Damire ako citas, otkljucaj komentare na yt da te pljujemo ko ljudi a ne ovako iza ledjaExNihilo wrote:Da li je ovaj kreten sposoban sam smisliti ideju za svoje lobotomirajuće klipove ili će ih krasi sa ove teme, kao i dosad?
Freelancing....all about
Moderator: anex
- hekaton
#3476 Re: Porez na dohodak na freelancing?
-
mirage77
#3477 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Samo je limit ovih 90 dana u 180 dana. Smjestaj rijesis preko AirBnB. Uplatis kod covjeka recimo sedam dana, a onda mu iskesiras do 90 i sve radi. Ne trebaju nikakvi papiri. Ljudi ubi vas ta birokratija u glavama.Haris.ba wrote:Ne moze se u EU tek tako sarati. Mozes biti tri mjeseca u EU. Pa onda 3 mjeseca van EU. Ali ne mozes raditi. U praksi te zbog prirode posla tesko mogu skontati. Ali moguce je. I onda ide zabrana ulaska u EU.
Bila je relativno nedavno promjena formule racunanja tih 3 mjeseca. I mislim da se ne moze nabrati u EU tih 183 dana sa turistickim ulazom.
Dalje. Mora se prijaviti smjestaj. Sumnjam da je u vecini EU zemalja jednostavno iznajmiti stan u mjesecni najam turisti. A sumnjam da se isplati po hotelima biti.
I kako to da funkcionise? Hocu stan na 3 mjeseca? Ne mozes ni slagati da je na duze, posto ti negdje uzmu unaprijed polog mjesec dva. Ko ce ti izdati stan na tri mjeseca? Jos te negdje traze i dokaz gdje radis.
Ima zemalja u EU gdje sa nasim drzavljanstvom se moze kupiti nekretnina. Ali vecina zahtjeva prebivaliste kao uslov. Plus postoje i porezi na nekretnine u mnogim zemljama....
- ExNihilo
#3478 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Uglavnom se i ne misli na EU zemlje.Haris.ba wrote:Ne moze se u EU tek tako sarati. Mozes biti tri mjeseca u EU. Pa onda 3 mjeseca van EU. Ali ne mozes raditi. U praksi te zbog prirode posla tesko mogu skontati. Ali moguce je. I onda ide zabrana ulaska u EU.
Bila je relativno nedavno promjena formule racunanja tih 3 mjeseca. I mislim da se ne moze nabrati u EU tih 183 dana sa turistickim ulazom.
Dalje. Mora se prijaviti smjestaj. Sumnjam da je u vecini EU zemalja jednostavno iznajmiti stan u mjesecni najam turisti. A sumnjam da se isplati po hotelima biti.
I kako to da funkcionise? Hocu stan na 3 mjeseca? Ne mozes ni slagati da je na duze, posto ti negdje uzmu unaprijed polog mjesec dva. Ko ce ti izdati stan na tri mjeseca? Jos te negdje traze i dokaz gdje radis.
Ima zemalja u EU gdje sa nasim drzavljanstvom se moze kupiti nekretnina. Ali vecina zahtjeva prebivaliste kao uslov. Plus postoje i porezi na nekretnine u mnogim zemljama....
- Haris.ba
#3479 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Doso mi stranac iz BiH u stan preko airnb. I hoce da plati dvaipo mjeseca kesom. Zove se Ibrahim. Stalno bulji u laptop. Jos ako je smjestaj blizu aerodroma....
Ma moze.
P.S.
Ako se ne misli na EU zemlje, vidim spominje se Vijetnam i slicno. Valjda postoji i trosak puta.
Moze svako napraviti neku racunicu i vidjeti odgovara li mu. Ali ko nije bio u zemljama tipa Vijetnam, Kambodza i sl.nek ode prvo na kraci period.
Ako se misli na stalni odlazak. Ne znam kakvi su im propisi. Ali sumnjam da je samo "ja doso".
Ma moze.
P.S.
Ako se ne misli na EU zemlje, vidim spominje se Vijetnam i slicno. Valjda postoji i trosak puta.
Moze svako napraviti neku racunicu i vidjeti odgovara li mu. Ali ko nije bio u zemljama tipa Vijetnam, Kambodza i sl.nek ode prvo na kraci period.
Ako se misli na stalni odlazak. Ne znam kakvi su im propisi. Ali sumnjam da je samo "ja doso".
-
mirage77
#3480 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ma moze ljudi. Ljudi uglavnom vole pare. Vide da si normalan tip. Kaze ovaj jedan kod koga sam bio: Odoh ja do Danske, ostace zena s tobom? Nece biti nikakvih problema. Nikakvih jaro. Samo sretno putuj. Ljudi ako tako lahko odustajete zbog svih mogucih prepreka mrka vam je kapa za business. koju zemlju izabrati? To je vec pravo pitanje. Ima vise faktora. Sam ili ima i porodica je glavno. Gdje je teziste posla?Haris.ba wrote:Doso mi stranac iz BiH u stan preko airnb. I hoce da plati dvaipo mjeseca kesom. Zove se Ibrahim. Stalno bulji u laptop. Jos ako je smjestaj blizu aerodroma....
Ma moze.
P.S.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#3481 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Tako kažu rivjuovi. Nije ono stalno, al' da se zna desiti. Imam dodira s američkim AEP-om i nekad mi je smiješno koliko se žale tamo na te nestanke strujemirage77 wrote:Odkud ti to da nestaje struje u Panami? Ima nas koji i pravimo struju u Panami.Velkoski wrote:Guglao sam brojne opcije, ali tu turističku nisam
Panama je najjeftinija kada su u pitanju zero tax zone. Viza se dobije za oko 5k dolara, ali čisto sumnjam da bi ikome od nas odgovarali uslovi života tamo, od klime pa do svega ostalog. Kada je u pitanju Evropa, Bugarska je definitivno najbolja opcija jer je skoro jeftinija od BiH i nije ekstremna promjena. U državi postoji fiksna 10% stopa i uskoro bi trebala biti nula. Osim Bugarske primamljive su opcije Mađarske i Češke, ali su i nešto skuplje. Ja lično ne bih na Panamu, ne sviđa mi se kultura/klima/nestanci struje.
Prošnjuhat ću sutra i tu turističku varijantu, ali ovako na prvu mislim da je teško legalno biti turista bilo gdje na ~180 danaKisa je svaki dan. Voistinu tacno.
Uglavnom, ako ovi Bugari zaista izglasaju 0% država će im postati raj za apsolutno sve koji rade preko interneta, a to nije samo IT
@Haris
Bitno je dobiti "rezidentnu vizu" i to u većini država dolazi sa "investicijom" ili jednostavno kupovinom iste. Postoji opcija i brakova sa tamošnjim djevojkama.
-
she+
#3482 Re: Porez na dohodak na freelancing?
a sto se ovdje ne bi mogli izboriti za 10% + dobrovoljne doprinose?
- Alfons Kauders
#3483 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Bugarska
Izganjajte radnu/boravisnu dozvolu, nadjete jeftin smjestaj i prijavite se. Trosak kirije ce pokriti razlika u porezima. Ako imate veca primanja, mozda i vise od kirije.
Mozete dolaziti i boraviti u BiH, zaboli vas. Ako ste tamo uredno prijavljeni, ako ste regulisali status, mogu vas za kitu povuci. Par mjeseci na Crnom Moru da ne bude da ste dzaba uzimali smjestaj i ganjali papire, da se barem isplati kroz ljetovanje... A dalje radite sta hocete
Izganjajte radnu/boravisnu dozvolu, nadjete jeftin smjestaj i prijavite se. Trosak kirije ce pokriti razlika u porezima. Ako imate veca primanja, mozda i vise od kirije.
Mozete dolaziti i boraviti u BiH, zaboli vas. Ako ste tamo uredno prijavljeni, ako ste regulisali status, mogu vas za kitu povuci. Par mjeseci na Crnom Moru da ne bude da ste dzaba uzimali smjestaj i ganjali papire, da se barem isplati kroz ljetovanje... A dalje radite sta hocete
- Alfons Kauders
#3484 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Formalno se misli, ali u praksi ne. Radi se o regulisanju statusa i izmirenju obaveza u drugoj zemlji, gdje je povoljnije. Dakle, nije bas da se tamo mora provesti 6 ili vise mjeseci godisnje.Haris.ba wrote:Doso mi stranac iz BiH u stan preko airnb. I hoce da plati dvaipo mjeseca kesom. Zove se Ibrahim. Stalno bulji u laptop. Jos ako je smjestaj blizu aerodroma....
Ma moze.
P.S.
Npr. Bugarska uvede stopu od 0%... Imas papire da si izmirio sve "obaveze" kod njih... I sta ti onda mogu nasi uhljebi? Taman i da si stalno u BiH, svoju poresku obavezu si rijesio u Bugarskoj i to mozes lako dokazati.
- madner
#3485 Re: Porez na dohodak na freelancing?
To je tacno, s tim da je Bugarska u EU pa radna boravisna dozvola nije bas tako jednostavna stvar.
Ima i drugi problem, puna je Bugara.
- ExNihilo
#3486 Re: Porez na dohodak na freelancing?
U sluačaju koji si naveo, dakle slučaju BiH rezidentnosti, platit ćeš razliku poreza. S obzirom da je hipotetička stopa u Bugarskoj 0%, platit ćeš puni porez ma kakav papir imao.Alfons Kauders wrote:Formalno se misli, ali u praksi ne. Radi se o regulisanju statusa i izmirenju obaveza u drugoj zemlji, gdje je povoljnije. Dakle, nije bas da se tamo mora provesti 6 ili vise mjeseci godisnje.Haris.ba wrote:Doso mi stranac iz BiH u stan preko airnb. I hoce da plati dvaipo mjeseca kesom. Zove se Ibrahim. Stalno bulji u laptop. Jos ako je smjestaj blizu aerodroma....
Ma moze.
P.S.
Npr. Bugarska uvede stopu od 0%... Imas papire da si izmirio sve "obaveze" kod njih... I sta ti onda mogu nasi uhljebi? Taman i da si stalno u BiH, svoju poresku obavezu si rijesio u Bugarskoj i to mozes lako dokazati.
- Alfons Kauders
#3487 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Cini ti se, jer taj prvi problem rjesava ovaj drugi problem.madner wrote:To je tacno, s tim da je Bugarska u EU pa radna boravisna dozvola nije bas tako jednostavna stvar.
Vidis, kad u Bugarskoj imas problem koji ne mozes rijesiti parama, onda ga rijesis s vise para.
PS
Bugarke
- Alfons Kauders
#3488 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ako ostanes u BiH a prethodno sredis papire vani, onda da. Medjutim, ako ne provedes pola godine ovdje - vracamo se na ono povlacenje za kitu.ExNihilo wrote:U sluačaju koji si naveo, dakle slučaju BiH rezidentnosti, platit ćeš razliku poreza. S obzirom da je hipotetička stopa u Bugarskoj 0%, platit ćeš puni porez ma kakav papir imao.Alfons Kauders wrote:Formalno se misli, ali u praksi ne. Radi se o regulisanju statusa i izmirenju obaveza u drugoj zemlji, gdje je povoljnije. Dakle, nije bas da se tamo mora provesti 6 ili vise mjeseci godisnje.Haris.ba wrote:Doso mi stranac iz BiH u stan preko airnb. I hoce da plati dvaipo mjeseca kesom. Zove se Ibrahim. Stalno bulji u laptop. Jos ako je smjestaj blizu aerodroma....
Ma moze.
P.S.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
#3489 Re: Porez na dohodak na freelancing?
I Bosna je puna Bosanaca, nije da je neka prednost
- madner
#3490 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ne za ove sto misle 2000 KM mjesecno zaraditi.Alfons Kauders wrote:Cini ti se, jer taj prvi problem rjesava ovaj drugi problem.madner wrote:To je tacno, s tim da je Bugarska u EU pa radna boravisna dozvola nije bas tako jednostavna stvar.
Vidis, kad u Bugarskoj imas problem koji ne mozes rijesiti parama, onda ga rijesis s vise para.
PS
Bugarke
Some like it brkato
- Alfons Kauders
#3491 Re: Porez na dohodak na freelancing?
NVZovci zaradjuju vise od 2000KM mjesecno.madner wrote:Ne za ove sto misle 2000 KM mjesecno zaraditi.Alfons Kauders wrote:Cini ti se, jer taj prvi problem rjesava ovaj drugi problem.madner wrote:To je tacno, s tim da je Bugarska u EU pa radna boravisna dozvola nije bas tako jednostavna stvar.
PS
Bugarke
Some like it brkato
- madner
#3492 Re: Porez na dohodak na freelancing?
NVZovci imaju doo i vracaju porez kroz rashode
Ovdje govorimo o ovim sto bi da ostanu amonimni.
- Alfons Kauders
#3493 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Tako je.madner wrote:NVZovci imaju doo i vracaju porez kroz rashode![]()
A one stranjske racune... Njih cuvamo za crne dane i odbranu Republike
-
amonimus
#3494 Re: Porez na dohodak na freelancing?
...
Last edited by amonimus on 17/02/2020 11:20, edited 1 time in total.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
#3495 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ma javi se, danas možda platiš dodatno 20%, možda ne, možda sutra bude i više šta znaš, bolje je odmah platiti
-
bedakb
#3496 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Trci odmah, istog momentaamonimus wrote:Kad smo kod toga, ako jos nisam dobio poziv, da li da se sam javljam ili da cekam sta ce biti od svega ovoga?madner wrote:NVZovci imaju doo i vracaju porez kroz rashode![]()
Kad ti sama porezna kaze da ne placas jos nista, onda ti je jasno koliko je sati
- 512MB
#3497 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Il naprimjer, ja ti napravim radne papire preko svoje firme, zivis gdje hoces u EU (hot tip gran canaria, mal porez lijepo vrijeme). Ja ti nadjem projekte (70 - 90€/h), tiplas meni 10% od mjesecnih prihoda, a inace radi sta hoces. Posao uglavnom u GER (petak home office) i uzivas u blagodatima evropske unijeMatris wrote:Posto ce se ovo morati placati, ako nista onda od ove godine pa naprijed, sta preporucujete.
Za samce opcija je trajno iseliti. Ja razmisljam o ovoj opciji, jer ako mi je placati porez onda bar da zivim u normalnoj drzavi.
Gdje bi preporucili da se imigrira trajno? TJ, gdje realno freelancer bi imao sanse da imigrira?
Alternativno, ko moze da ne bude kod kuce pola godine onda bi trebao da odjavi prebivaliste i bude nomad.
Razmisljam u ovom pravcu za slijedecu godinu dok ne odlucim da li da stalno imigriram.
- Odjaviti prebivaliste i prijaviti privremeno boraviste u BiH
- Sa privremenim boravistem mozete biti maximalno 182 dana u toku porezne godine u drzavi a da niste obveznik poreza na dobit.
- Problem je sta sa ostalih 183 dana, gdje biti ove dane kao turist a da nije pretjerano skupo?
Porezi ce biti 20% po novim zakonima. Ako zaradjujete 100k dolara, porez ce biti 20k dolara. Gdje god da se ode sest mjeseci moze se pola tih para ustedjeti a lafo da uzivas i sve po zakonu.
Preporuke?
-
ado_sar
#3498 Re: Porez na dohodak na freelancing?
a gdje oglasavas pozicije. neko bi se mozda i prijavio512MB wrote:Il naprimjer, ja ti napravim radne papire preko svoje firme, zivis gdje hoces u EU (hot tip gran canaria, mal porez lijepo vrijeme). Ja ti nadjem projekte (70 - 90€/h), tiplas meni 10% od mjesecnih prihoda, a inace radi sta hoces. Posao uglavnom u GER (petak home office) i uzivas u blagodatima evropske unijeMatris wrote:Posto ce se ovo morati placati, ako nista onda od ove godine pa naprijed, sta preporucujete.
Za samce opcija je trajno iseliti. Ja razmisljam o ovoj opciji, jer ako mi je placati porez onda bar da zivim u normalnoj drzavi.
Gdje bi preporucili da se imigrira trajno? TJ, gdje realno freelancer bi imao sanse da imigrira?
Alternativno, ko moze da ne bude kod kuce pola godine onda bi trebao da odjavi prebivaliste i bude nomad.
Razmisljam u ovom pravcu za slijedecu godinu dok ne odlucim da li da stalno imigriram.
- Sa privremenim boravistem mozete biti maximalno 182 dana u toku porezne godine u drzavi a da niste obveznik poreza na dobit.
- Problem je sta sa ostalih 183 dana, gdje biti ove dane kao turist a da nije pretjerano skupo?
Porezi ce biti 20% po novim zakonima. Ako zaradjujete 100k dolara, porez ce biti 20k dolara. Gdje god da se ode sest mjeseci moze se pola tih para ustedjeti a lafo da uzivas i sve po zakonu.
Preporuke?
- vjesticanametli
#3499 Re: Porez na dohodak na freelancing?
On posreduje
i hajd cicijo digni to na 90 ojra za nas narod 
-
Matris
#3500 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Odlicna ponuda! Vjerovatno bih i prihvatio ali ne radim sa nasim firmama i firmama gdje su vlasnici sa balkana iz principa512MB wrote:Il naprimjer, ja ti napravim radne papire preko svoje firme, zivis gdje hoces u EU (hot tip gran canaria, mal porez lijepo vrijeme). Ja ti nadjem projekte (70 - 90€/h), tiplas meni 10% od mjesecnih prihoda, a inace radi sta hoces. Posao uglavnom u GER (petak home office) i uzivas u blagodatima evropske unijeMatris wrote:Posto ce se ovo morati placati, ako nista onda od ove godine pa naprijed, sta preporucujete.
Preporuke?