Jadi nas nezaposlenih

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
mali_balon

#3476 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mali_balon »

Lajavikrelac wrote:Danas mi ponuđeno da idem preko sezone u Istru raditi kao spasilac pošto imam iskustva sa raftingom i sportovima na rijeci :-? Dvoumim se i razmišljam...rad je po danu plaćen oko 28 eura, imam obezbijeđen smještaj i hranu. Mjesečno se izlazi po riječima regrutera sa 1500 KM, naravno ako ne bančiš i provodiš se okolo....Jedino moram položiti licencu za spasioca ovdje u BL koja košta 280 KM i to je sav trošak :novine: Ne znam šta da kažem, sa mnom su većinom klinci od 19-20 godina u ekipi, na šta bi to sve izašlo :mastakazes:
Ma idi...ako nista bit ces dzaba na moru :D naleti koja cehinja, italijanka ,svabica,,,mozda se dobro udas :lol: :lol: :lol:
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#3477 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Domaci izdajnik »

U Istri Čehe svijećom tražiš mogu samo tamo zalutati, a Švabice i Talijanke...ajme meni :run: ni Paravinja ih ne bi većnu :skoljka:
Ma sve ok to tri mjeseca na moru, glumim Mitcha Buchannona :smeker: ali odgovornost jbg, a sa tobom bataljon neiživljenih klinaca koji takođe imaju odgovoran posao, a kad se sjetim sebe sa 20 godina odgovornost, ozbiljnost i ja nismo išli u istu rečenicu :roll:
mali_balon

#3478 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mali_balon »

Lajavikrelac wrote:U Istri Čehe svijećom tražiš mogu samo tamo zalutati, a Švabice i Talijanke...ajme meni :run: ni Paravinja ih ne bi većnu :skoljka:
Ma sve ok to tri mjeseca na moru, glumim Mitcha Buchannona :smeker: ali odgovornost jbg, a sa tobom bataljon neiživljenih klinaca koji takođe imaju odgovoran posao, a kad se sjetim sebe sa 20 godina odgovornost, ozbiljnost i ja nismo išli u istu rečenicu :roll:
Ma danasnji klinci nisu ko mi...puno su kulturniji i normalniji :D
drndalo

#3479 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by drndalo »

Jel ta cifra ponuda nekog konkretnog biznisa, hotela, firme koncesionara plaze, ili nekih posrednika? Meni se to za Istru cini manje nego bih ocekivao... Doduse, mozda nisam dobro upucen...

Koliko tacno radnih dana, i dana odmora garantuju? Da ne bude ti ocekivao 5 radnih dana sedmicno, a dobio 3...

Ne pehiram ti, nego samo da se bolje raspitas... Sretno!
Domaci izdajnik

#3480 Re: Jadi nas nezaposlenih

Pa ovako, ugovor se potpisuje sa agencijom koja najmi ljude za rad hotelima i na plažama, sve je regularno i ide radna dozvola. Plata je ok kada se uzme u obzir da imaš smještaj apartmanskog tipa i tri obroka, jer je u Istri smještaj klanje cijenama i de nađi na blef....Radi se svaki dan 8 sati, možeš uzeti slobodan dan po potrebi (nije ti plaćen) i ako je kišetina i oluja taj dan ne radiš. Tako mi je rečeno e sad za još detalja ću se raspitati, a što se tiče radne snage po Istri fali im hronično tako imaju smisla ponude, jbg Hrvati imaju dokumenta sa kojima idu u zapadnu Evropu za dva ipo puta veće pare raditi....
drndalo

#3481 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by drndalo »

Zato ti i kazem da sam ocekivao vise od 55 KM/dan...

Pokusaj malo i sam pogledati te HR oglase turisticke... Mozda uleti sta direktnije...

Bilo je na Posao.ba oglasa za HR hotele... Pokusaj pogledati i HR pandan toga. Mozda naletis na isti posao bez posrednika.
Domaci izdajnik

#3482 Re: Jadi nas nezaposlenih

Nisam našao direktno ponuda za nas iz BIH, zato i jest preko agencija jer neće niko da se jebava papirima a ti daš otkaz poslije nekoliko dana ako ti se ne svidi posao. Hoteli idu na isti fazon preko posredničkih agencija, a i kad nije jbg traže se majstori kuhari i konobari sa iskustvom a tu se ne uklapam. Mada plate na HR primorju se kreću od 600 do 1000 eura max, zato im i bježe radnici na zapad, a ta cifra u Istri ako nemaš obezbijeđen smještaj je ništa kolike su tamo cijene svega, dosta jače nego u Dalmaciji.
TRANCE

#3483 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by TRANCE »

Hrvatska je ekonomski ispred nas jedno 15 godina, tako da ko god ima priliku, neka ide raditi, neće se pokajati sigurno.
Kod njih anketna stopa nezaposlenosti 7,7%, registrovane nezaposlenosti 9,6%, prosječna neto plata 1654 KM.
Kod nas anketna stopa nezaposlenosti 18,4%, registrovane nezaposlenosti 35,0%, prosječna neto plata 894 KM.
Pametnome dosta.
Domaci izdajnik

#3484 Re: Jadi nas nezaposlenih

I zaboravljas jednu vaznu cinjenicu: HR je duplo skuplja za zivot od BIH. A statisticki podaci su :-)
TRANCE

#3485 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by TRANCE »

Lajavikrelac wrote:I zaboravljas jednu vaznu cinjenicu: HR je duplo skuplja za zivot od BIH. A statisticki podaci su :-)
29% skuplja prema Eurostatu, ne duplo, a prosječna plata 85% veća. A statistički podaci su preuzeti sa web stranica službenih zavoda za statistiku. Ako ti imaš bolje, prosvijetli nas.
A bez statističkih podataka, što se tiče poslova na moru, u Hrvatskoj će onaj ko ode raditi dobiti platu 1100-1400 KM, u potpunosti na račun, normalno radno vrijeme, obezbjeđen smještaj i 3 obroka dnevno.
U Bosni će za isti posao dobiti 400 KM na račun, još eventualno 100-200 KM u koverti, radno vrijeme do iznemoglosti, o smještaju može sanjati, a obroke ne da neće dobiti, nego neće dobiti ni pauzu da jede :lol:
Domaci izdajnik

#3486 Re: Jadi nas nezaposlenih

Ako je tako dobro po Eurostatu sto se Hr prazni i narod odlazi? Pa po tim statistikama u BIH prosjecna plata blizu 900 KM gdje to zivota ti? U drzavnim firmama? U BL i okolini ko ima preko 700 kod privatnika udara se nogama u guzicu od srece, o manjim mjestima da ne pricam tamo je 600 KM puna saka brade....Statistika je tacan zbir netacnih podataka odvajkada :oops:
A za posao i platu u HR se slazem sa tobom :thumbup:
madner

#3487 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by madner »

Problem HR je sto stagnira, nema zemlje bivseg bloka da je od pada komunizma manje napredovala ekonomski. Ljudi gledaju prognozu, pa je Turcima prije par godina bilo sve super a imaju nase plate. :D
Domaci izdajnik

#3488 Re: Jadi nas nezaposlenih

Od turizma se ne zivi na dugorocnom planu osim ako nisi zemlja vjecnog ljeta kao Kuba i Florida. To sto su od zemlje koja je nekad pravila brodove i podmornice napravila zemlju sobarica i konobara je drugi par opanaka....
Domaci izdajnik

#3489 Re: Jadi nas nezaposlenih

Jutros imao razgovor sa menadžericom firme DeFacto, dan ranije sam od lika sa kojim sam imao video intervju dobio poruku da dođem u njihov prodajni ubjekat ujutro, tamo me dočekala ta menadžerica iz Turske i sa njom je bila naša djevojka kao asistent a intervju je bio na engleskom. Razgovor smo obavili ležerno i opušteno uz kafu u lokalu preko puta, bez nekih glumatanja sa glupim test pitanjima kao naši "stručnjaci", već radno iskustvo, moja očekivanja, njihova očekivanja itd. Javiće u roku od nekoliko dana šta su odlučili :) Pošto se traži store manager aka poslovođa objekta :mrgreen: na meni bi bilo sve: prijem robe, vođenje posla, radnici, sređivanje objekta, akcije, artikli, aranžmani a povrh svega gambanje sa inspekcijom i "predstavnicima vlasti" što mi je baš gorka pilula :cry: Ne znam šta da mislim ukoliko me pozovu i kažu da sam primljen :zoka: jer bi imao veliku odgovornost i obaveze na tom mjestu....da budem iskren malo me prpa :run:

A kad bi mogao birati između rada sa našim inspektorima i lokalnim ćehajama i čišćenju Persijskog zaliva od zaostalih mina, mislim da bi pitao kada je ukrcaj na brod.... :-?
medvjed23

#3490 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by medvjed23 »

što se tiče pitanja iz uvodnog posta, ja se, shodno malim ali postojećim mogućnostima, edukujem.. s tim u vezi, bavim se mišlju: koje informatičko znanje je korisno u pravnoj struci? sudeći po mom iskustvu, na prvom mjestu je ekcel, ali nisam siguran na čemu još bi bilo korisno poraditi..

word se koristi dosta, al rijetko mimo najosnovnijih radnji.. powerpoint? ima li smisla njemu se posvetiti? :-)
Domaci izdajnik

#3491 Re: Jadi nas nezaposlenih

Koliko se ja razumijem u te poslove 99% Word se koristi. Nedavno sam imao ostavinsku i iznenadili bi se kako su ljudi nepismeni u tom istom Wordu :run: Pola dokumenta čćđdž, a druga polovina dz,dj, c umjesto njih u riječima :-) a razmaci su pogotovo kriminalni i poravnanje texta....ko da u sudu rade ljudi sa Daunovim sindromom (bez da se iko vrijeđa) ko daktilografi :skoljka:
Matris

#3492 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Matris »

Lajavikrelac wrote:Jutros imao razgovor sa menadžericom firme DeFacto, dan ranije sam od lika sa kojim sam imao video intervju dobio poruku da dođem u njihov prodajni ubjekat ujutro, tamo me dočekala ta menadžerica iz Turske i sa njom je bila naša djevojka kao asistent a intervju je bio na engleskom. Razgovor smo obavili ležerno i opušteno uz kafu u lokalu preko puta, bez nekih glumatanja sa glupim test pitanjima kao naši "stručnjaci", već radno iskustvo, moja očekivanja, njihova očekivanja itd. Javiće u roku od nekoliko dana šta su odlučili :) Pošto se traži store manager aka poslovođa objekta :mrgreen: na meni bi bilo sve: prijem robe, vođenje posla, radnici, sređivanje objekta, akcije, artikli, aranžmani a povrh svega gambanje sa inspekcijom i "predstavnicima vlasti" što mi je baš gorka pilula :cry: Ne znam šta da mislim ukoliko me pozovu i kažu da sam primljen :zoka: jer bi imao veliku odgovornost i obaveze na tom mjestu....da budem iskren malo me prpa :run:

A kad bi mogao birati između rada sa našim inspektorima i lokalnim ćehajama i čišćenju Persijskog zaliva od zaostalih mina, mislim da bi pitao kada je ukrcaj na brod.... :-?
Sve zavisi koliko je para. Na taj opis to je negdje oko 4 do 5 hiljada. Kad se prilika pojavi prvo reci "DA" pa onda se snalazi sta i kako dalje. :D
Domaci izdajnik

#3493 Re: Jadi nas nezaposlenih

Ma kojih 5 hiljada :lol: pa zvali bi naši političari Erdogana lično da urgira za nekog njihovog na to mjesto :lol: Po mojoj procjeni 2 milje max i to ako pretegne zacrtana norma :oops:
Matris

#3494 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Matris »

Lajavikrelac wrote:Ma kojih 5 hiljada :lol: pa zvali bi naši političari Erdogana lično da urgira za nekog njihovog na to mjesto :lol: Po mojoj procjeni 2 milje max i to ako pretegne zacrtana norma :oops:
Nece tu niko raditi za 2 milje tko zna taj posao. Za te pare niko nece ozbiljno sjesti pa napraviti plan rasta za narednu godinu. Osmisliti i provesti dobre akcije itd. Za dvi milje ako zaposle nekog samo ce se vuci od jutra do sutra i gledati da radi minimalno. Nije to dovoljna motivacija za nekog na toj poziciji. A nekog na toj poziciji platio ili 2 milje ili 5 sasvim je svejedno kad ti od tog covjeka ovisi hoces li imati profita recimo 10 hiljada, 50, 100 ili ces zavrsiti u minusu. Zamisli neko ko zna taj posao stvori ti 100 hiljada profita koji ne bi imao i ti ga ponudis sa 2 hiljade plate.Ako je dvije tu bi onda trebao sjesti i neki procenat po ucinku pa da mozes sebi zaraditi do 5.
Domaci izdajnik

#3495 Re: Jadi nas nezaposlenih

Znam šta pričaš ali ovo je u pitanju BL u BIH, tu se ne može gađati opakim ciframa i prometom naročito sad kada dođe Delta City za mjesec dana sa Inditex smećarima (to je posebna priča za ispričati) znajući stoku u svojoj mahali prvih tri mjeseca ima da bude izgibija za njihovim prnjama....Tako da planiranje nekoga velikog posla treba ostaviti za drugu priliku sema ako nećeš prodavati sve za 1,99 KM po komadu :D Mada kakve sam sreće, sumnjam da će od toga išta biti jer su veze i pritisci od strane lokalnih ćehaja u sprezi sa vlašću prejaki ako se radi o iole ozbiljnijim radnim mjestima....džaba što Stambol vrši testiranje kad se zna ko ovdje vedri i oblači..... :oops:
mirsek

#3496 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mirsek »

Matris wrote:
Lajavikrelac wrote:Ma kojih 5 hiljada :lol: pa zvali bi naši političari Erdogana lično da urgira za nekog njihovog na to mjesto :lol: Po mojoj procjeni 2 milje max i to ako pretegne zacrtana norma :oops:
Nece tu niko raditi za 2 milje tko zna taj posao. Za te pare niko nece ozbiljno sjesti pa napraviti plan rasta za narednu godinu. Osmisliti i provesti dobre akcije itd. Za dvi milje ako zaposle nekog samo ce se vuci od jutra do sutra i gledati da radi minimalno. Nije to dovoljna motivacija za nekog na toj poziciji. A nekog na toj poziciji platio ili 2 milje ili 5 sasvim je svejedno kad ti od tog covjeka ovisi hoces li imati profita recimo 10 hiljada, 50, 100 ili ces zavrsiti u minusu. Zamisli neko ko zna taj posao stvori ti 100 hiljada profita koji ne bi imao i ti ga ponudis sa 2 hiljade plate.Ako je dvije tu bi onda trebao sjesti i neki procenat po ucinku pa da mozes sebi zaraditi do 5.
Poslovodja objekta za 2000 KM nije toliko losa cifra za pocetak, pa vodje poslovnica u bankama imaju oko 2300-2500 KM. E sad ako poslovodja ostvaruje extra profit uvijek moze pasti neki jaci bonus.
Domaci izdajnik

#3497 Re: Jadi nas nezaposlenih

Može se sve to ostvariti ako si baš ono nindža u toj branši da 24 sata si posvećen tom poslu i karijeri, gaziš sve ispod sebe itd. Mada kupovna moć naroda generalno opada i maštati o nekim suludim ciframa je nerealno....
Nisrin

#3498 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Nisrin »

Lajavikrelac wrote:Jutros imao razgovor sa menadžericom firme DeFacto, dan ranije sam od lika sa kojim sam imao video intervju dobio poruku da dođem u njihov prodajni ubjekat ujutro, tamo me dočekala ta menadžerica iz Turske i sa njom je bila naša djevojka kao asistent a intervju je bio na engleskom. Razgovor smo obavili ležerno i opušteno uz kafu u lokalu preko puta, bez nekih glumatanja sa glupim test pitanjima kao naši "stručnjaci", već radno iskustvo, moja očekivanja, njihova očekivanja itd. Javiće u roku od nekoliko dana šta su odlučili :) Pošto se traži store manager aka poslovođa objekta :mrgreen: na meni bi bilo sve: prijem robe, vođenje posla, radnici, sređivanje objekta, akcije, artikli, aranžmani a povrh svega gambanje sa inspekcijom i "predstavnicima vlasti" što mi je baš gorka pilula :cry: Ne znam šta da mislim ukoliko me pozovu i kažu da sam primljen :zoka: jer bi imao veliku odgovornost i obaveze na tom mjestu....da budem iskren malo me prpa :run:

Pa opet ti je lakse raditi taj posao, nego da si obicni prodavac, jeste da imas vise odgovornosti, ali imas i vecu platu, a svi radimo za platu---a sve ces to nauciti, oni rade legalno tako da nema tu previse stresa i sekiracije...narucujes robu, primas...otpisujes kad moras, namjestaj akcije...nista strasno ako je fer i korektno placeno! Good luck!

P.S. Vidim gadjate se ciframa, moje kolegice koje su bile valjda pametne pa poslije srednje, za razliku od nas glupih na fakultetima, pocele odmah raditi, sad imaju staza preko 10 godina, dosta njih su store manageri po "izvikanim" prodavnicama, u trgovinama i ni 1 nema platu vecu od 1500KM...i to ovu sto znam da radi 13god ima 1500, ostale ispod...nije ovo Njemacka, nego Bosna, zato se i odlazi odavde!

Krelac, ja da sam na tvom mjestu prihvatila bih ponudu u Istrim jeste sezonski ali ces se iskupati, upoznati ljudi, dobar je posao, dinamican, nece ti biti dosadno, a rijetko gdje dok platis smjestaj i hranu ostane ti 1500eur cistih...cak ni u Njemackoj ...tesko!
Domaci izdajnik

#3499 Re: Jadi nas nezaposlenih

Pitanje je ima li od te šljake išta. Niko ne javlja ništa već sedam dana a rekli su javiti šta su odlučili najkasnije za 5 dana. Ako je dobro radno mjesto i plata nema šanse da se tu ne vuku veze i prave pritisci....deja vu.

PS: 1500 KM načisto ne eura. Da je eura ne bi ni mislio niko o Njemačkoj :mrgreen:
Kinaski

#3500 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Kinaski »

Kazu da je laksa smrt inertnim gasom nego cijanidom. Nebitno
Post Reply