Islam - pitanja i odgovori

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
arzuhal

#3476 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

Bloo wrote:
arzuhal wrote:
Koji kukolj?
Sad ću da odgovaram kao ti, misteriozno i hermetički:

Kukolj ćeš spoznati samorefleksijom. :oops:
Hermetički? Samorefleksija? :?

Sad moram opet guglat...
Bloo
Globalna šefica

#3477 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Bloo »

arzuhal wrote:
Hermetički? Samorefleksija? :?

Sad moram opet guglat...
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
ti guglaj, a ja ću tri puta brzo pokušati da kažem mudžize :D
arzuhal

#3478 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

Bloo wrote: Da, loše kazivanje o nečijoj svetinji je svakako necivilizirano, ali ako postavim pitanje da mi se (ne nužno ja, nego bilo ko sa ove teme) da mi se objasni nešto u vezi te svetinje na način da razumijem, onda se svakako i dodatna pitanja i upiti za pojašnjenjem ne trebaju smatrati napadom, ili čak da rezultiraju dugim tiradama, sa elementima prozelitizma.
Naravno da ne. Ja kada nešto ne znam, ili bajagi znam a znam da ne znam, a volio bih da sa/znam - pitam.

Baš zbog toga moramo razlikovati ljude koji pitaju u vezi nečega s čime se sami, možda, i ne slažu ili s čime se neće nikako složiti, ali će pitati da saznaju kako to neko drugi vjeruje, mislim, smatra, doživljava, habla-dabla. i onih koji dolaze s retoričkim pitanjima, čvrsto zauzetih pozicija s kojih nastupaju i postavljaju pitanja ne kako bi dobili odgovor nego kako bi sami dali ispravni odgovor, kako sami smatraju da treba, i sl.

I onda se u tome vidi stvarna namjera vrlog pitca :mrgreen:

A o tome @vazi i govori: ostavite ovu temu za one iz prve grupe, koji dolaze da fakat pitaju nešto u vezi s islamom same muslimane (ne one koji dolaze da objasne: muslimani to vjeruju tako i tako, a to je ustvari ovako i ovako samo oni to ne znaju :mrgreen: ). A oni drugi neka otvaraju teme i bave se sokratovom majeutikom kroz postavljanje pitanja i davanja odgovora na iste i sl.

E, al' da bi se to desilo treba odgoj, obzir, širokogrudost, mudrost i sl. pa se opet vraćamo na onaj moj prvi današnji post :mrgreen:
sekerbay

#3479 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by sekerbay »

zijancer wrote:šta je tako posebno s tom surom?
Bolje da odgovorim ovdje u trol areni nego da zachatavamo onu tamo.
Helem, budući da živimo u mračnom periodu punom smutnji i tmine, neprocjenjivo je imati svjetlo koje će ti osvijetliti put.
Osim toga, prvi ili posljednji ajeti te sure(lično kažem i prvi i poslednji) su zaštita od samog kralja laži, spletki i obmana - dedžala, kao i njegovog sistema.

Sad, svima onima koji vjeruju poslaniku, ova sura će biti zaštita, bez obzira da li su je shvatili ili ne.
To je Allahova milost.
A onaj ko je izučava, shvatit će na koji način ista štiti od dedžala, kao i to šta treba uraditi.
U ovom kur'anu su objašnjenja za sve stvari :)
Bloo
Globalna šefica

#3480 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Bloo »

arzuhal wrote:
Bloo wrote: Da, loše kazivanje o nečijoj svetinji je svakako necivilizirano, ali ako postavim pitanje da mi se (ne nužno ja, nego bilo ko sa ove teme) da mi se objasni nešto u vezi te svetinje na način da razumijem, onda se svakako i dodatna pitanja i upiti za pojašnjenjem ne trebaju smatrati napadom, ili čak da rezultiraju dugim tiradama, sa elementima prozelitizma.
Naravno da ne. Ja kada nešto ne znam, ili bajagi znam a znam da ne znam, a volio bih da sa/znam - pitam.

Baš zbog toga moramo razlikovati ljude koji pitaju u vezi nečega s čime se sami, možda, i ne slažu ili s čime se neće nikako složiti, ali će pitati da saznaju kako to neko drugi vjeruje, mislim, smatra, doživljava, habla-dabla. i onih koji dolaze s retoričkim pitanjima, čvrsto zauzetih pozicija s kojih nastupaju i postavljaju pitanja ne kako bi dobili odgovor nego kako bi sami dali ispravni odgovor, kako sami smatraju da treba, i sl.

I onda se u tome vidi stvarna namjera vrlog pitca :mrgreen:

A o tome @vazi i govori: ostavite ovu temu za one iz prve grupe, koji dolaze da fakat pitaju nešto u vezi s islamom same muslimane (ne one koji dolaze da objasne: muslimani to vjeruju tako i tako, a to je ustvari ovako i ovako samo oni to ne znaju :mrgreen: ). A oni drugi neka otvaraju teme i bave se sokratovom majeutikom kroz postavljanje pitanja i davanja odgovora na iste i sl.

E, al' da bi se to desilo treba odgoj, obzir, širokogrudost, mudrost i sl. pa se opet vraćamo na onaj moj prvi današnji post :mrgreen:
Ah da, tvoja ciklicna mudrost.
Isto tako bih, osim kategorizacije pitaca, kategorizirala i one koji odgovaraju. Cime se vracamo na moj jutrosnji odgovor o kukolju. :mrgreen:
zagortenej

#3481 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

Smrcak15 wrote:
zagortenej wrote: Ima onaj hadis da su svi prisutni u haremu Kabe, i muslimani i mnogobošci pali na sedždu nakon što je Muhamed izrecitovao ajete dorađene od strane šejtana.
A drugi hadis govori da su se iseljenici koji su otišli u Abesiniju krenuli nazad jer im je došla vijest da je islam pobjedio. Kad su došli blizu Meke, uvjerili su se da je informacija bila netačna.
Nasali se pa nam baci koji dokaz da su doradjene od strane sejtana.
Pa jeste li vidjeli Lata i Uzzaa, i Menat, treću, posljednju?
Zar vama muško, a Njemu žensko?
To je onda podjela nepravedna!
To su samo imena - nadjeli ste ih vi i očevi vaši. Allah nije objavio za njih nikakav dokaz. Slijede samo pretpostavku i ono šta žele duše, a već im je došla Uputa od Gospodara njihovog!

(Nedžm, 19-23)
Volume 2, Book 19, Number 173:

Narrated 'Abdullah bin Masud :

The Prophet recited Suratan-Najm at Mecca and prostrated while reciting it and those who were with him did the same except an old man who took a handful of small stones or earth and lifted it to his forehead and said, "This is sufficient for me." Later on, I saw him killed as a non-believer.
Volume 2, Book 19, Number 177:

Narrated Ibn Abbas:

The Prophet prostrated while reciting An-Najm and with him prostrated the Muslims, the pagans, the jinns, and all human beings.
I nismo prije tebe poslali nijednog poslanika niti vjerovjesnika, a da nije - kad imadne želju - ubacio šejtan u želju njegovu. Tad Allah ukine šta šejtan ubaci, zatim učvrsti Allah ajete Svoje. A Allah je Znalac, Mudri,
Da bi ono što je ubacio šejtan učinio iskušenjem za one u srcima čijim je bolest i one čija su srca tvrda. A uistinu, zalimi su u razdoru dalekom,
I da znaju oni kojima je dato znanje, da je on22:54 Istina od Gospodara tvog, te da vjeruju u njega, te da mu se skruše srca njihova. A uistinu, Allah je Vodič onih koji vjeruju, putu pravom.

(Hadždž, 52-54)
Last edited by zagortenej on 05/01/2018 13:58, edited 1 time in total.
arzuhal

#3482 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

Bloo wrote: Ah da, tvoja ciklicna mudrost.
Isto tako bih, osim kategorizacije pitaca, kategorizirala i one koji odgovaraju. Cime se vracamo na moj jutrosnji odgovor o kukolju. :mrgreen:
Slažem se. One za koje vidim da pitaju jer ih zaista zanima - ja odgovorim (ukoliko znam odgovor), poštujem takve. One koji pitaju iz svih drugih razloga ili ignorišem ili se zajebajem s njima, ovisi od osobe, okolnosti, ćeifa i sl. Isto ide uz isto.
asurbanipal

#3483 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by asurbanipal »

mO k3 wrote:https://www.klix.ba/vijesti/svijet/kata ... /180105022
neznam gdje da postavim ovo , ali kako se ovo podudara sa zakonima islama .
Jeli moze se zabraniti muslimanima da se uradi hodocasce ??

Pa prije nekolike godine Saudijska Arabija nije dozvoljavala dolazak na hadž ni palestincima iz pojasa Gaze i onima koji su vezani uz Hamas. S druge strane liderima Fataha i ljudima sa Zapadne obale su pak bile odobrene vize.

Saudi slams Hamas over hajj visas claims

https://www.alarabiya.net/articles/2008 ... 61138.html
arzuhal

#3484 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

To i ne pripada ovoj temi, to nema veze s islamom nego antiislamskom plemenskom politikom Sauda, pokazivanju nadmoći, strahom od konkurencije, habla-dabla. Sa svime ima veze jedino nema veze sa samim obredom hadždža.

Treba otvoriti za to pitanje i prikladnu temu: "Neislam - pitanja i odgovori"... :mrgreen:
mO k3

#3485 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by mO k3 »

asurbanipal wrote:
mO k3 wrote:https://www.klix.ba/vijesti/svijet/kata ... /180105022
neznam gdje da postavim ovo , ali kako se ovo podudara sa zakonima islama .
Jeli moze se zabraniti muslimanima da se uradi hodocasce ??

Pa prije nekolike godine Saudijska Arabija nije dozvoljavala dolazak na hadž ni palestincima iz pojasa Gaze i onima koji su vezani uz Hamas. S druge strane liderima Fataha i ljudima sa Zapadne obale su pak bile odobrene vize.

Saudi slams Hamas over hajj visas claims

https://www.alarabiya.net/articles/2008 ... 61138.html
Razumijem to , ali jedan stub islama je obaviti hadž ?? Kako ga obaviti kada nemaš mogućnost ?? Kada Saudijci brane ... sta kaže kuran za to ?
Bloo
Globalna šefica

#3486 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Bloo »

arzuhal wrote:To i ne pripada ovoj temi, to nema veze s islamom nego antiislamskom plemenskom politikom Sauda, pokazivanju nadmoći, strahom od konkurencije, habla-dabla. Sa svime ima veze jedino nema veze sa samim obredom hadždža.

Treba otvoriti za to pitanje i prikladnu temu: "Neislam - pitanja i odgovori"... :mrgreen:
Da, ali ako islam propisuje obavljanje hadzdza, da li se igdje spominje ko ima pravo da zabrani drugoj osobi da isti obavlja?

Ja samo pretpostavljam, da valjda (barem napismeno da ne postoji), niko ne može polagati isključivo pravo na mjesto na kojem se obavlja hadždž - naravno to mjesto se nalazi u nekoj suverenoj državi to mi je jasno.

Onda se pojavljuju pitanja, da li su te zabrane zabrane jedne suverene države da neko dođe na njen teritorij ili nešto drugo?

Da li je ta država vlasnik tog mjesta, da li ima isključivo vlasništvo nad njim, da li je posebnija od drugih država sa većinskim muslimanskim stanovništvom, koja je njena uloga i pozicija u islamskom svijetu?
arzuhal

#3487 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

Bloo wrote:
arzuhal wrote:To i ne pripada ovoj temi, to nema veze s islamom nego antiislamskom plemenskom politikom Sauda, pokazivanju nadmoći, strahom od konkurencije, habla-dabla. Sa svime ima veze jedino nema veze sa samim obredom hadždža.

Da, ali ako islam propisuje obavljanje hadzdza, da li se igdje spominje ko ima pravo da zabrani drugoj osobi da isti obavlja?

Ja samo pretpostavljam, da valjda (barem napismeno da ne postoji), niko ne može polagati isključivo pravo na mjesto na kojem se obavlja hadždž - naravno to mjesto se nalazi u nekoj suverenoj državi to mi je jasno.

Onda se pojavljuju pitanja, da li su te zabrane zabrane jedne suverene države da neko dođe na njen teritorij ili nešto drugo?

Da li je ta država vlasnik tog mjesta, da li ima isključivo vlasništvo nad njim, da li je posebnija od drugih država sa većinskim muslimanskim stanovništvom, koja je njena uloga i pozicija u islamskom svijetu?
To su sve odlična pitanja koja su dovela do ideje da se dio Hidžaza, odnosno Meka i Medina, proglase (što i jesu suštinski) područjem od značaja za sve muslimane svijeta i izdvoje iz KSA, te da se stvori neko internacionalno muslimansko upravno tijelo koje bi upravljalo njime, odnosno organizacijom hadždža, itd. Time bi se izbjegla ovakva beskrupulozna politika manipulacija hadždžem od strane britanskih upravljača Polutokom, plemenom Saud.

Saudi, naravno, povilene na ovakvu priču.
Bloo
Globalna šefica

#3488 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Bloo »

arzuhal wrote:[quote="Blo

To su sve odlična pitanja koja su dovela do ideje da se dio Hidžaza, odnosno Meka i Medina, proglase (što i jesu suštinski) područjem od značaja za sve muslimane svijeta i izdvoje iz KSA, te da se stvori neko internacionalno muslimansko upravno tijelo koje bi upravljalo njime, odnosno organizacijom hadždža, itd. Time bi se izbjegla ovakva beskrupulozna politika manipulacija hadždžem od strane britanskih upravljača Polutokom, plemenom Saud.

Saudi, naravno, povilene na ovakvu priču.
Bilo bi fino da ima neki hadis da to definiše, zar ne? Da Meka i Medina nisu djl jedne države :D. Ali, avaj :D (sad kad Smrle uleti klizeći na ovo).

Naravno, ja kao ateista postavljam pitanje šta se desilo sa bratstvom i jedinstvom muslimana koje se toliko potencira? Da li bi bojkot urodio plodom?

S tim da da meni, kao nekom izvan tog svijeta, i organizacija hadzdza od strane Ureda za hadž i umru (o, kako ovo orvelovski zvuči) je možda isto jedna vrsta manipulacije.
S obzirom da odlazak na hadzdz rezultira time da postajes hadzija, mora se to na neki nacin certificirati i popratiti.

Da li je moguce sam otic (naravno u mjesecima kada je propisano da se to obavi) na hadzdz? Tipa sjednem na avion i odem na hadzdz? Ja sama...
Da li mogu tvrditi da sam hadzija?

Btw, sad mi pade na pamet, jedno konkretno pitanje :D. Što se ne može čitave godine ići na hadzdz, već samo u propisane mjesece?
Connaisseur Karlin

#3489 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Connaisseur Karlin »

Pitanje je bilo: sto je svrha religijskog hodocasca ako postavlja odredjene uslove, a hodocasce je postavljeno kao obaveza, jer je dio stubova Islama?

Vecina religijskih hodcasca se prakticira tokom cijele godine ili tokom posebnih raligijskih praznika.

Hodocasca su orijenitrana na lokacije i predmete , umjesto Boga! Vjerovanje u cuda je takodjer jedna od elemenata udaljavanja od Boga!

Zem Zem voda se pije radi vjeorvanja u cuda, zar ne!? Hadz brise grjehe!? Dzenet je nagrada za hadz!? Crni Kame se dodirne ili poljubi!?

Zena momra pitati muza za dozovlu odlaska na hadz!? "U ovo spada i zavjetni hadž, jer se on smatra obaveznim kao i farz-hadž. Što se tiče dobrovoljnog hadža, muž joj ima pravo to zabraniti."

Danas postoji religjsiki turizam, odes posjetitiiz raznih razloga,a isti ne morjau biti povezani sa "licnim hodocascem".
arzuhal

#3490 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

Bloo wrote:Bilo bi fino da ima neki hadis da to definiše, zar ne? Da Meka i Medina nisu djl jedne države :D. Ali, avaj :D (sad kad Smrle uleti klizeći na ovo).

Naravno, ja kao ateista postavljam pitanje šta se desilo sa bratstvom i jedinstvom muslimana koje se toliko potencira? Da li bi bojkot urodio plodom?

S tim da da meni, kao nekom izvan tog svijeta, i organizacija hadzdza od strane Ureda za hadž i umru (o, kako ovo orvelovski zvuči) je možda isto jedna vrsta manipulacije.
S obzirom da odlazak na hadzdz rezultira time da postajes hadzija, mora se to na neki nacin certificirati i popratiti.

Da li je moguce sam otic (naravno u mjesecima kada je propisano da se to obavi) na hadzdz? Tipa sjednem na avion i odem na hadzdz? Ja sama...
Da li mogu tvrditi da sam hadzija?

Btw, sad mi pade na pamet, jedno konkretno pitanje :D. Što se ne može čitave godine ići na hadzdz, već samo u propisane mjesece?
Najkraći, sažeti odgovor (od strane jednog muslimana) bi bio: ne mogu se prvo napustiti islamske vrijednosti i islamske upute, a onda pitati - gdje je tu islam?
Da nije bilo želje za vlašću, pohlepe, slijepe politike, nacionalizma, saradnje sa zapadnim imperijalistima i kolonizatorima, itd. ne bi došlo do raspada države u kojoj si mogao samo s ličnom kartom iz Velike Kladuše otići na hadždž :mrgreen:

Sve ostalo, što se dešavalo zadnjih 100 godina inznjedrilo je razne stvari pa i te silne i dosadne stvari administrativne naravi o kojima pitaš. Jer se, jel, trebao nekakav red praviti u metežu i rasulu.

Danas ne možeš, kao nekada, obaviti hadždž baš tako jednostavno kako pitaš (sjednem na konja i idem ja na hadždž, opa! :lol: ) zbog tih administrativnih, proceduralnih razloga koji postoje u savremenom svijetu (viza i sl), opet, iz nekih drugih razloga (pitanja organizacije i osiguravanja puta i hadždža, bla-bla).

Sve ima svoje vrijeme pa tako i hadždž, a tokom godine se može obaviti umra koja sadrži dijelove hadždža ali je na nižem rangu od samog hadždža.
Bloo
Globalna šefica

#3491 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Bloo »

arzuhal wrote:
Danas ne možeš, kao nekada, obaviti hadždž baš tako jednostavno kako pitaš (sjednem na konja i idem ja na hadždž, opa! :lol: ) zbog tih administrativnih, proceduralnih razloga koji postoje u savremenom svijetu (viza i sl), opet, iz nekih drugih razloga (pitanja organizacije i osiguravanja puta i hadždža, bla-bla).

Sve ima svoje vrijeme pa tako i hadždž, a tokom godine se može obaviti umra koja sadrži dijelove hadždža ali je na nižem rangu od samog hadždža.
Hvala na odgovoru. :-D
S tim da mi ostaje jedna stvar nejasna.
Recimo da mi ne treba viza, da idem kao individua (imam avionsku kartu, imam putničko osiguranje etc) - da li mogu sama da obavim hadzdz? Bez IZ kao medijatora? JEdnostavno da odem u mjesecima koji su odredeni za to.
Ako da, da li sam onda hadzija ako sam otisla samostalno ili moram ici preko IZ?

Ako pak moram ići preko IZ, to je monopol onda(na stranu logisticke peripetije veceg broja ljudi kojima je potrebna viza).
Towelie

#3492 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Towelie »

Bloo wrote:
arzuhal wrote:

Hvala na odgovoru. :-D
S tim da mi ostaje jedna stvar nejasna.
Recimo da mi ne treba viza, da idem kao individua (imam avionsku kartu, imam putničko osiguranje etc) - da li mogu sama da obavim hadzdz? Bez IZ kao medijatora? JEdnostavno da odem u mjesecima koji su odredeni za to.
Ako da, da li sam onda hadzija ako sam otisla samostalno ili moram ici preko IZ?

Ako pak moram ići preko IZ, to je monopol onda(na stranu logisticke peripetije veceg broja ljudi kojima je potrebna viza).
Ti svakako kao žensko ne možes ici samostalno na Hadž, jer ti treba muski pratilac - mahrem, da vodi računa o tebi. :D Inace, po Islamu nisi sposobna kao zensko samostalno ni do Zenice, a kamoli do Mekke.
arzuhal

#3493 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

Bloo wrote: Recimo da mi ne treba viza, da idem kao individua (imam avionsku kartu, imam putničko osiguranje etc) - da li mogu sama da obavim hadzdz? Bez IZ kao medijatora? JEdnostavno da odem u mjesecima koji su odredeni za to.

Suštinski, dakle vjerski, niko ti ne treba niti bi trebao da bude medijator, i tako je bilo vijekovima.

Doskora se i moglo otići na hadždž (govorim o vremenu do zadnjeg rata, recimo) u vlastitoj režiji, znam ljude koji su Zastavom128 otišli i vratili se :lol:

Danas je drukčija situacija i IZBiH doista ima monopol na organizaciju hadždža, a koliko znam to su i zahtjevi KSA i njihovog ministarstva hadždža, da nadležna islamska organizacija svake države organizira hadždž te da se tako razmjenjuju informacije o broju hadždžija, dogovora smještaj, odobravaju vize, itd.

Uglavnom, uopće nije savršeno to što je tako danas i ima brojnih prigovora na organizaciju hadždža, od cijene pa do drugih stvari, od same IZ BiH pa do saudijskih vlasti, itd.

Ali hadždž je uvijek bio i prilika da čovjek buden iznuren, umoran i očajan... :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#3494 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Bloo »

Towelie wrote: Ti svakako kao žensko ne možes ici samostalno na Hadž, jer ti treba muski pratilac - mahrem, da vodi računa o tebi. :D Inace, po Islamu nisi sposobna kao zensko samostalno ni do Zenice, a kamoli do Mekke.
Trenutno sam sasvim sposobna da te efikasno ozlijedim :D

Znam da ne mogu sama, pitala sam informativno (da ne bih postavljala pitanje na forumu AKOS-a :D), nevezano za spol.

A pratilac im treba ne zato sto ne mogu same, već znamo šta se dešava kad su ljudi u masi, a među njima ima žena :).
Bolje bi bilo da muškarci ne mogu ići samostalno na hadzdz :D
problem solved
Bloo
Globalna šefica

#3495 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Bloo »

arzuhal wrote: Ali hadždž je uvijek bio i prilika da čovjek buden iznuren, umoran i očajan... :mrgreen:
ah da :D all the fun

Hvala na odgovoru, jasnije mi je sada.
arzuhal

#3496 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

Towelie wrote: Ti svakako kao žensko ne možes ici samostalno na Hadž, jer ti treba muski pratilac - mahrem, da vodi računa o tebi. :D Inace, po Islamu nisi sposobna kao zensko samostalno ni do Zenice, a kamoli do Mekke.
Ako želiš da daš neki odgovor, onda nastoj da bude potpun a ne ograničen tvojim emotivnim stavom i odnosom spram islama: za ženu je bitno da ne putuje sama na hadždž tako da može putovati u društvu prijateljice, nije potrebno da uz nju bude neki muškarac koji joj ne može biti suprug (mahrem).
Towelie

#3497 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Towelie »

arzuhal wrote:
Ako želiš da daš neki odgovor, onda nastoj da bude potpun a ne ograničen tvojim emotivnim stavom i odnosom spram islama: za ženu je bitno da ne putuje sama na hadždž tako da može putovati u društvu prijateljice, nije potrebno da uz nju bude neki muškarac koji joj ne može biti suprug (mahrem).
Potreban je muski pratilac isključivo, nemoj lagati, nije musliman onaj koji laže. :P
Connaisseur Karlin

#3498 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Connaisseur Karlin »

Connaisseur Karlin wrote:Pitanje je bilo: sto je svrha religijskog hodocasca ako postavlja odredjene uslove, a hodocasce je postavljeno kao obaveza, jer je dio stubova Islama?

Vecina religijskih hodcasca se prakticira tokom cijele godine ili tokom posebnih raligijskih praznika.

Hodocasca su orijenitrana na lokacije i predmete , umjesto Boga! Vjerovanje u cuda je takodjer jedna od elemenata udaljavanja od Boga!

Zem Zem voda se pije radi vjeorvanja u cuda, zar ne!? Hadz brise grjehe!? Dzenet je nagrada za hadz!? Crni Kame se dodirne ili poljubi!?

Zena momra pitati muza za dozovlu odlaska na hadz!? "U ovo spada i zavjetni hadž, jer se on smatra obaveznim kao i farz-hadž. Što se tiče dobrovoljnog hadža, muž joj ima pravo to zabraniti."

Danas postoji religjsiki turizam, odes posjetitiiz raznih razloga,a isti ne morjau biti povezani sa "licnim hodocascem".
:stidljiv:
arzuhal

#3499 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

Bloo wrote:
arzuhal wrote: Ali hadždž je uvijek bio i prilika da čovjek buden iznuren, umoran i očajan... :mrgreen:

Smrtno sam ozbiljan :mrgreen:

i oglasi ljudima hadž!" - dolaziće ti pješke i na kamilama iznurenim; dolaziće iz mjesta dalekih,

da bi koristi imali i da bi u određene dane, prilikom klanja kurbana, kojim ih je Allah opskrbio, Njegovo ime spominjali. Jedite meso njihovo, a nahranite i siromaha ubogog!

Zatim, neka sa sebe prljavštinu uklone, neka svoje zavjete ispune i naka oko Hrama drevnoga obilaze.

(sura Hadždž, 27-29)
Bloo
Globalna šefica

#3500 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Bloo »

arzuhal wrote:
Bloo wrote:

Smrtno sam ozbiljan :mrgreen:

i oglasi ljudima hadž!" - dolaziće ti pješke i na kamilama iznurenim; dolaziće iz mjesta dalekih,

da bi koristi imali i da bi u određene dane, prilikom klanja kurbana, kojim ih je Allah opskrbio, Njegovo ime spominjali. Jedite meso njihovo, a nahranite i siromaha ubogog!

Zatim, neka sa sebe prljavštinu uklone, neka svoje zavjete ispune i naka oko Hrama drevnoga obilaze.

(sura Hadždž, 27-29)
Dajte mi vaše umorne i bogalje, umiruće itd...

Kako pročitah brzo, učini mi se da treba jesti meso hodočasnika, te ih davati siromasima ... :shock:
Post Reply