Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
pemanapemani

#34576 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by pemanapemani »

Hakiz wrote:
To i ja govorim, ima istorija rasprave prije posta koji si komentarisao.

Tebi i sličnima:

Pročitao sam historiju rasprave, zato sam ti i odgovorio ovako.

Niko ne tvrdi da je Konaković dobar i pošten, ali je trenutno jedini pomoću kojeg se možda može nešto korisno uraditi za građane KS, a usput izbaciti SDA iz vlasti.

Sad bih sebi vjerovatno trebao postaviti pitanje - da li sam loša osoba, jer podržavam suradnju sa Konakovićem, koji je manje zlo od SDA. Pa poslije toga otvoriti niz metafizičkih razmatranja sa samim sobom i tako raspravljati 4 godine.
Hakiz

#34577 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

Nije pitanje loša ili dobra osoba. Stvar je u procjeni. Da li ući u koaliciju sa takvim partnerima da bi se došlo na vlast, hajde da vjerujemo zbog toga da se pokuša nešto dobro uraditi, Ili čekati bolju priliku?

Jer, ako je istina da ne možeš ući u vodu a da se ne pokvasiš, da li bi takva koalicija dugoročno bila štetna?

Jer, pitanje je koje kompromise ćeš morati praviti. A teško da ćeš moći praviti samo prihvatljive kompormise.

Iako, koalicija bi im super. NS bi tada na svaku kritiku imao mogućnost da kaže "Hoćemo mi, ali partneri sprečavaju".

Da, neka idu u koaliciju, pa i sa Dinom, ako ni zbog čega drugog, zbog zadnje rečenice.
Kikibombona

#34578 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Kikibombona »

MK81 wrote:
Kikibombona wrote:
MK81 wrote:Ja bas imam suprotno mišljenje. NS je prvi put u prilici da aktivno učestvuje i pregovara. Sada je najbitnije za daljnji rad kakvu će odluku donijeti. Moje mišljenje je da široka koalicija, koja je neminovna s obzirom na izborni rezultat u KS, će biti sve osim kvalitetna i operativna. isto tako ne treba zaboraviti da u tom slučaju će SDA biti u opoziciji i sve sabotirati. Koliko god ih ne volili oni imaju tu mašinu i iskustvo iza sebe. Također, treba znati da je gro bitnih ljudi po administraciji naklonjen SDA, stranci koja ih 25 godina zapošljava i na taj način indirektno kontroliše instituciju. To se najviše ogleda u situaciji kada možeš imati ministra kakvog god hoćeš ali ako je sekretar ministarstva protiv, kao i dosta rukovodioca sektora sve što probaš biće teško izvodivo.Najbolji primjer u praksi je imenovanje ministra MUP-a KS i cijele te priče 2010. godine. Ovakvu situaciju će SDA u tom slučaju koristiti kao dokaz za nesposobnost a u praksi će kontrolisati igru. Tako će samo još više ojačati jer će postići efekat nekvalitetne vlade i koalicije. Možda je bolje jačati pa u budućnosti imati Vladu sa jednim koalicionim partnerom koja je dosta operativnija. Treba dobro razmisliti jer se dosta može izgubiti dugoročno.
Za cetiri godine ce biti ista situacija.

Za osam godina ista.

Za dvanaest ista.

Pogledaj dvadeset godina unazad.
Neće ja vjerujem da se stvar može promjeniti. Treba raditi na tome, shvatiti kako i zašto oni vladaju toliko godina.
Iz opozicije se nista ne moze promijeniti.

Jedan dio zivota sam bio u zabludi. Politiku sam posmatrao iz prizme bliskog okruzenja. Raja iz grada, mahom liberali, rokeri itd. Takvih je u BiH oko 5%.

Slican primjer je ovaj forum na kojem Nasa stranka ima ubjedljivo najvecu podrsku. Ranije je imao SDP. Uglavnom se radi o ljudima iz grada, progresivnijem dijelu stanovnistva, ljevicarima, liberalima, nesto obrazovanijem i politicki edukovanijem dijelu stanovnistva.

Sve to daje jednu sliku koja je daleko od realne.

---

A stvarna su Ljevljanovici i Puracici. Realnost je da u BiH preovladavaju turbo-vjernici koji su bliski nacionalizmu, radikalizmu i krajnjoj desnici. SDA, SNSD i HDZ su odraz naroda u ogledalu. U mom gradu suvereno vlada SDA i surogati. U okolnim selima liberalna NS ima glasova da se mogu na prste prebrojati.

---

Vecina stanovnistva BiH je seoskog mentaliteta. Prema gradskim facama vlada nepovjerenje, posebno ako ima dugu kosu i nausnicu u uhu. Predrasude su itekako prisutne. Likovima poput ovih iz NS prosjecan bosanski seljak ne vjeruje na osnovu fizickog izgleda ili nacina odjevanja. Lopov, peder, mrzi vjeru i naciju itd. Citav spektar predrasuda.

---

Ja sam se u to definitivno uvjerio kada sam malo zasao na drugu stranu, iskocio iz svog uobicajenog drustva, kroz posao i na druge nacine osjetio puls vecinskog stanovnistva, vjernika, tradicionalista itd. Oni vjeruju ljudima koji su njima slicni. Ne vole SDA, ali sa njima znaju na cemu su. Imaju strah od nepoznatog. On ce pljuvati SDA, ali ce opet za njih glasati, jer to su njegovi, po izgledu, karakteru, vjeri, obicajima itd.

---

Za takvo stanje veliku krivicu snosi tzv. ljevica na celu sa SDP ili liberalna Nasa stranka. Profilisani su kao urbane stranke. I sada, kada je Nasa stranka imala zavrsni miting, svi kandidati su isticali kako su rodjeni u strogom centru Sarajeva. Kao to je nesto dobro i pozitivno. Niko se nije pohvalio da je iz Hadzica ili Ilijasa. I onda se cude sto ne mogu dobaciti dalje od centra Sarajeva.

Isti slucaj je sa SDP. Uopste se ne trude da pridobiju seosko stanovnistvo i onda kukaju da je u drugima krivica.

---

Nasa stranka mora uloziti maksimalan napor u ruralni predjelima. Moraju obilaziti ta mjesta i raditi nesto konkretno za stanovnistvo. Moraju razbiti predrasude. Moraju pokazati da duga kosa i nausnica ne odredjuju ljudskost.

---

To je puno lakse uraditi iz pozicije vlasti nego iz opozicije. Iz opozicije mozes samo pricati, a nas narod je nepovjerljiv, posebno prema drugom i drugacijem. Sa pozicije vlasti se mozes dokazati konkretnim djelima a ne pricom.

---

Krajnje je vrijeme da Nasa stranka udje u vlast i uradi nesto konkretno.
Hakiz

#34579 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Hakiz »

I to šta kažeš.
hzsa22

#34580 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by hzsa22 »

Nasiha je izgubila direktni mandat u federalni - sta se sad desava? Zeleni dobiju mandat vise ili?
MK81

#34581 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by MK81 »

@kikibombona

Apsolutno si dobro objasnio strukturu glasača. Naročito taj jedan pogled kao ribe iz akvarijuma. Svi mi gledamo i rasudjujem na osnovu uskog kruga ljudi sa kojima se druzimo ili sa kojima smo u kontaktu.
Međutim ja vjerujem da se ta svijest može promjeniti. Vjerujem da dobar orator i agresivan pristup u promicanju vrijednosti za koje se zalažemo će dati željeni rezultat. Ja to još ne vidim u "ljevici". Mora se agresivnije promicati ove ideje, ne iz razloga što je to put već iz razloga što će se brže stići na cilj. Nemamo mi vremena da na jaedan prirodan način odgojimo stanovništvo da drugačije razmišlja. Isto tako činjenica je da ovakvih ljudi o kojima ja govorim ima jako malo i to u svim branšama.
baxul

#34582 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by baxul »

hzsa22 wrote:Nasiha je izgubila direktni mandat u federalni - sta se sad desava? Zeleni dobiju mandat vise ili?
za nasihu je isto ide ili ovako ili onako, za SDA isto samo za tog direktnog lika nije isto osim ako se već nije osigurao na kompenzaciji.
hzsa22

#34583 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by hzsa22 »

baxul wrote:
hzsa22 wrote:Nasiha je izgubila direktni mandat u federalni - sta se sad desava? Zeleni dobiju mandat vise ili?
za nasihu je isto ide ili ovako ili onako, za SDA isto samo za tog direktnog lika nije isto osim ako se već nije osigurao na kompenzaciji.
Mislim da nije, ovo im je onaj buduci preletacevic kojem su uskratili podrsku Efendic.
baxul

#34584 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by baxul »

hzsa22 wrote:
Mislim da nije, ovo im je onaj buduci preletacevic kojem su uskratili podrsku Efendic.
mislio sam u ukupnom broju mandata za sda. politički ne znam.
_Reds_

#34585 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by _Reds_ »

Koliko je NS dobila bila direktnih, a koliko kompenzacijskih mandata ?
baxul

#34586 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by baxul »

_Reds_ wrote:Koliko je NS dobila bila direktnih, a koliko kompenzacijskih mandata ?
ako je nasiha direktno onda 2:4 ako nije onda je 1:5
LeonardoAC

#34587 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by LeonardoAC »

Kako Naša Stranka planira objasniti biračima kolaciju sa npr. strankom Narod i Pravda u Kantonu Sarajevo - kada su to isti ljudi protiv kojih su drvlje i kamenje bacali 3 godine i 6 mjeseci dok je Kifla bio SDA perjanica? Je li to malo neprincipijelno, uzme li se u obzir da Naša stranka nije podržala Komšića uz argumente da je on "već viđena priča" ?
kmirsad

#34588 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kmirsad »

Je li to imaš informaciju da je NS ušao u koaliciju sa NiP ?
Zašto bi Naša Stranka podržavala Komšića kada je imala svog kandidata, g. Falatara ?
addy_sa

#34589 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by addy_sa »

glasači NS su taj profil ljudi koji će biti nezadovoljni ušla NS u vlast ili ne
LeonardoAC

#34590 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by LeonardoAC »

kmirsad wrote:Je li to imaš informaciju da je NS ušao u koaliciju sa NiP ?
Zašto bi Naša Stranka podržavala Komšića kada je imala svog kandidata, g. Falatara ?
Nemam informacije naravno, Konakovic na face tv najavljuje koaliciju sa NS, a nisam upratio da su ga demantovali...

Falatar nije bio u opciji kad se razgovaralo o Komsicu kao zajednickom kandidatu...
kmirsad

#34591 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kmirsad »

Nije se razgovaralo o Komšiću kao zajedničkom kandidatu, Komšić je iskočio kao Đamping Đek iz kutije i viknuo... Sapraaaajz... sa svojom kandidaturom i teko onemogočio dogovor. Ns je uvijek podržavala mogučnost da se lijeve stranke dogovore... SDP i DF... ali očito, oni to nisu mogli...
kmirsad

#34592 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by kmirsad »

LeonardoAC wrote:
kmirsad wrote:Je li to imaš informaciju da je NS ušao u koaliciju sa NiP ?
Nemam informacije naravno, Konakovic na face tv najavljuje koaliciju sa NS, a nisam upratio da su ga demantovali...

Falatar nije bio u opciji kad se razgovaralo o Komsicu kao zajednickom kandidatu...
A to... Dino, često ni sam ne zna šta govori... :lol:... bude toga kod njega... duhovit i zabavan je Dino... volim ja njega slušat... razbibriga prava... :lol:
_Reds_

#34593 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by _Reds_ »

baxul wrote:
_Reds_ wrote:Koliko je NS dobila bila direktnih, a koliko kompenzacijskih mandata ?
Ne moze biti tako.

25 je komepnzacijski mnadata, i dobijas ih na osnovu procenta ukuopo u Federaciji.

Nije mogla NS dobiti 5 nikako od 25. Hajde poslije cu pokusati da sracunam.

Ali mislim da su ostali bez jednog mjesta u Federaciji. Mada nisam 100 posto siguran.
perfect_guy

#34594 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by perfect_guy »

_Reds_ wrote:
baxul wrote:
Ne moze biti tako.

25 je komepnzacijski mnadata, i dobijas ih na osnovu procenta ukuopo u Federaciji.

Ali mislim da su ostali bez jednog mjesta u Federaciji. Mada nisam 100 posto siguran.
je li se ukupni postotak pomjerio toliko da NS u zbiru ostane sa jednim mandatom manje?
_Reds_

#34595 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by _Reds_ »

NS je izgubila direktni mandat, i Nasiha uzima mandat jer je prva na kompenzacijkoj listi.

Malo je konfuzno ovo oko kompenzacijkih mandata, evo citam zakon.
1) U svakoj izbornoj jedinici mandati se raspodjeljuju na sljedeći način: za svaku političku stranku
i koaliciju, ukupan broj važećih glasova koje je politička stranka ili koalicija osvojila dijeli se sa 1, 3, 5,
7, 9, 11, i tako redom, sve dok je to potrebno za tu raspodjelu mandata. Brojevi koji se dobiju ovom
serijom dijeljenja su “količnici“. Broj glasova za nezavisnog kandidata je količnik tog kandidata.
(2) Količnici se redaju od najvećeg do najmanjeg. Mandati se dijele po redu, počev od najvećeg
količnika, dok se ne raspodijele svi mandati izborne jedinice za određeni organ.
(3) Politička stranka, koalicija, lista nezavisnih kandidata i nezavisni kandidat ne može sudjelovati
u raspodjeli mandata ako ne osvoji više od 3% od ukupnog broja važećih glasačkih listića u izbornoj
jedinici.
Član 9.6
Kompenzacijski mandati dodjeljuju se na sljedeći način:
a) U raspodjeli kompenzacijskih mandata mogu učestvovati samo političke stranke i
koalicije koje su osvojile više od 3% od ukupnog broja važećih glasačkih listića za područje entiteta za
koji je sačinjena kompenzacijska lista. Prvo se, prema
formuli utvrđenoj u članu 9.5 ovog Zakona, raspodjeljuje ukupan broj mandata za zakonodavni organ
koji se dodjeljuju za teritoriju određenog entiteta, umanjen za broj mandata koje su osvojili nezavisni
kandidati.
b) Od broja mandata koje je dobila lista političke stranke ili koalicije, primjenom ovog postupka,
oduzima se broj mandata koje je ta politička stranka ili koalicija osvojila, prema postupku utvrđenom u
članu 9.5 ovog Zakona. Preostali broj je broj kompenzacijskih mandata koji lista dobija.
baxul

#34596 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by baxul »

_Reds_ wrote:
baxul wrote:
Ne moze biti tako.

Nope. Nego kompenzacijskim mandatima puniš sve ono što nisi direktnim, a koji ti pripadaju prelaskom praga na nivou federacije.
Znači nije fiksan broj kompenzacijskih mandata jer možeš dobiti direktan mandat a ne preći federalni prag.
Znači NSu pripada 6 mandata ako dobiju 1 direktan imaju 5 kompenzacijskih, a ako imaju 2 direktna imaju 4 kompenzacijskih. Prethodno su se rasporedili direktni mandati i dobio se broj kompenzacijskih.
_Reds_

#34597 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by _Reds_ »

Kako nije fiksan broj kompenzacijskih, kad pise tamo jasno da je broj kompezacijskih 25 ukupno.

Eh sada ia ovih stranaka tip NIP, ASDA sto su uzele mandata dikretne, a ne ucestvuju u kompenzacijim.

O o tvoje mi ima logike, ali je broj kompenzacijskih ogranicen.
baxul

#34598 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by baxul »

_Reds_ wrote:Kako nije fiksan broj kompenzacijskih, kad pise tamo jasno da je broj kompezacijskih 25 ukupno.

Eh sada ia ovih stranaka tip NIP, ASDA sto su uzele mandata dikretne, a ne ucestvuju u kompenzacijim.

O o tvoje mi ima logike, ali je broj kompenzacijskih ogranicen.
Nije fiksan za jednu listu. Poslije sam skonto da sam se loše izrazio. Služe dakle da namiriš sve ono što nisi imao u direktnim iz izborne jedinice. Da nema kompenzacija moglo bi se desiti da imaš generalni trend od 7% a niti jednog mandata. Ovako kompenzacijski mandati pomažu da parlament što bolje predstavi generalnu volju građana a direktni uvažavaju lokalne preference. Dobar je sistem.
Uglavnom NS 6.
Leverage

#34599 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Leverage »

Fiksan je broj kompenzacionih mandata ali pri izračunu može doći do situacije da se dijeli veći broj kompenzacionih mandata nego što je propisan. Tada otpadaju oni sa najmanjim količnicima sve dok se ne dođe do tačnog broja koji je propisan.

Off-topic: Dom komuna Parlamenta UK ima samo direktne mandate po sistemu FPTP, tako da se često dešava da stranka sa 5-6% posto glasova nema niti jedan ili ima preko 50 mandata, kao i to da stranka sa 35-36% podrške ima apsolutnu većinu.
_Reds_

#34600 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by _Reds_ »

Leverage wrote:Fiksan je broj kompenzacionih mandata ali pri izračunu može doći do situacije da se dijeli veći broj kompenzacionih mandata nego što je propisan. Tada otpadaju oni sa najmanjim količnicima sve dok se ne dođe do tačnog broja koji je propisan.

Off-topic: Dom komuna Parlamenta UK ima samo direktne mandate po sistemu FPTP, tako da se često dešava da stranka sa 5-6% posto glasova nema niti jedan ili ima preko 50 mandata, kao i to da stranka sa 35-36% podrške ima apsolutnu većinu.
Sad je jasno.

Inache sistem nije pravican.

Pogoduje generlano malim partijama, i zato imamo ovoliko stranka, partija, sefova i cega vec ne.

Kao primjer da navedem evo odnosno SDA i NS za drzavnu skupstinu.

SDA 247K
NS 47 K

Dakle SDA ima 8 madata, NS ima dva 2 mandata. Odnosno 4:1
A odnos u glasovima je vise od 5:1.

I hajde to na drzavnom nivu nije toliko problem, ali evo u KS:
SDA 53K
NS 27.96K
DF 13.2 K
BOSS 7.93

Odnos je 6.69:3.52:1.66:1
A odnos Mandata je 5:2.5:1:1

Dakle ocigledno da sistem poguje malim strankama.
Last edited by _Reds_ on 16/10/2018 20:16, edited 1 time in total.
Locked