Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
- rovac13
#3476 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
-Ja imam vlagomjer u sobi.
-grijem se SAMO na invertere
-kazaljka koja pokazuje rel vlaznost uvijek pokazuje idealno 40 - 50 - 60 %
Za sve sto sam napisao je moguce i napravit snimak i postavit ovdje,tako bi isto trebali i oni koji pisu drugacije.
Ja mislim da razloge suhog ili vlaznog zraka treba potraziti negdje drugo,a ne dali se grijes inverterom ili drvima.
-grijem se SAMO na invertere
-kazaljka koja pokazuje rel vlaznost uvijek pokazuje idealno 40 - 50 - 60 %
Za sve sto sam napisao je moguce i napravit snimak i postavit ovdje,tako bi isto trebali i oni koji pisu drugacije.
Ja mislim da razloge suhog ili vlaznog zraka treba potraziti negdje drugo,a ne dali se grijes inverterom ili drvima.
- rovac13
#3477 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Gospodin pantich tvrdi da nema do drvapantich wrote:Ma naravno, iako je po meni to grijanje na klimu valjda najgori način grijanja. Zrak je suh užasno, da ne kažem da čim ugasiš klimu temperatura rapidno pada. Nema do drva
Kad se sjetim nekad kad sam se grijao na drva,uvijek je bila na kaminu posuda sa vodom.
Nikad nije bio zrak toliko suh kao kad smo se grijali na drva.
-
Sijedi63
#3478 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Mrsko mi čitat' sve ovo ali...
A neko je na ovom forumu već postavio pošto je šta:
Izvin'te ako se ponavljam.Energiju ne troše grejalice, peći, radijatori ... Energiju troše zidovi, tj, prostorija, odnosno cela kuća ili stan. Koliko koja prostorija troši energije - lako je proračunati. (Google: "proracun toplotnih gubitaka")
Kad sa ovim pojmovima rasčistite, biće vam jasno da uštedu električne energije ne možete ostvariti kupovinom veče ili manje grejalice, radijatora, kupovinom jedne jake ili više malih, ovog ili onog brenda i td. i td. Ušteda energije se može ostvariti samo i jedino smanjivanjem toplotnih gubitaka prostorije.
A neko je na ovom forumu već postavio pošto je šta:
Lož ulje 0,22 KM/kWh
Plin 0,12 KM/kWh
Struja 0,16 KM/kWh
Klima uređaj 0,043 KM/kWh (COP 3,5)
Pelet 0,067 KM/kWh
Drvo suho 0,055.KM/kWh
Ugalj lignit 0,062 KM/kWh
Ugalj Banovići 0,06 KM/kWh
itd,itd......
- Hajlac
#3479 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Kakvi su ti se pokazali ti iz IceNeta?Drvosjeca iz Dejcica wrote:Evo ga vanjska izbačena danas vani.![]()
Što više detalja to bolje
- Drvosjeca iz Dejcica
#3480 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Iskreno na skali od 1 do 10.Hajlac wrote:Kakvi su ti se pokazali ti iz IceNeta?Drvosjeca iz Dejcica wrote:Evo ga vanjska izbačena danas vani.![]()
Što više detalja to bolje
Odziv 9
Poštivanje dogovora i ažurnost 10
Savjetovanje 5
Cijene 9
Radovi 7 (fali im fina ruka)
Dakle zadovoljan sam, poštuju termine i dogovore. Jedino im je fula što mi nisu odmah rekli da vanjska jedinica nikako ne ide u garažu ali mislim da se radilo o tome da im je to bila lakša opcija iako su došli za par dana nakon mog poziva i premjestili vanjsku jedinicu vani bez dodatih troškova.
- Drvosjeca iz Dejcica
#3481 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pogotovo što svi noviji uređaji inverter/klima imaju pametne funkcije pa čak i moj kinez.rovac13 wrote:Gospodin pantich tvrdi da nema do drvapantich wrote:Ma naravno, iako je po meni to grijanje na klimu valjda najgori način grijanja. Zrak je suh užasno, da ne kažem da čim ugasiš klimu temperatura rapidno pada. Nema do drvaa sa klimama uzasno suh zrak
.
Kad se sjetim nekad kad sam se grijao na drva,uvijek je bila na kaminu posuda sa vodom.
Nikad nije bio zrak toliko suh kao kad smo se grijali na drva.
-
aldera
#3482 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Grijanje na struju tipa el.kolovi, konvektori i sl. generalno veliko NE. 2015 stupa na snagu liberalizacija tržišta el. energije. Za sve one iz reda "domaćinstva" koji se nadaju fantomskoj "jeftinijoj" struji, da se unaprijed kaže: "spremite se na velika poskupljenja".
Liberalizacijom otpadaju subvencije koje su još od socijalizma obilato koristile kategorije "domaćinstva".
Industrijski potrošači će da masovno kupuju struju od drugih dobavljača, i da zaobilaze Elektroprivredu u velikom luku.
Industrija neće više subvencionirati kategoriju "domaćinstva".
Na struju dolaze u obzir samo "dizalice toplote".
Najjeftinija investicija je svakako split sistem tzv. zrak-zrak. Faktor ugodnosti je ovdje svakako veoma nizak. Neravnomjerna raspodjela temperature, velika cirkulacija zraka.
Još gori oblik je, ukoliko koristite "dizalicu topline" u kombinaciji sa radijatorima.
Najbolji sistem je svakako toplotna pumpa u kombinaciji sa površinskim grijanjem. Faktor ugodnosti dodatno raste ako se napravi kombinacija podno/zidno grijanja. Ukoliko imate zidno površinsko grijanje, ljeti možete bez problema da hladite prostor. Nešto skuplja je varijanta dodatna kombinacija stropnog površinskog grijanja.
COP za sezonu 2013/2014 na godišnjem nivou za grijanje koje je izvedeno na slikama iznosi 3,10 (prilično blaga zima), 200 kvadradnih metara, potrebnih 17.000 kWh/a sa pripremom tople vode (specifična grejna snaga 40 W/m kvadratnom).
Rezultat:
Investicija
Zemni gas sa radijatorima 19.000 KM*
Lož ulje sa radijatorima 22.000 KM*
Peleti sa radijatorima 28.000 KM*
Split zrak/voda površinsko grijanje (zidno/podno) 27.000 KM*
Potrošnja:
Zemni gas 2.000 KM
Lož ulje 3.800 KM
Peleti 1.400 KM
Split 800 KM
Održavanje godišnje:
Zemni gas 370 KM
Lož ulje 410 KM
Peleti 570 KM
Split 90 KM
*Cijene se odnose sa urađenim najkvalitetnijim materijalima na tržištu

Liberalizacijom otpadaju subvencije koje su još od socijalizma obilato koristile kategorije "domaćinstva".
Industrijski potrošači će da masovno kupuju struju od drugih dobavljača, i da zaobilaze Elektroprivredu u velikom luku.
Industrija neće više subvencionirati kategoriju "domaćinstva".
Na struju dolaze u obzir samo "dizalice toplote".
Najjeftinija investicija je svakako split sistem tzv. zrak-zrak. Faktor ugodnosti je ovdje svakako veoma nizak. Neravnomjerna raspodjela temperature, velika cirkulacija zraka.
Još gori oblik je, ukoliko koristite "dizalicu topline" u kombinaciji sa radijatorima.
Najbolji sistem je svakako toplotna pumpa u kombinaciji sa površinskim grijanjem. Faktor ugodnosti dodatno raste ako se napravi kombinacija podno/zidno grijanja. Ukoliko imate zidno površinsko grijanje, ljeti možete bez problema da hladite prostor. Nešto skuplja je varijanta dodatna kombinacija stropnog površinskog grijanja.
COP za sezonu 2013/2014 na godišnjem nivou za grijanje koje je izvedeno na slikama iznosi 3,10 (prilično blaga zima), 200 kvadradnih metara, potrebnih 17.000 kWh/a sa pripremom tople vode (specifična grejna snaga 40 W/m kvadratnom).
Rezultat:
Investicija
Zemni gas sa radijatorima 19.000 KM*
Lož ulje sa radijatorima 22.000 KM*
Peleti sa radijatorima 28.000 KM*
Split zrak/voda površinsko grijanje (zidno/podno) 27.000 KM*
Potrošnja:
Zemni gas 2.000 KM
Lož ulje 3.800 KM
Peleti 1.400 KM
Split 800 KM
Održavanje godišnje:
Zemni gas 370 KM
Lož ulje 410 KM
Peleti 570 KM
Split 90 KM

- rovac13
#3483 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Svi danasnji inverteri imaju funkciju odvlazivanje,ali moras ubacit u mod odvlazivanje a klima tad hladi pomalo.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Pogotovo što svi noviji uređaji inverter/klima imaju pametne funkcije pa čak i moj kinez.Ima funkcija SMART koji automatski održava vlažnost (odlvažuje ili navlažuje) vazduh prema podešenoj temperaturi i ostalim faktorima a može se dodatno namjestiti i ionizator vazduha. Extra funkcija.
Tako da to ima smisla samo koristit preko ljeta kad su sparine velike ,to sto malo ohladi to dobro dodje.
Za vrijeme grijanja ne moze radit odvlazivanje.
A sto se tice ovlazivanja ili navlazivanja jedini uredjaj koji to moze a da je meni poznat je DAIKIN URURU SARARA,a on kosta Bog te pitao koliko,citaj skup do j...
A poprilicno sam citao o ovim uredjajima godinama.
Nesto mi nevjerovatno da jedan haier to moze a ne mogu ni mitsubishi ni toshiba ni fujitsu.
Provjeri jos jednom to sto si naveo
- Drvosjeca iz Dejcica
#3484 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ako laže specifikacija lažem i ja. Ja znam da si ti pobornik Toshibe i ostalih jakih brandova ali ni ostali ne sjede na ušuma napreduje tehnologija invertora i kod drugih druže.rovac13 wrote:Svi danasnji inverteri imaju funkciju odvlazivanje,ali moras ubacit u mod odvlazivanje a klima tad hladi pomalo.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Pogotovo što svi noviji uređaji inverter/klima imaju pametne funkcije pa čak i moj kinez.Ima funkcija SMART koji automatski održava vlažnost (odlvažuje ili navlažuje) vazduh prema podešenoj temperaturi i ostalim faktorima a može se dodatno namjestiti i ionizator vazduha. Extra funkcija.
Tako da to ima smisla samo koristit preko ljeta kad su sparine velike ,to sto malo ohladi to dobro dodje.
Za vrijeme grijanja ne moze radit odvlazivanje.
A sto se tice ovlazivanja ili navlazivanja jedini uredjaj koji to moze a da je meni poznat je DAIKIN URURU SARARA,a on kosta Bog te pitao koliko,citaj skup do j...![]()
A poprilicno sam citao o ovim uredjajima godinama.
Nesto mi nevjerovatno da jedan haier to moze a ne mogu ni mitsubishi ni toshiba ni fujitsu.
Provjeri jos jednom to sto si naveo

-
ljutiajvar
#3485 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ima li iko dnevna mjerenja za toplotnu pumpu za godinu dana sa sljedećim podacima:
Vrijeme mjerenja; prosjecna unutrasnja temperatura zraka; prosjecna vanjska temperatura zraka; kWh - toplotne pumpe
?
Vrijeme mjerenja; prosjecna unutrasnja temperatura zraka; prosjecna vanjska temperatura zraka; kWh - toplotne pumpe
?
- Drvosjeca iz Dejcica
#3486 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ovo je jedna od stvari koje planiram nekad uraditi zajedno sa rekuperacijom ali malo ko od nas običnih smrtnika ima 27.000KM spremih za ovakvu investiciju, pogotovo što svi imamo kako-tako rješeno grijanje i živimo u tim prostorima.aldera wrote: Split zrak/voda površinsko grijanje (zidno/podno) 27.000 KM*
-
sabanss
#3487 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
@aldera
Kako nadodje na ove cifre za 200 m2? Konretno ti za pelet mogu reci da investicija sa najkvalitetnijim materijalima na trzistu nije ni blizu 28 000 KM vec skoro pa tri puta manja...
Kako nadodje na ove cifre za 200 m2? Konretno ti za pelet mogu reci da investicija sa najkvalitetnijim materijalima na trzistu nije ni blizu 28 000 KM vec skoro pa tri puta manja...
- rovac13
#3488 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Mislim da me nisi shvatio dobro.Drvosjeca iz Dejcica wrote: Ako laže specifikacija lažem i ja. Ja znam da si ti pobornik Toshibe i ostalih jakih brandova ali ni ostali ne sjede
Ja sam pobornik da svi kupe ako treba kao kod tebe haier,posebno moji komsije,umjesto sto loze ugalj pa ne smijem prozracit kucu poslije 15h.
Ali slucajno imam i LG koji vrijedi za nesto bolje od kineza,pa znam da ni on nije uopce rang japanaca.Sto je bolje,bolje je.
Pretpostavljam da tvoja nebula ima mod AUTO,kao i svi uredjaji danas,u tom modu se smjenjuju grijanje,hladjenje ili odvlazivanje (hladjenje),oni se sami izmjenjuju po potrebi u modu auto.
Ja sam to jednom pokrenuo kod kuce da probam,i nisam vise nikad,jer mi to ne odgovara.Uredjaj da bi se prebacio iz moda grijanje u mod hladjenja treba mu malo vremena dok se obrne proces,tako da nista od toga,uostalom ko zeli da mu na -10 vani klima pocne hladit da bi odvlazivala,ja ne zelim sigurno.
A razlog zasto ti opadne rel vlaznost kad radi klima je ovdje

U tabeli ima prikazano kolika je apsolutna i kolika relativna vlaznost na kojoj temp,odnosno koliko zrak moze da primi vode na kojoj temperaturi.Tako sa istom kolicinom vode u zraku po metru kubnom rel vlaznost nije ista.Dovoljno je ugrijati prostor da on moze primi vise vode u sebe odnosno da se smanji rel vlaznost.
U tabeli sam obiljezio crvenom bojom ako imas u sobi 20*C i rel vlaznost 70% znaci da trenutno imas u zraku 12,1 gram vode po m3.
Ako podignes temp sobe za 5 stepeni,sa istih tih 12,1 gr/m3 vlaznost bi bila negdje izmedju 50 % i 60% ,to je obiljezeno zelenom bojom.
Ne bitno je cime ugrijete prostor vlaznost mora pasti za malo,zato sto zrak sve sto je topliji vise moze vode drzat u sebi tako da je procenat rel vlaznost je manji.
- rovac13
#3489 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Evo kako izgleda uredjaj koji radi odvlazivanje + ovlazivanje po zelji a bez nepotrebnog hladjenja,to je skroz nesto drugo,komplikovano i skupo naravno.

Znaci osim 2 bakarne cijevi i jednog crijeva za odvod kondenza od unutrasnje do vanjske,kod ovog uredjaja postoji jos jedno podebelo crijevo koje ide iz gornjeg dijela vanjske jedinice u unutarnju,preko tog crijeva se uvozi u sobu svjezi zrak izvana,i preko toga se radi ovlazivanje ako je potrebno.
Ja sam 99% siguran da nebula ovo nema,ovo sam samo vidio na daikinu ururu sarara,niko vise to ne radi koliko ja znam.
Ovako to izgleda otprilike .

Znaci osim 2 bakarne cijevi i jednog crijeva za odvod kondenza od unutrasnje do vanjske,kod ovog uredjaja postoji jos jedno podebelo crijevo koje ide iz gornjeg dijela vanjske jedinice u unutarnju,preko tog crijeva se uvozi u sobu svjezi zrak izvana,i preko toga se radi ovlazivanje ako je potrebno.
Ja sam 99% siguran da nebula ovo nema,ovo sam samo vidio na daikinu ururu sarara,niko vise to ne radi koliko ja znam.
Ovako to izgleda otprilike .
- Drvosjeca iz Dejcica
#3490 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Na daljinskom a i u prospektu stoji da ima COOL (hlađenje), HEAT (grijanje), DRY (isušivanje), ECO (ekonomični mod), SLEEP (mod spavanja), QUIET (tihi mod) i SMART (pametni mod).rovac13 wrote:Mislim da me nisi shvatio dobro.Drvosjeca iz Dejcica wrote: Ako laže specifikacija lažem i ja. Ja znam da si ti pobornik Toshibe i ostalih jakih brandova ali ni ostali ne sjede
Ja sam pobornik da svi kupe ako treba kao kod tebe haier,posebno moji komsije,umjesto sto loze ugalj pa ne smijem prozracit kucu poslije 15h.
Ali slucajno imam i LG koji vrijedi za nesto bolje od kineza,pa znam da ni on nije uopce rang japanaca.Sto je bolje,bolje je.
Pretpostavljam da tvoja nebula ima mod AUTO,kao i svi uredjaji danas,u tom modu se smjenjuju grijanje,hladjenje ili odvlazivanje (hladjenje),oni se sami izmjenjuju po potrebi u modu auto.
Ja sam to jednom pokrenuo kod kuce da probam,i nisam vise nikad,jer mi to ne odgovara.Uredjaj da bi se prebacio iz moda grijanje u mod hladjenja treba mu malo vremena dok se obrne proces,tako da nista od toga,uostalom ko zeli da mu na -10 vani klima pocne hladit da bi odvlazivala,ja ne zelim sigurno.
A razlog zasto ti opadne rel vlaznost kad radi klima je ovdje![]()
U tabeli ima prikazano kolika je apsolutna i kolika relativna vlaznost na kojoj temp,odnosno koliko zrak moze da primi vode na kojoj temperaturi.Tako sa istom kolicinom vode u zraku po metru kubnom rel vlaznost nije ista.Dovoljno je ugrijati prostor da on moze primi vise vode u sebe odnosno da se smanji rel vlaznost.
U tabeli sam obiljezio crvenom bojom ako imas u sobi 20*C i rel vlaznost 70% znaci da trenutno imas u zraku 12,1 gram vode po m3.
Ako podignes temp sobe za 5 stepeni,sa istih tih 12,1 gr/m3 vlaznost bi bila negdje izmedju 50 % i 60% ,to je obiljezeno zelenom bojom.
Ne bitno je cime ugrijete prostor vlaznost mora pasti za malo,zato sto zrak sve sto je topliji vise moze vode drzat u sebi tako da je procenat rel vlaznost je manji.
Citiram ti iz originalnog prospekta:
Moguće da on prebacuje iz moda u mod po potrebi ali meni evo to radi super i nisam primjetio da ima nekog kašnjenja u prebacivanju iz moda u mod, doduše nisam ni pratio. Nemam pojma, nebitno na kraju, meni odgovara ovako, vlažnost je sada na 55%, temp 23, inverter radi na 24. Moram još testirati ovaj ECO mod da vidim kolika je onda potrošnja i kakvo je grijanje.SMART način rada -Jednom tipkom do ugodnog protora" Klima uređaj može izmjeriti temperaturu i vlagu u prostoriji i sam se podesiti u skladu sa njim.
- rovac13
#3491 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Mislim da ima dovoljno materijala postavljeno da se razumije kako radi na grijanju i da neces imat vlage dok klima grije,problem je ako se iskljuci klima i ako ne grije,onda moze se povecat rel vlaznost,a one tabele pokazuju zasto.
Na mojoj klimi ekonomy mod znaci ogranicavanje da se klima ne zalijece na max 100 % snagu kad ju tek upalis,nego do 70 % otprilike pretpostavljam da je i kod tebe slicno .Ekonomy mod je dobar,malo sporije ugrije ako je tek upalis da podize temperaturu ali zato ima bolji cop ucinkovitost,jer inverter sve sto jace radi bolje grije ali je slabiji cop.Kad rade na odrzavanju temp tad rade minimalno i imaju najbolji cop,pa je preporucivo da se uredjaj manje gasi,imas i bolji konfor usput.
Na mojoj klimi ekonomy mod znaci ogranicavanje da se klima ne zalijece na max 100 % snagu kad ju tek upalis,nego do 70 % otprilike pretpostavljam da je i kod tebe slicno .Ekonomy mod je dobar,malo sporije ugrije ako je tek upalis da podize temperaturu ali zato ima bolji cop ucinkovitost,jer inverter sve sto jace radi bolje grije ali je slabiji cop.Kad rade na odrzavanju temp tad rade minimalno i imaju najbolji cop,pa je preporucivo da se uredjaj manje gasi,imas i bolji konfor usput.
- rovac13
#3492 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Zaboravih reci da izbjegavas taj tihi mod,tad klima najslabije duva, sve sto jace duva bolja je iskoristivost cop.
Najbolje ides jako maximalno onoliko koliko ti ne smeta.
Najbolje ides jako maximalno onoliko koliko ti ne smeta.
- Drvosjeca iz Dejcica
#3493 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Držim je ja konstanto upaljenu zadnjih 20 dana, jedino kada čistim filter onda je ugasim na 20 min. Naravno da je bolje držati da održava temperaturu nego je paliti i gasiti, slično je i sa plinskim etažnim grijanjem.rovac13 wrote:Mislim da ima dovoljno materijala postavljeno da se razumije kako radi na grijanju i da neces imat vlage dok klima grije,problem je ako se iskljuci klima i ako ne grije,onda moze se povecat rel vlaznost,a one tabele pokazuju zasto.
Sada gledam prospekt kaže da neki modeli imaju FRESH mod, ja ga imam na daljinskom ali ovaj model NEBULE nema tu funkciju, e to je ubacivanje svježeg vanjskog vazduha dakle generalno ima ga i Haier.
Fresh način rada - Ispuhuje ustajali zrak iz prostorije i upuhuje svježi.
- rovac13
#3494 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Drvosjeca uzmi sebi ovako nesto,imas jedan uredjaj,tacno ces znat koliko potrosi za dan mjesec godinu,koliko trosi kad tek upalis koliko u kom trenutku,nije skupo nadje se od 20-30-40 KM lako,super stvar.

- jalijas74
#3495 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Evo i mene ponovo sa racunom za ukupnu potrosnju u stanu.
Racun za period 07.11.2014-08.12.2014
VT 172
Mt 364
UKUPNO: 73,64 KM
Potrosnja u mjesecima bez grijanja 50-55 KM.
Losa stolarija, grijem oko 50 kvadrata sa Fujitsu Nocria i zahvaljuci savjeti sa ovog foruma i pojedinim clanovima uzivam evo vec 3 godinu
(kuc-kuc u drvo)
VT 172
Mt 364
Losa stolarija, grijem oko 50 kvadrata sa Fujitsu Nocria i zahvaljuci savjeti sa ovog foruma i pojedinim clanovima uzivam evo vec 3 godinu
- Nisrin
#3496 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Koja je cijena Nocrie?jalijas74 wrote:Evo i mene ponovo sa racunom za ukupnu potrosnju u stanu.
VT 172
Mt 364
Losa stolarija, grijem oko 50 kvadrata sa Fujitsu Nocria i zahvaljuci savjeti sa ovog foruma i pojedinim clanovima uzivam evo vec 3 godinu(kuc-kuc u drvo)
- jalijas74
#3497 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ova moja je bila 1900,00 KM bez ugradnje
- Nisrin
#3498 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
jalijas74 wrote:Ova moja je bila 1900,00 KM bez ugradnje
Koliko sati dnevno grijes? Meni sa konvektorom koji je vise iskljucen nego ukljucen doslo 70 KM prosli mjesec...
- rovac13
#3499 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Tvoj konvektor trosi 4-5 puta vise struje nego njegov uredjaj za istu kolicinu toplote,s obzirom da je zima blaga.Nisrin wrote:jalijas74 wrote:Ova moja je bila 1900,00 KM bez ugradnje
Koliko sati dnevno grijes? Meni sa konvektorom koji je vise iskljucen nego ukljucen doslo 70 KM prosli mjesec...
Ali ti si konvektor platio par stoja a on svoj inverter 1900.
Na zalost ne moze i jare i pare
- jalijas74
#3500 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Bas tako kao sto Rovac kaze.rovac13 wrote:Tvoj konvektor trosi 4-5 puta vise struje nego njegov uredjaj za istu kolicinu toplote,s obzirom da je zima blaga.Nisrin wrote:Koliko sati dnevno grijes? Meni sa konvektorom koji je vise iskljucen nego ukljucen doslo 70 KM prosli mjesec...jalijas74 wrote:Ova moja je bila 1900,00 KM bez ugradnje
Ali ti si konvektor platio par stoja a on svoj inverter 1900.
Na zalost ne moze i jare i pare
Ja svoj uredjaj upalim na pocetku sezone i ugasim na kraju dakle nekih 4-5 mjeseci non-stop. Ove smo godine ga poceli paliti u oktobru kad je palo ono malo snjega i onda je ugasili nekoliko dana te ponovo aktivirali polovinom novembra i sve do sada uređaj se nikad ne gasi radi 24 sata (kuc-kuc u drvo).
Jedino prekonoci kad idemo spavati a to je pravo kasno ga smanjimo za 2 podioka recimo ostavimo na 19-20 ili 21 dok ostalo sibamo 22-23. Recimo to ovako sad je skoro 2 sata temeperatura na nekom kineskom termometru je 24 stepena na uredjau je podeseno 23 stepena i sad cemo smanjiti na 21 i kad se probudimo ponovo cemo povecati na 23. Dva klika gore dva klika dole i tako cjelu zimu
Nikada ne bi uzivao u komforu svoga stana (jer nikakvo drugo trajno rijesenje za svoj stan nisam imao) da me nisu uputili i pomogli ljudi sa ovoga foruma (hvala vam gdje culi i gdje ne culi a vi znate ko ste)