Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Locked
JedanMova

#3476 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by JedanMova »

madner wrote:To je Grad Sarajevo, tj. Skaka.

Diskriminacija se izbjegne kao u Austriji, ima godisnja karta za manji iznos za domace i skupa za sve.
Pa nije bas da se zicarom ide redovno kao gradskim saobracajem da nam treba godisnja :mrgreen:
meme_machine

#3477 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by meme_machine »

Uskoro ocekujemo od Konakovica promjenu Ustava KS, kako bi se napokon dozvolilo kantonalnim zastupnicima (a po ekstenziji i predsjedavajucem :P ) da mogu zadrzati prvobitnu funkciju ukoliko postanu premijer.

Tada mu vise i nece trebati Forto.
Roccohljup

#3478 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Roccohljup »

Scepan u ofanzivi
Jesu li Šehović i Vujinović zaslužili ovakav odnos vlasti

SAZNAJEMO Kabinet Edina Forte tvrdi da nemaju para

Skandal: Potrošili stotine hiljada KM na razna udruženja, a odbili turnir u čast ubijenim sarajevskim policajcimaOva skandalozna odluka dolazi u trenutku kada je otkriveno da je Vlada KS prebacila Skupštini KS, na čijem je čelu Elmedin Konaković, 325.000 KM

prije 51 minut > prije 20 minuta

M. AŠČIĆ

Na prvu godišnjicu smrti policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, koji su brutalno likvidirani 26. oktobra prošle godine na Alipašinom Polju, u subotu će biti otkriveno spomen-obilježje na mjestu ubistva, u Geteovoj ulici na broju 1.

Šta je rečeno

Ovu informaciju za “Avaz” je potvrdio Sadik Ećo, predsjednik Upravnog odbora Sindikata policije MUP-a KS.

Prema njegovim riječima, otkrivanje spomen-obilježja planirano je za 10 sati. Istog dana u dvorani „Ramiz Salčin“ na Mojmilu bit će održan i 1. memorijalni turnir u malom nogometu „Adis i Davor“.

No, „Dnevni avaz“ otkriva da je Vlada KS, s premijerom Edinom Fortom na čelu, odbila finansijski podržati održavanje ovog turnira, na kojem je učešće potvrdilo 26 ekipa iz policijskih agencija u BiH.

reklama

Faksimil odgovora iz Fortinog kabineta Foto: Avaz " readability="-1" style="box-sizing: border-box; position: relative; width: 390px; min-height: 1px; padding-right: 15px; padding-left: 15px;">

Faksimil odgovora iz Fortinog kabineta(Avaz)

U odgovoru koji je upućen članovima UO Sindikata MUP-a KS na molbu da im se pomogne finansijski, iz kabineta premijera Forte je navedeno sljedeće:

- S obzirom na to da kabinet premijera Kantona Sarajevo u budžetu za 2019. godinu nema predviđenih sredstava za pomoć udruženjima i pojedincima, nažalost, nismo u mogućnosti udovoljiti vašoj molbi, te predlažemo da se obratite resornom ministarstvu – stoji u odgovoru koji potpisuje Lejla Mujkić, Fortina šefica kabineta.  

reklama

Edin Forto Foto: Arhiv " style="box-sizing: border-box; position: relative; width: 390px; min-height: 1px; padding-right: 15px; padding-left: 15px;">

Edin Forto(Arhiv)

Ima za drugove

Ova skandalozna odluka dolazi u trenutku kada je otkriveno da je Vlada KS prebacila Skupštini KS, na čijem je čelu Elmedin Konaković, 325.000 KM, koje su kasnije kao grantove bez jasnih kriterija podijeljene raznim udruženjima i pojedincima.

Utvrđeno je da je Konaković do sada podijelio skoro 600.000 iz tekuće rezerve i potrošeno za raznorazna udruženja, čime je odluka da nema para za turnir za policajce još sramotnija.

Šta kaže Forto  

Ećo nam je potvrdio da je ministar MUP-a Admir Katica finansijski podržao i održavanje turnira i izgradnju spomen-ploče. Nejasno je zašto ih je odbila Vlada Kantona Sarajevo. Forto nam je jučer rekao da ništa nije odbio nego da kabinet nema zakonsku mogućnost za finansiranje turnira.

Ećo, s druge strane, tvrdi da mu nije poznato kakav je odgovor iz kabineta premijera Forte, ali da zna da je tražena pomoć. Tvrdi da ne zna šta je odgovoreno, jer je zauzet oko organizacije turnira.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.
Foto: Avaz

Kurić i Konaković

SAOPĆENJE Ministarstvo kulture i sporta KS

Ministar Kurić demantira neistine KonakovićaNijedan mjesni ogranak SBB-a nije prešao u stranku Narod i pravda

prije 5 sati > prije 4 sata

Avaz.ba

Prilikom gostovanja u programu TV N1 predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković iznio je neosnovane tvrdnje o načinu rada ministarstava Vlade KS te se povodom toga Ministarstvo kulture i sporta KS oglasilo saopćenjem.

- Ministarstvo kulture i sporta KS radi u skladu s budžetom koji donosi Skupština Kantona Sarajevo, dakle institucionalno, a za razliku od predsjedavajućeg Skupštine KS koji djeluje personalno, pa i kada je u pitanju dodjeljivanje sredstava - stoji u saopćenju koje potpisuje ministar Mirvad Kurić.

reklama

Saopćenje Ministarstva kulture i sporta KS Foto: Avaz " readability="-1" style="box-sizing: border-box; position: relative; width: 390px; min-height: 1px; padding-right: 15px; padding-left: 15px;">

Saopćenje Ministarstva kulture i sporta KS(Avaz)

Navedeno je i kako Ministarstvo kulture i sporta raspisuje javne pozive na osnovu kojih realizira svoja sredstva, a sve u skladu s odobrenim budžetom i procedurama dodjele. 

- S obzirom na to da gospodin Konaković personalizira svoju ulogu, te u svojim nastupima očito spočitava način rada ministara u Vladi KS, kao ministar kulture i sporta, na sljedećoj sjednici Vlade ću o ovome tražiti izjašnjenje. Gospodin Konaković se kao predsjedavajući Skupštine KS želi izjednačiti s ministarstvima po budžetu, iako zna da budžet implementira izvršna vlast, a zakonodavna ga samo usvaja - istaknuto je.  

U saopćenju se podsjeća predsjedavajućeg da u vrijeme dok je bio premijer KS, tadašnjoj predsjedavajućoj Skupštine KS Ani Babić nije dozvolio budžet veći od 30.000 KM, a on sada troši 20 puta više. 

- Inače, ministar kulture i sporta KS, kojeg je imenovao SBB, ističe kako su netačni navodi gospodina Konaković o ovoj stranci. Naime, nijedan mjesni ogranak SBB-a nije prešao u stranku Narod i pravda. SBB je stranka prisutna na svim nivoima Bosne i Hercegovine, a Konakovićeve stranke, osim u Kantonu Sarajevo, nema nigdje drugo, pa ni na državnom nivou - stoji u saopćenju.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#3479 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by malakh »

a kada se sjetim kako je konaković na velika vrata šćepu uveo u vlast u kantonu sarajevo. ili sačuvao, svejedno.

tada se pravdalo da će ih df izdati i prodati i da se moraju osigurati šćepom. a trenutno imamo situaciju da su protiv skupštinske većine sda, pecikoza, boss, odnedavno nikšić, a nazire se i šćepo. 17 ručica u igri.
kluz franjo

#3480 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by kluz franjo »

kluz franjo wrote:
VjecitiStudent wrote:
kluz franjo wrote: ...
Ne pada mi na pamet da branim ili pravdam poteze Vlade koje sam godinama kritikovao.
...
"ne pada", no upravo to radiš. Stranačka dioptrija je čudo jedno.
Drago mi je da se uključuješ, pa makar i moja "neprincipijelnost" bila povod.

Ako smijem zamoliti za konkretan primjer mog "pravdanja" nekog lošeg poteza vladajuće 6-orke u KS?
Čekam.
Ne mora kolega @vjeciti, može bilo ko.
studiorum_tuzlaensis

#3481 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by studiorum_tuzlaensis »

samo je pitanje stvarne kontrole SBB-ovih zastupnika.

Pecikoza i Nikšić ipak imaju dovoljno mozga da znaju koje je zlo gore.
Sociolog

#3482 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Sociolog »

Niksic bi se prodao za finu sumu...najveci ljigavac trenutno na kantonalnom nivou :wink: :bih:

Radoncic priprema javno mnijenje...nema vise Campara...samo Dino i Forto
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/

#3483 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by malakh »

studiorum_tuzlaensis wrote:samo je pitanje stvarne kontrole SBB-ovih zastupnika.

prve kritike zastupnika na rad vlade, a da nisu od strane sda, su krenule bas od pecikoze. druge od niksica. sada je formiran klub nezavisni - boss, a kojeg cine pecikoza-niksic-pleho. klub broji tri clana i koliko vidim zelja je da se i tako nakace na budzet, jer mogu dijeliti pare koje dobijaju iz budzeta za finansiranje rada kluba, a i da sutra budu dobra udavača.

a pecikoza je redovan na faktoru i hayatu i redovno odrzi partiju kritike akutelne vlade.
VjecitiStudent

#3484 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by VjecitiStudent »

kluz franjo wrote:
VjecitiStudent wrote:
kluz franjo wrote: ...
Ne pada mi na pamet da branim ili pravdam poteze Vlade koje sam godinama kritikovao.
...

Ako smijem zamoliti za konkretan primjer mog "pravdanja" nekog lošeg poteza vladajuće 6-orke u KS?
Upravo je citirani post najgori mogući primjer pravdanja: Trošenje gomile javnog novca za kupovinu sadaka-glasova opravdavaš postojanjem smokvinog lista za korupciju - nekakvog antikoruptivnog tima u Kantonu Sarajevo kojem je na čelu Dinin drug sa DIF-a, a jedan član visoki funkcioner Dinine stranke, ... tabirenjem i ostalih biografija se da uočiti da većina postavljenih likova u timu imaju debele veze sa predsjednikom skupštine kojeg će sad ko fol nepristrasno da istražuju.
To bi ti se moglo prihvatiti kao naivni previd, da nemaš ugled na ovom forumu kao rijetko vrijedan i detaljan analitičar poteza vlasti.
"Over and out."
high_volume

#3485 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by high_volume »

Roccohljup wrote:Scepan u ofanzivi
Aščiću, Šćepin, pročitaš li kad šta napišeš...
- S obzirom na to da kabinet premijera Kantona Sarajevo u budžetu za 2019. godinu nema predviđenih sredstava za pomoć udruženjima i pojedincima, nažalost, nismo u mogućnosti udovoljiti vašoj molbi, te predlažemo da se obratite resornom ministarstvu – stoji u odgovoru koji potpisuje Lejla Mujkić, Fortina šefica kabineta.

Ova skandalozna odluka dolazi u trenutku kada je otkriveno da je Vlada KS prebacila Skupštini KS, na čijem je čelu Elmedin Konaković, 325.000 KM, koje su kasnije kao grantove bez jasnih kriterija podijeljene raznim udruženjima i pojedincima.
Forto nije rekao da nema para za turnir, već da njegov kabinet nema te pare, i da se organizator obrati ministarstvu, tamo ima para. Nije Forto kriv za "nepismenost" organizatora turnira :-)
JThomas

#3486 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by JThomas »

cijela ideja je malo morbidna i glupa u situaciji gdje nemaju ni lažne, ni kupljene, ni bezveze pokupljene sumnjivce, a kamoli prave...
julisiz es grant

#3487 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by julisiz es grant »

high_volume wrote:
Roccohljup wrote:Scepan u ofanzivi
Aščiću, Šćepin, pročitaš li kad šta napišeš...

Forto nije rekao da nema para za turnir, već da njegov kabinet nema te pare, i da se organizator obrati ministarstvu, tamo ima para. Nije Forto kriv za "nepismenost" organizatora turnira :-)
Nije poenta je li vijest tačna ili ne, već da je Avaz žestoko udario po vladi, a zna se šta to znači.
kluz franjo

#3488 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by kluz franjo »

VjecitiStudent wrote:
kluz franjo wrote:
VjecitiStudent wrote:

Upravo je citirani post najgori mogući primjer pravdanja:
Trošenje gomile javnog novca za kupovinu sadaka-glasova opravdavaš postojanjem smokvinog lista za korupciju - nekakvog antikoruptivnog tima u Kantonu Sarajevo kojem je na čelu Dinin drug sa DIF-a, a jedan član visoki funkcioner Dinine stranke, ... tabirenjem i ostalih biografija se da uočiti da većina postavljenih likova u timu imaju debele veze sa predsjednikom skupštine kojeg će sad ko fol nepristrasno da istražuju.
To bi ti se moglo prihvatiti kao naivni previd, da nemaš ugled na ovom forumu kao rijetko vrijedan i detaljan analitičar poteza vlasti.
"Over and out."
Da ponovim, drago mi je, a i počastvovan sam zbog činjenice da si očigledno zbog mene prekinuo forumašku apstinenciju.
Kažeš da "Upravo je citirani post najgori mogući primjer pravdanja". Ja kažem "ljepota je u oku posmatrača".
Ja ću evo ponoviti/citirati 6 ČINJENICA koje sam u tom postu naveo (i malo obojiti da bude lakše za praćenje):
1. Naravno da postoji skepsa kada kabineti premijera i predsjedavajućeg skupštine diskreciono raspoređuju naš novac. - preko 600.000 KM za godinu dana ili isto kao Zolj/Babić u 2018.
2. Naravno da postoji sumnja u vezi "pravljenja stranačke infrastrukture našim parama". - Isto kao i prije.
3. Naravno da će se nastavak prakse "Vladinih preraspodjela unutar budžetskih pozicija" opet naći u izvještaju Ureda za reviziju institucija u FBiH. - Isto kao i prije
4. Naravno da ne postoji racionalno objašnjenje zašto se diskreciona sredstva koja su do sada bila u nadležnosti premijera i ministara sada djelimično preraspoređuju kroz budžetsku poziciju "Kabinet Predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Skupštine KS".

Da li je Antikorupcijski tim Vlade KS smio od Premijera Zolja i/ili Predsjedavajuće Babić tražiti podatke o utrošku sredstava?
Da li je FAKTOR 2018. mogao (sve i da je želio) sa dva klika da "saznaje" kome, kada i koliko Predsjedavajući Skupštine KS dodijeljuje sredstava?
Znači, ja napišem da postoji osnovana sumnja i skepsa kada BILO KOJI funkcioner DISKRECIONO raspoređuje budžetska sredstva.
Ja potvrdim da nije isključeno (mislim da je čak i vrlo vjerovatno) da se tom "sadaka-politikom" kreira i gradi stranačka infrastruktura našim parama.
Ja eksplicitno navedem da po tim tačkama nema razlike između prošlih i ove većine.
A ti ovo opišeš "najgorim mogućim načinom pravdanja"?

Dalje navodim ČINJENICE i razloge, zašto smatram da ipak nije "sve isto" kao prije i da postoje pozitivni pomaci (pa makar i 5 deka), a ti mi spočitavaš "stranačku dioptriju".
Koju? NiP-ovsku?

Ja nikada nisam sakrivao, niti bježao od svoje "stranačke dioptrije". Trudim se da ne budem navijač i sigurno ne uspjevam svaki put.
Za svoje zaključke nudim provjerljive argumente.
Na bazi argumenata i činjenica, sa ili bez stranačke dioptrije, tvrdim da je ova većina (još uvijek) bolja od prethodnih i da NIJE ISTO.
A kao što rekoh, "ljepota je u oku/dioptriji posmatrača".
Srdačan pozdrav
Banksy

#3489 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Banksy »

kluz franjo wrote:
Čekam.
Ne mora kolega @vjeciti, može bilo ko.
Ne može konkretnije.
kluz franjo wrote:
Banksy wrote:
kluz franjo wrote:
- isto kao... 2018.

- Isto kao i prije.

- Isto kao i prije
?

Naravno da ne postoji racionalno objašnjenje zašto se diskreciona sredstva koja su do sada bila u nadležnosti premijera i ministara sada djelimično preraspoređuju kroz budžetsku poziciju "Kabinet Predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Skupštine KS".

...............

Pa jesu li stvarno svi isti?
Dobro pitanje.
Za mene to (još uvijek) nije ni pitanje.
Banksy

#3490 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Banksy »

JThomas wrote:cijela ideja je malo morbidna i glupa u situaciji gdje nemaju ni lažne, ni kupljene, ni bezveze pokupljene sumnjivce, a kamoli prave...
Naravno, baš veze s vezom.
kluz franjo

#3491 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by kluz franjo »

Banksy wrote:
Ne može konkretnije.
Poštujem.
Ja sam pokušao na konkretnom primjeru sa konkretnim argumentima da obrazložim svoje mišljenje da nije "sve isto".
U nedostatku bilo kakvih kontra-argumenata ostajem pri tom mišljenju.
Styling

#3492 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Styling »

malakh wrote:
studiorum_tuzlaensis wrote:samo je pitanje stvarne kontrole SBB-ovih zastupnika.

prve kritike zastupnika na rad vlade, a da nisu od strane sda, su krenule bas od pecikoze. druge od niksica. sada je formiran klub nezavisni - boss, a kojeg cine pecikoza-niksic-pleho. klub broji tri clana i koliko vidim zelja je da se i tako nakace na budzet, jer mogu dijeliti pare koje dobijaju iz budzeta za finansiranje rada kluba, a i da sutra budu dobra udavača.

a pecikoza je redovan na faktoru i hayatu i redovno odrzi partiju kritike akutelne vlade.
Veceg mahalasa u svom zivotu vidjela nisam. Koliko li je taj lik promijenio stranaka. Hoce da k'o Esso sa par stotina glasova vedri i blaci u Kantonu.
wewa

#3493 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by wewa »

meanwhile

https://www.radiosarajevo.ba/vijesti/lo ... evu/354975
GRAS / Šteta najavio novine u javnom gradskom prevozu u Sarajevu
23. 10. 2019. u 10:53:00Fena
Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo krenulo je u realizaciju projekata koji se odnose na novi sistem naplate karata u javnom prijevozu i saobraćajni centar iz koga će se upravljati javnim prevozom i semafornom signalizacijom.

Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta izjavio je da su elektronska naplata karata i izgradnja novih tramvajskih stajališta u sklopu jednog projekta koji će sadržavati saobraćajni centar iz kojeg će se voditi kompletna kontrola svih linija i redosljeda vožnji u KS.

"To znači da ćemo mi u budućnosti, već u idućoj godini imati na svim našim stajalištima displej table koje će najavljivati kada dolazi vozilo, a bit će postavljene i kamere. Preko GPS-a ugrađenog u vozilima građani će putem aplikacije moći vidjeti dokle je došlo vozilo, a sve će se to sinhronizirati i pratiti iz saobraćajnog centra", dodao je Šteta.

Ono što je, prema njegovim riječima, bitno u kontekstu saobraćajnog centra, sanacije preduzeća GRAS-a i ukupnog javnog prevoza u KS jeste da će se kroz elektronsku naplatu karata i novi tarifni sistem napraviti temeljita promjena.
"Danas imamo neuređen sistem naplate karata, jedna cijena je u trafici, druga kod vozača, a vožnja košta isto vozili se dvije ili 22 stanice. Kroz novi tarifni sistem i elektronsku naplatu karata to se mijenja, vožnja će moći biti po vremenskom intervalu, a jedinstvena beskontaktna karta će se moći dopunjavati, te koristiti u vozilima javnog prevoza kod oba prevoznika u KS", dodao je Šteta napominjući da je to važno i za sve brojnije turiste koji posjećuju Sarajevo.

Javni prevoz u KS danas je u puno lošijem stanju nego što je bio prije 30 godina i u proteklom periodu, kako je kazao Šteta, poduzeli su sve potrebne radnje da već od idućeg mjeseca počnu implementirati određene stvari.
"Do kraja godine ćemo krenuti sa popunjavanjam softverskog i hardverskog dijela saobraćajnog centra koji će se za početak nalaziti na Skenderiji, a kasnije, nakon rekonstrukcije GRAS-ovog objekta na Čengić-Vili iz kojeg ćemo kontrolisati javni prevoz", dodao je Šteta.

U kontekstu saobraćajnog centra bit će i adaptivno upravljanje sa saobraćajem koje podrazumjeva potpuno novi način upravljanja semafornom signalizacijom u KS.

"Svakodnevno smo svjedoci gužvi u saobraćaju u KS, ali problem nisu samo saobraćajnice već i jako loša semaforna signalizacija koja funkcionira na zastarjeli način, gdje vremenski intervali zelenog i crvenog svjetla važe jednako u tri sata ujutru i u osam ujutru kada su najveće gužve", naveo je Šteta.

Jedan dio saobraćajnog centra će biti za javni prijevoz, a u drugom dijelu će se upravljati semafornom signalizacijom. Šteta je dodao da su oformili tim i da će do kraja ove godine biti spreman projekat, a iduće godine kreću u implementaciju.

"Projekt adaptivnog upravljanja saobraćajem među ostalim podrazumijeva novu semafornu signalizaciju i kamere na svim semaforima, a iz saobraćajnog centra će se kontrolisati svi semafori i shodno gužvi u vremenski intervalima puštati i smanjivati protočnost saobraćaja. To su dva jako bitna projketa koja će doprinijeti smanjenju gužvi i sigurnosti svih učesnika u saobraćaju KS", naglasio je Šteta.

Što se tiče prvog dijela koji se odnosi na saobraćajni centar za javni prevoz, kako je dodao, u sklopu projekta su i 22 tramvajska stajališta, softverski, hardverski dio, kamere, elektronski sistem naplate i procjenjeno je da će koštati 12,5 miliona KM. Sredstva su bila obezbjeđena i u budžetu za 2018. godinu i prenesena su za 2019., tako da će se dio sredstava iskoristi u ovoj godini, a dio u 2020.

"U vezi adaptivnog upravljanja, odnosno dijela semaforske signalizacije još radimo projektni zadatak i neka je naša procjena da će za 56 najbitnijih raskrsnica, koje su najopterećenije, kompletna zamjena semaforne infrastrukture koštati u rasponu od osam do deset miliona maraka, ali nemamo još tačnu informaciju", kazao je Šteta dodajući da su ove, ali i ostale investicije u ovom resoru, koliko god se čine velike, višestruko i dugoročno isplative i opravdane.

Govoreći o budućim projektima Šteta je izdvojio da bi na proljeće iduće godine trebala početi rekonstrukcija kompletne pruge od Marijin Dvora do Ilidže, zatim planirana je nabavka novih tramvaja, trolejbusa, proširenje trolejbuske mreže do Vogošće, izgradnja tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice...
"To su sve stvari koje bi trebale bii realizovane u naredne dvije godine. Naša su očekivanja da će se, kada se sve ove stvari poslože, broj korisnika javnog prevoza povećati za 30 do 40 posto", naveo je Šteta dodajući da se niz projekata realizira i planira i na cestovnoj infrastrukturi.

Što se tiče KJKP GRAS ovo preduzeće ima 320 miliona KM akumuliranog gubitka, ali treba uzeti u obzir, kako je kazao, važnost javnog prevoza, tradicije ovog preduzeća , kao da tamo ima 1.400 uposlenika.

"Ova vlada je napravila ozbiljnu i detaljnu analizu uz pomoć određenih konsultatskih kuća i imamo određene smjernice kako mislimo da treba 'posložiti' GRAS. Na decembarskoj Skupštini KS ja ću imati tri stvari koje ću prezentirati zastupnicima – jedna je plan sanacije i reorganizacije GRAS-a, druga su smjernice i strategije javnog prevoza u KS za narednih deset godina i treće je nact zakona o javnom prevozu u KS", kazao je Šteta.
dakle, imamo plan, imamo rokove, praticemo realizaciju :thumbup:
studiorum_tuzlaensis

#3494 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

budalaština.

ovo je ko zna koji po redu plan i reorganizacija. Ova Vlada nema kapacitet da riješi problem GRAS-a i to je svima već jasno. Nema jasne vizije načina naplate karata, rekonstrukcije šina i kontaktne mreže, nabavke novih tramvaja sve je još u fazi 'priče' i kao biće Projektni zadatak. Toga smo se nagledali ne znam ni ja koliko puta. Do sad su trebale biti izgrađene sve stanice od Muzeja do Otoke, hmm nisu? Da ima kapacitet, već bi to bilo jasno zacrtano u kiflinoj programskoj deklaraciji, ovako ostaje samo preljevanje iz šplj u przn i mlaćenje gloginja. Kad nešto ne želiš da riješiš, onda formiraš tim koji će kao zaključak formirati novi tim koji ima neki novi zadatak itd... do novih izbora.

Sad je samo stvar koliko će novca izvući ti raznorazni timovi, komisije, odbori za svoje palamuđenje.
Last edited by studiorum_tuzlaensis on 23/10/2019 11:26, edited 1 time in total.
malakh

#3495 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by malakh »

Styling wrote:
malakh wrote:

Veceg mahalasa u svom zivotu vidjela nisam. Koliko li je taj lik promijenio stranaka. Hoce da k'o Esso sa par stotina glasova vedri i blaci u Kantonu.
slažem se. pogađati je koja stranka/žrtva će biti sljedeća. najvjerovatnije ova nova stranka koju pominje, a čiji je ujedno i osnivač, damir nikšić.
studiorum_tuzlaensis wrote:
problem je očito što nitko ne razumije koliko je za grad bitan javni prijevoz, a svijest građana je još uvijek u dobu kada su se švercale cigarete, pa se i u tamvajima i trolejbusima redovno švercaju.
studiorum_tuzlaensis

#3496 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

svijest građana se mijenja kontrolorom karata na svakom ulazu u vozilo, na svakom stajalištu uz prigodan razgovor kao npr.:

Kontrolor: Poštovani, karta na pokaz.
Putnik: Nemam.
Kontrolor: Ne možete ući u vozilo.

Veoma jednostavno, za ovo nije potrebno više od 200 ljudi i to u periodu od 08:00-16:00. Isto da smo sa neba spali, pa nam je svijest građana kriva što u GRASu rade hiljade ljudi, a pet istih likova pegla turiste i djevojke po stajalištima, radi neponištene karte.
Styling

#3497 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Styling »

Naravno, sve ovo sto radi sestorka, svi pomaci i unaprijedjenja koja su napravili se ne pikaju treba ih pljuvati, stalno prozivati i pokusati skinuti jer su se usudili da vladaju kako treba i poremetili racune SDA i njihovim satrapima.

Za to vrijeme, drzava u raspadu, nema vlasti, propadaju firme, rudnici, narod u kolonama napusta drzavu, Mostar se gusi u smecu, premijer vlade FBiH i ministar Dzindic u nezapamcenom sukobu interesa, itd, ali sve to nema veze, na to niko ne obraca paznju i ne trazi ostavke premijera i ministra, ne poziva na krivicnu odgovornost vlast FBiH za propast Aluminija, Vitezita, rudnika, itd., jer to je SDA i njima se moze. Od njih smo navikli na kriminal. Njih se ne smije nista ni pitati.
studiorum_tuzlaensis

#3498 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Kanton je država. Vodi obrazovanje, zdravstvo, unutrašnje poslove i kulturu. Federacija je vještačka zajednica kantona, a Država zajednica entiteta. Barem je tako de facto stanje. Odgovore za kvalitet života tražiš na kantonalnom nivou, a ne na izmišljenom federalnom. Boli me briga za Džindića i Novalića, njihova nadležnost nije KS, već 10 kantona. Na tom niovu moraš imati konsenzus i Krajišnika i Hercegovaca i Tuzlaka, tj. partija koje su osvojile tamo.
wewa

#3499 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by wewa »

studiorum_tuzlaensis wrote:budalaština.

ovo je ko zna koji po redu plan i reorganizacija. Ova Vlada nema kapacitet da riješi problem GRAS-a i to je svima već jasno. Nema jasne vizije načina naplate karata, rekonstrukcije šina i kontaktne mreže, nabavke novih tramvaja sve je još u fazi 'priče' i kao biće Projektni zadatak. Toga smo se nagledali ne znam ni ja koliko puta. Do sad su trebale biti izgrađene sve stanice od Muzeja do Otoke, hmm nisu? Da ima kapacitet, već bi to bilo jasno zacrtano u kiflinoj programskoj deklaraciji, ovako ostaje samo preljevanje iz šplj u przn i mlaćenje gloginja. Kad nešto ne želiš da riješiš, onda formiraš tim koji će kao zaključak formirati novi tim koji ima neki novi zadatak itd... do novih izbora.

Sad je samo stvar koliko će novca izvući ti raznorazni timovi, komisije, odbori za svoje palamuđenje.
a sta ti predlazes?
Styling

#3500 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Styling »

studiorum_tuzlaensis wrote:Kanton je država. Vodi obrazovanje, zdravstvo, unutrašnje poslove i kulturu. Federacija je vještačka zajednica kantona, a Država zajednica entiteta. Barem je tako de facto stanje. Odgovore za kvalitet života tražiš na kantonalnom nivou, a ne na izmišljenom federalnom. Boli me briga za Džindića i Novalića, njihova nadležnost nije KS, već 10 kantona. Na tom niovu moraš imati konsenzus i Krajišnika i Hercegovaca i Tuzlaka, tj. partija koje su osvojile tamo.
Mene je itekako briga kada premijer Federacije i njegov ministar imaju firmu koja uzima pare od Federacije. Itekako me je briga kada firme u vlasnistvu vlade FBiH propadaju zbog kriminala i kada ljudi ostaju bez posla. Itekako me je briga kada Federacija novim zakonom o doprinosima i porezu na dohodak ugorzava i onako bijednu egzistenciju gradjana. Itekako me je briga kada se sklapaju truhli talovi na nivou Federacije da bi se srusila Vlada KS. Itekako me je briga kada moji sunarodnici u Mostaru guse u smecu. Te stvari treba potrencirati jer to nam je donijela SDA. Ista ona SDA koja tvrdi da vlada KS ne radi dobro, da oni ne vide nikakav napredak. Ne vide jer nece da vide. Treba im svaki dan nabijati na nos. Jer ovdje nije vazno da li neko nesto dobro radi ili ne. Bitno je da se SDA dokopa budzeta. To je kompletna filozofija njihovog bivstvovanja.
Locked