BiH proizvodi (domaće je najbolje)
Moderator: anex
- saiks
#3476 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Isto tako ja argetu jedem,jos kad jedem pa zamislim da je nasi radnici u sarajevu prave,odma mi jos sladja. 
-
klixo
#3477 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Meni je argeta bolja , realno nijedna sa njom ne moze 
-
bumerangss
#3478 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
ali sva dobit tj zarada ide u Slovenijusaiks wrote:Isto tako ja argetu jedem,jos kad jedem pa zamislim da je nasi radnici u sarajevu prave,odma mi jos sladja.
- Država
#3479 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Pašteta Bajra-Tito...

- saiks
#3480 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Neide u Sloveniju nego Hrvatsku,jer je Atlantic grupa kupila argetu. A to gdje ide zarada i kome me nedira,bitno je da nasi radnici zarade. Iovako ionako ce tu dobit nasi vlasnici izvesti iz bosne,a to oce li ih uloziti dalje u tvornice ili ne kod nas ili na maldivima to mi niko ne garantuje.bumerangss wrote:ali sva dobit tj zarada ide u Slovenijusaiks wrote:Isto tako ja argetu jedem,jos kad jedem pa zamislim da je nasi radnici u sarajevu prave,odma mi jos sladja.
- duga puska
#3481 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Slazem se sa saiks-om.Najbitnija stavka je da na proizvodu stoji "proizvedeno u BiH".Na taj nacin najveci dio kostanja jednog proizvoda ostaje u avliji.
Stranci kad otvaraju nesto ovdje uvijek gledaju da su im svi kalkulativni elementi sto nizi, tako da osim jeftinije radne snage, moguce povoljnijih poreza, obicno vecinu sirovina kooriste iz domacih resursa.Ono sto se mora uvoziti uvoze i nasi.Kad se sve poslozi, samo dobit je upitna gdje zavrsava, a kao sto kolega rece, upitno je gdje i kako i ovi nasi odlazu "viskove".
Samo nek prave svoje fabrike u BiH, kao takvi, njihovi proizvodi u komparaciji domace/uvozno ne zaostaju mi plaho za ovim autohtono nasim...
Stranci kad otvaraju nesto ovdje uvijek gledaju da su im svi kalkulativni elementi sto nizi, tako da osim jeftinije radne snage, moguce povoljnijih poreza, obicno vecinu sirovina kooriste iz domacih resursa.Ono sto se mora uvoziti uvoze i nasi.Kad se sve poslozi, samo dobit je upitna gdje zavrsava, a kao sto kolega rece, upitno je gdje i kako i ovi nasi odlazu "viskove".
Samo nek prave svoje fabrike u BiH, kao takvi, njihovi proizvodi u komparaciji domace/uvozno ne zaostaju mi plaho za ovim autohtono nasim...
- johntra
#3482 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Te kopije Argete su joj dobro uzdrmale prodaju, jer ne bi oni naprasno snižavali cijenu sa nekadašnjih 1,80 na 1,40, 1,35...prije je Argeta bila skupa ko pakovanje kavijara, niđe veze...kako joj je pala cijena, ja je redovno kupujem, a kupovao sam prije Bajrinu dok je, jedno vrijeme, nije naprasno nestalo...kontao sam da nije neka tužba, ali vidim vratila se...ne znam kakva je sada okusom...
-
quarterback
- duga puska
#3484 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Cijena svake pastete od stotinjak grama proizvedene kod nas je realno preko jedne marke bezobrazno skupa.
Samo Argeta drug u velikim centrima na kojekakvim akcijama drzi tu neku cijenu 1,35 barem deceniju.Nekad prije toga se znala jeftinije naci.
Ova Bajra je ispod marke ako se ne varam (0,80-0,90)
Samo Argeta drug u velikim centrima na kojekakvim akcijama drzi tu neku cijenu 1,35 barem deceniju.Nekad prije toga se znala jeftinije naci.
Ova Bajra je ispod marke ako se ne varam (0,80-0,90)
- johntra
#3485 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Nije na akciji, u Konzumu je odavno ova cijena fiksna 1,35...poslije rata je bila marka i onda je samo počela rasti...u Robotu Socijalno je Bajra bila marka, a viđao sam je negdje i jeftinije...
- karanana
#3486 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
ako se ne varam, zajebavaju se i sa gramazom. cini mi se da je argeta poslije rata bila u konzervama od neto 100 grama. sada je cini mi se 95 ili mozda i 90.
- duga puska
#3487 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Ma ko voli pastete, a realno nije mali broj takve raje, tako lijepih recepata za domace pastete na netu.
Hoces tunu, hoces pilecu, jetrenu...
Frisko, a znas sta meces
Hoces tunu, hoces pilecu, jetrenu...
Frisko, a znas sta meces
- duga puska
#3488 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Jeste, gramazu su smanjili
-
quarterback
#3489 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
jedva prolazna ocjena od mene
(ali i to je napredak jer je onaj prosli vispakov pokusaj bio kriminalan)

(ali i to je napredak jer je onaj prosli vispakov pokusaj bio kriminalan)

- dustaban
#3490 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
на сите домашни производи, ова е најдобриот

- duga puska
#3491 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Mi i slatkisi, nebo i zemlja.
Prije ce Prevent presvlake za Space Shuttle napraviti nego Vispak dobru cokoladu.Ozbiljno, u slatkom programu smo najtanji, cast rijetkim izuzecima
Prije ce Prevent presvlake za Space Shuttle napraviti nego Vispak dobru cokoladu.Ozbiljno, u slatkom programu smo najtanji, cast rijetkim izuzecima
-
Rizvan
#3492 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Ovo nije BiH proizvod!dustaban wrote:на сите домашни производи, ова е најдобриот
- ruzavjetrova
#3493 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
duga puska wrote:Mi i slatkisi, nebo i zemlja.
meni je ova cokoladica izvrsna

- dustaban
#3494 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Svaka cast!duga puska wrote:Mi i slatkisi, nebo i zemlja.
Dosta je vise tepanja domacim proizvodjacima. Sve ti je to truba. Ali boze moj, sve se moze brzo dovesti u red, uslov je samo da se pogledamo u spiglu.
Ovdje treba dovesti MODERNE TEHNOLOGIJE kako bi smo spasili domace sirovine. Ja stalno provociram TRAVNICKI SIR. Mi smo toliko sami sebe ubjedili da je sve sto dolazi iz Travnika najbolje na svijetu... da ne vidimo da nam tu pred nosom makedonci uzimaju trziste sira. I ne uzeli, svako ko proba ovaj makedonski sir i uporedi ga sa onom LUTRIJOM zvanom Poljorad...postat ce novi potrosac uvoznog, jer vlastiti stomak je najvazniji.
Poljorad dakle samo skuplja sir od kucnih proizvodjaca. Nekad je taj sir dobar (zato ga nazvah lutrijom!), ali uglavnom je los jer svakome je cilj da uvali sto vise sira yebe ga se za kvalitet. Kad imate TVORNICU sira, kao sto je RADOVO, onda imate odgovornog proizvodjaca koji jako dobro zna sta treba raditi da se trziste osvoji i zadrzi. Da sam ja neki faktor u Travniku hitno bih iskontaktirao makedonce i dogovorio otvaranje njihovog pogona u Travniku, da makar uzimaju nase mlijeko kad vec mi ne umijemo od njega napraviti kvalitetan INDUSTRIJSKI proizvod. Naglasavam ovo "industrijski" jer sace se javiti strucnjaci da nam objasne kako u Turbetu, u onoj kuci treca od skretanja za Vlasic, ima dobrog sira!
Ja hocu DOBAR sir u prodavnici a ovi makedonci su potrefili sve kako treba.
Travnicki siru - ime ti je RADOVO !
Last edited by dustaban on 25/02/2015 13:39, edited 1 time in total.
-
quarterback
#3495 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
vidis li ime teme?
- johntra
#3496 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje

Meni je ova od kokosa odlična, a 25 feninga...ja uzeo četiri za marku, razvalio se, odnosno, pretjerao...baš onako, skromno bošnjački...
- dustaban
#3497 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
Vidim, a vidis li ti ovo:quarterback wrote:vidis li ime teme?
Hvalimo se domacim KOKOSOMjohntra wrote:
- johntra
#3498 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
glupo ti je poređenje, ali eto...budi drugačiji, libo te...
- duga puska
#3499 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
@ruzavjetrova
O ukusima se naravno ne raspravlja, ali realno Klub cokoladice su jedan prosjek (zavisno od okusa, ima i dobro nejestivih).Slatkise sam namjerno naveo, jer mislim da je upravo na tom polju najveca disproporcija ucesca u prodaji domacih u odnosu na uvoznu.Tu mi Srbiju i Hrvatsku (da ne uzimamo svjetske brendove) ne mozemo ocigledno na ovaj nacin nikad stici.Najvecim dijelom je to zbog jake tradicije u komsija na ovom polju (Kras,Zvecevo,Sloboda,Kandit,Stark,Pionir,Crvenka...), ali Bogami i nasim neznanjem u investiranju kroz ove projekte.Sta to imamo od domacih?
Otvori neki Primus, Rampart, Vispak neke slatke linije, i biju se samo ko ce jeftiniji proizvod napraviti, najcesce petit, neku odron napolitanku, ili Vispak cokoladu u kojoj je ista sirivina i ukus kao u njihovom krem namazu.Zora umrla.., na ovom polju smo se bas predali.Pa ako ne znamo, daj da dovucemo ove sto znaju (koliko znam u Trebinju egzistira SL pogon).Jeste da kakao ne beremo u Citluku, jeste da iz repe iz Semberije ne znam koliko vadimo secera, znaci sirovina je uglavnom uvozna,ali zaposlimo raju.Sami ocigledno ne znamo.
Eto izbjegli smo da nekad nedodirljiva Paloma ima primat u papirnoj konfekciji (Violeta), cini mi se da su i P&G opasno nagazili, furaju deterdzent...Nekad su se Argeta,Poli,Dukat i drugi iskljucivo uvozili i jeli od slovenackih kokoski, hrvatskih krava...
Imamo najjacu mineralnu vodu-Sar.Kiseljak, tesanjske razne vode, Vitinku (kad se samo sjetim Radenske i monopola) i tu trebamo Agrokor natjerati da iz nasih vrela prave neku domacu Janu iz Kiseljaka, jer tu realno i najveci apsurd imamo kroz uvoz obicne vode...
Sto rece pasha iznad, i ovo u mlijecnoj industriji uozbiljiti.Pavlake,Jogurti, mlijeko se najvecim dijelom jedu domaci, ali sa sirevima je globalno katastrofa.Jedino tvrdi sirevi su najvecim dijelom u prodaji domaci (prije svega Livanjski, Pudja,Prozorski,Trapist tvrdi), a polutvrdi i bijeli vecinom uvoz.Pa moze li se ista uraditi da se famozni Edamer i Gauda pomjere sa vrha nekim supstitutom, da ne mora na picu po automatizmu i u sendvice ici jedana od navedenih vrsta.Znam da je prozivani Poljorad radio na tome nesto, da se pokusava skInuti livadski sir (famozna slovenacka Livada), a to je toliko para u prodaji (a vecina ode vani jer se uvoze) da je to strasno.Isti Poljorad se vidim bori i sa fetom (ili fetinom, jer su im sporili naziv feta, NE ZNAM) Milkos isto tako, ali su toliko neubjedljivi da opet vecinu prodaje cini uvoz.Milkos toliko vrda sa kvalitetom kroz svoje proizvode da je to strasno.Poljorad otkupljuje kao sto rekose haman pa jedan od rijetkih autohtonih proizvoda po selima i da ocekujes kontinuitet u kvalitetu !!!
Gledajte ovu nasu Sarajevsku pivaru, pa sramota da je dovedena na nivo da se samo bircusima i rijetki drugim ugost. objektima ima kupiti.
Ko im je kriv, sve su mogli...ma preobimna tema za pisannje u kratkom periodu.Sporo ucimo, vrijeme nas u dosta slucajeva gazi
O ukusima se naravno ne raspravlja, ali realno Klub cokoladice su jedan prosjek (zavisno od okusa, ima i dobro nejestivih).Slatkise sam namjerno naveo, jer mislim da je upravo na tom polju najveca disproporcija ucesca u prodaji domacih u odnosu na uvoznu.Tu mi Srbiju i Hrvatsku (da ne uzimamo svjetske brendove) ne mozemo ocigledno na ovaj nacin nikad stici.Najvecim dijelom je to zbog jake tradicije u komsija na ovom polju (Kras,Zvecevo,Sloboda,Kandit,Stark,Pionir,Crvenka...), ali Bogami i nasim neznanjem u investiranju kroz ove projekte.Sta to imamo od domacih?
Otvori neki Primus, Rampart, Vispak neke slatke linije, i biju se samo ko ce jeftiniji proizvod napraviti, najcesce petit, neku odron napolitanku, ili Vispak cokoladu u kojoj je ista sirivina i ukus kao u njihovom krem namazu.Zora umrla.., na ovom polju smo se bas predali.Pa ako ne znamo, daj da dovucemo ove sto znaju (koliko znam u Trebinju egzistira SL pogon).Jeste da kakao ne beremo u Citluku, jeste da iz repe iz Semberije ne znam koliko vadimo secera, znaci sirovina je uglavnom uvozna,ali zaposlimo raju.Sami ocigledno ne znamo.
Eto izbjegli smo da nekad nedodirljiva Paloma ima primat u papirnoj konfekciji (Violeta), cini mi se da su i P&G opasno nagazili, furaju deterdzent...Nekad su se Argeta,Poli,Dukat i drugi iskljucivo uvozili i jeli od slovenackih kokoski, hrvatskih krava...
Imamo najjacu mineralnu vodu-Sar.Kiseljak, tesanjske razne vode, Vitinku (kad se samo sjetim Radenske i monopola) i tu trebamo Agrokor natjerati da iz nasih vrela prave neku domacu Janu iz Kiseljaka, jer tu realno i najveci apsurd imamo kroz uvoz obicne vode...
Sto rece pasha iznad, i ovo u mlijecnoj industriji uozbiljiti.Pavlake,Jogurti, mlijeko se najvecim dijelom jedu domaci, ali sa sirevima je globalno katastrofa.Jedino tvrdi sirevi su najvecim dijelom u prodaji domaci (prije svega Livanjski, Pudja,Prozorski,Trapist tvrdi), a polutvrdi i bijeli vecinom uvoz.Pa moze li se ista uraditi da se famozni Edamer i Gauda pomjere sa vrha nekim supstitutom, da ne mora na picu po automatizmu i u sendvice ici jedana od navedenih vrsta.Znam da je prozivani Poljorad radio na tome nesto, da se pokusava skInuti livadski sir (famozna slovenacka Livada), a to je toliko para u prodaji (a vecina ode vani jer se uvoze) da je to strasno.Isti Poljorad se vidim bori i sa fetom (ili fetinom, jer su im sporili naziv feta, NE ZNAM) Milkos isto tako, ali su toliko neubjedljivi da opet vecinu prodaje cini uvoz.Milkos toliko vrda sa kvalitetom kroz svoje proizvode da je to strasno.Poljorad otkupljuje kao sto rekose haman pa jedan od rijetkih autohtonih proizvoda po selima i da ocekujes kontinuitet u kvalitetu !!!
Gledajte ovu nasu Sarajevsku pivaru, pa sramota da je dovedena na nivo da se samo bircusima i rijetki drugim ugost. objektima ima kupiti.
Ko im je kriv, sve su mogli...ma preobimna tema za pisannje u kratkom periodu.Sporo ucimo, vrijeme nas u dosta slucajeva gazi
- dustaban
#3500 Re: Bh. proizvodi široke potrošnje
duga puska wrote:@ruzavjetrova