Ramazan, opet ;)

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
tambura

#3476 Re: Ramazan, opet ;)

Post by tambura »

Krati l' ko vrijeme do sehura :D :D
kolega

#3477 Re: Ramazan, opet ;)

Post by kolega »

ja ti ne bih to znao reći ali sve je moguće :D

nego selam alejkum drugovi i drugarice postači :D
WipeOut
Location: I'm Somewhere in Between What is real & just a dream

#3478 Re: Ramazan, opet ;)

Post by WipeOut »

Alejkumu selam,kako ide danas :-D ?

Evo procitah da je neko preporucio radio BIR,a vala imam i ja jednu preporuku BM radio (zenicki);bas je extra.Imaju fin i sehurski i iftarski program,za svaki namaz bude ezan,a u toku ramazana ima ramazanski kviz utorkom i cetvrtkom.Cetvrtkom poslije jacije budu predavanja....ma extra "radion" :D

Posjeti me na studentske dane,kad su mi pravili drustvo za iftarom....ahh
kolega

#3479 Re: Ramazan, opet ;)

Post by kolega »

ništa radioN ... ja sebi malo pristavio da svira onako u backgroundu nay i gitara, i odoh negdje ne znam ni ja gdje :D
WipeOut
Location: I'm Somewhere in Between What is real & just a dream

#3480 Re: Ramazan, opet ;)

Post by WipeOut »

haj ti,samo pazi da se "vrnes" do iftara :-)
kolega

#3481 Re: Ramazan, opet ;)

Post by kolega »

ništa ne brinite sestro, muzička građa je provjerena, sve uredno :D
elizabeth a

#3482 Re: Ramazan, opet ;)

Post by elizabeth a »

Selam, pipl :D

Vidim ovdje se fino sehurilo - mogla sam i ja, svakako nisam zaspala do sehura :-) :)

Eh, još manje od osam sati! :D
kolega

#3483 Re: Ramazan, opet ;)

Post by kolega »

inače kakvi su halovi u pitanju :D
ružmarin-a

#3484 Re: Ramazan, opet ;)

Post by ružmarin-a »

WipeOut wrote:Alejkumu selam,kako ide danas :-D ?

Evo procitah da je neko preporucio radio BIR,a vala imam i ja jednu preporuku BM radio (zenicki);bas je extra.Imaju fin i sehurski i iftarski program,za svaki namaz bude ezan,a u toku ramazana ima ramazanski kviz utorkom i cetvrtkom.Cetvrtkom poslije jacije budu predavanja....ma extra "radion" :D

Posjeti me na studentske dane,kad su mi pravili drustvo za iftarom....ahh
:thumbup:

i ja taj najviše volim i iste uspomene i emocije evocira

selam svima i svako dobro u ovaj lijepi ramazanski čas :)
elizabeth a

#3485 Re: Ramazan, opet ;)

Post by elizabeth a »

kolega wrote:inače kakvi su halovi u pitanju :D
Ama, šta su ti sad halovi? :?
Ja pola tvojih postova ne razumijem, kad počneš koristiti neke riječi :roll: :D
kolega

#3486 Re: Ramazan, opet ;)

Post by kolega »

polahko, ti si još mala i s vremenom ćeš naučiti samo se trebaš družiti sa pravim insanima :D

alejkumusselam ružmarina, pa kako si, ima li kakve gnoze kod tebe :D
suspect_zero

#3487 Re: Ramazan, opet ;)

Post by suspect_zero »

Eh kolega :roll: :D ........vazda sa svojim začkoljicama :-)

Image
kolega

#3488 Re: Ramazan, opet ;)

Post by kolega »

samo polahko, ne žurite :D
ofr

#3489 Re: Ramazan, opet ;)

Post by ofr »

Frišak apdejt: još 5 sati :D btw selam svima :)
elizabeth a

#3490 Re: Ramazan, opet ;)

Post by elizabeth a »

ofr wrote:Frišak apdejt: još 5 sati :D btw selam svima :)
Ote mi riječ iz tastature :D

Selam i tebi :D
iceman2010

#3491 Re: Ramazan, opet ;)

Post by iceman2010 »

Teravija u Begovoj džamiji 13.08.2010.

U punom haremu Begove džamije "zapade" me mjesto izmedju šadrvana i drveta kojeg je ko zna ko i ko zna kada posadio tu. Osjecam neki ponos dok zajedno ustajemo na namaz. Osjecam kako saljemo poruku i poziv ovima u Saracima koji nisu sa nama. Osjecam poglede na leđima zainteresovanih turista a Boga mi i onih koji to nisu. Puše lagan povjetarac koji njiše krošnju drveta sa moje desne strane, dok u isto vrijeme čujem žubor vode sa šadrvana. Ispred mene, nošeni vjetrom, prođe par već osušenih listova tačno preko mjesta na koje ću za koji tren spustiti svoje čelo na sedždu Milostivom. Padoše mi na um stihovi "Gospode evo na sedždu ti padam, i kajem grijehe pred tvojom dobrotom, i molitvu ti u stihove skladam, proseć daj mi smisao za ljepotom...." Suze mi ispuniše oči, ali ni jednoj ne dadoh da krene niz obraz. Sjetih se onih listova što proletiše ispred mene. Oni su došli do kraja svoga puta. I ja ću pomislih. Doći će dan kada će me umotati u ćefine i kada će me ponijeti prema mjestu ukopa. Tamo će moje tijelo, a gdje će moja duša? Moilm te Gospodaru, najljepšim imenom tvojim, primi moja djela i ućini me od onih sretnih. Učini sretnim sve nas koji u ovoj noći Tvoje ime spominjemo i Tebe slavimo. Smjenjuju se tekbiri i salavati. Slušam kako odzvanja harem. Bože, možemo li u svemu biti ovako jedinstveni, ovako kao jedan? Gdje bi nam kraj bio kada bi u svemu bili kao tu noć na teraviji u Begovoj svi kao jedan?

I dalje slušam Kur'an koji uči imam i slušam žubor vode koja teće iz šadrvana. Znam, gore iznad, piše, nekoliko puta, "Mi sve živo iz vode stvaramo". Razmišljam o stvaranju. "Bože moj ti nisi ovo uzalud stvorio". I dok žubori voda iz šadrvana i dok se njiše krošnja drveta s moje desne strane, i dok odzvanja Kur'an u ovoj preljepoj noći pomislih:

"Da nevjernici znaju šta imamo sabljama bi to pokušali da uzmu od nas." Kako je noćas lijepo biti musliman.
suspect_zero

#3492 Re: Ramazan, opet ;)

Post by suspect_zero »

iceman2010 wrote:Teravija u Begovoj džamiji 13.08.2010.

U punom haremu Begove džamije "zapade" me mjesto izmedju šadrvana i drveta kojeg je ko zna ko i ko zna kada posadio tu. Osjecam neki ponos dok zajedno ustajemo na namaz. Osjecam kako saljemo poruku i poziv ovima u Saracima koji nisu sa nama. Osjecam poglede na leđima zainteresovanih turista a Boga mi i onih koji to nisu. Puše lagan povjetarac koji njiše krošnju drveta sa moje desne strane, dok u isto vrijeme čujem žubor vode sa šadrvana. Ispred mene, nošeni vjetrom, prođe par već osušenih listova tačno preko mjesta na koje ću za koji tren spustiti svoje čelo na sedždu Milostivom. Padoše mi na um stihovi "Gospode evo na sedždu ti padam, i kajem grijehe pred tvojom dobrotom, i molitvu ti u stihove skladam, proseć daj mi smisao za ljepotom...." Suze mi ispuniše oči, ali ni jednoj ne dadoh da krene niz obraz. Sjetih se onih listova što proletiše ispred mene. Oni su došli do kraja svoga puta. I ja ću pomislih. Doći će dan kada će me umotati u ćefine i kada će me ponijeti prema mjestu ukopa. Tamo će moje tijelo, a gdje će moja duša? Moilm te Gospodaru, najljepšim imenom tvojim, primi moja djela i ućini me od onih sretnih. Učini sretnim sve nas koji u ovoj noći Tvoje ime spominjemo i Tebe slavimo. Smjenjuju se tekbiri i salavati. Slušam kako odzvanja harem. Bože, možemo li u svemu biti ovako jedinstveni, ovako kao jedan? Gdje bi nam kraj bio kada bi u svemu bili kao tu noć na teraviji u Begovoj svi kao jedan?

I dalje slušam Kur'an koji uči imam i slušam žubor vode koja teće iz šadrvana. Znam, gore iznad, piše, nekoliko puta, "Mi sve živo iz vode stvaramo". Razmišljam o stvaranju. "Bože moj ti nisi ovo uzalud stvorio". I dok žubori voda iz šadrvana i dok se njiše krošnja drveta s moje desne strane, i dok odzvanja Kur'an u ovoj preljepoj noći pomislih:

"Da nevjernici znaju šta imamo sabljama bi to pokušali da uzmu od nas." Kako je noćas lijepo biti musliman.

:) :)
theTruePath

#3493 Re: Ramazan, opet ;)

Post by theTruePath »

jel ko gledao n ftv-u program o behram begovoj medresi,,e kako se zove ona arapska ilahiJA koju je izveo jedan ucenik na kraju ? ekstra je,...a ne znam naziv :(
kolega

#3494 Re: Ramazan, opet ;)

Post by kolega »

ej jesi nam puno reko, arapska ilahija :D

selam vam u ovaj predikinijski vakat :)

@iceman, tamam tako :)
iceman2010

#3495 Re: Ramazan, opet ;)

Post by iceman2010 »

ima li jos neko da radi? Ja taman do pred iftar a onda :run: trkom kuci da stignem na vakat. Ustvari necu kuci. Pozvan sam na drugo mjesto. Samo znam da ce me tamo tjerati da jedem, a ja po pravilu ne pojedem puno za iftar.
kolega

#3496 Re: Ramazan, opet ;)

Post by kolega »

ništa brate, ti pojedi koliko ti je tamam a onda reci im nek' ostalo tvoje zamotaju :D
iceman2010

#3497 Re: Ramazan, opet ;)

Post by iceman2010 »

Jasta! Jos nek bude u kavoj foliji da ostane toplo do sehura. Ako bude kakva corbica nek mi stave u kavu šerpicu da mogu ujutro podgrijati :D
elizabeth a

#3498 Re: Ramazan, opet ;)

Post by elizabeth a »

Manje od tri sata ostalo :D

@iceman: Svako pravilo ima izuzetak ;-)
elizabeth a

#3499 Re: Ramazan, opet ;)

Post by elizabeth a »

Suspectice, još dva i kusur sata :D

@Baby Blue: Kakav kolega, on samo zakuha i ode, nema razumijevanja za nas radoznale :roll: :D
ofr

#3500 Re: Ramazan, opet ;)

Post by ofr »

@iceman2010 :thumbup: plaho brate, plaho :)
Selam svima i da se odmah dogovorimo ko večeras pravi kahvu :D
Locked