Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
-
radostan dan
#34526 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
ok, razumijem zašto je tvoj stav takav.
vidjećeš, naletiće neko iz rs-a pa će ti potvrditi ovo...
srbi iz rs-a će uvjek navijati za srbiju (ne mislim samo na utakmice, već uopšteno), izuzev kad igraju protiv srbije.
tada će navijati za sebe i svoje interese.
srbi iz rs-a će uvjek navijati za srbiju (ne mislim samo na utakmice, već uopšteno), izuzev kad igraju protiv srbije.
-
palermo
#34527 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
mah.....ne postoji mogućnost rivaliteta između RS-a i Srbije.....ti bogami kao da je RS k'a Rusija golemaradostan dan wrote:ok, razumijem zašto je tvoj stav takav.
-
radostan dan
#34528 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
ja samo tvrdim da kod bh srba postoji izvjesna promjena pol. mišljišljenja i stavova spram sebe samih.
oni koji misle da je na sceni i dalje slijepo slušanje bgd-a, griješe.
zar ti zajednički nastup, do juče nezamisliv, sds-a i snsd-a na državnom nivou, nije indikativan?
zar ti zajednički nastup, do juče nezamisliv, sds-a i snsd-a na državnom nivou, nije indikativan?
- PerverzMusharaf
#34529 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
vivaldi wrote:vidi se da inzcko dobro govori nas jezik, ublehas sa dna kace postade..
ista priča po 200 milijarditi put, naučio bi na kineskom.
-
palermo
#34530 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Zajednički nastup SDS-a i SNSD-a na državnom nivou ? Nezamisliv do juče? Paralelne stvarnosti izgleda živimo ja i ti.radostan dan wrote:ja samo tvrdim da kod bh srba postoji izvjesna promjena pol. mišljišljenja i stavova spram sebe samih.
Ja inače ne bih imao ništa protiv toga da bosanski Srbi profiliraju svoju autentičnu elitu i autentični stav,onda bi i Bosna i Hercegovina kod njih mogla dobiti šansu, ali to jednostavno nije moguće. Ne postoji ljudski ni materijalni kapacitet za to. Baš kao što reprezentacija RS-a u fudbalu nema kapacitet da se ikada izdigne iznad nivora, recimo jedne Andore.
Bez uvrede
- CSKA
#34531 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Zanimljivo da niko iz FSBiH nije rekao,nece moci,nije nam vaznije Kosovo od BiH.Ova utakmica ako se odigra bice samo u sklopu dogovora,da Kosovo igra prijateljske i mozda kvalifikacije(mladi).Opet niko da iz BiH kaze to nas ne zanima BiH nam je vaznija,nasa harmonija itd...prijete li i sad Ameri sankcijama i bombardovanjem kao 95 ako FSBiH ne pristane na utakmicu ?
- Mister Yes
#34532 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
radostan dan wrote: ti ne vjeruješ ako ti kažem da, hipotetički, kada bi srpska imala mogućnost otcjepljenja, da bi, uz kvalitetnu kampanju, izabrala samostalnost a ne prisajedinjenje srbiji, a to je tako...
-
palermo
#34533 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nije mi jasna poenta ovoga što si napisao ?CSKA wrote:Zanimljivo da niko iz FSBiH nije rekao,nece moci,nije nam vaznije Kosovo od BiH.Ova utakmica ako se odigra bice samo u sklopu dogovora,da Kosovo igra prijateljske i mozda kvalifikacije(mladi).Opet niko da iz BiH kaze to nas ne zanima BiH nam je vaznija,nasa harmonija itd...prijete li i sad Ameri sankcijama i bombardovanjem kao 95 ako FSBiH ne pristane na utakmicu ?
-
radostan dan
#34534 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
1-to je već druga tema.palermo wrote:
1 - Ja inače ne bih imao ništa protiv toga da bosanski Srbi profiliraju svoju autentičnu elitu i autentični stav,onda bi i Bosna i Hercegovina kod njih mogla dobiti šansu, ali to jednostavno nije moguće. Ne postoji ljudski ni materijalni kapacitet za to.
2 - Baš kao što reprezentacija RS-a u fudbalu nema kapacitet da se ikada izdigne iznad nivora, recimo jedne Andore.
Bez uvrede
2-nema uvrede, istina je.
- CSKA
#34535 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pa jesi li procitao clanak :palermo wrote:Nije mi jasna poenta ovoga što si napisao ?CSKA wrote:Zanimljivo da niko iz FSBiH nije rekao,nece moci,nije nam vaznije Kosovo od BiH.Ova utakmica ako se odigra bice samo u sklopu dogovora,da Kosovo igra prijateljske i mozda kvalifikacije(mladi).Opet niko da iz BiH kaze to nas ne zanima BiH nam je vaznija,nasa harmonija itd...prijete li i sad Ameri sankcijama i bombardovanjem kao 95 ako FSBiH ne pristane na utakmicu ?
http://sport.blic.rs/Fudbal/Svetski-fud ... ija-Kosova
I sta se trazi u zamjenu za igranje Kosova,utakmica izmedju RS-a i Srbije.Opet ta utakmica ne bi mogla da se desi bez aminovanja iz FSBiH,samo kazem kako su se tamo brzo prodali i pristali na to.Sto nisu rekli nas ne zanima ni Srbija ni Kosovo,gledamo samo BiH ?
edit: sta ce se sutra traziti ako bude Kosovo igralo kvalifikacije za EP/SP ?
-
palermo
#34536 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
A to, pa pisao sam na temi fudbala. Ne možeš očekivati da ljudi u fubalskom savezu budu jedini ljudi na braniku domovine.CSKA wrote:
Pa jesi li procitao clanak :
http://sport.blic.rs/Fudbal/Svetski-fud ... ija-Kosova
I sta se trazi u zamjenu za igranje Kosova,utakmica izmedju RS-a i Srbije.Opet ta utakmica ne bi mogla da se desi bez aminovanja iz FSBiH,samo kazem kako su se tamo brzo prodali i pristali na to.Sto nisu rekli nas ne zanima ni Srbija ni Kosovo,gledamo samo BiH ?
Uostalom, ovaj put je bitnija pobjeda nad Slovačkom od svega, tu pobijediš i učiniš ovu utakmicu bezvrijednom.I smiješnom.
- CSKA
#34537 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Hehe...a ti mislis da ce Tomislav Karadzic sam dati saglasnost da Kosovo igra utakmice,da nece biti nezvanicni sastanak sa Vucicem,Dacicem i co.Isto tako i ovdje...kao nisu se iz FSBiH konsultovali sa BH politicarima,pogotovo sto se radi o ovakvoj utakmici.
Ispade onda da i Bosnjaci i Srbi i Hrvati imaju zemlje koje su im vaznije od BiH.Nekome je ona Srbija,nekome Hrvatska a nekima Kosovo...bar po ovoj odluci.
Ispade onda da i Bosnjaci i Srbi i Hrvati imaju zemlje koje su im vaznije od BiH.Nekome je ona Srbija,nekome Hrvatska a nekima Kosovo...bar po ovoj odluci.
-
palermo
#34538 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Kako ono vole i radosni i vivaldi reći, realnost braleCSKA wrote:Hehe...a ti mislis da ce Tomislav Karadzic sam dati saglasnost da Kosovo igra utakmice,da nece biti nezvanicni sastanak sa Vucicem,Dacicem i co.Isto tako i ovdje...kao nisu se iz FSBiH konsultovali sa BH politicarima,pogotovo sto se radi o ovakvoj utakmici.
I da,mislim da se ovi nisu konsultovali sa političarima, jednostavno u ovom trenutku nemaš validnu adresu za to u sarajevu...političku, mislim
-
motorola01
#34539 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Neka igraju ako im dopusti FIFA(UEFA). Treba samo pratiti desavanja u i oko te tekme, od intoniranja himne pa do ponasanja navijaca. Neka brate svrsavaju na ove srbijanske igrace ako hoce, niko im ne brani, ali opet kazem da treba pratiti sve ono sto ide uz jednu ovakvu tekmu jer ne treba zaboraviti jednu stvar, a to je da im valja opet pitati NSBIH-a o odigravanju neke druge tekme itd... Uvijek se to moze zabraniti!
- CSKA
#34540 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Slazem se da je ovo provokacija,samo ne toliko prema BiH,nego prema MZ.Jer Blater je dosao u Bg da pita FSS o Kosovu,nije dosao Karadzic kod njih da moli za ovu utakmicu.Mislim da se islo logikom,da vidimo koliko vam je stalo da Kosovo igra,pa su onda ukljucili BiH u ovo.I bas me zanima sta ce odluciti u FIFI,UEFi gdje vec o ovome,kada stave interese Kosova na jednu stranu a interese BiH na drugu,gdje ce prevagnuti tas na vagi.palermo wrote:Kako ono vole i radosni i vivaldi reći, realnost braleCSKA wrote:Hehe...a ti mislis da ce Tomislav Karadzic sam dati saglasnost da Kosovo igra utakmice,da nece biti nezvanicni sastanak sa Vucicem,Dacicem i co.Isto tako i ovdje...kao nisu se iz FSBiH konsultovali sa BH politicarima,pogotovo sto se radi o ovakvoj utakmici.
Ispade onda da i Bosnjaci i Srbi i Hrvati imaju zemlje koje su im vaznije od BiH.Nekome je ona Srbija,nekome Hrvatska a nekima Kosovo...bar po ovoj odluci.. Pa da, može se i tako tumačiti, možda je i ispravno, a može se tumačiti i na način, nismo nasjeli na provokaciju.....vjerujem da se slažeš sa mnom da je ovo provokacija
I da,mislim da se ovi nisu konsultovali sa političarima, jednostavno u ovom trenutku nemaš validnu adresu za to u sarajevu...političku, mislim
-
radostan dan
#34541 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
e vidiš, ovo mi nije palo na pamet, postaje sve interesantnije...motorola01 wrote:Neka igraju ako im dopusti FIFA(UEFA). Treba samo pratiti desavanja u i oko te tekme, od intoniranja himne pa do ponasanja navijaca.
intonirale bi se dvije himne.
život piše romane...
Last edited by radostan dan on 25/06/2013 23:33, edited 1 time in total.
-
motorola01
#34542 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ma bice veselo ako se odigra(mada sumnjam da ce se odigrati). Vjerovatno ce biti prva i posljednja utakmica te "repke".radostan dan wrote:e vidiš, ovo mi nije palo na pamet, postaje sve interesantnije...motorola01 wrote:Neka igraju ako im dopusti FIFA(UEFA). Treba samo pratiti desavanja u i oko te tekme, od intoniranja himne pa do ponasanja navijaca.
inonirale bi se dvije himne.
život piše romane...
- Mister Yes
#34543 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Hoće li Srbija namjerno izgubiti? Ono u fazonu "nismo otišli na SP ali možda bi RS otišla da joj dopuste da se takmiči. Vidite da su bolji od nas?" 
- It_is_a_Leclerc
#34544 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Fudbalski savez Federacije je trebao ovo usloviti dozvolom Srbije da reprezentacija Federacije odigra prijateljsku utakmicu sa Kosovom, ili bolje Sandžakom.
-
daddy-kool
#34545 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Mister Yes wrote:Ti cijeniš poziciju sagovornika po tome koliko se ljudi slaže sa njim ili po tome koliko su mu jaki argumenti?madner wrote:Nece moci, preglupa ti je pozicija da se prihvati kao validna.
Ko osim tebe tvrdi da je to bila takticko strateska varka?![]()
Vidi ovako. Idemo samo logikom bez medijske propagande i bez uđbenika istorije.
NEŠTO je sigurno dogovoreno početkom Avgusta 1993. godine. Kako znam? Pazi ovako. Početkom avgusta 1993-e Bošnjaci se bore protiv 2 agresora. Potpuno opkoljeni bez municije i hrane. Alija je na pregovorima u Ženevi. Četvrtog avgusta padaju Bjelašnica i Igman. Sarajevo se našlo u bezizlaznoj situaciji. Praktično poraz.
ODJEDNOM se sve odmotava.
- Srbi se povlače sa Igmana i Bjelašnice.
- Alain Little, izvještač BBC piše: "Ženeva je potpis kapitulacije, ali nema drugog izlaza za bosanski narod. Ta je kapitulacija kontrolirana od medjunarodne zajednice."
- 15 avgusta u Ženevi, Alija i Tudjman potpisuju Deklaraciju o prekidu neprijateljstva.
- Predsjedništvo RBiH donijelo naredbu o razrješenju s dužnosti Sefera Halilovića
- Za novog zapovjednika HVO imenovan je Ante Roso umjesto Slobodana Praljka
- Hrvatsko rukovodstvo suspendovalo lidera bosanskih Hrvata Matu Bobana iz sastava hrvatske delegacije na predstojećim pregovorima u Ženevi.
- Zastupnički dom Sabora HZ HB održan u Mostaru, izabrao je za predsjednika presjedničkog vijeća Krešimira Zubaka.
-Generali Ante Roso (HVO) i Rasim Delić (Armija BiH) potpisali su u Sarajevu dogovor o prekidu međusobnih sukoba.
-U Vašingtonu pod okriljem SAD počinju pregovori razgovori izmedju Hrvata i Muslimana o uspostavljanju federacije.
Znači u jednom trenutku si u bezizlaznoj situaciji. Opkoljen, gladan, nenaoružan, i pred porazom. Sljedećeg momenta sve se mijenja. Dobijaš saveznika i nisi više opkoljen i gladan i nenauružan. Dovoljno sam pametan da znam da je nešto dogovoreno početkom avgusta 93-e. A to nije Stoltenbergov plan jer da jeste bio bi potpisan. Sve što se desilo nakon Avgusta 93-e govori da je već tada dogovoreno današnje uređenje i procenti 51-49.
@madner
Nije isključeno da je odluka bila motivisana uticajem SAD, ako hoćeš varka.
http://books.google.ba/books?id=OYmurpH ... &q&f=false
str. 104, ne da mi se prekucavati
@mr yes-no
Nešto jeste prelomilo u tom vremenu, ali nisam siguran da je Alija imao nekog uticaja na to. Alija je pristao na ono što su mu tada amerikanci ponudili. Nakon što su Srbi odbili Vance–Owen plan, USA mijenja pristup prema konfliktu u BiH te preuzima aktivniju ulogu. Dosta njihovih aktivnosti ide ispod žita, kao i kasnije 94 i 95, da ne bi narušili ugled i odnose sa saveznicima Fr i UK. Ti odnosi su im važniji od ishoda rata u BiH.
EU pristup je neuspješan, a nakon niza blokada zračnih udara od strane UK, Fr i Rusije (posredno), Amerika sa Njemačkom vrši pritisak na Hr i Tuđmana kako bi prekinuli neprijateljstva sa Bošnjacima. Nakon vojnog poraza u srednjoj Bosni, a uvijek rad da posluša amerikance i nijemce, Tuđman okreće ploču. Čini mi se da nas je Amerika spasila od potpune propasti te 93, da je bilo do evropljana ne bi nas bilo u ovom obliku.
Plan kontakt grupe će postati Dayton PA u blago korigovanoj formi, i ono vraćanje teritorija je bilo posljedica dogovora koji je do kraja ispoštovan. Da su htjeli drugačije Amerikanci su mogli isforsirati kakav god su htjeli mirovni sporazum, ali toj dogovor velikih sila iz 1994 (vjerovatno iz 1993) jeste zakovao sudbinu BiH.
Vrijedilo bi da otvoriš posebnu temu i poredaš hronološki događaje na terenu i u diplomatiji (tvoja je teorija), možda se može doći do jasnije predstave o stavovima pojedinih zemalja u kontakt grupi, šta je koja htjela i gdje nas to sada ostavlja. Dvostruke blokade mi mirišu na evropsku izmišljotinu i moguće je da su Fr i UK (možda i DE) konzervirale bh muslimane.
- Mister Yes
#34546 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ne vjerujem u tu teoriju o različitim interesima Evrope i Amerike. Mislim da se svo vrijeme (od 91-e i prije) radilo kordinirano. Sastanci "na vrhu" su redovni i mislim da se veliki stalno dogovaraju. Bliža mi je teorija da je Alija popustio 93-e nego da su Amerikanci preuzeli kormilo od Evropljana. Naravno, na kraju je ispalo tako jer se umjesto nekakvih ovnova obacio Holbruk. Ali mislim da je i to samo igrokaz to jest da je lutkar odbacio lutke i sam izašao na pozornicu.daddy-kool wrote: @mr yes-no
Nešto jeste prelomilo u tom vremenu, ali nisam siguran da je Alija imao nekog uticaja na to. Alija je pristao na ono što su mu tada amerikanci ponudili. Nakon što su Srbi odbili Vance–Owen plan, USA mijenja pristup prema konfliktu u BiH te preuzima aktivniju ulogu. Dosta njihovih aktivnosti ide ispod žita, kao i kasnije 94 i 95, da ne bi narušili ugled i odnose sa saveznicima Fr i UK. Ti odnosi su im važniji od ishoda rata u BiH.
EU pristup je neuspješan, a nakon niza blokada zračnih udara od strane UK, Fr i Rusije (posredno), Amerika sa Njemačkom vrši pritisak na Hr i Tuđmana kako bi prekinuli neprijateljstva sa Bošnjacima. Nakon vojnog poraza u srednjoj Bosni, a uvijek rad da posluša amerikance i nijemce, Tuđman okreće ploču. Čini mi se da nas je Amerika spasila od potpune propasti te 93, da je bilo do evropljana ne bi nas bilo u ovom obliku.
Plan kontakt grupe će postati Dayton PA u blago korigovanoj formi, i ono vraćanje teritorija je bilo posljedica dogovora koji je do kraja ispoštovan. Da su htjeli drugačije Amerikanci su mogli isforsirati kakav god su htjeli mirovni sporazum, ali toj dogovor velikih sila iz 1994 (vjerovatno iz 1993) jeste zakovao sudbinu BiH.
Otvorio bih ja tu temu (možda na pdf iistorija) i imam već hronološki poredano u wordu. Ali ništa nam to ne bi pomoglo. Nije ovo bio prvi sukob u kojem su veliki radili iz sjene. Uvijek ostave pogrešne tragove da zbune protivnika. Recimo, kao što je madner dobro primjetio, nakon avgusta 93-e (kada ja mislim da su se dogovorili da bude Federacija Bošnjaka i Hrvata) dešava se akcija Neretva '93. Ali nije to jedino. U novembru 93-e je ArmijaBiH oslobodila Vareš od HVO-a a Praljak srušio Stari Most. Sve je to između Avgusta 93-e i Washigtonskog sporazuma. Kada se gledaju takvi detalji onda se čovjek zbuni. Ali ko se razumije u strategije ratovanja zna da su Bošnjaci u avgustu 93-e bili na koljenima a nakon toga ih krenulo naizgled ničim izazvano. A neće biti, jer sve na svijetu što se dešava uvijek je nečim izazvano.daddy-kool wrote:Vrijedilo bi da otvoriš posebnu temu i poredaš hronološki događaje na terenu i u diplomatiji (tvoja je teorija), možda se može doći do jasnije predstave o stavovima pojedinih zemalja u kontakt grupi, šta je koja htjela i gdje nas to sada ostavlja. Dvostruke blokade mi mirišu na evropsku izmišljotinu i moguće je da su Fr i UK (možda i DE) konzervirale bh muslimane.
- Banksy
#34547 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
... a Bošnjački sabor septembra 1993, pa ti saberi.Mister Yes wrote:
Ti cijeniš poziciju sagovornika po tome koliko se ljudi slaže sa njim ili po tome koliko su mu jaki argumenti?![]()
Vidi ovako. Idemo samo logikom bez medijske propagande i bez uđbenika istorije.
NEŠTO je sigurno dogovoreno početkom Avgusta 1993. godine. Kako znam? Pazi ovako. Početkom avgusta 1993-e Bošnjaci se bore protiv 2 agresora. Potpuno opkoljeni bez municije i hrane. Alija je na pregovorima u Ženevi. Četvrtog avgusta padaju Bjelašnica i Igman. Sarajevo se našlo u bezizlaznoj situaciji. Praktično poraz.
ODJEDNOM se sve odmotava.
- Srbi se povlače sa Igmana i Bjelašnice.
- Alain Little, izvještač BBC piše: "Ženeva je potpis kapitulacije, ali nema drugog izlaza za bosanski narod. Ta je kapitulacija kontrolirana od medjunarodne zajednice."
- 15 avgusta u Ženevi, Alija i Tudjman potpisuju Deklaraciju o prekidu neprijateljstva.
- Predsjedništvo RBiH donijelo naredbu o razrješenju s dužnosti Sefera Halilovića
- Za novog zapovjednika HVO imenovan je Ante Roso umjesto Slobodana Praljka
- Hrvatsko rukovodstvo suspendovalo lidera bosanskih Hrvata Matu Bobana iz sastava hrvatske delegacije na predstojećim pregovorima u Ženevi.
- Zastupnički dom Sabora HZ HB održan u Mostaru, izabrao je za predsjednika presjedničkog vijeća Krešimira Zubaka.
-Generali Ante Roso (HVO) i Rasim Delić (Armija BiH) potpisali su u Sarajevu dogovor o prekidu međusobnih sukoba.
-U Vašingtonu pod okriljem SAD počinju pregovori razgovori izmedju Hrvata i Muslimana o uspostavljanju federacije.
Znači u jednom trenutku si u bezizlaznoj situaciji. Opkoljen, gladan, nenaoružan, i pred porazom. Sljedećeg momenta sve se mijenja. Dobijaš saveznika i nisi više opkoljen i gladan i nenauružan. Dovoljno sam pametan da znam da je nešto dogovoreno početkom avgusta 93-e. A to nije Stoltenbergov plan jer da jeste bio bi potpisan. Sve što se desilo nakon Avgusta 93-e govori da je već tada dogovoreno današnje uređenje i procenti 51-49.
- Mister Yes
#34548 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Malo sam googlao "akcija Neretva '93" i nađoh ovaj razgovor navodno objavljen u BH Danima:
Zuka i muftija. Razgovor Omerbašić - Ališpago, od 21. 9. 1993. godine, "presrele" su hrvatske tajne službe...
Ališpago: Prvo, poselami predsjednika i Tuđmana i cijeli svijet. Ovi svećenici u Konjicu su državljani RBiH. Drugo, dejstva prema Hrvatima neće stati do totalne kapitulacije ili neka nam dobrovoljno napuste Neum i Mostar!
Omerbašić: Zuka, ovo nije vrijeme da se uvjeravamo, međutim, predsjednik već dva dana stalno ponavlja da on ozbiljno želi prekinuti sve sukobe. Molim te, moraš to shvatiti.
Ališpago: Ja predsjednika poštujem i sve je to lijepo, ja ovdje ratujem. Ja zastupam narod i ja ću za ovaj narod i svoj život dati. Ništa me ne može zaustaviti.
Omerbašić: Zuka, ja potpuno razumijem i čujem dobro tvoje riječi, međutim, ja ti kažem jedno, a to je da moramo svi sarađivati i svi slušati predsjednika Izetbegovića. Molim te, ja tebe dobro znam, znam sve šta misliš i kako misliš, ali je krajnje vrijeme da ovo sve prestanemo, oni su jučer dogovorili tamo na brodu kako treba sve probleme rješavati.
Ališpago: Kada stignem u Neum, pregovarat ćemo. Ili će ga dati milom ili ću ga uzeti silom.
Omerbašić: Božiji čovječe, Zuka, Neum će se dobiti pregovorima, ne ratom i ne poginućem.
Ališpago: Šefko, nas je iskustvo naučilo da ćemo mi dobiti samo ono đe čizmom zgaznemo, da drugačije toga nema. Ja hoću da iskoristim ove Srbe što napadaju po Zagrebu i dabogda sve zapalili, cio Zagreb i Hrvatsku. Herceg-Bosna mora pasti kapitulacijom!
Omerbašić: Čuj, to se grdno varaš, nemoj tako da govoriš da će nešto kapitulacijom pasti, pregovorima se sve može riješiti. Urazumi se, Božiji čovječe! Muslimanski narod je u strašnoj krizi i opasnosti i ja ti to ne govorim, ne prenosim ti Alijine riječi, ja ti prenosim naređenje!
Ališpago: Ja u to vjerujem samo kad vidim, inače, ovdje je sve laž i prevara od početka rata pa do sad. Ovo, Šefko, ti kažem, a ti prenesi i Bobanu i svima njima da ja sa ratnim dejstvima neću stati do onoga momenta dok ne oslobodim komunikaciju Jablanica - Mostar, drugi moment, dok nam ne riješe politički sa Neumom, ja neću da stanem. Šefko, neću!
Omerbašić: Zuka, ne bih želio da ti se desi kojim slučajem nešto što bi natjeralo predsjednika da uradi ovo ili ono.
Ališpago: Dobro je, Šefko, neka oni požure sa tim pregovorima oko Neuma, a onog momenta kad naprave dogovor oko Neuma, tog momenta ja stajem sa borbenim dejstvima.
Ako je ovo tačno onda i to potvrđuje moju teoriju da je sve dogovoreno u Avgustu 93-e (jer po ovome tada Alija želi prekinuti sve sukobe)
Zuka i muftija. Razgovor Omerbašić - Ališpago, od 21. 9. 1993. godine, "presrele" su hrvatske tajne službe...
Ališpago: Prvo, poselami predsjednika i Tuđmana i cijeli svijet. Ovi svećenici u Konjicu su državljani RBiH. Drugo, dejstva prema Hrvatima neće stati do totalne kapitulacije ili neka nam dobrovoljno napuste Neum i Mostar!
Omerbašić: Zuka, ovo nije vrijeme da se uvjeravamo, međutim, predsjednik već dva dana stalno ponavlja da on ozbiljno želi prekinuti sve sukobe. Molim te, moraš to shvatiti.
Ališpago: Ja predsjednika poštujem i sve je to lijepo, ja ovdje ratujem. Ja zastupam narod i ja ću za ovaj narod i svoj život dati. Ništa me ne može zaustaviti.
Omerbašić: Zuka, ja potpuno razumijem i čujem dobro tvoje riječi, međutim, ja ti kažem jedno, a to je da moramo svi sarađivati i svi slušati predsjednika Izetbegovića. Molim te, ja tebe dobro znam, znam sve šta misliš i kako misliš, ali je krajnje vrijeme da ovo sve prestanemo, oni su jučer dogovorili tamo na brodu kako treba sve probleme rješavati.
Ališpago: Kada stignem u Neum, pregovarat ćemo. Ili će ga dati milom ili ću ga uzeti silom.
Omerbašić: Božiji čovječe, Zuka, Neum će se dobiti pregovorima, ne ratom i ne poginućem.
Ališpago: Šefko, nas je iskustvo naučilo da ćemo mi dobiti samo ono đe čizmom zgaznemo, da drugačije toga nema. Ja hoću da iskoristim ove Srbe što napadaju po Zagrebu i dabogda sve zapalili, cio Zagreb i Hrvatsku. Herceg-Bosna mora pasti kapitulacijom!
Omerbašić: Čuj, to se grdno varaš, nemoj tako da govoriš da će nešto kapitulacijom pasti, pregovorima se sve može riješiti. Urazumi se, Božiji čovječe! Muslimanski narod je u strašnoj krizi i opasnosti i ja ti to ne govorim, ne prenosim ti Alijine riječi, ja ti prenosim naređenje!
Ališpago: Ja u to vjerujem samo kad vidim, inače, ovdje je sve laž i prevara od početka rata pa do sad. Ovo, Šefko, ti kažem, a ti prenesi i Bobanu i svima njima da ja sa ratnim dejstvima neću stati do onoga momenta dok ne oslobodim komunikaciju Jablanica - Mostar, drugi moment, dok nam ne riješe politički sa Neumom, ja neću da stanem. Šefko, neću!
Omerbašić: Zuka, ne bih želio da ti se desi kojim slučajem nešto što bi natjeralo predsjednika da uradi ovo ili ono.
Ališpago: Dobro je, Šefko, neka oni požure sa tim pregovorima oko Neuma, a onog momenta kad naprave dogovor oko Neuma, tog momenta ja stajem sa borbenim dejstvima.
Ako je ovo tačno onda i to potvrđuje moju teoriju da je sve dogovoreno u Avgustu 93-e (jer po ovome tada Alija želi prekinuti sve sukobe)
- Banksy
#34549 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Obituary
Alija Izetbegovic
Ian Traynor
The Guardian,
http://www.guardian.co.uk/news/2003/oct ... iantraynor
..
With the bigger and more powerful Serbian and Croatian nationalist rulers bent on helping themselves to Bosnia and confining the Muslims to the status of second-class citizens, the odds were stacked against Izetbegovic.
In the end, he, too, ended up a nationalist leader, agreeing in mid-1993 to the division of Bosnia along ethnic lines.
...
At Geneva peace talks, which resumed in August 1993, Lord Owen and the new United Nations Envoy Thorvald Stoltenberg introduced a new plan for the partition of Bosia into three ethnically homogeneous mini-states which were to be loosely associated in a Union of .Republics of Bosnia Hercegovina. The new plan was a modified version of a proposal made by Franjo Tudjman of Croatia and Slobodan Milosevic of Serbia after a meeting between the two presidents in late June 1993. If accepted, the plan would ratify Most of the Serbian territorial conquests and lead to Bosnia's demise as a unified multi-ethnic democracy.(53) According to the plan, the Serbian dominated republic would receive 52. percent of the territory of Bosnia-Hercegovina; the Bosnian "Muslim" reppublic, 31 percent; and the Croatian republic 17 percent.(54) The likely leaders of the Serbian and Croatian controlled mini-states would be Radovan Karadzic, Mate Boban, and other ultra-nationalists accused of war crimes by human rights organizations. In all probability the Serbian and Croatian republics would be annexed to Serbia and Croatia within the near future. Faced with the prospect of continued assaults by a better armed enemy and the refusal of the international community to lift the arms embargo, President Izetbegovic agreed to accept the proposal as the basis for ongoing negotiations at Geneva, but insisted that any decision concerning the proposal would have to be ratified by Bosniaæs elected parliament. On September 29, 1993, the Bosnian parliament voted to reject the proposal and demanded new territorial concessions for the "Muslim" republic and a clarification of the status of Bosnia-Hercegovina as a whole.
-
Krushna mrva
#34550 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Znas sta je najsmjesnije, sto su glavni kreatori podjele kao Silajdzij, Ganic... kasnije postali glavni zagovaraci 100% BiHBanksy wrote: ... a Bošnjački sabor septembra 1993, pa ti saberi.