Chagalj wrote:Lopov-eliminator wrote:
U svim ovim raspravama fora je samo u jednom; da ti ne želiš prihvatiti da je tvoja religija samo jedno od vjerovanja u funkcioniranju svega a ne apsolutna istina prema kojoj se sve drugo mora mjeriti.
Ti ne želiš prihvatiti da je tvoje vjerovanje - vjerovanje, nego isto guraš kao apsolutno nepobitno dokazanu istinu a oni koji u nju ne vjeruju su jadnici na krivom putu koji moraju biti kažnjeni jer ne dijele tvoje uvjerenje.
Otkud znaš da je osim džinna i ljudi jedini izbor obavezno Bog sa svim opisanim karakteristikama u tvojoj religiji?
nemoj i ti o vanzemaljcima svega ti
ko ti garantira da ono što se označava Tvorcem i dalje postoji, tj. da nije možda napravio univerzum na način da funkcionira po principima koje je on utemeljio pa onda prestao egzistirati ili još jedna varijanta, da se isti transformirao u sve što imamo, pri čemu je izgubio svoju svijest?
prepustam nek Allah odgovori na ovo:
Kuran
I ne klanjaj se, pored Allaha, drugom bogu! Nema boga osim Njega! Sve će, osim Njegovog lica propasti!
Govoriš da je Bog samo jedan, ko ti kaže da od starta ne postoje dvojica ili trojica ili više Tvoraca, gdje je svaki od njih stvorio svoje kvadrante univerzuma, među kojih u jedan spadamo i mi sa svojom beznačajno malom planetom Zemljom, a Bog za kojeg ti misliš da je ultimativni zapravo samo jedan od ekipe? Isto tako, niko i ništa ti ne garantira da postoji svijet poslije ovoga.
prepustam nek Allah odgovori na ovo:
Allah odgoavar na pitanje:
On je Allah - nema drugog Boga osim Njega - On je poznavalac nevidljivog i vidljivog svijeta, On je Milostivi, Samilosni! ( Kur'an - Al- Hašr, 22).
22.Da Zemljom i nebesima upravljaju drugi bogovi, a ne Allah, poremetili bi se. Pa nek je uzvišen Allah, Gospodar svemira, od onoga što Mu pripisuju!
23.On neće biti pitan za ono što radi, a oni će biti pitani.
Allah nije uzeo Sebi sina, i s Njim nema drugoga Boga! Inace, svaki bi bog, s onim sto je stvorio-radio sto bi hteo i jedan drugog bi pobedjivao. -Hvaljen neka je Allah koji je daleko od onoga sto oni iznose. Quran, el-Mumin, 91
znaci da ima vise Bogova, dolazilo bi do ratova izmedju njih, a to bi dovelo do poremecaja u kosmosu.
a i da postoje drugi bogovi prirmorani bi bili pokoriti se Allahu, znaci iskljcuje se svaka mogucnost da je neko na njegovom nivou ili iznad njega
42.Reci (im muhammede): “Da pored Njega postoje drugi bogovi, kao što oni govore, oni bi onda potražili put do Allaha Svevišnjeg.”
43.Hvaljen neka je On i vrlo visoko iznad onoga što oni govore!
Sve se svodi na vjerovanje a ti to ne želiš da priznaš.
da vjerovanje ali na osnovu dokaza, a ne slijepo vjerovanje bez dokaza. znaci imamo podlogu za svoje vjerovanje
ako igramo fudbal, i slucajno te lopte okrzne i ode u korner, niko to nije vidio osim mene i tebe sto si osjetio loptu, a ti nisi primjetio da sam ja to vidio, ali ti iz svoje iskrenosti kazes protrivnickim igracima vasa je lopta, da izvedete korner. za mene je to dokaz da si iskren covjek, niko te nevidi a ti tako postupas, znaci imam podlogu da vjerujem u tvoju iskrenost kad poslije nesto govoris o necemu malo tezem za povjerovati.
Apsolutno hoću o vanzemaljcima, čini mi se da je ta priča i pošla od određenih pitanja vezana za vanzemaljce koja sam ti nekada prije postavljao a na koja ti nisi znao odgovoriti. Zašto se toliko bojiš upustiti u polemiku o tome?
Ja te pitam ko ti garantira da postoji sve to, da daš obrazloženje a ti daješ umjesto toga daješ tvrdnje iz Kur'ana koje se zasnivaju na tome da tako mora biti ''jer je Allah tako rekao''.
Pitam te ko ti garantira da ih nema jedan ili više da dokažeš a ti vadiš ajet "Allah je jedan". Ajet sam po sebi nije jednako dokaz, ajet se treba dokazati, to što ti sve što piše u Kur'anu izjednačavaš sa dokazom je tvoj problem pristrasnosti s obzirom da su ti religiju nametnuli od rođenja. Po tvom ispade da ako negdje piše ''Allah je jedan'' to je samo po sebi dokaz da je Allah jedan i tačka, a dokazivanje te tvrdnje se izbjegava.
Izvadio si i ajet koji kaže da bi među Bogovima dolazilo do sukoba, koji je dokaz za to osim toga što je Allah tako rekao? Možda se ti Bogovi savršeno dobro slažu i čine savršeni tim jer su iznimno razumna stvorenja koja znaju sarađivati i prilagođavati se pošto su daleko superiorniji od obična insana u svakom pogledu, pa i u tome. Zanimljivo je da kad neko počne primjenjivati ljudske aršine na Allaha onda biva kritikovan, a onda ti koji kritikuju hladno primjenjuju ljudske aršine na Bogove drugih konfesija.
Isto vrijedi i za sve ove citate koje si naveo. Prema tome, Chagalj, daj odgovore na pitanja i ne prodaji tvrdnje kao odgovor.
A sad za ovaj primjer.
Moram ti reći da si dobar primjer naveo jer je bukvalno ogolio tvoj način razmišljanja o ovim pitanjima. Po tvojoj logici ako je jedna polovina knjige tačna, odmah po automatizmu mora biti tačna i druga. Ako je neko iznio 10 tačnih tvrdnji, onda je i narednih 10 tačno, ne teba ih se ni ispitivati. Da se u nauci tako razmišljalo, ne bi se nigdje doguralo, imali bismo kamaru krivih saznanja. I najbolji naučnici koji su unijeli revoluciju u neke stvari, su u nekim drugim naučnim poljima znali iznositi tvrdnje za koje se ispostavilo da nisu tačne.
Tako se ne dokazuju teze. Svaka teza se preispituje za sebe, i tačnost jedne teze nije nešto što se prenosi na druge teze po običajnom pravu.
Upravo zbog toga sam na temi Ateizam napisao jedan primjer o opozicionom političaru koji prvo govori istinu pa počne postepeno dodavati neistine, i pogodi šta, nijedan jedini vjernik se nije usudio polemizirati o tome.
Dalje, ko ti kaže da je tvoj zaključak o meni kao iskrenom čovjeku potpuno i nepobitno ispravan?
Ko ti kaže da ja nisam dobio mig sa publike ili klupe ili nekog mog lijevog interesa u smislu da sam npr. prodao utakmicu pa predao loptu protivničkom, ili da sam ja tebe htio izmanipulirati jer sam znao da me gledaš, bez da ti skontaš da sam uočio da me gledaš? Opcija ima još, nemoj se ograničavati samo na jedan zaključak, ti si tako zamislio i hop to je nepobitno tako. Vidiš, možda sam ja to uradio radi drugih razloga a ti krivo pomislio da sam to uradio zbog iskrenosti.
Također, hajd i kad bi bio tačan tvoj zaključak o meni kao o iskrenom čovjeku, ko kaže da mi moraš povjerovati da je tačno sve što kažem? Možda ja iskreno vjerujem u nešto ali to ne znači da je to nešto tačno.
Isto kao što ja mislim da ti iskreno vjeruješ u sve ovo što pričaš ovdje ali ne mora obavezno biti da si u pravu.
Također, i drugi sa istim intenzitetom kao i ti vjeruju u istinitost svojih religija poput kršćanstva, judaizma itd., i isto iznose dokaze, po čemu si ti to obavezno i nepobitno na ''pravom putu'' a svi ovi drugi na ''krivom putu'', zbog čega ih po tebi mora čekati najgora kazna?