Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Armin2013

#3476 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by Armin2013 »

Reći ću još par stvari i neću više jer je počelo vrijeđanje
1. Ne možeš poredit EU zonu i nas
2. Ako smanjiš porez pa onda povećaš minimalac, ugrozi fondove koji se finansiraju od tih poreza. Logično bi bilo povećati osnovicu, pa kada se vide efekti smanjiti poreze, a u među vremenu finansirati privredu na neki način
3. U FBiH imaš pravo isplatiti TO oko 16Km po danu bez poreza, imaš pravo ispraliti dnevnicu do određenog iznosa bez poreza, imaš pravo isplatiti troškove prevoza na poso do određenog iznosa bez poreza, u koliko zemalja EU imaš to?

Na kraju krajeva ako možeš radi ako ne možeš zatvori, radit će ko može

Konačno je došlo vrijeme radnika, ne zahvaljujući trojki, pa radnik može diktirati uslove rada ako hoće, jer fali radne snage.
To što neki govore da je povećana nezaposlensot to je samo prividno, jer ljudi neće da rade u firmi ili odu na biro i rade na crno ili privatno a ima neke beneficije sa biroa. Opet kažem za Gračanicu za druge gradove na znam, ja sad u Gračanici znam da se traži 10tak radnika u poizvodnji početna plata 1300 KM + topli obrok, ali su prijavljeni na minimalac a razlika u kovertu
JOINT_1921
Vozim: odlično

#3477 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by JOINT_1921 »

Inflacija kao i svake prethodne godine se desava godinu za godinom, samo je bezobrazluk sa hranom dosegao sve granice pod izgovorom rata u Ukrajini i od tada sve ide lagano svake godine. Minimalac je samo ublazio patnju tih ljudi koji nisu bili prijavljeni i koji su imali i manje plate od te, i sigurno su sada likvidniji i bolje zive sa 1000, nego sa 600,700 ranije, plus drzava ubire daleko vise novca, sto je opet odlicna stvar pod pretpostavkom da se trosi na ono sto zaista treba i unapredjuje kvalitet zivota.
Pandakonda

#3478 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by Pandakonda »

Armin2013 wrote: 28/01/2026 10:36 A jest vam trojka trnu u oko, eto SDA doba je zlatno doba bilo, 30 godina nisu ništa napravili, oni su i usvojili taj bijeli hljeb SDA i koalicija, Bakir otišao u penziju pokupio 30.000,00 KM i sutra opet došo na poso, sve je to manje više isto.

Sada se sjeti jedne priče, kad smo kod poštenja: Pitao profesor studente šta misle o ovim marifetlucima poličara i svi su osuđivali to.
A onda je pitao studente koliko se njih jutros prošvercovalo kroz trolejbus, 1/3 je podigla ruke.
Svi mi osuđujemo političare a ko zna kako bi se ponašli na njihovom mjestu.

Minimalac od 1000 KM nije donešen preko noći, nego je par mjeseci sa privredom razgovrano da se nađe model nisu ništa prihvatili sve im puno kad treba dati radniku, i Vlada rekla sad je 1000 KM i neka je.
Nas bi inflacija i tako i tako pogodila.

I ne znam šta se se uhvatili minimalca, ja radim u Gračanici, i radim sa mnogo firmi i znam im situaciju, danas u Gračanici početna plata je 1.300,00 KM u proizvodnim firmama, kakav ba minimalac ko radi za minimalac.
Nije SDA bila zlatno doba i nemoj da sad razvodimo pricu na teme koje nisu povezane sa ovim kao sto je bijeli hljeb i slicne stvari. Ovdje konkretno pricamo za minimalac i efekte toga.

Privreda nije rekla da ne zeli povecati plate nego je rekla smanjite doprinose i onda dizemo. Tvoj bi stav bio ispravan da je recimo vlada smanjila doprinose a da radnici nisu nista osjetili nego da je direktno otislo u dzep poslodavca.

Upravo to sto kazes, ko radi za minimalac? Preko 95% radne snage radi za veci iznos ali u malom broju slucajeva jedan dio ide na kovertu. Sto naravno ne podrzavam, ali to rusi mit o tome kako poslodavac mrzi radnika i ne zeli mu dati preko milje. Vecina poslodavaca otvoreno kaze dizi slobodno minimalac ali paralelno smanjuj doprinose. U prevodu neka malo drzava stisne guzicu a da ne uzima pare pa onda krivi poslodavca ili radnika kako je sebican ako se protivi porezu :-)

Ne razumijem kakve veze pelet ima sa ovim? Pelet je skup jer ga se bosnjo dobri preposteni sjeti kupiti na zimu pa onda kuka kako je skupo i onda drzava de uradi nesto. Sto ga nije uzeo na ljeto kada je bila drasticno niza cijena? Bosnji je svako drugi kriv sto on ne zna upravljati novcem :-)

A vezano za ova povecanja cijena, samo cu navesti par primjera sto su mi prvi pali na pamet kad je odluka stupila na snagu a da sam licno osjetio. U lokalnoj pekari je hljeb skocio sa 1.5 na 2 marke kao i ostali proizvodi, frizer mi je sa 15 digao cijenu na 20, mlada dobila poruku od zene koja joj radi te neke tretmane da su sa 7 na 15 skocile cijene (ne znam tacno sta je), lokalni fast food pljeskavica koju uvijek uzimam je sa 7.5 maraka skocila na 10. Ima tu jos primjera koje sam upratio ali ovo je na prvu sto se sjecam. Opet ponavljam, ne radim za minimalac, ovi troskovi me jesu pogodili ali ne drasticno. Ali mi ne mozes onda reci da neko sad bolje zivi sa 1000 KM kad je sve otislo gore.
Armin2013 wrote: 28/01/2026 11:39 Reći ću još par stvari i neću više jer je počelo vrijeđanje
2. Ako smanjiš porez pa onda povećaš minimalac, ugrozi fondove koji se finansiraju od tih poreza. Logično bi bilo povećati osnovicu, pa kada se vide efekti smanjiti poreze, a u među vremenu finansirati privredu na neki način
3. U FBiH imaš pravo isplatiti TO oko 16Km po danu bez poreza, imaš pravo ispraliti dnevnicu do određenog iznosa bez poreza, imaš pravo isplatiti troškove prevoza na poso do određenog iznosa bez poreza, u koliko zemalja EU imaš to?

Konačno je došlo vrijeme radnika, ne zahvaljujući trojki, pa radnik može diktirati uslove rada ako hoće, jer fali radne snage.
To što neki govore da je povećana nezaposlensot to je samo prividno, jer ljudi neće da rade u firmi ili odu na biro i rade na crno ili privatno a ima neke beneficije sa biroa. Opet kažem za Gračanicu za druge gradove na znam, ja sad u Gračanici znam da se traži 10tak radnika u poizvodnji početna plata 1300 KM + topli obrok, ali su prijavljeni na minimalac a razlika u kovertu
Jedini fond koji bi bio "ugrozen" je PIO/MIO ali je on vec sam od sebe ugrozen jer je propao. Fadil je radi te propasti prebacio to sve na budzet. Ne postoji uopste dokaz da bi taj fond bio ugrozen jer je cilj da se kroz smanjenje doprinosa stimulise zaposljavanje sto onda znaci da dolazimo do jos veceg broja platisa u pio/mio sistem. Citaj smanjujes crno/sivo trziste. Banalan primjer, je li tebi zvuci bolje da od jednog radnika uzimas 40 maraka za doprinose ili da od njih 4 uzimas po 10? Kome ce biti bolje onda? To je ideja sa kojom treba ici, povecavati broj zaposlenih jer ovaj sistem nije odrziv gdje imas prevelik broj penzionera a jako mali broj ljudi u privatnom sektoru koji finansiraju sistem.
JOINT_1921 wrote: 28/01/2026 11:44 Inflacija kao i svake prethodne godine se desava godinu za godinom, samo je bezobrazluk sa hranom dosegao sve granice pod izgovorom rata u Ukrajini i od tada sve ide lagano svake godine. Minimalac je samo ublazio patnju tih ljudi koji nisu bili prijavljeni i koji su imali i manje plate od te, i sigurno su sada likvidniji i bolje zive sa 1000, nego sa 600,700 ranije, plus drzava ubire daleko vise novca, sto je opet odlicna stvar pod pretpostavkom da se trosi na ono sto zaista treba i unapredjuje kvalitet zivota.
To jednostavno nije istina, skoro svi radnici su imali platu preko 1000 KM samo je dio isao na ruke. Te pare su opet bile kod njih u dzepu, znaci bili su likvidni. Ostali koji su legalno primali po 800-900 na banku je li mislis da im pravi razliku 100 maraka na svo ovo povecanje cijena usluga koje sam gore nabrojao? Je li to sad po radnjama vidjas sretne radnice ili po fabrikama sretne radnike kojima je ovo super?
ljubijankic

#3479 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by ljubijankic »

Pandakonda wrote: 28/01/2026 11:56
Armin2013 wrote: 28/01/2026 10:36 A jest vam trojka trnu u oko, eto SDA doba je zlatno doba bilo, 30 godina nisu ništa napravili, oni su i usvojili taj bijeli hljeb SDA i koalicija, Bakir otišao u penziju pokupio 30.000,00 KM i sutra opet došo na poso, sve je to manje više isto.

Sada se sjeti jedne priče, kad smo kod poštenja: Pitao profesor studente šta misle o ovim marifetlucima poličara i svi su osuđivali to.
A onda je pitao studente koliko se njih jutros prošvercovalo kroz trolejbus, 1/3 je podigla ruke.
Svi mi osuđujemo političare a ko zna kako bi se ponašli na njihovom mjestu.

Minimalac od 1000 KM nije donešen preko noći, nego je par mjeseci sa privredom razgovrano da se nađe model nisu ništa prihvatili sve im puno kad treba dati radniku, i Vlada rekla sad je 1000 KM i neka je.
Nas bi inflacija i tako i tako pogodila.

I ne znam šta se se uhvatili minimalca, ja radim u Gračanici, i radim sa mnogo firmi i znam im situaciju, danas u Gračanici početna plata je 1.300,00 KM u proizvodnim firmama, kakav ba minimalac ko radi za minimalac.
Nije SDA bila zlatno doba i nemoj da sad razvodimo pricu na teme koje nisu povezane sa ovim kao sto je bijeli hljeb i slicne stvari. Ovdje konkretno pricamo za minimalac i efekte toga.

Privreda nije rekla da ne zeli povecati plate nego je rekla smanjite doprinose i onda dizemo. Tvoj bi stav bio ispravan da je recimo vlada smanjila doprinose a da radnici nisu nista osjetili nego da je direktno otislo u dzep poslodavca.

Upravo to sto kazes, ko radi za minimalac? Preko 95% radne snage radi za veci iznos ali u malom broju slucajeva jedan dio ide na kovertu. Sto naravno ne podrzavam, ali to rusi mit o tome kako poslodavac mrzi radnika i ne zeli mu dati preko milje. Vecina poslodavaca otvoreno kaze dizi slobodno minimalac ali paralelno smanjuj doprinose. U prevodu neka malo drzava stisne guzicu a da ne uzima pare pa onda krivi poslodavca ili radnika kako je sebican ako se protivi porezu :-)

Ne razumijem kakve veze pelet ima sa ovim? Pelet je skup jer ga se bosnjo dobri preposteni sjeti kupiti na zimu pa onda kuka kako je skupo i onda drzava de uradi nesto. Sto ga nije uzeo na ljeto kada je bila drasticno niza cijena? Bosnji je svako drugi kriv sto on ne zna upravljati novcem :-)

A vezano za ova povecanja cijena, samo cu navesti par primjera sto su mi prvi pali na pamet kad je odluka stupila na snagu a da sam licno osjetio. U lokalnoj pekari je hljeb skocio sa 1.5 na 2 marke kao i ostali proizvodi, frizer mi je sa 15 digao cijenu na 20, mlada dobila poruku od zene koja joj radi te neke tretmane da su sa 7 na 15 skocile cijene (ne znam tacno sta je), lokalni fast food pljeskavica koju uvijek uzimam je sa 7.5 maraka skocila na 10. Ima tu jos primjera koje sam upratio ali ovo je na prvu sto se sjecam. Opet ponavljam, ne radim za minimalac, ovi troskovi me jesu pogodili ali ne drasticno. Ali mi ne mozes onda reci da neko sad bolje zivi sa 1000 KM kad je sve otislo gore.
Armin2013 wrote: 28/01/2026 11:39 Reći ću još par stvari i neću više jer je počelo vrijeđanje

Jedini fond koji bi bio "ugrozen" je PIO/MIO ali je on vec sam od sebe ugrozen jer je propao. Fadil je radi te propasti prebacio to sve na budzet. Ne postoji uopste dokaz da bi taj fond bio ugrozen jer je cilj da se kroz smanjenje doprinosa stimulise zaposljavanje sto onda znaci da dolazimo do jos veceg broja platisa u pio/mio sistem. Citaj smanjujes crno/sivo trziste. Banalan primjer, je li tebi zvuci bolje da od jednog radnika uzimas 40 maraka za doprinose ili da od njih 4 uzimas po 10? Kome ce biti bolje onda? To je ideja sa kojom treba ici, povecavati broj zaposlenih jer ovaj sistem nije odrziv gdje imas prevelik broj penzionera a jako mali broj ljudi u privatnom sektoru koji finansiraju sistem.
JOINT_1921 wrote: 28/01/2026 11:44 Inflacija kao i svake prethodne godine se desava godinu za godinom, samo je bezobrazluk sa hranom dosegao sve granice pod izgovorom rata u Ukrajini i od tada sve ide lagano svake godine. Minimalac je samo ublazio patnju tih ljudi koji nisu bili prijavljeni i koji su imali i manje plate od te, i sigurno su sada likvidniji i bolje zive sa 1000, nego sa 600,700 ranije, plus drzava ubire daleko vise novca, sto je opet odlicna stvar pod pretpostavkom da se trosi na ono sto zaista treba i unapredjuje kvalitet zivota.
To jednostavno nije istina, skoro svi radnici su imali platu preko 1000 KM samo je dio isao na ruke. Te pare su opet bile kod njih u dzepu, znaci bili su likvidni. Ostali koji su legalno primali po 800-900 na banku je li mislis da im pravi razliku 100 maraka na svo ovo povecanje cijena usluga koje sam gore nabrojao? Je li to sad po radnjama vidjas sretne radnice ili po fabrikama sretne radnike kojima je ovo super?
Cuj privreda je rekla :lol: ovdje samo lud moze vjerovatno svemu sto privrednik ili prvreda kazu :bih:
mishic

#3480 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by mishic »

Pas i njegov brat jedno su te isto! Ovo naše oplitanje i obračunavanje krtikom jednih i zakivanjem u zvijezde drugih je u stvari samo prebacivanje lične odgovornosti na druge. Političke stranke koje su po definiciji interesne grupe potpuno su sa demokratije, demokratskih principa i transparentnog djelovanja prešle na kartelsko-mafijaški oblik vladavine što smo im upravo mi, glasaći i biraći omogučili. I umjesto da to priznamo, javno kažemi i protiv toga se borimo mi učestvujemo u tome braneći i amnestirajući jedne i optužujući druge. Ne priznajemo da je to isti princip i da svi koji ga se drže to rade na našu štetu i kao društvo i državu dovode nas do bijede i nepodnošljivog statusa.

A opet i pored svega svatko "svoje" u zvijezde ukiva, pravda i proglašava spasiocima. Sado-mazohistički do kraja!

Evo najavljeno povećanje penzija tokom provođenja te procedure za njihovo povečanje je već anulirala i poništila inflacija.
Dužničko ropstvo nam je sve bliže i izvijesnije. Standard sve niži, pravna država sve dalja...

I da ne nabrajamo. Tonemo i propadamo a stalno pravdamo jedne i krivicu prebacujemo na druge umjesto da jasno i glasno kažemo isti je to princip i samo nijanse u toj krivici, ovisno o tome koliko je kome zapalo da nas pelješi, su u pitanju.
I naravno da priznamo krivi smo i mi zbog takvog pristupa i neposezanja za demokratskim metodama da se obuzda diktatura i diktatorstvo bilo koje stranke ili pojedinca.

Da se kao pojedinci pojavimo na stotinu protesta umjesto što šaljemo stotinu aplikacija na namještene konkurse drugačija klima u društvu bi bila!
DonieBrasco

#3481 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by DonieBrasco »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/na-gran ... /260128071

Evo svjez primjer, samo pratite komentare podrske po drustvenim mrezama, portalima i slicno.

Likovi jasno krse zakon, uzivaju pogodnosti sitema jer ih stranke prate, na drzavnim jaslama, veze, štele, nema odgovornsti i nece je biti.

I opet ovo prvo imaju podrsku "brat moj ljepi, snasao se, moze mu se, ...".
svesuper25

#3482 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by svesuper25 »

DonieBrasco wrote: 28/01/2026 12:25 https://www.klix.ba/vijesti/bih/na-gran ... /260128071

Evo svjez primjer, samo pratite komentare podrske po drustvenim mrezama, portalima i slicno.

Likovi jasno krse zakon, uzivaju pogodnosti sitema jer ih stranke prate, na drzavnim jaslama, veze, štele, nema odgovornsti i nece je biti.

Pa to su ti lazni socijaldemokrati.U zivotu 1 KM nisu zaradili posteno.Takvi nama pricaju o ekonomiji.
DonieBrasco

#3483 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by DonieBrasco »

svesuper25 wrote: 28/01/2026 13:00 Pa to su ti lazni socijaldemokrati.U zivotu 1 KM nisu zaradili posteno.Takvi nama pricaju o ekonomiji.
Nema to veze sa socijaldemkratima, politickim uvjerenjima, strankom, nacijom - etnijom, ako hoces i vjerom na kraju krajeva, to su takvi (ne)ljudi jednostavno.
kabal1337

#3484 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by kabal1337 »

DonieBrasco wrote: 28/01/2026 12:25 https://www.klix.ba/vijesti/bih/na-gran ... /260128071

a sta drugo da ocekujes, kad se vode masom. Danas se ljudi stide da drugacije misle od ostalih.
svesuper25

#3485 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by svesuper25 »

DonieBrasco wrote: 28/01/2026 13:10
svesuper25 wrote: 28/01/2026 13:00 Pa to su ti lazni socijaldemokrati.U zivotu 1 KM nisu zaradili posteno.Takvi nama pricaju o ekonomiji.
Nema to veze sa socijaldemkratima, politickim uvjerenjima, strankom, nacijom - etnijom, ako hoces i vjerom na kraju krajeva, to su takvi (ne)ljudi jednostavno.
Pa da,kod nas bavljenje politikom je da sebe obezbjede ,a ne narod.Zato ne mogu da shvatim koliko ovde ima botova,koji brane neobranjeno.Njima su njihovi politicari i stranke svetinja.
Nek mi samo nadju nekog siromasnog politicara patriotu.Ili da je neki politicar dao ostavku bar iz moralnih razloga.
DonieBrasco

#3486 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by DonieBrasco »

Za mene su to debili ti sto takvima pisu "brat moj, seka moja, snasli se" jer takvi sada negdje rintaju, na poslu 50 sati sedmicno, i u pauzici za kafu - cigaru to napise jer misli da je cool, da je pametan.

A te kojima daje podrsku i divi im se, ne zna ih u prolazu, a ne da mu je drug, brat, poznanik, sjedio jednom kod njega u lokalu.
Ironmen

#3487 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by Ironmen »

Glavni krivac ogormne ifnlacije na hranu u BIH je unistena domaca proizvodnja od stocarstva do poljoprivrede ne mozes se ti braniti infalcijom kad uvozis 90% sirovina, borba protiv inflacije se radi sistemki i traje dugo mi jos ni plana oporavka nemamo, zato iz godinu u godinu mozemo ocekivati i dalji rast cijena.
pepeljara

#3488 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by pepeljara »

Bas tako, kad nemas svoje proizvodnje ovisis o "uvoznicima" koji diktiraju cijene i kraj.
Chloe
Photo mod

#3489 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by Chloe »

pepeljara wrote: 30/01/2026 08:45 Bas tako, kad nemas svoje proizvodnje ovisis o "uvoznicima" koji diktiraju cijene i kraj.
Kratko i jasno. :thumbup:

Sram ih bilo ... mi divni i krasni pa nam oni diktiraju ... :D
xPaco1337

#3490 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by xPaco1337 »

Slovenija će pucati sebi u noge kao i kod nas.

Podignuli minimalac na 1000€ a prosijek je 1500€ kao i kod nas samo u markama. Sad ti minimalac i prosijek znaci skoro isto zarađuju, prosijek se nije povecao poslodavcima dobro jer niko ne sprovodi taj zakon za prosijek nego samo za minimalu.

Obecano spuštanje doprinosa se nije desilo tako da karina i tu. Sad 1500KM dođe kao 800KM prije 10-15ak godina. Možeš živjet, ali jedva kraj sa krajem, kirije koštaju 500-700KM daje se znaci po pola plate na stan, uz to računi naravno porasli, Telemach diže redovno svake godine npr. ovo ostalo ne moram ni spominjat svi su upoznati.
pepeljara

#3491 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by pepeljara »

Chloe wrote: 30/01/2026 12:46
pepeljara wrote: 30/01/2026 08:45 Bas tako, kad nemas svoje proizvodnje ovisis o "uvoznicima" koji diktiraju cijene i kraj.
Kratko i jasno. :thumbup:

Sram ih bilo ... mi divni i krasni pa nam oni diktiraju ... :D
Ma nismo, jednostavno receno evo laicki gledano

1. ko proizvodi - rasproda sve, kad prodaje van sela, traze za djaba...
2. taj neko ko kupi bi da proda za 3x vecu cijenu jer prodaje u gradui
3. Markete velike i ne interesuje to. Jednostavno ne zeli da plati kako plati te sto uveze, ne zeli da se bakce sa narodom, ne zeli da nasem narodu plati unaprijed, kao sto to mora vani nekom platit
4. Nemas dobar lanac od - do uspostavljen za domacu proizvodnju jednostavno svak ziv nesto opstruira. Ono sto ima je u manjim kolicinama, posebnim mesnicama itd.

Treba neki veliki igrac da dodje da kupi 10000 grla i da se bavi time..
zippoo87

#3492 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by zippoo87 »

Evo ja sam sebi narucio 15 kg mladog mesa od covjeka domacina,koji je za sebe uzgojio kravu i proizveo meso. Moze se sve naci i domace i po boljim cijenama,ko zeli da nadje i ko zeli za sebe dobro.
Ali jbga,danas svi hoce sve na gotovo,hoce sve odmah,hoce da ti neko titra jajca i nece nista da sam uradi. A puna usta kukanja.
Evo ja ne kukam nikada...gledam da sam sto vise neovisan o svemu i da uzgojim sebi sto vise mogu,da znam sta jedem i kako je to proizvedeno.
Slazem se da ne moze svako da se bavi svim i da uzgaja ali ima jako puno ljudi koji mogu a nece. A lose zive,jer od novca kojeg imaju na raspolaganju,nemaju puno. E takvih mi nije zao...to je ta fukara,nema a nece da sebi obezbijedi i da radi.

Marketi i sve ovo uvozno smece...tu ce cijene samo rasti,sve dok narod kupuje...ali cim stane prodaja,odmah idu i cijene dole. Evo ja u Konzum stalno idem sada,oko kase sve umotano 1+1 po cijeni jednog artikla,jer se roba ne prodaje a rokovi sustizu.
Jer ta uvozna roba ide kroz tri ruke i tri marze i logicno da mora biti skupa,dok se svako ugradi.

Okrenite se sebi,zemlji i ko god ima 20 m2 zemlje,neka sebi posadi nesto...nema tu posla uopste koliko su ljudima isprani mozgovi,kako se tu radi od jutra do sutra. Radi se,ako obradjujes desetine i stotine dunuma a ako imas vrtic/bastu...tu za cijelu sezonu posla imas 3-4 radna dana . A puno vise dobijes,nego sto das/ulozis.
mishic

#3493 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by mishic »

Tačno! Masa artikala domaće, zdrave, prirodne i jeftinije hrane može se nabaviti kod proizvođača iste s tim da treba raspitati gdje, šta i po kojoj cijeni se može uzeti. Na pijacama je malo proizvožača, tamo su nakupci i njihovi marifetluci zbog kojih normalnu osobu srklet hvata. A dobar dio tih namirnica koje bi se mogle ovako nabaviti će propast i biti bačen.
MMM1977

#3494 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by MMM1977 »

zippoo87 wrote: 30/01/2026 21:21 Evo ja sam sebi narucio 15 kg mladog mesa od covjeka domacina,koji je za sebe uzgojio kravu i proizveo meso. Moze se sve naci i domace i po boljim cijenama,ko zeli da nadje i ko zeli za sebe dobro.
Ali jbga,danas svi hoce sve na gotovo,hoce sve odmah,hoce da ti neko titra jajca i nece nista da sam uradi. A puna usta kukanja.
Evo ja ne kukam nikada...gledam da sam sto vise neovisan o svemu i da uzgojim sebi sto vise mogu,da znam sta jedem i kako je to proizvedeno.
Slazem se da ne moze svako da se bavi svim i da uzgaja ali ima jako puno ljudi koji mogu a nece. A lose zive,jer od novca kojeg imaju na raspolaganju,nemaju puno. E takvih mi nije zao...to je ta fukara,nema a nece da sebi obezbijedi i da radi.

Marketi i sve ovo uvozno smece...tu ce cijene samo rasti,sve dok narod kupuje...ali cim stane prodaja,odmah idu i cijene dole. Evo ja u Konzum stalno idem sada,oko kase sve umotano 1+1 po cijeni jednog artikla,jer se roba ne prodaje a rokovi sustizu.
Jer ta uvozna roba ide kroz tri ruke i tri marze i logicno da mora biti skupa,dok se svako ugradi.

Okrenite se sebi,zemlji i ko god ima 20 m2 zemlje,neka sebi posadi nesto...nema tu posla uopste koliko su ljudima isprani mozgovi,kako se tu radi od jutra do sutra. Radi se,ako obradjujes desetine i stotine dunuma a ako imas vrtic/bastu...tu za cijelu sezonu posla imas 3-4 radna dana . A puno vise dobijes,nego sto das/ulozis.
Taj domaćin:
- Nema validan zdravstveni nalaz
- Nema sanitarnu knjižicu
- Ne plaća poslovni prostor
- Ne plaća radnika u trgovini
- Ne plaća poreze i doprinose
- Ne plaća PDV
- Ne jebe ga 20 inspekcija godišnje

Ok, idemo svi kupovati kod domaćina i sa Temu a onda po fb i klix forumu kukati kako nema cesta, doktora, policije, učitelja i slično. A domaćin prodaje po istoj cijeni ili 10% jeftinije od legalne radnje
zippoo87

#3495 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by zippoo87 »

MMM1977 wrote: 30/01/2026 21:34
zippoo87 wrote: 30/01/2026 21:21 Evo ja sam sebi narucio 15 kg mladog mesa od covjeka domacina,koji je za sebe uzgojio kravu i proizveo meso. Moze se sve naci i domace i po boljim cijenama,ko zeli da nadje i ko zeli za sebe dobro.

Taj domaćin:
- Nema validan zdravstveni nalaz
- Nema sanitarnu knjižicu
- Ne plaća poslovni prostor
- Ne plaća radnika u trgovini
- Ne plaća poreze i doprinose
- Ne plaća PDV
- Ne jebe ga 20 inspekcija godišnje

Ok, idemo svi kupovati kod domaćina i sa Temu a onda po fb i klix forumu kukati kako nema cesta, doktora, policije, učitelja i slično. A domaćin prodaje po istoj cijeni ili 10% jeftinije od legalne radnje
BiH od postojecih poreza ima i previse para i moze se razvijati ,da nema kriminala,kradje i svega ovog zbog cega smo zacimentirani na dnu i zasto se sporo razvijamo. Pare nisu problem...svima nam je to jasno.

A ovaj moj domacin ima registrovanu poljoprivrednu djelatnost ali nije to tema ni poenta.
Poenta je da svako sebi moze proizvoditi za SEBE,ne mora PRODAVATI. A visak se uvijek moze prodati i ne treba se placati ni registvorati djelatnost,da prodas komsiji 10 kg krompira i 20 kg paradajza. Ili ti mislis da treba ?
Prica je o inflaciji i poskupljenju i kako se moze svako odbraniti od uvoznih lobija i divljanja cijena. Dobro,ne bas svako ali moze odredjen broj.
nepass1

#3496 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by nepass1 »

Nema svak selo, cuj moze svako proizvoditi sebi
Da na terasi posadim paradajz, da dignem one betonske ploce ispred garaze pa na 15m² posadim krompir, u garazu tri koze da nabavim? Ima ova livada iza zgrade mogu ih na ispasu izvesti.
Po dobrinji da hapam vocke pa pred zgradom kazan potpalim i pravim pekmez?
svesuper25

#3497 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by svesuper25 »

Pa ti si zipo taj gazda o kome si ovde pisao.Imas kucu auto,ne placas poreze i doprinose.Bavis se sivom ekonomijom.A ovde udaras po realnom sektoru koji uredno placa sve poreze i doprinose,gdje ima uredno registrovane firme.
Cuj mu sad price :lol: kaze ma ima drzava dovoljno para od poreza :lol: :lol: Pa naravno da ima,kad nam je ogulila kozu sa porezima i doprinosima.
A ti to nikad nisi osjetio na svojoj kozu,jer izbjegavas placanje poreza i doprinosa.
Pa osnuj svoju firmu,bavi se legalnom prodajom.Isplacuj plate i doprinose i poreze drzavi.Pa da te onda vidimo kako ces to sve izdrzat.
A nemoj biti licemjeran ,i ovde pisat protiv realnog sektora.A branit vladu.
zippoo87

#3498 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by zippoo87 »

svesuper25 wrote: 31/01/2026 09:54 Pa ti si zipo taj gazda o kome si ovde pisao.Imas kucu auto,ne placas poreze i doprinose.Bavis se sivom ekonomijom.A ovde udaras po realnom sektoru koji uredno placa sve poreze i doprinose,gdje ima uredno registrovane firme.
Cuj mu sad price :lol: kaze ma ima drzava dovoljno para od poreza :lol: :lol: Pa naravno da ima,kad nam je ogulila kozu sa porezima i doprinosima.
A ti to nikad nisi osjetio na svojoj kozu,jer izbjegavas placanje poreza i doprinosa.
Pa osnuj svoju firmu,bavi se legalnom prodajom.Isplacuj plate i doprinose i poreze drzavi.Pa da te onda vidimo kako ces to sve izdrzat.
A nemoj biti licemjeran ,i ovde pisat protiv realnog sektora.A branit vladu.
Molim botove da ne botuju na mom nicku i meni. :lol:
Botovi ni o sebi ne znaju nista,da znaju o meni neke privatne stvari. :lol:
Zippoo jeste gazda ali nije Rahman. :D
zippoo87

#3499 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by zippoo87 »

nepass1 wrote: 31/01/2026 00:24 Nema svak selo, cuj moze svako proizvoditi sebi
Da na terasi posadim paradajz, da dignem one betonske ploce ispred garaze pa na 15m² posadim krompir, u garazu tri koze da nabavim? Ima ova livada iza zgrade mogu ih na ispasu izvesti.
Po dobrinji da hapam vocke pa pred zgradom kazan potpalim i pravim pekmez?
Nisam nigdje napisao da moze svako...napisao sam da i oni koji mogu,ne zele. Neki bi mozda zeljeli ali eto nemaju uslove.
Ali doci ce vrijeme kada ce se garsonjere u gradovima mijenjati za 1000m2 na selu. :D
Sve se na ovom svijetu okrene nakon odredjenog perioda.
Mada je klasicna zabluda da se "vrt moze imati iskljucivo na selu"...a vrt mozes imati gdje god imas 100m2 zemlje. Uz kucu,1-2 km od kuce,na vikendici...moze se od nekog rentati 100-200 m2...ima hiljadu nacina...i nije to problem.
Problem je u ovom modernom nacinu zivota,gdje niko nista nece da radi,sve se hoce na daljinski i na dugme i to je sada kao "uspjeh" u zivotu. A usta polugladna i zeljna svega,da bi guzici bilo toplo zimi ili hladno ljeti.
svesuper25

#3500 Re: Plata, troškovi života, koliko nam treba...?

Post by svesuper25 »

Pa ti si pravi taj rahman,zavlacis drzavu, a na forumu napadas legalni realni sektor koji puni budzet,dok se ti bogatis na sivoj ekonomiji.A jos dobijes po koji sendvic od trojke,da ovde pises nebuloze o poslodavcima.
Kad si ovde hvalio vlast i govorio da porezi i doprinosi nisu veliki.Onda de fino otvori svoju firmu,kad mislis da to nije nista strasno.
Isplacuj radnicima minimalce od 1500 KM ,pa na vise.
Jer ipak si ti gazda :lol: :lol:
Post Reply