Sirija

Locked
Kikibombona

#34726 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

PeppermintSA wrote:Mene samo interesuje da li je iko od vas bio u Siriji prije početka rata? Ja sam u tri navrata bio u Siriji, početkom 80-ih, krajem 80-ih i početkom 00-ih. Da ste bili znali bi zašto je u interesu svakog normalnog čovjeka da Assad pobijedi. Sirija je bila predivna, razvijena, sekularna zemlja.
Dosta ucesnika na temi osjeca simpatije prema Siriji, pa bi bilo lijepo kada bi napisao stosta o drzavi i ljudima.
Rampage

#34727 Re: Sirija

Post by Rampage »

PeppermintSA wrote:Mene samo interesuje da li je iko od vas bio u Siriji prije početka rata? Ja sam u tri navrata bio u Siriji, početkom 80-ih, krajem 80-ih i početkom 00-ih. Da ste bili znali bi zašto je u interesu svakog normalnog čovjeka da Assad pobijedi. Sirija je bila predivna, razvijena, sekularna zemlja.
Nisam bio u Siriji ali jesam u jednoj drugoj državi s tih geopolitičkih prostora kojoj su također podvalili najveću laž našeg vremena, tzv. "Arapsko proljeće" i od koje su napravili "Mad Max" državu. Zato sam svim srcem za to da se protjera sva bjelosvjetska gamad koja je došla narodu Sirije promovisati "demokratiju" i da se nađe kompromis između Assada i onih kojima su podvalili, pobunjenika, te da se napokon prestane prolijevati krv.
sarajevoxxxx

#34728 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Za sve ljubitelje diktatura sigurno da je Sirija bila zemlja po njihovoj mjeri.

Barel bombe i nivo razaranja kojeg 4 godine gledamo najbolje govore kakvi ljudi su bili na vlasti u Siriji.

Opozicija i narod s obzirom na sve kroz sta su prosli mozemo kazati da su najstrpljiviji i najmiroljubiviji narod na planeti. Bilo kojem drugom narodu da se desilo ono isto sto i Sirijcima vidjeli bi milion puta vecu radikalizaciju, mulion puta gore prizore od najgoreg prizora kojeg nam je najradikalniji pripadnik is-a servirao.

Pogledaj Kobane citav svijet pobudalio a nije stradao ni jedan civil, sta bi svijet radio da Kobane bude samo jedan dan Haleb. Ne 4 godine, samo jedan.

Ili ovo u Parizu 2,5 miliona ljudi na ulicu izadje zbog 12 ljudskih zivota. Sta bi Evropljani radili da im se desi samo jedan dan Homs ili Haleb. Bili bi milion puta gori od isa.

Licemjerno se svijet iscudjava sirijskoj i irackoj radikalizaciji, a bili bi milion puta gori od IS-samo jedan dan da prozive ono sto su Sirijci.Ne 4 godine, vec samo jedan prosjecan sirijski dan ispunjen barel bombama, zracnim udarima, i ubijanjem zena i djece.

Nikad kao ovih dana nije tako jasno koliko je samo svijet licemjeran, bezobrezan, odvratan, i koliko same gaje i pazljivo cuvaju svoje jadne dvostruke standarde.
Maystor

#34729 Re: Sirija

Post by Maystor »

husein_kapetan wrote:
Klavikula wrote:gubici u oklopu prilikom napada na Nubl i Zaru.
JN & rebels armored loses in Nubble : 1 T-62 , 1 BMP-1, 1 T-72 Ural, 1 T-72 AV, 1 T-55 captured by SAA.
1 BMP-1, 1 T-55 destroyed.
7 armored vehicles confirmed captured/destroyed since the second offensive on Nubble & Zahra launched 7-8th Jan. Offensive was stopped
Ovi gubitci su, naravno plod prije svega tehničke nepripremljenosti i evidentnog odsustva bilo kakve opetativno- taktičke logike, ono malo početnog uspjeha su ostvarili pod podrškom artiljerije.
Spominju se i gubici od oko 170 "revolucionara" i oko 200 ranjenih..
Sa jedne strane čudi što SAA nije iskoristila ovu situaciju za kontranapad.. ali i ne previše.. zadnjih dana smo svjedoci značajnog pregrupisavanja borbenih jedinica skoro svih frakcija na širem području Allepa. Gotovo je sigurno da će isil u narednom periodu pokušati napraviti nešto značajno na ovom djelu ratišta.
Mislim da će u narednom periodu većina borbenih dejstava biti incentrirana upravo na Aleppo i okolinu..
Teško je, Kapetane, analizirati tu gamad. Svega ima na dunjaluku, ali takvih imbecila nema nigdje.
T72AV koji je zarobljen nakon što su se debili iz nusre zaglavili u blatu

Image
Maystor

#34730 Re: Sirija

Post by Maystor »

sarajevoxxxx wrote:

Barel bombe i nivo razaranja kojeg 4 godine gledamo najbolje govore kakvi ljudi su bili na vlasti u Siriji.

Opozicija i narod s obzirom na sve kroz sta su prosli mozemo kazati da su najstrpljiviji i najmiroljubiviji narod na planeti. Bilo kojem drugom narodu da se desilo ono isto sto i Sirijcima vidjeli bi milion puta vecu radikalizaciju, mulion puta gore prizore od najgoreg prizora kojeg nam je najradikalniji pripadnik is-a servirao.

Pogledaj Kobane citav svijet pobudalio a nije stradao ni jedan civil, sta bi svijet radio da Kobane bude samo jedan dan Haleb. Ne 4 godine, samo jedan.

Ili ovo u Parizu 2,5 miliona ljudi na ulicu izadje zbog 12 ljudskih zivota. Sta bi Evropljani radili da im se desi samo jedan dan Homs ili Haleb. Bili bi milion puta gori od isa.

Licemjerno se svijet iscudjava sirijskoj i irackoj radikalizaciji, a bili bi milion puta gori od IS-samo jedan dan da prozive ono sto su Sirijci.Ne 4 godine, vec samo jedan prosjecan sirijski dan ispunjen barel bombama, zracnim udarima, i ubijanjem zena i djece.

Nikad kao ovih dana nije tako jasno koliko je samo svijet licemjeran, bezobrezan, odvratan, i koliko same gaje i pazljivo cuvaju svoje jadne dvostruke standarde.
Odgovori čovjeku na pitanje: jesi li ikada bio u Siriji?
Rampage

#34731 Re: Sirija

Post by Rampage »

sarajevoxxxx wrote:

A ovi s Hell Cannon topovima djeca cvijeća, jel' da, oni ništa ne razaraju?

https://www.youtube.com/watch?v=Z9uTYk8m900#t=82
Klavikula

#34732 Re: Sirija

Post by Klavikula »

Dobar tekst Monitora o saradnji Izraela i sekularnih na jugu Sirije. od rusenje aviona, otvaranja linija za napad, dostavljanja komunikacijskih sredstava i medicinske opreme, artiljerijske podrske pjesackim jedinicam i bombardovanja strateskih objekata do direktnog planiranja i rukovodjenja operacijama.

dakle, zdruzenim akcijama IDF-a i sirijskih pobunjenika unistena je jedna od najbitnijih radarskih stanica u Siriji.

Al Monitor

eto, jos jedan dokaz u prilog tezi da Izrael i sirijski pobunjenici u juznim pokrajinama odlicno saradjuju, da ne kazem rade ko jedan. doduse, iste ciljeve imaju, tako da ne treba cuditi.
Challenger__

#34733 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Klavikula wrote:eto, jos jedan dokaz u prilog tezi da Izrael i sirijski pobunjenici u juznim pokrajinama odlicno saradjuju, da ne kazem rade ko jedan.
IDF i Al-Qaeda, Klavi, Al-Qaeda.

Image

Cionistička pretorijanska garda, teroristi a ne pobunjenici.
Rampage

#34734 Re: Sirija

Post by Rampage »

Prof. dr. Vlado Azinović o tome šta je pokazao napad na redakciju lista Charlie Hebdo, da li je svijet ozbiljno shvatio prijetnju militanata IS, te kako se u BIH boriti sa radikalnim elementima koji prijete njenoj sigurnosti. Preporuke, ipak je to naš Vlado:)

http://www.slobodnaevropa.mobi/a/26790056.html
PeppermintSA

#34735 Re: Sirija

Post by PeppermintSA »

Kikibombona wrote:
Dosta ucesnika na temi osjeca simpatije prema Siriji, pa bi bilo lijepo kada bi napisao stosta o drzavi i ljudima.
Sirija je bila jako PREDIVNA zemlja s jakom dobrim ljudima. Ja sam takođe bio u mnogim arapskim zemljama: Kuvajtu, Saudiji, Bahrainu, Omanu, Jordanu, ali ni jedna od tih zemalja nije ostavila takav utisak na mene. Dapače, sve te zemlje (osim donekle Omana) su mi bile odvratne. U Siriji je vladao sekularizam, narod je tečno pričao strane jezike, žene su bile obrazovane i emancipovane, kultura je bila na izrazito visokom nivou - odlična pozorišta, erotska kina, noćni život par eksalans. Naprosto si imao osjećaj dolaska u neku egzotičnu zemlju gdje možeš upiti kulturu, družiti se sa lokalnim stanovništvom, voditi zanimljive razgovore i uživati u jednom ekonomskom, kulturnom i ljudskom blagostanju.Toga u arapskom svijetu nije bilo jer su svi jako zatvoreni.

Ne kažem ja da je Assad cvječka, međutim u poređenju s ovim danas, ili u poređenju sa Kuvajtom, Jordanom i ostalim nesekularnim režimima, Sirija je bila Pariz. Vladao je pravi multikulturalizam, u Damasku sam tri noći zaredom krajem 80-ih izašao na večeru sa grupom prijatelja: Dva kršćanina i dva muslimana, studirali filozofiju; razgovarali smo o socijalizmu u tadašnjoj Jugoslaviji i socijalizmu kod njih, o seksualnoj revoluciji itd. Kasnije mi jedan od tih likova nabacio svoju prijateljicu s kojom sam imao strašno strastvenu avanturu, patio sam zbog nje dobre dvije godine. Strašno sam se zaljubio bio. Vodili su me u neke čuvene čajdžinice, pa kasnije u neke noćne klubove. Išli smo džipovima u pustinju i upoznavali beduine, spavali kod njih pod šatarom.

Teško je opisati sve, jer ima tu dosta, ali naprosto mi je jako odgovarala zemlja. Kao neka utopija, sve je bilo besplatno kao i kod nas u socijalizmu, s tim da je nosilo neku dozu ekstravagantne naelektrisanosti i egzotičnosti. I mogu odgovorno reći da je narod bio itekako zadovoljan, govorim o prosjećnom čovjeku. Svi su bili vedri, nasmijani. Naravno, Islam je bio haman pa iskorijenjen kod urbane, mlade populacije u smislu uloge u životu. U to vrijeme je religija bila manje zastupljena u Damasku nego religija u Sarajevo 2015. godine.
cbrt

#34736 Re: Sirija

Post by cbrt »

Mnogo toga se promenilo s kraja osamdesetih pa do danas u tim zemljama...
Kikibombona

#34737 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

PeppermintSA

Svaka cast na komentaru. :thumbup: :thumbup:

Malo me podsjetilo na Afganistan i njihovo posrtanje.....

Image

Mnogi svjetski igraci zele Siriji put unatrag 200 i vise godina, pa zato podrzavaju ove..... ne znam kako da ih nazovem......
em11r

#34738 Re: Sirija

Post by em11r »

PeppermintSA wrote:
Kikibombona wrote:
Sirija je bila jako PREDIVNA zemlja s jakom dobrim ljudima. Ja sam takođe bio u mnogim arapskim zemljama: Kuvajtu, Saudiji, Bahrainu, Omanu, Jordanu, ali ni jedna od tih zemalja nije ostavila takav utisak na mene. Dapače, sve te zemlje (osim donekle Omana) su mi bile odvratne. U Siriji je vladao sekularizam, narod je tečno pričao strane jezike, žene su bile obrazovane i emancipovane, kultura je bila na izrazito visokom nivou - odlična pozorišta, erotska kina, noćni život par eksalans. Naprosto si imao osjećaj dolaska u neku egzotičnu zemlju gdje možeš upiti kulturu, družiti se sa lokalnim stanovništvom, voditi zanimljive razgovore i uživati u jednom ekonomskom, kulturnom i ljudskom blagostanju.Toga u arapskom svijetu nije bilo jer su svi jako zatvoreni.

Ne kažem ja da je Assad cvječka, međutim u poređenju s ovim danas, ili u poređenju sa Kuvajtom, Jordanom i ostalim nesekularnim režimima, Sirija je bila Pariz. Vladao je pravi multikulturalizam, u Damasku sam tri noći zaredom krajem 80-ih izašao na večeru sa grupom prijatelja: Dva kršćanina i dva muslimana, studirali filozofiju; razgovarali smo o socijalizmu u tadašnjoj Jugoslaviji i socijalizmu kod njih, o seksualnoj revoluciji itd. Kasnije mi jedan od tih likova nabacio svoju prijateljicu s kojom sam imao strašno strastvenu avanturu, patio sam zbog nje dobre dvije godine. Strašno sam se zaljubio bio. Vodili su me u neke čuvene čajdžinice, pa kasnije u neke noćne klubove. Išli smo džipovima u pustinju i upoznavali beduine, spavali kod njih pod šatarom.

Teško je opisati sve, jer ima tu dosta, ali naprosto mi je jako odgovarala zemlja. Kao neka utopija, sve je bilo besplatno kao i kod nas u socijalizmu, s tim da je nosilo neku dozu ekstravagantne naelektrisanosti i egzotičnosti. I mogu odgovorno reći da je narod bio itekako zadovoljan, govorim o prosjećnom čovjeku. Svi su bili vedri, nasmijani. Naravno, Islam je bio haman pa iskorijenjen kod urbane, mlade populacije u smislu uloge u životu. U to vrijeme je religija bila manje zastupljena u Damasku nego religija u Sarajevo 2015. godine.

U saxxxxovoj, coolovoj i japinovoj Siriji bi ti za ovo sto si opisao, odsjekli glavu.
sarajevoxxxx

#34739 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

cbrt wrote:Mnogo toga se promenilo s kraja osamdesetih pa do danas u tim zemljama...
Da je bila najbolja zemlja za zivot, opet razgovaras sa opozicijom, dogovaras se itd. Svi znamo da se nazalost to nije desilo. Umjesto razgovora sa podsmjehom je Asad odgovarao na prebjege vojnika. Sjecam se jednog njegovog intervju, jednostavno radilo se opijenosti i velikom osjecaju nadmoci. Obican covjek je na zalost ponizavan, zbog bezazlenog razloga zavrsis na robiji. Uzasno siromasna drzava, uzasan javni prevoz, stari i zapusteni aerodromi, uzasni granicni prelazi, koji podsjecaju na stare garaze ili mehanicarske radnje a sve vrvi desetinama vojnika bas kao da je ratno stanje. Putovanje izmedju Damaska i Halepa je kao putovanje izmedju dvije drzave, sve se kontrolise. Na onim video snimcima iz onih kvazi najvecih skladista oruzja u Mehinu vidjelo se koliko je Sirija unistena, razorena, razvaljena i opustosena. Kozije staze, fasada koja se raspada, smijesna nekakva ulazna vrata u skladista, eh ta skladista su ogledalo Sirije sve im je tako.

Na svakom koraku te Gleda Asad, sve ispunjeno njegovim slikama, taksista ne smije ni izgovoriti njegovo ime, nigdje kao Siriji zivot nije bio bezvrijedniji, nistavniji, sve je podredjeno vodji, a ljudski zivot nije vrijedio ni pisljiva boba.

Izlazak iz Sirije i ulazak u Tursku je bio mali vremeplov. Izlazak iz zapustene i zaostale drzave, neozbiljnih vojnika (nije bilo granicnih sluzbenika vec vojnika u maskirnim uniformama) korumpiranog taksiste koji sverca kanistre nafte, i moli te da mu das pasos da moze da kupi vise alkohola, cigara u free shopu izmedju granica.

Imao sam priliku posjetiti i lokalnu bolnicu u Damasku, ljudi su predivni, susretljivi, mehlem, nema sta. Inace Sirijci su jedan od najgostoprimljiviji narod medju arapima. Jedna gospoda, ali i malo preponositi. Zemlja prebogata, sve imaju, mozda bogatiji i od Turske (mislim na prirodna bogatstva) izuzetno obrazovani, radini, vrijedni, imaju jaku dijasporu. Oko 20 miliona Sirijaca zivi van Sirije, po mentalitetu od svih arapskih naroda ponajvise su slicni nama.
sarajevoxxxx

#34740 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Eh da nekome je smijesno, ali strah ne strah vec neka cudna zebnja koji sam osjecao ne samo ja vec i drugi sa kojima sam razgovarao, mogao se osjecati od ulaza u Siriju, od granicnog prelaza, onih silnih vojnika, pa mozda i tokom cijelog putovanja. Jedna diktatorska drzava je bila ali u pravom smislu rijeci.
Rampage

#34741 Re: Sirija

Post by Rampage »

sarajevoxxxx wrote:Eh da nekome je smijesno, ali strah ne strah vec neka cudna zebnja koji sam osjecao ne samo ja vec i drugi sa kojima sam razgovarao, mogao se osjecati od ulaza u Siriju, od granicnog prelaza, onih silnih vojnika, pa mozda i tokom cijelog putovanja. Jedna diktatorska drzava je bila ali u pravom smislu rijeci.
Većina nas ovdje će se složiti s tobom da Assad nije zlato, naravno. Ali zašto ti nećeš da priznaš da je alternativa koja mu se nudi mnogo puta gora? Možda su nekada na samom početku tzv. "Arapskog proljeća" postojale određene "rebelske" grupe s plemenitim ciljevima, ali njihovo "proljeće" je davno ukradeno i zloupotrebljeno. Zar ne?
husein_kapetan

#34742 Re: Sirija

Post by husein_kapetan »

Klavikula wrote:Dobar tekst Monitora o saradnji Izraela i sekularnih na jugu Sirije. od rusenje aviona, otvaranja linija za napad, dostavljanja komunikacijskih sredstava i medicinske opreme, artiljerijske podrske pjesackim jedinicam i bombardovanja strateskih objekata do direktnog planiranja i rukovodjenja operacijama.

dakle, zdruzenim akcijama IDF-a i sirijskih pobunjenika unistena je jedna od najbitnijih radarskih stanica u Siriji.

Al Monitor

eto, jos jedan dokaz u prilog tezi da Izrael i sirijski pobunjenici u juznim pokrajinama odlicno saradjuju, da ne kazem rade ko jedan. doduse, iste ciljeve imaju, tako da ne treba cuditi.
Kako se u ovom ratu ništa ne dešava slučajno apsolutno nije slučajna ni ova najnovija "rivelacija" za one koji takvom vide, preporučujem ovaj veoma zanimljiv članak gosp. Michettonija..
U italiji postoji veliki broj analitičara koji su na "ti" sa aktuelnom "realpolitik" pomenuti je jedan u nizu čije pisanje veoma rado čitam.
http://www.teleborsa.it/Editoriali/2015 ... LhCui622MV
Challenger__

#34743 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Znači i ovaj talijanski autor tvrdi da je ISIL njihov monstrum koji se "oteo kontroli".

Lijepo.
Novak20

#34744 Re: Sirija

Post by Novak20 »

sarajevoxxxx wrote:Eh da nekome je smijesno, ali strah ne strah vec neka cudna zebnja koji sam osjecao ne samo ja vec i drugi sa kojima sam razgovarao, mogao se osjecati od ulaza u Siriju, od granicnog prelaza, onih silnih vojnika, pa mozda i tokom cijelog putovanja. Jedna diktatorska drzava je bila ali u pravom smislu rijeci.

Diktatorska ili ne, Sirija je država u kojoj se pored svega 60-70% naroda grčevito i hrabro bori da je očuva. Zašto kad im je bilo toliko loše ???
husein_kapetan

#34745 Re: Sirija

Post by husein_kapetan »

Rampage wrote:
Većina nas ovdje će se složiti s tobom da Assad nije zlato, naravno. Ali zašto ti nećeš da priznaš da je alternativa koja mu se nudi mnogo puta gora? Možda su nekada na samom početku tzv. "Arapskog proljeća" postojale određene "rebelske" grupe s plemenitim ciljevima, ali njihovo "proljeće" je davno ukradeno i zloupotrebljeno. Zar ne?
Po meni dali namjerno ili ne ovdje se na mala vrata i prešutno pravi devijacija osnovnih postulata koji temelje ovaj sukob, naime Assad kao osoba ili statista ni sada niti ikada nije bio problem...
Veliki problem koji je konstanta neupitna ovog rata je koncepcija bazilarnih vrijednosti tog društva koje oponenti zagovaraju i brane, sa jedne strane beskompromisna odbrana dosadašnjeg sekularnog uređenja i vrijednosti koje su odlikovake dosadašnju siriju, a sa druge veoma neizvjesna i nadasve turobna alternativa milijarde frakcija, interesa, tutora.. gdje bi sirijski narod imao najmanju vrijednost i važnost... Libija uči..
U zadnjih dvadest godina gotovo nijedna novonastala "demokratija" zagovarana i finansirana izvana na ovim prostorima nije uspjela, niti će na ovaj način uspjeti.. percepcija demokratije u društvima gdje vlada uglavnom tribalno uređenje stvara kao što vidimo samo haos i krvoprolića.. tačno po mjeri tamo nekih..
Dakle Asad je ovdje problem zato što predstavlja i brani do zadnjeg ideju, viziju, koncept i vrijednost jednog društva koje je dokazano stabilno i uspješno ( bilo) .. neoprostiv grijeh koji se danas na Bliskom Istoku ne oprašta..
Novak20

#34746 Re: Sirija

Post by Novak20 »

Abu Saad al-Dagfhistani preselio na Kobaneu dan nakon snimanja bolesne egzekucije navodnih špijuna.

Image
husein_kapetan

#34747 Re: Sirija

Post by husein_kapetan »

Challenger__ wrote:Znači i ovaj talijanski autor tvrdi da je ISIL njihov monstrum koji se "oteo kontroli".

Lijepo.
Ako je na ovaj način sve lijepo dokumentovano, uz sasvim logičnu hronološku liniju događaja, pisano od strane ljudi koji imaju određeni kredibilitet u svom društvu i mogu se sasvim izvjesno svrstati u "superpartes".. svi oni koji netendeciozno i racionalno pristupaju ovom djelu aktuenosti nebi trebali sumnjati u vjerodostojnost napisanog..
A i inače ne trebaju naočale da se via maestra ovog sukoba sagleda..
sarajevoxxxx

#34748 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

IS je trenutno najorganizovaniji, pozeljna udavaca, prilicno prihvacena u narodu, realno najjaca sunitska vojna formacija. Razbiti IS znaci podrzati koljaca u Damasku i uciniti veliku uslugu siitskim milicijama.

Mnogi ne vole IS, ali bar je duplo vise onih koji ne vole Asada i iransku dominaciju, ili americke Kurde.

Narodi na BI ne vjeruju Zapadu, a biti pof ISom je za sve njih milion puta manje bolna opcija nego povratak Asadu ili nekom novom "Malikiju".
Challenger__

#34749 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

sarajevoxxxx wrote:Mnogi ne vole IS, ali bar je duplo vise onih koji ne vole Asada
U Kataru svakako, u Siriji nikako. Ipak, Sirija se pita.
sarajevoxxxx

#34750 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

husein_kapetan wrote:
Rampage wrote:
Po meni dali namjerno ili ne ovdje se na mala vrata i prešutno pravi devijacija osnovnih postulata koji temelje ovaj sukob, naime Assad kao osoba ili statista ni sada niti ikada nije bio problem...
Veliki problem koji je konstanta neupitna ovog rata je koncepcija bazilarnih vrijednosti tog društva koje oponenti zagovaraju i brane, sa jedne strane beskompromisna odbrana dosadašnjeg sekularnog uređenja i vrijednosti koje su odlikovake dosadašnju siriju, a sa druge veoma neizvjesna i nadasve turobna alternativa milijarde frakcija, interesa, tutora.. gdje bi sirijski narod imao najmanju vrijednost i važnost... Libija uči..
U zadnjih dvadest godina gotovo nijedna novonastala "demokratija" zagovarana i finansirana izvana na ovim prostorima nije uspjela, niti će na ovaj način uspjeti.. percepcija demokratije u društvima gdje vlada uglavnom tribalno uređenje stvara kao što vidimo samo haos i krvoprolića.. tačno po mjeri tamo nekih..
Dakle Asad je ovdje problem zato što predstavlja i brani do zadnjeg ideju, viziju, koncept i vrijednost jednog društva koje je dokazano stabilno i uspješno ( bilo) .. neoprostiv grijeh koji se danas na Bliskom Istoku ne oprašta..
Da samo sto to drustvo zagovaraju i jedino jos brane oni koji klicu "O Husein o Fatima Zehra". Siti svoj klasicni sektaski rat prodaju pod etiketom borbe protiv terorizma. A svaku kotu koju osvoje zabiju zastavu sa O Husein. Ne mogu sami nista, pa se po meni kriju iza borbe protiv terorizma. Svaka pomoc licemjerne medjunarodne zajednice je dobro dosla i to je to, ali opet im ne ide. Jedino da dovuku cijeli Iran u Haleb ili ona ratista oko Bagdada, mozda bi nesto i uradili.
Locked