BH vojna industrija i naoruzanje
- Kejn
#3476 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Treba nam proizvodnja domaće jurišne puške, ako ništa barem da se podigne moral naroda i Bošnjačkih vojnika.
-
Pilaw_Pavlaka
#3477 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Pa ima u skladistima FBIH oko 90.000 cijevi. Vecinom je to AK47 i Americke donacije mitraljeza. Pored toga ima jos minimalno toliko u privatnom vlasnistvu plus FUP. To je lagano naoruzanje.Streptokok wrote:Cime potkrijepljujes ovu izjavu?Pilaw_Pavlaka wrote:[
Lakog naoruzanja ima i tu nemoze proe]
Problem je u tome sto sa tim naoruzanjem nemozes voditi ofanzivni rat. Za takvo nesto bi nam trebali savremeni borbeni sistemi. Tako nesto nemozemo sami proizvesti niti cemo ikada moci. Zato je bitno imati dobre odnose sa Turskom jer oni sve to sami proizvode:
Pored toga, imaju transportnih kapaciteta ovih:
Bottleneck nisu njihovi transportni kapaciteti vec nasi aerdodromi. To jeste; oni imaju vise aviona nego sto mi mozemo primiti.
-
Pilaw_Pavlaka
#3478 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
.
Last edited by Pilaw_Pavlaka on 22/01/2017 22:39, edited 1 time in total.
-
belfy
#3480 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
zar neko ovog trola uzima zaozbiljno na ovakvoj temi?
-
Pilaw_Pavlaka
#3481 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Taj troll ti je pokrenuo ovu temu....belfy wrote:zar neko ovog trola uzima zaozbiljno na ovakvoj temi?
Ovo je bio moj uvodni post:
Bosanac_i_Hercegovac wrote:Bosanska Vojna industrtija
Zelim da ovdje raspravljamo o BH vojnoj industriji i o naoruzanju. Ja sam ovdje napravio jedan pregled najvaznije bosanske industrije:
UNIS-PRETIS-Sarajevo - fabrika granata i raketa:
http://www.pretis.ba/
IGMAN -Konjic - Fabrika municije
http://www.igman.co.ba/index.htm
BNT-TMiH d.d. Travnik- Tvornica Orkan vozila
http://www.bnt-tmh.com.ba/
TRZH d.o.o. proizvodnja sljemova i pancira- Hadzici
http://www.trzh.com/proizvodnja.html
Vojska BiH u sadasnjosti i buducnosti
Sto se tice vojske zelio bih da izdvojim jednu zanimljivost koju sam slucajno nasao i da cujem vasa misljenja o tome kako bi se vojska u buducnosti trebala razvijati. Zanimljivost se odnosi na ovu podzemnu bazu tj operativni centar koji je otvoren u Sarajevu i koji je kostao 5 miliona eura. Kao sto znamo u proslom ratu ARBIH nije mogla da izvodi akcije na nivou vise korpusa. Sa ovom vojnom bazom se mogu povezati korpusi i moze se komunicirati po NATO standardima sa BH Oruzanim Snagama sirom svijeta:
Isto tako zelim da cujem vase misljenje o ORKAN-u. Iako je orkan proizvodjen u BiH prije rata te vrijedi kao bosansko oruzije, on se tek sada opet pocinje ponudjivati za izvoz. Sta je vase misljenje o Orkanu? Ja mislim da je Orkan svakako zastario i da nemoze zadovoljiti bas NATO standarde. Gledao sam nedavno na Disovery channelu kako se "moderni raketobacaci" navode avionima na ciljeve. Bosanski Orkan-m87 jeste mocno oruzija sa ogromnom vatrenom moci ali nije ni priblizno precizan kao moderni NATO bombarderi. Mislim da bi bilo svakako dobro kada bi se ovo izvozilo u manje razvijene zemlje ali treba i probati modernizirati ORKAN kako bi bi oprecizniji. To je moje misljenje a vi recite sta vi mislite o "Orkanu M87":
Orkan m87:
Orkan je karakteristican po nacinu punjenja i zbog automatskog mitraljeza koji je mortiran na karoseriju vozila i koji se upravlja daljinskim iz kabine.
Last edited by Pilaw_Pavlaka on 22/01/2017 23:00, edited 1 time in total.
- Streptokok
#3482 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Odakle ti ova info o 90000 u skladistima?Pilaw_Pavlaka wrote:.
-
Pilaw_Pavlaka
#3483 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Malo guglas. Mrsko mi sada opet traziti to sve. Bio je jedan dobar site sig.site.co.nr ali je nestao.Streptokok wrote:Odakle ti ova info o 90000 u skladistima?Pilaw_Pavlaka wrote:.
-
belfy
#3484 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
to nema veze sa tim da ljudi o njoj pisu vrlo ozbiljno, a ti bacas gluposti. tu Tursku, jos si van BiH...mah... necu dalje. odrasti jebiga...a ostavi ove ozbiljnije da pricaju, a ako ti je sta nejasno pitaj, kao sto si otvaranjem teme. ako ostanes na tome super. ako mislis da si citanjem po forumu postao strucnjak za BiH industriju i naoruzanje - jebiga...Pilaw_Pavlaka wrote:Taj troll ti je pokrenuo ovu temu....belfy wrote:zar neko ovog trola uzima zaozbiljno na ovakvoj temi?
-
Pilaw_Pavlaka
#3485 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ma nisam ja nikakav strucnjak niti to zelim da budem. Samo citam sa vremena na vrijeme sta pisete na mojoj temi. A ovdje se vec godinama skupljaju ljudi koji mnogo znaju i to je dobro. Uzdati se u svoje kapacitete to svakako ali i imati uvijek prijatelje koji su malo jaci. Jer sami nemozemo nikada tenk proizvesti. To je nemo moje misljenje.belfy wrote:to nema veze sa tim da ljudi o njoj pisu vrlo ozbiljno, a ti bacas gluposti. tu Tursku, jos si van BiH...mah... necu dalje. odrasti jebiga...a ostavi ove ozbiljnije da pricaju, a ako ti je sta nejasno pitaj, kao sto si otvaranjem teme. ako ostanes na tome super. ako mislis da si citanjem po forumu postao strucnjak za BiH industriju i naoruzanje - jebiga...Pilaw_Pavlaka wrote:Taj troll ti je pokrenuo ovu temu....belfy wrote:zar neko ovog trola uzima zaozbiljno na ovakvoj temi?
- Streptokok
#3486 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
E vidis, to je proglaseno viskom i zavrsilo je ili u zeljezari ili u afganistanu i sl. Tih puski vise NEMA.Pilaw_Pavlaka wrote:Malo guglas. Mrsko mi sada opet traziti to sve. Bio je jedan dobar site sig.site.co.nr ali je nestao.Streptokok wrote:Odakle ti ova info o 90000 u skladistima?Pilaw_Pavlaka wrote:.
-
Pilaw_Pavlaka
#3487 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Kolko imamo sada u skladistima pod nasom kontrolom?Streptokok wrote: E vidis, to je proglaseno viskom i zavrsilo je ili u zeljezari ili u afganistanu i sl. Tih puski vise NEMA.
- Streptokok
#3488 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Koliko ja znam, ovo vojnika sto imamo ima po pusku plus 5000 rezerve. Sve cekam i molim Boga da me neko demantuje nekim vjerodojstojnim izvorom ali nista. Svi se frljaju nekim ciframa a kad zatrazim izvor vele javit ce se i na tome se i zavrsi.Pilaw_Pavlaka wrote:Kolko imamo sada u skladistima pod nasom kontrolom?Streptokok wrote: E vidis, to je proglaseno viskom i zavrsilo je ili u zeljezari ili u afganistanu i sl. Tih puski vise NEMA.
-
Pilaw_Pavlaka
#3489 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
A odakle ti da tih 100.000 pusaka vise nema?Pilaw_Pavlaka wrote:Kolko imamo sada u skladistima pod nasom kontrolom?Streptokok wrote: E vidis, to je proglaseno viskom i zavrsilo je ili u zeljezari ili u afganistanu i sl. Tih puski vise NEMA.
-
belfy
#3490 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
naravno da nisi nikakav strucnjak. to je meni jasno iz vise razloga. ti si neko odrastao van drzave i nabijen patriotizmom. ali pisati o kapacitetu Turskih aviona i koliko mogu da ponesu je na ovoj temi glupost. isto kao sto je glupost pisati o guglanju broja dugih cijevi... ja vjerujem da je tebi to dovoljno, ali kako ocekujes da budes ozbiljno shvacen? ako zelis misljenje o Turskoj pomoci postavi pitanje i cekaj da kompetentniji odgovore.Pilaw_Pavlaka wrote:Ma nisam ja nikakav strucnjak niti to zelim da budem. Samo citam sa vremena na vrijeme sta pisete na mojoj temi. A ovdje se vec godinama skupljaju ljudi koji mnogo znaju i to je dobro. Uzdati se u svoje kapacitete to svakako ali i imati uvijek prijatelje koji su malo jaci. Jer sami nemozemo nikada tenk proizvesti. To je nemo moje misljenje.belfy wrote: to nema veze sa tim da ljudi o njoj pisu vrlo ozbiljno, a ti bacas gluposti. tu Tursku, jos si van BiH...mah... necu dalje. odrasti jebiga...a ostavi ove ozbiljnije da pricaju, a ako ti je sta nejasno pitaj, kao sto si otvaranjem teme. ako ostanes na tome super. ako mislis da si citanjem po forumu postao strucnjak za BiH industriju i naoruzanje - jebiga...
nisam ni ja strucnjak i ne znam da li sam ijednom postavio konstataciju na ovu temu. samo pitanja, na koja upuceniji mogu dati odgovor. nego da skratim - drzi se pitanja. ako mislis iznijeti svoju viziju samo dodaj na pocetak "Sta mislite da...?" samo nam nemoj govoriti da se uzdajemo u ovo, ono ili kako da se oslonimo na ove i one, koji ni kurcem nisu mrdnuli kako treba, kada je trebalo...
- Streptokok
#3491 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Info iz os bih i nije nikakva tajna.Pilaw_Pavlaka wrote:A odakle ti da tih 100.000 pusaka vise nema?Pilaw_Pavlaka wrote:Kolko imamo sada u skladistima pod nasom kontrolom?Streptokok wrote: E vidis, to je proglaseno viskom i zavrsilo je ili u zeljezari ili u afganistanu i sl. Tih puski vise NEMA.
-
belfy
#3492 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
posto radim gdje su te puske "istopljene" mogu sigurno reci da barem 75k vise ne postoji. ostalo je nesto malo pokradeno, ali je pitanje da li upotrebljivo...Pilaw_Pavlaka wrote:A odakle ti da tih 100.000 pusaka vise nema?Pilaw_Pavlaka wrote:Kolko imamo sada u skladistima pod nasom kontrolom?Streptokok wrote: E vidis, to je proglaseno viskom i zavrsilo je ili u zeljezari ili u afganistanu i sl. Tih puski vise NEMA.
- Streptokok
#3493 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
a ostatak doniran. I to je to.
-
Pilaw_Pavlaka
#3494 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
A zbog cega?Streptokok wrote:a ostatak doniran. I to je to.
-
belfy
#3495 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
tesko i to... posto ih prvo pregaze tenkom (bas onako kako na TV-u predstavkljaju) oni koji su krali su sklapali od pet komada jednu i uzdail se da je iole upotrebljiva. pametni su prodavali, jer je tesko reci koliko je cijev prava, a kamoli ostalo... tako da, sve i ako je oko 20k ukradeno to je manje od 4k sklopljenih, a jos manje upotrebljivih. prije sebe i komsiju mozes ubiti... no, sve ovo je bilo dosta davno i sumnjam da je i 100 komada sada u bilo kakvom stanju, osim da se proda u staro zeljezo...Streptokok wrote:a ostatak doniran. I to je to.
- heckler
#3496 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Pilaw_Pavlaka wrote:A zbog cega?Streptokok wrote:a ostatak doniran. I to je to.
Balijsko ulizivanje i podilazenje "Medjunarodnoj Zajednici". Poklonili 60 haubica, na hiljade dugih cijevi, i desetine tona municije. Po UNu to je bio jedan od najvecih transfera oruzja poslije 2. sv. rata. A zasto? Zato da nas nas neciji ambasador potapse po ledjima i pohvali.
Last edited by heckler on 22/01/2017 23:33, edited 1 time in total.
- heckler
#3497 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
To je odprilike to. Daj boze da nije premalo, prekasno. Zicere ne samo da nismo pogodili, nego nismo ni pokusali, a za kontru komicno nespremni.155_mm wrote:sad kada je manje vise svima jasno kakvi su ciljevi srpske politike ostaje samo nada da ne bude kasno. to je trenutno tesko procijeniti jer na odluku da se krene u realizaciju zemljovida kojeg je milorad predstavio na slavi 9. januara a tomislav potvrdio da se slaze sa bratom miloradom utjecu medjunarodne prilike.heckler wrote:...
Ova trenutna mini renesansa namjenske industrije zadnjih par godina je trebala da se desi prije 15 godina. Bolje kasno nego nikad, ali sve to skupa mora da se digne na jedan jos visi nivo.
ovo sto se je zapocelo ima smisla ali je dosta aljkavo i efekat se moze vidjeti tek za najmanje 5 godina.
da se je prekid agonije NI dogodio samo 5 godina prije znaci neke 2008-9 danas bi se mirnije gledalo u buducnost. a ovako je velika neizvjesnost.
-
belfy
#3498 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
gledajuci tako samo sa vojne strane zaista izgleda tako. pitanje je sta smo dobili kao ustupke. oruzje i municiju ne samo da mozemo kupiti, nego je sve vise i bolje proizvodimo. mislim da to sto je tada uradjeno nije skupo. prodali smo harabatije, a sada imamo sansu sve obnoviti i modernizovati, a usput dobili neke ustupke.heckler wrote:Pilaw_Pavlaka wrote:A zbog cega?Streptokok wrote:a ostatak doniran. I to je to.
Balijsko ulizivanje i podilazenje "Medjunarodnoj Zajednici". Poklonili 60 haubica, na hiljade dugih cijevi, i desetine tona municije. Po UNu to je bio jedan od najvecih transfera oruzja poslije 2. sv. rata. A zasto? Zato da nas nas neciji ambasador potapse po ledjima i pohvali.
samo se ne slazem sa ovim da je kasno za namjensku. nikada nije kasno. mozda je prije bilo bolje, ali sada da je kasno - nikako. pogotovo ako dobacimo do NATO-a. tada se moze duboko udahnuti...
-
Nuken
#3499 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Uništeno je jako jako puno oružja u BiH. Znam da je uništeno i donirano oko 30 hiljada M16 i sad prema nekim mojim procjenama, M16/4 imamo oko 20tak hiljada u OS. O broju AK47 je suludo pričati zbog velikog broja raznih izvedbi. Neka moja procjena o broju pušaka, mitraljeza i pištolja je oko 40-50 hiljada
- heckler
#3500 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
belfy wrote: gledajuci tako samo sa vojne strane zaista izgleda tako. pitanje je sta smo dobili kao ustupke. oruzje i municiju ne samo da mozemo kupiti, nego je sve vise i bolje proizvodimo. mislim da to sto je tada uradjeno nije skupo. prodali smo harabatije, a sada imamo sansu sve obnoviti i modernizovati, a usput dobili neke ustupke.
samo se ne slazem sa ovim da je kasno za namjensku. nikada nije kasno. mozda je prije bilo bolje, ali sada da je kasno - nikako. pogotovo ako dobacimo do NATO-a. tada se moze duboko udahnuti...
Kolega 155mm i ja govorimo u kontekstu mogucih nadolazecih neprilika. Sa bezbjedonosnog aspekta ovo sad sto imamo se moglo imati i prije 8-10 godina pa sad biti skoro pa rahat od nekih mogucih prijetnji.
Mimo tog bezbjedonosnog aspekta do namjenske mi je stalo koliko i do drvne industrije i naravno da ima dugorocnu odlicnu perspektivu ako se pametno bude radilo i bude mira dovoljno dugo.
Nikakve je ustupke nisam vidio od MZ prema nama naspram sveg onog od cega smo odustali i izlozili se opasnosti radi praznih obecanja. Vuku nas za nos za jebeni MAP vec 7 godina sve radi nekakve birokatske papirologije koja je u globalu kurcu sviranje i potpuno nebitna. Vise bi bilo fer da je neko u lice rekao "nemate sanse za clanstvo, snalazite se kako znate i umijete" pa da smo nacisto.