ZOBS

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#3476 Re: ZOBS

Post by bitanga_sa_otesa »

Seawolf wrote:
Da pojednostavnim, za voziti teretno ili putničko motorno vozilo najveće dopuštene mase 3.500 kg, koje vuče prikolicu najveće dopuštene mase 3.500 kg, potrebna je i dovoljna vozačka dozvola BE kategorije, jer vučno vozilo spada u kategoriju "B". Ko god drugačije kaže, u krivu je.
i ti izgleda ne znas citati sta pise i izmisljas zakone kao i supecali...mozda negdje u evropskim zemljama moze....
zakaci ovdje za mercedesa G jednu duplu prikolicu sa 2 auta i stani pored policije i reci im ja samo imam BE sta mi mozete .pa nam javi ovdje ishod...
(5) U kategoriju BE ubrajaju se skupovi vozila čija se vučna vozila ubrajaju u kategoriju B, a priključna vozila imaju najveću dozvoljenu/dopuštenu masu do 750 kg, i motorno vozilo B kategorije sa prikolicom čija je najveća dozvoljena/dopuštena masa veća od 750 kg, koja nije veća od mase vučnog vozila bez tereta, a ukupna dozvoljena/dopuštena masa vučnog i priključnog vozila nije veća od 3.500 kg.
530i

#3477 Re: ZOBS

Post by 530i »

Brzinski izguglam neka pravila
https://en.wikipedia.org/wiki/European_driving_licence

I jest kako bitanga kaže, ali opet ostaje nejasno zašto vozilo B koje sa prikolicom prelazi 3,5t (a to sve dozvoljeno od strane proizvođača vozila naravno) postaje C, pa se bez prikolice vraća u B?! Nije mi logična da prelaznost između kategorija tek tako.

Nemam sad vremena da guglam, ali mi se čini da Njemačka ima neko posebno pravilo u vezi ovoga-vuče prikolica...možda je do njih samo.
tempuser

#3478 Re: ZOBS

Post by tempuser »

530i wrote: ali opet ostaje nejasno zašto vozilo B koje sa prikolicom prelazi 3,5t (a to sve dozvoljeno od strane proizvođača vozila naravno) postaje C, pa se bez prikolice vraća u B?! Nije mi logična da prelaznost između kategorija tek tako.
Sav je problem u ukupnoj tezini, sve sto prelazi 3,5t se ne moze voziti sa B. Ja sam taj problem "formalno" imao sa jednim blindiranim autom koji je bio preko 3,5t, a bio putniski sa 5 sjedala.
Bakir1

#3479 Re: ZOBS

Post by Bakir1 »

@530
Zato sto je to skup vozila...
supercali

#3480 Re: ZOBS

Post by supercali »

ovo na wikipediji odvaja auto i prikolicu
b auto do 3,5 tone i prikolica ispod 750kg
be suto do 3,5 tone i prikolica preko 750kg

Image
Last edited by supercali on 05/12/2017 19:32, edited 2 times in total.
Seawolf

#3481 Re: ZOBS

Post by Seawolf »

530i wrote:Brzinski izguglam neka pravila
https://en.wikipedia.org/wiki/European_driving_licence

I jest kako bitanga kaže, ...
Image
:?:
tempuser

#3482 Re: ZOBS

Post by tempuser »

Bakir1 wrote:@530
Zato sto je to skup vozila...
Nije poenta u skupu vozila, skup vozila je i ukupno do 3,5t ukupno pa ga vozi BE, tezina je kljucna tu.
Bakir1

#3483 Re: ZOBS

Post by Bakir1 »

Ja govorim istu stvar G500 ima puno kila ne mozes za njega zakačiti ni brako prikolicu da ne preletis 3500 kg...
tempuser

#3484 Re: ZOBS

Post by tempuser »

Bakir1 wrote:Ja govorim istu stvar G500 ima puno kila ne mozes za njega zakačiti ni brako prikolicu da ne preletis 3500 kg...
Ja sam vozio nesto slicno G-u, ali je bez icega bilo teze od 3,5t i nisam ga imao pravo voziti. Tezina je limitator, uklapaj se u 3,5t sa prikolicom ili bez.
Seawolf

#3485 Re: ZOBS

Post by Seawolf »

Bakir1 wrote:Ja govorim istu stvar G500 ima puno kila ne mozes za njega zakačiti ni brako prikolicu da ne preletis 3500 kg...
Je li to i ti tvrdiš da je za voziti G 500 (najveća dopuštena masa 3.200 kg), koji vuče kamp prikolicu najveće dopuštene mase 2.500 kg, potrebna dozvola neke druge kategorije osim BE? I koja?
Bakir1

#3486 Re: ZOBS

Post by Bakir1 »

Ja ne tvrdim nego kazem da u konkretnom slučaju ml plus prikolica sa dvije Fabije odmah u HR ne moze BE.
Seawolf

#3487 Re: ZOBS

Post by Seawolf »

Bakir1 wrote:Ja ne tvrdim nego kazem da u konkretnom slučaju ml plus prikolica sa dvije Fabije odmah u HR ne moze BE.
Nego?
Bakir1

#3488 Re: ZOBS

Post by Bakir1 »

Po rijecima osobe koja vozi takav skup CE.
Seawolf

#3489 Re: ZOBS

Post by Seawolf »

Bakir1 wrote:Po rijecima osobe koja vozi takav skup CE.
Osoba nije u pravu, jer ML nije vozilo koje spada u "C" kategoriju motornih vozila.

Image
Bakir1

#3490 Re: ZOBS

Post by Bakir1 »

Na tragu te price vozilo kategorije N koje se vozi sa B jel se isto vozi sa BE kada ima prikolicu od 3500 kg?
Seawolf

#3491 Re: ZOBS

Post by Seawolf »

Bakir1 wrote:Na tragu te price vozilo kategorije N koje se vozi sa B jel se isto vozi sa BE kada ima prikolicu od 3500 kg?
Ako misliš na "N1" teretno vozilo, da. Za voziti Sprinter 316 CDI, koji vuče prikolicu najveće dopuštene mase 3.500 kg, potrebna je i dovoljna vozačka dozvola BE kategorije.

Začkoljica je u tome da u takvo vozilo mora biti ugrađen i aktiviran tahograf. Ako je digitalni, to znači da vozač takvog vozila mora imati i odgovarajuću karticu. A tahograf mora biti aktivan, čak i kad takvo vozilo ne vuče prikolicu, jer tahograf u vozilu u kojemu je ugrađen, mora biti uvijek uključen kad motor radi.

No, sve to ne utječe na priču o vozačkoj dozvoli. Sprinter 316 CDI je motorno vozilo "B" kategorije i kada vuče prikolicu, za upravljati takvim sklopom vozila je potrebna (i dovoljna) vozačka dozvola sa upisanom BE kategorijom.
nemezis

#3492 Re: ZOBS

Post by nemezis »

Seawolf wrote:
Bakir1 wrote:Na tragu te price vozilo kategorije N koje se vozi sa B jel se isto vozi sa BE kada ima prikolicu od 3500 kg?
Ako misliš na "N1" teretno vozilo, da. Za voziti Sprinter 316 CDI, koji vuče prikolicu najveće dopuštene mase 3.500 kg, potrebna je i dovoljna vozačka dozvola BE kategorije.

Začkoljica je u tome da u takvo vozilo mora biti ugrađen i aktiviran tahograf. Ako je digitalni, to znači da vozač takvog vozila mora imati i odgovarajuću karticu. A tahograf mora biti aktivan, čak i kad takvo vozilo ne vuče prikolicu, jer tahograf u vozilu u kojemu je ugrađen, mora biti uvijek uključen kad motor radi.

No, sve to ne utječe na priču o vozačkoj dozvoli. Sprinter 316 CDI je motorno vozilo "B" kategorije i kada vuče prikolicu, za upravljati takvim sklopom vozila je potrebna (i dovoljna) vozačka dozvola sa upisanom BE kategorijom.
Kako tumacis ovo:

(5) U kategoriju BE ubrajaju se skupovi vozila čija se vučna vozila ubrajaju u kategoriju B, a priključna vozila imaju najveću dozvoljenu/dopuštenu masu do 750 kg, i motorno vozilo B kategorije sa prikolicom čija je najveća dozvoljena/dopuštena masa veća od 750 kg, koja nije veća od mase vučnog vozila bez tereta, a ukupna dozvoljena/dopuštena masa vučnog i priključnog vozila nije veća od 3.500 kg.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#3493 Re: ZOBS

Post by bitanga_sa_otesa »

Bakir1 wrote:Ja ne tvrdim nego kazem da u konkretnom slučaju ml plus prikolica sa dvije Fabije odmah u HR ne moze BE.
ne moze ni u bih,u evropi mozda moze u nekim drzavama ,ali mi tamo ne zivimo i sve pada u vodu .
u bih je kljucna zadnja recenica koju neki ne zele ili ne mogu da razumiju .
dopuštena masa vučnog i priključnog vozila nije veća od 3.500 kg.
Seawolf

#3494 Re: ZOBS

Post by Seawolf »

nemezis wrote:
Seawolf wrote:

Kako tumacis ovo:

Tumačim da je nakaradno prevedeno i napisano. Ni prvi, ni posljednji zakon (u stvari je pravilnik) u BIH koji ima članove i paragrafe, čiji se smisao izgubio u prevodu i u nepismenosti onih koji su ga sastavljali.

Ako taj pravilnik o vozačkoj dozvoli pročitaš u cjelosti i pokušaš ga tumačiti doslovno kako je (nakaradno) napisano, doći ćeš do zaključka da kompletna grupa sklopova vozila o kojoj ovdje govorimo (vučna putnička, ili teretna motorna vozila čija najveća dopuštena masa nije veća od 3.500 kg, koja vuku priključna vozila čija najveća dopuštena masa nije veća od 3.500 kg), u stvari nije obuhvaćena niti jednom opisanom kategorijom. Je li to onda znači da takve sklopove vozila ne može niko voziti?

No, kako bosanskohercegovačka vozačka dozvola ima vrijednost u EU kao međunarodna vozačka dozvola, stvar je jednostavna. Definicije kategorija navedenih u bosanskohercegovačkoj vozačkoj dozvoli moraju odgovarati definicijama navedenim u Direktivi Evropske Komisije 2006/126/EC od 20. decembra 2006-e, a gdje je jasno navedeno šta je pokriveno BE kategorijom (sve što je "B" kategorija, a što vuče prikolicu čija najveća dopuštena masa nije veća od 3.500 kg).
Seawolf

#3495 Re: ZOBS

Post by Seawolf »

tempuser wrote:
530i wrote: ali opet ostaje nejasno zašto vozilo B koje sa prikolicom prelazi 3,5t (a to sve dozvoljeno od strane proizvođača vozila naravno) postaje C, pa se bez prikolice vraća u B?! Nije mi logična da prelaznost između kategorija tek tako.
Sav je problem u ukupnoj tezini, sve sto prelazi 3,5t se ne moze voziti sa B. Ja sam taj problem "formalno" imao sa jednim blindiranim autom koji je bio preko 3,5t, a bio putniski sa 5 sjedala.
Za vozilo o kojem pišeš, sasvim je jasno kojoj kategoriji pripada:

Image
nemezis

#3496 Re: ZOBS

Post by nemezis »

Seawolf wrote:Tumačim da je nakaradno prevedeno i napisano. Ni prvi, ni posljednji zakon (u stvari je pravilnik) u BIH koji ima članove i paragrafe, čiji se smisao izgubio u prevodu i u nepismenosti onih koji su ga sastavljali.
Prvo, nije pravilnik nego zakon. Drugo, obzirom da je u pitanju Zakon, stvarno mislis da je ovo sto si rekao neki argument i da to mozes reci na sudu ili policajcu? "Gospodine sudija, to je pogrešan prevod"? Zakon je takav kakav je, sve dok se ne promijeni.
Seawolf wrote: Ako taj pravilnik o vozačkoj dozvoli pročitaš u cjelosti i pokušaš ga tumačiti doslovno kako je (nakaradno) napisano, doći ćeš do zaključka da kompletna grupa sklopova vozila o kojoj ovdje govorimo (vučna putnička, ili teretna motorna vozila čija najveća dopuštena masa nije veća od 3.500 kg, koja vuku priključna vozila čija najveća dopuštena masa nije veća od 3.500 kg), u stvari nije obuhvaćena niti jednom opisanom kategorijom. Je li to onda znači da takve sklopove vozila ne može niko voziti?
To nema veze sa cinjenicom da je BE po trenutnom Zakonu maksimalno 3500 kg.
Seawolf wrote: No, kako bosanskohercegovačka vozačka dozvola ima vrijednost u EU kao međunarodna vozačka dozvola, stvar je jednostavna. Definicije kategorija navedenih u bosanskohercegovačkoj vozačkoj dozvoli moraju odgovarati definicijama navedenim u Direktivi Evropske Komisije 2006/126/EC od 20. decembra 2006-e,
Gdje pise da moraju?
Seawolf wrote: a gdje je jasno navedeno šta je pokriveno BE kategorijom (sve što je "B" kategorija, a što vuče prikolicu čija najveća dopuštena masa nije veća od 3.500 kg).
Je li ovo pravni argument ili kako ti to osjecas da bi trebalo biti? Ozbiljno pitam.
nemezis

#3497 Re: ZOBS

Post by nemezis »

Seawolf wrote:
tempuser wrote:

Image
Ne ulazeći u tačnost navoda, treba da znas da nema smisla citirati neke direktive ukoliko postoji vazeci Zakon. Kod nas vazi Zakon i sve obaveze i kazne se vade iz njega a ne iz direktiva.
530i

#3498 Re: ZOBS

Post by 530i »

Ali pazi ovo
http://www.hak.hr/vozacki-ispiti/kategorije-vozila/

BE je po ovome ograničenje samo za prikolicu da je ukupna masa maksimalno 3,5 tone.

Za vučno vozilo je bitno da je B i da te mase su odobrene od strane proizvođača.
tempuser

#3499 Re: ZOBS

Post by tempuser »

Seawolf wrote:
tempuser wrote:

Image
To mozda tamo negdje odakle kopiras citate, kod nas jos uvijek vazi:

C1 Motorno vozilo za prijevoz tereta, čija je najveća dozvoljena masa veća od 3,5 t, a manja od 7,5 t dopuštene mase.

Nas zakon ne poznaje opciju putniskog vozila preko 3,5t. Te strane definicije, kritiku zakona, prevoda i SBBKBB varijante mozes okaciti macku o rep kad ti nas drot rasprostre zakone i krene da tabiri, da ne kazem kad izadjes ispred sudije s tim elaboratom.
Seawolf

#3500 Re: ZOBS

Post by Seawolf »

Ja bih samo zamolio vas koji ste skoćili da branite ovaj zakon, pravilnik, ili šta je već, da citirate član, paragraf(e) i stav(ove) tog zakona kojima je pokriveno upravljanje motornim vozilom najveće dopuštene mase ne veće od 3.500 kg, koje vuče priključno vozilo najveće dopuštene mase ne veće od 3.500 kg.

Jer me nakon ove vaše argumentacije, živo interesuje koja to kategorija pokriva upravljanje takvim slučajem (priznat ćete, dosta čestim na cestama) sklopa vozila.

Nemojte samo opet, molim vas, reći "CE", jer prema definiciji navedenoj u tom istom zakonu, to nije to.
Post Reply