Pobjednika pilota sam vozio na novijoj trojci,nevjerovatno udobna 18" guma,a po testu izgleda i najbolja..
Ljetne gume
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- amar1994
#3476 Re: Ljetne gume
ne znam(pretpostavljam plitke ripne,fol polusportska guma),u svemu je PC6 odlican ali bare i lokve oprez!!! 
Pobjednika pilota sam vozio na novijoj trojci,nevjerovatno udobna 18" guma,a po testu izgleda i najbolja..
- golfiista
#3477 Re: Ljetne gume
Dunlop je u cijeloj prici ponajbolja premijum varijanta gume.
- Travnički Noćni Šetač
#3478 Re: Ljetne gume
Ponasanje gume zavisi i od velicine... a koji model Sportive si imao ?_Astra_ wrote:Sportivine ljetne sam imao na 15kama... po kisi - nedo Bog nikome, kao po ledu.
Po suhom su ok, ali su bucne.
U svakom slucaju, ja vise ne uzimam ljetnu varijantu sportive.
- Travnički Noćni Šetač
#3479 Re: Ljetne gume
Ne zelim da branim nikoga ali ne volim ni kad se manipulise ovakvim testovima... ako je vec od Michelina na testu Sport verzija gume onda je i Continentalova Sport verzija trebala biti prava usporedba....amar1994 wrote:Continental gotov![]()
,mada me ne bi cudilo da na ADAC-u pobjedi
![]()
Sve moje tvrdnje o stajacoj vodi i aquaplningu su potvrdjene,bolji FALKEN od contija![]()
http://www.tyrereviews.co.uk/Article/20 ... e-Test.htm
sava odlicna za cijenu,pirelli prosjek a skup
...
cisto da test bude uvjerljiviji nama cjepidlakama... inace za Conti 6 sam i ja cuo od ekipe koja ih je kupila da su "cudnije" nego verzija 5.... mada nekako ne vjerujem da su bas toliko pali....
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#3480 Re: Ljetne gume
Pa sve je manipulacija donekle. AutoBild kao i ADAC koliko znam svoje testove radi na Continentalovom poligonu. Kao najveći autoklub u evropi mogu komotno sami sebi napraviti svoj. Ovako uvijek postoji tracak sumnje da test nije objektivan. Bez obzira koliko Nijemci kao narod bili posteniTravnički Noćni Šetač wrote:Ne zelim da branim nikoga ali ne volim ni kad se manipulise ovakvim testovima... ako je vec od Michelina na testu Sport verzija gume onda je i Continentalova Sport verzija trebala biti prava usporedba....amar1994 wrote:Continental gotov![]()
,mada me ne bi cudilo da na ADAC-u pobjedi
![]()
Sve moje tvrdnje o stajacoj vodi i aquaplningu su potvrdjene,bolji FALKEN od contija![]()
http://www.tyrereviews.co.uk/Article/20 ... e-Test.htm
sava odlicna za cijenu,pirelli prosjek a skup
...
cisto da test bude uvjerljiviji nama cjepidlakama... inace za Conti 6 sam i ja cuo od ekipe koja ih je kupila da su "cudnije" nego verzija 5.... mada nekako ne vjerujem da su bas toliko pali....
-
UmaX
#3481 Re: Ljetne gume
VW, Audi, Bosch, TDI? Cuj posteni. 
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#3482 Re: Ljetne gume
A hoce se udruziti i u kartel kako bi zajedno ostale pokopali. Gdje bi SvaboUmaX wrote:VW, Audi, Bosch, TDI? Cuj posteni.
-
_Astra_
#3483 Re: Ljetne gume
Cini mi se Z60 ili tako nesto, 185/60 r15 - odron.Travnički Noćni Šetač wrote:Ponasanje gume zavisi i od velicine... a koji model Sportive si imao ?_Astra_ wrote:Sportivine ljetne sam imao na 15kama... po kisi - nedo Bog nikome, kao po ledu.
- Travnički Noćni Šetač
#3484 Re: Ljetne gume
da te su dosta losije.... Sportiva Perfomance su mnogo bolje... doduse ja sam ih koristio u velicini 17 proslo ljeto i nikakvih problema a sada idem na 18...._Astra_ wrote:Cini mi se Z60 ili tako nesto, 185/60 r15 - odron.Travnički Noćni Šetač wrote:Ponasanje gume zavisi i od velicine... a koji model Sportive si imao ?_Astra_ wrote:Sportivine ljetne sam imao na 15kama... po kisi - nedo Bog nikome, kao po ledu.
- Optimist
#3485 Re: Ljetne gume
Na sluzbenom su Sportiva Compact i nisu neka sreca. Dimenzija 185-65R15.
-
NediM17
#3486 Re: Ljetne gume
Ma sve kontam zganjati Vitaru, a nikako da pocnem.Optimist wrote:Jakako, lakse promijeniti auto nego gume.
-
Me_again
#3487 Re: Ljetne gume
Kada govorimo o tim Low Budget gumama, ipak je bolje dodati relativno malo para i uzeti barem Hankook, koje uopšte nisu oše gume a cjenovno prihvatljive.Optimist wrote:Na sluzbenom su Sportiva Compact i nisu neka sreca. Dimenzija 185-65R15.
Ta Sportiva je dobra prve godine, poslije je običan odron.
- Optimist
#3488 Re: Ljetne gume
Me_again wrote:Kada govorimo o tim Low Budget gumama, ipak je bolje dodati relativno malo para i uzeti barem Hankook, koje uopšte nisu oše gume a cjenovno prihvatljive.Optimist wrote:Na sluzbenom su Sportiva Compact i nisu neka sreca. Dimenzija 185-65R15.
Potpisujem. Ista stvar je i sa zimskim setom.
- Travnički Noćni Šetač
#3489 Re: Ljetne gume
Sportiva Compact i Sportiva Perfomance nisu ni blizu slične gume...Optimist wrote:Na sluzbenom su Sportiva Compact i nisu neka sreca. Dimenzija 185-65R15.
- Optimist
#3490 Re: Ljetne gume
Ima jedna dizelka polovna, ali skupa majku joj. Doduse jest odlican paket opreme.NediM17 wrote:Ma sve kontam zganjati Vitaru, a nikako da pocnem.Optimist wrote:Jakako, lakse promijeniti auto nego gume.
- Travnički Noćni Šetač
#3491 Re: Ljetne gume
Meni ove zime treća sezona zimskog seta Sportive Snow Win2 ... Nigdje problema ... opet moguće je da u različitim dimenzijama drugačije funkcioniše kao i u testovima različiti pobjedjuju u različitim dimenzijama...Optimist wrote:Me_again wrote:Kada govorimo o tim Low Budget gumama, ipak je bolje dodati relativno malo para i uzeti barem Hankook, koje uopšte nisu oše gume a cjenovno prihvatljive.Optimist wrote:Na sluzbenom su Sportiva Compact i nisu neka sreca. Dimenzija 185-65R15.
Potpisujem. Ista stvar je i sa zimskim setom.
-
Me_again
#3492 Re: Ljetne gume
Izvini, ali ti nisi baš nešto mjerodavan po tom pitanju. Stalno puštaš klipove u kojima te pretiču i deru, i to preko pune jer nemogu istrpiti tvoju sporu vožnjuTravnički Noćni Šetač wrote:Sportiva Compact i Sportiva Perfomance nisu ni blizu slične gume...Optimist wrote:Na sluzbenom su Sportiva Compact i nisu neka sreca. Dimenzija 185-65R15.
- Travnički Noćni Šetač
#3493 Re: Ljetne gume
Dobra šala...Me_again wrote:Izvini, ali ti nisi baš nešto mjerodavan po tom pitanju. Stalno puštaš klipove u kojima te pretiču i deru, i to preko pune jer nemogu istrpiti tvoju sporu vožnjuTravnički Noćni Šetač wrote:Sportiva Compact i Sportiva Perfomance nisu ni blizu slične gume...Optimist wrote:Na sluzbenom su Sportiva Compact i nisu neka sreca. Dimenzija 185-65R15.![]()
![]()
- Optimist
#3494 Re: Ljetne gume
@Travnicki,
Pretpostavljam, samo iznosim licno iskustvo.
I kao sto napisah u postu iznad, Snow win2 je bio dobar samo prvu zimu kad je bio nov.
Hankook na privatnom je u petoj sezoni izlazio gdje Sportiva nije mogla. (drugo auto i druga dimenzija, 205-55R16)
I kao sto napisah u postu iznad, Snow win2 je bio dobar samo prvu zimu kad je bio nov.
Hankook na privatnom je u petoj sezoni izlazio gdje Sportiva nije mogla. (drugo auto i druga dimenzija, 205-55R16)
Last edited by Optimist on 19/03/2019 22:12, edited 1 time in total.
- Travnički Noćni Šetač
#3495 Re: Ljetne gume
Takođe lično iskustvo... ne sporim da je na nekim vozilima u nekim dimenzijama vrlo moguće dosta loša...Optimist wrote:@Travnicki,
-
Me_again
#3496 Re: Ljetne gume
Ne ljuti se, šala je ....Travnički Noćni Šetač wrote:
Dobra šala...
- Travnički Noćni Šetač
#3497 Re: Ljetne gume
Pa ne ljutim kažem dobra je šala...Me_again wrote:Ne ljuti se, šala je ....Travnički Noćni Šetač wrote:
Dobra šala...
-
Me_again
#3498 Re: Ljetne gume
Ja nekako sticajem okolnosti imam dobro iskustvo sa držanjem performansi kod Hankook guma. Nije ono da grohne nakon par sezona nego drži dugo karakteristike. Ovo dugo treba shvatiti uslovno, nemože ona 50.000 km kao Michelin npr.Optimist wrote:@Travnicki,
- Travnički Noćni Šetač
#3499 Re: Ljetne gume
Suštinu smo generalno već davno usaglasili... kad je vozač svjestan kakvu gumu koristi nije problem sa većinom guma voziti normalno...
Meni gume traju u prosjeku dvije do tri godine... za sada vozim oko 35 do 40 000 km godišnje na oba seta ( ljetni i zimski ) ... S obzirom na vozilo koje vozim Sportive su se u dimenziji 215/55 x 16 na zimskom profilu i 215/50 x 17 na ljetnom profilu pokazale bolje od prosjeka...
Na osnovu tih iskustava sada prelazim na ljetni set veličine 235/40 x 18 ... moguće je da će u toj dimenziji pokazati i loše strane više nego dobre ali bez iskustva sa njima ne mogu znati...
Hankook sam čuo uglavnom samo pozitivna iskustva ( ljetni profil ) ...
Moja iskustva sa Michelin Primacy 3 su naprimjer veoma loša... nakon prve sezone guma je otvrdla, postala je izuzetno bučna i nije mi davala sigurnost u krivinama ( takođe u dimenziji 215/50 x 17 ) ... tako da u principu ponašanje guma zavisi od dimenzije ali sigurno i od vozila na koje su montirane, tako da ne postoji univerzalno pravilo u smislu te i te gume su najbolje u svim dimenzijama na svim vozilima... i ne postoji ni najgora guma u svim profilima sa svim vozilima...
...
Ovu temu shvatam kao razmjenu ličnih iskustava i u tom smislu pomoć drugima, a nikako ubjeđivanje da je nešto predobro ili prepričavanje mitova i priča o gumama koje nismo probali....
Meni gume traju u prosjeku dvije do tri godine... za sada vozim oko 35 do 40 000 km godišnje na oba seta ( ljetni i zimski ) ... S obzirom na vozilo koje vozim Sportive su se u dimenziji 215/55 x 16 na zimskom profilu i 215/50 x 17 na ljetnom profilu pokazale bolje od prosjeka...
Na osnovu tih iskustava sada prelazim na ljetni set veličine 235/40 x 18 ... moguće je da će u toj dimenziji pokazati i loše strane više nego dobre ali bez iskustva sa njima ne mogu znati...
Hankook sam čuo uglavnom samo pozitivna iskustva ( ljetni profil ) ...
Moja iskustva sa Michelin Primacy 3 su naprimjer veoma loša... nakon prve sezone guma je otvrdla, postala je izuzetno bučna i nije mi davala sigurnost u krivinama ( takođe u dimenziji 215/50 x 17 ) ... tako da u principu ponašanje guma zavisi od dimenzije ali sigurno i od vozila na koje su montirane, tako da ne postoji univerzalno pravilo u smislu te i te gume su najbolje u svim dimenzijama na svim vozilima... i ne postoji ni najgora guma u svim profilima sa svim vozilima...
...
Ovu temu shvatam kao razmjenu ličnih iskustava i u tom smislu pomoć drugima, a nikako ubjeđivanje da je nešto predobro ili prepričavanje mitova i priča o gumama koje nismo probali....
-
NediM17
#3500 Re: Ljetne gume
Ima i plava i crna, plava je iz uvoza (iako bi trebala biti OK), crna se voza po Visokom, u vlasnistvu je Berlijete.Optimist wrote:Ima jedna dizelka polovna, ali skupa majku joj. Doduse jest odlican paket opreme.NediM17 wrote:Ma sve kontam zganjati Vitaru, a nikako da pocnem.Optimist wrote:Jakako, lakse promijeniti auto nego gume.
Neciju dobru je oglasio i kolega forumas, bas onakvu kakvu trazim... Automatik, 1.6 benzin Allgrip, najjaci paket opreme...