Trebalo bi na posebnu temu, ako imaš već napisanu hronologiju utoliko i lakše. Par argumenata da je Amerika zaslužna za preokret.Mister Yes wrote: Otvorio bih ja tu temu (možda na pdf iistorija) i imam već hronološki poredano u wordu. Ali ništa nam to ne bi pomoglo. Nije ovo bio prvi sukob u kojem su veliki radili iz sjene. Uvijek ostave pogrešne tragove da zbune protivnika. Recimo, kao što je madner dobro primjetio, nakon avgusta 93-e (kada ja mislim da su se dogovorili da bude Federacija Bošnjaka i Hrvata) dešava se akcija Neretva '93. Ali nije to jedino. U novembru 93-e je ArmijaBiH oslobodila Vareš od HVO-a a Praljak srušio Stari Most. Sve je to između Avgusta 93-e i Washigtonskog sporazuma. Kada se gledaju takvi detalji onda se čovjek zbuni. Ali ko se razumije u strategije ratovanja zna da su Bošnjaci u avgustu 93-e bili na koljenima a nakon toga ih krenulo naizgled ničim izazvano. A neće biti, jer sve na svijetu što se dešava uvijek je nečim izazvano.
Nakon neuspjeha Vance-Owen plana Milošević i Tuđman u dogovaraju podjelu BiH na tri republike sa pravom otcjepljenja. Hrvati počinju rat sa namjerom da ojačaju svoju pregovaračku poziciju, oslabe i ubijede Muslimane (Bošnjake) da drugog izlaza nema. Evropljani to podržavaju (da li zbog želje da se rat zaustavi ili postoje druge namjere vidjećemo), te počinju pregovori u Ženevi. To je negdje prelomna tačka. (juli-august)
august
-Srbi zauzimaju Bjelašnicu i Igman. -> Klinton (amerikanci) prijete zračnim udarima, koje Srbi dovoljno ozbiljno shvataju pa se povlače, a na njihovo mjesto dolazi francuska komponenta UNPROFORa.
-U Ženevi Tuđman pristaje na prekid neprijateljstava (pod pritiskom Amerike, a onda i Njemačke)
-BiH vlada a kasnije i Bošnjački sabor odbijaju Owen-Soltenberg-ov plan (vjerovatno pod uticajem i sugestijom Amerike) http://books.google.ba/books?id=OYmurpH ... &q&f=false str. 104
-Oružje dolazi do Bošnjaka švercom iz Irana i preko Turske, novac iz arapskih zemalja, Amerika sve vidi i pušta iako je na snazi embargo na naoružanje. Dok traje rat sa Hrvatima američki AWACSi koji kontrolišu no-fly zone puštaju letove na tuzlanski aerodrom i dio oružja stiže i na taj način.
-u augustu amerikanci počinju aktivno da učestvuju u naoružavanju Bošnjaka (na indirektan način) prvo preko Argentine http://www.whatnextjournal.co.uk/pages/ ... osnia.html (25 August 1993), a onda preko pakistanskog ISI-ja oružjem iz Kine S. Koreje i bivšeg SSSRa.
-Počinje stizati podrška (prije svega u parama i oružju) od Pakistana, Malezije, Bangladeša, Bruneja, kao i od ostalih arapskih zemalja. (sa američkim blagoslovom)
kasnije
-Amerikanci daju zeleno svjetlo mudžahedinima da preko Ploča dođu u Bosnu.
-već 1994 (a možda i 1993) u Bosnu stižu američki specijalci (iako simbolično) sa zadatkom da daju podršku Bošnjacima u C&C, špijunaži i usmjeravanju ofanziva.
itd.
Znači do tada nemamo američku podršku, osim deklarativno zalaganje za zračne udare i skidanje embarga na oružje. To sve uspješno blokiraju Francuska i UK. Poslije ovog imamo oružje, podršku, rat sa Hrvatima staje, NATO avioni početkom 1994 skidaju 4 srpska aviona nad Bosnom, uglavnom kako si primjetio krenulo nas. Ne vidim koji je to zaokret Alija mogao napraviti a da već nije na to prethodno pristao. Koji je bio pravi razlog da se amerikanci aktivnije uključe na Bošnjačkoj strani jeste suštinsko pitanje.