KupiGlobaL - USA -->BIH

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Radar71

#3476 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by Radar71 »

meni paket bio 296 KM bez KG dostave i prrosao
HD_2015

#3477 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by HD_2015 »

Ima li iko da mu je uračunata KG dostava u limit od 300KM?
Sid the sloth

#3478 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by Sid the sloth »

Nema :)
Peacean

#3479 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by Peacean »

Ovo im piše na sajtu
Carinjenje je obavezno prema zakonu za sve posiljke cija vrijednost prelazi 300 KM zajedno sa troskovima KupiGlobal LLC dostave. Ono sto se uzima obzir je: cijena na racunu, cijena dostave, kao i sam sadrzaj posiljke, odnosno sve ulazi u ukupni iznos.
Malisa11

#3480 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by Malisa11 »

M416 wrote: 28/01/2025 14:39 De ba ne potezi pitanje za to jos ce nam fakat priljepiti i to :D narucivao sam ja par puta po iznosu 290+km i cak jednom neki ram za 298km sa free shipping i tjt nema potrebe da se drama dize oko toga jer narucujemo od prvog dana i nema problema oko placanja kilaze paketa KG.
Nema potrebe. Ja kazem kako je zakonski, ako neko tvrdi da nije daj neka posalje upit prema uino pa da imamo odgovor.

Nemojte da bude kao freelanceri, nema zakona, ne treba placati, pa ih oporezovase sa 5g unazad. Kako? Po zakonu.

Ja ne sporim da u ovoj raspaloj drzavi prolazi krsenje zakona od nas malih, do onih velikih. To je cinjenica, tu nema rasprave. Samo to treba navesti kada odgovarate nekome. To sto meni i vama prodje, ne znaci da ce nekome trecem, a vi dali svoj savjet, tvrdnju.
Peacean wrote: 28/01/2025 16:00 Ovo im piše na sajtu
Carinjenje je obavezno prema zakonu za sve posiljke cija vrijednost prelazi 300 KM zajedno sa troskovima KupiGlobal LLC dostave. Ono sto se uzima obzir je: cijena na racunu, cijena dostave, kao i sam sadrzaj posiljke, odnosno sve ulazi u ukupni iznos.
Normalno, to je sve jedna vrijednost paketa. To sto si malo dostavu platio ovamo, malo tamo, pa artikal zasebno ne znaci da to nije VRIJEDNOST i to ukupna.
canvra888

#3481 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by canvra888 »

Malisa11 wrote: 28/01/2025 16:25
M416 wrote: 28/01/2025 14:39 De ba ne potezi pitanje za to jos ce nam fakat priljepiti i to :D narucivao sam ja par puta po iznosu 290+km i cak jednom neki ram za 298km sa free shipping i tjt nema potrebe da se drama dize oko toga jer narucujemo od prvog dana i nema problema oko placanja kilaze paketa KG.
Nema potrebe. Ja kazem kako je zakonski, ako neko tvrdi da nije daj neka posalje upit prema uino pa da imamo odgovor.

Nemojte da bude kao freelanceri, nema zakona, ne treba placati, pa ih oporezovase sa 5g unazad. Kako? Po zakonu.

Ja ne sporim da u ovoj raspaloj drzavi prolazi krsenje zakona od nas malih, do onih velikih. To je cinjenica, tu nema rasprave. Samo to treba navesti kada odgovarate nekome. To sto meni i vama prodje, ne znaci da ce nekome trecem, a vi dali svoj savjet, tvrdnju.
Peacean wrote: 28/01/2025 16:00 Ovo im piše na sajtu
Normalno, to je sve jedna vrijednost paketa. To sto si malo dostavu platio ovamo, malo tamo, pa artikal zasebno ne znaci da to nije VRIJEDNOST i to ukupna.
Kakva nepovezana poređenja sa freelancerima :lol: Plaćanje poreza kroz AMS obrasce i nije bilo uređeno u prvim godinama pojave freelancinga u BiH, oni rijetki freelanceri koji su i htjeli plaćati porez tada su bili odbijani po poreznim upravama.

A sada, on-topic, ne odgovori mi gdje na paketu piše deklarisana vrijednost shippinga KG?

Apsolutna većina pošiljki (koje ne potpadaju pod specifične kategorije), će inicirati postupak carinjenja jedino ukoliko je naznačena vrijednost na deklaraciji na paketu iznad 300 KM. Ako nije, sve su šanse da neće.
Last edited by canvra888 on 28/01/2025 17:02, edited 1 time in total.
bih_gravedigger

#3482 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by bih_gravedigger »

Carini se samo cijena artikla + shipping do KG. Shipping od KG skladista do BiH ne ulazi u carinjenje. Kod mene je skoro svaka narudzba bila blizu 300 KM (150-160 $) i KG shipping je obicno bio 8-20$. Jednom mi je KG shipping bio preko 50$ (tezina paketa preko 3KG) i stiglo mi je sve ok bez da sam platio carinu.
Malisa11

#3483 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by Malisa11 »

canvra888 wrote: 28/01/2025 16:54 htjeli plačati porez tada su bili odbijani po poreznim upravama.
Isto kao i sada, govoreno je ima li ko od porezne papir koji kaze "odbijamo te da platis porez". Naravno niko nije imao.
canvra888 wrote: 28/01/2025 16:54 A sada, on-topic, ne odgovori mi gdje na paketu piše deklarisana vrijednost shippinga KG?
Ne pise nigdje. Ja ti kazem sta je VRIJEDNOST paketa. Artikal + cijena shippinga do KG i cijena shippinga KG do tebe.

Nema potrebe da pametujemo.
bih_gravedigger wrote: 28/01/2025 16:55 Shipping od KG skladista do BiH ne ulazi u carinjenje.
Hajde da barem osporavas cijenu dostave od prodavaca do kg, a ne od KG do nas. Na stranici KG jasno pise
Carinjenje je obavezno prema zakonu za sve posiljke cija vrijednost prelazi 300 KM zajedno sa troskovima KupiGlobal LLC dostave.
canvra888

#3484 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by canvra888 »

Malisa11 wrote: 28/01/2025 17:04
canvra888 wrote: 28/01/2025 16:54 htjeli plačati porez tada su bili odbijani po poreznim upravama.
Isto kao i sada, govoreno je ima li ko od porezne papir koji kaze "odbijamo te da platis porez". Naravno niko nije imao.
canvra888 wrote: 28/01/2025 16:54 A sada, on-topic, ne odgovori mi gdje na paketu piše deklarisana vrijednost shippinga KG?
Ne pise nigdje. Ja ti kazem sta je VRIJEDNOST paketa. Artikal + cijena shippinga do KG i cijena shippinga KG do tebe.

Nema potrebe da pametujemo.
Pa ako ne piše nigdje, kako misliš da će inicirati postupak carinjenja, ako je jedino deklarisano na paketu ono što je plaćeno do KG adrese u SAD-u? Je l' ti ne vidiš šta pišu ljudi ovdje sa svojim iskustvima?

Forum nije pravni dokument i na kraju krajeva niko na forum i ne treba dolaziti radi slova pravilnika. Ovdje su ljudi pisali svoja iskustva i realno stanje u praksi.
Malisa11

#3485 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by Malisa11 »

canvra888 wrote: 28/01/2025 17:11 Pa ako ne piše nigdje, kako misliš da će inicirati postupak carinjenja, ako je jedino deklarisano na paketu ono što je plaćeno do KG adrese u SAD-u? Je l' ti ne vidiš šta pišu ljudi ovdje sa svojim iskustvima?
Vidi, hajde da ne pametujemo. I ja sam jedan od korisnika KG i ni meni nije naplaceno. To sto nije naplaceno ne znaci da ne moze biti, po zakonu.

Deklaracija posiljke nema apsolutno nikakve veze sa vrijednoscu. Kinezi deklariraju sve posiljke kao gift i ispod 50$ pa kako se carine?

Ja sam jedino reagovao jer kazete "vidite sta pisu ljudi sa svojim iskustvom". Iskustvo ne mora znaciti da je po zakonu.

Ja tebe pitam sta ce se desiti kada se nekome naplati? Na sta da se pozove, jer mu je neko na forumu rekao da postarina ne ulazi u cairnu? Je li tesko poslati upit UINO i traziti sluzbeno obrazlozenje?

Jbga treba se potpisati s imenom i prezimenom :D
canvra888

#3486 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by canvra888 »

Malisa11 wrote: 28/01/2025 17:14
canvra888 wrote: 28/01/2025 17:11 Pa ako ne piše nigdje, kako misliš da će inicirati postupak carinjenja, ako je jedino deklarisano na paketu ono što je plaćeno do KG adrese u SAD-u? Je l' ti ne vidiš šta pišu ljudi ovdje sa svojim iskustvima?
Vidi, hajde da ne pametujemo. I ja sam jedan od korisnika KG i ni meni nije naplaceno. To sto nije naplaceno ne znaci da ne moze biti, po zakonu.

Deklaracija posiljke nema apsolutno nikakve veze sa vrijednoscu. Kinezi deklariraju sve posiljke kao gift i ispod 50$ pa kako se carine?

Ja sam jedino reagovao jer kazete "vidite sta pisu ljudi sa svojim iskustvom". Iskustvo ne mora znaciti da je po zakonu.

Ja tebe pitam sta ce se desiti kada se nekome naplati? Na sta da se pozove, jer mu je neko na forumu rekao da postarina ne ulazi u cairnu? Je li tesko poslati upit UINO i traziti sluzbeno obrazlozenje?

Jbga treba se potpisati s imenom i prezimenom :D
Jesi li pročitao zadnji dio mog odgovora? Napisah da forum nije mjesto gdje se traži pravni iskaz. Ako će se bilo ko u takvim situacijama pozivati na forum onda je to svakako njegov lapus.

Dalje, napisao sam prethodno da će apsolutna većina pošiljki inicirati postupak carinjenja samo u slučaju kada deklarisana vrijednost prelazi prag. Ako deklarisana vrijednost ne prelazi, sve su šanse da se carinici neće ni baviti posebno njom ukoliko nije nešto specifično u pitanju.
bih_gravedigger

#3487 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by bih_gravedigger »

Malisa11 wrote: 28/01/2025 17:04
bih_gravedigger wrote: 28/01/2025 16:55 Shipping od KG skladista do BiH ne ulazi u carinjenje.
Hajde da barem osporavas cijenu dostave od prodavaca do kg, a ne od KG do nas. Na stranici KG jasno pise
Carinjenje je obavezno prema zakonu za sve posiljke cija vrijednost prelazi 300 KM zajedno sa troskovima KupiGlobal LLC dostave.
Ne mogu osporavati cijenu dostave od prodavca do KG kad ona pise na invoice-u koji se prilaze uz deklaraciju artikla i cijene narudzbe. KG shipping do BiH nema na invoice-u narudzbe. Sad sta tacno KG prilaze na carinu (da li samo invoice narudzbe ili i iznos KG shipping do BiH to ne znam). Znam samo da dosad sam gledao da mi cijena artikla + shipping do KB bude do 300KM i nije mi dosad nikad bilo naplacivana carina (imam sigurno preko 10 narudzbi).

Ako se nekad desi da mi ipak bude naplacena carina, onda cu dodavati i KG shipping do BiH :D
mc-twin

#3488 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by mc-twin »

Gori ste vi sto se raspravljate i ubjedjujete s njim. Ocito da nema pametnije posla, pa upada ovdje i pametuje.
bratomo_96

#3489 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by bratomo_96 »

Shipping se nikad ne uracunava u carinjenje.
Plavo-bijeli

#3490 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by Plavo-bijeli »

sarajevosa wrote: 27/01/2025 15:47 Počeo BH49 📦
jel jos neko dobio ?

Nista ipak kod mene je na BH50, pomiješao :D
Jasamkodi

#3491 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by Jasamkodi »

bratomo_96 wrote: 30/01/2025 10:45 Shipping se nikad ne uracunava u carinjenje.
Tako je. Odakle god da narucis, krajnji shipping ne ulazi u vrijednost posiljke. Narucis nesto iz naprimjer Velike Britanije, Njemacke preko DHL-a, na deklaraciji pise samo vrijednost robe koju si uzeo ali ne i iznos koji platis DHLu. Tako je i sa KG, i to je praksa svugdje u svijetu.
zubi

#3492 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by zubi »

Jasamkodi wrote: 31/01/2025 00:58
Tako je. Odakle god da narucis, krajnji shipping ne ulazi u vrijednost posiljke. Narucis nesto iz naprimjer Velike Britanije, Njemacke preko DHL-a, na deklaraciji pise samo vrijednost robe koju si uzeo ali ne i iznos koji platis DHLu. Tako je i sa KG, i to je praksa svugdje u svijetu.
Nije tacno. Postarina ulazi u ukupnu vrijednost proitzvoda i predstavlja osnovicu za carinjenje.
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#3493 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by gentoo »

KG (koliko ja znam) to prikaze kao "besplatnu dostavu" tj. uvoz palete i placanje postarine preuzima na sebe. Dakle ako ti je vrijednost paketa 299KM a postarina 24KM na carinu ide ovih 299
zubi

#3494 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by zubi »

gentoo wrote: 31/01/2025 08:31 KG (koliko ja znam) to prikaze kao "besplatnu dostavu" tj. uvoz palete i placanje postarine preuzima na sebe. Dakle ako ti je vrijednost paketa 299KM a postarina 24KM na carinu ide ovih 299
299 KM mora biti zbirno vrijednost paketa + postarina u USA.
Jasamkodi

#3495 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by Jasamkodi »

zubi wrote: 31/01/2025 08:20
Nije tacno. Postarina ulazi u ukupnu vrijednost proitzvoda i predstavlja osnovicu za carinjenje.
Napises mi nije tacno, pa onda dole ispod napises sto sam i ja napisao. Napisao sam da krajnji shipping ne ulazi u osnovicu za carinjenje, a u ovom slucaju to je shipping koji platis KupiGlobalu da ti dostave robu sa svoje US adrese do nas ovdje. Logicno da u osnovicu ulazi shipping koji platis unutar USA jer to pise na racunu. Kad se to dostavi do KupiGlobal americke adrese, ovo sto oni nama salju se svede na to da kao oni "prodaju" tu robu nama u BiH. Kao vrijednost pojedinacnog artikla uzimaju ono sto pise na racunu koji im ti dostavis, a to je cijena proizvoda plus shipping koji si platio da taj proizvod dodje do njihove americke adrese. To je ujedno i carinska deklaracija.

Zato sam i napisao da je krajnji shipping onaj koji platis KupiGlobalu, i to logicno ne ulazi u obracun.
sarajevosa

#3496 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by sarajevosa »

Jednostavno je, koliko platiš na online stranici bilo da stranica nudi besplatnu dostavu ili ne, to sve ukupno će se koristiti za carinu dok plaćanje kupiglobal 8$ se neće računati
Sid the sloth

#3497 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by Sid the sloth »

Jasamkodi wrote: 01/02/2025 08:04
zubi wrote: 31/01/2025 08:20

Napises mi nije tacno, pa onda dole ispod napises sto sam i ja napisao. Napisao sam da krajnji shipping ne ulazi u osnovicu za carinjenje, a u ovom slucaju to je shipping koji platis KupiGlobalu da ti dostave robu sa svoje US adrese do nas ovdje. Logicno da u osnovicu ulazi shipping koji platis unutar USA jer to pise na racunu. Kad se to dostavi do KupiGlobal americke adrese, ovo sto oni nama salju se svede na to da kao oni "prodaju" tu robu nama u BiH. Kao vrijednost pojedinacnog artikla uzimaju ono sto pise na racunu koji im ti dostavis, a to je cijena proizvoda plus shipping koji si platio da taj proizvod dodje do njihove americke adrese. To je ujedno i carinska deklaracija.

Zato sam i napisao da je krajnji shipping onaj koji platis KupiGlobalu, i to logicno ne ulazi u obracun.
Pa onda ti nije tacno ono gore "Narucis nesto iz naprimjer Velike Britanije, Njemacke preko DHL-a, na deklaraciji pise samo vrijednost robe koju si uzeo ali ne i iznos koji platis DHLu". Ako narucis nesto sa Amazona direktno (ne preko Kupiglobal) na fakturi ti pise i postarina koja su platio Amazonu i racunat ce ti se pri carinjenju.
Jasamkodi

#3498 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by Jasamkodi »

Vise puta sam narucivao robu iz velike britanije i njemacke, i ni na jednoj deklaraciji nije bila naznacena cijena shippinga koju sam platio (dhl, royalmail… nebitno). Za amazon ne znam jer sam amazon koristio samo preko kupiglobal.
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#3499 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by laserShow »

Kakve veze ima deklaracija koju vecina ne postuje? Imate li deklaraciju iz Kine?

Citao sam raspravu i vidim da sam KG kaze da shipping ulazi u obracun, sto se onda pravite englezi?
canvra888

#3500 Re: KupiGlobaL - USA -->BIH

Post by canvra888 »

Zato što se javilo pregršt ljudi koji su napisali podijelili svoje iskustvo da im nisu ocarinjeni paketi koji su tek sa KG dostavom prelazili prag od 300 KM.

Ako si već čitao raspravu, ne znam kako ti je izmakao taj očigledan odgovor na tvoje pitanje.
Post Reply