LIBIJA

Post Reply
Ponosan

#3476 Re: LIBIJA

Post by Ponosan »

nazalost ovi sto su ubili Gadafija nisu nista bolji od njega,on jest bio diktator,ali ne vjerujem da je bio onako silovit prema svojim neistomisljenicima,da ih je pred kamerama ubijao itd....mislim da pravda u svijetu generalno ne postoji,Amerika je zavadila narod u Libiji,kao sto je to vec uradila u Iraku,a tu oni vide svoju najvecu sansu za njihove prirodne resurse! u Libiji ce vladati haos dugo vremena,tamosnja mnogobrojna plemena nikada nece uspostaviti jedinstvo i disciplinu koju je imao Gadafi....Mislim da niko ne zalsuzuje da bude ubijen na onako svirepi nacin,ali eto Bog ce svima suditi na kraju!.. Arapsko proljece ce samo proizvesti jos radikalnije Muslimane u tim zemljama,a sto se tice standarda on ce biti puno losiji...recimo u Egiptu se danas zivi 10 puta gore nego dok je na celu te zemlje bio diktator,oni jednostavno ne znaju sta je demokratija i digo vremena ce trebati da se tu stvari posloze...mnogo prije ce se urediti Tunis i Egipat od Libije,sasvim sigurno...
5okraka

#3477 Re: LIBIJA

Post by 5okraka »

Libyano wrote:Tesko je govoriti je li bio dobar ili ne. Ipak u Libiji znaju samo za njegovu vladavinu i nema se s cim uporediti.
Mislim da cemo morati sacekati da vidimo novu vlast kako ce funkcionisati.
Samo gledajuci koliko je nama demokratija dobra donijela, mislim da im nece biti ljepse. Jedino ce dobiti neke slobode govora, koje do sada nisu imali, dok ce neka prava koja su imali za vrijeme Gadafija sigurno izgubiti.
Libija nije dozvoljavala uticaj drugih zemalja i tu opet mislim da ce biti donji, jer ce biti dosta stranog uticaja u politickom i ekonomskom zivotu. Kao zemlja sigurno ce biti slabijeg suvereniteta, koliko god da bude naizgled jaka.
Sto ce im ''sloboda govora'' kad ih niko ne slusa ? I u Americi imamo slobodu govora, ali nas niko ne slusa...
Alfons Kauders

#3478 Re: LIBIJA

Post by Alfons Kauders »

jeza u ledja wrote:Ma nema sanse to sa Iranom to bi bilo suludo.

Iran je sila za sebe i po meni ne spadaju u istu klasu globalnih igraca.

Ako se ikad ista desi u Iranu, odnosno ako bude promjena one se mogu jedino desiti nekom novom revolucijom, ili jos bolje mirnim putem. Dakle bez bilo kakvog vidljivog uplitanja Zapada.
Mislim da i vecina domacih Iranaca koji su protiv sadasnjeg rezima u Teheranu nece dozvoliti ponovni ulazak Amera i Britanaca u unutrasnje poslove te zemlje na mala vrata.

Tako vecina analiticara tvrdi.

Drugo, u Iranu postoji barem neki demokratski okvir u kojem Iranci mogu zahtjevati neke promjene.
ko govori o ulasku amera i engleza? dosta im je bilo s mosadeghom i operacijom ajax...

sve promjene ce dolaziti iznutra... a irancima bas i ne treba tudji savjet... jer u vodjenju svoje zemlje imaju par milenija iskustva vise od amera...

ako dodje, tj kad dodje do revolucije u iranu, to ne znaci da ce iran pasti pod americku sapu... ni blizu...
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#3479 Re: LIBIJA

Post by JoseMujica »

ma Ježu jarane kažem ti jedino da su Ahmedu muda presvučena Uranijem a Nedžadu Plutonijem pa su onda nedodirljivi.

Ako to nije slučaj onda su pri vrhu liste indijanskih plemena koje treba civilizirati...uh pardon naroda kojima treba strukturalna podrška u demokratskoj tranziciji...hebemu pobrkam ove eufemizme
jeza u ledja

#3480 Re: LIBIJA

Post by jeza u ledja »

Ponosan wrote:nazalost ovi sto su ubili Gadafija nisu nista bolji od njega,on jest bio diktator,ali ne vjerujem da je bio onako silovit prema svojim neistomisljenicima,da ih je pred kamerama ubijao itd....mislim da pravda u svijetu generalno ne postoji,Amerika je zavadila narod u Libiji,kao sto je to vec uradila u Iraku,a tu oni vide svoju najvecu sansu za njihove prirodne resurse! u Libiji ce vladati haos dugo vremena,tamosnja mnogobrojna plemena nikada nece uspostaviti jedinstvo i disciplinu koju je imao Gadafi....Mislim da niko ne zalsuzuje da bude ubijen na onako svirepi nacin,ali eto Bog ce svima suditi na kraju!.. Arapsko proljece ce samo proizvesti jos radikalnije Muslimane u tim zemljama,a sto se tice standarda on ce biti puno losiji...recimo u Egiptu se danas zivi 10 puta gore nego dok je na celu te zemlje bio diktator,oni jednostavno ne znaju sta je demokratija i digo vremena ce trebati da se tu stvari posloze...mnogo prije ce se urediti Tunis i Egipat od Libije,sasvim sigurno...
Ja se nadam da Zapadnjaci uopste nece uredjivati Libiju.
Znam da sigurno nece Egipat. I kad vec i sam kazes da ce u Egiptu doci samo jos radikalniji na vlast, budi siguran da to Zapadnjacima nije pravo, a pogotovo Izraelu. Isto vrijedi za Jemen.

Meni je to samo po sebi dokaz da ove revolucije nisu instruirane iz vana, osim ako ne pocnemo o kontra-kontra-kontra teorijama zavjere.
cucamonga

#3481 Re: LIBIJA

Post by cucamonga »

eh sta sve jedan bosnjo primi :mrgreen: za malo dolara, posla, stipendijice sa US korespondencijom i malo ceskanja cetnika po ledjima ponekom bombicom (dok ih se sacekalo 3g mrcvareci da izvrse zadane im ciljeve iz iste kuhinje i uklone "islamisticku" prijetnju u sred Evrope :zzzz: :wink: ) :mrgreen:

namah USA zakon :lol: :mrgreen:

hajde de :mrgreen:

samo, kad nas budu šutnuli a sigurno je da hoce, pitanje je trenutka i istorijskog momenta (a pouceni bas ovim danasnjim iskustvima :wink: ) cim im prestanemo biti u bilo kojoj zizi geokorporativnih strateskih interesa - volio bih vas par da kontaktiram - ako tad i bude radio sa-x :wink: , koliko cete onda glorificirat americki faktor :wink:
Last edited by cucamonga on 22/10/2011 00:18, edited 1 time in total.
sumirprimus

#3482 Re: LIBIJA

Post by sumirprimus »

Ako se ikad ista desi u Iranu, odnosno ako bude promjena one se mogu jedino desiti nekom novom revolucijom, ili jos bolje mirnim putem. Dakle bez bilo kakvog vidljivog uplitanja Zapada.
Mislim da i vecina domacih Iranaca koji su protiv sadasnjeg rezima u Teheranu nece dozvoliti ponovni ulazak Amera i Britanaca u unutrasnje poslove te zemlje na mala vrata.

Drugo, u Iranu postoji barem neki demokratski okvir u kojem Iranci mogu zahtjevati neke promjene.
sve te koljevke civiliza<cije,jasmini ljudskih prava,socijalnog blagostanja,graditelji sve dzabalame, padaju ko kule od karata,iz rata u rat se pokazuje..amerima jedina prava konkurencija su kinezi i poslje njih rusi,ovo sve ostalo,nema ni teoretske sanse ...
jeza u ledja

#3483 Re: LIBIJA

Post by jeza u ledja »

JoseMujica wrote:ma Ježu jarane kažem ti jedino da su Ahmedu muda presvučena Uranijem a Nedžadu Plutonijem pa su onda nedodirljivi.
Weapons of mass seduction? :razz:

Ma ne vjerujem ja u tu pricu.
jeza u ledja

#3484 Re: LIBIJA

Post by jeza u ledja »

sumirprimus wrote:

sve te koljevke civiliza<cije,jasmini ljudskih prava,socijalnog blagostanja,graditelji sve dzabalame, padaju ko kule od karata,iz rata u rat se pokazuje..amerima jedina prava konkurencija su kinezi i poslje njih rusi,ovo sve ostalo,nema ni teoretske sanse ...
Moje misljenje je da se generalno pravi greska kada se sve ove zemlje stavljaju u isti kos. Nemojte se zavaravati ljudi nije Iran zajebancija.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#3485 Re: LIBIJA

Post by JoseMujica »

tako se mislilo i za Irak i za Libiju
sumirprimus

#3486 Re: LIBIJA

Post by sumirprimus »

pa neko vec rece,nece njeg vjerovatno otvoreno,ali demonstracije,narod,pobuna,izbori :D
mada moraju prvo uklonit asada,s njim hezbolu u libanu i tek onda...
cucamonga

#3487 Re: LIBIJA

Post by cucamonga »

idete u off topic - Iran je nize :mrgreen:
jeza u ledja

#3488 Re: LIBIJA

Post by jeza u ledja »

JoseMujica wrote:tako se mislilo i za Irak i za Libiju
Pa Irak je dobar primjer kako je zajebano kad je malo veca zemlja.

Ali, fakat odosmo u off.
Alfons Kauders

#3489 Re: LIBIJA

Post by Alfons Kauders »

jeza u ledja wrote:
sumirprimus wrote:

Moje misljenje je da se generalno pravi greska kada se sve ove zemlje stavljaju u isti kos. Nemojte se zavaravati ljudi nije Iran zajebancija.
pa narvno da nije, iran je drevna civilizacija... za razliku od arapa s druge obale... kojima je vrhunac prije 50tak godina bio nabaviti friziranu kamilu i cetvrtu zenu...

s te strane ja i ne kontam odakle ta furka da ce ameri nekako kontrolisati iran... naprotiv, ja ocekujem da ce iranci kontolisati iran... sto nimalo ne godi amerima... :wink:
Last edited by Alfons Kauders on 22/10/2011 00:26, edited 1 time in total.
psydelija

#3490 Re: LIBIJA

Post by psydelija »

umro je kako je i zamisljao, MUSKI!
oldschool

#3491 Re: LIBIJA

Post by oldschool »

:lol: :lol: A kvazi znalaca, kud niste bili na mjestu Hruščova i Kenedija, ne bi nas ni bilo, svijet bi očistili od svega. Sad imamo još slabije naoružanje, ravnamo samo čitave kontinente sa jednom bombom. :mrgreen: Prije će BiH ući u EU nego će se neko usuditi napasti Iran, Iran dugo već ima rakete koje komotno dobace do Berlina, Beča i drugih europskih gradova, zaštitnika u vidu Kine, tako da ćemo mi prije ući u EU, a ja, EU se raspada, šteta. :mrgreen:
sumirprimus

#3492 Re: LIBIJA

Post by sumirprimus »

psydelija wrote:umro je kako je i zamisljao, MUSKI!
kad dodje vrijem,e sve samo ne onako muski :D
dobro bio je prestravljen,izgubljen,vidi se nije svejedno...
doso djavo po svoje...
p.s na onim slikama i on i sin imaju vise rupa od jedne dvije kolko ovi pominju....
Alfons Kauders

#3493 Re: LIBIJA

Post by Alfons Kauders »

prave muske zadnje rijeci... :D "nemojte pucati, sta sam vam ja uradio" :D

progugaj malo koje su bile zadnje rijeci pravih muskaraca kad su ih strijeljali.... :D
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#3494 Re: LIBIJA

Post by Chmoljo »

Alfons Kauders wrote:

progugaj malo koje su bile zadnje rijeci pravih muskaraca kad su ih strijeljali.... :D
;-)

Image
mladtrek

#3495 Re: LIBIJA

Post by mladtrek »

Alfons Kauders wrote:a jesu nam ljubitelji pukovnikova lika & djela tuzni... :D moje saucesce ;D

a sad sirija... pa iran... pa slag na tortu... :D saudija :D

ja imam neke cudne poglede na svijet... niti tjeram zene da se oblace ko da su krenule vrcati med... niti pucam na ljude koji se ne slazu sa mnom... niti mislim da je ok da klika od par hiljada ljudi upravlja drzavom.... tako sam odgojen, krivite moje starce...

a ko se ne slaze, neka proba svoju zenu upakovati pod plahtu, neka upuca komsu koji ne navija za njegov klub i neka glasa za harisa...:D to je otprilike to... :D

narodu libije zelim sve najbolje, :thumbup: i da im hidrogradnja i zgp obnavljaju zemlju :D
Gadafi ili ne Gadafi za narod Libije je bio puno boljinego ono sto ih ceka pod komandom zapada
(besplatno skolovanje , zdravstvo , panju do takvih extremnosti da se mozes prav zdrav prijavit da
ne zelis da radis - nije ti to u filmu npr - i dobijas od drzave sve neophodno za zivot od prvog do prvog
= neces umrijeti od gladi i neces nikad biti beskucnik - naravno ne dobijas masu beneficija ako radis
bilo kakav posao i zamisli manje od deset posto Libijaca se odlucilo da ne radi i uzme ovaj minimum)

a @boldirano dovoljno govori o tvojoj upucenosti - da zene moraju biti pokrivene u svim zemljama koje si naveo
jer se zemlje deklarisu kao Islamske ali to ne znaci da vise od deset posto zena ima problem sa tim jer osim sto im
drzava to naleze one se pokriju i zato sto im to njihova vjera nalaze (primjer pokrivenih zena kod nas i na zapadu
uprkos svakodnevnoj indoktrinaciji putem medija kako je slika "normalne" zene (od reklama do filmova serija ...)
polugola zena koja je prvenstveno opsjednuta svojim izgledom i kako da se sto vise dopadne (pretezito financijski dobro potkovanom )muskarcu pa onda dalje
sve ostalo

plus u Libiji su zene mogle hodati nepokrivene u odjeci pristojne duzine (suknja ispod koljena i no dekolte ali kratki rukavi majce su bili ok pod Gadafijem - uprkos tome masa zena je i dalje odlucila ostati pokrivena - hm cudno zar ne)

plus mjesas babe i zabe - Iran i Libija su po pitanju emancipacije žena i njihovom ukljucivanju u sve sfere zivota
a narocito obrazovanju dakle stvarnoj emancipaciji - ucinile maximum koji zapad nikad nece dostici - a stvarni problemi o podredjenosti zena u sferi javnog zivota su u zemljama (o Arapskom svijetu sada govorim)
su zemlje koje si strpao u isti kos sa Libijom i Iranom
tj Saudija Bahraih Emirati i ta kompanija koje uprkos tvom navijanju nece uskoro biti svrgnuti od strane amerike
i cak mogu pobiti svoj vlastiti narod ako se pobuni bez ikakvih problema (primjer Bahreina) jer su skontali oni davno da je bitno samo biti dobar sa amerikom sve ostalo je nebitno (tj sta ti radis svom narodu itd ...)

Hoces li ti ikad skontati nakon tolikih ratova intervencija itd da Zapad (tj kompanije koje ga posjeduju)
ne interesuje nista drugo nego jel imaju ogromnu korist od tebe ili ne i ako ne kako te zbaciti i postaviti nekog
od koga ce imati ogromnu korist i ko ce im jesti iz ruku
Last edited by mladtrek on 22/10/2011 00:38, edited 1 time in total.
psydelija

#3496 Re: LIBIJA

Post by psydelija »

sumirprimus wrote:
kad dodje vrijem,e sve samo ne onako muski :D
dobro bio je prestravljen,izgubljen,vidi se nije svejedno...
doso djavo po svoje...
p.s na onim slikama i on i sin imaju vise rupa od jedne dvije kolko ovi pominju....
ono sto se juce desilo nije americki film, ono je realnost i normalno je da je bio prestravljen i polukomiran, bez adrenalina i nade da ce preziveti...
stradao je kao muskarac, hrabro i stameno... borio se do kraja.

bio je konj i veliko zlo, no, priznanje mu moram odati sto se cionistickim materijalistima koprcao pune 4 decenije.

ps. vec od 21 oktobra 2012te libijci ce gadafija praviti od peska.
Alfons Kauders

#3497 Re: LIBIJA

Post by Alfons Kauders »

cucamonga wrote:
Alfons Kauders wrote:

a ti bi heroj vjerovatno da su te cetalji sklepali onako erojski otres'o sve sto mozes je l da :lol:

jesi jak majku mu :mrgreen:
za razliku od pukovnika, ja se u ratu nisam zavlacio u kanalizaciju... :D
psydelija

#3498 Re: LIBIJA

Post by psydelija »

Alfons Kauders wrote:

lazu te!
Alfons Kauders

#3499 Re: LIBIJA

Post by Alfons Kauders »

Chmoljo wrote:
Alfons Kauders wrote:

;-)

Image
to su muda drug, nema dalje...

http://en.wikiquote.org/wiki/Last_words

samo traziti pod "firing"
cucamonga

#3500 Re: LIBIJA

Post by cucamonga »

jest bas je ko kukavica umr'o - a nabacio maskirno odijelo - a sto li boze - vjerovatno da bolje izgleda na putu do Čada u limuzini :mrgreen:
Post Reply