Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

broj dva

#34726 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by broj dva »

swanfilter wrote: 11/08/2026 23:42 Nama je dovoljno, cak i previse ovog naseg sovinizma, a tice se turaka, balija, vlaha, cetnika, ustasa ...

Kada je strani element u pitanju, nismo nadosli.

Hrvati su vec odmakli poprilicno.
Uz malo treninga i dobre volje, talent je već tu...
detroit-mercy

#34727 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Ozimician wrote: 11/08/2026 23:11 BiH nikad nije imala skinheadse niti slicne huligane koji su napadali migrante i "people of color" kako ih sad moderno nazivaju.

BiH je prema toj grupaciji mnogo otvorenija i prijateljski nastrojena od vecine zapadnih drustava, ma kako ovdje na forumu neki sebe pokusali predstaviti kao divljake.

Parada ponosa nigdje u regionu, pa cak ni u vecem dijelu Evrope nije protekla mirnije nego u Sarajevu. Pa jbt u jednoj Madjarskoj, u srcu EU ove godine bio uspjeh sto je organizovan Pride.

Razlog tome je nasa historija koja nikad nije bila ksenofobna, od Kraljevine Bosne, pa do SFRJ (Pakt nesvrstanih), pa do modernih dana. Jednostavno nismo odgajani kao dosta drugih naroda na izolacionizmu ili supremacionizmu.

Komentari na drustvenim mrezama (vecinom botova) nista ne znace, otvori Bild komentare i zgadit ce ti se zivot kakvi se komentari ostavljaju, nije BiH po tome izuzetak ni blizu.
BiH nikada nije imala ni toliki broj stranaca niti "people of color to start with" :mrgreen:.
Dovoljno je samo vidjeti nas odnos prema izbjeglicama iz svog naroda tokom rata, za dalje je suvisno govoriti.
I ne dotici se pride-a i nase kulture, u Budimpesti izadje 100k ljudi i protestuje zbog toga.
Tako mojne mi nase multi kulti i otvorenosti.
detroit-mercy

#34728 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

SaraFina wrote: 12/08/2026 00:20
suspect_zero wrote: 11/08/2026 23:40
tokio25 wrote: 11/08/2026 23:21 ma ja a na cesti svaki drugi crnca oslovljava sa crncuga camuga i sl
daj ba nemojte se lagati
ok nismo imali incidenata al to je zato sto smo indolentni za bilo sta
u svemu gledamo da drugi urade za nas nesto pa i da napadnu razlicite od nas samo nemoj ja to da radim
to je nas mentalitet
mi smo imali demonstracije i sl da su ono bas pod silom jednom 2014e i to je to
francuzi zapale pola drzave jer im se en svidja boja na tramvaju
srbi kakvi god bili pobune se protiv rezima 91 96 00 itd
kod nas sve nesto ma nije to moje
tako i sa ovim crncima azijatima ili kim vec
al zato preko jezika sve moguce uvrede se upute

Mislim da pretjeruješ, jos nisam vidjela ni cula da ih neko tako oslovljava ili im se ruga. Viđam ih sve vise zaposlenih (Filipini, Nepal ili odakle već) po našim kafićima, trgovinama...pristojni, mozda i previše kakva smo mi bagra.
Meni znaju ponekad zasmetati nadobudni I bahati Arapi koji su ovdje kao turisti, ali ne zbog boje kože, jezika, oblacenja...nego zbog nepristojnosti, neodgoja djece I malo su mi prebučni, to je ipak samo mozda do mene....ja se u gostima ponašam kao gost a ne kao domaćin.
I meni idu na nerve. Ono je tacno nedostatak bilo kakvog odgoja i kulture. Neki dan zena mijenja pempas na pola ulice djetetu. Kod Saca. Narod jede i pije. Nista. Ulaze i oko dzamija sjede, djeca trce i jedu. Prosipaju hranu okolo. Toliko su neuredni, da ja onako nesto nikad nisam vidjela. Treba kazne naplacivati za onaj švajneraj.
A mozes zamisliti ljepote da su nam takvi u znacajnom procentu u zgradi, ulici, mahali :mrgreen:.
detroit-mercy

#34729 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Bodkin wrote: 12/08/2026 09:10
Ozimician wrote: 11/08/2026 23:11 BiH nikad nije imala skinheadse niti slicne huligane koji su napadali migrante i "people of color" kako ih sad moderno nazivaju.

BiH je prema toj grupaciji mnogo otvorenija i prijateljski nastrojena od vecine zapadnih drustava, ma kako ovdje na forumu neki sebe pokusali predstaviti kao divljake.

Parada ponosa nigdje u regionu, pa cak ni u vecem dijelu Evrope nije protekla mirnije nego u Sarajevu. Pa jbt u jednoj Madjarskoj, u srcu EU ove godine bio uspjeh sto je organizovan Pride.

Razlog tome je nasa historija koja nikad nije bila ksenofobna, od Kraljevine Bosne, pa do SFRJ (Pakt nesvrstanih), pa do modernih dana. Jednostavno nismo odgajani kao dosta drugih naroda na izolacionizmu ili supremacionizmu.

Komentari na drustvenim mrezama (vecinom botova) nista ne znace, otvori Bild komentare i zgadit ce ti se zivot kakvi se komentari ostavljaju, nije BiH po tome izuzetak ni blizu.
Svako se cese gdje ga svrbi ali jebali vas imigranti.
Bih ima historiju mrznje i napada na SVOJE autohtone ljude. Daj da rijesimo pravi problem prije nego sto pocnemo briniti za tunizane u francuskoj
Koga briga sto svako malo zatremo sela i gradove, bitno je da nismo rasisti :mrgreen:.
jeza u ledja

#34730 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Tvrtko II Kotromanić wrote: 12/08/2026 09:04
jeza u ledja wrote: 11/08/2026 23:49

Ovo ne moze biti dalje od istine.
Upravo je suprotno sve sto govoris.
sta je covjek netacno rekao?
bukvalno sve stoji sto je napisao
Netacna je ideja da smo mi otvoreniji i vise prijateljski nastrojeni prema ljudima druge boje koze od Zapadnjaka. Stvarnost je potpuna drukcija.
SaraFina

#34731 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by SaraFina »

detroit-mercy wrote: 12/08/2026 15:11
SaraFina wrote: 12/08/2026 00:20
suspect_zero wrote: 11/08/2026 23:40

Mislim da pretjeruješ, jos nisam vidjela ni cula da ih neko tako oslovljava ili im se ruga. Viđam ih sve vise zaposlenih (Filipini, Nepal ili odakle već) po našim kafićima, trgovinama...pristojni, mozda i previše kakva smo mi bagra.
Meni znaju ponekad zasmetati nadobudni I bahati Arapi koji su ovdje kao turisti, ali ne zbog boje kože, jezika, oblacenja...nego zbog nepristojnosti, neodgoja djece I malo su mi prebučni, to je ipak samo mozda do mene....ja se u gostima ponašam kao gost a ne kao domaćin.
I meni idu na nerve. Ono je tacno nedostatak bilo kakvog odgoja i kulture. Neki dan zena mijenja pempas na pola ulice djetetu. Kod Saca. Narod jede i pije. Nista. Ulaze i oko dzamija sjede, djeca trce i jedu. Prosipaju hranu okolo. Toliko su neuredni, da ja onako nesto nikad nisam vidjela. Treba kazne naplacivati za onaj švajneraj.
A mozes zamisliti ljepote da su nam takvi u znacajnom procentu u zgradi, ulici, mahali :mrgreen:.
„Udarati po dzepu“ najbolji je recept za te i takve.
mali_balon

#34732 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by mali_balon »

detroit-mercy wrote: 12/08/2026 15:08

BiH nikada nije imala ni toliki broj stranaca niti "people of color to start with" :mrgreen:.
Dovoljno je samo vidjeti nas odnos prema izbjeglicama iz svog naroda tokom rata, za dalje je suvisno govoriti.
I ne dotici se pride-a i nase kulture, u Budimpesti izadje 100k ljudi i protestuje zbog toga.
Tako mojne mi nase multi kulti i otvorenosti.
Fuj, vrati me nazad automatski.....fuj fuj fuj......ne daj Boze nikom....haj sto misle da su pametniji I bolji nego te gledaju kao zadnjeg zohara....ne znam kako da opisem......ovi sexy turiste se smatra gospodom kako se nas smatralo I to od naroda iz druge opstine......a ne druge drzave
Ozimician

#34733 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Koliko ja znam, tema su bili strani radnici - nikakvi ilegalni migranti, turisti, kriminalci ni izbjeglice.
detroit-mercy

#34734 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Ozimician wrote: 12/08/2026 16:07 Koliko ja znam, tema su bili strani radnici - nikakvi ilegalni migranti, turisti, kriminalci ni izbjeglice.
Pa sto ne rece namah, prema njima bi bili multi kulti, samo tako :mrgreen:.
Jesul nam cune jos uvijek najvece u svijetu :mrgreen:
jeza u ledja

#34735 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Ozimician wrote: 12/08/2026 16:07 Koliko ja znam, tema su bili strani radnici - nikakvi ilegalni migranti, turisti, kriminalci ni izbjeglice.
Govorim o ljudima druge boje koze generalno.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#34736 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Koliko mene pamcenje sluzi svima nama u BiH je bio rat.
Dakle i izbjeglicama ali i onima kojima su te izbjeglice dosle. Nikome tu nije bilo lako, rat je i beznadje, nota bene da ni izbjeglice iz npr. Jajca u Zenici nisu bile neka sreca :run:

Porediti taj odnos sa odnosom prema izbjeglicama u drustvima gdje je bojeva municija zadnji put pucala 60 godina prije dolaska tih izbjeglica je... evo ne znam Senade :mrgreen:
detroit-mercy

#34737 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Hoces reci da bi imali bolji odnos da nam se slije sad jedno 200-300k izbjeglica iz Afganistana nego prema svojim ljudima sa kojim be trebali da dijelimo empatiju.
How, yes no :mrgreen:
amidzazeher

#34738 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by amidzazeher »

detroit-mercy wrote: 12/08/2026 18:21 Hoces reci da bi imali bolji odnos da nam se slije sad jedno 200-300k izbjeglica iz Afganistana nego prema svojim ljudima sa kojim be trebali da dijelimo empatiju.
Ma sigurno bi imali jer smo mi najbolji i najosjećajniji narod ali i tri tačke :D
detroit-mercy

#34739 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

amidzazeher wrote: 12/08/2026 18:41
detroit-mercy wrote: 12/08/2026 18:21 Hoces reci da bi imali bolji odnos da nam se slije sad jedno 200-300k izbjeglica iz Afganistana nego prema svojim ljudima sa kojim be trebali da dijelimo empatiju.
Ma sigurno bi imali jer smo mi najbolji i najosjećajniji narod ali i tri tačke :D
Ono, taman se rijesis Afganistanca, kad ti se uvale Somalijci :skoljka:.
Tu bi tek dernek bio :mrgreen:
anelsol

#34740 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

Upravo to. Ljudi očigledno imaju traumu od ilegalnih imigracija i zamišljaju grupe migranata kako hodaju Baščaršijom. Riječ je bila o uvozu strane radne snage, ali ode sve u krivom smjeru :D
Ozimician

#34741 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

anelsol wrote: 12/08/2026 18:56
Upravo to. Ljudi očigledno imaju traumu od ilegalnih imigracija i zamišljaju grupe migranata kako hodaju Baščaršijom. Riječ je bila o uvozu strane radne snage, ali ode sve u krivom smjeru :D
Gledam i ne vjerujem. Jedni spominju ilegalne migrante, drugi bahate arapske turiste (takvi vam sigurno nece ovdje doci da rade, ne morate se bojati), treci random domace i strane izbjeglice...

Ja sam imao susret sa turskim radnicima u BiH i mogu reci da su u lokalnoj sredini drustveno bolje prihvaceni (od lokalaca) nego prosjecan Balkanac koji radi na Zapadu od strane tamosnjih lokalaca.
anelsol

#34742 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

Ozimician wrote: 12/08/2026 19:18
anelsol wrote: 12/08/2026 18:56
Gledam i ne vjerujem. Jedni spominju ilegalne migrante, drugi bahate arapske turiste (takvi vam sigurno nece ovdje doci da rade, ne morate se bojati), treci random domace i strane izbjeglice...

Ja sam imao susret sa turskim radnicima u BiH i mogu reci da su u lokalnoj sredini drustveno bolje prihvaceni (od lokalaca) nego prosjecan Balkanac koji radi na Zapadu od strane tamosnjih lokalaca.
Ja iskreno nisam čuo do sada da je bio bilo kakav sukob ili nešto slično sa stranim radnicima, niti postoji neka lokalna priča da su ovakvi i o nakvi. Više primjećujem komentare kako su žestoki radnici i da ih naše lokalni građevinski poduzetnici iskorištavaju maksimalno, kao što su iskorištavali i naše radnike dok su još imali domaće radne snage.
Hendrix

#34743 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hendrix »

jeza u ledja wrote: 12/08/2026 15:20
jeza u ledja wrote: 11/08/2026 23:49

Ovo ne moze biti dalje od istine.
Upravo je suprotno sve sto govoris.
Netacna je ideja da smo mi otvoreniji i vise prijateljski nastrojeni prema ljudima druge boje koze od Zapadnjaka. Stvarnost je potpuna drukcija.
Ma nismo rasisti jer nikad u Bosni nije bilo drugih rasa. A kada su pravili zvukove majmuna i bacali kore od banana crnom igracu Sarajeva birvaktile to je bila kao zajebancija.

Ali ipak treba priznati da recimo ideja skinheadsa ili slicnih sranja nikad nije bila ziva kod nas kao recimo u Hrvatskoj i Srbiji koje isto nisu imale druge rase pa su mrznju usmjerili prema Romima. Sjecam se par likova se vratilo iz Njemacke poslije rata, poceli furati skinhead fazon i dobili po nosu. Toliko o tome.

Mislim da smo mi previse lijeni da pravimo tako organizovano nasilje i mrznju kao sto je redovna pojava u recimo Beogradu prema gay populaciji ili romima.
dale cooper

#34744 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dale cooper »

Hendrix wrote: 12/08/2026 23:52

Ma nismo rasisti jer nikad u Bosni nije bilo drugih rasa. A kada su pravili zvukove majmuna i bacali kore od banana crnom igracu Sarajeva birvaktile to je bila kao zajebancija.

Ali ipak treba priznati da recimo ideja skinheadsa ili slicnih sranja nikad nije bila ziva kod nas kao recimo u Hrvatskoj i Srbiji koje isto nisu imale druge rase pa su mrznju usmjerili prema Romima. Sjecam se par likova se vratilo iz Njemacke poslije rata, poceli furati skinhead fazon i dobili po nosu. Toliko o tome.

Mislim da smo mi previse lijeni da pravimo tako organizovano nasilje i mrznju kao sto je redovna pojava u recimo Beogradu prema gay populaciji ili romima.
Kakve to ima veze? Rasizam se često kod nas, kao i drugdje, ispoljava verbalno...posebice po internetu. Ako ništa i tužnije je što imamo
rasističke predrasude prema crnoj rasi, a nismo nikada imali nekog stvarnog dodira sa njima. Taj slučaj sa igračem Sarajeva je očit primjer
rasizma i nije nikakava zajebancija, takve stvari se znaju dešavati na terenima širom svijeta i uvijek su jasno okarakterisani kao rasizam.

Možda je jedino donekle istinito ovo da smo lijeni i nismo skloni organizovanom nasilju, ali to nas ne čini nešto posebno dobrima.
zposao

#34745 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by zposao »

Zapadna društva su najotvorenija i najtolerantnija prema drugima i drugačijima i o tome nema uopće rasprave.
To što mi sebi tepamo da smo merhametli, da nismo ksenofobi ili rasisti je samo posljedica toga što nismo imali masovni priliv ljudi stranog prorijekla da bismo se osjećali ugroženi.
Dovoljno je vidjeti samo kako se jedni prema drugima odnosimo kada se osjetimo da smo ugroženi i tu će se sve samo kazati.
A problemi koje zapadne države imaju mi ne možemo ni zamisliti. Bili bi mi stotinu puta gori od njih da je nas gonilo šta je njih.
Evo samo mali dio iskustva koje imamo sa ilegalnim imigrantima ili sa arapskim turistima i znamo lupiti šakom od sto i reći da se ponašaju bezobrazno i bez poštovanja u našoj zemlji. A šta bi da je takvih značajan udio u populaciji?
Vezano za rome, mojne mi šuplje, pa ispod svakog članka na klixu gdje se da naslutiti da je pripadnik romske populacije glavni protagonist odmah idu rasistički komentari.

Što je reko Pejaković, znam na nas, hebo ti nas.
Mi smo umislili da smo mi nešto posebno na svijetu. Nismo ni izbliza.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#34746 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

JohnnyS wrote: 11/08/2026 22:56 Ali je dosta Kine već u 23.stoljeću. kažu mi ljudi što su tamo bili da mi pojma nemamo koliko su oni ispred nas svih tehnološki. Njima ljudi ni je trebaju, može im slobodni padati broj kad će roboti raditi za njih.
Kina je prema HDI-u manje razvijena nego BiH.

U Kini vlada velika nejednakost. Ali ne direktno između bogatih i siromašnih, već regionalno.

Kineski obalni gradovi - Shenzhen, Shanghai, Guangzhou... su izrazito razvijeni i slobodno se može reći da su na svjetskom nivou.
Ali što više ideš u unutrašnjost, to postaje sve siromašnije. Kao nekad u bivšoj Jugoslaviji razlika između Kosova i Slovenije, ali na steroidima. Prije šest godina im je ministar sam izjavio da pola Kine još uvijek žive sa manje od 100 USD mjesečno.

Ta razlika proilazi od toga da je Deng Xiaoping prvo otvorio te obalne gradove svjetskoj ekonomiji, ne bi li Partija previše izgubila kontrole. Dodatno se to zacementiralo Hukou sistemom - ne možeš tek tako da se u Kini seliš u jedan grad iz drugog, treba ti dozvola. To je sada manje rigidno, ali posljedice su tu.
Hendrix

#34747 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hendrix »

dale cooper wrote: 13/08/2026 00:04
Hendrix wrote: 12/08/2026 23:52

Kakve to ima veze? Rasizam se često kod nas, kao i drugdje, ispoljava verbalno...posebice po internetu. Ako ništa i tužnije je što imamo
rasističke predrasude prema crnoj rasi, a nismo nikada imali nekog stvarnog dodira sa njima. Taj slučaj sa igračem Sarajeva je očit primjer
rasizma i nije nikakava zajebancija, takve stvari se znaju dešavati na terenima širom svijeta i uvijek su jasno okarakterisani kao rasizam.

Možda je jedino donekle istinito ovo da smo lijeni i nismo skloni organizovanom nasilju, ali to nas ne čini nešto posebno dobrima.
Ma nisi skonto sarkazam, kazem nismo lafo rasisti jer nemamo toliko razlicitih rasa oko nas. Da ih ima bili bi i mi otvoreni rasisti. To nije tema jer nema o kome da se prica.

Mi smo ono rasisti lokalnog karaktera, mrzimo sve zivo pa sto be bi i nekog sa drugom bojom koze.

Ipak nemam organizovano nasilje tipa 20 skinheda prebije romskog djecaka u Beogradu. Ja sam zivio u Splitu jedno vrijeme, skinhedi su bili svuda oko mene u skoli. To je bila ozbiljna furka sto nikada nije bio slucaj u Sarajevu.

Koliko su se digli u Sarajevu kada se Bozo Vreco tek pojavio, ma nema prijetnje na sve strane i opet nista. Mi znamo samo srati i laprdati.
moimoi

#34748 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Kako nemamo? Vazda si imao jalijase. Jos prije rata.
Tvrtko II Kotromanić

#34749 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Tvrtko II Kotromanić »

jasta, jalijasi su poznati skinhedi
moimoi

#34750 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Pa isti je to mindset. Hodaju u coporu i traze s kim ce se potuci.
Koja je razlika?
Post Reply