"Majstori" parkiranja Vol.2

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
kB27

#3476 Re: "Majstori" parkiranja Vol.2

Post by kB27 »

hopi wrote: 10/07/2024 18:27
kB27 wrote: 10/07/2024 17:17
hopi wrote: 10/07/2024 17:16 Prolazim danas ispred Zemaljskog muzeja i baš sam gledao, recimo 50 posto auta nema nikakav parking tiket
Dio ima ili onaj papirić na sat, a dio one mjesečne zaljepljene
Jesam li ja nesto fulao pa tu ne pišu kazne?
Bude tu po 10 "kandzi" na tockovima u jednom trenutku. Kada naidju.

A ima i SMS placanje, online placanje, placanje HuHu aplikacijom, itd. Bez isticanja tiketa.
E dobro si, zaboravio sam na sms plaćanje, valjda kako ga ja ne koristim.
Danas su kod alte i holiday stavljali te kandže.
Ta zona im je glavna za kandze. Mada imam dojam da za kandze nemaju dovoljno kapaciteta koliko bi trebalo, zakace danas mozda 50 kandzi a jedno 5000 automobila sa neplacenim parkingom.

SMS ili app placanje je super, ne trazis automat vec placas u hodu prema odredistu, ne moras planirati koliko ces ostati vec mozes dodatni sat platiti nakon sto istekne, itd. Kazu da se moze desiti da nekad ne radi, ali meni nije nikad.
Labirint

#3477 Re: "Majstori" parkiranja Vol.2

Post by Labirint »

kB27 wrote: 10/07/2024 18:30
hopi wrote: 10/07/2024 18:27
kB27 wrote: 10/07/2024 17:17

Bude tu po 10 "kandzi" na tockovima u jednom trenutku. Kada naidju.

A ima i SMS placanje, online placanje, placanje HuHu aplikacijom, itd. Bez isticanja tiketa.
E dobro si, zaboravio sam na sms plaćanje, valjda kako ga ja ne koristim.
Danas su kod alte i holiday stavljali te kandže.
Ta zona im je glavna za kandze. Mada imam dojam da za kandze nemaju dovoljno kapaciteta koliko bi trebalo, zakace danas mozda 50 kandzi a jedno 5000 automobila sa neplacenim parkingom.

SMS ili app placanje je super, ne trazis automat vec placas u hodu prema odredistu, ne moras planirati koliko ces ostati vec mozes dodatni sat platiti nakon sto istekne, itd. Kazu da se moze desiti da nekad ne radi, ali meni nije nikad.
Pa da od kazni koje "prikupe" kandže kupuju nove brzo bi imali i 5000 kandzi. Ista stvar i za pauka, al treba budžet brzinski krpit pa možda i naleti neka donacija u dogledno vrijeme nikad se ne zna..
kB27

#3478 Re: "Majstori" parkiranja Vol.2

Post by kB27 »

Labirint wrote: 10/07/2024 18:37 Pa da od kazni koje "prikupe" kandže kupuju nove brzo bi imali i 5000 kandzi. Ista stvar i za pauka, al treba budžet brzinski krpit pa možda i naleti neka donacija u dogledno vrijeme nikad se ne zna..
Da... triput zakacis kandzu i otplatis je.

Treba ili na neki nacin privatizovati sankcionisanje za neplaceni parking, ili kazne za neplaceni parking integrisati u sistem svih drugih kazni (da ne mozes registrovati vozilo ili izvaditi licni dokument ukoliko imas neplacenu kaznu).

Jer je koncept kandzi malo glup da bude koristen za svaki prekrsaj. Gore pomenuto bi omogucilo da prekrsioca fotografises i posaljes mu kaznu na kucnu adresu, koju nece moci da ne plati. A kandzu dok dodjes staviti, i jos gore dok dodjes skinuti, prodje vrijeme...

Mada je kandza dobra lekcija za prekrsioca, jer ga dobro izbije iz cipela dok uplati kaznu pa doceka ekipu da mu skinu kandzu. To nema cijenu, priznajem. :mrgreen:
kabal1337

#3479 Re: "Majstori" parkiranja Vol.2

Post by kabal1337 »

kB27 wrote: 10/07/2024 18:43
Labirint wrote: 10/07/2024 18:37 Pa da od kazni koje "prikupe" kandže kupuju nove brzo bi imali i 5000 kandzi. Ista stvar i za pauka, al treba budžet brzinski krpit pa možda i naleti neka donacija u dogledno vrijeme nikad se ne zna..

Treba ili na neki nacin privatizovati sankcionisanje za neplaceni parking, ili kazne za neplaceni parking integrisati u sistem svih drugih kazni (da ne mozes registrovati vozilo ili izvaditi licni dokument ukoliko imas neplacenu kaznu).

Jer je koncept kandzi malo glup da bude koristen za svaki prekrsaj. Gore pomenuto bi omogucilo da prekrsioca fotografises i posaljes mu kaznu na kucnu adresu, koju nece moci da ne plati. A kandzu dok dodjes staviti, i jos gore dok dodjes skinuti, prodje vrijeme...

Mada je kandza dobra lekcija za prekrsioca, jer ga dobro izbije iz cipela dok uplati kaznu pa doceka ekipu da mu skinu kandzu. To nema cijenu, priznajem. :mrgreen:
Hmmm. zar oni na nekom video isjecku u vezi Bakusa u Neumu, ako imas kaznu za parking da ne mozes reg. auto
kB27

#3480 Re: "Majstori" parkiranja Vol.2

Post by kB27 »

kabal1337 wrote: 10/07/2024 18:45
kB27 wrote: 10/07/2024 18:43

Hmmm. zar oni na nekom video isjecku u vezi Bakusa u Neumu, ako imas kaznu za parking da ne mozes reg. auto
Pojma nemam, moguce. Nekako sam pretpostavio da nije isto, odnosno da se ne vodi kao saobracajni prekrsaj.

Besmislen mi je onda toliki trud oko kandzi, ako vec postoji sistem koji ce osigurati da kazna bude naplacena. Isto kao da ti policajac stavi kandzu na tocak kada prekoracis brzinu 12 km/h i kaze idi plati pa cemo skinuti.

Pauk je druga prica, sa javnog parkinga koji se placa podici ce samo nekoga ko tu stoji danima sa neplacenim parkingom, ili nekoga ko je nepropisno parkiran ili na drugi nacin smeta.
kB27

#3481 Re: "Majstori" parkiranja Vol.2

Post by kB27 »

I trebaju uvesti da se prilikom placanja parkinga mora unijeti registarska oznaka (za SMS ili e-placanje to svakako vrijedi, jos za automate). Onda bi provjera ispravnosti tiketa bila trivijalna, radnici ne bi morali traziti tikete po sofersajbi, provjeravati vremena, racunati da li je neko unutar tolerancije ili nije, itd.

Aplikacija/servis na PDA uredjaju koju moze devetogodisnjak napraviti mogla bi po broju tablica vrsiti provjeru da li je parking ispravno placen ili nije. Uz pomoc trinaestogodisnjaka bi mogli imati i mogucnost prepoznavanja tablica na osnovu fotografije sa PDA uredjaja, bez potrebe da radnik tipka broj tablice. Dalje moze ponovo preuzeti devetogodisnjak - ako parking-karta za vozilo nije validna, trazi se od radnika da fotografira vozilo, slika se upload-uje u sistem kao dokaz i salje se kazna na kucnu adresu.

I postignes da ti ne treba vise od 2 radnika po opcini koji ce vrsiti kontrolu parkinga.

Da ne pricam o "naucnoj fantastici" u vidu vozila sa 360 stepeni kamerom koje se voza po gradu i salje kazne (nama najblizi primjer: Beograd).
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#3482 Re: "Majstori" parkiranja Vol.2

Post by konektovan »

kB27 wrote: 10/07/2024 19:02 I trebaju uvesti da se prilikom placanja parkinga mora unijeti registarska oznaka (za SMS ili e-placanje to svakako vrijedi, jos za automate). Onda bi provjera ispravnosti tiketa bila trivijalna, radnici ne bi morali traziti tikete po sofersajbi, provjeravati vremena, racunati da li je neko unutar tolerancije ili nije, itd.

Aplikacija/servis na PDA uredjaju koju moze devetogodisnjak napraviti mogla bi po broju tablica vrsiti provjeru da li je parking ispravno placen ili nije. Uz pomoc trinaestogodisnjaka bi mogli imati i mogucnost prepoznavanja tablica na osnovu fotografije sa PDA uredjaja, bez potrebe da radnik tipka broj tablice. Dalje moze ponovo preuzeti devetogodisnjak - ako parking-karta za vozilo nije validna, trazi se od radnika da fotografira vozilo, slika se upload-uje u sistem kao dokaz i salje se kazna na kucnu adresu.

I postignes da ti ne treba vise od 2 radnika po opcini koji ce vrsiti kontrolu parkinga.

Da ne pricam o "naucnoj fantastici" u vidu vozila sa 360 stepeni kamerom koje se voza po gradu i salje kazne (nama najblizi primjer: Beograd).
E,..a sta ce onda sa viskom radnika? :mrgreen:
kB27

#3483 Re: "Majstori" parkiranja Vol.2

Post by kB27 »

konektovan wrote: 10/07/2024 19:45
kB27 wrote: 10/07/2024 19:02 I trebaju uvesti da se prilikom placanja parkinga mora unijeti registarska oznaka (za SMS ili e-placanje to svakako vrijedi, jos za automate). Onda bi provjera ispravnosti tiketa bila trivijalna, radnici ne bi morali traziti tikete po sofersajbi, provjeravati vremena, racunati da li je neko unutar tolerancije ili nije, itd.

Nemam pojma, nek im izmisle nesto. Tipa "obilazak parkinga da se uvjere da nema vozila bez tablica" moze biti dobar pocetak. Ili "kontinuirani monitoring ispravnosti parking automata". Zvuci ok. :mrgreen:

Salu na stranu, nemam dojam da imaju viska radnika. Cesto budu ona dodatna, privremena zaposljavanja kada se grad detaljnije cisti, kosi, i slicno. Mada, to sto ima manjka (na nekim pozicijama) ne znaci da nema viska (na drugim).
kakaljin

#3484 Re: "Majstori" parkiranja Vol.2

Post by kakaljin »

kB27 wrote: 10/07/2024 20:23
konektovan wrote: 10/07/2024 19:45

Nemam pojma, nek im izmisle nesto. Tipa "obilazak parkinga da se uvjere da nema vozila bez tablica" moze biti dobar pocetak. Ili "kontinuirani monitoring ispravnosti parking automata". Zvuci ok. :mrgreen:

Salu na stranu, nemam dojam da imaju viska radnika. Cesto budu ona dodatna, privremena zaposljavanja kada se grad detaljnije cisti, kosi, i slicno. Mada, to sto ima manjka (na nekim pozicijama) ne znaci da nema viska (na drugim).
kontrola da neko nije parkiran na dva parking mjesta pa stavi evidenciju da mora platiti za oba.
Logovan

#3485 Re: "Majstori" parkiranja Vol.2

Post by Logovan »

Pa jebo te :-) sta je sa ljudima vise

Image
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#3486 Re: "Majstori" parkiranja Vol.2

Post by _BataZiv_0809 »

Doslovno 100 m od policije
hopi

#3487 Re: "Majstori" parkiranja Vol.2

Post by hopi »

Jednosmjerna ulica, bočno parkiranje uz trontuar
Ide auto, slobodnog mjesta koliko hoćeš, na jednom dijelu slobodno dužine 2-3 vozila
I on stade baš tu, ali poprijeko da je stao preko trotoara čitavog
E moj mozak to ne može rezonovati, čak bi mu lakše bilo da je stao normalno uz tratuar
Jok daj da namjerno zajebavam pješake
drug_profi

#3488 Re: "Majstori" parkiranja Vol.2

Post by drug_profi »

Kaze nemoj stetu ciniti.
A kako onda da se ovo zustavi?
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#3489 Re: "Majstori" parkiranja Vol.2

Post by teskeredzic_22 »

Logovan wrote: 12/07/2024 21:20
Spoiler
Show

[img][/img
A zašto bi se odazivali na pozive kad svaka kladionica ima klimu ?
Ha ja.
Laplace

#3490 Re: "Majstori" parkiranja Vol.2

Post by Laplace »

Neki dan parkiram u podzemni parking TC Suša centar Visoko. Parking skoro prazan, osim mog auta je bio još jedan auto (ostala mjesta prazna) i jedan Polo koji se parkira pored pokretnih vrata. Dakle, bukvalno dva metra od tog mjesta su dva slobodna parking mjesta, djevojka koja vozi vjerovatno nema više od trideset godina, ali parkira tu gdje smeta i gdje bi joj auto mogao neko zakačiti.

Da se čovjek zapita: zašto?
noviclan

#3491 Re: "Majstori" parkiranja Vol.2

Post by noviclan »

teskeredzic_22 wrote: 13/07/2024 12:00
Logovan wrote: 12/07/2024 21:20
Spoiler
Show

[img][/img
A zašto bi se odazivali na pozive kad svaka kladionica ima klimu ?
Ha ja.
A realno ovdje i ne smeta moze se proci pored zgrade imaminimalno metar, nego sto jucer vidjeh dobar fazon na mostu malezijsko-bosanskohercegovackog prijateljstva neki tiguan bijeli pola nogostup 30% traka i ukljucena sva cetiri i trokut metar iza vozila a lola negdje pije kafu
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#3493 Re: "Majstori" parkiranja Vol.2

Post by izvrsni direktor »

Naslovnica

#3494 Re: "Majstori" parkiranja Vol.2

Post by Naslovnica »

izvrsni direktor wrote: 23/07/2024 10:51 Sigurno je arap ili dijasporac...
https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /240723042
Image

Ništa me više ne može iznenaditi.
Kažnjen? 20KM.
Boli ga Q, lakše mu tu parkirati nego na parking.
Svaka čast.
1Dante1

#3495 Re: "Majstori" parkiranja Vol.2

Post by 1Dante1 »

Hajde molim vas, samo mi recite STO DA NE?

Moze mu se, ima muda, nema razumijevanja za druge i to mu je dopusteno. Ako je dopusteno i ako je kazna minimalna na koju je spreman, bujrum majstore, pisaj po nama, jer je dozvoljeno.

Nece se on sam dozvati pameti. Ja ga pameti necu dozivati, od protektorata nema nista, tako da, bujrum i drugi put.
Naslovnica

#3496 Re: "Majstori" parkiranja Vol.2

Post by Naslovnica »

Image
Normala ba, samo opušteno.
ZoomZoomKiwi

#3497 Re: "Majstori" parkiranja Vol.2

Post by ZoomZoomKiwi »

:bih:
laik1981

#3498 Re: "Majstori" parkiranja Vol.2

Post by laik1981 »

Moze se proci bez problema.
kB27

#3499 Re: "Majstori" parkiranja Vol.2

Post by kB27 »

1Dante1 wrote: 23/07/2024 11:34 Hajde molim vas, samo mi recite STO DA NE?

Moze mu se, ima muda, nema razumijevanja za druge i to mu je dopusteno. Ako je dopusteno i ako je kazna minimalna na koju je spreman, bujrum majstore, pisaj po nama, jer je dozvoljeno.

Nece se on sam dozvati pameti. Ja ga pameti necu dozivati, od protektorata nema nista, tako da, bujrum i drugi put.
:thumbup:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3500 Re: "Majstori" parkiranja Vol.2

Post by Truba »

moje auto pljune po staklo 2 centimetra pored pješačkog na cvili
a njegovo ne smiju ni pogledati
Post Reply