Deblokada Sarajeva???
- dječak sa šibicama
#3476 Re: Deblokada Sarajeva???
Samo na znanje, u nekom novom ratu koji je eventualno moguc, ovakvi kao prosinecki i ovaj ljubitelj migranata, bice "organizatori otpora"
Sta ti je ironija zivota
Sta ti je ironija zivota
- drugtito2011
#3477 Re: Deblokada Sarajeva???
Decembar 1993. Cetnicki vojvoda bio u Gorenje neboderu 3 dana. Nasih 10 ga cuvalo na smjenu. Cak sam mu morao dati svoju uniformu, koju sam dobio 10-tak dana ranije. Za to vrijeme transporter je svaku noc dovlacio mts do linija na stupu (mislim da je bilo u zoni 101. - vec se zaboravlja pomalo) i nasi preuzimali. Sve se odvijalo od 22.00 do 2.00. I tako 3 dana. Na kraju vojvoda preuzeo lovu, i vracen na Ilidzu.Tromblon wrote:1. Post ti je prijavljen. Nadam se trajnom banu.decembar2017 wrote:Tromblon wrote:
pizdo jedna , spominji svoju familju a ne moju jer da si bio pravi borac prvo bi to rekao @dozeru kada tvrdi da su vam cetnici prodavali municiju samo da bi produzili rat , tj da nisi ni ti ili bilo ko drugi ista odbranio vec da je bila samo dobra volja cetnika da li da okupiraju Sarajevo i drzavu. Ako nista tada bi se javio i spomenuo svoju borbu jer kao sto sam ranije pitao a niko od bajnih i samozvanih branilaca nije odgovorio : sta ste odbranili/ oslobodili ako je tacno ovo sto @dozer tvrdi da je sve bilo unaprijed dogovoreno i da je ta prodaja municije "dokaz " o tome ? Svi se sjatili da ga branite a kada se on sere na vas i na vasu borbu pizde kukavicke ni da pisnete.
2. Sa @Dozerom i njegovom jedinicom sam ratovao jednom i sutra bih opet sa tim momcima.
3. Hajde dokaži da nije dogovoreno.
4. O švercu i preprodaji oružja, municije i borbenih sredstava pitaj nekog ko je bio glavni u 1. Korpusu i VP 1. Korpusa u 1994. godini. Sigurno će ti rado dati sve tražene podatke.
5. Svi borci Armije i MUP-a iz prošlog rata su za mene braća sa kojom me neće ni armija sda trolova posvađati.
6. U tom prokletom ratu smo svi branili svoje živote osim Smederevaca i bratije koji su kupili kajmaknod dogovora sa četnicima i ustašama.
Je li dovoljno ili treba jos?
- madner
#3478 Re: Deblokada Sarajeva???
RH je osvojila iz kasarni JNA oko 250 000 pusaka, 200 OT, 250 tenkova, 500 topova i haubica i brdo municije. Cisto za ovog slovenskog barda, da se ne provaljuje.
- Dozer
#3479 Re: Deblokada Sarajeva???
Tromblon wrote:1. Post ti je prijavljen. Nadam se trajnom banu.decembar2017 wrote:Tromblon wrote:
pizdo jedna , spominji svoju familju a ne moju jer da si bio pravi borac prvo bi to rekao @dozeru kada tvrdi da su vam cetnici prodavali municiju samo da bi produzili rat , tj da nisi ni ti ili bilo ko drugi ista odbranio vec da je bila samo dobra volja cetnika da li da okupiraju Sarajevo i drzavu. Ako nista tada bi se javio i spomenuo svoju borbu jer kao sto sam ranije pitao a niko od bajnih i samozvanih branilaca nije odgovorio : sta ste odbranili/ oslobodili ako je tacno ovo sto @dozer tvrdi da je sve bilo unaprijed dogovoreno i da je ta prodaja municije "dokaz " o tome ? Svi se sjatili da ga branite a kada se on sere na vas i na vasu borbu pizde kukavicke ni da pisnete.
2. Sa @Dozerom i njegovom jedinicom sam ratovao jednom i sutra bih opet sa tim momcima.
3. Hajde dokaži da nije dogovoreno.
4. O švercu i preprodaji oružja, municije i borbenih sredstava pitaj nekog ko je bio glavni u 1. Korpusu i VP 1. Korpusa u 1994. godini. Sigurno će ti rado dati sve tražene podatke.
5. Svi borci Armije i MUP-a iz prošlog rata su za mene braća sa kojom me neće ni armija sda trolova posvađati.
6. U tom prokletom ratu smo svi branili svoje živote osim Smederevaca i bratije koji su kupili kajmaknod dogovora sa četnicima i ustašama.
-
kiligonzales
#3480 Re: Deblokada Sarajeva???
Ah bi i Becka afera, upoznadoh jednom neke aktere nje, cuvena prica o milionima koji su se morali razdjeliti da se nebi porez udario od strane Austrijanaca na njih, cifre su bile velike, DANI su o njoj prvi pisali. Ima jedan pristojan citab preveden kod nas, ali zanemaren, Dr. Fatih Ali Hasanejna, Alijinog savjetnika, Sudanca koji je osnivac TWRA organizacije po imenu "Sta smo ucinili za odbranu Bosne i njezinih muslimana", obicno se moze naci na sajmu knjiga u nasem gradu po maloj cijeni 5 km. Ima finih informacija.Dozer wrote:Auh... Znaci, moramo gledati siru sliku kako bismo dosli do uze?decembar2017 wrote: zato sto je to ratiste a sam rat u Bosni samo dio jedne vece slike. Slobo i njegova klika su imali vlast od Zadra pa do Albanije, od Belog Manastira pa do par km od Dubrovnika , stotine hiljada vojnika, policajaca, cinovnika, stotine tenkova , aviona , i sve je to trebalo da se prehrani, opsrkbi, napuni gorivom i rezervnim dijelovima i za sto nekih razloga koji su svi se kupovali devizama a jedini izvor deviza u tom trenutku je bila prodaja oruzja Armiji koja je u tom trenutku bila na koljenima, i prodati njima je bilo kao prodati vodu covjeku koji visi na konopcu.
I zato je ta prodaja bila potpuno logicka i ispravna kada se pogleda tadasnje stanje na terenu i odnos snaga ,sira slika a ne samo ono sto vam se prezentira i prodaje pod parolom " ja bio ja znam " a nema odgovora na obicna pitanja koja toi se postave da dokazes da znas o cemu pricas.
OK... Da li ova "sira slika" ima tebi nekog smisla...
Islamske zemlje i BH dijaspora pocele skupljati i slati desetine i stotine miliona kao pomoc "muslimanskoj braci u Bosni", sve preko par nekih "organizacija" u Austriji i Njemackoj, a kako bi se "braca" u Bosni mogla odbraniti.
Tim milionima je upravljala, gle cuda - tvoja SDA.
I tim milionima se finansirala i kupovina oruzja i municije od neprijatelja, kao i od raznoraznih svercera, sto je sasvim jasno.
Drugim rijecima, od tih islamskih miliona su se okoristili bukvalno svi, i nasi, i neprijatelji, i profiteri, i trgovci oruzjem, i proizvodjaci oruzja u Srbiji.
Da li je ovo, mozda, jedan od mogucih razloga zbog kojih su Srbi nama prodavali i predavali municiju...? Licna korist?
Ako pogledamo sav poslijeratni period, nije pretesko zakljuciti odgovor, zar ne?
To da se trgovalo od neprijatelja nije nista novo u nasem ratu, dosta je bilo tih mutnih radnji, pare vrte gdje burgija nece. Embargo i jeste bio tu da bi se neko masno obogatio na njemu.
Licne koristi je bilo, to je neminovnost da je neko hajrovao na nasoj muci. Rat nije ni krenuo imali smo prakticno profitere koji su litar mlijeka, ulja, kilograme brasna prodavali po cijenama neralnim i sticali bogastva. Nije dzabe receno nekom rat, a nekome brat.
- drugtito2011
#3481 Re: Deblokada Sarajeva???
A nijedan cetnik nije usao u grad. Ko li je opljackao grad i onda prodavao robu po akcijskim cijenama.kiligonzales wrote:Ah bi i Becka afera, upoznadoh jednom neke aktere nje, cuvena prica o milionima koji su se morali razdjeliti da se nebi porez udario od strane Austrijanaca na njih, cifre su bile velike, DANI su o njoj prvi pisali. Ima jedan pristojan citab preveden kod nas, ali zanemaren, Dr. Fatih Ali Hasanejna, Alijinog savjetnika, Sudanca koji je osnivac TWRA organizacije po imenu "Sta smo ucinili za odbranu Bosne i njezinih muslimana", obicno se moze naci na sajmu knjiga u nasem gradu po maloj cijeni 5 km.Dozer wrote:Auh... Znaci, moramo gledati siru sliku kako bismo dosli do uze?decembar2017 wrote: zato sto je to ratiste a sam rat u Bosni samo dio jedne vece slike. Slobo i njegova klika su imali vlast od Zadra pa do Albanije, od Belog Manastira pa do par km od Dubrovnika , stotine hiljada vojnika, policajaca, cinovnika, stotine tenkova , aviona , i sve je to trebalo da se prehrani, opsrkbi, napuni gorivom i rezervnim dijelovima i za sto nekih razloga koji su svi se kupovali devizama a jedini izvor deviza u tom trenutku je bila prodaja oruzja Armiji koja je u tom trenutku bila na koljenima, i prodati njima je bilo kao prodati vodu covjeku koji visi na konopcu.
I zato je ta prodaja bila potpuno logicka i ispravna kada se pogleda tadasnje stanje na terenu i odnos snaga ,sira slika a ne samo ono sto vam se prezentira i prodaje pod parolom " ja bio ja znam " a nema odgovora na obicna pitanja koja toi se postave da dokazes da znas o cemu pricas.
Islamske zemlje i BH dijaspora pocele skupljati i slati desetine i stotine miliona kao pomoc "muslimanskoj braci u Bosni", sve preko par nekih "organizacija" u Austriji i Njemackoj, a kako bi se "braca" u Bosni mogla odbraniti.
I tim milionima se finansirala i kupovina oruzja i municije od neprijatelja, kao i od raznoraznih svercera, sto je sasvim jasno.
Drugim rijecima, od tih islamskih miliona su se okoristili bukvalno svi, i nasi, i neprijatelji, i profiteri, i trgovci oruzjem, i proizvodjaci oruzja u Srbiji.
Da li je ovo, mozda, jedan od mogucih razloga zbog kojih su Srbi nama prodavali i predavali municiju...? Licna korist?
Ako pogledamo sav poslijeratni period, nije pretesko zakljuciti odgovor, zar ne?
To da se trgovalo od neprijatelja nije nista novo u nasem ratu, dosta je bilo tih mutnih radnji, pare vrte gdje burgija nece. Embargo i jeste bio tu da bi se neko masno obogatio na njemu.
Licne koristi je bilo, to je neminovnost da je neko hajrovao na nasoj muci. Rat nije ni krenuo imali smo prakticno profitere koji su litar mlijeka, ulja, kilograme brasna prodavali po cijenama neralnim i sticali bogastva. Nije dzabe receno nekom rat, a nekome brat.
-
kiligonzales
#3482 Re: Deblokada Sarajeva???
drugtito2011 wrote:A nijedan cetnik nije usao u grad. Ko li je opljackao grad i onda prodavao robu po akcijskim cijenama.kiligonzales wrote:Ah bi i Becka afera, upoznadoh jednom neke aktere nje, cuvena prica o milionima koji su se morali razdjeliti da se nebi porez udario od strane Austrijanaca na njih, cifre su bile velike, DANI su o njoj prvi pisali. Ima jedan pristojan citab preveden kod nas, ali zanemaren, Dr. Fatih Ali Hasanejna, Alijinog savjetnika, Sudanca koji je osnivac TWRA organizacije po imenu "Sta smo ucinili za odbranu Bosne i njezinih muslimana", obicno se moze naci na sajmu knjiga u nasem gradu po maloj cijeni 5 km.Dozer wrote: Auh... Znaci, moramo gledati siru sliku kako bismo dosli do uze?
I ta stoji ...
- strucnjakdemagog
#3483 Re: Deblokada Sarajeva???
Pročitao sam od slova do slova ovu raspravu od prethodna 2 dana, pa se zapitah da li su Srbi zaista željeli zauzeti Sarajevo ili ga bar presjeći po pola na potezu Pofalići - Grbavica? Po svemu što je napisano, stiče se utisak da nisu.
Negdje davno sam čitao da su i svjesno pustili izlazak ljudi iz tunela, jer su morali ostaviti neki ispustni ventil. Ima logike.
Negdje davno sam čitao da su i svjesno pustili izlazak ljudi iz tunela, jer su morali ostaviti neki ispustni ventil. Ima logike.
- pirpa
#3484 Re: Deblokada Sarajeva???
Prećera ga i ti @ decembar ...de ti meni reci, kako se desilo da nam covjek iz zatvora dođe na čelo armije .. 
-
kiligonzales
#3485 Re: Deblokada Sarajeva???
Da bi zauzeli Srebrenicu morali su angazovati gotovo 22 hiljade ljudi, barem toliki je spisak osumnjicenih u srebrenickom genocidu. Ni Sarajevo se tada nebi moglo osvojiti bez velike kolicine ljudstva. Spustiti se u naselje oklopnjacima u kojim su Srbi imali premoc u grad, bez velikog broja pjesaka, zavrsilo bi se ko rusko osvajanje Groznog u prvom cecenskom ratu, totalnim debaklom.strucnjakdemagog wrote:Pročitao sam od slova do slova ovu raspravu od prethodna 2 dana, pa se zapitah da li su Srbi zaista željeli zauzeti Sarajevo ili ga bar presjeći po pola na potezu Pofalići - Grbavica? Po svemu što je napisano, stiče se utisak da nisu.
Doduse na vise mjesta gdje su pokusali upasti u grad dobili su po nosu.
Bice prije da su pokusali upasti u predsjednistvo kako bi ih napravilo taocem jer je trebalo komandni kadar JNA i kao i mnoge vojnike izvuci iz kasarnih u gradu.
Šlag na tortu im je bilo slijetanje Izetbegovica na aerodrum. Kasnije se vidjelo kakve su bile namjere. Dobrovoljacka sutradan, pa potom u junu seljenje Marsalke.
-
julisiz es grant
#3486 Re: Deblokada Sarajeva???
Jedan od njihovih 6 strateških ciljeva usvojenih na Skupštini u Banja Luci 12.05.1992. bila je podjela Sarajeva na srpski i muslimanski dio. To su na početku rata de facto postigli. Mislim da nisu mogli, ali ni htjeli dalje. Glavni grad u okruženju bio im je idealan taoc za sve prilike kada im za pregovaračkim stolom i na drugim dijelovima ratišta nije išlo najbolje.strucnjakdemagog wrote:Pročitao sam od slova do slova ovu raspravu od prethodna 2 dana, pa se zapitah da li su Srbi zaista željeli zauzeti Sarajevo ili ga bar presjeći po pola na potezu Pofalići - Grbavica? Po svemu što je napisano, stiče se utisak da nisu.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#3487 Re: Deblokada Sarajeva???
sHo bi reknuo dzeneral Sratko... zmija se za glavu Čuva
- madner
#3488 Re: Deblokada Sarajeva???
Jedno se zelje, drugo mogucnosti.
Na pocetku je plan bio zauzeti Sarajevo. Na kraju samo ne dozvoliti deblokadu.
Na pocetku je plan bio zauzeti Sarajevo. Na kraju samo ne dozvoliti deblokadu.
- pici
#3489 Re: Deblokada Sarajeva???
sve je to pusto srb... tursko, dabic objasni poganom rusu kako je to srBski grad i srbi presli na islam... zato to sve treba pobit...
zlatiste je bilo dobro utvrdjeno... a imo si centar na nisanu pistolja... kad vidis raspored kasarni unutar i oko sarajeva tacno se vidi da je za drzanje grada a ne branjenje...
zlatiste je bilo dobro utvrdjeno... a imo si centar na nisanu pistolja... kad vidis raspored kasarni unutar i oko sarajeva tacno se vidi da je za drzanje grada a ne branjenje...
-
Guadalajara
#3490 Re: Deblokada Sarajeva???
Bila je ona neka mapa sa ucrtanim kasarnama, industrijskim zonama/vojnim fabrikama, glavnim cestama/prilazima...brdima/kotama...pici wrote:kad vidis raspored kasarni unutar i oko sarajeva tacno se vidi da je za drzanje grada a ne branjenje...
Niko se nije sjetio da obradi ovu oblast...
-
90minut
#3491 Re: Deblokada Sarajeva???
pici wrote:sve je to pusto srb... tursko, dabic objasni poganom rusu kako je to srBski grad i srbi presli na islam... zato to sve treba pobit...
Ma Sarajevo je savršenstvo za opsadu nema boga da probiješ bez pun kurac artiljerije, a mi je nismo imali.
- exliberal-ex
#3492 Re: Deblokada Sarajeva???
strucnjakdemagog wrote:Pročitao sam od slova do slova ovu raspravu od prethodna 2 dana, pa se zapitah da li su Srbi zaista željeli zauzeti Sarajevo ili ga bar presjeći po pola na potezu Pofalići - Grbavica? Po svemu što je napisano, stiče se utisak da nisu.
Za Pofalice znam da je jedinica bila skoro spremna u Vogosci da izadje u gornje Pofalice kao finalno pojacanje i da se tu utvrdi polozaj na zapadnoj strani ( od Cangalovica livade dole do plavog granapa sto bi fakticki presjeklo grad )
Da nije doslo do napada to bi im i uspjelo. Sada koji je cilj bio neznam mada nevjerujem da se bio da se spoje sa kasarnom ( sto je malo teze jer je istocni dio iznad kasarne bio pod kontrolom TO i tu su bili dosta jaki polozaji koji su se povezali sa Velesicima)
Prolazak kroz tunel...znali su gdje je vidjelo se sa Igmana i od kasarne, ne jednom su poklopili minobacacima te polozaje ali je "pusten" prolazak , sad jel to bilo po dogovoru ili je neko rekao srbima da to ostave neznam.
- pici
#3493 Re: Deblokada Sarajeva???
u rajlovcu kasarni je bila avio baza sa koje su mogli slijetati i poljetati migovi... sarajevo je u vrijeme tite bio vojni grad... strateski vazan tad za odbranu jugoslavije pogotovo rusa... citam da su rusi preko madjarske imali plan da ulete u vojvodinu-slavoniju i zauzmu zagreb kako bi osujetili podrsku NATO-a tadasnjem politickom i vojnom rukovodstvu... bosna je bila nedostupna zbog planina i klanaca i pravljeni su najveci arsenali oruzija upravo tu... nije bila pogodna za tenkovsko ratovanje i brze prodore... sad nebi pilo vode ovakvo okruzivanje i rovovsko ratovanje... dronom snimis polozaj i gadjas ga il zauzmes kako hoces
drugo vrijeme drugi vid ratovanja
edit: recimo oluja u hrvatskoj nebi bila toliko ucinkovita da nisu bespilotnim jedrilicama snimili srbske artijerijske polozaje i odma ih neutralisali... kao sto rekoh rovovi vise nemaju ucinka...
edit: recimo oluja u hrvatskoj nebi bila toliko ucinkovita da nisu bespilotnim jedrilicama snimili srbske artijerijske polozaje i odma ih neutralisali... kao sto rekoh rovovi vise nemaju ucinka...
- pici
#3494 Re: Deblokada Sarajeva???
90minut wrote:pici wrote:sve je to pusto srb... tursko, dabic objasni poganom rusu kako je to srBski grad i srbi presli na islam... zato to sve treba pobit...
Ma Sarajevo je savršenstvo za opsadu nema boga da probiješ bez pun kurac artiljerije, a mi je nismo imali.
avioni... avioni... to NATO-u nikad nece hallalit isto ko turkima kosovski boj... lijepo jednom rece cedomir jovanovic, srbe boli sarajevo... bez njega je PC prazna ljustura, dolina bosne, tuzlanski bazen... dali bi oni i kosovo i vojvodinu za ovo...
-
TheMule
#3495 Re: Deblokada Sarajeva???
decembar2017 wrote:
Dozer je dobar covjek, ali je sklon teorijama zavjere. Bilo je nekih malih razmjena i trgovine -to svako zna- ali ne dovoljno da se odbrani drzava. Nista cudno niti iza toga stoji visoka politika. Moj dajdza je kupio pusku od JNA za 50km. Nista lose u tome.
- dječak sa šibicama
#3496 Re: Deblokada Sarajeva???
Ima milion teorija, te htjeli presjeci grad na pola, te Pofalici Marsalka Grbavica, te zauzimanje sve istocno od linije Poljine Grbavica sto su kao trebali spojiti jurisom preko Kosevskog brda, jos se sjecam tih prica, svaka tetka je znala pravce napada. A napad nikad nije dosao.
Poslije rata pricao sa par njih sa one strane, ima i kod njih lovackih prica ali jednom covjeku vjerujem jer je bio oficir JNA i prije rata. On tvrdi da je jedini plan koji su oni imali, bar na toj strani Trebevic, uzimanje sto veceg dijela lijeve obale Miljacke odnosno tranzita da spoje Grbavicu sa Palama. I od tog su odustali nakon otpora 10. brdske i kad su skontali da "medzed ne lovi nizbrdo".
Mozda su oni i planirali negdje nekad, ali da uzmu cijelo Sarajevo, nema sanse. A ni logike, sto bi zatvarali grad, jeste da otvoren grad lakse dodje do logistike ali i raja pobjegne iz njega. Kako oni mogu zauzeti grad u kojem zivi ne manje od 200.000 ljudi, recimo da je to donja brojka ratnih stanovnika Sarajeva. Vjerovatno je bilo i vise posebno pocetkom rata.
Sverc komerc je logicna stvar, odakle svim mogucim istaknutim oficirima na sve tri strane firme nakon rata, ogromni imetak, kucetine, terenska vozila, Hummeri, Mercedesi, kafici, diskoteke, jel zna neko nekog generala ili pukovnika makar i kabinetskog a da nakon rata nije pun ko brod. Jedino oni sto nisu zivi izasli iz rata.
Talijan je izasao ne previse bogat, pa brzo ode. Mislim, jasna je matrica.
Ok, Jovo Divjak. Izuzetak koji potvrdjuje pravilo.
Znam da je ljudima tesko prihvatiti cinjenicu da su ovce, ali jebiga, ovce smo.
Poslije rata pricao sa par njih sa one strane, ima i kod njih lovackih prica ali jednom covjeku vjerujem jer je bio oficir JNA i prije rata. On tvrdi da je jedini plan koji su oni imali, bar na toj strani Trebevic, uzimanje sto veceg dijela lijeve obale Miljacke odnosno tranzita da spoje Grbavicu sa Palama. I od tog su odustali nakon otpora 10. brdske i kad su skontali da "medzed ne lovi nizbrdo".
Mozda su oni i planirali negdje nekad, ali da uzmu cijelo Sarajevo, nema sanse. A ni logike, sto bi zatvarali grad, jeste da otvoren grad lakse dodje do logistike ali i raja pobjegne iz njega. Kako oni mogu zauzeti grad u kojem zivi ne manje od 200.000 ljudi, recimo da je to donja brojka ratnih stanovnika Sarajeva. Vjerovatno je bilo i vise posebno pocetkom rata.
Sverc komerc je logicna stvar, odakle svim mogucim istaknutim oficirima na sve tri strane firme nakon rata, ogromni imetak, kucetine, terenska vozila, Hummeri, Mercedesi, kafici, diskoteke, jel zna neko nekog generala ili pukovnika makar i kabinetskog a da nakon rata nije pun ko brod. Jedino oni sto nisu zivi izasli iz rata.
Talijan je izasao ne previse bogat, pa brzo ode. Mislim, jasna je matrica.
Ok, Jovo Divjak. Izuzetak koji potvrdjuje pravilo.
Znam da je ljudima tesko prihvatiti cinjenicu da su ovce, ali jebiga, ovce smo.
-
kiligonzales
#3497 Re: Deblokada Sarajeva???
TheMule wrote:decembar2017 wrote:
Dozer je dobar covjek, ali je sklon teorijama zavjere. Bilo je nekih malih razmjena i trgovine -to svako zna- ali ne dovoljno da se odbrani drzava. Nista cudno niti iza toga stoji visoka politika. Moj dajdza je kupio pusku od JNA za 50km. Nista lose u tome.
Pogledati dio od 1:10:00, komentar Atifa i Manojla o SDB, crvenim beretkama i trgovini oruzjem.
-
90minut
#3498 Re: Deblokada Sarajeva???
Sad i odma..pici wrote:90minut wrote:pici wrote:sve je to pusto srb... tursko, dabic objasni poganom rusu kako je to srBski grad i srbi presli na islam... zato to sve treba pobit...
avioni... avioni... to NATO-u nikad nece hallalit isto ko turkima kosovski boj... lijepo jednom rece cedomir jovanovic, srbe boli sarajevo... bez njega je PC prazna ljustura, dolina bosne, tuzlanski bazen... dali bi oni i kosovo i vojvodinu za ovo...
- strucnjakdemagog
#3499 Re: Deblokada Sarajeva???
Zauzimanje Srebrenice im je bio cilj jer se nalazi blizu Drine. Sarajevo im strateški nije bilo toliko bitno. I da su ga mogli zauzeti, šta bi s njim? Šta bi sa tolikim stanovnicima?kiligonzales wrote:Da bi zauzeli Srebrenicu morali su angazovati gotovo 22 hiljade ljudi, barem toliki je spisak osumnjicenih u srebrenickom genocidu. Ni Sarajevo se tada nebi moglo osvojiti bez velike kolicine ljudstva. Spustiti se u naselje oklopnjacima u kojim su Srbi imali premoc u grad, bez velikog broja pjesaka, zavrsilo bi se ko rusko osvajanje Groznog u prvom cecenskom ratu, totalnim debaklom.strucnjakdemagog wrote:Pročitao sam od slova do slova ovu raspravu od prethodna 2 dana, pa se zapitah da li su Srbi zaista željeli zauzeti Sarajevo ili ga bar presjeći po pola na potezu Pofalići - Grbavica? Po svemu što je napisano, stiče se utisak da nisu.
Doduse na vise mjesta gdje su pokusali upasti u grad dobili su po nosu.
Bice prije da su pokusali upasti u predsjednistvo kako bi ih napravilo taocem jer je trebalo komandni kadar JNA i kao i mnoge vojnike izvuci iz kasarnih u gradu.
Šlag na tortu im je bilo slijetanje Izetbegovica na aerodrum. Kasnije se vidjelo kakve su bile namjere. Dobrovoljacka sutradan, pa potom u junu seljenje Marsalke.
-
TheMule
#3500 Re: Deblokada Sarajeva???
Nase stanje je bilo tako da nekad desna ruka nije znala sta lijeva radi. I u tom videu gore, Manojlo prizna da nije znao odkud mine za minobacace petom korpusu u to vrijeme kad nisu imali municije za sitno oruzje. Naso se neko ko je htio predobro da zaradi, a ideologija mu nije bila vazna kolko marke i dolarikiligonzales wrote:TheMule wrote:decembar2017 wrote:
Pogledati dio od 1:10:00, komentar Atifa i Manojla o SDB, crvenim beretkama i trgovini oruzjem.