Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
Radio Sarajevo

#34601 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Radio Sarajevo »

Može li neko jednostavnom matematičkom operacijom predstaviti ovo o čemu pričamo, na primjerima SDA i Naše stranke?

Ja sam dijelio ove brojeve, i došao sam do istog broja kao i kada postavim proporciju na osnovu procenata, ali čini mi se da se u tom slučaju uvijek može desiti mandat više ili manje na kraju, zbog zaokruživanja.

Vjerujem da je ovo u zakonu preciznije, ali meni je nejasno.

Dakle, SDA ima 247.798 glasova, a NS ima 50.047 na federalnom nivou.

Šta se sad dijeli i kako? Molim vas da dođete do ukupnog broja direktnih i kompenzacijskih mandata. Možda onda svi shvatimo kada imamo primjer.
_Reds_

#34602 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by _Reds_ »

Postoji jos nepravednosti.

Recimo izborna jednica 7(Ilidza, Hadzici, Trnovo, Novi Grad i BPK) daje 6 mandata, a ima vise glasača od izborne jednice 11 (ostatak KS-a), koja daje 7 mandata.

Ovo u praksi znaci da je glas glasaca u Novom Gradu manje vrijedan od glasa glasaca u Novom Sarajevu.
Last edited by _Reds_ on 16/10/2018 20:27, edited 1 time in total.
Leverage

#34603 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Leverage »

Dijeli se broj glasova sa 1, 3, 5, 7, itd. I ti količnici nose mandate. Ovakav postupak naziva se D'Hondtova metoda.

Prvo se dijele direktni, radi se ovaj postupak za svaku izbornu jedinicu, a u podjeli mandata učestvuju samo oni koji su prešli izborni prag od 3%. U zavisnosti od toga koliko direktnih mandata nosi određena izborna jedinica najvećih toliko količnika uzet će te direktne mandate.

Zatim se gledaju zbirni rezultati i samo one stranke koje imaju preko 3% učestvuju u dodjeli kompenzacionih mandata. Podijeli se svih 98 mandata D'Hondtovom metodom, a potom se za svaku od stranaka od dobijenog broja oduzme broj direktnih mandata, ono što ostane su kompenzacioni mandati koji se dodjeljuju tim strankama.

Izuzetno, ako broj kompenzacionih mandata pri izračunu prelazi propisan broj (što se može desiti), stranke sa najslabijim količnicima gube mandate sve dok se broj ne svede na zakonom propisan broj.

Inače, zakon se ne piše nužno na način tako da bude lako shvatljiv, nego tako da bude logički ispravan i da se eliminiše mogućnost višestrukog tumačenja.
_Reds_

#34604 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by _Reds_ »

Leverage wrote:Dijeli se broj glasova sa 1, 3, 5, 7, itd. I ti količnici nose mandate. Ovakav postupak naziva se D'Hondtova metoda.

Prvo se dijele direktni, radi se ovaj postupak za svaku izbornu jedinicu, a u podjeli mandata učestvuju samo oni koji su prešli izborni prag od 3%. U zavisnosti od toga koliko direktnih mandata nosi određena izborna jedinica najvećih toliko količnika uzet će te direktne mandate.

Zatim se gledaju zbirni rezultati i samo one stranke koje imaju preko 3% učestvuju u dodjeli kompenzacionih mandata. Podijeli se svih 98 mandata D'Hondtovom metodom, a potom se za svaku od stranaka od dobijenog broja oduzme broj direktnih mandata, ono što ostane su kompenzacioni mandati koji se dodjeljuju tim strankama.

Izuzetno, ako broj kompenzacionih mandata pri izračunu prelazi propisan broj (što se može desiti), stranke sa najslabijim količnicima gube mandate sve dok se broj ne svede na zakonom propisan broj.

Inače, zakon se ne piše nužno na način tako da bude lako shvatljiv, nego tako da bude logički ispravan i da se eliminiše mogućnost višestrukog tumačenja.
Nije Dhondatova metoda, ona je sa 1:2:3, nego ona druga sto je samo kod nas na Kosovu i i Svedskoj i Danskoj mislim od citave Evrope. Ostali imaju Dhondatovu.
Leverage

#34605 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Leverage »

_Reds_ wrote:Postoji jos nepravednosti.

Recimo izborna jednica 7(Ilidza, Hadzici, Trnovo, Novi Grad i BPK) daje 6 mandata, a ima vise glasača od izborne jednice 11 (ostatak KS-a), koja daje 7 mandata.
Broj mandata po izbornim jedinicama određivao se prema popisu iz 1991. uz određenu dozu tolerancije prema slabije naseljenim regijama kao i uzimajući u obzir nacionalnu strukturu.
Radio Sarajevo

#34606 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Radio Sarajevo »

To je po popisu iz 1991. godine.

U Americi glas na Floridi vrijedi pet puta više nego glas u Montani :)
_Reds_

#34607 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by _Reds_ »

Leverage wrote:

Broj mandata po izbornim jedinicama određivao se prema popisu iz 1991. uz određenu dozu tolerancije prema slabije naseljenim regijama kao i uzimajući u obzir nacionalnu strukturu.
Mislim da u zakonu pise da se broj mnadata treba uskladjivati svako 4 godine, ali mislim da se to ne radi.

Nadjoh prijedlog izmjene mnadata izbornih jednica.

http://www.parlamentfbih.gov.ba/dom_nar ... nicama.pdf

Ali izgleda da ovo nije proslo.

Po ovome su izborne jednice 7 i 11 trebale da imaju po 8 mandata.
Last edited by _Reds_ on 16/10/2018 20:32, edited 1 time in total.
Leverage

#34608 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Leverage »

_Reds_ wrote: Nije Dhondatova metoda, ona je sa 1:2:3, nego ona druga sto je samo kod nas na Kosovu i i Svedskoj i Danskoj mislim od citave Evrope. Ostali imaju Dhondatovu.
Nije originalna D'Hondtova metoda ali se i ovakav način podjele mandata smatra D'Hondtovom metodom u širem smislu riječi.
_Reds_

#34609 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by _Reds_ »

Leverage wrote:
_Reds_ wrote: Nije Dhondatova metoda, ona je sa 1:2:3, nego ona druga sto je samo kod nas na Kosovu i i Svedskoj i Danskoj mislim od citave Evrope. Ostali imaju Dhondatovu.
Nije originalna D'Hondtova metoda ali se i ovakav način podjele mandata smatra D'Hondtovom metodom u širem smislu riječi.
Metoda se zove:
Sainte-Lague method

I onda dijeli glasove 1:3:5:7....

A D'Hondtova 1:2:3:4:5....
Leverage

#34611 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Leverage »

_Reds_ wrote: Metoda se zove:
Sainte-Lague method

I onda dijeli glasove 1:3:5:7....

A D'Hondtova 1:2:3:4:5....
Slažem se, makar se za svako računanje na ovaj način najčešće kolokvijalno koristi drugi naziv.
_Reds_

#34612 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by _Reds_ »

Radio Sarajevo wrote:Evo ga fin kalkulator sa tri metode.

https://staatsrecht.honikel.de/en/sitzz ... echner.htm
Hajde unesi slucaj sa tri stranke:

Ukupno 100.000 glasova

7 mandata

Prva stanka: 53.000

Druga 24.000
Treca stranka 23.000

Na osnovu glasova jasno je da je apsolutno pobjednik prva stranka, medjutim kad prebacis u mnadata to je 3:2:2, gdje prva stranka postje od pobjednika gubitinik.

DOk ostalim metodama to nije slucaj.
Heller

#34613 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Heller »

_Reds_ wrote:
Radio Sarajevo wrote:Evo ga fin kalkulator sa tri metode.

https://staatsrecht.honikel.de/en/sitzz ... echner.htm
Hajde unesi slucaj sa tri stranke:

Ukupno 100.000 glasova

7 mandata

Prva stanka: 53.000

Druga 24.000
Treca stranka 23.000

Na osnovu glasova jasno je da je apsolutno pobjednik prva stranka, medjutim kad prebacis u mnadata to je 3:2:2, gdje prva stranka postje od pobjednika gubitinik.

DOk ostalim metodama to nije slucaj.
To u slučaju da nema stranka koje nisu prešle cenzus.
Leverage

#34614 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Leverage »

Hajde računaj direktne i kompenzacione mandate istovremeno :D

Za naš izborni zakon potreban je poseban kalkulator. Ja sam napravio neke poluautomatske tabele u Excelu putem kojih to računam.
_Reds_

#34615 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by _Reds_ »

Ja sam samo dao primjer, unesi ti jos 5 stranka ispod 3 posto isti ce ti biti.

Sve u svemu, treba dizati izborni prag na 5% i korisiti Dhondtovu pravu metodu.

I tada ne bi svaka budala pomislila da pravi stranku, imali bi tri neka bloka, ili bi morali imati koalicije prije izbora sto je i posteno.

Koalicije poslije izbora su takodje donekle prevara biraca, jer recimo da sam ja znao da ce stranka za koju sam glasao koalirati sa nekom strnakom polsije izbora, mozda joj ne bi dao glas.
Leverage wrote:Hajde računaj direktne i kompenzacione mandate istovremeno :D

Za naš izborni zakon potreban je poseban kalkulator. Ja sam napravio neke poluautomatske tabele u Excelu putem kojih to računam.
Eto u kantonima nema kompenzacijskih.
I krzo nekoliko primjera gore sam naveo par nekoliko nepravednih stvari.

Zato npr. nisu DF i GS isli zajedno na listu u KS, nego odovojeno, jer su se nadali da ce GS imati glasova kod BOSS pa pokupiti dva. Samo sto su se malo preracunali.
Heller

#34616 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Heller »

_Reds_ wrote:Ja sam samo dao primjer, unesi ti jos 5 stranka ispod 3 posto isti ce ti biti.

Sve u svemu, treba dizati izborni prag na 5% i korisiti Dhondtovu pravu metodu.

I tada ne bi svaka budala pomislila da pravi stranku, imali bi tri neka bloka, ili bi morali imati koalicije prije izbora sto je i posteno.

Koalicije poslije izbora su takodje donekle prevara biraca, jer recimo da sam ja znao da ce stranka za koju sam glasao koalirati sa nekom strnakom polsije izbora, mozda joj ne bi dao glas.
Leverage wrote:Hajde računaj direktne i kompenzacione mandate istovremeno :D

Eto u kantonima nema kompenzacijskih.
I krzo nekoliko primjera gore sam naveo par nekoliko nepravednih stvari.

Zato npr. nisu DF i GS isli zajedno na listu u KS, nego odovojeno, jer su se nadali da ce GS imati glasova kod BOSS pa pokupiti dva. Samo sto su se malo preracunali.
Pa unesi pet stranaka, al da prva bude 50+ i prva će imati većinu mandata, al ako na 53 prve dodaš 4,5,6,7 preko 6001 glas Prva ide ispod 50% i gubi 4 mandat logično.
Leverage

#34617 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Leverage »

Slažem se da se treba ići s 5% praga kako bi se eliminisala disperzija na male stranke. Originalni D'Hondt (1,2,3...) po logici favorizuje velike stranke ali bih trebao provjeriti u kojoj mjeri, tj. koliko različite rezultate bi to dalo u odnosu na neparni metod.
_Reds_

#34618 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by _Reds_ »

Hajde recimo da je nebitan procenat, da gledas sglasove.

Prva stranka ima 53K

Druga i treeca zajedno 47K glasova, i prva uzima 3 mandata, a ove 2+2.

Da su druga i treca bile u koaliciji odnos bi bio 4:3.

Zakljucak, bolje je puno bez koalicija prije izbora, ali neposteno prema biracima.
Leverage wrote:Slažem se da se treba ići s 5% praga kako bi se eliminisala disperzija na male stranke. Originalni D'Hondt (1,2,3...) po logici favorizuje velike stranke ali bih trebao provjeriti u kojoj mjeri, tj. koliko različite rezultate bi to dalo u odnosu na neparni metod.
Zanimljivo da se orginalni Dhondt koristi u svim zemljama bivse Jugoslavije, osim u BIH i na Kosovu.
DrugaGimnazija

#34619 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by DrugaGimnazija »

Lakat Jebić wrote: Valjalo bi da sda ispadne bar 4 godine iz vlasti, samo da izgubi glasacku masineriju i da se generalno promijeni struktura biraca. Pa neka stranke kao stranke poslije toga.
Ovo nam treba na svim nivoima, da ovi standardni jahaci sjasu bar 4 godine. Upravo da vidimo neku novu ideju i da izgube poluge vlasti, pa ako se i vrate, bice mnogo prizemljeniji jer znaju da mogu izgubiti.

Ovo bi bilo pogotovo bitno za SNSD u RS i HDZ u "H" kantonima.
DrugaGimnazija

#34620 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by DrugaGimnazija »

Leverage wrote:Slažem se da se treba ići s 5% praga kako bi se eliminisala disperzija na male stranke. Originalni D'Hondt (1,2,3...) po logici favorizuje velike stranke ali bih trebao provjeriti u kojoj mjeri, tj. koliko različite rezultate bi to dalo u odnosu na neparni metod.
SDA bi dobila jedan mandat vise, a Boss jedan manje. Dakle, vrlo mala razlika u korist vecih stranaka. Veci efekat bi imalo dizanje praga sa 3% na 5%, ali je to problematicno u ovakvoj drzavi gdje ima preglasavanja na nacionalnom nivou. Takve odluke bi lako izbacile i zadnjeg Bosnjaka iz Skupstine RS, a HDZ bi se rijesio i posljednjih ostataka opozicije medju Hrvatima.

Upravo ta rascjepkanost politike na nacionalnoj osnovi je razlog sto upravo BiH ima ovaj nacin podjele mandata.
Leverage

#34621 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Leverage »

DrugaGimnazija wrote: SDA bi dobila jedan mandat vise, a Boss jedan manje. Dakle, vrlo mala razlika u korist vecih stranaka. Veci efekat bi imalo dizanje praga sa 3% na 5%, ali je to problematicno u ovakvoj drzavi gdje ima preglasavanja na nacionalnom nivou. Takve odluke bi lako izbacile i zadnjeg Bosnjaka iz Skupstine RS, a HDZ bi se rijesio i posljednjih ostataka opozicije medju Hrvatima.

Upravo ta rascjepkanost politike na nacionalnoj osnovi je razlog sto upravo BiH ima ovaj nacin podjele mandata.
Postoje zagarantovane kvote o minimalnoj nacionalnoj zastupljenosti. Stranke iz RS-a još uvijek nisu potegle sa masovnim postavljanjem Bošnjaka i Hrvata na svoje liste, možda bi to bio povod. Inače, mislim da će SDA kad se prebroje pošta i DKP imati preko 5%.

To bi možda natjeralo opoziciju među Hrvatima da se ujedini, evo već sad HDZ90 nije prešao federalni i državni prag. Možda bi opozicija predizborno koalirala sa pro bh. strankama. Postavlja se pitanje šta je uopšte prava alternativa HDZ-u za Hrvate koji ne glasaju za pro bh. stranke. Da li je to rigidni HRS ili blaži HDZ90. Ili ništa od toga.
DrugaGimnazija

#34622 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by DrugaGimnazija »

MK81 wrote: Osnovno načelo NS jeste da prilikom glasanja glasaju u skladu sa stavovima organa stranke i to vođeni isključivo činjenicama da li smatraju da je nešto korisno i dobro ili ne. Ne vode se (kao svi drugi) od koga neki prijedlog ili rješenje dolazi.
Pitanje za NS, da li smatraju da imaju dovoljno dobrog kadra ( bio on stranački ili ne) za kvalitetno učešće u vlasti? Objektivan odgovor bi volio čuti.
Sama poenta pristupa NS sastavljanju vlasti je ta da stranka NE MORA (NITI MOZE) da ima sve potrebne strucnjake u okviru stranke, nego da se za sve bitne pozicije traze najsposobniji ljudi, bez obzira na to kojoj stranci pripadaju, ili uopste ne pripadaju ni jednoj stranci.

Koliko cujem, i Dino zahtjeva takav pristup, tako da bi se moglo nesto uraditi u KS na ovim principima. Ja bih volio da vidim cak i premijera izabranog na ovaj nacin. Nesto slicno eksperimentu sa Božidarom Matićem.
drug_profi

#34623 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by drug_profi »

Za premijera treba menadzer, cak je i nebitno koju diplomu ima. Covjek koji radi na 10 kanala istovremeno.
MUNAFIK

#34624 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by MUNAFIK »

drug_profi wrote:Za premijera treba menadzer, cak je i nebitno koju diplomu ima. Covjek koji radi na 10 kanala istovremeno.
U ovoj bari i blatu kakva je KS... Tu treba neko spreman za "rokanje" sa svom masinerijom i lokalnim lolama koji su srasli za javnim preduzecima, a uz to da ima (za takav posao) poprilicno mizernu platu...

Akose.bude vlast mjenjala tu ce bit svega a nimalo PROFESIONALIZMA sve ce to biti na licnoj osnovi tako da bilo kalav menadzer i profesionalac nema sad sta tu traziti...
MK81

#34625 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by MK81 »

DrugaGimnazija wrote:
MK81 wrote: Osnovno načelo NS jeste da prilikom glasanja glasaju u skladu sa stavovima organa stranke i to vođeni isključivo činjenicama da li smatraju da je nešto korisno i dobro ili ne. Ne vode se (kao svi drugi) od koga neki prijedlog ili rješenje dolazi.
Pitanje za NS, da li smatraju da imaju dovoljno dobrog kadra ( bio on stranački ili ne) za kvalitetno učešće u vlasti? Objektivan odgovor bi volio čuti.
Sama poenta pristupa NS sastavljanju vlasti je ta da stranka NE MORA (NITI MOZE) da ima sve potrebne strucnjake u okviru stranke, nego da se za sve bitne pozicije traze najsposobniji ljudi, bez obzira na to kojoj stranci pripadaju, ili uopste ne pripadaju ni jednoj stranci.

Koliko cujem, i Dino zahtjeva takav pristup, tako da bi se moglo nesto uraditi u KS na ovim principima. Ja bih volio da vidim cak i premijera izabranog na ovaj nacin. Nesto slicno eksperimentu sa Božidarom Matićem.
Upravo to i pitam. Da li imaju spreman kadar, bez obzira o kome se radi, ko je spreman preuzeti funkcije.Ovo sam pitao Peđu iz razloga što ga je možda iznenadio rezultat, možda nisu spremni kao organizacija za povjerenje i načela koja propagiraju da ispoštuju.
Locked