juga 1950.-1990.

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
stakasa

#3476 Re: juga 1950.-1990.

Post by stakasa »

muha_sa wrote:
stakasa wrote:
muha_sa wrote:
meni bi pocela serija--Dugo toplo ljeto---Ben Kvik i Klara :lol:

Image
Ponedeljak je, Dugo toplo ljeto nedeljom islo.
Joj kako se u Yu nije postovala satnica. Osim Dnevnika
sjecam se kad je Ben Kvika glumio Roj Tinis

Image

dolazio u Beograd---hiljade žena ga docekalo--u nesvjest se padalo
Ja sam otisao na sasvim drugu seriju sa istim naslovom. Ovo je bilo za djecu, glavni junak se zvao Tito, spanska serija. Sjecam je se kao vrlo dobre. Sve bih ja to volio pogledat jos jednom da vidim kako bi ih sada dozivio. Na primjer Otpisane sam gledao ponovo i stvarno dobra serija
stakasa

#3477 Re: juga 1950.-1990.

Post by stakasa »

Messier wrote:Sasa savic..doveo nadu obric u emisiju,kamera prikazuje nju,okrece se na sasu..lik se brije aparatom
Legenda. Inace odlicna ekipa, pogotovo on i Zoka Stevanovic. Ja nisam mogo Nevena Andjelica, pogotovo mi se je zgadio kada je pocinjao rat. Ostali za desetku
muha_sa

#3478 Re: juga 1950.-1990.

Post by muha_sa »

servisna stanica :)

Image

kamiondžije :)
Image

muzikanti
Image
stakasa

#3479 Re: juga 1950.-1990.

Post by stakasa »

radostan dan wrote:Image
Pa to je mat (meni se cini da je tako reklama isla)
piupiu

#3480 Re: juga 1950.-1990.

Post by piupiu »

stakasa wrote: Ja nisam mogo Nevena Andjelica, pogotovo mi se je zgadio kada je pocinjao rat.
Što, ako nije tajna?

Ne mogu se sjetiti zašto, ali ni meni nešto nije ležao... da me pitaš zašto - ne znam odgovoriti. :roll:
stakasa

#3481 Re: juga 1950.-1990.

Post by stakasa »

piupiu wrote:
stakasa wrote: Ja nisam mogo Nevena Andjelica, pogotovo mi se je zgadio kada je pocinjao rat.
Što, ako nije tajna?

Ne mogu se sjetiti zašto, ali ni meni nešto nije ležao... da me pitaš zašto - ne znam odgovoriti. :roll:
Bio je nadmen, zato mi nije lezao. A na pocetku rata je nestalo zajebancije, javlja se covjek iz Bjeljine, govori kolju nas, on:
- Zanimljivo!
No to vec nije u okviru ove teme
Banksy

#3482 Re: juga 1950.-1990.

Post by Banksy »

piupiu wrote:
Ma, može sve. Raspala se carstva i imperije... raspadnu se porodice u kojima otac napravi neki kapital, a djeca se posvadjaju i sve raskuće. Sve je moguće jer države nisu nadnaravne kategorije, već zajednice ljudi. U našem slučaju zajednica drčnih plemena, pa bratstava, pa rodova, pa na kraju porodica u kojima se dva brata vijekovima redovno sjekirama ganjaju oko medje... Dok je babo bio živ, dotle ih je i patrijarhalni mentalitet držao na okupu... Da bi bio ozbiljna država zapadnog tipa, moraš uništiti tradicionalne oblike društvene organizacije i sve što uz to ide. A to je proces kojem se, kako vidimo, i danas opiremo praveći feudalne prćije i begovate za 'sebe i svoje'... Jugoslavija je bila naša najozbiljnija samosmišljena i samonapravljena državna organizacija.
:thumbup:
piupiu

#3483 Re: juga 1950.-1990.

Post by piupiu »

stakasa wrote:
piupiu wrote:
Što, ako nije tajna?

Bio je nadmen, zato mi nije lezao. A na pocetku rata je nestalo zajebancije, javlja se covjek iz Bjeljine, govori kolju nas, on:
- Zanimljivo!
No to vec nije u okviru ove teme
:shock:

Ne znam za to. Mislim, mogla bih skontati šok, nevjericu, nesnalaženje... ali ovo...
stakasa

#3484 Re: juga 1950.-1990.

Post by stakasa »

Dotad su sve okretali na zajebanciju, ovde vec nije bilo zajebancije. Nemoj da sada tema ode u ovome smjeru
Last edited by stakasa on 21/02/2017 11:23, edited 1 time in total.
Banksy

#3485 Re: juga 1950.-1990.

Post by Banksy »

Umjesto da, kao iznimno utjecajan u društvu i sasvim i totalno upoznat s onim što dolazi, upozori na opasnost i mobilizira omladinu, on, skupa s Yutelom, širi ''mirotvorstvo'' i potiče pjesmu tamo gdje je trebalo ohladiti glavu i uzeti puške, sve po sistemu: ko puca, svi pucaju, molimo zaraćene strane, mir brate mir, rimtutituki i slične budalaštine koje su nas sve jako, jako skupo koštale. Neko bi rekao da je nesnalaženje, neko da je sve bilo smišljeno. Ja sam, nakon svega što smo prošli, s ovim znanjem i životnim iskustvom, sklonija ovoj drugoj teoriji. A onda odlazi u London. Odakle se povremeno vraća, a da bi primjetio kako u Sarajevu nema pice sa šunkom. Koje ima, naravno.
Ommadawn

#3486 Re: juga 1950.-1990.

Post by Ommadawn »

Neven Andjelic.... Nesto mi zvuci poznato ali nikako se ne mogu sjetiti... Nesto takodjer po pitanju rata. Hajd, nije tema, jebi je.

Nego, da li se iko sjeca da je uoci rata nedjeljom isla neka djecija emisija, cak su imali i reportazu o Djecijoj Ambasadi u Medjasima, ambasador je bio onaj mali violinista Stefan Milenkovic. Spica emisije je pocinjala sa nekim gitarskim solom kojeg sviram i danas dan, znam da je u sklopu emisije isla neka skola roka i da je frajer koji je ucio gitaru pitao instruktora da ga nauci solo sa te emisije - navodno je on i svirao taj solo. I ja kod kuce uzeo rastimanu akusticnu gitaru "Maestral" i pokusavam ko sivonja ali ne ide. Kasnije kad sam potkovao znanje i nabavio pravu gitaru - kurcio se pred trebama sa upravo tim solom.
Emitovala TVSA, dakle uoci rata, nedjeljom popodne, trajala je mozda sat i po, dva... Neko? Nije valjda da sam sanjao?
Ommadawn

#3487 Re: juga 1950.-1990.

Post by Ommadawn »

Banksy wrote:Umjesto da, kao iznimno utjecajan u društvu i sasvim i totalno upoznat s onim što dolazi, upozori na opasnost i mobilizira omladinu, on, skupa s Yutelom, širi ''mirotvorstvo'' i potiče pjesmu tamo gdje je trebalo ohladiti glavu i uzeti puške, sve po sistemu: ko puca, svi pucaju, molimo zaraćene strane, mir brate mir, rimtutituki i slične budalaštine koje su nas sve jako, jako skupo koštale. Neko bi rekao da je nesnalaženje, neko da je sve bilo smišljeno. Ja sam, nakon svega što smo prošli, s ovim znanjem i životnim iskustvom, sklonija ovoj drugoj teoriji. A onda odlazi u London. Odakle se povremeno vraća, a da bi primjetio kako u Sarajevu nema pice sa šunkom. Koje ima, naravno.
Ne znam sta bih ti odgovorio na to - ali znam da ima nekad momenata koji mene licno ostave bez odgovora i komentara ili da se ne snadjem u odgovoru odmah ali kad ti neko govori da se kod njega desava ubijanje, pogotovo ako znas da je rat vec odavno na prostorima Balkana, odgovor poput njegovog je dovoljno da lika prekrizis za citav zivot sa liste.
stakasa

#3488 Re: juga 1950.-1990.

Post by stakasa »

Banksy wrote:Umjesto da, kao iznimno utjecajan u društvu i sasvim i totalno upoznat s onim što dolazi, upozori na opasnost i mobilizira omladinu, on, skupa s Yutelom, širi ''mirotvorstvo'' i potiče pjesmu tamo gdje je trebalo ohladiti glavu i uzeti puške, sve po sistemu: ko puca, svi pucaju, molimo zaraćene strane, mir brate mir, rimtutituki i slične budalaštine koje su nas sve jako, jako skupo koštale. Neko bi rekao da je nesnalaženje, neko da je sve bilo smišljeno. Ja sam, nakon svega što smo prošli, s ovim znanjem i životnim iskustvom, sklonija ovoj drugoj teoriji. A onda odlazi u London. Odakle se povremeno vraća, a da bi primjetio kako u Sarajevu nema pice sa šunkom. Koje ima, naravno.
I ja mislim da je Neven odigrao prljavu ulogu. Ne sjecam se da sam imao zamjerki na ponasanje Sase i Zoke. Tada sam ih slabije i slusao pa moze biti da sam nesto propustio. Njihovo zlatno doba je kraj osamdesetih, pozdravi iz slobodarskog Bendzulajka itd
stakasa

#3489 Re: juga 1950.-1990.

Post by stakasa »

https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =3&theater

Evo je sada Jevrej. Zna on dobro sta radi i koju stranu bira
Gojeni H

#3490 Re: juga 1950.-1990.

Post by Gojeni H »

stakasa wrote:
Messier wrote:Sasa savic..doveo nadu obric u emisiju,kamera prikazuje nju,okrece se na sasu..lik se brije aparatom
Legenda. Inace odlicna ekipa, pogotovo on i Zoka Stevanovic. Ja nisam mogo Nevena Andjelica, pogotovo mi se je zgadio kada je pocinjao rat. Ostali za desetku
Andjelic je obicni supak i to je pokazao na pocetku rata.

Nego kako se zvala emisija, odnosno ona dvojica likova koji su se redovno javljali - naki nadimci? :?

Jedan je bio nesto kao "slikar naivac" a drugi ... e, veze nemam kako su njega zvali, al' on k'o Bosnjak ili Hrvat.

Uglavnom, voditelj, a i vecina nas sve kontamo ovaj se "slikar" zahebava sa velikosrpskom propagandom ... svi hi-ha-ha, a kad jednog dana osvanuse barikade u SA ... javlja se "slikar" nimalo smijesan vise, i skontas na kraju da se lik uopste nije zahebavao, vec mjesecima govorio raji sta ih sleduje.
stakasa

#3491 Re: juga 1950.-1990.

Post by stakasa »

Gojeni H wrote:

Nego kako se zvala emisija, odnosno ona dvojica likova koji su se redovno javljali - naki nadimci? :?

Jedan je bio nesto kao "slikar naivac" a drugi ... e, veze nemam kako su njega zvali, al' on k'o Bosnjak ili Hrvat.

Uglavnom, voditelj, a i vecina nas sve kontamo ovaj se "slikar" zahebava sa velikosrpskom propagandom ... svi hi-ha-ha, a kad jednog dana osvanuse barikade u SA ... javlja se "slikar" nimalo smijesan vise, i skontas na kraju da se lik uopste nije zahebavao, vec mjesecima govorio raji sta ih sleduje.
Koliko je njih sto na foru zive citav zivot - Sarajevo, multikulturalnost, raja. Jedino se je Nele preracuno, nema za sipca, tezgari. Ovi ostali su jos u sedlu, uspjesno se prilagodavaju
Gojeni H

#3492 Re: juga 1950.-1990.

Post by Gojeni H »

Banksy wrote:
piupiu wrote:
Ma, može sve. Raspala se carstva i imperije... raspadnu se porodice u kojima otac napravi neki kapital, a djeca se posvadjaju i sve raskuće. Sve je moguće jer države nisu nadnaravne kategorije, već zajednice ljudi. U našem slučaju zajednica drčnih plemena, pa bratstava, pa rodova, pa na kraju porodica u kojima se dva brata vijekovima redovno sjekirama ganjaju oko medje... Dok je babo bio živ, dotle ih je i patrijarhalni mentalitet držao na okupu... Da bi bio ozbiljna država zapadnog tipa, moraš uništiti tradicionalne oblike društvene organizacije i sve što uz to ide. A to je proces kojem se, kako vidimo, i danas opiremo praveći feudalne prćije i begovate za 'sebe i svoje'... Jugoslavija je bila naša najozbiljnija samosmišljena i samonapravljena državna organizacija.
Dzaba dizes prst, nije tacno. Irci su zagrizeni katolici i imaju porodice i ne smeta im to da bi bili durstveno-ekonomski napredni.

Bosanci mozda imaju rodjake sa sela, ali su u Bosni klanovi i rodovi isto kao i krvna osveta davno nestali.
'Naci @piupiu - nije to.
Raspao se Sovjetski Savez, raspala se SFRJ. Milosevic i gang su ubrzali proces, ali je zajednica bila i uvijek ce biti - neodrziva.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#3493 Re: juga 1950.-1990.

Post by JoseMujica »

Gojeni H wrote:
Banksy wrote:
piupiu wrote:
Dzaba dizes prst, nije tacno. Irci su zagrizeni katolici i imaju porodice i ne smeta im to da bi bili durstveno-ekonomski napredni.

Bosanci mozda imaju rodjake sa sela, ali su u Bosni klanovi i rodovi isto kao i krvna osveta davno nestali.
'Naci @piupiu - nije to.
Raspao se Sovjetski Savez, raspala se SFRJ. Milosevic i gang su ubrzali proces, ali je zajednica bila i uvijek ce biti - neodrziva.
piupiu je zapravo hotila da oto opjeva

Gojeni H

#3494 Re: juga 1950.-1990.

Post by Gojeni H »

stakasa wrote: Koliko je njih sto na foru zive citav zivot - Sarajevo, multikulturalnost, raja. Jedino se je Nele preracuno, nema za sipca, tezgari. Ovi ostali su jos u sedlu, uspjesno se prilagodavaju
Naravno. Vidje li Djure u Al Dzazirinom dokumnetarcu? Pitao ga djed (Srbin) na pocetku rata koji su gore na brdima. On djedu kaze da su Srbi.
Pita: "A koji su ovi dole?" - a njemu Djuro obrazli, i to govori danas nakon svega na AJ: "Pa, ne znam ni ja." - I napusti Sarajevo nakon 6 mjeseci rata.

Treba mu otici na predstavu, dobar covjek ko hljeb ... treba ga na kriske izrezat'. :evil:
KENJAC

#3495 Re: juga 1950.-1990.

Post by KENJAC »

stakasa wrote:
Gojeni H wrote:

Koliko je njih sto na foru zive citav zivot - Sarajevo, multikulturalnost, raja. Jedino se je Nele preracuno, nema za sipca, tezgari. Ovi ostali su jos u sedlu, uspjesno se prilagodavaju
Jebi ga! Svak kaze svoju i zavrsi rijecima ..."al ne bih da trolam temu"
Nije trolanje nego laganje! Bitna razlika. Postavit sliku Nevenovu, za vrijeme posjete Izraelu i turit komentar " evo ga sad Jevrej" je ili zlobno ili krajnje neobavjesteno. Neven je bio tamo i sreo se sa jos jednim Sarajlijom i momak je jako upucen u vjeru Jevrejsku ( da ne kazem profesor) Kao normalna posljedica svega je jedna izuzetno zanimljiva prica i slika pored par istorijskih mjesta. Najnormalnija slika sa tradicijom mjesta koga posjecujes. Ja imam sliku sa subarom garde Kraljice Elizabete! Sta mozemo reci na to?
Drugo , zamjerat mu sto je isao sa Yutelom za mir ... jeste li vi normalni? Majke mi ozbiljno vas pitam.
Trece , Neven je i dan danas , kao profesor a Londonskom univerzitetu, aktivan u Bosanskom politickom zivotu. Aktivno radi na okupljanju bosanske ljevice i nedavno je imao sastanak sa liderima ljevice na Jahorini.
E ako vama ovo smeta sto nije stao u odbranu nacional fasistickih partija , ona je to legitimno, ali nemojte bez veze lupat sa slikama.
Da , umalo da zaboravim, Nevenov otac je bio vojno lice i odmah po izbijanju sukoba je prevremeno penzionisan. Boze zasto?
....eto ne bih da trolam....
stakasa

#3496 Re: juga 1950.-1990.

Post by stakasa »

Sastanak lidera ljevice na Jahorini :D
LBVIEW

#3497 Re: juga 1950.-1990.

Post by LBVIEW »

Jah,Yutel je bio za "mir-niko nije kriv",a cetalji ukopani oko gradova.Lazna "raja" i "levica" koja pokazala svoje peavo lice kad je zapucalo.
Banksy

#3498 Re: juga 1950.-1990.

Post by Banksy »

Gojeni H wrote:
Banksy wrote:
piupiu wrote:
Dzaba dizes prst, nije tacno.
Irci su zagrizeni katolici i imaju porodice i ne smeta im to da bi bili durstveno-ekonomski napredni.
'Naci @piupiu - nije to.
Sve je tačno.
Porediš neusporedivo i praviš neadekvatne analogije.
To što je (bila) neodrživa ne znači da u svom trajanju nije bila vrlo ozbiljna.
Banksy

#3499 Re: juga 1950.-1990.

Post by Banksy »

KENJAC wrote:
zamjerat mu sto je isao sa Yutelom za mir ... jeste li vi normalni? Majke mi ozbiljno vas pitam.
Da , umalo da zaboravim, Nevenov otac je bio vojno lice ....
Ne brani ga dalje... :mrgreen:
piupiu

#3500 Re: juga 1950.-1990.

Post by piupiu »

Gojeni H wrote:
Banksy wrote:
piupiu wrote:

'Naci @piupiu - nije to.
Nisi ti baš skontao ovaj moj sažetak, a nije ni čudo jer i nije baš razradjen. A, i ne mogu više na ovu temu u detalje, dosadilo mi je.

Tradicionalni oblici društvene organizacije podrazumijevaju i razvoj i prenos odredjenog kulturološkog 'znanja', ponašanja, pamćenja, DNK, kako hoćeš. Mi nismo moderno društvo Zapadnog tipa, niti to možemo biti. Naravno da su nestala bratstva i rodovi, ne treba taj dio shvatati bukvalno, on je tu zbog ilustracije, a i istorijska sinteza u jednoj rečenici. Ko ne shvata da smo i 45. još uvijek bili polufeudalno društvo sa duboko ukorijenjenim viševjekovnim kulturološkim kodom stvarno ne znam šta čita, u šta gleda, u kakvom to idealističkom svjetlu vidi naš razvoj. Naš kulturološki kod je vrlo otporan na modernizaciju (ne zato što mi nećemo da napredujemo, nego zato što nam je to predugo bio jedini mehanizam opstanka), a on je autoritaran, patrijarhalan i do dana današnjeg odredjen starim 'klasnim' i drugim vrstama tradicionalnih odnosa, a tek su se sad antropolozi, sociolozi i istoričari time počeli ozbiljnije baviti.

Mislim, kad smo kod tradicionalnih odnosa - zar je normalno da se u 21. vijeku ženska djeca odriču nasljedstva u korist braće? Je l' to dobro za ekonomski napredak? Zar je normalno da neko 90. godina 20. vijeka gusla o Turcima kao da će im Mehmed Osvajač sad banuti na vrata? Je l' te čudi što ljudi jedni druge zovu 'balijama' i 'kmetovima', ti prvi, lako ti se omakne 'kmet' kad te neko ovdje naljuti? Otkud to u modernom društvu 21. vijeka?

Ima znanja i van Zapadnih odredjenja 'linearnih istorija' nezapadnih naroda... porediti Istok i Zapad je kao porediti babe i žabe, porediti kolonizatore i imperije sa koloniziranima kao da se radi o istovjetnim društvima sa istovjetnim razvojnim putem nije validno. Ja, inače, ne vjerujem u retrospektivni determinizam, niti vjerujem u determinizam, pa tako ne vjerujem ni da se Jugoslavija morala raspasti zato što se raspao SSSR. Kao što i našu istoriju uopšte ne vidim kao istoriju nacionanih odnosa, nego je vidim kao istoriju društvenih struktura i kodova koji su karakteristični za ono što na Zapadu zovu predmodernim društvima. Mi smo do sada imali nekoliko neuspjelih pokušaja modernizacije... i još uvijek se otimamo. Nego, kad napišem knjigu, javim. :lol:

P.S. Ako nisi čitao, mislim da bi ti bila zanimljiva ova nova knjiga Latinke Perović - "Dominanatna i neželjena elita", nisam je ni ja još pročitala, ali je jako zanimljiva, čini mi se po odlomcima i kritikama koje sam pročitala, priča o pokušajima modernizacije u Srbiji kroz istoriju... znam da volimo slične knjige, pa ko prvi pročita - nek javi šta je bilo. :D

PPS. A ima i ova, ako je nisi vidio još... http://www.cornellpress.cornell.edu/boo ... 0100717520
Last edited by piupiu on 21/02/2017 14:38, edited 3 times in total.
Locked