Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Bloo
Globalna šefica

#3476 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

vatrogasac wrote:
Bloo wrote: :)
Zapravo ako pažljivije i polako pročitaš izjednačila je sve religije kao konstrukt, te joj je islam isto što i kršćanstvo itd., s obzirom kako reče funkcionišu na isti kalup, a pogotovo abrahamske.
Nije dala primat jednoj nad nekom drugom.
To je možda za tebe nepoštovanje tvog ličnog izbora religije?
Ne tražim ja poštovanje kao što i @arzuhal napisa. Ja sam sa tim riješio čitajući suru Kafirun.
Znači i budizam i zaroastrizam i šintoizam i ....a pogotovo abrahamske zajedno sa prethodnim su zajedno jedno. Uvjerena si stvarno u to?
Ja sam ti samo rastumačila šta je gospođa napisala, odnosno šta je najvjerovatnije mislila, a smatram da nisam pogriješila. I ovo podsjeća na raspravu o jednakosti i ravnopravnosti, te imam osjećaj da ne razumiješ to. :) Tako da je bolje da nju pitaš za daljnja objašnjenja da li je uvjerena u to. Tako se čini jedino fer.

Što se tiče te sure, niko od tebe nije zahtijevao ništa niti tražio da išta validiraš.
Kao što je i rečeno, vama vaša vjera, drugima njihova nevjera, a valjda možemo koegzistirati uz obostrano poštovanje unatoč neslaganju.
Ili očito da ne, po tebi. :-D
Dobro je znati.
Bloo
Globalna šefica

#3477 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

arzuhal wrote:Ako ja, naprimjer, navedem ajet, u kontekstu govora o iskrenom traženju odgovora, odnosno u kontekstu zadnje priče na temi:
“A kad te robovi Moji za Mene upitaju, Ja sam, sigurno, blizu: odazivam se molbi molitelja kad Me zamoli…” (el-Bekara, 186)
...ili ajet iz iste sure iz koje je navela ajet i @čendlerka:
Nema ničeg skrivenog ni na nebu ni na Zemlji, a da nije u Knjizi jasnoj. (en-Neml, 75)
...a neko na to, recimo, samo dobaci:"Glupost!"
onda meni nema šta lakše ili teže pasti, a ja uvažavam (kao činjenicu) takav stav prema Kur'anu, to je stari stav, on je i samom Kur'anu poznat.
Ne znam odakle uopće više potreba da pričamo o ovome.
cendlerbing wrote:
sekerbay wrote: Ne sjedi. Tamo sjede ljudi koji su doktorirali ironiju.
Kako inače objasnit obaminog nobela :)
Drugo, izgleda da meni ljudi ne vjeruju tj misle da se zezam. Allah zna da vam mogu reći to u vezi svjetskog prvaka. Ne samo to, nego i o vama samima, kako se zovete, šta oblačite, kako vam izgledaju kuće, s vana i iznutra, i sl.
E moji ateisti, da vi znate ono što ne znate... :)
Gluho bilo, jel se to sihirima baviš? :run:
.
Zar nije sve počelo od ovog?
Sad da li da ovo čitamo bukvalno ili kurzivno?
Mišo_Kovač

#3478 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Mišo_Kovač »

vatrogasac wrote:
Zapravo ako pažljivije i polako pročitaš izjednačila je sve religije kao konstrukt, te joj je islam isto što i kršćanstvo itd., s obzirom kako reče funkcionišu na isti kalup, a pogotovo abrahamske.

Ne tražim ja poštovanje kao što i @arzuhal napisa. Ja sam sa tim riješio čitajući suru Kafirun.

Znači i budizam i zaroastrizam i šintoizam i ....a pogotovo abrahamske sa prethodnim su zajedno jedno. Uvjerena si stvarno u to?
Posmatrano izvana, objektivno, sa sociološke i antropološke strane - nema razlike. Posmatrano iznutra, subjektivno, to svakako nije slucaj i svaka religija ima svoju apsolutnu istinu koja je nekompatibilna sa ostalim i sebe smatra fundamentalno drugacijom od ostalih.
arzuhal

#3479 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

Bloo, tvoja spremnost da tumačiš i pogađaš Karlinkine misli ili odgovaraš u ime @čendlerke je hvale vrijedna pokazana solidarnost među onima koji su vs. Religija, time vidimo da nisu samo vjernici ti koji, budući da dijele isto ili slično vjerovanje, jesu i solidarni jedni prema drugima. No to što Karlinku oslovljavaš "gospođom", to s njom riješi :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#3480 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

arzuhal wrote:Bloo, tvoja spremnost da tumačiš i pogađaš Karlinkine misli ili odgovaraš u ime @čendlerke je hvale vrijedna pokazana solidarnost među onima koji su vs. Religija, time vidimo da nisu samo vjernici ti koji, budući da dijele isto ili slično vjerovanje, jesu i solidarni jedni prema drugima. No to što Karlinku oslovljavaš "gospođom", to s njom riješi :mrgreen:
Dragi kolega, ja sam quotala tvoj generalni post koji valjda bio upućen širem pučanstvu jer se nisi obratio samo njoj ili je pak quotao, smatram da to nema veze s tim da li odgovaram u njeno ime ili ne. Zapravo, pohvalna je i tvoja spremnost da tumačiš sekerov izazov... :mrgreen:
Te ako se vratimo na ono što sam postala, kako da ostali, manje obdareni ezoteričnim znanjima protumačimo: Allah zna da vam mogu reći to u vezi svjetskog prvaka. Ne samo to, nego i o vama samima, kako se zovete, šta oblačite, kako vam izgledaju kuće, s vana i iznutra, i sl. - od čega je zapravo i krenula čitava diskusija koja se, kako zgodno skrenula na nešto drugo. :mrgreen:

A to kako percipiraš možebitnu solidarnost - to je tvoja projekcija ili pretpostavka o meni i mom javljanju temeljena na tvom/vašem stereotipnom ubijeđenju da ako neko nije vjernik da je vs religija, odnosno skoro da se može učiniti nekom, gluhobilo, da bilo kakvo pitanje koje ne ide niz dlaku, da citiram onogčijeseimenespominje, izaziva animozitet.
Bloo
Globalna šefica

#3481 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Btw Karlinka je agnostik, cendlerka je muslimanka. :mrgreen:
Tako da si fulao ne samo gol, već i stadion sa svojom britkom opaskom o solidarnosti :mrgreen:
arzuhal

#3482 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

Mišo_Kovač wrote:Posmatrano izvana, objektivno, sa sociološke i antropološke strane - nema razlike. Posmatrano iznutra, subjektivno, to svakako nije slucaj i svaka religija ima svoju apsolutnu istinu koja je nekompatibilna sa ostalim i sebe smatra fundamentalno drugacijom od ostalih.
Pogrešno. Uzmi studije i rezultate istraživanja sociologije religije pa ćeš vidjeti te objektivne razlike među religijama, ne moraš dalje ići od Maxa Webera.
A i što se tiče i tog unutarnjeg pogleda kojeg spominješ, a tiče se ekskluziviteta ili monopola na istinu ili spas, ni to nije ili ne mora biti posve tačno, baš kada je riječ o fundamentu.
arzuhal

#3483 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

Bloo wrote:Te ako se vratimo na ono što sam postala, kako da ostali, manje obdareni ezoteričnim znanjima protumačimo: Allah zna da vam mogu reći to u vezi svjetskog prvaka. Ne samo to, nego i o vama samima, kako se zovete, šta oblačite, kako vam izgledaju kuće, s vana i iznutra, i sl. - od čega je zapravo i krenula čitava diskusija koja se, kako zgodno skrenula na nešto drugo. :mrgreen:
Na to konkretno znanje neka odgovori @sekerbey.

A to kako percipiraš možebitnu solidarnost - to je tvoja projekcija ili pretpostavka o meni i mom javljanju temeljena na tvom/vašem stereotipnom ubijeđenju da ako neko nije vjernik da je vs religija, odnosno skoro da se može učiniti nekom, gluhobilo, da bilo kakvo pitanje koje ne ide niz dlaku, da citiram onogčijeseimenespominje, izaziva animozitet.
Koliko zapetljanih riječi da bi se prosto reklo: hoću da nepozvana držim svijeću kome ja hoću, štae? :mrgreen:
Connaisseur Karlin

#3484 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Connaisseur Karlin »

Mišo_Kovač wrote:
vatrogasac wrote:

Znači i budizam i zaroastrizam i šintoizam i ....a pogotovo abrahamske sa prethodnim su zajedno jedno. Uvjerena si stvarno u to?
Posmatrano izvana, objektivno, sa sociološke i antropološke strane - nema razlike. Posmatrano iznutra, subjektivno, to svakako nije slucaj i svaka religija ima svoju apsolutnu istinu koja je nekompatibilna sa ostalim i sebe smatra fundamentalno drugacijom od ostalih.
Bloo, Miso Kovac :thumbup: :thumbup:
Connaisseur Karlin

#3485 Re: Ateizam vs. Religija

Bloo wrote:Btw Karlinka je agnostik, cendlerka je muslimanka. :mrgreen:
Tako da si fulao ne samo gol, već i stadion sa svojom britkom opaskom o solidarnosti :mrgreen:
:thumbup:
arzuhal wrote:
Mišo_Kovač wrote:Posmatrano izvana, objektivno, sa sociološke i antropološke strane - nema razlike. Posmatrano iznutra, subjektivno, to svakako nije slucaj i svaka religija ima svoju apsolutnu istinu koja je nekompatibilna sa ostalim i sebe smatra fundamentalno drugacijom od ostalih.
Pogrešno. Uzmi studije i rezultate istraživanja sociologije religije pa ćeš vidjeti te objektivne razlike među religijama, ne moraš dalje ići od Maxa Webera.
A i što se tiče i tog unutarnjeg pogleda kojeg spominješ, a tiče se ekskluziviteta ili monopola na istinu ili spas, ni to nije ili ne mora biti posve tačno, baš kada je riječ o fundamentu.

hahhahha nije svaka relgija jednako dobra , jah arzonja :D :lol:
Bloo
Globalna šefica

#3486 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Ne bih da budem party pooper, ali baš će mu Webber dati potvrdu ovoga što je iznio. Sve religije (manje više) nude jednu stvar (uz par drugih ponavljajućih instituta) - priliku za spasenje - univerzalnu soteriološku nadu.
Bloo
Globalna šefica

#3487 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

arzuhal wrote:
Bloo wrote:Te ako se vratimo na ono što sam postala, kako da ostali, manje obdareni ezoteričnim znanjima protumačimo: Allah zna da vam mogu reći to u vezi svjetskog prvaka. Ne samo to, nego i o vama samima, kako se zovete, šta oblačite, kako vam izgledaju kuće, s vana i iznutra, i sl. - od čega je zapravo i krenula čitava diskusija koja se, kako zgodno skrenula na nešto drugo. :mrgreen:
Na to konkretno znanje neka odgovori @sekerbey.
Koliko zapetljanih riječi da bi se prosto reklo: hoću da nepozvana držim svijeću kome ja hoću, štae? :mrgreen:
Pa ti si rekao da nismo razumjeli njegov izazov :mrgreen: Pa evo izazivam ga da nam objasni!
en garde!

Samo sam citirala jednog simpatičnog lika :mrgreen:
A to da li se drži svijeća ili ne, pazi da ti ne kapne vreli vosak na bose noge, pravo boli.
arzuhal

#3488 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

Bloo wrote:Ne bih da budem party pooper, ali baš će mu Webber dati potvrdu ovoga što je iznio. Sve religije (manje više) nude jednu stvar (uz par drugih ponavljajućih instituta) - priliku za spasenje - univerzalnu soteriološku nadu.
Nemoj biti, jer Weber govori o različitim stremljenjima pojedinih religija (katoličko nadvladavanje ovog svijeta, islamsko zavladavanje ovim svijetom, budistička ravnodušnost spram ovog svijeta, itd) i ciljevima koji se odražavaju na ovaj svijet, a to je ono što je primarni interes sociologije, prava, političke misli, itd.
arzuhal

#3489 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

Bloo wrote: A to da li se drži svijeća ili ne, pazi da ti ne kapne vreli vosak na bose noge, pravo boli.
:lol:
Bloo
Globalna šefica

#3490 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

arzuhal wrote:
Bloo wrote:Ne bih da budem party pooper, ali baš će mu Webber dati potvrdu ovoga što je iznio. Sve religije (manje više) nude jednu stvar (uz par drugih ponavljajućih instituta) - priliku za spasenje - univerzalnu soteriološku nadu.
Nemoj biti, jer Weber govori o različitim stremljenjima pojedinih religija (katoličko nadvladavanje ovog svijeta, islamsko zavladavanje ovim svijetom, budistička ravnodušnost spram ovog svijeta, itd) i ciljevima koji se odražavaju na ovaj svijet, a to je ono što je primarni interes sociologije, prava, političke misli, itd.
Primjećuješ ponavljajući pattern ? :mrgreen: Šta je cilj svega toga na onom tamo svijetu?
O ovome se može raspravljati, ne samo kroz prizmu Webbera, već i Durkheima, te možda sa naglaskom na samu antropologiju religija, umjesto sociologije religija.
arzuhal

#3491 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

Connaisseur Karlin wrote: hahhahha nije svaka relgija jednako dobra , jah arzonja :D :lol:
O, pa vi ste još budni, gospođo...Image
arzuhal

#3492 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

Bloo wrote:
arzuhal wrote:
Primjećuješ ponavljajući pattern ? :mrgreen: Šta je cilj svega toga na onom tamo svijetu?
O ovome se može raspravljati, ne samo kroz prizmu Webbera, već i Durkheima, te možda sa naglaskom na samu antropologiju religija, umjesto sociologije religija.
Može se raspravljati, ko voli.
Connaisseur Karlin

#3493 Re: Ateizam vs. Religija

arzuhal wrote:
a razlicito stremljenje relgija je ocekivajuceg/ih rezultatata , jer su sve reglije formirane na raznim lokacijama, raznim drustima u razlicitim vremenskim periodima :)
Connaisseur Karlin

#3494 Re: Ateizam vs. Religija

arzuhal wrote:
Connaisseur Karlin wrote: hahhahha nije svaka relgija jednako dobra , jah arzonja :D :lol:
O, pa vi ste još budni, gospođo...Image
to Bloo necu halalliti :D :lol:

a ti mislis da je tvoja relgija bolja o drugih relgija :D
Bloo
Globalna šefica

#3495 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

arzuhal wrote: Može se raspravljati, ko voli.
*diskutirati
Izvinjajem se :mrgreen: s štovanjem itd itd

Institut iskupljenja postoji u svim glavnim religijama, uz još par ideja koje se protežu, pogotovo u abrahamskim, ako se objektivno posmatraju organizovani sistemi vjerovanja.
Bloo
Globalna šefica

#3496 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Valja sutra dočekati drug lords i engleze... :|
sekerbay

#3497 Re: Ateizam vs. Religija

Post by sekerbay »

Bloo wrote:izazivam ga da nam objasni!
Image

Može li ovo krhko biće toliko otvoriti usta da proguta cijelog slona?

Ovako izgleda kad zine, spremno za slona

Image
arzuhal

#3498 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

ja mrzovoljne ptičice :lol: takav i ja budem kassam gladan :mrgreen:
vatrogasac

#3499 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

Bloo wrote:
vatrogasac wrote:
Znači i budizam i zaroastrizam i šintoizam i ....a pogotovo abrahamske zajedno sa prethodnim su zajedno jedno. Uvjerena si stvarno u to?
Ja sam ti samo rastumačila šta je gospođa napisala, odnosno šta je najvjerovatnije mislila, a smatram da nisam pogriješila. I ovo podsjeća na raspravu o jednakosti i ravnopravnosti, te imam osjećaj da ne razumiješ to. :) Tako da je bolje da nju pitaš za daljnja objašnjenja da li je uvjerena u to. Tako se čini jedino fer.

Što se tiče te sure, niko od tebe nije zahtijevao ništa niti tražio da išta validiraš.
Kao što je i rečeno, vama vaša vjera, drugima njihova nevjera, a valjda možemo koegzistirati uz obostrano poštovanje unatoč neslaganju.
Ili očito da ne, po tebi. :-D
Dobro je znati.
Jednom smo pričali o nečemu drugom i rekao sam ti da nisam seoska mlada i da mi možeš svašta reći, a da se neću naljutiti jer sam ovdje kroz godine priče odavno svikao. Nisam ja tebe citirao nego si se ti potrudila da mi objasniš šta je Karlinka mislila i ja se sa tim objašnjenjem nisam složio na šta mislim da imam pravo dokle traje polemika. :mrgreen:

Ti si nedavno nekome napisala lijepo kako živiš u okruženju vjernika i da ti ne predstavlja problem. I ja slično obrnuto i ne potenciram uopšte to pitanje. Ti znaš da mi vjerujemo da će svako za svoje odgovarati. Nigdje nećeš naći ni jedan moj komentar koji osuđuje nekoga što je ateista i uglavnom većina komentara se svode na kritiku stereotipa o islamu pa i o monoteizmu u širem smislu riječi.

Sve je ovo gore irelevantno jer je otišlo pogrešnim pravcem slučajno ili namjerno, a moja poenta je bila da li je moguće voditi ovakvu raspravu, a da ona bude iskrena? Česti su momenti kada ona nije.

Ništa lično vjeruj mi. :)
Bloo
Globalna šefica

#3500 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

sekerbay wrote: Može li ovo krhko biće toliko otvoriti usta da proguta cijelog slona?
Ovako izgleda kad zine, spremno za slona
Ja ti mogu samo uputiti jedan naklon uz puino poštovanja. Itterasshai.
Image
Locked