Mister Yes wrote:
Demografija nije vezana samo za pravljenje djece. Demografija proučava biološko i migratorno kretanje stanovništva, te promjene u demografskim strukturama.
.
nije ni prcanje seks.
Mister Yes wrote:
Demografija nije vezana samo za pravljenje djece. Demografija proučava biološko i migratorno kretanje stanovništva, te promjene u demografskim strukturama.
.
ne znam care, meni ovo tvoje ne drzi vodu, nikako...ono sto sam ja vidio je upravo suprotno...do sredine '93 smo i imali nekakav koncept gradjanske BiH, platforma predsjednistva, qurci-palci, itd...a onda jedan fini zaokret, u vrlo kratkom vremenu...odustajanje od platforme i usvajanje koncepta "daj zgrabi sto vise mozes, dok ima vremena"...ne kazem da se moglo drugacije u datom trenutku, ali mi ova tvoja teorija ne stima zbog ovog...Mister Yes wrote:Jedno je šta se dogovaraju čelnici iza zatvorenih vrata a drugo je manipulacija običnim ljudima. Nema sumnje da je u najvažnije pravce djelovanja bio upućen samo najuži krug ljudi. Baza je pak tražila islamizaciju i bošnjakizaciju. Bazi je udovoljeno ali se na strateškom nivou slušao big brother.Plivac wrote:A sta je sa islamizacijom ARBiH? koliko se sjecam poceli su nam hodze dovoditi kao moraliste bas nekad u to vrijeme. I sklanjati sa znacajnijih funkcija sve kadrove "pogresne" nacionalnosti...dotle je i bilo kako-tako, a poslije...
Osim toga, islamizacija ArmijeBiH je imala za cilj da pokaže i onima koji su do tada sumnjali da je bolje ne dijeliti BiH nego dijeliti pa dobiti muslimansku državu. U tom smislu moguće je ćak i da je to urađeno po naređenju iz Woshingtona.
Šta je sa Carrington–Cutileiro planom, koji je navodno Zimmerman Aliju naveo da odbije? Zašto ga je naveo da odbije kada bi imali slabu centralnu vlast bez prave države, a mogli su insistirati UN ili neku vojsku da provedu plan i drže pod kontrolom. Pa Vance–Owen plan, takođe pravo veta kroz zaštitu naroda? Zar nije logičnije da su Srbi svjesno išli ka uspostavljanju v. Srbije, postoji stalna glad za teritorijem? Šta u slučaju da je prihvaćen Carrington–Cutileiro, šta bi bilo sa RSK?Mister Yes wrote:Kako bi to postigli? Jedino da ostane cijela Jugoslavija. Ali ako su dali nezavisnost Hrvatskoj i Sloveniji onda su morali i BiH jer su republike u Jugoslaviji imale isti status. Ne mogu koristiti jedan pristup za Hrvatsku a drugi za BiH. Mada nama su uslovili sa referendumom a Muslimana je bilo manje od 50%. No tu su se uključili i Hrvatski interesi i ostalo je istorija.daddy-kool wrote: Da je cilj bio kontrolisanje Bošnjaka mogli su ne priznati nezavisnost BiH i ostaviti nas u krnjavoj Jugoslaviji.
1992 Amerika je nezainteresovana i indolentna za bivšu Yu, problem guraju evropljanima i ujedinjenoj Njemačkoj koji treba da se pokažu da su u stanju da riješe probleme u 'vlastitom dvorištu'. Clinton u predizbornoj kampanji kritikuje Busha da ništa ne čini u Bosni, a kada dolazi na vlast imamo Vance–Owen plan. To Srbi odbijaju i tada protiv sebe navlače USA. FBiH je kreirana pritiskom na Hrvatsku koja da je nastavila sa ratnim djejstvima u BiH bi dobila sankcije, a ovako dobija podršku za osvajanje RSK. I tu si upravu Tuđman jeste prodao HB u zamjenu za čistu Hrvatsku.Mister Yes wrote:U tom trenutku Amerika je dominantna sila. Engleska je sa njima, Francuska je manje bitna, NJemačka se tek ujedinila, Rusija slaba kao nikada prije ni kasnije. Mada ne sumnjam da su ove ostale tražile bar 49% za svoje favorite. Aii svim zapadnim silama (a ne samo Americi) je islam prijetnja tako da su u tom smislu sigurno jedinstveni.daddy-kool wrote: Ustroj BiH kao plan kontakt grupe je takav da su u njemu imale uticaja sve velike sile (a ne samo Amerika) i amerikanci su ga preslikali kao osnovu za DPA. Njima su odnosi među velikim silama bili važniji od budućeg ustroja BiH.
Stotine godina ili genocid...Alfons Kauders wrote:Yug wrote: bolje da ne dodje do toga.lukava stragetija nema sta,demografija
...Pa u RS bilo 700 000 Srba na tom prostoru 1991,a sad ima 1 200 000 i josh dobili i Republiku ili Entity
...Nekim narodima u svijetu treba stotine godina za takav DEMOGRAFSKI BUM
.
Nema sta Lamia,za sad ide sve kako treba
Tako je, na taj način kroz majorizaciju je moguće sve ove strukture preobraziti. Znači odoše blokade, prvo u FBiH a onda i u RS.Mister Yes wrote: Druga stvar, kako bi određivao ko je ko? Šta sprječava Almira i Muharema da se izjasne kao Srbi i zauzmu te kvote za Srbe? Mnogo nerealan prijedlog.
Ako govorimo o normalnim pravima onda naravno da bi zastupao. Ali da li bi zastupao pravo Hrvata da blokiraju sve živo? Naravno da ne bi.miki.ba wrote:I ko kaže da Komšić ne bi zastupao prava Hrvata u tako uređenom sistemu, napominjem pod predpostavkom da je vec građanska država.
Nikad čuo. Link?miki.ba wrote:Cini mi se da u rodnom listu vec piše stavka nacionalnost, bilo je ovdje na forumu.
Nakon propasti V-O plana dolazi do zaokreta u Bošnjačkoj politici kada svima postaje jasno da se ne može dogovoriti multietnička BiH. Tada izbija rat sa Hrvatima, all out war je fraza za taj period i onda slijedi radikalizacija i islamizacija Bošnjaka (nije bila samo stvar pojedinca nego zaokreta u politici). Dijelom je uslovljeno i sponzorima koji su u to vijeme bili Iran, Turska, Saudijska Arabija, ...Danguba wrote:Nikakva islamizacija nije bila sistematska. Sve je to bilo stvar pojedinca u vremenu kada su svi digli ruke od nas, kada cekas svoj red za smaknuce na ovakav ili onakav nacin, ljudima je preostao jedino Bog. Samo su se jos njemu mogli pomoliti da ih spasi iz pakla. U dzamiju su isli oni koji nikada nisu vjerovali u Boga ali snadom da im moze pomoci. Niko nikoga nije tjerao ni na sta. Sve je bila stvar slobodnog izbora. Nas Bosnjake su tjerali svojim postupcima da se grupisemo. Od samog pocetka rata moglo se cuti od velikog broja Srba da ne zeli pucati po svojima sto je znacilo da ne zeli u ARBiH i mnogi su ostali doslijedni tome a nikako sto se neko pozdravlja sa ''selam''. Selama je uvijek bilo i bit ce na ovim prostorima a kome smeta, siroko mu polje. Hrvati su od samog pocetka stvaraji i jacali HVO tako da i njih nije bilo mnogo. Cast casnim izuzecima koji su bili u redovima ARBiH i takve nikada necu zaboraviti.
http://img689.imageshack.us/img689/8343/rodnilistrs.pngMister Yes wrote: Nikad čuo. Link?
A zasto bas ovi sponzori?daddy-kool wrote:Nakon propasti V-O plana dolazi do zaokreta u Bošnjačkoj politici kada svima postaje jasno da se ne može dogovoriti multietnička BiH. Tada izbija rat sa Hrvatima, all out war je fraza za taj period i onda slijedi radikalizacija i islamizacija Bošnjaka (nije bila samo stvar pojedinca nego zaokreta u politici). Dijelom je uslovljeno i sponzorima koji su u to vijeme bili Iran, Turska, Saudijska Arabija, ...Danguba wrote:Nikakva islamizacija nije bila sistematska. Sve je to bilo stvar pojedinca u vremenu kada su svi digli ruke od nas, kada cekas svoj red za smaknuce na ovakav ili onakav nacin, ljudima je preostao jedino Bog. Samo su se jos njemu mogli pomoliti da ih spasi iz pakla. U dzamiju su isli oni koji nikada nisu vjerovali u Boga ali snadom da im moze pomoci. Niko nikoga nije tjerao ni na sta. Sve je bila stvar slobodnog izbora. Nas Bosnjake su tjerali svojim postupcima da se grupisemo. Od samog pocetka rata moglo se cuti od velikog broja Srba da ne zeli pucati po svojima sto je znacilo da ne zeli u ARBiH i mnogi su ostali doslijedni tome a nikako sto se neko pozdravlja sa ''selam''. Selama je uvijek bilo i bit ce na ovim prostorima a kome smeta, siroko mu polje. Hrvati su od samog pocetka stvaraji i jacali HVO tako da i njih nije bilo mnogo. Cast casnim izuzecima koji su bili u redovima ARBiH i takve nikada necu zaboraviti.
Da je neko drugi htio da nas sponzoriše rado bi prihvatili. Dovoljno je pogledati tokove novca i oružja. Hrvate sponzoriše Njemačka, dobijaju oružje iz Njemačke, Belgije, Argentine. Srbe sponzoriše Srbija sa JNA stokovima, ali i dobijaju oružje od Ukrajine, Rusije, Grčke, Izraela. Muslimane (tada) sponzoriše Iran (sa oružjem), Turska (organizacijom i dijelom oružjem i parama), Saudijska Arabija (parama i oružjem) i druge arapske zemlje. Tek nakon 1993 kada i USA počinje da sponzoriše Bošnjake (kasnije djelimično i Hrvate) mijenja se situacija i smanjuje uticaj islamista.Danguba wrote:A zasto bas ovi sponzori?daddy-kool wrote:
Nakon propasti V-O plana dolazi do zaokreta u Bošnjačkoj politici kada svima postaje jasno da se ne može dogovoriti multietnička BiH. Tada izbija rat sa Hrvatima, all out war je fraza za taj period i onda slijedi radikalizacija i islamizacija Bošnjaka (nije bila samo stvar pojedinca nego zaokreta u politici). Dijelom je uslovljeno i sponzorima koji su u to vijeme bili Iran, Turska, Saudijska Arabija, ...
Je li ovo skrivena kamera? Pa ako bi imali slabu centralnu vlast bez prave države onda je upravo to razlog da Amerikanci nagovore Aliju da odbije. Zar ja ne govorim svo vrijeme da su Amerikanci težili jačoj centralnoj vlasti a ne slabijoj?daddy-kool wrote: Šta je sa Carrington–Cutileiro planom, koji je navodno Zimmerman Aliju naveo da odbije? Zašto ga je naveo da odbije kada bi imali slabu centralnu vlast bez prave države
daddy-kool wrote: Pa Vance–Owen plan, takođe pravo veta kroz zaštitu naroda?
Naravno. I?daddy-kool wrote: Zar nije logičnije da su Srbi svjesno išli ka uspostavljanju v. Srbije, postoji stalna glad za teritorijem?
Ostala bi kao entitet ili kanton u Hrvatskoj.daddy-kool wrote: Šta u slučaju da je prihvaćen Carrington–Cutileiro, šta bi bilo sa RSK?
Pa ti reče da je Zimmerman naveo Aliju da odbije Cutilerov plan. To je bilo 1992. Znači da ipak nisu bili nezainteresovani?daddy-kool wrote: 1992 Amerika je nezainteresovana i indolentna za bivšu Yu
Naravno da sam u pravu. Ali ne može se gledati parcijalno. Oni jesu natjerali Tuđmana da se odluči ali je ta njegova odluka uticala i na Srbe. Oluja se završila previše brzo. Jedno malo Goražde se opkoljeno odbranilo od tolike sile koja je napadala 4 godine a RSK pade za 2 dana. I svi spremni sa traktorima i kamionima odmah na put. Što se mene tiče nema nikakve sumnje da je Oluja dogovorena i da su i Srbi pristali na istu. Zato nisu ni pokušali pružati otpor. E sad je samo pitanje šta su dobili zauzvrat. Baš zato ja sve vežem za Avgust 93-e. Jer nije bilo dovoljno da se dogovore dvije strane. Morale su se dogovoriti sve tri strane i to i za BiH i za Hrvatsku u paketu. Franjo se odrekao HB a dobio RSK. Slobo se odrekao RSK a dobio RS na 49% BiH sa kompaktnim teritorijem. A Aljo? Aljo je potpisao kapitulaciju mada mu je ostala nada da će mu cijela Federacija jednog dana pripasti ili bar dobar dio Federacije.daddy-kool wrote: FBiH je kreirana pritiskom na Hrvatsku koja da je nastavila sa ratnim djejstvima u BiH bi dobila sankcije, a ovako dobija podršku za osvajanje RSK. I tu si upravu Tuđman jeste prodao HB u zamjenu za čistu Hrvatsku.
gdje ti vidis kompaktnu teritoriju u pc ??Mister Yes wrote: Franjo se odrekao HB a dobio RSK. Slobo se odrekao RSK a dobio RS na 49% BiH sa kompaktnim teritorijem. A Aljo? Aljo je potpisao kapitulaciju mada mu je ostala nada da će mu cijela Federacija jednog dana pripasti ili bar dobar dio Federacije.
Ne mogu otvoriti na poslu. Kad dođem kući pa ću vidjeti.miki.ba wrote:http://img689.imageshack.us/img689/8343/rodnilistrs.pngMister Yes wrote: Nikad čuo. Link?
Ti govoriš o dvostrukoj blokadi, a to i da postoji je moralo biti izmišljeno u hodu. Da je cilj bio neutralizacija Bošnjaka kao političkog faktora dovoljan je bio ovaj plan.Mister Yes wrote: Je li ovo skrivena kamera? Pa ako bi imali slabu centralnu vlast bez prave države onda je upravo to razlog da Amerikanci nagovore Aliju da odbije. Zar ja ne govorim svo vrijeme da su Amerikanci težili jačoj centralnoj vlasti a ne slabijoj?
Nije se znalo u startu, mislim da su se b. Srbi preračunali sa odbijanjem. Milošević je definitivno bio za, nije to bila predstava.Mister Yes wrote:
Vence-Owenov plan je garantovao cjelovitost države. Zato ga je Alija I prihvatio a vremenom bi taj plan doveo do Bošnjačke 100% BiH. Zato ga je Radovan odbio. Naravno u startu se znalo da će Srbi to odbiti.
Šta su htjeli možda se nekad sazna, ali da nisu aktivno učestvovali u ovom našem ratu sve dok Clinton nije došao na vlast i to stoji. A kada su ušli u igru, bili sa na našoj strani.Mister Yes wrote: Pa ti reče da je Zimmerman naveo Aliju da odbije Cutilerov plan. To je bilo 1992. Znači da ipak nisu bili nezainteresovani?
Nisam pobornik teorija zavjere, ali vjerovatno ima dosta istine u ovom gore. Ne vidim zašto se onda ratovalo još 2 godine ako je sve tad bilo dogovoreno. Nema smisla. Zato je vjerovatno da se sa Srbima nije dogovorilo.Mister Yes wrote: Naravno da sam u pravu. Ali ne može se gledati parcijalno. Oni jesu natjerali Tuđmana da se odluči ali je ta njegova odluka uticala i na Srbe. Oluja se završila previše brzo. Jedno malo Goražde se opkoljeno odbranilo od tolike sile koja je napadala 4 godine a RSK pade za 2 dana. I svi spremni sa traktorima i kamionima odmah na put. Što se mene tiče nema nikakve sumnje da je Oluja dogovorena i da su i Srbi pristali na istu. Zato nisu ni pokušali pružati otpor. E sad je samo pitanje šta su dobili zauzvrat. Baš zato ja sve vežem za Avgust 93-e. Jer nije bilo dovoljno da se dogovore dvije strane. Morale su se dogovoriti sve tri strane i to i za BiH i za Hrvatsku u paketu. Franjo se odrekao HB a dobio RSK. Slobo se odrekao RSK a dobio RS na 49% BiH sa kompaktnim teritorijem. A Aljo? Aljo je potpisao kapitulaciju mada mu je ostala nada da će mu cijela Federacija jednog dana pripasti ili bar dobar dio Federacije.
Zbilo se da je odbijen plan kojim se BiH djelila na 3 dijela. A šta je ko rekao je potpuno nebitno. Bitno je samo šta se odlučilo.madner wrote:Sve vam teorije padaju u vodu ako pogledate sta se zaista zbilo na tom saboru 1993 i koji su zakljuci doneseni.
I naravno ko je zastupao koju tezu.
Junačke i lovačke priče možeš unucima pričati. Ovdje govorimo o realnim stvarima. Armija 93-e opkoljena i na koljenima a on priča o pobjedi Armije 93-e godine. Ako ti je cilj propaganda onda te razumijem. Ako zaista tako misliš ondamadner wrote:Kada se tome doda razvoj vojne situacije i totalni krah HVO protiv ARBiH, jasno je zasto dolazi do vracanja na prijasnje planove. Sarajevo nikad vise nije bilo u tako losoj poziciji, tako da nije imalo smisla ponoviti prijedlog koji je vec jednom jedva odbacilo.
Sad si rekao isto što i ja samo na drugi način. Nisu odbranili vezu na Dinari jer je sve bilo dogovoreno dvije godine ranije. Samo su još trebale pripreme (prije svega da se napravi Federacija BiH i da profunkcioniše) i malo vremena da ne bude baš ofirno.madner wrote:Knin je pao tokom 1994 i pocetkom 1995 kada SVK i VRS nisu mogli/htjeli da brane vezu i komunikaciju na Dinari.
Potpuno pogresno. Nisu imali neogranicene resurse tako da su se odlucili (svjesno) da izvrse svim snagama ofanzivu na Bihac umjesto da salju pojacanja tamo. Slomom Bihaca bi RSK dobio dubinu, imao bi povezanu komunikaciju i cijeli korpus VRS bi mogao pomoci protiv HV.Mister Yes wrote:Sad si rekao isto što i ja samo na drugi način. Nisu odbranili vezu na Dinari jer je sve bilo dogovoreno dvije godine ranije. Samo su još trebale pripreme (prije svega da se napravi Federacija BiH i da profunkcioniše) i malo vremena da ne bude baš ofirno.madner wrote:Knin je pao tokom 1994 i pocetkom 1995 kada SVK i VRS nisu mogli/htjeli da brane vezu i komunikaciju na Dinari.
Prije svega taj plan nikada nije dobio konkretne oblike. Nije se ni došlo do karata a odbijen je. Drugo, on jeste djelimično predviđao blokadu Bošnjaka (zato je i predložen) ali ne dovoljno za Američki ukus.daddy-kool wrote:Ti govoriš o dvostrukoj blokadi, a to i da postoji je moralo biti izmišljeno u hodu. Da je cilj bio neutralizacija Bošnjaka kao političkog faktora dovoljan je bio ovaj plan.
Nisu se preračunali. Daytom im je puno bolji. I znalo se u startu jer su od početka tražili uvezane teritorije a to je bilo upavo suprotno.daddy-kool wrote:Nije se znalo u startu, mislim da su se b. Srbi preračunali sa odbijanjem. Milošević je definitivno bio za, nije to bila predstava.
Zato što se prvo morala formirati Federacija, pa da ona profunkcioniše. Na to je potrošena 1994-a. Pa je onda trebalo fizički odraditi sve te bitke i oslobađanja 1995-e. Brže nije moglo jer bi bilo previše ofirno. A niko ne bi oprostio svojima da su javno pričali o razmjeni teritorija.daddy-kool wrote:Nisam pobornik teorija zavjere, ali vjerovatno ima dosta istine u ovom gore. Ne vidim zašto se onda ratovalo još 2 godine ako je sve tad bilo dogovoreno. Nema smisla. Zato je vjerovatno da se sa Srbima nije dogovorilo.
Oni smjenili svog komadanta jer je izgubio opštine a mi svog (Sefera) jer je osvojio te opštine?madner wrote:Postavio si smjene koje su izvrsene u HVO. Razlog tome su opcine koje je taj isti HVO izgubio tokom sukoba.
Drug moj, ako ćeš mi ovdje pisati šta zvanična istorija kaže onda se stvarno đaba trudiš. Znam i sam uzeti knjige i čitati. Bio sam na liniji i znam kakav smo rat vodili. Ja uživo četnika vidio nisam. Ali sam vidio minska pola, crne šume koje još uvijek sanjam, rovove pune pacova. Vidio sam totalnu neorganizovanost na obje strane. U onakvom ratu sa onakvim terenom i onoliko mina niko se nije pomakao ni kilometar a da nije bilo dogovoreno. Ali ti vjeruš šta hoćeš.madner wrote: Potpuno pogresno. Nisu imali neogranicene resurse tako da su se odlucili (svjesno) da izvrse svim snagama ofanzivu na Bihac umjesto da salju pojacanja tamo. Slomom Bihaca bi RSK dobio dubinu, imao bi povezanu komunikaciju i cijeli korpus VRS bi mogao pomoci protiv HV.
No posto Bihac nije pao, gambit je propao.
No mozemo se i dalje praviti da je bilo dogovoreno.
Onda bi trebao popricat sa nekim ko jeste vidio pa i pomjerio linije. Cisto da ispitas s kim se doticni dogovorio i kada.Mister Yes wrote:Drug moj, ako ćeš mi ovdje pisati šta zvanična istorija kaže onda se stvarno đaba trudiš. Znam i sam uzeti knjige i čitati. Bio sam na liniji i znam kakav smo rat vodili. Ja uživo četnika vidio nisam. Ali sam vidio minska pola, crne šume koje još uvijek sanjam, rovove pune pacova. Vidio sam totalnu neorganizovanost na obje strane. U onakvom ratu sa onakvim terenom i onoliko mina niko se nije pomakao ni kilometar a da nije bilo dogovoreno. Ali ti vjeruš šta hoćeš.madner wrote: Potpuno pogresno. Nisu imali neogranicene resurse tako da su se odlucili (svjesno) da izvrse svim snagama ofanzivu na Bihac umjesto da salju pojacanja tamo. Slomom Bihaca bi RSK dobio dubinu, imao bi povezanu komunikaciju i cijeli korpus VRS bi mogao pomoci protiv HV.
No posto Bihac nije pao, gambit je propao.
No mozemo se i dalje praviti da je bilo dogovoreno.