Sirija

Locked
Novak20

#34676 Re: Sirija

Post by Novak20 »

budza wrote:
Fantassin wrote:Pa ja ... to je to otprilike isto, kada das dijetetu da opali metak na metu u streljani ili kada mu das pistolj da nekoga upuca u glavu.... prava ISIS logika.

nemaju uslova za vise. haos je dole.

@novace,

slazem se da je bolesno, ali i znam iz prica cecena da su mladi i mali kozaci klali po ceceniji.
zato i kazem da ih deru tu gde su najslabiji.
i amerima i drugim zarobljenicima ne oblace slucajno orandzaste kombinizone. ima u tome jake simbolike.
Baš se Rusi i Ameri prepadnu kad im ubiješ dva čovjeka ili 20.000 ljudi. Boli ih k... kao što i mene boli k... šta su radili Kozaci Čećenima prije 200 godina ili Čećeni Kozacima prije 300 godina. Jasno mi je da su tebi čećenske priče in samo šta Čećeni rade u Siriji a i ti sa njima ? Šta su im radili Sirijci?

Ti ovaj snimak tumačiš na svoj način ko fol nekakva poruka i simbolika a ja ga tumačim da bolesni ljudi bolesno odgajaju svoju djecu. Odgajaju ih u duhu zla i dehumanizacije. Ovako isto bi pucali u mene i moju djecu koja su naučena da ne bace papir na cestu a kamo li da naude drugom. Razloge bi već našli da opravdaju svoj zločin i nauk.
budza

#34677 Re: Sirija

Post by budza »

ioannes wrote:
budza wrote: no, mogu da razumem da u ratu vojnik vojniku otrubi glavu.
jel tebi jasno o cemu ti pricas...
ovde su neki ljudi skroz svoj moralni kompas izgubili

ja mislim da si ti promasio pdf a i temu.
o klasovim proizvodima odi na pdf ekonomija.
budza

#34678 Re: Sirija

Post by budza »

Novak20 wrote:
budza wrote:
Fantassin wrote:Pa ja ... to je to otprilike isto, kada das dijetetu da opali metak na metu u streljani ili kada mu das pistolj da nekoga upuca u glavu.... prava ISIS logika.

nemaju uslova za vise. haos je dole.

@novace,

slazem se da je bolesno, ali i znam iz prica cecena da su mladi i mali kozaci klali po ceceniji.
zato i kazem da ih deru tu gde su najslabiji.
i amerima i drugim zarobljenicima ne oblace slucajno orandzaste kombinizone. ima u tome jake simbolike.
Baš se Rusi i Ameri prepadnu kad im ubiješ dva čovjeka ili 20.000 ljudi. Boli ih k... kao što i mene boli k... šta su radili Kozaci Čećenima prije 200 godina ili Čećeni Kozacima prije 300 godina. Jasno mi je da su tebi čećenske priče in samo šta Čećeni rade u Siriji a i ti sa njima ? Šta su im radili Sirijci?

Ti ovaj snimak tumačiš na svoj način ko fol nekakva poruka i simbolika a ja ga tumačim da bolesni ljudi bolesno odgajaju svoju djecu. Odgajaju ih u duhu zla i dehumanizacije. Ovako isto bi pucali u mene i moju djecu koja su naučena da ne bace papir na cestu a kamo li da naude drugom. Razloge bi već našli da opravdaju svoj zločin i nauk.

ja u tvom upisu vidim da ti ostro napadas brutalnost asadovog rezima. ili samo prividjam?
o kojim cecenima pises? kadirovim sigurno. njih ima na 100tinu dole.
zaboravljas da objasnis sta u siriji isto rade ruske snage? oni sigurno mosti ivanove dole traze.
sarajevoxxxx

#34679 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Snage opozicije zauzele selo Tell Selmu koje se smatra prvom linijom odbrane vojnog aerodroma Ebu Zuhur u Idlibu, kao i najvecim uzvisenjem u blizini aerodroma.

Selo se nalazi pored glavnog ulaza u aerodrom, a rezimskim vojnicima u aerodromu je znacajno i iz razloga sto jedino u tom selu mogu doci do pitke vode.
Maystor

#34680 Re: Sirija

Post by Maystor »

sarajevoxxxx wrote:Snage opozicije zauzele selo Tell Selmu koje se smatra prvom linijom odbrane vojnog aerodroma Ebu Zuhur u Idlibu, kao i najvecim uzvisenjem u blizini aerodroma.

Selo se nalazi pored glavnog ulaza u aerodrom, a rezimskim vojnicima u aerodromu je znacajno i iz razloga sto jedino u tom selu mogu doci do pitke vode.
Tu lokaciju su držali i ranije. Čudi me da nisi nešto drugo iskopao za danas.
Challenger__

#34681 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Mapa teritorijalne rasprostranjenosti Al-Nusre (sirijskog ogranka AQ) i srodnih frakcija:

Image

Vrlo je zanimljiva njihova prisutnost koja se oslanja na Golan/Izrael.
Challenger__

#34682 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Kikibombona wrote:Inace, danas ka Kobaniju se krecu konvoji monstruma iz obliznjeg ISILovog uporista Manbija. Ne mire se sa porazom i salju jos ljudi u sigurnu smrt.
Sujeta. Koja sujeta. Prije će da pocrkaju nego priznaju poraz i podviju repinu.

_____

:lol:

Pocrkaće od muke, kako ublehaši, tako njihovi otvoreni i prikriveni simpatizeri. Sa ili bez tuđe pomoći - who care - poderaše ih prostodušni ljudi Medije koji nikoga ne mrze. Poderaše njih, izabranike džehenema.

Kikibombona

#34683 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Challenger__ wrote:Sujeta. Koja sujeta. Prije će da pocrkaju nego priznaju poraz i podviju repinu.

_____

Pocrkaće od muke, kako ublehaši, tako njihovi otvoreni i prikriveni simpatizeri. Sa ili bez tuđe pomoći - who care - poderaše ih prostodušni ljudi Medije koji nikoga ne mrze. Poderaše njih, izabranike džehenema.

Da se nisu ovako nafurali i oko Kobanea stvorili mit, davno bi se povukli. Ovako, jebeno, zrtve vlastite megalomanije i sujete. Obraz je u pitanju, moral, ponos..... Aj majcin sine pobjegni od komunista a boris se na Alahovom putu, tvrdis da je Alah uz tebe, vec si proglasio pobjedu, promijenio ime gradu, od bitke za grad napravio bitku za konacnu pobjedu......

Zao mi Kurda, morat ce uloziti posljednje napore, podnijeti jos dosta zrtvi prije nego ih lopatama pociste iz grada. Potpuno je jasno da se povuci nece iakon gube nezaustavljivo.
Kikibombona

#34684 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Co0l wrote:
Kikibombona wrote:Cool opet u misiji minimiziranja nadljudskog otpora YPG protiv visestruko jaceg protivnika, koji na svojoj strani ima apsolutno sve pretpostavke osim avijacije.

Podsjecanja radi, isti ovaj ISIL je za par dana udruzenim pobunjenicima uzeo ogroman teritorij od iracke granice do Alepa. Manbij i Bab, gradove od preko 100 000 ljudi, su im uzeli za 2-3 dana. Razbjezali se ko gusteri, iako su imali otvorene sve logisticke rute, iako imaju neogranicene kolicine oruzja i veliki broj vojnika.... SRF je americka organizacija u Siriji, naoruzna americkim oruzjem, pa ih ni to nije sprijecilo da glavom bez obzira pobjegnu od ISILa kad bi god ovi krenuli. Nedavno ih je i Nusra rascormirala u Idlibu za par dana.

YPG nije bjezao, junacki su se branili lovackim puskama i ostalim starudijama. Dolaskom Pesmergi, situacija na terenu se promijenila. Naravno, i americka pomoc je znacajna, ali nije presudna, samo je izbalansirala snage na terenu. Prevagu donose Pesmerge i junacki YPG koji se bori za goli opstanak.

Inace, danas ka Kobaniju se krecu konvoji monstruma iz obliznjeg ISILovog uporista Manbija. Ne mire se sa porazom i salju jos ljudi u sigurnu smrt.
Pa da,razbucale ih bradonje za par dana,Kobani bio pred padom i sta se promijenilo?Ili da ti nacrtam,kad vec moram-ko se ukljucio u odbranu?
A ovo mi je najbolje,Kurdi nisu bjezali :lol: Osim ako onih dvjestotinjak hiljada pobjeglih u Tursku nakon ofanzive ISIL-a ne smatras pravim Kurdima kao one u redovima ISIL-a.
Ti ocigledno nisi pratio pa sada malo lupas? :-)

Ameri su krenuli sa raketiranjem ISILa prije nego su ovi uopste usli u Kobani. Bitka se odvijala po okolnim selima u to vrijeme....

http://www.advance.hr/vijesti/unatoc-am ... kontrolom/

ISIL je zatim usao u grad i zauzimao ulicu po ulicu dok su trajali americki napadi. Kontinuirano su napredovali i potiskivali kurdske snage. Erdogan je danima govorio da ce Kobani pasti, da ih nista ne moze spasiti. Cak su i Ameri govorili da ce grad tesko opstati unatoc podrski avijacije.

Procitaj :lol:

http://www.24sata.hr/svijet/kobane-je-p ... jni-387811

Da ti ne trazim izjave Amera koji su se isto tako pribojavali da ce grad pasti.....

Kurdi su lose naoruzani, ne posjeduju tesko naoruzanje. Bile su slike na kojim se vidjelo da sa lovackim puskama brane grad. Sve logisticke rute su im bile zatvorene. Odrzavala ih je volja, hrabro srce i borba za goli opstanak.

Tok rata su prelomile Pesmerge koje su stigle pod pritiskom Amerike. Da nisu dosli u grad, pitanje je kakva bi sada bila situacija. Sa njihovim dolaskom Kurdi su ODMAH zaustavili napredovanje ISILa i lagano krenuli u ofanzivu. I sta je onda donijelo promjenu na terenu, ko je prevaga? Lako je zakljuciti svakome ko je pratio tok bitke za Kobani.

YPG je mogao i bez 200 Pesmergi (stalno se mijenja postava, Turci ne dozvoljavaju ulazak veceg broja Pesmerga boraca), ali im je artiljerija, lako naoruzanje i municija koju su oni dostavili od sudbonosne vaznosti. Do tada su municiju dobijali iz zraka.....

A ljudi koji su napustili Kobane?

Pa YPG je imao jedva dovoljno municije da opskrbljuje borce koje su u tom trenutku imali, a da ne govorimo o dodatnoj mobilizaciji. Sta bi dobili sa tim da je u gradu ostalo 10, 20 - 30 000 ljudi bez oruzja? Povecale bi se civilne zrtve i zavladala jos veca panika. Pametno su postupili zato sto su u gradu zadrzali samo ljude koji su pod oruzjem.

A naravno da u svakom narodu ima picoka kojim je vlastita guzica na prvom mjestu. I kod nas ih je bilo koliko hoces. Znam neke koji su lomili ruke i noge da ne idu u borbu. Vecina je izbjegavala odlazak na liniju. Ni Arapi nisu bas raspolozeni za borbu protiv Asada. Koliko Sirija ima stanovnika, 20ak miliona? Koliko ima pobunjenika? Odgovori si na pitanja i sve ce ti biti jasno.

Stvar je u tome da se Kurdi junacki bore u skladu sa mogucnostima, a da su udruzeni pobunjenici pobjegli od ISILa iz Baba, Manbija i mnogih drugih gradova.....

I jos da dodam. Zasto ISIL ne napdne Hasku i Kamisli, gradove od po 250 000 stanovnika koje kontrolisu Kurdi na sjeveroistoku Sirije? Hajde neka krenu pa da vidimo kako ce se provesti protiv brojne ekipe koja ima tokove snabdjevanja. U stvari, prije 20ak dana su pokrenuli ofanzivu na Kamisli pa kad su udarili na tvrdo dali se u bijeg. Vidis kako znaju lako odustati..... Al zato na okruzeni mali Kobani napadaju kao vampri. Al kurko. :izet:
Co0l

#34685 Re: Sirija

Post by Co0l »

De bolan Kiki,nemoj se provaljivat.Sami Kurdi govore da ih je 'Koalicija' odbranila a ti ovdje nesto fantaziras.Jasno da se nalet ISIL-a nije mogao iste sekunde zaustaviti cim su bombardovanja avijacije pocela jer su bili u strasnom mementumu,a sto se moze zahvaliti i masovnoj bjezaniji Kurda,ali isto tako je i jasno ko ih je zaustavio.I cak je u nekoliko navrata,i pored svega toga,Kobani bio u opasnosti od pada svaki put kad bi doslo da prekida djelovanja 'Koalicione' avijacije,ali ogroman broj napada iz zraka je to iznova sprjecavao.I neka je,meni je drago sto je tako jer sam na samom pocetku ofanzive pisao da bi bilo lose da Kobani padne i da se nadam da se to nece desiti.Pogledaj samo veliku disproporciju u broju napada iz zraka u Kobaniju i u ostatku Sirije i Iraka koju je neko vec postavljao ovdje i sve ce ti biti jasno.Al znajuci kako interpretiras ljude i dogadjaje koje simpatises-dabogda.
Kakvih 150 Pesmergi i njihova artiljerija koju niko nije vidio (koliko haubica uopste moze opsluzivati tako mali broj vojnika taman da su svi artiljerci,a nisu!?),kakvi bakraci,hvala uncle Sam i idemo dalje.
sumirprimus

#34686 Re: Sirija

Post by sumirprimus »

kiki i njegovi vlazni ratni snovi...
glupi amerikanci i njihovo bjesomucno ulaganje u ratno vazduhoplovstvo... :evil:
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#34687 Re: Sirija

Post by japin_mutapi »

Ypg i pkk cionističke sluge zato ih američka avijacija i brani tako žestoko
sarajevoxxxx

#34688 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Najmanje 7 poginulih u jutrošnjem masakru kojeg su počinile snage sirijskog režima u Dera El-Beled:

18+
https://www.youtube.com/watch?v=kD-SnrH ... e=youtu.be

Sirijski karikaturist Akram Raslan se još uvijek nalazi u kazamatima sirijskog režima.Sirijska obavještajna služba ga je zatvorila 2. oktobra 2012. i još uvijek se nalazi u zatvoru.Njegove karikature zbog kojih je završio u režimskom zatvoru:

https://www.youtube.com/watch?v=YwlF9Kim8tY

Image
Kikibombona

#34689 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Co0l wrote:De bolan Kiki,nemoj se provaljivat.Sami Kurdi govore da ih je 'Koalicija' odbranila a ti ovdje nesto fantaziras.Jasno da se nalet ISIL-a nije mogao iste sekunde zaustaviti cim su bombardovanja avijacije pocela jer su bili u strasnom mementumu,a sto se moze zahvaliti i masovnoj bjezaniji Kurda,ali isto tako je i jasno ko ih je zaustavio.I cak je u nekoliko navrata,i pored svega toga,Kobani bio u opasnosti od pada svaki put kad bi doslo da prekida djelovanja 'Koalicione' avijacije,ali ogroman broj napada iz zraka je to iznova sprjecavao.I neka je,meni je drago sto je tako jer sam na samom pocetku ofanzive pisao da bi bilo lose da Kobani padne i da se nadam da se to nece desiti.Pogledaj samo veliku disproporciju u broju napada iz zraka u Kobaniju i u ostatku Sirije i Iraka koju je neko vec postavljao ovdje i sve ce ti biti jasno.Al znajuci kako interpretiras ljude i dogadjaje koje simpatises-dabogda.
Kakvih 150 Pesmergi i njihova artiljerija koju niko nije vidio (koliko haubica uopste moze opsluzivati tako mali broj vojnika taman da su svi artiljerci,a nisu!?),kakvi bakraci,hvala uncle Sam i idemo dalje.
Bez koalicije ne bi mogli, ALI NE BI MOGLI NI BEZ PESMERGI. To ja tebi govorim. Da nisu dosle Pesmerge tesko bi se odbranili. Do njihovog dolaska ISIL je kontinuirano napadao uprkos zracnim udarima. Jel trebam crtati ovo?

Tacno kad su usle Pesmerge stabilizovala se situacija na frontu, a onda YPG poceo napredovati.

Mozes li skontati da su okruzeni sa svih strana, da su nesto malo municije dobijali iz zraka. Ne bi se sa prackama mogli braniti. Pesmerge redovno dostavljaju oruzje i municiju za YPG. I to je kljucni faktor.
Kikibombona

#34690 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Image

Gdje ste rugobe, izadjite, raznesite se eksplozivom :D

Image

Image

Image

Kurdi prave segu od ovoga :lol:
japin_mutapi

#34691 Re: Sirija

Post by japin_mutapi »

haj nek bude pešmerge spasile kobani
ko pusti te opasne u kobane i preko čije teritorije dođoše

znači turci spasili kobane ... logika
Kikibombona

#34692 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

japin_mutapi wrote:haj nek bude pešmerge spasile kobani

Amerika izvrsila pritisak na Tursku da puste Pesmerge.

Jebenu Ameri batinu imaju, znaju to i jaci od Turske. Recimo, Rusija?

Amerika iz nekog razloga ne zeli da Kobani padne. I samom Erdoganu 'nije jasno', javno se pitao zasto je Kobani toliko vazan i zasto se pod svaku cijenu mora spasiti. :D
Kaćunak

#34693 Re: Sirija

Post by Kaćunak »

Novak20 wrote:
budza wrote:
dragma wrote:Novi ISIL-ov propagandni video koji prikazuje egzekuciju dvojice ruskih špijuna.
Najšokantniji detalj u ovom videu je taj što je za ulogu egzekutora izabran desetogodišnji dječak.

Image

18+
http://www.liveleak.com/view?i=259_1421161182

http://www.independent.co.uk/news/world ... 75648.html

provociraju pijane ruse njihovom propagandnom taktikom.
mozda je za nas to brutalno. za ruse, amere i cioniste to nije.
njihova deca od 6-7 godine puskaraju sa bojevom municijom.
Nije ovo ni provokacija ni brutalnost. Ovo je bolesno da ne može bolesnije. Bolesnik je onaj ko radi ovakve stvari a nije bolji ni onaj ko ih podržava.

Image
Image
Image
Image
Image

Ih srbi ko vas ne zna...lahkopo.. :) :P :wink: :wink:
japin_mutapi

#34694 Re: Sirija

Post by japin_mutapi »

Kikibombona wrote:
japin_mutapi wrote:haj nek bude pešmerge spasile kobani

Amerika izvrsila pritisak na Tursku da puste Pesmerge.

Jebenu Ameri batinu imaju, znaju to i jaci od Turske. Recimo, Rusija?

Amerika iz nekog razloga ne zeli da Kobani padne. I samom Erdoganu 'nije jasno', javno se pitao zasto je Kobani toliko vazan i zasto se pod svaku cijenu mora spasiti. :D
znači turci spasili kobane
Challenger__

#34695 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Kobane nije bio prioritet ni američke administracije. To je, u više navrata, izjavio državni sekretar John Konjska faca. General Martin Depsey je ustvrio da misli da će Kobane pasti. A "Koalicija" se uključila u intenzivne auvioudare tek dvadest i neki dan invazije. Sve je to postavljeno u linkovima, na temi.

Jednostavno, realnost na terenu - žilav otpor lokalaca - je, izvjesno, promijenio prioritete "Koalicije" i američkih snaga.
Lincoln-Burrows

#34696 Re: Sirija

Post by Lincoln-Burrows »

Kakve veze imaju ove slike gore sa egzekucijom onog dječaka?
Mislim da je suvišno tražiti usporedbe.
Challenger__

#34697 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Jednostavno i tada i sada je stajao utisak da su USA bile spremne da za račun svog strateškog partnera - Turske - žrtvuju Kobane, a Kurde da štite u drugim regijama Sirije i Iraka. Međutim, otpor lokalaca je uznemirio duhove Kurda širom regije (koji jesu adut nekih snaga), a istovremeno doveo pod znak pitanja namjere "Koalicije". To je dovelo do promjene plana i Kobane je došao u fokus i postao prioritet.

Svega toga ne bi bilo da su svi razgulili u Tursku i da nisu izdržali te prve dvije-tri sedmice invazije.
Rampage

#34698 Re: Sirija

Post by Rampage »

Zašto li se ni ovi naši domaći fanovi terorista nikako ne mogu pomiriti s činjenicom da su ih Kurdi razbili, k'o beba zvečku, na Kobaniju:)
sarajevoxxxx

#34699 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Kikibombona wrote: Kurdi prave segu od ovoga :lol:
Sa Kurdima se Zapad igra, Kobani se može riješiti za 48 sati, besmislen rat i jednih i drugih, naravno svaki rat je besmislen, ali ovo u Kobaneu je čista perverzija besmisla.I jedna i druga strana se koriste kao oružje u rukama velikih igrača.Kobane treba da ostane kao ''karta'' na političkoj sceni koja će se valjda izbaciti u pogodnom trenutku.

Da se IS sutra i povuće iz Kobanea, najviše bi vjerovatno zasmetalo Amerikancima.IS sasvim normalno dovlači pojačanja iz dalekih gradova, šetkaju se po cestama, veliki kamioni nesmetano dolaze u Ajn Areb/Kobane sve pred očima Koalicije.Zašto ih jednostavno ne poravnaju? Je li problem dva dana udarati i sravniti sve ulice u Kobaneu.Kurdi mogu Kobane zauzeti bez i jedne žrtve, bukvalnoi da se ušetaju nakon bombardovanja.I jedni i drugi su tu, ratuju, ubijaju se, ranjavaju, jer to tako treba da bude.Jedni će odletiti kada za to dođe vrijeme i to je to.
Challenger__

#34700 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

sarajevoxxxx wrote:Sa Kurdima se Zapad igra
Ni sa kim se ne igra kao sa Arapima, ihvanijama i selefijama, koje je obučio, naoružao, nahuškao, proglasio "freedom-fighter"-ima, a sada ih troši kao kondome u jednoj višoj šemi koju ovi mamlazi uopšte ne razumiju.
Last edited by Challenger__ on 14/01/2015 18:06, edited 1 time in total.
Locked