Milorad Dodik ALL ABOUT

Locked
dallton

#3476 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dallton »

bijelo_dugme wrote:
upsala wrote:Ma sirotinje neće nikad prestati biti,daj bože da je ima što manje!I u SAD-u ljudi ostaju bez posla,kuća,žive u šatorima,žale se na krizu,a milionski bonusi šefovima raznih firmi se isplaćuju,pa ko te pita!Njihov zdravstveni sistem je najbolji pokazatelj koliko se brinu o svojim ljudima!Oni su nam uzor!Šta mi imamo biti bolji?
Pod prvo, nema ih sigurno u Svedskoj. Dalje, a sto bi se mi ugledali na SAD kad su u pitanju problemi koja ta drzava ima?

Lahko je tebi prosipat fasizam po raznim forumima iz Uppsale, a de prosjecnom PC:ovcu opravdaj finansiranje Kravitza sa problemima u SAD:u.

"Pa sto nebi mogo Dodik pare krast kad ima sirotinje i u SAD:u, ne samo kod nas" :run:

Nego, de ti meni odgovori na pitanje. Nemoj izbjegavat.

Zasto se te pare ne podjele sirotinji? Zar je mjerenje kurca vaznije od penzionera, invalida i sl. ?
nemoj tako @dugme pa pusti ljudi da malo vide muzike, u 15 godina prvi put neko dosao osim dj krmka..."Raja traze veselo, ko ce slusat tudju muku"

evo vidis recimo i u svedskoj su problemi, zdravooo
Švedske striptizete moraju da plate porez
Švedska poreska uprava pokušava da dođe do podataka o prihodima striptizeta koje se skidaju pred kamerama na internetu i procjenjuje da stotine Šveđanki krše zakon.
U okviru istrage, poreski inspektori obilaze sajtove švedskih striptizeta u pokušaju da ih identifikuju i primoraju da plate porez, prenosi BBC.

Procjenjuje se da država zbog njihove djelatnosi godišnje gubi oko četiri miliona evra.

Vođa projekta Dag Hardison izjavio je da je do sada obavljena istraga o 200 striptizeta, a da bi ukupan broj mogao da dostigne 500.

"Riječ je o mladim djevojkama, kao što možemo da vidimo na slikama. Smatramo da možda nisu dobro informisane o trgovini na internetu", izjavio je Hardison.
kriza je svugdje, drzava harac trazi, nema se vise ni skidati do gole koze dzaba :D
bijelo_dugme

#3477 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by bijelo_dugme »

dallton wrote:
bijelo_dugme wrote:
Pod prvo, nema ih sigurno u Svedskoj. Dalje, a sto bi se mi ugledali na SAD kad su u pitanju problemi koja ta drzava ima?

Lahko je tebi prosipat fasizam po raznim forumima iz Uppsale, a de prosjecnom PC:ovcu opravdaj finansiranje Kravitza sa problemima u SAD:u.

"Pa sto nebi mogo Dodik pare krast kad ima sirotinje i u SAD:u, ne samo kod nas" :run:

Nego, de ti meni odgovori na pitanje. Nemoj izbjegavat.

Zasto se te pare ne podjele sirotinji? Zar je mjerenje kurca vaznije od penzionera, invalida i sl. ?
nemoj tako @dugme pa pusti ljudi da malo vide muzike, u 15 godina prvi put neko dosao osim dj krmka..."Raja traze veselo, ko ce slusat tudju muku"
:lol:

Ipak ja mislim da je to samo da mogu bijedi pokazat kako PC napreduje, inace se po PC:u najradije slusa turbofolk. Nesta poput Selme Bajrami ili Bore.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=yr0xrGHz ... re=related[/youtube]
dallton

#3478 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dallton »

da je selma bajrami, to bi bio kulturni napredak...nego vise "mara i derventske lole" sa hitom "moje prije adidas dimije od svile"...nadje se tu i drljaca, ojdanic, krmaca i ostala poznata imena nase estrade, a kad sneki dodje - hit parada! :lol:
Frankyee

#3479 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Frankyee »

Dodikova vlada izdvojila pet miliona KM za medije
Premijer Republike Srpske, Milorad Dodik rekao je danas da će Vlada angažovati pet miliona KM za koje mediji mogu da apliciraju svojim projektima radi promocije opštedruštvenih projekata, kako bi obezbijedili sredstava da nastave djelatnost ili eventualno nadoknade gubitke.
Nakon sastanka sa predstavnicima medijskih kuća i kompanija iz RS o uticaju svjetske ekonomske krize na poslovanje medija u Republici Srpskoj, Dodik je rekao da je cilj sastanka da se sagleda situacija i kreiraju nove mogućnosti kako bi se preduzećima pomoglo da održe zaposlenost i pozitivno poslovanje.

"Cilj Vlade je da pomogne u održavanju glavne funkcije kojom se ova preduzeća bave, ali ne da se miješa u poslovnu i uređivačku politiku medijskih kuća", rekao je Dodik. Drugi važan segment, naveo je on, jeste da se održi i nivo zaposlenosti, jer značajan broj ljudi radi u ovim preduzećima i ovim kompanijama.

"Sastanak je bio konstruktivan, sagledali smo neke od slabosti ukupnog sistema. Dogovorili smo da reagujemo putem mogućnosti koje se pružaju kroz promociju opštedruštvenih projekata, za šta će Vlada da angažuje pet miliona KM kako bi mediji mogli slobodno da apliciraju sa projektima i na taj način obezbijede sredstava kojim bi mogli da nastave djelatnost ili eventualno nadoknade gubitke", rekao je Dodik.

Sastanak predstavnika medija RS i Dodika rezultirao je dogovorom među ovim preduzećima da se obrate zajedno Regulatornoj agenciji za komunikacije (RAK) sa zahtjevom za smanjenje svih obaveza medija prema toj agenciji za 50 odsto.

On je naglasio da su mediji izložene velikim obavezama prema RAK-u i da će Vladi podržati ovaj prijedlog, jer je on realan.

"Nije fer da u vrijeme teške ekonomske krize i u otežanim uslovima poslovanja RAK ostvaruje značajan višak sredstava, a medijske kuće su suočene sa uslovima teškog poslovanja. To je autonomna inicijativa predstavnika preduzeća i medija i Vlada će je podržati", naglasio je Dodik.

Dodik majstorski jaca uticaj koji ima na medije u RS. Znaci jasno ima je rekao " pazi na ruku koja te hrani" . Pitam se koliko medija ce dobiti ova sredstva i da li ce iko da ima hrabrosti da kritikuje Dodika nakon toga???

Druga vazna poruka je " oslabiti bilo koju drzavnu instituciju" , u ovom slucaju RAK jer se trazi smanjenje sredstava.

Dodik ponovo pokazuje da mu ne moze niko nista.
dallton

#3480 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dallton »

ma pustite covjeka da zavede potpunu kontrolu u pcu, to je volja srpskog naroda - kakvo stado goveda takav coban
upsala

#3481 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by upsala »

Turbo folk se sluša svuda.U Hrvatskoj lude za njim,a puno bolja situacija nije ni u Federaciji.Seka lijepo popuni dvorane!
dallton

#3482 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dallton »

upsala wrote:Turbo folk se sluša svuda.U Hrvatskoj lude za njim,a puno bolja situacija nije ni u Federaciji.Seka lijepo popuni dvorane!
to je samo potvrda da kretena ima svugdje, al nekako u pcu su koncentrisani na jednom mjestu u velikom broju - ne bi bilo lose ni zid napraviti okolo da normalan svijet moze zivjeti bez problema
upsala

#3483 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by upsala »

Svako da zid treba izgraditi,federacija bi se konačno usresredila na svoje probleme!Sviđa mi se Izraelski model zida!
dallton

#3484 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dallton »

upsala wrote:Svako da zid treba izgraditi,federacija bi se konačno usresredila na svoje probleme!Sviđa mi se Izraelski model zida!
zid da ne moze niko niko iz pca da izadje vani skroz okolo banja luke i u brckom - u podrinju svakako nema nikog
Maraschino

#3485 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Maraschino »

Vlada RS-a kupuje "Borju"
Vlada Republike Srpske postat će novi većinski vlasnik Drvne industrije „Borja“ iz Teslića, najavio je danas entitetski premijer Milorad Dodik.
Nakon razgovora sa općinskim vlastima i privrednicima, Dodik je najavio revitalizaciju „Borje“ i pokretanje proizvodnje u tom preduzeću koje je sada u stečaju.

"Entitetska Vlada će obezbijediti neophodna sredstva, kao i putem „Šuma RS-a“ sirovinu, a na općini je da obezbijedi adekvatan menadžment", kaže Dodik.

Najavio je i pomoć teslićkoj općini, čiji budžet je u deficitu.

Dodik je u Tesliću uručio ključeve porodicama poračkih kategorija u novosagrađenoj zgradi u naselju Rudnik, koju su zajednički finansirale Vlada i općina.
(FENA)

nisam ekonomista pa cu da pitam... :-)

sve vise firmi u rs-u kupuje vlada rs-a, je li to znaci obrnut proces privatizaciji ili je i ovo, kupovina socijalnog mira...

prodala se jedna dobra koka nosilja kojih nema vise pa se sada krpi sve i svasta...a sta posle
kv99

#3486 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by kv99 »

dallton wrote:
Švedska poreska uprava pokušava da dođe do podataka o prihodima striptizeta koje se skidaju pred kamerama na internetu i procjenjuje da stotine Šveđanki krše zakon.
U okviru istrage, poreski inspektori obilaze sajtove švedskih striptizeta u pokušaju da ih identifikuju i primoraju da plate porez, prenosi BBC.

Procjenjuje se da država zbog njihove djelatnosi godišnje gubi oko četiri miliona evra.

Vođa projekta Dag Hardison izjavio je da je do sada obavljena istraga o 200 striptizeta, a da bi ukupan broj mogao da dostigne 500.

"Riječ je o mladim djevojkama, kao što možemo da vidimo na slikama. Smatramo da možda nisu dobro informisane o trgovini na internetu", izjavio je Hardison.
kriza je svugdje, drzava harac trazi, nema se vise ni skidati do gole koze dzaba :D
Pa treba li jos dobrovoljaca za takve poslove ? Nemam ekonomski fakultet ali mogu da se naucim da na radnom vremenu gledam mlade svedzanke koje se skidaju ;-) Bice me stid ali ako je posao mora se :-D Sto bi stari rekli : sve ide u rok sluzbe :thumbup: A mogu da zamislim da imaju dobar izgovor kad ih cura/zena nadze kad surfaju : Ma ovo je bona samo prekovremeni rad, ne bi ja ali me sef tjera :sad:
Maraschino

#3487 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Maraschino »

kv99 wrote:
dallton wrote:

Pa treba li jos dobrovoljaca za takve poslove ? Nemam ekonomski fakultet ali mogu da se naucim da na radnom vremenu gledam mlade svedzanke koje se skidaju ;-) Bice me stid ali ako je posao mora se :-D Sto bi stari rekli : sve ide u rok sluzbe :thumbup: A mogu da zamislim da imaju dobar izgovor kad ih cura/zena nadze kad surfaju : Ma ovo je bona samo prekovremeni rad, ne bi ja ali me sef tjera :sad:
ne dao bog da uvedu porez i na gledanje... :-) :D
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#3488 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by pici »

Maraschino wrote:
Vlada RS-a kupuje "Borju"
Vlada Republike Srpske postat će novi većinski vlasnik Drvne industrije „Borja“ iz Teslića, najavio je danas entitetski premijer Milorad Dodik.
Nakon razgovora sa općinskim vlastima i privrednicima, Dodik je najavio revitalizaciju „Borje“ i pokretanje proizvodnje u tom preduzeću koje je sada u stečaju.

"Entitetska Vlada će obezbijediti neophodna sredstva, kao i putem „Šuma RS-a“ sirovinu, a na općini je da obezbijedi adekvatan menadžment", kaže Dodik.

Najavio je i pomoć teslićkoj općini, čiji budžet je u deficitu.

Dodik je u Tesliću uručio ključeve porodicama poračkih kategorija u novosagrađenoj zgradi u naselju Rudnik, koju su zajednički finansirale Vlada i općina.
(FENA)

nisam ekonomista pa cu da pitam... :-)

sve vise firmi u rs-u kupuje vlada rs-a, je li to znaci obrnut proces privatizaciji ili je i ovo, kupovina socijalnog mira...

prodala se jedna dobra koka nosilja kojih nema vise pa se sada krpi sve i svasta...a sta posle
Šta poslije...zna se na Dedinje a kud BRE drugo :mrgreen: ....u ovom vremenu krize kupovati firme koje su pod stecajem sa ogomnim minusom ,zaostalim platama,doprinosima neuplacenim itd :shock: e vala ako je i od Dodija... previše je :shock: ......vidjecemo što ce donjeti septembar.....uglavnom Dodi navaljuje na BiH zajednicke institucije da se smanje troskovi za placanje i tu je kvaka njegove vladavine a to je ucjenjivanje kroz zajednicka ministarstva na nivou BiH,ubleharenje koje je proizveo odbit cemu se od glavuđžu,tako da sam skeptican na konto njegove pemzije na Dedinju.....pogle samo Jelavica sto se sasro a bio je Tajkun u Hercegovini :mrgreen:
Maraschino

#3489 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Maraschino »

dobro je neko rekao '' dok se u federaciji sprovede privatizacija...rs im nece biti ni do koljena''

ali...mi imamo nesposobne ljude u federaciji (na zalost) i molim se bogu da odu cim prije...
dallton

#3490 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dallton »

Maraschino wrote:dobro je neko rekao '' dok se u federaciji sprovede privatizacija...rs im nece biti ni do koljena''

ali...mi imamo nesposobne ljude u federaciji (na zalost) i molim se bogu da odu cim prije...
ma mante ljudi, polako ,nemojte tako, sigurno ste ljubomorni na dodu i uspjehe u pcu :lol: nego ja predlazem da se svi u narednih 6 mjeseci na ovom politickom forumu poredamo iza cika Intzka i svaku novu rasprodaju i dodin potez docekamo s gromoglasnim aplauzom i uzvikom "hura, da nam zivi pc, BiH i njena 2 entiteta" ...a kao sto @pici kaze u septembru cemo odrzati sa-x konferenciju povodom trenutnog stanja u zemlji :D
Novi_Nick

#3491 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Novi_Nick »

http://sarajevo-x.com/clanak/090413006

13.04.2009. u 09:06

Milorad Dodik 'Neće biti teritorijalnog prekrajanja RS'

Image

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da ustavne promjene nisu uslov za ulazak BiH u EU i da ne postoji mogućnost teritorijalnog prekrajanja RS, smanjenja njenih nadležnosti ili ukidanja entitetskog glasanja u parlamentu BiH. "Ulaskom u prudski proces nismo preuzeli nikakve obaveze, već smo samo uspjeli da riješimo problem pravnog statusa distrikta Brčko, popisa stanovništva, budžeta BiH i da otpočnemo razgovore u vezi sa Ustavom. Za mene je sasvim normalno da razgovaram o temama promjene Ustava, ali ponavljam da nismo preuzeli nikakve obaveze", rekao je Dodik.

Dodik je u intervjuu za "Pres RS" istakao da, ako se ispostavi da je promjena Ustava uslov za ulazak u EU, to znači da Evropljani ne žele BiH unutar Unije.

Prema njegovim riječima, ustavne promjene su isforsirali vodeći federalni političari, jer vjeruju da bi uz međunarodni pritisak mogli postići ustavna rješenja po njihovoj volji.

On je istakao da "oni koji misle da ucenjuju RS i da vrše pritisak, moraju da znaju da Milorad Dodik i njegovi poslanici moraju dići ruku za to", te dodao da se "te ruke teško podižu ukoliko ne postoje garancije za puni ustavno-pravni kapacitet RS".

"U cijelu stvar se mogu umiješati i SAD ili ko god hoće, ali ništa neće biti od rješenja po njihovoj volji, bez obzira na pritiske. Moram da kažem da se u posljednje vrijeme promijenila situacija - sada ja vršim pritisak, a ne oni", tvrdi Dodik.

Dodik je naveo da poslanici SNSD-a neće glasati za odluku o ulasku u ustavne promjene, jer ne odgovara suštini dogovora prudske trojke, koja je dogovorila da poslanički klubovi SDA, SNSD-a i HDZ-a predlože formiranje komisije koja bi radila bez učešća stranaca, u kojoj bi učestvovali predstavnici svih parlamentarnih stranaka i koja bi odlučivala isključivo konsenzusom.

Dodik je naveo da je činjenica da tri "prudske" partije nemaju dovoljno poslanika u parlamentu da bi mogle izglasati bilo kakve ustavne promjene i da je jasno da za konsenzus treba učešće više partija.

"SNSD se pokazala kao jedina partija koja je spremna da prizna da je pogriješila. Ali, činjenica je da ova odluka ne proizvodi nikakve posljedice i da je potpuno nevažna. Iskreno, da smo htjeli da ustavne promjene ne uspeju, mi bismo samo gurali dalje ovu odluku Doma naroda", kaže Dodik.

On je istakao da bi to značilo da bi tu odluku i rješenja prudske trojke morale da prihvate i ostale partije, ali da je veoma teško očekivati da bi one to i učinile.

"Oni koji nas napadaju zbog usvajanja te odluke samo je trebalo da je podrže i pošalju u dalju proceduru, jer ona ne bi prošla. PDP, na primer, nije vjerovao da može da izdrži pritisak nakon podrške toj odluci i zato mu je sada najlakše da nas napada", dodao je predsjednik Vlade RS.

Dodik je istakao da je očigledno da lider SDA Sulejman Tihić ne može da sprovede ono što je "sam spreman da uradi" i da ima unutarstranačke probleme.

"Njegove ocjene o mom navodnom odustajanju doživljavam kao traženje krivaca. Znam samo da RS ostaje nedirnuta u teritorijalnom ili političkom smislu u slučaju bilo kakvih ustavnih promena", naglasio je premijer Dodik.

On je ocijenio da je dogovor o ulasku u razgovore o promjeni Ustava samo jedan od elemenata prudskog dogovora, navodeći da se razgovori o ustavnim promjenama i dalje vode, da nisu ometeni i da niko od trojice lidera nije bio u zabludi da će razgovori proći bez problema, jer je riječ o potpuno suprotstavljenim viđenjima budućnosti BiH.

Odgovarajući na pitanje o čemu postoje neslaganja, Dodik je rekao da nema ništa protiv želja druga dva konstitutivna naroda, samo pod uslovom da ne zadiru u RS.

"Bošnjaci žele da promjene Ustav jačajući centralne organe i nadležnosti BiH, uz odlučivanje po sistemu - jedan čovjek - jedan glas, što bi sigurno dovelo do preglasavanja. S druge strane, pričom o srednjem nivou vlasti Hrvati zapravo samo žele treći entitet. Nemamo protiv toga ništa, samo pod uslovom da ne zadiru u RS", poručio je premijer Dodik.

Premijer Srpske je izjavio da i danas u Federaciji BiH za neke odluke mora glasati određen broj Hrvata da bi one bile usvojene i da uvođenje treće jedinice ne bi ništa ugrozilo, istakavši da su te priče čista paranoja.

"Međutim, činjenica je da se FBiH pokazala kao nefunkcionalna i da zbog toga najviše trpe njeni građani. Zbog toga trpi i Srpska... Zbog njih imamo loš rejting u međunarodnim finansijskim institucijama i već pet godinama smo bez stend-baj aranžmana sa MMF-om, iako smo ispunili sve kriterijume MMF-a", ocijenio je Dodik.

On je naveo da se u marku može izračunati kolika je šteta pričinjena RS zbog stanja u drugom entitetu, a "da se ne govori o tome da RS stalno zakidaju u raspodjeli indirektnih poreza".

Odgovarajući na pitanje ima li izgleda da se u skoro vrijeme dogovore principi za podjelu državne imovine, Dodik je naveo da su utvrđeni principi za rješavanje tog problema, što još nije dogovoreno zbog toga što pojedinci iz Sarajeva žele da to veoma važno pitanje urede na način koji nije zabilježen nigdje u svijetu.

On je naveo da se ne može dozvoliti da se imovina prvo knjiži na BiH, a da se onda rasknjižava na entitete, jer bi to "rasknjižavanje" u krajnjem slučaju zavisilo od njihove dobre volje, a tako se ne rješavaju ključna pitanja u zemlji.
dallton

#3492 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dallton »

Novi_Nick wrote:

http://sarajevo-x.com/clanak/090413006

13.04.2009. u 09:06

Milorad Dodik 'Neće biti teritorijalnog prekrajanja RS'

Image

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da ustavne promjene nisu uslov za ulazak BiH u EU i da ne postoji mogućnost teritorijalnog prekrajanja RS, smanjenja njenih nadležnosti ili ukidanja entitetskog glasanja u parlamentu BiH. "Ulaskom u prudski proces nismo preuzeli nikakve obaveze, već smo samo uspjeli da riješimo problem pravnog statusa distrikta Brčko, popisa stanovništva, budžeta BiH i da otpočnemo razgovore u vezi sa Ustavom. Za mene je sasvim normalno da razgovaram o temama promjene Ustava, ali ponavljam da nismo preuzeli nikakve obaveze", rekao je Dodik.

Dodik je u intervjuu za "Pres RS" istakao da, ako se ispostavi da je promjena Ustava uslov za ulazak u EU, to znači da Evropljani ne žele BiH unutar Unije.

Prema njegovim riječima, ustavne promjene su isforsirali vodeći federalni političari, jer vjeruju da bi uz međunarodni pritisak mogli postići ustavna rješenja po njihovoj volji.

On je istakao da "oni koji misle da ucenjuju RS i da vrše pritisak, moraju da znaju da Milorad Dodik i njegovi poslanici moraju dići ruku za to", te dodao da se "te ruke teško podižu ukoliko ne postoje garancije za puni ustavno-pravni kapacitet RS".

"U cijelu stvar se mogu umiješati i SAD ili ko god hoće, ali ništa neće biti od rješenja po njihovoj volji, bez obzira na pritiske. Moram da kažem da se u posljednje vrijeme promijenila situacija - sada ja vršim pritisak, a ne oni", tvrdi Dodik.

Dodik je naveo da poslanici SNSD-a neće glasati za odluku o ulasku u ustavne promjene, jer ne odgovara suštini dogovora prudske trojke, koja je dogovorila da poslanički klubovi SDA, SNSD-a i HDZ-a predlože formiranje komisije koja bi radila bez učešća stranaca, u kojoj bi učestvovali predstavnici svih parlamentarnih stranaka i koja bi odlučivala isključivo konsenzusom.

Dodik je naveo da je činjenica da tri "prudske" partije nemaju dovoljno poslanika u parlamentu da bi mogle izglasati bilo kakve ustavne promjene i da je jasno da za konsenzus treba učešće više partija.

"SNSD se pokazala kao jedina partija koja je spremna da prizna da je pogriješila. Ali, činjenica je da ova odluka ne proizvodi nikakve posljedice i da je potpuno nevažna. Iskreno, da smo htjeli da ustavne promjene ne uspeju, mi bismo samo gurali dalje ovu odluku Doma naroda", kaže Dodik.

On je istakao da bi to značilo da bi tu odluku i rješenja prudske trojke morale da prihvate i ostale partije, ali da je veoma teško očekivati da bi one to i učinile.

"Oni koji nas napadaju zbog usvajanja te odluke samo je trebalo da je podrže i pošalju u dalju proceduru, jer ona ne bi prošla. PDP, na primer, nije vjerovao da može da izdrži pritisak nakon podrške toj odluci i zato mu je sada najlakše da nas napada", dodao je predsjednik Vlade RS.

Dodik je istakao da je očigledno da lider SDA Sulejman Tihić ne može da sprovede ono što je "sam spreman da uradi" i da ima unutarstranačke probleme.

"Njegove ocjene o mom navodnom odustajanju doživljavam kao traženje krivaca. Znam samo da RS ostaje nedirnuta u teritorijalnom ili političkom smislu u slučaju bilo kakvih ustavnih promena", naglasio je premijer Dodik.

On je ocijenio da je dogovor o ulasku u razgovore o promjeni Ustava samo jedan od elemenata prudskog dogovora, navodeći da se razgovori o ustavnim promjenama i dalje vode, da nisu ometeni i da niko od trojice lidera nije bio u zabludi da će razgovori proći bez problema, jer je riječ o potpuno suprotstavljenim viđenjima budućnosti BiH.

Odgovarajući na pitanje o čemu postoje neslaganja, Dodik je rekao da nema ništa protiv želja druga dva konstitutivna naroda, samo pod uslovom da ne zadiru u RS.

"Bošnjaci žele da promjene Ustav jačajući centralne organe i nadležnosti BiH, uz odlučivanje po sistemu - jedan čovjek - jedan glas, što bi sigurno dovelo do preglasavanja. S druge strane, pričom o srednjem nivou vlasti Hrvati zapravo samo žele treći entitet. Nemamo protiv toga ništa, samo pod uslovom da ne zadiru u RS", poručio je premijer Dodik.

Premijer Srpske je izjavio da i danas u Federaciji BiH za neke odluke mora glasati određen broj Hrvata da bi one bile usvojene i da uvođenje treće jedinice ne bi ništa ugrozilo, istakavši da su te priče čista paranoja.

"Međutim, činjenica je da se FBiH pokazala kao nefunkcionalna i da zbog toga najviše trpe njeni građani. Zbog toga trpi i Srpska... Zbog njih imamo loš rejting u međunarodnim finansijskim institucijama i već pet godinama smo bez stend-baj aranžmana sa MMF-om, iako smo ispunili sve kriterijume MMF-a", ocijenio je Dodik.

On je naveo da se u marku može izračunati kolika je šteta pričinjena RS zbog stanja u drugom entitetu, a "da se ne govori o tome da RS stalno zakidaju u raspodjeli indirektnih poreza".

Odgovarajući na pitanje ima li izgleda da se u skoro vrijeme dogovore principi za podjelu državne imovine, Dodik je naveo da su utvrđeni principi za rješavanje tog problema, što još nije dogovoreno zbog toga što pojedinci iz Sarajeva žele da to veoma važno pitanje urede na način koji nije zabilježen nigdje u svijetu.

On je naveo da se ne može dozvoliti da se imovina prvo knjiži na BiH, a da se onda rasknjižava na entitete, jer bi to "rasknjižavanje" u krajnjem slučaju zavisilo od njihove dobre volje, a tako se ne rješavaju ključna pitanja u zemlji.
zivio milorad dodik vodja srpske dijaspore u BiH :bih: a federacije ce nastaviti da gusi pc zalim slucaj ...mollim prisutne forumase za razumjevanje u narednom periodu kad svi treba da podrzimo dodu u njegovim reformskim nakanama jer mu nece biti lako :mrgreen:
dallton

#3493 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dallton »

odose i financijeri helac

Poslovna carstva dvojice vjerovatno najvećih tajkuna na prostoru bivše Jugoslavije, Slovenca Igora Bavčara i Srbina Miroslava Miškovića, opasno su zaljuljana pod teretom dospjelih kreditnih rata. Bavčareva poslovna imperija Istrabenz s još ...

... nekoliko povezanih kompanija u kojima Bavčar ima veći ili manji udio (Droga Kolinska, Petrol, Mercator) komercijalnim bankama duguje 950 miliona eura, što je skoro jednako ukupnom ino dugu Federecije BiH! Kako do kraja marta Istrabenz nije uspio podmiriti kvartalnu ratu kredita od 160 miliona KM, grupa od 19 komercijalnih banaka-kreditora Istrabenza prisilila je Bavčara da se povuče s mjesta predsjednika Uprave, što se u poslovnim krugovima Slovenije tumači kao najava skorog stečajnog postupka.

Sa sličnim problemima susreće se i srbijsanski tajkun Miroslav Mišković, vlasnik kompanije Delta, čiji se dugovi prema komercijalnim bankama procjenjuju na oko 750 miliona eura. Insolventnost Delte traje već dulje od pola godine, u šta su se na najdirektniji način mogli uvjeriti Miškovićevi dobavljači čije fakture za isporučenu robu mjesecima nisu plaćene.

Već dva puta u posljednjih pet mjeseci Mišković je od Vlade RS-a zatražio odgodu plaćanja obaveza prema radnicima i dobavljačima banjalučke Robne kuće Boska koju je Mišković u oktobru prošle godine preuzeo za 3,5 miliona eura. Ugrožen je i Miškovićev najveći posao u Sloveniji: izgradnja trgovinskog centra Stožice procijenjena na 242 miliona eura, od kojih je Mišković do danas uplatio samo 5!

Tajkuni Bavčar i Mišković imaju nekoliko dodirnih tačaka. Svoja poslovna carstva izgradili su uz obilatu pomoć lokalnog državno-političkog establišmenta u kojem su svojevremeno i sami igrali zapažene uloge. Bavčar je bio ministar policije u prvoj vladi nezavisne Slovenije (Depos) a Mišković potpredsjednik Vlade Srbije u vrijeme predratnog uspona diktarorskog režima Slobodana Miloševića. Bavčar se obogatio na transportu nafte preko kompanije Istrabenz dok se Mišković obogatio na tzv. robnim kvotama, ekskluzivnom uvozu i prodaji proizvoda čije je kvote određivala ratna vlada Srbije.

Zahvaljujući izdašnoj pomoći države, i Bavčar i Mišković uspjeli su izgraditi moćne poslovne imperije koje su nakon rata započele poslovne operacije na širem jugoslovenskom prostoru, oslanjajući se na goleme kredite komercijalnih banaka.
Ali, rast bez razvoja finansiran kreditima najbrži je put u propast...
a sta ce nam sad dodo i njegov nemili jaran (k)radoncic ako miskovic padne?
dallton

#3494 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dallton »

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić rekao je da je najavljeni sastanak lidera SNSD-a Milorada Dodika, SDA Sulejmana Tihića i HDZ-a Dragana Čovića u Parizu nastavak razgovora o ustavnim promjenama i o prudskom dogovoru, te da on znači novu podjelu BiH.

Bosić je pozvao predsjednika SNSD-a da izađe iz ovog procesa dok je vrijeme, jer smatra da ovaj pravac nije u interesu RS.

On tvrdi da priča o četvrtoj teritorijalnoj jedinici znači distrikt Sarajevo, što obuhvata i neke opštine Istočnog Sarajeva.

Bosić je naglasio da se ne može pričati o granicama RS, ako je evidentno da je ishod tog razgovora gubitak teritorije.

"Ovdje se događa nešta čudno i jasno je da ovo nije u interesu RS. Pitanje je zašto vlasti RS pristaju na taj put kojim su krenuli", rekao je Bosić, i dodao da je očigledno da je riječ o nekom spoljnom pritisku.

Prema njegovim riječima, ako Dodik odustane od ovih pregovora onda će biti pod udarom međunarodne zajednice, a ako dalje nastavi ovim putem biće pod velikim pritiskom javnosti i RS koja će biti svjesna opasnosti koja vreba.

Bosić je, gostujući na OSM televiziji, rekao da će se sa novim visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inckom u srijedu, 15. aprila, u Banjaluci sastati i pozicija i opozicija, navodeći da je to kurtoazna posjeta.

Lider SDS-a je naglasio da opozicija u RS mora napraviti koaliciju, a možda dvije ili tri.
pa distrikt sarajevo je vec dogovoren, mostar ce biti glavni grad federacije a kantoni odlaze u historiju iliti povijest - a bosic ce posmatrati proces iz gledalista
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#3495 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by pici »

dallton wrote:
Predsjednik SDS-a Mladen Bosić rekao je da je najavljeni sastanak lidera SNSD-a Milorada Dodika, SDA Sulejmana Tihića i HDZ-a Dragana Čovića u Parizu nastavak razgovora o ustavnim promjenama i o prudskom dogovoru, te da on znači novu podjelu BiH.

Bosić je pozvao predsjednika SNSD-a da izađe iz ovog procesa dok je vrijeme, jer smatra da ovaj pravac nije u interesu RS.

On tvrdi da priča o četvrtoj teritorijalnoj jedinici znači distrikt Sarajevo, što obuhvata i neke opštine Istočnog Sarajeva.

Bosić je naglasio da se ne može pričati o granicama RS, ako je evidentno da je ishod tog razgovora gubitak teritorije.

"Ovdje se događa nešta čudno i jasno je da ovo nije u interesu RS. Pitanje je zašto vlasti RS pristaju na taj put kojim su krenuli", rekao je Bosić, i dodao da je očigledno da je riječ o nekom spoljnom pritisku.

Prema njegovim riječima, ako Dodik odustane od ovih pregovora onda će biti pod udarom međunarodne zajednice, a ako dalje nastavi ovim putem biće pod velikim pritiskom javnosti i RS koja će biti svjesna opasnosti koja vreba.

Bosić je, gostujući na OSM televiziji, rekao da će se sa novim visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inckom u srijedu, 15. aprila, u Banjaluci sastati i pozicija i opozicija, navodeći da je to kurtoazna posjeta.

Lider SDS-a je naglasio da opozicija u RS mora napraviti koaliciju, a možda dvije ili tri.
pa distrikt sarajevo je vec dogovoren, mostar ce biti glavni grad federacije a kantoni odlaze u historiju iliti povijest - a bosic ce posmatrati proces iz gledalista
Pa odavno se zna da bez sarajeva nema ni istocne bosne tj podrinja.......zar treba biti toliki mozak pa skontati zasto nezele mnogi da se vrate a zasto mnogi odlaze iz tih krajeva,koje crno istocno sarajevo...rupa il slijepo crijevo bez ostalog dijela grada.Taj bi distrikt za koju godinu bio preko milijunski a to je vec nesto za citav region. :thumbup:
dallton

#3496 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by dallton »

evo da sebe prekopiram s druge teme "forumska rasprava o novom ustavu BiH"
Postao/la dallton dana 04/04/2009 22:43

treci put je napisao/la:
"Republika" Bosna i Hercegovina je moguća samo kao diktatura.

ne znam kako ce izgledati u nekoj daljoj buducnosti BiH, al evo da pokusam predviditi kako ce izgledati BiH u narednoj deceniji:

2 entiteta, pc i fbih, sa znatno smanjenim ovlastima...1 predsjednik se bira s prostora cijele BiH, siri se broj zastupnika u zastupnickom domu se povecava, nacionalni interes se suzava...dom naroda ostaje isti u broju, al se mogucnost zastite nacionalnog interesa definise na drugacijima osnovama

BiH ima 4 jedinice: pederaciju, uredjenu bez kantona sa mostarom kao glavnim gradom...pc s glavnim gradom banjalukom...distrikt brcko s prosirenim brojem opstina iz danasnjeg pc-a, jer ce se veci broj opstina iz danasnjeg pca pridruziti brcko distriktu iz ekonomskih razloga...i konacno sarajevo kao cetvrta teritorijalna jedinica, glavni grad uredjen kao distrikt s vecim brojem opstina, u teritoriji koja obuhvata i kiseljak i busovacu i istocno sarajevo i romaniju i pale itd...

eto to je to, i onda na kraju decenije ovakvog uredjenja negdje 2018 niko tacno ne zna kako ce BiH izgledati, ali ovako kao danas nece sigurno
na gore napisano ja bih danas 13/04/2009 eventualno samo dodao (nisam siguran da ce se ovo desiti) ukidanje odrednice ostali iz ustava i izbacivanje pojma nacionalnih manjina na bilo koji nacin koristeci bilo koju terminologiju ili retoriku
engleski jezik ne poznaje ovu klasifikaciju ali mozda dobar pocetak je pogledati kako je jugoslovenski ustv 1974 to definisao "narodi i narodnosti" ..narodnosti je oznacavalo samo realno manji broj pripadnika grupe, ali nije bio oznaka inferiornosti ili neucestvovanja u vlasti
Maraschino

#3497 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Maraschino »

BiH može u EU samo kao labava federacija
AP | 15.04.2009 20:00

Premijer Republike Srpske, Milorad Dodik, rekao je da Bosna i Hercegovina može ući u Evropsku uniju samo kao labava federacija dva ili tri enititeta zasnovana na etničkom principu.

Dodik je u intervjuu za Asošiejted pres rekao da će se Srbi u BiH radije odreći članstva u EU nego Republike Srpske.

Premijer RS je rekao da je teško postići kompromis u BiH oko ključnih pitanja i uporedio situaciju s onom u bivšoj Jugoslaviji kada različiti narodi nisu mogli da pronađu način da žive zajedno i zemlja se na kraju raspala na šest država.

- Samo je BiH dopala sudbina bivše Jugoslavije. Narodi koji nisu mogli da pronađu način da žive zajedno u Jugoslaviji, sada bi trebalo da žive zajedno u hibridnoj zemlji u kojoj svako gura svoj plan - rekao je Dodik.

On je ocijenio da i Srbi i Hrvati i Bošnjaci pokušavaju sada političkim sredstvima da ostvare nekadašnje ratne ciljeve - Bošnjaci da uklone etničku podjelu, Hrvati da dobiju svoj entitet, a Srbi da sačuvaju što veću autonomiju.

- Cjelokupna politička debata i svi odnosi u BiH vrte se u krug - rekao je premijer RS.

Dodik je dodao da se ne protivi stvaranju trećeg entiteta, koji bi bio entitet hrvatskog naroda u BiH, ali je naglasio da taj entitet ne može da zadire u RS.

On je rekao da Srbi u BiH smatraju da BiH može biti federalna država, sa federalnim jedinicama koje će imati glavninu nadležnosti, a ne centralne vlasti u BiH.

AP navodi da je RS na međunarodne i domaće pokušaje da se nadležnosti prebace s entiteta na centralne institucije odgovarala prijetnjom da će povlačenjem svojih predstavnika iz tih institucija blokirati cijelu zemlju.

- Samo tada su stranci shvatili da smo ozbiljni - rekao je Dodik i dodao da su Srbi na taj način spriječili stapanje policija entiteta u jednu policiju.

- Mi to doživljavamo kao našu veliku pobjedu - rekao je premijer RS.
valjda je ovo dokaz koliki je on fashista...
zlatiborka

#3498 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by zlatiborka »

Maraschino wrote:

Premijer Republike Srpske, Milorad Dodik, rekao je da Bosna i Hercegovina može ući u Evropsku uniju samo kao labava federacija dva ili tri enititeta zasnovana na etničkom principu.

Dodik je u intervjuu za Asošiejted pres rekao da će se Srbi u BiH radije odreći članstva u EU nego Republike Srpske.

Premijer RS je rekao da je teško postići kompromis u BiH oko ključnih pitanja i uporedio situaciju s onom u bivšoj Jugoslaviji kada različiti narodi nisu mogli da pronađu način da žive zajedno i zemlja se na kraju raspala na šest država.

- Samo je BiH dopala sudbina bivše Jugoslavije. Narodi koji nisu mogli da pronađu način da žive zajedno u Jugoslaviji, sada bi trebalo da žive zajedno u hibridnoj zemlji u kojoj svako gura svoj plan - rekao je Dodik.

On je ocijenio da i Srbi i Hrvati i Bošnjaci pokušavaju sada političkim sredstvima da ostvare nekadašnje ratne ciljeve - Bošnjaci da uklone etničku podjelu, Hrvati da dobiju svoj entitet, a Srbi da sačuvaju što veću autonomiju.

- Cjelokupna politička debata i svi odnosi u BiH vrte se u krug - rekao je premijer RS.

Dodik je dodao da se ne protivi stvaranju trećeg entiteta, koji bi bio entitet hrvatskog naroda u BiH, ali je naglasio da taj entitet ne može da zadire u RS.

On je rekao da Srbi u BiH smatraju da BiH može biti federalna država, sa federalnim jedinicama koje će imati glavninu nadležnosti, a ne centralne vlasti u BiH.

AP navodi da je RS na međunarodne i domaće pokušaje da se nadležnosti prebace s entiteta na centralne institucije odgovarala prijetnjom da će povlačenjem svojih predstavnika iz tih institucija blokirati cijelu zemlju.

- Samo tada su stranci shvatili da smo ozbiljni - rekao je Dodik i dodao da su Srbi na taj način spriječili stapanje policija entiteta u jednu policiju.

i dokaz da su mu domaci bosnjacki izdajnici popustili i pristali na podjelu policije (vidi pod: Haris Silajdzic = 100% BiH)

sve u cilju da imaju svoju fildzan drzavicu ili begovat sa svojom policijom i svojim begovima, na svojoj zemlji i u svojoj vjeri!
osa

#3499 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by osa »

Maraschino wrote:

ja bih pije rekao da on situaciju u bih gleda otvorenim očima, a hrvatski i bošnjački lideri, škilje na jedno oko.
Maraschino

#3500 Re: Milorad Dodik ALL ABOUT

Post by Maraschino »

osa wrote:
Maraschino wrote:

ja bih pije rekao da on situaciju u bih gleda otvorenim očima, a hrvatski i bošnjački lideri, škilje na jedno oko.
i sta mu to znaci sto gleda otvorenim ocima ili da prica ono sto misli ili sto iznosi situaciju onakva kakva jeste, pa s'tim zadrzava pravo da propagira otvoreno aparthejd, etnico razdvajanje pa i secesiju...

svi mi znamo kakva je trenutna situacija i da je treba mijenjati jer ne zadovoljava mnoge konvencije o ljudskim pravima ali njemu smeta sto neko hoce da ukine ''etnicku podjelu'' i to javno prizna...
Locked