FIAT KONZUMENTI

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Lazo_makazica

#3476 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by Lazo_makazica »

ElRe wrote:Akumulator je pri kraju. Ne znam koji ti je motor, ali dimenzije akumulatora za Grande su nestandardne pa racunaj na 20-30 KM vise nego za standardnu dimenziju.
U pitanju je 1.4 8v benzinac, i negdje sam naletio da u njega ide 50Ah akumulator. Eh sad to za dimenzije nisam znao. Gdje se moze kupiti nov akumulator a da nije ovlasteni servis?
ElRe

#3477 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by ElRe »

Motorex, Vesprom, Autoshop Maja i sve ostale trgovine auto dijelovima.
Lazo_makazica

#3478 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by Lazo_makazica »

Malo sam citao po Fiat Srbija forumu i isti problem se desava cesto. Nije problem u akumulatoru vec alternatoru. Eh sad posto auto svakako nije pod garancijom (2006 godiste je) tako da mi se ne bacaju pare u ovlastenom servisu, ima li neko da preporuci dobrog majstora za Fiat a da to nije Dino iz Bara jer sam ga zvao za drugu stvar i jako je nezainteresovan, cak i neljubazan.
Saka

#3479 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by Saka »

Lazo_makazica wrote:Malo sam citao po Fiat Srbija forumu i isti problem se desava cesto. Nije problem u akumulatoru vec alternatoru. Eh sad posto auto svakako nije pod garancijom (2006 godiste je) tako da mi se ne bacaju pare u ovlastenom servisu, ima li neko da preporuci dobrog majstora za Fiat a da to nije Dino iz Bara jer sam ga zvao za drugu stvar i jako je nezainteresovan, cak i neljubazan.
Pa imaš još Hotu u Nedžarićima i to ti je to što se tiče specijalizovanih za Fiata.

Sent from my iPhone using Tapatalk
direstraits0078

#3480 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by direstraits0078 »

Imaš i Hotine bivše radnike, Adin i Kina.
kokuz_sa

#3481 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by kokuz_sa »

Dinu bas na guranje treba upaliti da sta uradi..

Od mene preporuka za Adina i Kinu..
Lazo_makazica

#3482 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by Lazo_makazica »

kokuz_sa wrote:Dinu bas na guranje treba upaliti da sta uradi..

Od mene preporuka za Adina i Kinu..
Hvala za preporuke, ako neko ima kontakt od Adina i Kine da napise ovdje ili u privatnoj poruci :)

Sto se Dine tice, konkretno ga zvao za problem sa ventilacijom, prvi put kaze treba to pogledati (naravno, a sta bi drugo). Odem direktno kod njega, kaze nazovi me u ponedeljak sad imam posla. Zovem u ponedeljak, nije tu, nazovi kasnije. Opet u toku dana nazovem, kaze u guzvi je ostavi broj pa cu te nazvati da POPRICAMO. K'o da mi psiholog treba a ne automehanicar. Uzgred, nikad nije nazvao.

Uglavnom, nedavno sam kupio Fiat GP, 80k presao, bracni par to vozio, "prvi vlasnici". I hajde u servisu su to pregledali sve, rekli sve je uredu samo zubcasti mijenjati na 100k. Prilikom primopredaje, kaze mi lafac "kad hoces da promjenis puhanje moras prvo iskljuciti skroz, promjeniti pa opet ukljuciti, tako je to kod Fiata". Ja mlad, neiskusan, prvo auto... Jos mi kaze, kupio sam novi akumulator, jaci od orginalnog pa nekad izbaci gresku pri paljenju, samo ga ugasi pa ponovo upali. Hajde i to ja popusim pricu. Trazeci rijesenje oko tog problem ventilacije, obzirom da je Dino neozbiljan bio, odem u ovlasteni servis, Unis u Velesicima, gdje se ispostavi da je auto tu inace servisirano, i na licu mjesta mi iscitaju servisnu historiju gdje se ima stosta za vidjeti. Problem ventilacije vec 3 puta radjen, blokada volana takodjer, prednji dio auta "malo udaren" pa i to radnjeno, zadnja lijeva stopka isto tako... Takodjer se ispostavi da je auto prije toga imao jos jednog vlasnika, srecom kilometri su bili ispravni. Jedan od momaka iz servisa pridje tu autu i kaze "ovo je onaj dobri Punto, dugo ga nije bilo odjednom je nestao", i jos doda da oni nisu radili prednju stranu auta, da ovo nije njihovo. . Istrazujuci malo po internetu naletim na alternator kao izvor problema blokade volana prilikom paljenja, a u servisu su za ventilaciju rekli da je samo dio koji se mora poruciti oko 800-900 KM. Tako da sad moram naci nekoga privatno ko ce to sve odraditi kako treba za pristojne pare.
Last edited by Lazo_makazica on 05/07/2016 08:51, edited 2 times in total.
Lazo_makazica

#3483 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by Lazo_makazica »

dupli post
kokuz_sa

#3484 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by kokuz_sa »

Poslat cu ti ja broj Adinov
doktor_seha

#3486 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by doktor_seha »

Pozdrav ljudi... ako neko ima Punta mk1 1.2 8v 44kw i ugradjen plin... molio bih da napise impresije i prosjecnu potrosnju... hvala

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
kokuz_sa

#3487 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by kokuz_sa »

Ima mi jaran..

Nije meda mogao punto ni prije ni poslije plina..
Al koristi ga jer ide dosta van grada..pa mu isplativije...ali 9 do 12 trosi...zavisi od vrste puta...na plin mislim
doktor_seha

#3488 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by doktor_seha »

Ok hvala puno
Imam jednog takvog i ne mislim ga prodavati pa kontam puknem mu plinjaru, isplatit ce se kad-tad... u servisu mi govore nece nista snage izgubiti jer je tehnologija napredovala, ali jos vagam....

Throttle

#3489 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by Throttle »

doktor_seha wrote: u servisu mi govore nece nista snage izgubiti jer je tehnologija napredovala, ali jos vagam....
Pa uvijek tako pricaju dok ne ugradis
Izgubit ce, ne znacajno al se osjeti na svakom autu pad snage. Taj Puntac je ionako skromnije snage, ja se ne bih zezao s tim, ode gepek, nestrucnost majstora, ulaganja, servisiranje...
NediM17

#3490 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by NediM17 »

Pusti mahalse price.

Potrosnju racunaj litar gore. Ako i bude nekih musica kod ugradnje, to se rijesi na kontrolnom servisu na 1kkm. Ako te zanima jos neki detalj, slobodno pitaj.
doktor_seha

#3491 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by doktor_seha »

Zanima me samo jos hocu li znati potrosnju odmah ili treba par boca proci da bi se unormalila? I ima li neka olaksica sto je Puntac fabricki CNG plin.. hoce rec metan gas.

Optimist

#3492 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by Optimist »

Ako ti je CNG, bojim se da ga kod nas neces moci koristiti...
preludezalude

#3493 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by preludezalude »

Throttle wrote:
doktor_seha wrote: u servisu mi govore nece nista snage izgubiti jer je tehnologija napredovala, ali jos vagam....
Izgubit ce, ne znacajno al se osjeti na svakom autu pad snage. Taj Puntac je ionako skromnije snage, ja se ne bih zezao s tim, ode gepek, nestrucnost majstora, ulaganja, servisiranje...
Koliko si strucan vidi se iz tvojih recenica. Pad snage ce se osjetiti samo ako se tako i ustima mapa plina. Jedino sto si rekao istinu je ovo za gepek.
doktor_seha

#3494 Re: RE: Re: FIAT KONZUMENTI

Post by doktor_seha »

Optimist wrote:Ako ti je CNG, bojim se da ga kod nas neces moci koristiti...
Ma samo ima instalaciju a neko je bio pametan od proslih vlasnika i izvadio mu bocu i dovod plina, mada je ostalo tu... a znam da kod nas nema tih pumpi...
Nista nego izbaci staro, ubaci novo.

Throttle

#3495 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by Throttle »

preludezalude wrote:
Throttle wrote:
Koliko si strucan vidi se iz tvojih recenica. Pad snage ce se osjetiti samo ako se tako i ustima mapa plina. Jedino sto si rekao istinu je ovo za gepek.
Vozim na plin. Sluzbeno sam u dodiru sa par auta na plin. Sistemi koje ovdje ugradjuju a koje ljudi biraju jer su povoljniji su takvi. U punta koji vrijedi 3-4 hiljade stavit plin koji kosta trecinu vrijednosti auta nece niko. Izmjeris stopericom performanse i imas crno-na bijelo. Lijep pozdrav strucnjak
preludezalude

#3496 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by preludezalude »

Throttle wrote:
preludezalude wrote:
Throttle wrote: Pa uvijek tako pricaju dok ne ugradis
Vozim na plin. Sluzbeno sam u dodiru sa par auta na plin. Sistemi koje ovdje ugradjuju a koje ljudi biraju jer su povoljniji su takvi. U punta koji vrijedi 3-4 hiljade stavit plin koji kosta trecinu vrijednosti auta nece niko. Izmjeris stopericom performanse i imas crno-na bijelo. Lijep pozdrav strucnjak
Vidi slucajnosti, i ja vozim na plin i nista od onoga gore navedenog kod mene se ne desava.
To ako si ti ugradio plin kod nestrucnjaka ne znaci da ce i neko drugi tako ugraditi.
Ako navodis nekakve razloge za ili protiv onda bi bio red da se i koji argument pridoda. Ovako samo tvoje misljenje vrijedi koliko i lanjski snijeg.
Kao prvo plin se ne ugradjuje radi performansi i vecina ljudi to nastima da auto trosi sto manje. Tako isto se moze nastimati da auto ide sto bolje tako da ti ta prica da se na svakom autu osjeti pad snage nikako ne stoji. Eto kod mene se trenutno ne osjeti nikakav pad snage i auto ide isto kao i na benzin. I odmah je ta tvoja tvrdnja pogresna. Drugo, kazes nestrucna ugradnja. Ako je neko budala onda neka i ide kod nestrucnog majstora. Iole pametan covjek ce se malo raspitati koji je majstor dobar i pouzdan pa makar se to radilo o zamjeni disk plocica, zamjeni ulja, reparaciji turbine ili ugradnji plinske instalacije.
Trece, o kakvim ulaganjima i servisiranjima pricas? Imas redovne servise zamjene filtera koji su budzasto. A ne spominjes da na drugoj strani benzinski filter gotovo vise nije potrebno mijenjati, produzava se radni vijek svjecica za 30%, produzava se interval zamjene ulja za 50%, produzava se radni vijek motora za 30%... Tako da ti ni ova tvoja tvrdnja o ulaganju i servisiranju kao negativnoj osobini nikako nije istinita.
Throttle

#3497 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by Throttle »

preludezalude wrote: Vidi slucajnosti, i ja vozim na plin i nista od onoga gore navedenog kod mene se ne desava.
To ako si ti ugradio plin kod nestrucnjaka ne znaci da ce i neko drugi tako ugraditi.
Ako navodis nekakve razloge za ili protiv onda bi bio red da se i koji argument pridoda. Ovako samo tvoje misljenje vrijedi koliko i lanjski snijeg.
Kao prvo plin se ne ugradjuje radi performansi i vecina ljudi to nastima da auto trosi sto manje. Tako isto se moze nastimati da auto ide sto bolje tako da ti ta prica da se na svakom autu osjeti pad snage nikako ne stoji. Eto kod mene se trenutno ne osjeti nikakav pad snage i auto ide isto kao i na benzin. I odmah je ta tvoja tvrdnja pogresna. Drugo, kazes nestrucna ugradnja. Ako je neko budala onda neka i ide kod nestrucnog majstora. Iole pametan covjek ce se malo raspitati koji je majstor dobar i pouzdan pa makar se to radilo o zamjeni disk plocica, zamjeni ulja, reparaciji turbine ili ugradnji plinske instalacije.
Trece, o kakvim ulaganjima i servisiranjima pricas? Imas redovne servise zamjene filtera koji su budzasto. A ne spominjes da na drugoj strani benzinski filter gotovo vise nije potrebno mijenjati, produzava se radni vijek svjecica za 30%, produzava se interval zamjene ulja za 50%, produzava se radni vijek motora za 30%... Tako da ti ni ova tvoja tvrdnja o ulaganju i servisiranju kao negativnoj osobini nikako nije istinita.
Idemo redom.
Plin je u 4-5 auta koja vozim ugradjen kod razlicitih firmi, nije seoski lola ubacivao. Niko nije trazio ni zelio da mu auto trosi manje nego da radi kako treba. I radi, kod svih. Mapa je ustimana kako treba-bar po serviserima.
Ako se ustima da ide sto bolje onda i potrosnja skace.
Problem nestrucne ugradnje sam naveo jer su velike sanse da ces naletit na nekog ko ce ti napravit kurslus po autu jer kod svakog servisera je med i mlijeko kad doneses pare a kasnije pocinje glavobolja.
Ulaganja su se odnosila na ugradnju, servis je do 50KM. Taj filter benzina za moje auto kosta 8KM, radni vijek motora i produzenje istog je tesko dokazati i ti to znas, a sto se tice ulja, ti neki produzeni servisi su nesto najsmjesnije sto sam cuo, ti ulje koje je predvidjeno za zamjenu na 10k mijenjas na 15k? Bez obzira na cisto sagorijevanje bla bla. Al ajd, nisi prvi plinas koji tvrdi da plinska instalacija nije s ove planete i da je to nesto najsavrsenije sto je ljudski um izumio.
Prednosti svakako ima i to dosta al ne u gradskom auticu sa 60KS i ne sa instalacijom koju ce mu neko vjerovatno uvalit jer je to "najbolje na trzistu ispod 700KM".
Ugradnja se isplati i preporucujem je svima koji voze puno i imaju kompakt ili vece auto jer se vozis za sicu pogotovo sad kad je cijena benzina 3x veca od cijene plina.
preludezalude

#3498 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by preludezalude »

Throttle wrote:
preludezalude wrote: Vidi slucajnosti, i ja vozim na plin i nista od onoga gore navedenog kod mene se ne desava.
Idemo redom.
Plin je u 4-5 auta koja vozim ugradjen kod razlicitih firmi, nije seoski lola ubacivao. Niko nije trazio ni zelio da mu auto trosi manje nego da radi kako treba. I radi, kod svih. Mapa je ustimana kako treba-bar po serviserima.
Ako se ustima da ide sto bolje onda i potrosnja skace.
Problem nestrucne ugradnje sam naveo jer su velike sanse da ces naletit na nekog ko ce ti napravit kurslus po autu jer kod svakog servisera je med i mlijeko kad doneses pare a kasnije pocinje glavobolja.
Ulaganja su se odnosila na ugradnju, servis je do 50KM. Taj filter benzina za moje auto kosta 8KM, radni vijek motora i produzenje istog je tesko dokazati i ti to znas, a sto se tice ulja, ti neki produzeni servisi su nesto najsmjesnije sto sam cuo, ti ulje koje je predvidjeno za zamjenu na 10k mijenjas na 15k? Bez obzira na cisto sagorijevanje bla bla. Al ajd, nisi prvi plinas koji tvrdi da plinska instalacija nije s ove planete i da je to nesto najsavrsenije sto je ljudski um izumio.
Prednosti svakako ima i to dosta al ne u gradskom auticu sa 60KS i ne sa instalacijom koju ce mu neko vjerovatno uvalit jer je to "najbolje na trzistu ispod 700KM".
Ugradnja se isplati i preporucujem je svima koji voze puno i imaju kompakt ili vece auto jer se vozis za sicu pogotovo sad kad je cijena benzina 3x veca od cijene plina.
Prijatelju, malo si pobrkao loncice ali kao sto ti rece, idemo redom.
Ako se mapa ustima da ide sto bolje i potrosnja skace. Pa naravno, sta si mislio. Onda nemoj kukati da ide slabije na plin a neces da se ustima da ide isto kao na benzin. Kazes ulaganja su se odnosila na ugradnju. Pa naravno da treba platiti plinsku instalaciju i ugradnju. Ali zato odmah pocinje manje davanje novca za gorivo. Ne postoji bolja i isplativija investicija da ulozis 800KM i onda svaki naredni mjesec se vraca 50-70KM. Jednostavno ne postoji investicija koja se vise isplati.
A sad ono glavno
tvoj filter goriva je 8KM i onda predpostavjam kakav je to motor. Inace filter goriva je puno vise od tih 8KM. Kazes da je radni vijek motora i produzenje istog tesko dokazati. Ljudi su to davnih godina dokazali. Kazes nista smjesnije nisi cuo od produzenog intervala ulja. Vidis a ja nisam nista smjesnije cuo od ove tvoje izjave "ulje koje je predvidjeno za zamjenu na 10k mijenjas na 15k?" Ne odredjuje proizvodjac ulja koliki je interval zamjene ulja vec proizvodjac automobila. I naravno, davno je dokazano da se produzava interval zamjene ulja kod plinasa. Kako objasnjavas recimo kod mog automobila, koristi sinteticko ulje 5-30 a interval zamjene je 5000km???
Throttle

#3499 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by Throttle »

Auto je 1.8 atmosferac a filter sam mijenjao prije mjesec i po na servisu ulja i kostao je tacno toliko. Jeftiniji je bio 6KM. Koliko treba biti filter goriva? Ako podesis da ide kao na benzinu onda potrosnja nije veca za litar maksimalno koliko se kunu svi nego za 2-3 litra. Koji su to ljudi dokazali? Na osnovu cega? Na osnovu polovnih pregazenih motora i bosanskih servisera koji ubacuju plin? Interval, jel to propisao proizvodjac automobila ili plinasi? Jel to vozis VTECa nekog :D
sto se isplativosti tice, napisao sam ti gore, a i nije sve u finansijama.
Ne da mi se vise raspravljat, smatram da plin nije neka sreca u tom puntu jer osim te ekonomske opravdanosti-nakon nekog vremena, nemas nikakvih prednosti. Kažem, iskljucivo u puntu s navedenim motorom
preludezalude

#3500 Re: FIAT KONZUMENTI

Post by preludezalude »

Throttle wrote:Auto je 1.8 atmosferac a filter sam mijenjao prije mjesec i po na servisu ulja i kostao je tacno toliko. Jeftiniji je bio 6KM. Koliko treba biti filter goriva? Ako podesis da ide kao na benzinu onda potrosnja nije veca za litar maksimalno koliko se kunu svi nego za 2-3 litra. Koji su to ljudi dokazali? Na osnovu cega? Na osnovu polovnih pregazenih motora i bosanskih servisera koji ubacuju plin? Interval, jel to propisao proizvodjac automobila ili plinasi? Jel to vozis VTECa nekog :D
sto se isplativosti tice, napisao sam ti gore, a i nije sve u finansijama.
Ne da mi se vise raspravljat, smatram da plin nije neka sreca u tom puntu jer osim te ekonomske opravdanosti-nakon nekog vremena, nemas nikakvih prednosti. Kažem, iskljucivo u puntu s navedenim motorom
Ma nema potrebe da se ja i ti naduravamo. Mozemo normalno pricati i razmjenjivati misljenja. Ovo o dokazivanju nisu dokazali ljudi iz moje ili tvoje ulice. Ovo je moguce naci na netu da je u svijetu naucno i prakticno dokazano.
Interval zamjene ulja u mom automobilu je propisao proizvodjac automobila, a ne plinasi niti proizvodjac ulja. Samo sam ovaj primjer naveo da ti samo dam jednu sliku kako interval zamjene ulja ne odredjuje proizvodjac ulja vec proizvodjac automobila.
Mogu ti navesti primjer kod mog automobila...ide potpuno isto kao i na benzin. Mapa plinska je stavljena na "auto adopt" i uvijek sama sebe dostimava od parametara koje kupi iz benzinske mape. Znaci moze se rucno dostimati da trosi manje ali ce se osjetiti na snazi ali izabrao sam opciju da se ponasa kao na benzinu. I potrosnja je u odnosu na benzin veca za 5-10% izrazeno u litrima. Potrosnja varira od 5-10% vjerovatno od same kvalitete plina.
Sto se tice ubacivanja plina u bilo kojeg benzinca, bio to neki autic od 1000 kubika ili auto sa v8 motorom...postoji samo jedan razlog za to a to je ekonomska isplativost. Ne postoji ni jedan drugi razlog da se ubaci plin u benzinca. A kad govorimo o puntu, neznam o kojem puntu se radi kod ovoga covjeka, ali punto 1 sa 1.1 motorom nije uopste mali potrosac po gradu.
Post Reply