HYUNDAI & KIA all about

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Nadzornik

#3476 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by Nadzornik »

zforumas wrote:Je li ko vozio ovaj Sportage 1.6 GDI, 2019. godiste?

Hanuma se zapalila....
Ja sam ga kratko vrijeme tj.24 sata vozio,hm sta da kazem.
Auto je tromo,treba mu vjecnost da povuce,puno trosi u gradu ispod 10 litara nije.
Reci ti hanumi da ona pogleda turbo dizela tj. 1.6 crdi... :thumbup:
zforumas

#3477 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by zforumas »

Nadzornik wrote:

Hanuma se zapalila....
Ja sam ga kratko vrijeme tj.24 sata vozio,hm sta da kazem.
Auto je tromo,treba mu vjecnost da povuce,puno trosi u gradu ispod 10 litara nije.
Reci ti hanumi da ona pogleda turbo dizela tj. 1.6 crdi... :thumbup:
Ma hanuma gleda izgled, nema ona zive veze sta je dizel a sta benzin. Ja bih vise volio benzinca pa zato pitam.

Hvala na informaciji. Moram gledati i ja kakvu probnu voznju da rezervisem.
Nadzornik

#3478 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by Nadzornik »

zforumas wrote: Ma hanuma gleda izgled, nema ona zive veze sta je dizel a sta benzin. Ja bih vise volio benzinca pa zato pitam.

Njegov izgled kako izvana tako i iznutra je kumovao mojoj odluci da kupim Sportage 1.7 crdi koji vozim evo vec tri godine i
prezadovoljan sam autom... :thumbup:
Throttle

#3479 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by Throttle »

Prvi put cujem :mrgreen:
zforumas

#3480 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by zforumas »

Nadzornik wrote:
zforumas wrote: Ma hanuma gleda izgled, nema ona zive veze sta je dizel a sta benzin. Ja bih vise volio benzinca pa zato pitam.

Njegov izgled kako izvana tako i iznutra je kumovao mojoj odluci da kupim Sportage 1.7 crdi koji vozim evo vec tri godine i
prezadovoljan sam autom... :thumbup:
Ma ona odvalila na ovaj FL model. Ja se svakako ne mogu zamisliti u nekom SUVu pa tako da mi je svejedno. Ona ce vozati necu ja :mrgreen:
Jedva sam ju odgovorio od bube cabrio :lol:
Throttle wrote:Prvi put cujem :mrgreen:
:mrgreen:
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#3481 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by konektovan »

Dobro je, da je naveo napokon razloge zbog kojih je kupio kiju,....vrijeme je i bilo.... :mrgreen: :lol:
Nadzornik

#3482 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by Nadzornik »

Strpi se jos godinu dana pa ces da vidis kako se BMW hvali... :D
zforumas

#3483 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by zforumas »

Nadzornik wrote:
Strpi se jos godinu dana pa ces da vidis kako se BMW hvali... :D
Mogu li ja hvaliti? :mrgreen:
Nadzornik

#3484 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by Nadzornik »

zforumas wrote: Mogu li ja hvaliti? :mrgreen:
Ako posjedujes X5 M 2019 mozes konforno... :thumbup:
zforumas

#3485 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by zforumas »

Nadzornik wrote:
zforumas wrote: Mogu li ja hvaliti? :mrgreen:
Ako posjedujes X5 M 2019 mozes konforno... :thumbup:
Sad ti gore napisah da SUV nije opcija za mene.

A porodican sam coJek, ne ganjam te M-ove.
Nadzornik

#3486 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by Nadzornik »

zforumas wrote:
Sad ti gore napisah da SUV nije opcija za mene.

A porodican sam coJek, ne ganjam te M-ove.
I ja sam do skoro bio porodican covjek,vrijeme je da i ja kupim nesto za svoju dusu a zeni ostavljam razradjeni Sportage... :D
basicm

#3487 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by basicm »

:thumbup: :izet:
Mr.Fundamental

#3488 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by Mr.Fundamental »

Hanuma se zapalila....
Ja ne preporučujem Sportagea sa 1.6 GDI motorom, osim u dva slučaja: 1. ako će ga voziti žena, 2. ako će se uglavnom voziti po gradu :D S obzirom da bi kod tebe uglavnom žena vozila, onda može doći u obzir. 1.6 CRDi je mnogo bolji izbor jer nudi bolje performanse, što za tvoju ženu nije bitno, uz 4-5 litara nižu potrošnju, što i za tebe i za nju može biti jako bitno. Tako da imaš to na umu.

Najbolje ti je da pokupiš ženu i pravac salon na testnu vožnju i pregovore. Pitaj i za 1.6 GDI i za 1.6 CRDi. Ako i za benzinca imaju one neke akcije, pa se može znatno jeftinije od dizela uzeti, ako ti žena neće previše prelaziti sa njim na godišnjem nivou (cca 10k km) i ako ga ne planirate zadržati do Sudnjeg dana već hajmo reći do nekih 5 godina, onda bi i benzinac potencijalno mogao biti ok izbor sa finansijske strane. Ako su im cijene približne, zaboravi na benzinca i idi na 1.6 CRDi.

I još nešto: ako se Sportage toliko sviđa tvojoj ženi i još ga provoza, to je gotova kupovina, nema ti povratka :D I to imaj na umu :D
zforumas

#3489 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by zforumas »

Mr.Fundamental wrote:

Hanuma se zapalila....
Ja ne preporučujem Sportagea sa 1.6 GDI motorom, osim u dva slučaja: 1. ako će ga voziti žena, 2. ako će se uglavnom voziti po gradu :D S obzirom da bi kod tebe uglavnom žena vozila, onda može doći u obzir. 1.6 CRDi je mnogo bolji izbor jer nudi bolje performanse, što za tvoju ženu nije bitno, uz 4-5 litara nižu potrošnju, što i za tebe i za nju može biti jako bitno. Tako da imaš to na umu.

Najbolje ti je da pokupiš ženu i pravac salon na testnu vožnju i pregovore. Pitaj i za 1.6 GDI i za 1.6 CRDi. Ako i za benzinca imaju one neke akcije, pa se može znatno jeftinije od dizela uzeti, ako ti žena neće previše prelaziti sa njim na godišnjem nivou (cca 10k km) i ako ga ne planirate zadržati do Sudnjeg dana već hajmo reći do nekih 5 godina, onda bi i benzinac potencijalno mogao biti ok izbor sa finansijske strane. Ako su im cijene približne, zaboravi na benzinca i idi na 1.6 CRDi.

I još nešto: ako se Sportage toliko sviđa tvojoj ženi i još ga provoza, to je gotova kupovina, nema ti povratka :D I to imaj na umu :D
Za koga ti ovdje navijas :mrgreen:

Boldirane su stvari zbog kojih bih radije benzinca. Auto nece prelaziti vise od 10k godisnje i plan je nakon 3 godine koristenja da se mijenja.
Nadzornik

#3490 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by Nadzornik »

Top 10: Koji su najprodavaniji SUV modeli na svjetu?

Najprodavaniji SUV u prvih šest meseci ove godine bio je Toyota RAV4 sa 441.581 isporučenim primerkom, uz rast od 8,4%, objavio je sajt focus2move.com. Na drugo mesto plasirao se Hondin model CR-V koji je stigao na adrese 381.464 kupca (+15,5%), dok je treći Volkswagen Tiguan sa 370.694 prodatih vozila (-10,7%).

Četvrti i peti su modeli korejskih brendova – Hyundai Tucson (255.048; -10,3%) i Kia Sportage (243.448; +1,8%).

Model: Broj prodatih vozila:

1. Toyota RAV4 441.581
2. Honda CR-V 381.464
3. Volkswagen Tiguan 370.694
4. Hyundai Tucson 255.048
5. Kia Sportage 243.448
6. Nissan Qashqai 239.624
7. Chevrolet Equinox 219.530
8. Mazda CX-5 217.385
9. Nissan Rogue* 195.800
10. Mercedes GLC 190.678

https://www.b92.net/automobili/vesti.ph ... id=1583766
corsa

#3491 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by corsa »

Mercedes odličan rezultat, obzirom da je 30-40% skuplji od svih iznad njega. :thumbup:
Nadzornik

#3492 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by Nadzornik »

Da bi bili fer treba reci i da su Hyundai i KIA "ista" firma a Tucson i Sportage blizanci...ako se i ta cinjenica uzme u razmatranje,racunica postaje realnija,korejci razbijaju sa skoro 500.000 prodatih vozila i ubjedljivo su najprodavaniji SUV modeli... :thumbup:
Throttle

#3493 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by Throttle »

Da bi bili fer treba sabrati prodajne brojke SUVova VW, Skode, Seata, Audija i Porsea pa reci da sigurno razbijaju i te koreance :lol:
amar1994

#3494 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by amar1994 »

Mazda dovoljno dobra a toyota ubi :D
Mr.Fundamental

#3495 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by Mr.Fundamental »

zforumas wrote:
Mr.Fundamental wrote:

Hanuma se zapalila....

Za koga ti ovdje navijas :mrgreen:

Boldirane su stvari zbog kojih bih radije benzinca. Auto nece prelaziti vise od 10k godisnje i plan je nakon 3 godine koristenja da se mijenja.
jednom prilikom sam čuo zanimljivu teoriju: ka´e ako ti u salon dođu momak i cura da gledaju auto, slušaj šta momka zanima, ako ti dođu muž i žena, onda slušaj ženu :D Ne znam da li je to tačno, ali je zanimljivo u svakom slučaju. Zato se malo šalim.

Btw, trenutno imaju akciju u kojoj se po cijeni osnovnog benzinca (1.6 GDI) sa prvim paketom opreme može dobiti osnovni dizel 1.6 CRDi sa tim istim prvim paketom. Tako da ako nisi planirao uzeti neki veći paket opreme, meni je tu 1.6 CRDi no brain kupovina. Ali opet ti vidi kakva je situaciju uživo.
zforumas

#3496 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by zforumas »

Mr.Fundamental wrote:
jednom prilikom sam čuo zanimljivu teoriju: ka´e ako ti u salon dođu momak i cura da gledaju auto, slušaj šta momka zanima, ako ti dođu muž i žena, onda slušaj ženu :D Ne znam da li je to tačno, ali je zanimljivo u svakom slučaju. Zato se malo šalim.

Btw, trenutno imaju akciju u kojoj se po cijeni osnovnog benzinca (1.6 GDI) sa prvim paketom opreme može dobiti osnovni dizel 1.6 CRDi sa tim istim prvim paketom. Tako da ako nisi planirao uzeti neki veći paket opreme, meni je tu 1.6 CRDi no brain kupovina. Ali opet ti vidi kakva je situaciju uživo.
Ma svakako se njoj kupuje, ima pravo izbora.

Posto mi nije zurba, kontam da cekam Bozic i Novu godinu, vjerovatno ce biti nekih akcija. A nisam mislio bas na osnovni paket opreme, kad ce se vec voziti 3 godine zelim da ima i neke opreme.
Vidjet cemo, javim se s rezultatima.
iceman ze

#3497 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by iceman ze »

Ja uz dobru plin instalaciju ne bih dizela ni pogledao
NediM17

#3498 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by NediM17 »

Na GDI malo teže.
hujdur007

#3499 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by hujdur007 »

Odlučujem se o kupovini auta, i zanimaju me iskustva i savjeti.
Ne vozim se nešto puno, manje od 10k km godisnje, radnim danima po par km po gradu, vikendom ponekad malo dalji put, i par puta godisnje na dalji put.
Treba mi auto za porodicu sa jednim djetetom.
Ono sto mi je najbitnije je da su minimalni troškovi održavanja, ne treba mi neki ekstra jak motor.
Što se tiče cijene, recimo na mi je neki plafon oko 20k KM.
Razmisljam o nekim izmedju sljedećih modela, pa me zanimaju iskustva, i ponajviše troškovi održavanja:
Hyundai i30
Kia ceed

S obzirom na stalne saobracajne nesrece, iako ja vozim prilično pazljivo, razmisljam mozda i nekom SUV modelu zbog sigurnosti.
Tu su mi zanimljivi KiaSportage i Hyundai ix35.
Je li ime neko iskustva sa tim modelima, kakva je razlika u cijeni održavanja?
hopi

#3500 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by hopi »

u tom cjen. rangu se može zanimljiviih auta naći. Šta bi prvo ja gledao, kilometražu, da je što manje prešlo, obavezno ispod 100k km, negdje oko 60-70 bi bilo taman. Takvo auto bi onda i vrlo vjerovatno ovdje bilo kupljeno, možda i prvi vlasnik, pa se lako može provjeriti stanje i ostalo, i onda si barem siguran znaš šta si kupio.
Post Reply