Sirija

Locked
Co0l

#34626 Re: Sirija

Post by Co0l »

A ja lijepe zastave na vrhu ove tri na karti zapadnog dijela Kobanija :thumbup:
solar7

#34627 Re: Sirija

Post by solar7 »

Da nije ovoj aliansi kurda bilo nikad Kobane ne bi zauzeli.
Kikibombona

#34628 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Co0l wrote:A ja lijepe zastave na vrhu ove tri na karti zapadnog dijela Kobanija :thumbup:
Nebitan faktor. Ubaceni od strane Turske da joj se malo ublazi paranoja. To je bila cijena da udju Pesmerge koje su promijenile stanje na terenu.
Challenger__

#34629 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

solar7 wrote:Da nije ovoj aliansi kurda bilo nikad Kobane ne bi zauzeli.
"Zauzeli"? Od koga? Od Kurda?

:mrgreen:
Challenger__

#34630 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Kikibombona wrote:Image
Ako i kada ovladaju ovim uzvišenjem i bezbjednim logističkim trasama, goniće ih Kurdi daleko od grada. Biće žešće komedije.
DuckZz

#34631 Re: Sirija

Post by DuckZz »

Kikibombona wrote:
Co0l wrote:A ja lijepe zastave na vrhu ove tri na karti zapadnog dijela Kobanija :thumbup:
Nebitan faktor. Ubaceni od strane Turske da joj se malo ublazi paranoja. To je bila cijena da udju Pesmerge koje su promijenile stanje na terenu.
Loše si to napisao, čak implicirajuci da su one izjave o 3000 "FSA" vojnika tačne (jer će oni navodno krenuti prema Kobanu iz pravca Turske).
Po meni niko od njih nije došao, sve grupice su već bile u Kobanu od početka opsade, tačnije ušli su u grad možda 2-3 dana nakon što ga je IS stavio pod opsadu. Nema logike ? Dok je IS gurao kurde sve više prema Kobanu, pobunjenike su zaboravili te su im oni ostali iza leđa nekih 80km
http://wikimapia.org/#lang=en&lat=36.28 ... 8&z=13&m=b

Koliko sam upoznat dole imaš 2 grupe koje su aktivne (Liwa Raqqa i Kataib Shamal). Vjerovatno postoje snimci istih grupa kako ulaze u Kobane, ali to rade sve grupe od YPG-a do Pesmergi, konstanto ulaze i izlaze (dovlače opremu i zalihe, odlazak ranjenih itd).

A to da nisu bitni je također glupost. Na ovoj gore karti imaš ucrtano brdo Mistenur na jugu grada. Citao sam izjave njihovih pripadnika da ga oni napadaju i guraju prema dole dok se pripadnici YPGa bore na istoku. Kad bih potrošio 10 minuta života vjerovatno bi ovo potvrdio slikama a možda i nekim snimkom (ukoliko su snimili).
Challenger__

#34632 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Ako se ne varam, kada je izbio sukob između ISIL-a i FSA u Manbiju i oko njega, jedan dio FSA boraca (a pisalo je i članova porodica) se povukao preko Eufrata, Kurdima, u rejon Kobanea.

Isto tako je bitno za reći da u svim kurdskim regijama u Siriji ima SAA oficira za vezu, a bilo ih je i u Kobaniju. Šta je bilo s njima tokom ove ofanzive, ne znam, iako sam negdje naletio na informaciju da su trebali preći u Tursku.
Kikibombona

#34633 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

DuckZz wrote:Loše si to napisao, čak implicirajuci da su one izjave o 3000 "FSA" vojnika tačne (jer će oni navodno krenuti prema Kobanu iz pravca Turske).
Po meni niko od njih nije došao, sve grupice su već bile u Kobanu od početka opsade, tačnije ušli su u grad možda 2-3 dana nakon što ga je IS stavio pod opsadu. Nema logike ? Dok je IS gurao kurde sve više prema Kobanu, pobunjenike su zaboravili te su im oni ostali iza leđa nekih 80km
http://wikimapia.org/#lang=en&lat=36.28 ... 8&z=13&m=b

Koliko sam upoznat dole imaš 2 grupe koje su aktivne (Liwa Raqqa i Kataib Shamal). Vjerovatno postoje snimci istih grupa kako ulaze u Kobane, ali to rade sve grupe od YPG-a do Pesmergi, konstanto ulaze i izlaze (dovlače opremu i zalihe, odlazak ranjenih itd).

A to da nisu bitni je također glupost. Na ovoj gore karti imaš ucrtano brdo Mistenur na jugu grada. Citao sam izjave njihovih pripadnika da ga oni napadaju i guraju prema dole dok se pripadnici YPGa bore na istoku. Kad bih potrošio 10 minuta života vjerovatno bi ovo potvrdio slikama a možda i nekim snimkom (ukoliko su snimili).
Bila je grupica boraca tzv. FSA u Kobaniju prije nego je ISIL napao grad, to je tacno.

Bili su snimci ulaska dva konvoja tzv. FSA iz pravca Turske neposredno prije ulaska Pesmergi (par dana prije). To je navodno bio uslov Erdogana da se puste Pesmerge.

YPG je cijelo vrijeme bio protiv ulaska tzv. FSA, ali su morali popustiti za ove dvije manje grupe. Vece prisustvo tzv. FSA su odbili.

YPG vjerovatno cini 90% snaga u Kobaniju. Nedavno sam citao izvjestaj komadanta YPG o napredovanju ka Mishetnur brdu, sto znaci da je i YPG tu prisutan. Ne sporim da postoji mogucnost da se na tom lokalitetu mozda prisutni borci tzv. FSA.

Cini mi se da su na 0.25 skinuli jednog ISILovca dok je pretrcavao, a pred kraj klipa se cuju tekbiri istih nakon cega je uslijedio rafal po njima. :D

Kurdi iz Kobanija o teroristickom napadu u Parizu
Co0l

#34634 Re: Sirija

Post by Co0l »

Kikibombona wrote:
De ne lupaj,zivota ti.FSA tu nije ubacena nego je bila i prije borbi u Kobaniju.Prije bi se moglo reci da je uloga Pesmergi u svemu ovome precijenjena jer ih je malo da bi njihovo prisustvo promjenilo stanje na terenu a svjesno se potcjenjuje uloga najzasluznijeg faktora za odbranu Kobanija-koalicijske avijacije.
asurbanipal

#34635 Re: Sirija

Post by asurbanipal »

sarajevoxxxx wrote:
Teroristi su oni koji pravdaju nasilje, koji nemilice ubijaju civile barel bombama po Halebu i Damasku, takvi mrze i preziru danasnju povorku u Parizu, bolesni fasisti kojima se blizi kraj ako Bog da.

Ko o čemu, @pinokioxxxx o terorizmu, fašizmu i poštenju...

:lol: :lol: :lol:
sumirprimus

#34636 Re: Sirija

Post by sumirprimus »

evo sače red o manjem zlu asadu iranu,hezbolahu,a kećap može kećap? :D
Maystor

#34637 Re: Sirija

Post by Maystor »

Siriju je zahvatila teška zimska klima, nezabilježena decenijama. Teroristi su u očajnoj situaciji. U kvartu Waer u Homsu su odlučili da se predaju. U mjestima poput I. Gute i Daraje, gdje su u okruženju, teško da će preživjeti ovu zimu. Čak i da SAA ne ispali metka više.

Hezbolah na Kalemunu

Image

SAA tenk, Kalemun

Image
sarajevoxxxx

#34638 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Demonstracije početkom januara u kvartu Waar u Homsu na kojima su građani tražili od vojnih formacija IS-a ulazak u grad.Pripadnici FSA su pucnjima u zrak rastjerali demonstrante:

''Narod želi Islamsku državu''
https://www.youtube.com/watch?v=VonzYKG ... e=youtu.be

Image
joe_black

#34639 Re: Sirija

Post by joe_black »

sarajevoxxxx wrote:Demonstracije početkom januara u kvartu Waar u Homsu na kojima su građani tražili od vojnih formacija IS-a ulazak u grad.Pripadnici FSA su pucnjima u zrak rastjerali demonstrante:

''Narod želi Islamsku državu''
https://www.youtube.com/watch?v=VonzYKG ... e=youtu.be

Image

Sta se onda ovaj narod buni koji vrag, nisu ni zasluzili onda nista bolje do BAREL BOMBI :lol: :lol: :lol:
Lincoln-Burrows

#34640 Re: Sirija

Post by Lincoln-Burrows »

sarajevoxxxx wrote:Demonstracije početkom januara u kvartu Waar u Homsu na kojima su građani tražili od vojnih formacija IS-a ulazak u grad.
Izgleda da su ti arapi prirodno glup i primitivan narod
fosna2014

#34641 Re: Sirija

Post by fosna2014 »

Protesti stanovnika grada Nawa u Daari protiv Nusre. Traze njihovo povlacenje iz grada.
em11r

#34642 Re: Sirija

Post by em11r »

Lincoln-Burrows wrote:
sarajevoxxxx wrote:Demonstracije početkom januara u kvartu Waar u Homsu na kojima su građani tražili od vojnih formacija IS-a ulazak u grad.
Izgleda da su ti arapi prirodno glup i primitivan narod

I bit ce takvi dok je svijeta i vijeka. Zivotna filozofija "strpaj u guz***" s koje strane nije bitno.
Klavikula

#34643 Re: Sirija

Post by Klavikula »

Image
biju se u i oko sela Ayyash i tornja. Toranj je jedna od bitnijih kota na tom pravcu. IS je napadao vise puta, ali bez uspjeha. 104. je gore.
budza

#34644 Re: Sirija

Post by budza »

dobro...

da li se zna pouzdano ko koliko od teritorija u % drzi?
ko je najjaca snaga u sukobu?
ko ima najbolje poveznice sa teritorijama?
ko kontrolise najvise zemnog bogatstva?

na ovoj je temi zbilja truleks zivi. ;(
dajte neka neko ko kapira napise nesto pametno.
ajte malo hladne glave i bez navijackog primesa, jer tamo ljudi krvare svakog trena i tom se ludilu, nazalost, ne nazire kraj.
nostalgicar

#34645 Re: Sirija

Post by nostalgicar »

Klavikula

#34646 Re: Sirija

Post by Klavikula »

emisija stara nesto vise od dva mjeseca. govori o terorizmu, s posebnim naglaskom na nasim hajvanima na terenu BI.

prof. Vlado i ovaj put briljira. toplo preporucujem :thumbup:
Kikibombona

#34647 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

Image

Hahahaha, nece da se povuku iz 'Ain el islama', simbola hilafeta. :D Morat ce ih Kurdi lopatama istjerati, sami otici ocigledno nece. :D Kakav poraz! :-)

Image

YPG is controling the eastern part of the strategic Mishtanoor Mountain in southeast of Kobanî

BBC u Kobaniju
Co0l

#34648 Re: Sirija

Post by Co0l »

Sudeci po broju vazdusnih napada,'Koalicija' je izgleda rijesila da totalno protjera ISIL iz Kobanija :thumbup:
Naslovnica

#34649 Re: Sirija

Post by Naslovnica »

Slažete li se da je velika mogućnost da se na tlu u Kobaniju nalaze pripadnici vojske neke od NATO zemalja, jer za ovoliki broj zračnih udara na tako malom prostoru mora postojati precizno lasersko navođenje sa zemlje.
Ili su obučili Kurde ili imaju svoje specijalce na tlu koji rade taj posao.
Gojeni H

#34650 Re: Sirija

Post by Gojeni H »

Naslovnica wrote:Slažete li se da je velika mogućnost da se na tlu u Kobaniju nalaze pripadnici vojske neke od NATO zemalja, jer za ovoliki broj zračnih udara na tako malom prostoru mora postojati precizno lasersko navođenje sa zemlje.
Ili su obučili Kurde ili imaju svoje specijalce na tlu koji rade taj posao.
Po obrascu, tim jedinice za posebne namjene je u ili blizu Kobanea.
Vjerovatno je s Turcima napravljena neka sema da je ili americki ili turski helikopter u pripremi blizu granice da vrse ekstrakciju ukoliko stvari krenu naopako. Incirlik je u Turskoj tako da ni zracna podrska nije problem.
Locked