakih 10-15 minuta (i kada stojim je slično).
Noću je ok situacija, ustanem nakon 7-8 sati sna da odem u WC.
Koliko sam primjetio ne moram nakon jela da mokrim.
Zamalo par puta sam se umokrio...

Nalazi urina čisti, nalazi krvi ok (fatty liver jedino)...
Op3r4t0r

#3491 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Op3r4t0r »

bull21 wrote:Pijem dosta tečnosti. Odnedavno sam ukinuo sve osim čajeva i vode.
Ako hodam i ako se oznojim onda su kratka, ako sjedim onda su duga.
Normalna boja, maltene bijela. Postoji razlika kada sjedim ne moram po 1-2 sata a kada hodam moram svakih 10-15 minuta (i kada stojim je slično).
Noću je ok situacija, ustanem nakon 7-8 sati sna da odem u WC.
Koliko sam primjetio ne moram nakon jela da mokrim.
Zamalo par puta sam se umokrio...

Nalazi urina čisti, nalazi krvi ok (fatty liver jedino)...
Nakon ovog opisa i moje misljenje se ne razlikuje od misljenja doktora kod kojih si bio, na srecu ti nemas drugih zdravstvenih problema zbog cega bi se to desavalo, jedini problem je u prostoru, kod tebe zbog tvoje tezine vise nema dovoljno prostora u stomaku, skoro svi organi su "jaci" i "tvrdji" od mokracne besike i oni su uz jako puno masnih naslaga zauzeli svoja mjesta i mokracnoj besici nije preostalo puno sto se najbolje vidi u slucaju kad sjedis ili hodas, tad pogotovo sila gravitacije ucini svoje i tad organi jos vise pritisnu mokracnu besiku i to je razlog zbog cega moras tako cesto u wc. U toku noci, odnosno u lezecem polozaju mokracna besika nije toliko pod pritiskom i zbog toga ne moras u wc satima.

Sad polako obuci patike i pocni se baviti za pocetak brzim hodanjem, a kasnije ce doci i trcanje na red :-D
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#3492 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Jimmy McNulty »

bull21 wrote:Jedno pitanje, vidim da si baš smršao, imaš li problema sa viškom kože (ono da visi?)?
Hmmm, zanimljivo ali nemam još problema sa viškom kože, ne znam kako jer sam također čitao da je to čest problem ali možda je mene to zasad zaobišlo jer ipak nisam naglo izgubio 17 kg nego sam to tokom 16-17 sedmica a cijelo vrijeme sam se bavio sportom...
sorrow wrote: Cestitke na gubitku tolikih kilograma i na volji da nastavis... ne bih ulazila u to kako to sada izgleda i da li si zadovoljan ili ne, ali meni 105kg na 196 cm zvuci sasvim ok, ako nista ne bih rekla da si 'zdravstveno ugrozen' da krenes u teretanu odmah i moj savjet bi bio upravo to...vjerujem da od tih aktivnosti kojima se trenutno bavis imas vec neku kolicinu misica, ali mislim da bi povecanje misicne mase upravo pomoglo da predjes plato do kojeg si dosao u mrsanju. Naime, postoji bazalni metabolizam koji se ubrzava sa vecom kolicinom misicne mase (laicki receno, osoba koja ima vecu misicnu masu trosit ce vise kalorija u mirovanju od osobe koja ima manju misicnu masu) sto bi prakticno znacilo da bi te donekle i misici dovodili u kalorijski deficit (naravno uz pravilnu ishranu itd.). Ne cekaj da budes taman nego kreni s treninzima s opetrecenjem jer ce i to biti iznenadjenje i promjena za organizam pa moze podstaknuti gubljenje kilograma...a i mislim da ce biti dobra motivacija za dodatno skidanje sala ako se ispod budu nazirali misici :D
Prije svega, dobro se informisi, na netu je jako puno korisnih informacija, i ako nikada nisi trenirao u teretani, nadji nekog s iskustvom i znanjem da te malo uputi da ne gubis vrijeme na pocetku :)
Puno srece :)
Prije svaga hvala puno na podršci, zadnjih dana se baš događa da me ljudi zaustave i pitaju jesam li bolestan, šta je sa mnom itd...u jednom kaficu dje sam bas znao bit čest gost nisam bio neka 3-4 mjeseca, taman otkad sam malo počeo da se pazim i kad me je konobarica vidjela jedva me prepoznala :)

Išao sam već ranije u teretanu tako da sam prilično upoznat sa svim medjutim problem mi je uklopit i teretanu u sve to jer ako krenem necu imati vremena ni za biciklo ni za trčanje, tako da kad smršam još 5 kila i sletim na stoju zamijenit ću teretanu ovim kardiom, a kada ne budem išao u teretanu tj kada budu dani pauze onda ovo...tako cu do oktobra, poslije cu imati više vremena...jednom kad sletim na 92-93 kg onda samo ide održavanje i zatezanje tijela.

Hvala svima na savjetima i također da pokušam ohrabrit druge, potrebno je samo malo volje jer ja rijetko kad da sam gladan bio nego više pohlepa i gladne oči...kad se s tim psihički izborite sve je lakše...prije sam hladno mogao pojesti 20 ćevapa sad me 5 zasiti...sve je stvar psihe. Iako sam trenutno jako nezadovoljan sa svojih 105 mogu vam reći da se opet nisamnikad bolje osjećao u svojoj koži.

pozz svima.
MrsJ

#3493 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by MrsJ »

Bluemore wrote:
MrsJ wrote:I meni se desilo da sam smrsala 10 kg i stala, nikako da mrdnem dalje iako vjezbam 4-5 puta sedmicno i jedem isto kao i prije dok sam mrsala. :?
pa onda ti je potrosnja=unosu nema sta drugo biti
mozda da opet precekiras ishranu
Kalorije pratim i brojim preko livestrong.com i nastojim zaista svaki dan da unesem koliko mi je i izracunato da smijem. Znaci , hranim se identicno kao i dok sam mrsala ali ne ide dalje. Krenula sam u teretanu sa malo intenzivnijim nacinom vjezbanja nego do sada ali i dalje je rezultat isti, i jako puno tecnosti unosim sto vode (2 l) sto kroz lubenicu. Jedino sto mi pada na pamet je cinjenica da se sada formiraju vise misici koji bi mogli nositi tu kilazu. U sustini nemam ja previse kg na 173 cm imam 66 kg ali bih voljela bar jos 3 kg skinuti.
AfterTheFall

#3494 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by AfterTheFall »

Pitarrr82 wrote:
Ali_G wrote:Da se mjesecno skine 5kg nema potrebe za herbalifom.

Pa bas zato i pitam cega se odrekla, ako se vec odreknes nekih stvari tipa slatko itd koji ce ti klinac Herbalife :mrgreen:
Odrekla se dorucka i vecere, umjesto toga pijem sejk /koji je odlicnog ukusa , rucam normala i uzina orasasto voce ili vocka, na 25 kg moras piti litar vode i to je to! :)
Jako mi je bilo tesko odreci se hljeba, peciva, grickalica i cokolade.
Nakon ta dva mjeseca sam pauzirala, povremeno samo za dorucak Herbalife i ostali obroci normala jedem kada sam gladna , ali nastavila sam piti vode i kretati se vise-ni gram se nije vratio :D
Sanchez22

#3495 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Sanchez22 »

Ja sam smrsao 5 kg u roku dva mjeseca.Malo smanjio jelo,poceo voziti bicikl i zadnji mjesec Ramazan je imao ucinka.
AfterTheFall

#3496 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by AfterTheFall »

Zaboravila sam napomenuti da sam sebi kupila onaj mini steper/sa Top Shop-a i vrijedi svake pare. Kada nemam vremena setati vani , ond gledam tv i setam kuci. :)
Image
DanteX

#3497 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by DanteX »

AfterTheFall wrote:
Pitarrr82 wrote:
Ali_G wrote:Da se mjesecno skine 5kg nema potrebe za herbalifom.

Pa bas zato i pitam cega se odrekla, ako se vec odreknes nekih stvari tipa slatko itd koji ce ti klinac Herbalife :mrgreen:
Odrekla se dorucka i vecere, umjesto toga pijem sejk /koji je odlicnog ukusa , rucam normala i uzina orasasto voce ili vocka, na 25 kg moras piti litar vode i to je to! :)
Jako mi je bilo tesko odreci se hljeba, peciva, grickalica i cokolade.
Nakon ta dva mjeseca sam pauzirala, povremeno samo za dorucak Herbalife i ostali obroci normala jedem kada sam gladna , ali nastavila sam piti vode i kretati se vise-ni gram se nije vratio :D

Zlatno pravilo mršanja jeste da se čovjek ne odrekne doručka. Mislim da šejk ne pomaže tu puno kao zamjena za normalan doručak. Moj savjet ti je da se vratiš na normalan doručak, i da uvedeš još 4 obroka dnevno, ali mala. Znači 5 obroka dnevno. Ali pored toga da imaš više kretnje.
MrsJ

#3498 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by MrsJ »

Evo interesantno iskustvo za one sto se ubise od treniranja a vaga ne pokazuje minus.
Ja sam se vec bila zabrinula zasto sam stala sa skidanjem kilaze a treniram i po 5 puta sedmicno, pocela sam se vec ljutiti na sebe i pitati se zasto uopste idem u teretanu i pazim na ishranu ako nema rezultata, ali me je ovaj clanak malo razveselio. :wink:
http://www.mooshema.com/2012/05/29/zast ... da-vezbam/
pirmin

#3499 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by pirmin »

Htio sam se skinuti sa kandiranog djumbira pa se navukoh na puter od kikirikija.
Da bih se skinuo sa njega navukoh se na kokice bez soli.
Vazda belaj. :D
mousstapha

#3500 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by mousstapha »

Ma drogiraj se ko sav normalan svijet. :D
Post Reply