Sirija

Locked
husein_kapetan

#34551 Re: Sirija

Post by husein_kapetan »

Challenger__ wrote:Evo giganta:

Image

:arrow: VIDEO
Svakom sa imalo mozga bi trebalo da bude jasan potencijal navedene opasnosti.. priznajem da do sada nisam uzimao u obzir ovu njegovu sasvim logičnu tezu da ova morbidna "obuka" treba služiti za nešto njihovo ovdje...ako je mrva ovog istinita , a znajući na koji način ovdje policijske agencije funkcionišu, trebamo biti više nego zabrinuti..
Ova morbidna ideologija kojom se vode, tokom vremena, i ovdje na forumu je doživjela izvjesnu evoluciju, istina manje esplicitno, ali u ovom slučaju je to veoma relativno...
Kao što je veoma relativna istrajna konfrontacija (ovdje) osoba koji su... mnogo vremena unazad.. prepoznali opasnost ove ideologije i dosledno branili ono "malo" civilizovanog i civilizacijskog koje posjedujemo i smatramo vrijednim..
Evolucija svega ovog je sva da se vidi.. ali pobijati kao noj glavu u zemlju i praviti se da pošto ne vidimo.. ne tiče nas se.. jednostavno nam nije dozvoljeno.. koliko riječi osude čusmo povodom onog idiotskog napada na onog Imama u Velikoj Kladuši...
Realna dimenzija ovog rastućeg zla samo se naslutiti da'..
Challenger__

#34552 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

cbrt wrote:Izvini, ali ja stvarno ne bih da živim u civilizaciji gde su ovakvi ljudi giganti...nalaprda dve-tri prosto-proširene rečenice, bez ikakvog dokaza ili udubljivanja u temu, začinjeno teatralnošću ("ja sam bio u Damasku")...klasični ignorant koji je uzor samo sličnoj gomili ignoranata...da ne govorim kako i laže i obmanjuje (kaže recimo da je u Iraku poginulo milion ljudi a ne 20 hiljada kako se kaže...pa ko je ikada rekao da je u Iraku poginulo samo 20 hiljada ljudi!?)...ISIS, Al Kaidu, Talibane je sve organizovao zapad i sl. Zapadu trebaju neprijatelji nakon raspada SSSR-a pa našli muslimane itd. Sve su to stvari u koje treba ući jaaako duboko kako bi na osnovu mnogih podataka mogao da zaključiš mkar približno isto pa i tada obazrivo i sa puno kritike to da objaviš a ima i onaj drugi put da se proseravaš na tv-u pa ko te shvati ozbiljno shvatio te a ko ne, barem si ga nasmejao i izigravao budalu
Pa vidi... Ne bih davao takve kvalifikacije. Najveća vrijednost ovog nastupa je u tome što čovjek pokušava da iskorači iz opisa posljedica i pokušava, u vrlo ograničenom vremenu, da se bavi uzrocima.

Kada budu detektovani uzroci, onda će se lakše naći rješenje za izazove u kojima se danas nalazi čovječanstvo.
husein_kapetan

#34553 Re: Sirija

Post by husein_kapetan »

Challenger__ wrote:
cbrt wrote:Izvini, ali ja stvarno ne bih da živim u civilizaciji gde su ovakvi ljudi giganti...nalaprda dve-tri prosto-proširene rečenice, bez ikakvog dokaza ili udubljivanja u temu, začinjeno teatralnošću ("ja sam bio u Damasku")...klasični ignorant koji je uzor samo sličnoj gomili ignoranata...da ne govorim kako i laže i obmanjuje (kaže recimo da je u Iraku poginulo milion ljudi a ne 20 hiljada kako se kaže...pa ko je ikada rekao da je u Iraku poginulo samo 20 hiljada ljudi!?)...ISIS, Al Kaidu, Talibane je sve organizovao zapad i sl. Zapadu trebaju neprijatelji nakon raspada SSSR-a pa našli muslimane itd. Sve su to stvari u koje treba ući jaaako duboko kako bi na osnovu mnogih podataka mogao da zaključiš mkar približno isto pa i tada obazrivo i sa puno kritike to da objaviš a ima i onaj drugi put da se proseravaš na tv-u pa ko te shvati ozbiljno shvatio te a ko ne, barem si ga nasmejao i izigravao budalu
Pa vidi... Ne bih davao takve kvalifikacije. Najveća vrijednost ovog nastupa je u tome što čovjek pokušava da iskorači iz opisa posljedica i pokušava, u vrlo ograničenom vremenu, da se bavi uzrocima.

Kada budu detektovani uzroci, onda će se lakše naći rješenje za izazove u kojima se danas nalazi čovječanstvo u cjelini.
Jedno pitanje koje se samo nameće:
Dali je minimiziranje i relativiziranje pokušaja objašnjavanja uzroka ovog o čemu pišemo-
-Slučajno?
- Dio igre?
- Namjerno?
-Ili nešto četvrto koje niti trebamo razumjeti, a samim tim ni pisati o tom
Challenger__

#34554 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

husein_kapetan wrote: Jedno pitanje koje se samo nameće:
Dali je minimiziranje i relativiziranje pokušaja objašnjavanja uzroka ovog o čemu pišemo-
-Slučajno?
- Dio igre?
- Namjerno?
-Ili nešto četvrto koje niti trebamo razumjeti, a samim tim ni pisati o tom
Tamo gdje se prave tabui, tu obično leže odgovori.
Co0l

#34555 Re: Sirija

Post by Co0l »

fosna2014 wrote:3000 pobunjenickih boraca iz regije Kalemun se prikljucilo IS-u. Toliko o zvanoj FSA.
Kalemun?Tamo FSA nije ni vodila glavnu rijec kad su pobunjenici u pitanju.Pitanje je da li ih je uopste i bilo tamo toliko.Po dezurnim forumskim slavljenicima ratnog zlocinca Asada i njegovih zlocina,ta regija je ionako davno 'deratizirana'.O cemu onda uopste i pricamo?

Dodje trol i lupi nesto,ostali koji dijele slican svjetonazor sa njim u kojem su zlocinci heroji,automatski slijede tog trola.Nije onda ni cudo sto se vjeruje u svaku budalastinu koju napisu tamo neki kanadski blogeri ili Mosadovi tviterasi,bitno je samo da se uklapa u neciju unaprijed zacrtanu realnost.
Co0l

#34556 Re: Sirija

Post by Co0l »

cbrt wrote:
Challenger__ wrote:Evo giganta:

Image

:arrow: VIDEO
Izvini, ali ja stvarno ne bih da živim u civilizaciji gde su ovakvi ljudi giganti...nalaprda dve-tri prosto-proširene rečenice, bez ikakvog dokaza ili udubljivanja u temu, začinjeno teatralnošću ("ja sam bio u Damasku")...klasični ignorant koji je uzor samo sličnoj gomili ignoranata...da ne govorim kako i laže i obmanjuje (kaže recimo da je u Iraku poginulo milion ljudi a ne 20 hiljada kako se kaže...pa ko je ikada rekao da je u Iraku poginulo samo 20 hiljada ljudi!?)...ISIS, Al Kaidu, Talibane je sve organizovao zapad i sl. Zapadu trebaju neprijatelji nakon raspada SSSR-a pa našli muslimane itd. Sve su to stvari u koje treba ući jaaako duboko kako bi na osnovu mnogih podataka mogao da zaključiš mkar približno isto pa i tada obazrivo i sa puno kritike to da objaviš a ima i onaj drugi put da se proseravaš na tv-u pa ko te shvati ozbiljno shvatio te a ko ne, barem si ga nasmejao i izigravao budalu
Treba biti posten i reci da u moru tzv. antiteroristickih eksperata tipa Dževde Galijasevica ili zadojenih vojno-politickih analiticara poput Lazanskog,Dizdarevic,ako nista,barem ostavlja utisak pristojne osobe.A jos uz to,za nase vrle 'geostratege' dobro dodje jer je manji rizik da se izvrgnu ismijavanju ako kazu da im je Dizdarevic gigant nego da priznaju da koketiraju sa stavovima tipa vec spomenutih 'eksperata'.Doduse,cesto citiraju i takve samo sto se radi o inostranim 'ekspertima' koji su nasoj javnosti manje poznati pa se izvuku :D
Challenger__

#34557 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Reci mi, zlobna dušo, ko to ovdje "koktira" sa stavovima pomenutih lica? Ne budi podlac, hinja, reci otvoreno. Kad tekiriš, idi do kraja.
dragma
Vozim: Pješe

#34558 Re: Sirija

Post by dragma »

18+
https://www.youtube.com/watch?v=y8sHZBsM9hs

Među poginulim i Jordanac Abu Qadama Al Ordoni, zapovjednik nusre koji je rukovodio napadom na Zahru i Nubl.
Image
fosna2014

#34559 Re: Sirija

Post by fosna2014 »

Co0l wrote:
fosna2014 wrote:3000 pobunjenickih boraca iz regije Kalemun se prikljucilo IS-u. Toliko o zvanoj FSA.
Kalemun?Tamo FSA nije ni vodila glavnu rijec kad su pobunjenici u pitanju.Pitanje je da li ih je uopste i bilo tamo toliko.Po dezurnim forumskim slavljenicima ratnog zlocinca Asada i njegovih zlocina,ta regija je ionako davno 'deratizirana'.O cemu onda uopste i pricamo?

Dodje trol i lupi nesto,ostali koji dijele slican svjetonazor sa njim u kojem su zlocinci heroji,automatski slijede tog trola.Nije onda ni cudo sto se vjeruje u svaku budalastinu koju napisu tamo neki kanadski blogeri ili Mosadovi tviterasi,bitno je samo da se uklapa u neciju unaprijed zacrtanu realnost.
I te kako su vodili glavnu rijec na Kalemunu i Jabrudu, sjecas se? Sam si lupetao da je to mijesani grad, truc pluc. :wink:

https://www.youtube.com/watch?v=avFZR2Uka4w https://www.youtube.com/watch?v=p-RNQEtKzP4

Ne valjaj gluposti. Tada ih je nakon pada Jabruda preslo puno u Nusru, jer su pobijegli sa polozaja. Ako se sjecas kako ih je Nusra napadala zbog toga. Dakle 3000 pobunjenika se prikljucilo IS-u.

Tacka.
fosna2014

#34560 Re: Sirija

Post by fosna2014 »

3,000 FSA Fighters Defect to ISIS in the Qalamoun Mountains
Up to 3,000 Free Syrian Army (FSA) fighters have defected from the organization and given ba’yah (religious payment; servitude) to the self-proclaimed Caliph of the Islamic State of Iraq and Al-Sham (ISIS), Sheikh Ibrahim Abu Bakr Al-Baghdadi, in the Qalamoun Mountains of the Rif Dimashq Governorate – these fighters belonged to multiple brigades that formed the conglomeration of the FSA.

As ISIS continues to spread their presence on the border of Lebanon and Syria, many rebel groups have found this organization more appealing than their predecessors due to their success in eastern and northern Syria. The Al-Qaeda linked Al-Nusra Front (Jabhat Al-Nusra) – who fought ISIS in Deir Ezzor – has seemingly repaired relations in eastern Lebanon and western Syria. The 2 militant groups have been spotted working together during armed engagements with loyalist forces in ‘Assal Al-Ward and Rankous.

The FSA groups who pledged allegiance to ISIS are the following:

1. Liwaa Al-Farouq – Approximately 300 fighters
2. Liwaa Al-Qusayr – Approximately 600 fighters
3. Liwaa Al-Turkomen – Approximately 400 fighters
4. Liwaa Al-Haqq – Approximately 400 fighters
5. Kataeb Al-Mouqna – Approximately 200 fighters
6. Liwaa Matfareeq – Approximately 500 fighters
7. Suqour Al-Fatih – Approximately 200 fighters
8. Liwaa 77 – Approximately 400 fighters
Image
cbrt

#34561 Re: Sirija

Post by cbrt »

To su ti novine ovoga lika https://twitter.com/KeepingtheLeith najvećeg Asadovog podržavaoca trenutno na twitteru, znači krajnje nepouzdan izvor (mada sama vest i nije toliko neverovatna, mislim da sam je čak pročitao i iz pro-rebelskih izvora)
fosna2014

#34562 Re: Sirija

Post by fosna2014 »

cbrt wrote:To su ti novine ovoga lika https://twitter.com/KeepingtheLeith najvećeg Asadovog podržavaoca trenutno na twitteru, znači krajnje nepouzdan izvor (mada sama vest i nije toliko neverovatna, mislim da sam je čak pročitao i iz pro-rebelskih izvora)
Vijest je tacna.
fosna2014

#34563 Re: Sirija

Post by fosna2014 »

Al-Quds brigade objavili stanje na terenu u rejonu Nubl-Zahra:

Image
Juliuscezar

#34564 Re: Sirija

Post by Juliuscezar »

Kad malo razmislim ovo u Siriji najvise lici na neki uvrnuti Game of Thrones sa milion frakcija, izdaja i svega moguceg .
dragma

#34565 Re: Sirija

Post by dragma »

fosna2014 wrote:
cbrt wrote:To su ti novine ovoga lika https://twitter.com/KeepingtheLeith najvećeg Asadovog podržavaoca trenutno na twitteru, znači krajnje nepouzdan izvor (mada sama vest i nije toliko neverovatna, mislim da sam je čak pročitao i iz pro-rebelskih izvora)
Vijest je tacna.
Dok je "pouzdana" Aljazeera izvještavala o uspješnoj operaciji i "oslobođenju" 50% (neki pro-rebelski mediji su govorili i o 100%) teritirije Nubla.
#Syria Correspondent for Al Jazeera claims #JaN controls 50% of #Nubbol in northern #Aleppo

Aljazeera: Jabhat al-Nusra storm Shias' villages of Nubbol & al-Zahra in #Aleppo suburbs after targeting them with 500 mortar shells #Syria

Na Twitter profilu "nepouzdanog" izvora je pisalo ovo:
Leith Abou Fadel @KeepingtheLeith · Jan 8
Al-Jazeera fabricated the news about Nubl - 50% of the village was not captured by Al-Qaeda. Their Al-Qaeda sources are imbeciles.

Da bi 09.01.2015. u glasilu koji uređuje spomenuti Twitteraš izašao i tekst koji nam je svima jako dobro poznat.
Aleppo: The Al-Nusra Front’s Attack on Zahra and Nubl is Repelled Again
http://www.almasdarnews.com/article/ale ... -repelled/
Co0l

#34566 Re: Sirija

Post by Co0l »

Challenger__ wrote:Reci mi, zlobna dušo, ko to ovdje "koktira" sa stavovima pomenutih lica? Ne budi podlac, hinja, reci otvoreno. Kad tekiriš, idi do kraja.
Hinje i podlaci su oni koji biraju jadne izgovore i traze jadna opravdanja da se stave na stranu zlocinaca,bilo da se radi o zlocinackom Asadovom rezimu ili islamistickim teroristima.Ja takav nisam nikad bio niti cu biti.To sto se tebi ili nekom drugom ne svidja sta pisem pa me,u svojoj ogranicenosti,trpate u neke torove,valjda misleci da to tako treba,je vas problem.I da,svako ko se,u ovom slucaju,svsrtava na stranu ili izrazava simpatije prema Asadu i njegovom zlocinackom rezimu,koketira sa stavovima jednog soviniste i nacionaliste sa dna kace poput Lazanskog.Jel dovoljno otvoreno za tvoj ukus?
Co0l

#34567 Re: Sirija

Post by Co0l »

fosna2014 wrote:
Co0l wrote:

I te kako su vodili glavnu rijec na Kalemunu i Jabrudu, sjecas se? Sam si lupetao da je to mijesani grad, truc pluc. :wink:

https://www.youtube.com/watch?v=avFZR2Uka4w https://www.youtube.com/watch?v=p-RNQEtKzP4

Ne valjaj gluposti. Tada ih je nakon pada Jabruda preslo puno u Nusru, jer su pobijegli sa polozaja. Ako se sjecas kako ih je Nusra napadala zbog toga. Dakle 3000 pobunjenika se prikljucilo IS-u.

Tacka.
Pa tako reci,znaci ipak se ispostavilo da su,u toj tvojoj,pitajbogaskojegtvitapokupljenoj 'vijesti' Nusrici ti koji su presli u ISIL,a ne FSA.Vidis kako takve vijesti i tvrdnje ispadnu obicna glupost kad se samo malo zagrebe ispod povrsine propagande.
A sto se ostalog tice-ti si,haveru,dobrano polupo loncice.Ne samo sto si mene zamijenio sa nekim ko je pisao o tim tvojim mijesanim gradovima nego se i gubis u ostalim cinjenicama.Osim ako mislis da je,po tvojoj logici,ispravno reci da je onda 3000 pripadnika tzv.SAA preslo u IS,jer je i dobar dio tih,za koje kazes da su presli u IS,vjerovatno nekad bio i u tzv.SAA ili sluzio vojsku u nekadasnjoj SAA.Ono,odredi neki vremenski period koji treba da prodje koliko neko treba da bude u nekoj formaciji pa da se moze reci da je bas iz nje presao u drugu prije nego pocnes da se šicas bombasticnim naslovima i zaključcima.
Challenger__

#34568 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Jel dovoljno otvoreno za tvoj ukus?
:lol:

:kiss:
Co0l

#34569 Re: Sirija

Post by Co0l »

dragma wrote:
fosna2014 wrote:
Vijest je tacna.
Dok je "pouzdana" Aljazeera izvještavala o uspješnoj operaciji i "oslobođenju" 50% (neki pro-rebelski mediji su govorili i o 100%) teritirije Nubla.
#Syria Correspondent for Al Jazeera claims #JaN controls 50% of #Nubbol in northern #Aleppo

Aljazeera: Jabhat al-Nusra storm Shias' villages of Nubbol & al-Zahra in #Aleppo suburbs after targeting them with 500 mortar shells #Syria

Na Twitter profilu "nepouzdanog" izvora je pisalo ovo:
Leith Abou Fadel @KeepingtheLeith · Jan 8
Al-Jazeera fabricated the news about Nubl - 50% of the village was not captured by Al-Qaeda. Their Al-Qaeda sources are imbeciles.

Da bi 09.01.2015. u glasilu koji uređuje spomenuti Twitteraš izašao i tekst koji nam je svima jako dobro poznat.
Aleppo: The Al-Nusra Front’s Attack on Zahra and Nubl is Repelled Again
http://www.almasdarnews.com/article/ale ... -repelled/
Ma lazu svi,to je jasno ko dan,od mainstream medija do kojekakvih koji se nazivaju alternativnim.O napisima po fejsbuku i tviteru da ne govorimo.Vecina ih je pouzdana otprilike ko nase pisanje po forumu.I ovdje ne moras citat sta pise,dovoljno ti je da vidis ko pise pa da znas otprilike sta ce pisati.Tako je i sa izvorima koji se citiraju ovdje.
Co0l

#34570 Re: Sirija

Post by Co0l »

Challenger__ wrote:
Jel dovoljno otvoreno za tvoj ukus?
:lol:

:kiss:
Ako si ocekivao da reklamiram neke forumase nabrajajuci im nickove,ne pada mi na pamet.Ali,eto,sa tobom cu napraviti izuzetak jer ti ipak to zasluzujues,ako nista a ono barem trudom :)
husein_kapetan

#34571 Re: Sirija

Post by husein_kapetan »

Mislim da... između ostalog ni ovo forumsko prepucavanje nije slučajno i kao takvo ima svoju poruku i značaj.. sada više negoli ikada je jasno da un unutar ovog društva postoje dva koncepta percepcije borbi na prostoru sirije. Prevodeći te koncepte u misao koju smatramo "familijarnom" i vrijednom zauzimamo stavove i branimo vlastita ubjeđenja...
Apsolutno mi ne pravi problem oprečan stav drugog.. ima pravo na to sve dok ne izlazi iz okvira civilizovane diskusije, međutim ako se ispod plašta vlastitog stava krije perfidan pokušaj formiranja javnog mnjenja koji je u suprotnosti sa osnovnim civilizovanim i civilizacijskim normama koje oduvijek odlikuju ovo društvo onda je moja reakcija sasvim logična.
Nije problem mlaćenje prazne slame koje ovde iz petnih žila izvlačimo silujući vlastite neurone, nego sve jasnija delimitacija osnovnih vrijednosti koje prijete da prerastu u sektaške i građanske oprečnosti i mogu generirati velike probleme-
dragma

#34572 Re: Sirija

Post by dragma »

E jbg sad... :-) :lol:

Der Spiegel objavio kako je sirijski predsjednik Bashar Al-Assad napravio nuklearno postrojenje na tajnom mjestu blizu libanonske granice.

Image

http://www.spiegel.de/international/wor ... 12209.html
mirsek

#34573 Re: Sirija

Post by mirsek »

husein_kapetan wrote:Mislim da... između ostalog ni ovo forumsko prepucavanje nije slučajno i kao takvo ima svoju poruku i značaj.. sada više negoli ikada je jasno da un unutar ovog društva postoje dva koncepta percepcije borbi na prostoru sirije. Prevodeći te koncepte u misao koju smatramo "familijarnom" i vrijednom zauzimamo stavove i branimo vlastita ubjeđenja...
Apsolutno mi ne pravi problem oprečan stav drugog.. ima pravo na to sve dok ne izlazi iz okvira civilizovane diskusije, međutim ako se ispod plašta vlastitog stava krije perfidan pokušaj formiranja javnog mnjenja koji je u suprotnosti sa osnovnim civilizovanim i civilizacijskim normama koje oduvijek odlikuju ovo društvo onda je moja reakcija sasvim logična.
Nije problem mlaćenje prazne slame koje ovde iz petnih žila izvlačimo silujući vlastite neurone, nego sve jasnija delimitacija osnovnih vrijednosti koje prijete da prerastu u sektaške i građanske oprečnosti i mogu generirati velike probleme-
Upravo ovo. :bih:
dragma

#34574 Re: Sirija

Post by dragma »

Co0l

#34575 Re: Sirija

Post by Co0l »

Put od stratega do sociologa za 80 dana :D
Locked