Hermetički? Samorefleksija?Bloo wrote:Sad ću da odgovaram kao ti, misteriozno i hermetički:arzuhal wrote:
Koji kukolj?
Kukolj ćeš spoznati samorefleksijom.
Sad moram opet guglat...
Hermetički? Samorefleksija?Bloo wrote:Sad ću da odgovaram kao ti, misteriozno i hermetički:arzuhal wrote:
Koji kukolj?
Kukolj ćeš spoznati samorefleksijom.
arzuhal wrote:
Hermetički? Samorefleksija?![]()
Sad moram opet guglat...
Naravno da ne. Ja kada nešto ne znam, ili bajagi znam a znam da ne znam, a volio bih da sa/znam - pitam.Bloo wrote: Da, loše kazivanje o nečijoj svetinji je svakako necivilizirano, ali ako postavim pitanje da mi se (ne nužno ja, nego bilo ko sa ove teme) da mi se objasni nešto u vezi te svetinje na način da razumijem, onda se svakako i dodatna pitanja i upiti za pojašnjenjem ne trebaju smatrati napadom, ili čak da rezultiraju dugim tiradama, sa elementima prozelitizma.
Bolje da odgovorim ovdje u trol areni nego da zachatavamo onu tamo.zijancer wrote:šta je tako posebno s tom surom?
Ah da, tvoja ciklicna mudrost.arzuhal wrote:Naravno da ne. Ja kada nešto ne znam, ili bajagi znam a znam da ne znam, a volio bih da sa/znam - pitam.Bloo wrote: Da, loše kazivanje o nečijoj svetinji je svakako necivilizirano, ali ako postavim pitanje da mi se (ne nužno ja, nego bilo ko sa ove teme) da mi se objasni nešto u vezi te svetinje na način da razumijem, onda se svakako i dodatna pitanja i upiti za pojašnjenjem ne trebaju smatrati napadom, ili čak da rezultiraju dugim tiradama, sa elementima prozelitizma.
Baš zbog toga moramo razlikovati ljude koji pitaju u vezi nečega s čime se sami, možda, i ne slažu ili s čime se neće nikako složiti, ali će pitati da saznaju kako to neko drugi vjeruje, mislim, smatra, doživljava, habla-dabla. i onih koji dolaze s retoričkim pitanjima, čvrsto zauzetih pozicija s kojih nastupaju i postavljaju pitanja ne kako bi dobili odgovor nego kako bi sami dali ispravni odgovor, kako sami smatraju da treba, i sl.
I onda se u tome vidi stvarna namjera vrlog pitca![]()
A o tome @vazi i govori: ostavite ovu temu za one iz prve grupe, koji dolaze da fakat pitaju nešto u vezi s islamom same muslimane (ne one koji dolaze da objasne: muslimani to vjeruju tako i tako, a to je ustvari ovako i ovako samo oni to ne znaju). A oni drugi neka otvaraju teme i bave se sokratovom majeutikom kroz postavljanje pitanja i davanja odgovora na iste i sl.
E, al' da bi se to desilo treba odgoj, obzir, širokogrudost, mudrost i sl. pa se opet vraćamo na onaj moj prvi današnji post
Smrcak15 wrote:Nasali se pa nam baci koji dokaz da su doradjene od strane sejtana.zagortenej wrote: Ima onaj hadis da su svi prisutni u haremu Kabe, i muslimani i mnogobošci pali na sedždu nakon što je Muhamed izrecitovao ajete dorađene od strane šejtana.
A drugi hadis govori da su se iseljenici koji su otišli u Abesiniju krenuli nazad jer im je došla vijest da je islam pobjedio. Kad su došli blizu Meke, uvjerili su se da je informacija bila netačna.
Pa jeste li vidjeli Lata i Uzzaa, i Menat, treću, posljednju?
Zar vama muško, a Njemu žensko?
To je onda podjela nepravedna!
To su samo imena - nadjeli ste ih vi i očevi vaši. Allah nije objavio za njih nikakav dokaz. Slijede samo pretpostavku i ono šta žele duše, a već im je došla Uputa od Gospodara njihovog!
(Nedžm, 19-23)
Volume 2, Book 19, Number 173:
Narrated 'Abdullah bin Masud :
The Prophet recited Suratan-Najm at Mecca and prostrated while reciting it and those who were with him did the same except an old man who took a handful of small stones or earth and lifted it to his forehead and said, "This is sufficient for me." Later on, I saw him killed as a non-believer.
Volume 2, Book 19, Number 177:
Narrated Ibn Abbas:
The Prophet prostrated while reciting An-Najm and with him prostrated the Muslims, the pagans, the jinns, and all human beings.
I nismo prije tebe poslali nijednog poslanika niti vjerovjesnika, a da nije - kad imadne želju - ubacio šejtan u želju njegovu. Tad Allah ukine šta šejtan ubaci, zatim učvrsti Allah ajete Svoje. A Allah je Znalac, Mudri,
Da bi ono što je ubacio šejtan učinio iskušenjem za one u srcima čijim je bolest i one čija su srca tvrda. A uistinu, zalimi su u razdoru dalekom,
I da znaju oni kojima je dato znanje, da je on22:54 Istina od Gospodara tvog, te da vjeruju u njega, te da mu se skruše srca njihova. A uistinu, Allah je Vodič onih koji vjeruju, putu pravom.
(Hadždž, 52-54)
Slažem se. One za koje vidim da pitaju jer ih zaista zanima - ja odgovorim (ukoliko znam odgovor), poštujem takve. One koji pitaju iz svih drugih razloga ili ignorišem ili se zajebajem s njima, ovisi od osobe, okolnosti, ćeifa i sl. Isto ide uz isto.Bloo wrote: Ah da, tvoja ciklicna mudrost.
Isto tako bih, osim kategorizacije pitaca, kategorizirala i one koji odgovaraju. Cime se vracamo na moj jutrosnji odgovor o kukolju.
mO k3 wrote:https://www.klix.ba/vijesti/svijet/kata ... /180105022
neznam gdje da postavim ovo , ali kako se ovo podudara sa zakonima islama .
Jeli moze se zabraniti muslimanima da se uradi hodocasce ??
Razumijem to , ali jedan stub islama je obaviti hadž ?? Kako ga obaviti kada nemaš mogućnost ?? Kada Saudijci brane ... sta kaže kuran za to ?asurbanipal wrote:mO k3 wrote:https://www.klix.ba/vijesti/svijet/kata ... /180105022
neznam gdje da postavim ovo , ali kako se ovo podudara sa zakonima islama .
Jeli moze se zabraniti muslimanima da se uradi hodocasce ??
Pa prije nekolike godine Saudijska Arabija nije dozvoljavala dolazak na hadž ni palestincima iz pojasa Gaze i onima koji su vezani uz Hamas. S druge strane liderima Fataha i ljudima sa Zapadne obale su pak bile odobrene vize.
Da, ali ako islam propisuje obavljanje hadzdza, da li se igdje spominje ko ima pravo da zabrani drugoj osobi da isti obavlja?arzuhal wrote:To i ne pripada ovoj temi, to nema veze s islamom nego antiislamskom plemenskom politikom Sauda, pokazivanju nadmoći, strahom od konkurencije, habla-dabla. Sa svime ima veze jedino nema veze sa samim obredom hadždža.
Treba otvoriti za to pitanje i prikladnu temu: "Neislam - pitanja i odgovori"...
To su sve odlična pitanja koja su dovela do ideje da se dio Hidžaza, odnosno Meka i Medina, proglase (što i jesu suštinski) područjem od značaja za sve muslimane svijeta i izdvoje iz KSA, te da se stvori neko internacionalno muslimansko upravno tijelo koje bi upravljalo njime, odnosno organizacijom hadždža, itd. Time bi se izbjegla ovakva beskrupulozna politika manipulacija hadždžem od strane britanskih upravljača Polutokom, plemenom Saud.Bloo wrote:Da, ali ako islam propisuje obavljanje hadzdza, da li se igdje spominje ko ima pravo da zabrani drugoj osobi da isti obavlja?arzuhal wrote:To i ne pripada ovoj temi, to nema veze s islamom nego antiislamskom plemenskom politikom Sauda, pokazivanju nadmoći, strahom od konkurencije, habla-dabla. Sa svime ima veze jedino nema veze sa samim obredom hadždža.
Treba otvoriti za to pitanje i prikladnu temu: "Neislam - pitanja i odgovori"...
Ja samo pretpostavljam, da valjda (barem napismeno da ne postoji), niko ne može polagati isključivo pravo na mjesto na kojem se obavlja hadždž - naravno to mjesto se nalazi u nekoj suverenoj državi to mi je jasno.
Onda se pojavljuju pitanja, da li su te zabrane zabrane jedne suverene države da neko dođe na njen teritorij ili nešto drugo?
Da li je ta država vlasnik tog mjesta, da li ima isključivo vlasništvo nad njim, da li je posebnija od drugih država sa većinskim muslimanskim stanovništvom, koja je njena uloga i pozicija u islamskom svijetu?
Bilo bi fino da ima neki hadis da to definiše, zar ne? Da Meka i Medina nisu djl jedne državearzuhal wrote:[quote="Blo
To su sve odlična pitanja koja su dovela do ideje da se dio Hidžaza, odnosno Meka i Medina, proglase (što i jesu suštinski) područjem od značaja za sve muslimane svijeta i izdvoje iz KSA, te da se stvori neko internacionalno muslimansko upravno tijelo koje bi upravljalo njime, odnosno organizacijom hadždža, itd. Time bi se izbjegla ovakva beskrupulozna politika manipulacija hadždžem od strane britanskih upravljača Polutokom, plemenom Saud.
Saudi, naravno, povilene na ovakvu priču.
Najkraći, sažeti odgovor (od strane jednog muslimana) bi bio: ne mogu se prvo napustiti islamske vrijednosti i islamske upute, a onda pitati - gdje je tu islam?Bloo wrote:Bilo bi fino da ima neki hadis da to definiše, zar ne? Da Meka i Medina nisu djl jedne države. Ali, avaj
(sad kad Smrle uleti klizeći na ovo).
Naravno, ja kao ateista postavljam pitanje šta se desilo sa bratstvom i jedinstvom muslimana koje se toliko potencira? Da li bi bojkot urodio plodom?
S tim da da meni, kao nekom izvan tog svijeta, i organizacija hadzdza od strane Ureda za hadž i umru (o, kako ovo orvelovski zvuči) je možda isto jedna vrsta manipulacije.
S obzirom da odlazak na hadzdz rezultira time da postajes hadzija, mora se to na neki nacin certificirati i popratiti.
Da li je moguce sam otic (naravno u mjesecima kada je propisano da se to obavi) na hadzdz? Tipa sjednem na avion i odem na hadzdz? Ja sama...
Da li mogu tvrditi da sam hadzija?
Btw, sad mi pade na pamet, jedno konkretno pitanje. Što se ne može čitave godine ići na hadzdz, već samo u propisane mjesece?
Hvala na odgovoru.arzuhal wrote:
Danas ne možeš, kao nekada, obaviti hadždž baš tako jednostavno kako pitaš (sjednem na konja i idem ja na hadždž, opa!) zbog tih administrativnih, proceduralnih razloga koji postoje u savremenom svijetu (viza i sl), opet, iz nekih drugih razloga (pitanja organizacije i osiguravanja puta i hadždža, bla-bla).
Sve ima svoje vrijeme pa tako i hadždž, a tokom godine se može obaviti umra koja sadrži dijelove hadždža ali je na nižem rangu od samog hadždža.
Ti svakako kao žensko ne možes ici samostalno na Hadž, jer ti treba muski pratilac - mahrem, da vodi računa o tebi.Bloo wrote:Hvala na odgovoru.arzuhal wrote:
Danas ne možeš, kao nekada, obaviti hadždž baš tako jednostavno kako pitaš (sjednem na konja i idem ja na hadždž, opa!) zbog tih administrativnih, proceduralnih razloga koji postoje u savremenom svijetu (viza i sl), opet, iz nekih drugih razloga (pitanja organizacije i osiguravanja puta i hadždža, bla-bla).
Sve ima svoje vrijeme pa tako i hadždž, a tokom godine se može obaviti umra koja sadrži dijelove hadždža ali je na nižem rangu od samog hadždža.![]()
S tim da mi ostaje jedna stvar nejasna.
Recimo da mi ne treba viza, da idem kao individua (imam avionsku kartu, imam putničko osiguranje etc) - da li mogu sama da obavim hadzdz? Bez IZ kao medijatora? JEdnostavno da odem u mjesecima koji su odredeni za to.
Ako da, da li sam onda hadzija ako sam otisla samostalno ili moram ici preko IZ?
Ako pak moram ići preko IZ, to je monopol onda(na stranu logisticke peripetije veceg broja ljudi kojima je potrebna viza).
Suštinski, dakle vjerski, niko ti ne treba niti bi trebao da bude medijator, i tako je bilo vijekovima.Bloo wrote: Recimo da mi ne treba viza, da idem kao individua (imam avionsku kartu, imam putničko osiguranje etc) - da li mogu sama da obavim hadzdz? Bez IZ kao medijatora? JEdnostavno da odem u mjesecima koji su odredeni za to.
Ako da, da li sam onda hadzija ako sam otisla samostalno ili moram ici preko IZ?
Ako pak moram ići preko IZ, to je monopol onda(na stranu logisticke peripetije veceg broja ljudi kojima je potrebna viza).
Trenutno sam sasvim sposobna da te efikasno ozlijedimTowelie wrote: Ti svakako kao žensko ne možes ici samostalno na Hadž, jer ti treba muski pratilac - mahrem, da vodi računa o tebi.Inace, po Islamu nisi sposobna kao zensko samostalno ni do Zenice, a kamoli do Mekke.
ah daarzuhal wrote: Ali hadždž je uvijek bio i prilika da čovjek buden iznuren, umoran i očajan...
Ako želiš da daš neki odgovor, onda nastoj da bude potpun a ne ograničen tvojim emotivnim stavom i odnosom spram islama: za ženu je bitno da ne putuje sama na hadždž tako da može putovati u društvu prijateljice, nije potrebno da uz nju bude neki muškarac koji joj ne može biti suprug (mahrem).Towelie wrote: Ti svakako kao žensko ne možes ici samostalno na Hadž, jer ti treba muski pratilac - mahrem, da vodi računa o tebi.Inace, po Islamu nisi sposobna kao zensko samostalno ni do Zenice, a kamoli do Mekke.
Potreban je muski pratilac isključivo, nemoj lagati, nije musliman onaj koji laže.arzuhal wrote:Ako želiš da daš neki odgovor, onda nastoj da bude potpun a ne ograničen tvojim emotivnim stavom i odnosom spram islama: za ženu je bitno da ne putuje sama na hadždž tako da može putovati u društvu prijateljice, nije potrebno da uz nju bude neki muškarac koji joj ne može biti suprug (mahrem).Towelie wrote: Ti svakako kao žensko ne možes ici samostalno na Hadž, jer ti treba muski pratilac - mahrem, da vodi računa o tebi.Inace, po Islamu nisi sposobna kao zensko samostalno ni do Zenice, a kamoli do Mekke.
Connaisseur Karlin wrote:Pitanje je bilo: sto je svrha religijskog hodocasca ako postavlja odredjene uslove, a hodocasce je postavljeno kao obaveza, jer je dio stubova Islama?
Vecina religijskih hodcasca se prakticira tokom cijele godine ili tokom posebnih raligijskih praznika.
Hodocasca su orijenitrana na lokacije i predmete , umjesto Boga! Vjerovanje u cuda je takodjer jedna od elemenata udaljavanja od Boga!
Zem Zem voda se pije radi vjeorvanja u cuda, zar ne!? Hadz brise grjehe!? Dzenet je nagrada za hadz!? Crni Kame se dodirne ili poljubi!?
Zena momra pitati muza za dozovlu odlaska na hadz!? "U ovo spada i zavjetni hadž, jer se on smatra obaveznim kao i farz-hadž. Što se tiče dobrovoljnog hadža, muž joj ima pravo to zabraniti."
Danas postoji religjsiki turizam, odes posjetitiiz raznih razloga,a isti ne morjau biti povezani sa "licnim hodocascem".
Smrtno sam ozbiljanBloo wrote:ah daarzuhal wrote: Ali hadždž je uvijek bio i prilika da čovjek buden iznuren, umoran i očajan...all the fun
Hvala na odgovoru, jasnije mi je sada.
Dajte mi vaše umorne i bogalje, umiruće itd...arzuhal wrote:Smrtno sam ozbiljanBloo wrote:ah daarzuhal wrote: Ali hadždž je uvijek bio i prilika da čovjek buden iznuren, umoran i očajan...all the fun
Hvala na odgovoru, jasnije mi je sada.![]()
i oglasi ljudima hadž!" - dolaziće ti pješke i na kamilama iznurenim; dolaziće iz mjesta dalekih,
da bi koristi imali i da bi u određene dane, prilikom klanja kurbana, kojim ih je Allah opskrbio, Njegovo ime spominjali. Jedite meso njihovo, a nahranite i siromaha ubogog!
Zatim, neka sa sebe prljavštinu uklone, neka svoje zavjete ispune i naka oko Hrama drevnoga obilaze.
(sura Hadždž, 27-29)