A ucesnici ove teme su svi od 1998. u istom stanujeza u ledja wrote: ↑24/07/2026 14:38
Naravno ako si ti dugorocno u nekom stanu i imas nekakvu protekciju protiv rasta iste, to je druga stvar.
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#34576 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
Bodkin
#34577 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Moze druze, imas sad u nekim zemljama/gradovima po evropi tu situaciju. Rentas stan za dosta manje od rate kredita. Cijena stana ne raste 2-3 godine vec. Danas kamata 3+%. Placas i trosak odrzavanje zgrade kao vlasnik.jeza u ledja wrote: ↑24/07/2026 14:38 A fakat dobro ti covjek kaze. Kojom logikom ce renta biti jeftinija od kamate u nekom gradu? I to duplo jeftinija?![]()
To mogu biti neke individualne iznimke ali generalno nema logike.
Kolektivno u cijelom gradu ili regiji, to se moze samo desiti u odredjenim cudnim godinama tipa Covid ili nesto ali dugorocno nikako.
Valjda je logicno da ako se kamata, tj. rate povecavaju, ili ako skriveni troskovi rastu, da ce stanodavac taj trosak prenjeti na cijenu rente. I imati sasvim valjan razlog za to.
Naravno ako si ti dugorocno u nekom stanu i imas nekakvu protekciju protiv rasta iste, to je druga stvar.
Da ne spominjem sto moras dati lovu za ucesce kod kupovine.
Sve to stavis u kalkulaciju da li ti se isplati kupiti ili ne. Pogotovo koliko dugo teoretski ostajes i koliki ti je porez na kapitalnu dobit.
Stanodavac ce rentu podici jednom u 2-3 godine u zavisnosti od trzista i ugovora.
Njemu/njoj mi se ne da odgovarati jer mrzim ljude koji nista ne napisu i dodaju neke debilne smajlije.
- jeza u ledja
#34578 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Stanodavac podigne rentu jednom u 3 godine, tebi mjesecna rata za otplacivanje kredita ista 10, 20 ili 30 godina. Sta ces kad prodje te 2-3 godine?
Ne znam brate nesto tu meni ne ide racunica.
Ne znam brate nesto tu meni ne ide racunica.
- Ozimician
#34579 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
To su ekstremni slucajevi. Da se to tako u praksi desava, da dizu kirije svake 2-3 god, imao bi pobunu u Njemackoj, obzirom da polovina stanovnistva zivi u rentanim stanovima, penzioneri ne bi mogli vise da placaju stanovanje.
To je aktuelna tema, da imas penzionere, koji zive sami u ogromnim stanovima (djeca iselila, partner umro), ali oni ne mogu da "priuste" selidbu u manji stan, jer bi ih po sadasnjim cijenama garsonjera kostala barem 2x od onoga koliko sada placaju taj veliki stan. Tako da su zarobljeni i oni, a i porodice kojima zaista treba veci stan.
To je aktuelna tema, da imas penzionere, koji zive sami u ogromnim stanovima (djeca iselila, partner umro), ali oni ne mogu da "priuste" selidbu u manji stan, jer bi ih po sadasnjim cijenama garsonjera kostala barem 2x od onoga koliko sada placaju taj veliki stan. Tako da su zarobljeni i oni, a i porodice kojima zaista treba veci stan.
-
Osmi Socrates
#34580 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
U Ontariju stanodavci mogu dizati rentu jednom godišnje. Za stanove izgrađene do neke godine (nisam siguran koja je godina u pitanju) mogu dizati koliko im vlada odobri na godišnjem nivou, za stanove izgrađene nakon te godine, mogu dizati po volji. Kad stan mjenja stanare, bez obzira kada je stan izgrađen, mogu odrediti stanarinu koju hoće, nema nikakvih ograničenja.
E sad, imaju i takozvani socijalni stanovi, nisam siguran šta se tu dešava. Ne vjerujem da država plaća sve socijalnim slučajevima.
Ja, u principu, rijetko mogu vidjeti situaciju u kojoj se rentanje isplati više od kupovine, čak i kad gledam primjere koje ste naveli. Druga je stvar ako nemaš izbora osim da rentaš.
Sve ovisi i od niza drugih stvari. Ovisi i od zemlje do zemlje.
E sad, imaju i takozvani socijalni stanovi, nisam siguran šta se tu dešava. Ne vjerujem da država plaća sve socijalnim slučajevima.
Ja, u principu, rijetko mogu vidjeti situaciju u kojoj se rentanje isplati više od kupovine, čak i kad gledam primjere koje ste naveli. Druga je stvar ako nemaš izbora osim da rentaš.
Sve ovisi i od niza drugih stvari. Ovisi i od zemlje do zemlje.